caryca82 Re: Kanał YouTube 31.10.09, 21:10 Gratulacje! Obejrzane i juz rozesłane :D Czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki :) Odpowiedz Link
kasica_k Jesteś gwiazdą! :-* 31.10.09, 21:10 Gratuluję i nie mogę się doczekać kontynuacji, jest superowo, a pewnie będzie jeszcze superowiej :) stanikomania.blox.pl/2009/10/Rozmiar-MA-znaczenie-czyli-bra-fitting-by-Maheda.html :) Odpowiedz Link
maheda Kasiu, jesteś wielka! 31.10.09, 23:28 Dziękuję za umieszczenie notki i dziękuję też za dobre słowo :) Trzymaj kciuki! Odpowiedz Link
alitea Re: Kanał YouTube 31.10.09, 21:32 Filmiki to bardzo dobre uzupełnienie tego, co można przeczytać na forum, gratuluję pomysłu i wykonania :) Odpowiedz Link
urkye Re: Kanał YouTube 31.10.09, 22:07 Super! Dobrze się ogląda i aż szkoda, że jeszcze nie ma kolejnych:D Odpowiedz Link
maheda Raz jeszcze wszystkim dziękuję :) 31.10.09, 23:29 Zrobiłam napisy w języku polskim, teraz tłumaczenia. Na razie wiadomo, że będzie angielski, hiszpański i szwedzki. Odpowiedz Link
987ania Re: Raz jeszcze wszystkim dziękuję :) 01.11.09, 14:38 Gratuluję filmiku i odwagi:) Odpowiedz Link
madzioreck Re: Kanał YouTube 01.11.09, 15:02 Mahedo - super, gratuluję :) Jedyny mankamencik, jak dla mnie - to ta czarna bluzka - widać mało szczegółów, tylko ogólny zarys sylwetki, kiedy stoisz przodem, nie widać,gdzie znajdują się piersi. Poza tym - bardzo fajnie, zrozumiale i zwięźle opowiedziane, o co kaman. I masz bardzo ładny głos :) Odpowiedz Link
kindafunny Re: Angielski dodany n/t 01.11.09, 16:29 ja nie mogę znaleźć tego angielskiego, na profilu BrafittingByMaheda jest tylko jeden film, bez napisów. Odpowiedz Link
maheda Na kanale nie ma napisów... 01.11.09, 16:35 Trzeba otworzyć sam film w osobnym oknie, dopiero wtedy można wybrać sobie napisy... Nie wiem, dlaczego tak jest (być może jeszcze nie opanowałam ustawień YT, albo po prostu jest tam jakiś kiks). Odpowiedz Link
kindafunny Re: Na kanale nie ma napisów... 01.11.09, 17:02 znalazłam napisy (dla nieświadomych, jak ja - w oknie odtwarzania, prawy dolny róg, jest tam taki przycisk). Ale są tylko polskie. Albo ja jestem ofiara :) Odpowiedz Link
brrruja Re: Hiszpański dodany 02.11.09, 22:17 nie ma za co ;) i służę dalszą pomocą ;) Odpowiedz Link
luincir Re: Kanał YouTube 02.11.09, 11:59 Szoda, że jako pierwszy podobny link wyskakuje filmik reklamujący tę stronę: brafitting.web.officelive.com/default.aspx :/ Pierwsze zdanie "jeśli Twój wynik pod biustem nie równa się pełnemu rozmiarowi dodaj do niego..." dalej już chyba nie trzeba czytać. Amerykanki chyba dzielą jeszcze lata świetlne od uświadomienia, na popularnej, amerykańskiej stronie o stylu dla nastolatek i młodych kobiet dziewczyny piszą, jak to noszą 75D, "niezwykle trudny do znalezienia rozmiar" i że skorupkowy push up to absolutnie niezbędny stanik na co dzień. Mam nadzieję, że Maheda dotrze do jak największej liczby kobiet :-) Chociaż na pewno znajdą się tacy, którzy będą mówić, że efekt w dobrze dobranym staniku to photoshop, a cała akcja to chwyt marketingowy, aby sprzedać drogie staniki, w których "AA to D, A to DD, B to E, C to F a D to FF, ale niczym się nie różnią od zwykłych" :( Odpowiedz Link
maheda Re: Kanał YouTube 02.11.09, 12:18 :)))))))))))))) Mam jednak mimo wszystko nadzieję, że moja "seria" ma JAKIEKOLWIEK widoki na przyszłość mimo tak czarnego scenariusza ;) Odpowiedz Link
daslicht Re: Kanał YouTube 02.11.09, 12:47 Dodaj więcej tagów, zwłaszcza po angielsku i w innych obcych językach, żeby miało szansę wyskakiwania w szukajce. W tytule też by się przydało jakieś "correct brafitting vol. 1" czy coś w tym stylu :) Odpowiedz Link
daslicht Re: Kanał YouTube 02.11.09, 12:50 A, i dopisz w opisie coś w rodzaju "subtitles in (języki) available, choose yours in right lower corner of screen" :) ja się o tubkowych napisach dowiedziałam dopiero tutaj, pewnie mnóstwo osób o nich nie wie, widzi/słyszy dziwny język i sobie idzie :) Odpowiedz Link
maheda Re: Kanał YouTube 02.11.09, 13:06 Znajomi mający strony w angielskim mówili, ze subtitles wyskoczyły od razu... ciekawe, od czego to zależy? hm! A co do proponowania, żeby je otworzyć (myślałam o tym) - musiałabym to proponować w tylu językach, na ile przetłumaczony będzie dany odcinek - a tego nigdy nie będę wiedziała w momencie jego montażu. Odpowiedz Link
daslicht Re: Kanał YouTube 02.11.09, 14:09 Wystarczy po angielsku, większość osób się połapie w takiej krótkiej instrukcji, ale w gadce na filmie niekoniecznie :) Odpowiedz Link
akna Re: Kanał YouTube 02.11.09, 14:18 W wielu krajach, nawet w miejscach bardzo turystycznych, osoby mówiące po angielsku to rzadkość. Im więcej języków się znajdzie w tłumaczeniach, tym lepiej. Odpowiedz Link
maheda Re: Kanał YouTube 02.11.09, 13:07 Tagi od początku są w innych językach, tzn. w tych, w których mam szanse mieć tłumaczenie ;) Jeśli brafitting ma tłumaczenie na któryś z nich - chętnie dodam ;) Odpowiedz Link
kwiatek04 Re: Kanał YouTube 02.11.09, 13:37 Ja moge tlumaczyc na grecki :) Przydaloby sie, bo w grecji to straszna posucha, jesli chodzi o staniki i bra-fitting. Odpowiedz Link
vinnica.pl Re: Kanał YouTube 02.11.09, 23:07 Jestem pod wrażeniem mogłam się przekonać że naprawdę można coś zrobić fajnego i to małym kosztem. Na pewno coś z tym zrobie, pokaże na pierwszym spotkaniu apropo brafittingu i na moim blogu. Poprostu genialne i gratulacje . Czekam na więcej. ps; Wiem co to znaczy samemu uczyć się poznawać programy komputerowe długa zmuzda praca tym bardziej doceniam... Odpowiedz Link
maheda Re: Kanał YouTube 02.11.09, 23:23 Wykorzystać na swoim blogu, oczywiście, możesz - jak każdy - wklejając filmik podlinkowany do YouTube na stronę. Ale co rozumiesz przez określenie "pokaże na pierwszym spotkaniu apropo brafittingu"? Odpowiedz Link
maheda Re: Kanał YouTube 03.11.09, 00:10 Jeszcze mnie nurtuje, co masz na myśli, pisząc: "można coś zrobić fajnego i to małym kosztem" Co znaczy w tym wypadku "małym kosztem"? Odpowiedz Link
vinnica.pl Re: Kanał YouTube 04.11.09, 00:35 ok odnosze się do pierwszego pytania.. Gratuluje pomysłu i zaprezentowania tego na youtubie. Choć generalnie nie było to proste w sensie poznania programu i nagrania go, ale łatwe jest dotarcie do ogromnej rzeszy ludzi na youtube.. i to w tym sensie jest określane mianem fajniego i małym kosztem... Co do drugiego miałam pisać do ciebie e-maila w tej sprawie bo bede mieć w Warszawie warsztaty o dopasowaniu i tylko wpomniałam, że mogę ten filmik przedstawić szerszemu gronu ludzi, którzy o brafittingu nic nie wiedzą, to (zamkniete spotkanie)i niestety nie moge nikogo tam zaprosić. Ale jeśli sobie tego nie życzysz lub potrzebna twoja zgpoda na to aby to pokazać( nawet jesli to filmik na (youtube)) to i tak myślałam aby napisać do ciebie e-mail o zgodę, post był tylko informacją, a i tak miałam pytać sie ciebie o zgode osobiście. Pozdrawiam i mam nadzieje, że nikogo nie uraziłam i nie wywołałam zbędnych emocji?? Bo nie miałam takigo zamiaru. Odpowiedz Link
maheda Re: Kanał YouTube 04.11.09, 11:24 Nie napisałaś "chciałabym wykorzystać", tylko kategorycznie "wykorzystam". To nie sugeruje pytanie nikogo o zgodę. Stąd moja reakcja. A co do taniego kosztu - dotarcie do szerokiej rzeszy ludzi nawet na youtube nie jest tak proste, jak Ci się wydaje - choćby ze względu na to, że codziennie na ten kanał wrzucanych jest tysiące nowych filmików i bardzo trudno się jest przedrzeć przez taką masę. Poza tym wiedza, którą tam przekazuję, została przeze mnie zdobyta dużym nakładem wysiłku oraz także bezpośrednich kosztów - zarówno mojego, jak i wielu dziesiątek i setek kobiet, na podstawie doświadczeń których wiedzę i doświadczenie zdobywałam i nadal zdobywam, bo wcale nie czuję się osobą wszechwiedzącą, raczej widzę, że to, co wiem, jest wiedzą do zdecydowanego poszerzenia. Nakład pracy na zmontowanie tych trzech minut jest przy powyższym doprawdy pomijalny. Odpowiedz Link
kindafunny Re: Niemiecki dzięki Aadriance online :-) n/t 03.11.09, 09:49 niemiecki leci mi na angielskich napisach (tzn na wierzchu napisy niemieckie, a pod spodem angielskie). Przełączałam na różne języki a potem z powrotem na niemiecki i cały czas tak jest. Czy ktoś jeszcze tak ma? Odpowiedz Link
ankakaszanka mogę spróbować przetłumaczyć na holenderski 03.11.09, 10:44 hej, ja mogę spróbować przetłumaczyć na holenderski... Może mi się uda... Proszę o tekst na maila gazetowego. :-) Odpowiedz Link
maith Jesteś super :) 03.11.09, 11:36 Mówisz przekonująco, materiał przygotowałaś naprawdę z sensem. Bardzo mi się podoba. Co do podpisów, to myślę, że będziesz mogła po prostu wrzucać to samo w kilku wersjach podpisowych, dla ludzi z różnych krajów. A my będziemy tylko linkować, linkować, linkować :) Naprawdę bardzo jesteśmy z Ciebie dumne (bo myślę, że nie tylko ja:)) Odpowiedz Link
maith Drobiazgi techniczne 03.11.09, 12:04 Najpierw mam lamerskie pytanie - czy tylko ja słabo słyszę? Wydawało mi się, że już pogłośniłam wszystko. Czy inni też mają ten problem? Na szczęście są napisy, więc wszystko radośnie wchłonęłam, ale Mahedy się też super słucha :) I jeśli mogę mieć 2 sugestie: -rozpuść swoje przepiękne włosy! :) -podmalujesz lekko usta? :) (podobno wtedy ludzie lepiej słuchają tego co mówisz :)) Odpowiedz Link
maheda Re: Drobiazgi techniczne 04.11.09, 10:06 Głos wyszedł słabo, niestety. Mam nadzieję, że w kolejnych odcinkach będzie lepiej :) Włosy będą różnie, bo i różnie się noszę ;) A ust chyba jednak nie podmaluję... nie mam nawet szminek, bo ich nie znoszę - mogę mieć pełny makijaż, ale szminka... brrrrrr... Czy to konieczne?... Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Drobiazgi techniczne 04.11.09, 10:58 Może chociaż błyszczyk? Zawsze to jakoś przykuje uwagę do ust. Jak będzie delikatny to nie odciągnie również tej uwagi od tego, co np. będziesz pokazywać. Odpowiedz Link
maith Re: Drobiazgi techniczne 04.11.09, 14:45 Tak tak, chociaż błyszczyk - taki żeby na ustach było trochę koloru. Teraz są takie fajne błyszczyki barwiące np. na lekko wiśniowy. Szminek też nie lubię, więc naprawdę rozumiem. Ale naprawdę, spróbuj sobie dobrać jakiś fajny lekko barwiący błyszczyk :) Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Kanał YouTube 04.11.09, 11:58 maheda, super!! mam niewielką sugestię kolorystyczną. szeroka bluzka, którą pokazujesz trochę zlewa się z tłem. A w czarnej bardzo trudno zauważyć wszystkie szczegóły - tak niestety jest z czarnymi ciuchami(widać to dobrze np.w naszej galerii). ale pomysł przedni, napisy super (moze zacznę się uczyć szwedzkiego? hihi) Odpowiedz Link
kwiatek04 Re: Drugi odcinek - dzisiaj koło godz. 22-23 :) n 06.11.09, 12:41 Czekam w takim razie na tekst do przetlumaczenia, bo dzisiaj sie strasznie nudze w pracy :) Odpowiedz Link
aleksandralm Re: Kanał YouTube 06.11.09, 12:36 Mahedo, ja widze tylko angielskie napisy... Czy mozesz wytlumaczyc blondynce jak sie wlacza inne opcje...??? Odpowiedz Link
maheda Re: Kanał YouTube 06.11.09, 12:39 Po prawej stronie na dole (zaraz pod filmikiem) masz strzałkę w górę. Po kliknięciu na nią masz dwa ekraniki, z których bodaj dolny włącza/wyłącza napisy. Na lewo od ekraniku jest taka malutka strzałeczka w lewo - gdy na nią klikniesz, rozwinie się lista języków. Odpowiedz Link
kwiatek04 Re: Kanał YouTube 06.11.09, 12:46 Odpowiem za Mahede: W dolnym prawym rogu masz przycisk (taka strzalka w gore), klikasz w niego, pozniej masz przycisk cc jak najezdzasz na niego, to pojawiaja ci sie opcje jezykow, klikasz w wybrany przez ciebie jezyk i gotowe :) Odpowiedz Link
maheda Odc. 2 już jest 06.11.09, 22:56 Ciekawe, czy za pół roku będę się śmiała z tych problemów, jakie teraz wynikają z pewnych rzeczy przy kręceniu, czy też z problemów w czasie montażu. Oby. Odpowiedz Link
nivaliss Re: Odc. 2 już jest 06.11.09, 23:26 Ooo, moje nieuświadomione staniki nie leżały tak "dobrze" jak ten:) Z mojej strony tylko uwaga co do bluzki z biu biu. Filmik kierowany jest do nieuświadomionych kobiet, które nie mają pojęcia o tej firmie, ani o ich rozmiarówce. Podanie rozmiaru tej bluzki chyba tylko je skołuje... Odpowiedz Link
maheda Re: Odc. 2 już jest 06.11.09, 23:37 Hmmm... A może po prostu zastanowi - o co w tym wszystkim chodzi?... Sama nie wiem. Zobaczymy - najwyżej Kinga każe mi wyciąć informację ;) Odpowiedz Link
samo_zloto Re: Odc. 2 już jest 06.11.09, 23:47 ja bym jeszcze była za pokazywaniem modelki przed/po w tej samej bluzce. w tym wypadku czynnikiem zniekształcającym sylwetkę był rozciągnięty sweter. Odpowiedz Link
turzyca A moze by tak maske? 06.11.09, 23:27 Rozumiem potrzebe kadrowania z obcieta glowa, ale w efekcie obcielo sie tez ramie i pierwsza czesc z pokazywaniem polozenia biustu byla niezbyt przemawiajaca. Moze wiec zalozyc modelce maske, np. taka ;) i nie przejmowac sie az tak kadrowaniem? A co do problemow - na pewno bedziesz sie smiala. Odpowiedz Link
maheda Też się juz nad tym zastanawiałam ;) 06.11.09, 23:35 Może w przyszłości istotnie jakąś będę zakładała. Ale muszę znaleźć odpowiednią :) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Też się juz nad tym zastanawiałam ;) 07.11.09, 17:27 Fajny pomysł z maską, aczkolwiek maska ze Shreka to chyba tylko by odciągnęła uwagę od właściwej sprawy. Myślę, że jeśli maska to najlepsza by była taka "teatralna" po prostu biała twarz bez żadnej specjalnej miny. Taka jak ta: kuglarstwo.pl/forum/topics5/gdzie-kupic-jak-zrobic-maske-vt4938.htm Odpowiedz Link
turzyca Re: Też się juz nad tym zastanawiałam ;) 11.11.09, 00:53 Shreck byl wyglupem, choc ide o zaklad, ze przy konsekwentnym uzywaniu maski, skonczyloby sie na polecaniu tej babeczki od stanikow, co na shrecku pokazuje. Taki absolutnie jednoznaczny wyroznik. ;) Sa tez gladkie maski juz gotowe i za pare groszy, jak np. tu. Nie wiem, czy modelkom wystarczylaby samagorna polowka. Moze polaczona z ukryciem wlosow? Bo jednak rozszerzenie kadrowania o pare centymetrow, tak by uwzglednic ramie, by sie przydalo. A ze rozumiem niechec modelek do pokazania twarzy, stad sugestia dodatkowego zabezpieczenia, nawet jak sie cos omsknie, to nie bedzie problemu. A moze modelke postawic na podwyzszeniu? Dzieki temu bedzie widac twarz Mahedy (jakos lepiej sie slucha czlowieka, z ktorego widac takze twarz, a nie tylko bezglowy korpus), a glowa modelki nie bedzie sie znajdowala w kadrze. Odpowiedz Link
brrruja Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 00:03 Na pewno za pół roku sama będziesz mogła doradzać jak kręcić, montować i umieszczać film na YT :) Różnica między tym odcinkiem, a pierwszym jest ogromna. Postępy są naprawdę duże. To tylko kwestia wprawy. A póki co, jeśli wciąż jesteś zainteresowwana tłumaczeniem, oferuję swoje skromne możliwości w dziedzinie tlumaczenia, poki jest weekend i nie pochłania mnie inny język :) Odpowiedz Link
yo_anka Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 00:20 Mahedo - pomysł i wykonanie świetne! Kawał porządnej roboty :) Mam tylko jedną uwagę nich modelka prezentuje oba staniki: zły i dobry w tej samej bluzce, pod tym swetrem nic nie widać, tym bardziej ze to małobiuściasta. Ta sama stosunkowo obcisła bluzka pozwoli dojrzeć różnicę Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki Jakbyś była przejazdem razem z kamerką w Poznaniu to służę moim 32J :) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 08:20 Zgadzam się z dziewczynami, że modelka powinna wystąpić dwa razy w tej samej bluzce - inaczej różnica nie jest tak widoczna :) Poza tym jej pierwszy stanik leżał dość dobrze jak na sieciówkowe rozmaitości, które są dostępne w tym rozmiarze :) Kusicielka w rozmiarze B/BB (bez komentarza odnośnie do rozmiarówki BiuBIu) sugeruje, że dziewczyna rzeczywiście ma biust w rozmiarze "B" (lub ew. większe B) - nieuświadomione pewnie właśnie tak to odczytają. Nie podobało mi się określenie, które padło na początku - "przeciętny biust" - chyba chodziło o przeciętny rozmiar, nie? Poza tym super, gratulacje i powodzenia z kolejnymi odcinkami! Odpowiedz Link
yaga7 Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 08:54 Zgadzam się. Ta sama bluzka przed i po, i chyba lepiej zlikwidować te kusicielki i bb, bo moim zdaniem to wprowadzi w błąd. I dziewczyny zamiast myśleć nad stanikiem, będą myśleć nad bluzką ;) Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 11:06 Protestuję :). Ten filmik to trochę więcej, niż instrukcja dobierania rozmiaru. Jeśli dobrze zrozumiałam intencje Mahedy, chodzi o to, żeby pokazać, że każda kobieta może dobrze wyglądać i że warto polubić swój biust. Sporo osób wstydliwie ukrywa swoje źle ostanikowane krągłości pod porozciąganymi swetrami i luźnymi T-shirtami, dobrze pokazać, jak zmiana stanika _i_ bluzki wpływa na sylwetkę. Trochę jak w programach w stylu JDWN, tylko z jeszcze większym akcentem na bieliznę. Typowe porównanie sylwetek po zmianie biustonosza już jest w "Biuście na żywo" Kasicy. Tutaj efekt nie byłby tak ciekawy, bo stanik z przodu wygląda w miarę, biust jest samonośny więc pod bluzką mogłoby się wydawać, że wszystko jest ok. Trudno by było pokazać różnicę pod ubraniem bez rozrysowania poziomów itd jak to ma miejsce na Stanikomanii. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 12:09 Zgadzam się z pinupgirl_dg. Mahedzie chodzi chyba o podkreślanie sylwetki w ogóle, nie tylko o dobre staniki (wnioskuję po pierwszym odcinku, w którym Maheda podkreślała, że najpierw jest ubrana typowo dla osób o jej figurze, a potem pokazywała się w zupełnie innym "wydaniu"). Przy dużych biustach (przy których zazwyczaj bardziej widoczne są różnice) można pomyśleć o scenariuszu odcinka, w którym modelka pokazuje się w złym staniku i rozciągniętym swetrze, potem pod ten sweter zakłada dobry stanik, a potem okazuje się, że stanik to jeszcze nie wszystko, w dobrej bluzce modelka wygląda jeszcze lepiej. W przypadku modelki z tego odcinka IMO niespecjalnie miałoby to sens, mam wrażenie, że pod ciuchami różnica w złym i dobrym staniku nie byłaby aż tak duża. Dostrzegłoby ją wprawne oko lobbystki, ale już niekoniecznie oko nieuświadomionej dziewczyny. Przy mniejszych biustach i pokazywaniu w tej samej bluzce może się sprawdzić pokazanie modelki w bluzce na ramiączkach - chodzi głównie o plecy. Pokazujemy przód - wszystko wydaje się ok. Modelka się odwraca a nad bluzką wystający obwód. Potem w dobrym staniku przód nawet lepszy, a na plecach gładziutko. Bardzo mi się podoba nowa wersja tablicy z rozmiarami - tak jest bardziej przejrzyście i osoba niezbyt oblatana w temacie łatwo zrozumie w czym rzecz. Popracować warto nad światłem - momentami jest bardzo ciemno. Najjaśniej jest z prawej strony ekranu, tam gdzie magiczne ręce Mahedy :), ale z lewej - tam gdzie modelka - momentami jest bardzo ciemno i niewiele widać. Mahedo, czym oświetlasz, po prostu lampką? Może warto wypróbować kilka fotograficznych sztuczek (sprzęty są bardzo drogie, ale w końcu nie chcesz robić super-profesjonalnych zdjęć tylko fajne filmiki, można je więc zastąpić chałupniczymi wynalazkami, np zdejmujesz z jakiejś lampki abażur i wkładasz na lampkę puszkę z wyciętymi denkami albo jakiś rulon z ciemnego grubego kartonu co tworzy niby-reflektor, wycinasz z białego kartonu trójkąty i wykładasz nimi od środka parasol, reflektorem walisz nie prosto w modelkę, bo wtedy powstają mocne cienie, które mylą oko, bo jednak na żywo nie oglądamy nigdy rzeczy w takim mocnym świetle z jednej strony, ale w parasol, z którym trochę kombinujesz - ustawiasz go bliżej / dalej / bardziej prosto / bardziej z boku aż odbije Ci najładniejsze i najbardziej naturalne światło; poza tym jakaś druga lampa, już nie taka mocna i punktowa i masz namiastkę studia, dzięki której nie trzeba się martwić o dobrze widoczne szczegóły :) ). Odpowiedz Link
ariadna007 parę pomysłów do wykorzystania ..lub nie ;) 07.11.09, 12:39 z maską to dałabym sobie spokój bo wtedy zamiast patrzeć się na biust wszyscy będą podśmiechiwać się z maski choćby nie wiem jak fajna ona by była. Może postawić modelkę na podwyższeniu tak, aby było też widać mahedę i do tego robić zbliżenia na newralgiczne punkty :) Wydaje mi się, że osoba mahedy w trakcie tłumaczenia jest bardzo istotna. Co innego gdy mówi do mnie żywy człowiek a co innego gdy słysze jakiś głos spoza planu. A co do rozmiarówki BiuBiu to należałoby wcześniej wspomnieć o jej specyfice :) że oprócz rozmiaru ciuchowego bierze ona pod uwagę biust np.: B- biusciasta, BB - bardziej biusciasta, BBB - Boże!Bosko Biuściasta ;) zgadzam się z dziewczynami piszącymi wcześniej aby pokazać modelkę na jednym ekranie porównując jak wygląda w dobrze i zle dobranym staniku oraz w tej samej bluzce a na koniec pokazać ją w dobrze dobranym staniku i dobrze dobranej bluzce. Mozna stworzyć taki scenariusz-szablon wg którego będą kręcone wszystkie odcinki np. pokazujemu modelkę w codziennym ubraniu i w zle dobranym staniku, potem pokazujemy ją w samym staniku przodem, potem lekkim polbokiem, potem z tyłu (może się czepiam ale uderzyło mnie po oczach takie trochę bezceremonialne obracanie modelki) Jakby nie patrzeć wg takich szablonów są kręcone wszystkie te jak dobrze wyglądać nago czy jak się nie ubierać itd. Dzięki temu są one spójne. ************** 88/126 Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: parę pomysłów do wykorzystania ..lub nie ;) 07.11.09, 13:39 Mi się wydaje, że szablon nie do końca się sprawdzi. Po pierwsze po jakimś czasie może się zacząć nudzić, po drugie te filmiki mają tylko po około 3 minuty. Warto w tak krótkim czasie zwrócić uwagę na rzeczy najistotniejsze, potraktować każdą modelkę indywidualnie. Besame ma rację, że w tym odcinku świetnie by pasowała bluzeczka na ramiączkach. Zapewne by to przekonało nieuświadomione panie, żeby zwrócić uwagę na to, co się dzieje na ich własnych plecach. O rozmiarówce biubiu warto w jakiś sposób wspomnieć. Albo przynajmniej podkreślać w pierwszych odcinkach, że składa się z dwóch części, bo dla kogoś, kto nie jest w temacie rzeczywiście może to być trochę pokręcone i mieszać się z rozmiarami miseczek. Pomysł z modelką na podwyższeniu bardzo mi się podoba :). No i doczepiłabym się do oświetlenia. Momentami rzeczywiście kiepsko widać. Odpowiedz Link
ariadna007 Re: parę pomysłów do wykorzystania ..lub nie ;) 07.11.09, 17:39 może się źle wyraziłam z tym szablonem :) chodziło mi o to, że jest pewien szablon co po kolei pokazujemy. wiadomo, że w zależności od modelki co innego zwróci uwagę. Odpowiedz Link
nathd Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 09:17 Super filmik, niestety uderzyło mnie, że dziewczyna na początku ma koszmarny sweterek ("przed przemianę"), a "po" śliczną, dopasowaną bluzkę. To trochę wygląda tak jakby bluzka "dokonała cudów" nie stanik :) Zdecydowanie też zrezygnowałabym z rozmiarówki bluzki. Najlepiej jakby dziewczyna była cały czas w tym samym. Odpowiedz Link
agus2412 Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 09:26 Oprocz tego, żeby modelka miala ta sama bluzke, proponowalabym na zakonczenie pokazac ja w obu stanikach (w bluzce/bez) na jednym ekranie. Bedzie mozna dokladnie sobie porownac. PS. Dalam dwom kolezankom do obejrzenia oba odcinki i obydwie stwierdzily, ze to reklama Panache, ech. Odpowiedz Link
agus2412 Re: Odc. 2 już jest 07.11.09, 09:27 I jeszcze cos - Mahedo, masz zniewalajacy usmiech! Odpowiedz Link
amoureuse Pytanie do Tłumaczących! 07.11.09, 22:00 Nie mogę znaleźć napisów w innych językach na kanale Mahedy, więc zadam pytanie tutaj: jak tłumaczycie "Kusicielkę BiuBiu"? Mam ochotę zupełnie pominąć wątek BiuBiu i rozmiarówki, bo moim zdaniem w tym miejscu potrzebne by były spore przypisy dotyczące nietypowej rozmiarówki w tej firmie... Ale nie chcę się wyłamać, dlatego może coś podpowiecie :) Z góry dzięki :) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Pytanie do Tłumaczących! 07.11.09, 22:36 Szczerze mówiąc to moim zdaniem tłumaczenie nie powinno odbiegać od oryginału. W oryginale tak samo brakuje informacji o rozmiarówce BiuBiu. Dlatego wydaje mi się, że najlepszą opcją byłoby dodanie tej informacji w opisie filmiku, który pokazany jest zawsze z prawej strony (jeśli ogląda się filmik bezpośrednio na YouTube). No i być może nawiązanie do tego w następnym odcinku. Odpowiedz Link
amoureuse Re: Pytanie do Tłumaczących! 08.11.09, 20:42 Ja_joanna: łatwo jest powiedzieć "nie powinno odbiegać" :D wierz mi, że przed przystąpieniem do pracy to się wydaje bułka z masłem ;) a jeszcze jestem w tej sytuacji, że moje tłumaczenia są dosyć nieudolne, więc sądzę, że wciskanie tam sformułowań niejasnych nawet dla niektórych Polek totalnie zaciemniłoby obraz :) Adrianka. dzięki, bez wyrzutów wycinam w takim razie Kusicielkę i czekam na odcinek o Biubiu :) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Pytanie do Tłumaczących! 09.11.09, 15:47 Wiem, rozumiem, masz rację, że tłumaczenie to nie jest taka bułka z masłem. Też mi się zdarzają tłumaczenia i faktycznie czasem pojawiają się miejsca, gdzie po prostu trzeba odbiegnąć od oryginału, bo nikt tego nie zrozumie. Teoria czasem jest prostsza niż praktyka. Odpowiedz Link
aadrianka Re: Pytanie do Tłumaczących! 07.11.09, 22:44 Ominęłam kusicielkę. Zdanie byłoby za długie, ponadto pozostawienie oryginalnej nazwy modelu nic odbiorcy zagranicznemu nie powie, zaś tłumaczenie byłoby już zupełnym poplątaniem. Moim zdaniem BiuBiu zasługuje na własny filmik ;) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: Pytanie do Tłumaczących! 07.11.09, 23:54 > Moim zdaniem BiuBiu > zasługuje na własny filmik ;) O tak tak! :) Odpowiedz Link
maith Re: Odc. 2 już jest 09.11.09, 12:39 Super - w rozpuszczonych włosach i lekkim makijażu wyglądasz wreszcie tak pięknie, jak Cię pamiętamy z rzeczywistości :) Bardzo fajnie pokazałaś szczegóły, których się nie zauważa. Na filmiku widać, że przy podniesieniu rąk stanik podjeżdża na piersi. To dobrze :) Odpowiedz Link
maheda Re: Odc. 2 już jest 09.11.09, 13:53 maith napisała: > Super - w rozpuszczonych włosach i lekkim makijażu Ekhm... jakby tu... Nie mam makijażu. Tylko tusz na rzęsach. Zobaczymy, jak pójdzie dalej. Co do kadrowania - szczerze mówiąc, tego samego dnia nakręciłam jeszcze inne materiały i tam nie ma problemu z tak bliskim wchodzeniem modelki w kadr. Nie wiem, dlaczego tutaj był problem :/ Tak czy owak - poszło, więc nie ma co bić piany. Kolejne powinny być lepsze... Odpowiedz Link
anna-pia Re: Odc. 2 już jest 10.11.09, 23:01 maheda napisała: > Tak czy owak - poszło, więc nie ma co bić piany. > Kolejne powinny być lepsze... I na pewno będą - zobacz, ile dziewczyn wyłapuje, na co można zwrócić uwagę, Maheda, IMO to strasznie fajne, że tylu osobom chce się pomagać :) Uważam, że te wszystkie komentarze to nie krytyka, a rzeczowa, konstruktywna pomoc osobie, która stawia pierwsze kroki w filmowaniu :) Trzymam kciuki, oby tak dalej. Odpowiedz Link
dadaczka Re: Kanał YouTube 07.11.09, 09:34 Brawo Maheda! Bardzo się przyjemnie Ciebie ogląda i słucha, a jeśli chodzi o stronę edukacyjną - super. Serdeczności :-)) Odpowiedz Link
piccolo_principe Mogę przetłumaczyć na włoski ;) 07.11.09, 15:21 Mahedo, mogę podjąć próbę przetłumaczenia filmików na włoski ;) W razie czego pisz na gazetowego :) Odpowiedz Link
maheda Dziękuję za wszystkie komentarze 08.11.09, 11:51 Stylu filmików nie zmienię, nie zmienię też włosów i nie będę ich spinać tylko dlatego, że komuś nie podoba się moja fryzura na przykład ;) Natomiast co do meritum - to NIE są filmy instruktażowe - powiedziałam zaraz w pierwszym poście, że NIE zamierzam w każdym filmiku zawierać kompletu "prawd objawionych" i nie oczekujcie tego ode mnie (albo - jeśli chcecie, to oczekujcie; natomiast skutek będzie zerowy). To mają być filmiki, które mają zainteresować tematem i skłonić kobiety (oraz mężczyzn) do rozpoczęcia poszukiwań, ma to dziwić i tyle. W czasie nagrywania ostatniej sesji (trzy dziewczyny) tryzkrotnie spadł mi aparat i niestety część materiałów uległa nieodwracalnemu zniszczeniu (między innymi filmik z dobrze dobranego 30E. Byłam zmuszona zatem do montażu z tego, co miałam. Nie wszystko zawsze będziecie wiedzieć (w sensie problemów technicznych choćby takich, jak powyższe), bo to naturalne. Ja ze swojej strony robię wszystko, żeby /materiały zdjęciowe/ zmontować w sposób możliwie najlepszy. Fakt, że muszę się naprawdę jeszcze dużo nauczyć, bo wielu rzeczy zwyczajnie nie umiem, zarówno jako montażysta, jak i reżyser, dźwiękowiec, operator, i tak dalej... więc przede mną długa droga do przejścia, ale mam nadzieję, że różnice między odcinkami będą pod tym względem widoczne. Trzymajcie zatem za mnie kciuki :-) Odpowiedz Link
irenka65f Re: Dziękuję za wszystkie komentarze 08.11.09, 12:29 I dobrze. Nie spinaj włosów bo mnie się właśnie w rozpuszczonych lepiej podobasz ;-)) W ogóle uważam, że drugi jest lepszy od pierwszego i kolejne na pewno będą jeszcze lepsze. Odpowiedz Link
jako.tako Wymiary 10.11.09, 19:47 Bardzo fajne :) Nie wiem, czy mi umknęło, czy nie ma, ale może warto podać wymiary modelki? Bo tak to 65 może się wydawać abstrakcyjne - tak żeby pokazać, że jest to właśnie odpowiedni rozmiar dla wielu osób noszących niesłusznie 75. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Wymiary 10.11.09, 20:04 To by było dobre, pod warunkiem, że byłaby też instrukcja jak się mierzyć i wyjaśnienie, dlaczego akurat tak. Bo jeśli sie powie, że modelka ma np. 67 pod biustem, ale nie doda się, że ciasno na wydechu to ktoś, kto sobie zmierzy luzem z podłożonym palcem 74 od razu założy, że rozmiar 30 nie dla niego. Z resztą dobieranie obwodów wśród małobiuściastych do dziś wzbudza wiele kontrowersji, dziewczyny o tym samym obwodzie noszą po 3 różne rozmiary, nie licząc różnic w samych pomiarach (dla jednej ścisło to ścisło, dla innej aż do trzeszczenia miary) czy zwrócenia uwagi pomiar luzem i pomiar na wdechu. Myślę, że na razie wystarczy podkreślić, że obwód ma być ścisły, fiszbiny nie mogą w żadnym miejscu nachodzić na biust i przyzwyczajać nieuświadomione do tak "egzotycznych" rozmiarów jak 65E. To i tak jest dużo na początek. A jak się serial rozwinie - kto wie? Odpowiedz Link
maheda Nu, jest odcinek trzeci 18.11.09, 23:38 Na razie bez żadnych napisów - także bez polskich - dokładam je jutro. Mniej gadania, więcej pokazywania. :) No i wiele z Waszych uwag została wzięta pod uwagę, co zapewne zauważycie. Dziękuję :) Odpowiedz Link
maheda Link do trójki 18.11.09, 23:39 Ależ jestem sprytna :/ www.youtube.com/watch?v=C75PzT4OX7M Oczywiście linki zapomniałam :/ Odpowiedz Link
irenka65f brawo 18.11.09, 23:53 Super. Ten podoba mi się najbardziej bo jest najbardziej edukacyjny. Odpowiedz Link
aleksandralm Wow 19.11.09, 00:01 :) Super Mahedo, ta bluzeczka ktora masz na sobie to Biu Biu do "dzinow"? Odpowiedz Link
turzyca Re: Link do trójki 19.11.09, 00:03 O! Kadrowanie teraz jest idealne! Widac wszystko, co trzeba, i nic, czego nie trzeba. ;) Tylko tak trzymac. Odpowiedz Link
yo_anka Re: Nu, jest odcinek trzeci 18.11.09, 23:59 Ponieważ jestem z innych rejonów rozmiarowych to nie mogłam dostrzec na początku różnicy. Ale porównanie obok siebie obu sylwetek wyjaśnia niedowiarkom wszystko :) I to jest mocne posumowanie! Brawo! Odpowiedz Link
wodadobra Re: Nu, jest odcinek trzeci 19.11.09, 11:08 I idealnie do ukazania różnic nadaje się właśnie taka niepozorna jedno_ale_jednak_KOLOROWA bluzeczka, która na ulicy potrafi obnażyć wszystko. Czarna nie sprawdziła się. Zmiana tego detalu wyszła zdecydowanie na plus i dodała wartości tym scenom. Efekt końcowy jest świetny! Zaraz podsyłam niedowiarkom. thx Odpowiedz Link
kulka_kulkowa Re: Nu, jest odcinek trzeci 19.11.09, 12:41 Mahedo, z całego serca gratuluję. Trzeci odcinek jest świetny i nie zawaham się go zalinkować :) Fantastyczny pomysł z kanałem YouTube, będę śledzić dalsze odcinki. Odpowiedz Link
joankb Re: Nu, jest odcinek trzeci 20.11.09, 15:04 Ja obejrzałam pierwszy raz w nocy - bez dźwięku. I nie podoba mi się ta dziewczyna w dobrym staniku. Zrobił się jej wał piersiowy, góra sylwetki jest ciężka. To wina stanika - mam Indię i pod bluzki bez dekoltu jej nie noszę, źle wygląda. Odpowiedz Link