Dodaj do ulubionych

Bezpłatna komunikacja w Tychach.

07.01.17, 18:50
Swego czasu wzorem Żor mówiło się sporo o bezpłatnej komunikacji również w Tychach. Jednak tyscy radni twierdzili, że jest to nie niemożliwe, ponieważ gdyby Miasto Tychy wprowadziło bezpłatną komunikację korzystali by nam tym nie tylko tyszanie, ale również mieszkańcy m.in. Mikolowa, Bierunia, Lędzin czy Katowic i to my byśmy musieli płacić za przejazdy mieszkańców ościennych miast, ponieważ MZK Tychy obsługuje również linie w innych miastach i koszt takiego rozwiązania byłby dla Miasta spory.
Ok, jest to argument który do mnie przemawia.
Ale czy nie można by na przykład wprowadzić bezpłatne przejazdy wyłącznie trolejbusami. Trolejbusami podróżują w zdecydowanej większości tyszanie i myślę, że takie rozwiązanie Rada Miasta mogła by przyjąć. Wydaje mi się, że koszt bezpłatnej komunikacji trolejbusowej byłby stosunkowo niewielki zważywszy na to, że MZK Tychy obsługuje 62 linie, więc 6 linii trolejbusowych to naprawdę niewiele.
Setki (tysiące?) tyszan pracujących na terenie naszego miasta z całą pewnością zamienili by cztery kółka na trajtki i co za tym idzie Tychy od razu były by mniej zakorkowane w godzinach szczytu. To tylko jeden z plusów takiego rozwiązania. Ciekawe czy jest szansa, aby w Tychach mogła funkcjonować bezpłatna komunikacja trolejbusowa?
Obserwuj wątek
    • ultimate.strike Re: Bezpłatna komunikacja w Tychach. 25.01.17, 23:37
      Sporo ludzi przesiadłoby się na trajtki ale nie z samochodow tylko autobusów. I tu jest problem, okazałoby się, ze autobusów jest za dużo, a trajtków za mało.
      • gregoryzc Re: Bezpłatna komunikacja w Tychach. 26.01.17, 21:29
        Z pewnością masz sporo racji, ale nie uważam żeby to był problem. Na pewno część ludzi przesiadłaby się z autobusów na trajtki, ale wydaje mi się, że nie byłoby ich aż tak wiele. Ci co jeżdżą autobusami dalej by nimi jeździli. Sporo ludzi jeździ do Katowic, Mikołowa, Bierunia, Lędzin oraz do do tyskich dzielnic m.in. do Czułowa, Żwakowa czy Wilkowyj, a tam trajtki nie dojeżdżają. Na pewno autobusów nie byłoby za dużo. Co do trajtków, że mogłoby się okazać ze jest ich za mało pełna zgoda, ale o to przecież chodzi, żeby to właśnie TYSZANIE jak najwięcej korzystali z komunikacji miejskiej.
        • ultimate.strike Re: Bezpłatna komunikacja w Tychach. 31.01.17, 13:43
          Wg. mnie bardziej sensowna byłaby cała komunikacja miejska za darmo, tak jak to jest np. w Nysie. Tylko ktoś musiałby pokryć brak wpływów z biletów.
    • langer Re: Bezpłatna komunikacja w Tychach. 27.01.17, 21:14
      Płatnych parkingów coraz więcej. No przecież gdyby dla chociaż co niektórych mieszkańców PKM było gratis, to skąd byłaby kasa z parkometrów?
      • lisia312 Re: Bezpłatna komunikacja w Tychach. 29.01.17, 10:09
        myślałam o bezpłatnej komunikacji w czasie smogu.... W Tychach są KOSZMARNE przekroczenia!!!
        • langer Re: Bezpłatna komunikacja w Tychach. 29.01.17, 11:28
          To nie silniki spalinowe są największym źródłem zanieczyszczeń powietrza. Znacznie bardziej środowisku szkodzą piece, w których spala się (nie tylko) węgiel. Radykalnie sytuacja zmieniła by się na lepsze wtedy, gdyby wszystkich było stać na ogrzewanie gazowe lub elektryczne. Niezłe jest też ogrzewanie z ciepłowni miejskiej (ogrzewanej węglem, ale komin wysoki...). Niestety, cena takiego grzania jest dużo wyższa niż węglem w swoim domu. No i nie wszędzie jest techniczna możliwość podłączenia się do sieci. Reasumując: darmowa komunikacja to niezły pomysł, ale problemów ze smogiem nie rozwiąże.
    • 3olcia Re: Bezpłatna komunikacja w Tychach. 18.02.17, 23:01
      A mnie trajtki nie pasuja i co ?
      Mieszkam w Tychach.
      Pracuję w Tychach.
      Ale poruszam się tylko autobusami bo tam gdzie mieszkam i gdzie pracuje trajtki nie jeźdza. Wiec czemu ma być podzial ?
      To już lepiej na terenie Tychow zrobić darmowo a poza Tychami już trzeba by kasować. Np. jadac z Tychow do Mikolowa to w momencie końca Tychow i początku Mikolowa trzeba by skasować bilet :P a jedynie poruszając się po samych Tychach darmo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka