apolis 15.02.07, 11:14 Jak do cholery zmienić rozmiar zdjęcia w XnView 1.90.2 żeby zachował żądane rozmiary w wydruku - "obraz, zmień rozmiar" itd. jakoś mi nie bangla... Jak chcę wydrukować fotę, okazuje się, że ma rozmiar na pół strony A-4... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romanharbuz Re: Problem z XnView 1.90.2 18.02.07, 20:48 Rozmiar wydruku obrazu/zdjęcia nie zależy tylko od ilości pikseli (szerokość - wysokość) ale od "dpi", czyli "gęstości" tych pikseli na cal -drop per inch, dpi. Rozmiar obrazu na ekranie monitora dpi nie uwzględnia, stąd mylne skojarzenie, że jeśli obraz się na ekranie zmniejszył (i piksele) to podobnie się wydrukuje. Sprawdzę, bo nie wiem, zmieniam dpi (skaluję) w GIMPie, czy w eksenwiu się to da. Odpowiedz Link
romanharbuz Acha, można inaczej... 18.02.07, 20:54 Używam WindowsXP, a tam, w exploratorze, jest na lewym pasku zestaw zadań możliwych do zrobienia, również zadanie: drukuj. Otwiera się okno kreatora zdjęć i tam wybierasz w jakim formacie chcesz zdjęcie: cała kartka, 10x15, 9x13, 15x18, itd... Odpowiedz Link
romanharbuz Jest dpi w XnView 18.02.07, 21:04 ikona: convert zakładka: transformations z listy: image: Set DPI przycisk: Add w prawym okienku zaznaczamy set dpi niżej w okienku parameters: zmieniamy liczby w X i Y. Na jaką - popróbuj na bródno. 254 dpi: 10 pikseli = 1 mm 127 dpi: 10 pikseli = 2 mm Odpowiedz Link