Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:55
    A ja myślałem ze kolizje sa najbardziej widowiskowe
    Obserwuj wątek
      • Gość: ja Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 17:37
        a ja że pit stopy
        • Gość: Pavelinho Re: Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: 81.210.21.* 23.01.09, 10:42
          Wiadomo że start, wyprzedzanie i kolizje są najefektowniejsze dlatego ,że wtedy
          szybciej niż w innym wypadku może zmienić się układ tabeli i nawet lider może
          nie ukończyć wyścigu lub zająć odległe miejsce. W poprzednim sezonie tym
          zawodnikiem był niestety Felipe Massa :(
          • manhu Re: Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? 23.01.09, 15:31
            > Wiadomo że start, wyprzedzanie i kolizje są najefektowniejsze dlatego
            Kolizje lubią nooby, zaś start jest ciekawy, bo wtedy jest dużo wyprzedania.

No i czemu szefowie F1 nie słuchają kierowców?:
            "Droga hamowania jest szalenie krótka - dodał Polak.
            Timo Glock z Toyoty: - Zmiany i nadzieje są wielkie, ale gładkie opony pozwolą uzyskać część utraconej przyczepności, więc wciąż będzie można hamować bardzo późno"

Wniosek jest prosty: słabsze hamulce. To niech fachowcy wymyślą jak dokładnie zrobić (w przepisach) by droga hamowania była np.2x dłuższa.
        • Gość: ajaże Re: Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: *.24.247.152.adsl.dynamic.totbb.net 23.01.09, 12:18
          A ja, że konferencje prasowe po wyścigu.
          • Gość: rob i Re: Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.01.09, 15:27
            najbardziej pasjonujące jest rzucanie butelką szampana w swój zespół po
            ceremonii "medalowej" - złapią, czy się rozbije? :-)
      • Gość: Pio A ja myślę, że Pan Cegliński... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 11:04
        Ma blade pojęcie o sportach samochodowych i nie wie, co to jest drafting i jak
        bardzo potrafi pomóc :).

• Gość: kibuc Re: A ja myślę, że Pan Cegliński... IP: 80.68.236.* 23.01.09, 11:33
          Jasne, szczególnie w F1. To nie Need 4 Speed..
          • Gość: Pio Re: A ja myślę, że Pan Cegliński... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 12:19
            Czy ja mówię o NFS? LOL. Jeździłeś w wyścigach chociażby KIA Cup? Albo chociażby
            amatorsko, że tylko do gry potrafisz porównać? Żal.

Pooglądałbyś też zawody NASCAR to byś zobaczył o co lotto.

W F1 hmm możliwe, że nie jest to aż tak bardzo odczuwalne ze względu na duże
            zawirowania za bolidem.
            • Gość: silesian Re: A ja myślę, że Pan Cegliński... IP: *.media4.pl 23.01.09, 12:37
              drafting w F1 - buahahahahaha, dobre...
              • Gość: Pio Re: A ja myślę, że Pan Cegliński... IP: *.uml.lodz.pl 23.01.09, 13:25
                No faktycznie poczytałem więcej i przepraszam za mój błąd. Faktycznie drafting w
                F1 nie występuje ze względu na konstrukcję aerodynamiczną bolidu ;).
                • Gość: silesian Re: A ja myślę, że Pan Cegliński... IP: *.media4.pl 23.01.09, 13:44
                  spoko. ważne, że kolejna osoba poświęciła trochę czasu na "zdobycie wiedzy".

oczywiście co do NASCAR miałeś rację.

pozdro.
      • Gość: posen heidfelt napewno będzie stosował kres defensywnie IP: 212.126.10.* 23.01.09, 11:49
        przed kubica
      • Gość: miszcz Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 13:32
        Myślę, że trochę więcej może ich byc, niż we wcześniejszych latach, jednak bez
        przesady!
        • Gość: Johann Re: Chyba beemwe wywali tego Kubika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 13:42
          Klienci u nas in Deutschland nie lubia , jak niemiecka firma
          zatrudnia Polacka.Tez tak mysle, wywalic lachudre.Co on ma u nas do
          szukania.Dla mnie to powod ,by nastepny moj samochod to nie byl
          BMW.To dla tej firmy po prostu prostytuowanie sie zatrudniac takiego
          szofera.
      • Gość: omg Z jednej strony dodaje rywalowi z tyłu dodatkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 14:00
        oporu

co za szkoda że cegliński nie znalazł się wśród 40 osób które ostatnio wywalili z agory.
      • Gość: pocalujta_wujta Skzydlo p. Ceglinski - nie spojler IP: 204.153.88.* 23.01.09, 14:47
        Wszystko pieknie i widze ze pan poczytal o CFD i OWG, ale jeszcze trzeba
        przerobic lekcje aerodynamiki z inzynierami ktorzy wyjasnia roznice miedzy
        spojlerem i skrzydlem w pojazdach wyscigowych.
      • Gość: pocalujta_wujta "Outbraking Pass" przeciw "Draft Pass" IP: 204.153.88.* 23.01.09, 14:51
        Po prostu tak to sie fachowo nazywa wedlug podrecznika i nie ma innych
        wyprzedzen. Krotko mowiac dalej latwiej bedzie zrobic "outbraking pass" niz
        "draft pass".
      • Gość: klick Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: *.router.finemedia.pl 23.01.09, 14:52
        rapidshare.abus3r.eu/9802
      • Gość: pocalujta_wujta W teorii (tylko) mozna sie obronic KERS IP: 204.153.88.* 23.01.09, 15:00
        Massa teoretyzuje nie biorac pod uwage ze KERS nie jest taki sam w kazdym
        bolidzie a w dodatku jego charakterystyka nie musi byc taka sama. To nie musi
        dzialac jak "nitro"... i z pewnoscia nie dziala. Mechanizm CVT stosowany do
        przelozenia napedu z odzysku nie musi byc tak samo ustawiony w kazdym
        bolidzie. A to wynika takze z ograniczen skrzymi (np. wytrzymalosc) i silnika
        (efekty uboczne spalania i zaplonu) oraz aeorynamiki roznej dla wszytkich
        bolidow (ona nie jest liniowa wzgledem predkosci). To nie sa takie proste
        rzeczy... no ale Massa bedac swietnym kierowca (tu z calym szacunkiem) nie
        jest mechanikiem czy inzynierem silnikow spalinowych czy aerodynamiki zeby te
        rzeczy analizowac i umiec wziac pod uwage. Jak silniki, skrzynie, KERS i
        aerodynamika beda takie same to Massa z pewnoscia bedzie mial racje. na razie
        zobaczymy jak rozne sa bolidy.... i czy Massa bedzie w stanie sie obronic w
        Ferrari przed BMWSauber czy Williamsem ;-)
      • Gość: Fundak Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: *.ds10.agh.edu.pl 23.01.09, 17:06
        To ja mam pomysł. Dawać punkty bolidowi za każdą cechę. Aerodynamikę, moc
        silnika, masę i co tam jeszcze może być, bo się nie znam. Mądrze oczywiście
        nad tym pomyśleć. Do tego wprowadzić ograniczenie punktowe dla bolidów, tak że
        zespoły będą musiały tak je konstruować, żeby zmieścić się w limicie punktów.
        Każdy zespół będzie sobie sam dobierał. Pomyślałem najpierw że wkońcu wymyślą
        najlepszą konfigurację, ale bolidy będę robione pod kierowcę. Wtedy będą się
        różnić bolidy, i wkońcu wyścigi będą zależeć od kierowców.
      • Gość: F1 Fan od lat 20 Czy w Formule 1 będzie więcej wyprzedzeń? IP: 88.156.66.* 23.01.09, 17:15
        Gazeto błagam przestańcie pisać głupoty.... jakie zabieranie mocy? jakie
        dodawanie oporów.... o czym Wy piszecie. Banda nie znających się na F1
        dziennikarzy. Czytać tego się nie da po prostu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka