mike_phert72
29.01.09, 15:14
Wersja krotka:
Problem z konwersja do PDF grafik vektorowych .emf embeddowanych w plik Word 2007 .docx - to co jest otrzymywane w wyniku konwersji jest jakimś cyrkiem.
Wersja długa:
Krok 1:
Chce w dokumencie Word 2007 .docx wstawić diagramy klas z IBM Rational Software Architect. Ponieważ RSA oczywiście nie supportuje exportu do grafiki skalowalnej bezpośrednio, postanowiłem wydrukować najpierw diagram do PDF. W rezultacie otrzymałem grafikę wektorowa (ikonki są rastrowe ale to nie szkodzi)
Link do PDF: kozel.piasta.pl/print.pdf
Wersja rastrowa dla wygody Czytelnika: kozel.piasta.pl/print_ras.jpg
Krok 2:
Ponieważ wstawienie .pdf'a bezpośrednio do Worda generuje shit musiałem przekonwertować .pdf do jakiegoś formatu rozpoznawalnego. Użyłem Adobe Illustratora i wyexportowalem plik do .emf. W przeglądarkach graficznych obrazek wygląda poprawnie.
Link do EMF z Illustratora: kozel.piasta.pl/print.emf
Wersja rastrowa dla wygody Czytelnika: kozel.piasta.pl/printemf_ras.jpg
(tak, brakuje linii poziomej)
Krok 3:
Wstawiam .emf do .docx i wygląda to b. dobrze. Teraz chciałem wygenerować PDF. Używam Adobe Acrobat 9 Pro Extended, zatem klikam wstążkę 'Acrobat' a potem button 'Create PDF' - w ten sposób w finalnym .pdf jest klikany spis treści i bookmarki (z czego nie mogę zrezygnować).
Krok 4:
Wygenerowany finalny .pdf wygląda jak syf.
Link do PDF: kozel.piasta.pl/print_final.pdf
Wersja rastrowa dla wygody Czytelnika: kozel.piasta.pl/print_final_ras.jpg
Ponieważ sprawdzałem juz wiele opcji i żadna nie dała zadowalających rezultatów, zdecydowałem sie poprosić Was o pomoc.
Następujące rzeczy były testowane i nie działają:
- 6h w opcjach Acrobat’a włączający/wyłaczając poszczególne ficzery
- przemiana na .doc 2003
- export do .wmf (w Illustrator) zamiast .emf - teksty w diagramach staja sie rastrem
- Inkscape jako alternatywa do Illustratora (efekt jeszcze gorszy)
- pdfcreator jako inny printer
- użycie printera 'EMF Virtual Printer' - generuje same puste prostokąty bez żadnego tekstu
- jeśli w Wordzie generuje sie pdf'a nie przez klik w button tylko przez print na drukarkę pdf to obrazki działają ślicznie, ale wtedy nie mam spisu treści i bookmarkow, a to jest dla mnie ważniejsze niż wektory.