27.05.04, 17:15
Forumowiczów, którzy pamiętają "zadymę" rozpętaną przez GW a dotyczącą fundowania przez miasto stypendiów studentom WSZiNS informuję, że dzisiaj Rada Miasta przyjęła uchwałę umożliwiającą udzielanie nagród (nie wolno tego niestety nazwać "stypendiami") studentom wszystkich wyższych uczelni.
Szczegóły podam jak się uchwała uprawomocni.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1976_darek Re: stypendia 27.05.04, 18:34
      W takim razie publikacja GW była jak najbardziej uzasadniona i potrzebna.
      Dzięki temu uchwałę RM Tychy mogło pozanać wielu różnych ludzi i ją odpowiednio
      zopiniować. Jak widać Radni powrócili do tej sprawy i tym razem postawiono na
      wiekszą sprawiedliwość, a nie promowanie jednej szkoły. Duzy plus dla GW :-).
      POzdrawiam
      • perlailotr Re: stypendia 27.05.04, 18:50
        Nie zgadzam sie. GW zrobila typowe macenie wody - afera ze miasto funduje stypendia studentom szkoly, ktorej jest zalozycielem. Moim zdaniem GW nie miala racji ale to tylko moje zdanie - dyskutowalismy na forum na ten temat mozna sobie poczytac.
        Nagroda o ktorej mowie w tym watki to inicjatywa podjeta kilka miesiecy przed publikacja GW (bo jeszcze w grudniu ub. r.) przez m. in. pracownikow Politechniki Sl. i Uniwersytetu Sl. - znalazla rozwiazanie dopiero teraz i funkcjonuje obok dotychczasowych stypendiow.
        A GW niech sobie pisze co chce, w koncu czas antenowy i wierszowka sa filarami wolnosci dziennikarskiej ;-)

Pozdro
        • Gość: Bywalec Re: stypendia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 19:01
          Ach ci niedobrzy, złośliwi, żądni sensacji dziennikarze GW, którzy uprzykrzają
          życie politykom(zwłaszcza tyskim radnym) pracującym w znoju i trudzie a do tego
          w swoich działaniach kierującym się zawsze i tylko interesem społecznym.
          • Gość: max Re: Brawo GW!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 19:25
            Oby więcej tropienia takich dziwnych sytuacji. Brawo również dla Rady Miejskiej
            Tychów za rozsądną decyzję.
        • 1976_darek Re: stypendia 27.05.04, 20:38
          perlailotr napisał:

> Nie zgadzam sie. GW zrobila typowe macenie wody - afera ze miasto funduje
          > stypendia studentom szkoly, ktorej jest zalozycielem. Moim zdaniem GW nie
          > miala racji ale to tylko moje zdanie - dyskutowalismy na forum na ten temat
          > mozna sobie poczytac.

Wiem, wyrażałem tam swoja opinię w tej sprawie.
          A co do "mącenia wody": dlaczego to tak nazywasz? Przeciez w artykule nie było
          chyba nieprawdy? Moim zdaniem słusznie przedstawili szerszemu gronu ludzi to,
          co uchwaliła RM. Czy to źle? Przecież od tego właśnie jest prasa. A każdy
          rozumny człowiek, po zapoznaniu sie z artykułem, może wyciągnąć własne wnioski:
          może poprzeć pomysł radnych lub go skrytykować podając własne argumenty. I tak
          powinno być.

> Nagroda o ktorej mowie w tym watki to inicjatywa podjeta kilka miesiecy przed
          > publikacja GW (bo jeszcze w grudniu ub. r.) przez m. in. pracownikow
          > Politechniki Sl. i Uniwersytetu Sl. - znalazla rozwiazanie dopiero teraz i
          > funkcjonuje obok dotychczasowych stypendiow.

Czy mam przez to rozumieć, że stypendia dla studentów WSZiNS i nagrody, o
          których dziś napisałeś to dwie różne sprawy?

> A GW niech sobie pisze co chce, w koncu czas antenowy i wierszowka sa
          > filarami wolnosci dziennikarskiej ;-)

Mogą pisać co chca, pod warunkiem, że jest to prawda. Jeżeli to co piszą nie
          jest zgodne z rzeczywistością i narusza czyjeś dobre imię, to zawsze można
          sprawę skierować do sądu. To tez jeden z filarów wolności :-)
          • perlailotr Re: stypendia 27.05.04, 21:11
            1. tak, to dwie rozne sprawy. stypendia dla studentow WSZiNS swiadczone sa na zasadach ustawy o szkolnictwie wyzszym i jedynie finansowane przez miasto. Nagroda, ktora dzisiaj uchwalono jest niezalezna od tych stypendiow - dotyczy studentow wszystkich uczelni, krag uprawnionych ograniczony jest do mieszkancow miasta itp. W kazdym razie jest to zupelnie "inksza inkszosc". Niestety miasto nie moze ot tak sobie ufundowac stypendium. Takie mamy zakrecone prawo... Dlatego dzisiaj uchwalone "stypendium" nie moze sie nawet tak nazywac - stad pisze o "nagrodzie".

2. pisanie prawdy to jedno, jej komentowanie to drugie a podawanie jej w konkretnym kontekscie sytuacyjnym to trzecie. jezeli do tego dolozymy jeszcze rodzaje prawdy (np. z powolaniem sie na nieodzalowanego ks. Tischnera) to otrzymamy sporo mozliwosci "pisania prawdy".
            Ostatnio GW przegrala proces z bylym Komendantem Glownym Policji ktorego dawno temu opisano w slynne publikacji "korupcja w policji poznanskiej". Proces toczyl sie z 7 lat, komendant polecial od razu po publikacji a przeprosiny pojawily sie po latach gdzies tam na kolejnej stronie gazety.
            Zasady odpowiedzialnosci dziennikarskiej sa skonstruowane w taki sposob, ze wlasciwie kazdy moze wypisywac wszystko pod warunkiem, ze nie przekracza jakichs tam barier. A nawet jak przekracza i nawet jak go sad skaze to rozpetuje sie wielkie halo ze dziennikarza chca do wiezienia pakowac.
            Zeby bylo jasne - jestem wielkim zwolennikiem wolnosci dziennikarskiej i wolnosci slowa w ogole. Uwazam ja za jeden z filarow demokracji i jestem przeciwny jakimkolwiek probom ograniczania swobody pracy dziennikarzy. Swoje jednak wiem. Nie wszystko zloto co sie swieci.
            I tyle :-)
            A do sadu nigdy przeciw nikomu nie pojde i Was tez zniechecam do tego ;-) Nie warto. Tam i tak maja fure roboty.

Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: max Re: stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 21:25
              Reasumując powyższą wypowiedz, GW się nie myliła.
              Dziękujemy za wykład:P
              • radexior :-))) 28.05.04, 16:54
                Również.
            • 1976_darek Re: stypendia 27.05.04, 22:31
              perlailotr napisał:

> 1. tak, to dwie rozne sprawy. stypendia dla studentow WSZiNS swiadczone sa na
              > zasadach ustawy o szkolnictwie wyzszym i jedynie finansowane przez miasto.
              > Nagroda, ktora dzisiaj uchwalono jest niezalezna od tych stypendiow

Teraz juz rozumiem. W pierwszej chwili pomyślałem, ze ta uchwała jest poprawką
              wcześniejszej.Ciesze sie, że przynajmniej w ten sposób pomyślano o nagradzaniu
              studentów innych uczelni. Co do poprzedniej uchwały: zdania nie zmieniam i
              wciąż uważam, że nie jest zbyt fortunna. Ale chyba obie strony wytoczyły juz
              swoje argumenty za i przeciw i nie ma sensu odgrzewać tego na nowo :-).

> 2. pisanie prawdy to jedno, jej komentowanie to drugie a podawanie jej w
              > konkretnym kontekscie sytuacyjnym to trzecie.
              > (...)
              > Zeby bylo jasne - jestem wielkim zwolennikiem wolnosci dziennikarskiej i
              > wolnosci slowa w ogole. Uwazam ja za jeden z filarow demokracji i jestem
              > przeciwny jakimkolwiek probom ograniczania swobody pracy dziennikarzy. Swoje
              > jednak wiem. Nie wszystko zloto co sie swieci.
              > I tyle :-)

Oczywiscie masz rację. Tez kilkakrotnie w zyciu mogłem się przekonać o tym, jak
              niektórzy dziennikarze potrafią opisać sprawę lub wydarzenie, którego akurat
              byłem świadkiem, a później o tym czytałem. Czasami tylko czas i miejsce się
              zgadzały, natomiast cała reszta była albo zdrowo ubarwiona, albo opierała sie
              na domysłach :-) - ale to raczej dotyczyło mniej poważnych, czy lokalnych
              tytułów. W wiekszości jednak przypadków poważne gazety nie chcą ryzykować
              narażania własnego tytułu na śmieszność i raczej piszą sprawdzone rzeczy.
              Oczywiscie wpadki zawsze się zdarzają i czasem cierpia na tym niewinni ludzie.
              Ale mimo tego, dzieki ich pracy, wiele ciemnych spraw wychodzi na jaw. I to
              mnie cieszy.
              Co do artykułu GW o stypendiach: sam sens ustawy podany był rzetelnie, jak
              sadzę (przynajmniej nie podważałes tego wcześniej). Własnego zdania na temat
              tej ustawy nie budowałem na podstawie komentarzy autora artykułu, tylko na
              bazie opisu ustawy. I dlatego uważam, że dobrze się stało, że o tym napisano.

POzdrawiam
    • salo Re: stypendia 03.06.04, 10:09
      "Uprawnionymi do jej otrzymania będą studenci mogący pochwalić się wybitnymi
      osiągnięciami naukowymi oraz zaangażowani w pracę na rzecz rozwoju i promocji
      miasta."

tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/371112.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka