Dodaj do ulubionych

Staniki do karmienia - karmniki 3

08.06.10, 22:56
Czas na kolejny karmnikowy wątek. Przeklejam wstęp z poprzedniego, bo jest
bardzo dobry:

W obecnym watku, podobnie jak w poprzednich, wymieniajmy opinie na temat
stanikow do karmienia oraz ubran dla karmiacych. Dzielmy sie swoim doswiadczeniem.

Jesli trafilas tu po raz pierwszy zapraszamy do watku rozmiarowego (pamietaj,
ze aktualny watek rozmiarowy bedzie zawsze przyszpilony u gory forum).
Z doswiadczenia innych forumek i swojego wiem, ze dobry rozmiar to podstawa.
Dobry rozmiar to taki, ktory ma odpowiednio dopasowany obowd I odpowiednio
duze miseczki. Jezeli urosly Ci piersi, a obwod zasadniczo sie nie zmienil, to
zwiekszaj miseczki a nie obwod! Jesli Twoj rozmiar konfekcyjny to 36-40 to
omijaj szerokim lukiem obwody 80 w zwyz! No chyba, ze trafisz na wyjatkowo
scisliwy model, ktory po naciagnieciu nie rozciaga sie zbytnio.

Dlaczego tak wazny nierozciagliwy a dobrze dopasowany obowd? Dlatego, ze to
obwod podtrzymuje piersi, a te podczas karmienia sa pelne i
ciezkie.Pamietajmy, ze tylko 10% podtrzymania nalezy do ramiaczek. Noszac
dobrze dobrany stanik zminimalizujesz ryzyko bolow kregoslupa, pocenia sie
skory (bo piersi beda podniesione i skora brzucha nie bedzie stykala sie ze
skora piersi, a piersi przy odpowiednio
dobrych miseczkach beda rodzielone, piersi nie beda sie tez ze stanika
“wylewac” tworzac wystajacych bulek). Noszac dobry rozmiar zminimalizujesz
problem obwisniecia piersi, bo dobry stanik bedzie je trzymal w ryzach.

Staniki do karmienia znajdziesz w sklepach internetowych i stacjonarnych
polecanych wymienionych i opisywanych szeroko na forum.

Mozna tez przerobic zwykly stanik z fiszbinami na karmnik. Oto link do watku
robotki reczne z opisem:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,76158462,76172246,przerobka_na_karmnik.html
Masz pytania – koniecznie zacznij od FAQ. Pamietaj, ze na forum znajdziesz
odpowiedzi na wiele nurtujacych Cie pytan - dlatego zanim zalozysz nowy watek
przejrzyj poprzednie lub skorzystaj z wyszukiwarki.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Effuniak bakłażan jako karmnik 08.06.10, 23:05
      Noszę effuniakowe 85HH/J (jeszcze z przedłużką) i ponieważ od jakiegoś czasu effuniaki to moje jedyne dobre staniki, przerobiłam je na karmniki. Początkowo miałam wątpliwości, czy piankowe miseczki będą się sprawdzać, ale w sumie nie jest najgorzej. Miseczki jednak trudno odgiąć do dołu - ja je zwijam. W staniku, który noszę najczęściej (a mam w sumie 4 karmniki, których używam) niestety zaczęły się odpruwać kanaliki fiszbin (od materiału na mostku) - biust ciągnie odpiętą miskę do dołu.
      Nie wiem, czy effuniak jako karmnik sprawdza się lepiej, niż karmniki firmowe - nie znalazłam dotąd gotowego karmnika w swoim rozmiarze.
      Zapięcia kupowałam na allegro razem ze stanikami - chyba po jakieś 7zł za cudo w rozmiarze 85B :) Odpruwanie to chwila, a nie znalazłam zapięć ani w necie ani stacjonarnie.
      Jeśli jesteście ciekawe, jak wygląda effuniak jako karmnik, mogę zrobić zdjęcia swoich przeróbek.
      • kubek135 Re: Effuniak bakłażan jako karmnik 09.06.10, 09:39
        Ja jestem bardzo ciekawa tych przeróbek, bo poszukuję stanika, w którym
        będę mogła mieć bluzkę z jakimkolwiek dekoltem, Bo w Freyce, to tylko
        golfy można nosić...
    • gris_gris Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 12.06.10, 13:22
      Ja mam pytanie, jak to jest z doborem rozmiaru karmnika.
      Przeczytalam, ze powinno sie wybrac obwod taki, jak przed ciaza, bo
      szybko sie do niego wraca po porodzie - czy to prawda? Przed ciaza
      nosilam 65, teraz (koniec 7go miesiaca) - 70, i od niedawna dokladam
      przedluzke. 65 sobie na razie nie wyobrazam... Myslalam wiec o
      karmniku 70, zwlaszcza, ze mniejszych jest naprawde malo, a jak sa,
      to rzadko ladne. Mozecie mi cos poradzic?

Drugie pytanie - o miseczki: o ile wieksza wziac niz teraz? Obwod w
      biuscie powiekszyl mi sie na poczatku ciazy o jeden rozmiar i na
      razie sie nie zmienil, nie wiem wiec, czy wybrac stanik wiekszy o 1
      czy 2 rozmiary miseczki.

Zdaje sobie sprawe, ze to sa kwestie indywidualne, ale bede
      wdzieczna za porady doswiadczonych karmiacych. Aha, wiem, ze
      karmniki powinnam kupowac pozniej, i tak mam zamiar zrobic, ale
      teraz chce skorzystac z okazji i kupic taniej Rosy Posy Midnight
      Grace (jezeli ktoras z Was zna staniki tej marki, to bede wdzieczna
      za opinie, bo malo jest na razie o nich informacji).

dziekuje z gory za pomoc, pozdrawiam!
      • beakarp Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 13.07.10, 13:14
        właśnie zakończyłam przygodę z karmieniem po 13mcach:)
        Ja tez 65tka / 72-73cm pod/, ale wszystkie karmniki miałam 70tki.
        Przed ciążą nosiłam 65G brytyjskie, a karmiłam na początku w melissowym
        70J, potem przeszłam na H
        • keszurka Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 04.11.10, 12:37
          Widzę, że jesli chodzi o rozmiarówke to jesteśmy bardzoooo podobne. Niebawem mam zacząć karmić i chciałabym zapytać czy po zakończonej przygodzie nie chciałabyś się pozbyć paru karmników. Bardzo chętnie odkupię. Jesli byłabyś chętna to proszę o kontakt i serdecznie pozdrawiam:)
    • ksiezniczka256 Snugglebug Direct i Hotmilki 06.07.10, 17:44
      Na www.snugglebug-direct.com/ mają w dobrej cenie Hotmilki. Zamówienie
      złożyłam w czwartek wieczorem, dziś już było u mnie. Bardzo polecam :)
      • ewa-ula Re: Snugglebug Direct i Hotmilki 12.07.10, 13:48

UWAGA - STRONA Z TROJANEM!!!!!!!!!
    • jana111 top bravissimo OV26 12.07.10, 23:58
      Zeszłoroczny top z "wodą" z lejącego materiału. W sprzedaży był malinowy, ja
      mam też czarny. Już kilka razy chciałam ten top założyc, ale byłam przekonana,
      że nie uda się w nim karmic i leżał bezużytecznie. Wczoraj odkryłam go jako
      top do karmienia- w warunkach intymno-domowych zsuwam ramiączko, w warunkach
      towarzysko-turystycznych karmię jak w każdej innej bluzce. Ponieważ wszyty
      stanik to plunge a miseczki są miękkie, bez problemu (i większego żalu)
      odginam miseczkę i tak karmię (biustem w rozmiarze 32G).
    • inez69 Biuściasty Katalog Staników 13.07.10, 00:35
      Zachęcam do dzielnia się opiniami na temat kramników w BKS:
      kataloglb.blox.pl/tagi_b/70745/nursing-bra.html
    • truscaveczka Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 18.07.10, 08:47
      Dowiedziawszy się od pań w sklepie dla ciężarnych, ze mojego
      rozmiaru "nie produkują" zastanawiam się, co ja do licha zrobię.
      Kupowanie przez neta po wielu rozczarowaniach i stracie masy kasy
      na przesyłki czarno widzę, tak naprawdę dopiero po porodzie będę
      wiedziała, jaki wziąć rozmiar (poprzednio podskoczył o 2 miski, z
      czego jedna została ;) ) Teraz mam 80g, co będzie potem, strach się
      bać :/ Nie mam kasy na superwypaśne karmniki, a polskie allesy są w
      mojej mieścinie niedostępne :/
      Pożalić się chciałam, bo nie widzę rozwiązania - staniki do
      karmienia takie zwyczajne są w rozmiarach niewystępujących w
      naturze, typu 85B :/
      • ankh_morkpork A firma Melissa? Jeszcze rękodzieło zostaje :-) 18.07.10, 09:35
        Mój pierwszy karmnik po porodzie to była beżowa Melissa. Sprawdził się bardzo dobrze. Poza tym przerobiłam sobie na karmniki Panache Harmony fullcup i dwie balkonetki Tango II. Też były OK.

Zapoznaj się z ofertą Melissy na początek. Podobno nawet szyją na zamówienie. Na forum powino być dużo opinii o ich karmnikach.
      • jul-kaa Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 18.07.10, 10:28
        Mojego też nie produkują - zwierzałam się niżej - przerabiam więc dobre staniki
        na karmniki.
    • paula.anna problem z melissą... 18.07.10, 12:28
      kupiłam melissę 1329 i 1335 w rozmiarze 75F. taki rozmiar mi doradzono.
      wymiary pod biustem ok 80 cm, w biuście ok 100 cm. córka ma 3 tygodnie.

napaliłam się na tę melissę, bo tyle dobrych opinii się naczytałam. a tymczasem- fiszbiny nie przylegają mi do mostka, a brytyjczyki już mnie przyzwyczaiły, że stanik MA przylegać...
      kształt piersi- subiektywnie- nie zachwyca. podtrzymanie- też nie do porównania z brytyjczykami.
      ogólnie- jestem bardzo rozczarowana...
      nie wiem, czy rozmiar zły (może lepsze byłoby 75G?)
      co ciekawe, brytyjczyki 32F i FF, które nosiłam w ciąży, nadal pasują i leżą jak trzeba

przychodzą mi do głowy myśli sprzed uświadomienia, w stylu "chyba coś nie tak z moimi piersiami". a myślałam, ze już na dobre je sobie wybiłam z głowy

cena jest dla mnie istotna, już nie wiem, w co mam celować
      chciałam przerobić stare brytyjczyki- nie mam zapięć :(. stacjonarnie chyba nie uda mi się kupić
      • jul-kaa Re: problem z melissą... 18.07.10, 14:03
        paula.anna napisała:
        > chciałam przerobić stare brytyjczyki- nie mam zapięć :(. stacjonarnie chyba nie
        > uda mi się kupić

Zapięcia trudno dostać. Ja kupiłam przez allegro karmniki 85B co i Tobie polecam :)
        • paula.anna Re: problem z melissą... 23.07.10, 11:19
          zapięcia już mam.
          ale co z tą cho...ną melissa?
          wiem, wakacje... to sobie poczekam na odzew ;)
          • blondyneczka_ola Re: problem z melissą... 09.09.10, 17:41
            Jeśli problem z melissą jest nadal aktualny...
            Mam melissę 1329 białą i tylko na jej temat mogę się wypowiedzieć. Na ówczesne 68/100 miałam 65J i z trudem się zapinałam, ten model ma strasznie ciasny obwód (przynajmniej miał 2 lata temu). Twój rozmiar wydaje się ok, sprawdzałam w tabeli rozmiarów, ale podejrzewałabym 1 zjawisko - melissa ma elastyczne fiszbiny i może być tak, że za ciasny obwód ciągnie fiszbiny i spłaszcza miskę, rozwalając biust na boki - sprawdź, jak stanik zachowuje się z przedłużką, powinno być trochę lepiej. Jeśli tak, to lepsze byłoby może 80E, jeśli wielkość samej miski jest dobra. Poza tym, mam 3 melissy i w każdej troszkę odstaje mostek, niedużo, max 1 cm, nawet teraz, gdy są za duże.
            • salomea_ Re: problem z melissą... 08.07.11, 14:22
              Jak pisywałam we wcześniejszych wątkach karmnikowych, z Melissą jest taki kłopot, ze każdy model może mieć inny rozmiar pasujący - to b.denerwujące.

Ja nosiłam Melissy, bo nie mogłam znaleźć innych dostępnych w Polsce karmników w rozmiarze 70. Wszystkie Melissy karmnikowe musiałam przerabiać, bo mi się wciskały w górną część piersi i wyglądałam do kitu. Dwa razy połamały mi się zapięcia i wszywałam nowe. Mimo to lubiłam Melissę i pisałam o niej pozytywne komentarze, bo dobrze trzymały mi piersi. Jednak te rozmiarówkowe wahania są frystrujace, kiedy się kupuje przez internet.
    • kwiatek04 Hotmilki do miseczki H! 06.09.10, 11:17
      Na facebooku zaczynaja sie pojawiac zapowiedzi na 2011 i miseczki do H
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2411367,2,1,hotmilk.html
      • joanna_ladysplace Hotmilki do miseczki H w Lady's Place 09.09.10, 14:42
        w końcu mogłam przymierzyć HOTmilka we właściwym dla mine rozmiarze: 70H. Ogromnie mnie to cieszy, bo choć nie karmie, to i tak mam dużo do czynienia na codzień z hotmilkami;) daje świetne podtrzymanie - podskoczyłam kilka razy a piersi tylko się lekko zakołysały. Raczej trzyma rozmarówkę i unosi(!) piersi. Chyba sobie taki kupię do spania albo niedzielnego wylegiwania się;)
        zapraszam do sklepu, w którym pracuję i na stronę: ladysplace.pl/
    • adamantia Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 18.10.10, 12:33
      W wątku Effuniakowym zadałam pytanie o używanie nieprzerobionego plunge'a Effuniaka (Plisowany Karmin 70K) jako karmnika za pomocą "wyciągania górą". Wklejam link:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,114450723,117689221,Plisowany_70K_jako_karmnik_wyciaganie_gora_.html
      • ozanja Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 18.10.10, 18:00
        Ja przerabiam Effuniaki na karmniki metodą tradycyjną, tak więc co do krawędzi miseczki to mogę się wypowiedzieć o tyle,że swoje miseczki muszę odginać i pomimo,że robię to kilka razy dziennie,np. cielaczka 70dd przez ok. 5 miesięcy,nic się z gąbką miseczki nie dzieje (nie załamała się) ani krawędź miseczki się nie rozszerzyła (rozczłapała ;-)).
        Ale co do wyciągania piersi górą,to tak,da się,ale ja po kilku razach przestałam,bo miałam/mam jedną wątpliwość - czy skóra piersi się nie naciągnie??? tym bardziej,że w plisowanych zarówno gąbka sztywniejsza, jak i góra bardziej zamknięta (zabudowana) w stosunku do innych plunge'y. Z tych powodów odesłałam plisowanego i wzięłam cielaczka... Przerabiałam na karmniki i lodowego i cielaczka i amarant i jako karmniki są bardzo ok,bez szkody dla wizualnej urody zarówno stanika,jak i biustu.
        Mogę zrozumieć,że wyciąganie piersi górą ma plusy,ale powiem szczerze - przerobienie na karmnik to naprawdę niewielki koszt,a wygoda nieporównana (nie mówiąc o konieczności kupna ewentualnych cud-miód-kremów na pojędrnienie skóry biustu w najgorszym przypadku)...Owszem,kiedyś skończysz karmić i drugiego karminu nie kupisz,ale ja bym i tak nie żałowała - pięknie odziany biust karmiący jest wart wszystkiego najlepszego :-)
        • jul-kaa Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 18.10.10, 18:16
          A mnie od wyginania miseczki podczas karmienia niszczy mostek stanika, odpruwa się i masakruje.
          • ozanja Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 18.10.10, 18:31
            Właśnie się zdziwiłam po Twoich postach,że mi się tak nie zrobiło.Może to kwestia rozmiaru,bo miałam od 75dd do 70d (no a teraz będę przerabiać 70c...)
          • adamantia Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 19.10.10, 09:35
            jul-kaa napisała:
            > A mnie od wyginania miseczki podczas karmienia niszczy mostek stanika, odpruwa się i masakruje.

Ja na razie używałam trzech karmników przerabianych, wszystkich kupionych od Margo13a, którą w związku z tym nieustająco mam we wdzięcznej pamięci. Są to luźny bawełniany Kalyani, stary Lodowy Effuniak i Ariza. W żadnym nie zauważyłam problemów z mostkiem. Może to zależy nie tylko od rozmiaru, ale i od konsystencji i kształtu biustu?
            Pisałaś wyżej o fotkach przerabianych Effuniaków - jakby co, byłabym bardzo zainteresowana.
        • adamantia Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 19.10.10, 09:38
          > miałam/mam jedną wątpliwość - czy skóra piersi się nie naciągnie???

Faktycznie, to może być problem. Ale w moim przypadku, przy moim rozmiarze i konsystencji (patrz rozmiar w zwisie) szczerze mówiąc jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żę ta skóra mogła się jeszcze bardziej rozciągnąć :-/ Jej już raczej nic pomoże i mało co zaszkodzi... :-(

>tym bardziej,że w plisowanych zarówno gąbka sztywniejsza, jak i góra bardziej
          >zamknięta (zabudowana) w stosunku do innych plunge'y.

Ha - to z jednej strony dobrze trafiłam - biorąc pod uwagę budyniowaty biust, z drugiej strony źle, jeżeli chodzi o karmienie.
    • biedrona_a Hotmilk:She Embraced the moment i Cherry Bomb Chic 30.11.10, 14:29
      Przetestowałam obydwa. Pierwszy w rozmiarze 70F, drugi, po ustabilizowaniu laktacji kupiłam mniejszy 70E.
      Oba mają wygodne, regulowane aż sześciostopniowo obwody - bardzo fajne rozwiązanie.
      Klipsy odpinające ramiączka bardzo wygodne, błyskawicznie można odpiąć i zapiąć jedną ręką, nie łamią się ani nic się z nimi nie dzieje.
      Ogólnie na plus, choć jednak podtrzymanie biustu w karmniku bez fiszbin to nie to samo co w porządnie dobranym, zwykłym biustonoszu.
    • lori_anna Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 02.01.11, 14:09
      dziewczyny, potrzebuję pomocy
      przed ciążą nosiłam rozmiar 30h/hh i jak to w ciąży bywa biust mi zaczął rosnąć
      aktualnie (32tc) moim ulubionym stanikiem jest bubble bra 32jj
      planuję kupić jakieś karmniki, więc się obmierzyłam - wyszło 80/108 (to mój rekord ;) przed ciążą miałam obwód w granicach 68-70 ;) i teraz mam zagwozdkę - w jaki obwód celować? 75? 70? po obejrzeniu dostępnych karmników do wyboru zostaje mi chyba tylko melissa...
    • hipciorra Jeden wielki znak zapytania... 08.01.11, 18:17
      Przed ciążą nosiłam 32G, teraz (30. tydzień ciąży) 36GG. I nie mam pojęcia, jaki rozmiar do karmienia dobrać ani też kiedy go dobierać. Już teraz, biorąc pod uwagę, że to 36GG utrzymuje się od października? W 9. miesiącu? Po porodzie? (Wtedy byłabym skazana już wyłącznie na internet.) Ktoś tu wspominał, że należy celować raczej w obwód sprzed ciąży lub w okolice, ale nie wiem, czy to prawda? I jak w tej sytuacji przeliczyć miskę?

Jeżu kolczasty, biuściaste, ratujcie!...
      • ankh_morkpork Ja zrobiłam tak... 09.01.11, 14:01
        jak napisała tutaj Anna-pia:

forum.gazeta.pl/forum/w,32203,31314238,77184043,Re_Ja_tez_z_prosba_85_105_goniasok.html
        Zamówiłam przed porodem 1 karmnik z Melissy, z miską o rozmiar większą niż potrzebowałam według swoich wymiarów w 9 miesiącu ciąży. Zakup okazał się rozmiarowo trafiony i sprawdzał się świetnie w pierwszych dniach po porodzie oraz w dniach nawału pokarmowego.

A potem, ponieważ chudłam całkiem szybko, okazał się za duży, i kupowałam przez Internet, i wymieniałam, itp itd. Z tym, że ja karmiłam w normalnych balkonetkach z fiszbinami, przerobionych własnoręcznie na karmniki.

Dopóki laktacja się nie ustabilizuje, nie opłaca się kupować więcej niż 2 karmniki na dany rozmiar. I dwa to tylko dlatego, żeby mieć jeden na zmianę, gdy drugi schnie po praniu.

Poczytaj sobie poprzedni wątek o karmnikach:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,83756747,,Staniki_do_karmienia_karmniki_.html?s=0
        • hipciorra Re: Ja zrobiłam tak... 09.01.11, 16:46
          Czyli, jeśli dobrze rozumiem, powinnam na początek celować w 36H? Rzecz jasna, o ile do porodu się jeszcze nie rozrosnę. Hm, a sądziłam, że już większy ten mój biust być nie może :-)))
          • ankh_morkpork Re: Ja zrobiłam tak... 09.01.11, 17:03
            > Czyli, jeśli dobrze rozumiem, powinnam na początek celować w 36H?

Ja bym tak celowała. Albo w 34 z przeliczoną odpowiednio miską + przedłużka na pierwsze dni. Bo jak urodzisz, to obwód pod biustem szybko Ci zmaleje (pytanie o ile na początek) i 36 szybko może się okazać za luźne. Można nosić 34 + przedłużka, a potem zrezygnować z przedłużki. Jeden stanik może wtedy starczyć na dłużej.

Jeśli chodzi o karmienie piersią, to tak naprawdę nie da się przewidzieć, jak Twój biust się będzie zmieniał. Dopóki laktacja się nie ustabilizuje, wszelkie typowania rozmiarów to taka trochę ruletka :-)
            • hipciorra Re: Ja zrobiłam tak... 09.01.11, 17:14
              Nie mam nic przeciwko przedłużce i stanikowi na dłużej, absolutnie nic, zwłaszcza teraz :-)))

Chyba się obmierzę jeszcze raz pod koniec lutego i napiszę do Comeximu z prośbą o pomoc w doborze rozmiaru z większą miseczką i mniejszym obwodem. Raz mnie poratowali, to może i tym razem się uda. A ich karmnik odpowiada mi i z wyglądu, i z ceny ;-)

Gdybym jednak zdecydowała się na brytyjczyka, to w jaką miskę przy obwodzie celować zamiast tego 36H? Tak dawno nie przeliczałam misek, że zapomniałam, jak to się robi :-)))

A w garderobie stoi całe pudło 32G...
              • hipciorra Re: Ja zrobiłam tak... 09.01.11, 17:17
                > Gdybym jednak zdecydowała się na brytyjczyka, to w jaką miskę przy obwodzie cel
                > ować zamiast tego 36H?
                Zeżarło mi obwód — 34, rzecz jasna :-)
                • jul-kaa Re: Ja zrobiłam tak... 10.01.11, 11:26
                  W moim rozmiarze karmniki nie istnieją (36/38HH/J), noszę zwykłe samodzielnie przerabiane. Dokładałam przedłużkę, odejmowałam, powiększałam o 1 miskę. I tyle, biust urósł mi umiarkowanie.
                  • hipciorra A ja w końcu zrobiłam tak :-) 20.01.11, 12:53
                    Zdecydowałam się na karmnik Comeximu, model Daisy Mama, bo mam bardzo dobre doświadczenia z ich stanikami, a i cena, i wzornictwo bardzo mi odpowiadają. Obmierzyłam się dokładnie, po czym napisałam do pani Anny sążnistego maila z opisem, o co mi chodzi i dlaczego. Nie dość, że nieoceniona pani Anna doradziła mi rozmiar, to przy okazji dowiedziałam się, że Comexim może przerobić na karmnik każdą swoją balkonetkę! :-)

Za radą pani Anny zaczniemy eksperymenty od Daisy, a jeśli doradzony rozmiar się potwierdzi, wtedy zamówię sobie przepiękną, wymarzoną Ivonne :-)
                    • yo_anka koniecznie zdaj relację jak się sprawują :) 17.02.11, 20:48
                      koniecznie zdaj relację jak się sprawują te przerobione :-)
    • martuniaoooo biustonosz do karmienia Benefit EKO KWIATY 25.01.11, 09:29
      zakupiłam rozmiar 75F (model EKO KWIATY) przy wymiarach 80/100 i okazał się o wiele za duży - szczególnie jeśli chodzi i miseczkę wygląda jakby była o 2 rozmiary za duża i ma bardzo zabudowany przód; obwód pod biustem również mógłby być odrobinę mniejszy ale rozmiarówka zaczyna się od 75... polecam przymierzanie albo branie dużej poprawki przy zamawianiu rozmiaru przez internet...
      • dominika.r23 Alles Sugarlub Cubana 17.02.11, 17:17
        czy macie? wygląda dość fajnie skrojony. jak wypada w tym modelu rozmiarówka? przy obwodzie 70 można kupić już z miseczką H, czy są godne z tabelką Allesa?
    • zawsze_zielona Sklep internetowy-duzy wybor 03.03.11, 12:33
      Dziwczyny, wkraczam w swiat karminikow i czuje sie jak na poczatku mojej drogi stanikowej. Czy mozecie mi polecic sklep internetowy, gdzie jest duzy wybor karmnikow? Najchetniej to chcialabym hotmilka (slusznie?), bo podoba mi sie design, ale tych jakos malo wszedzie. Teraz nosze 30F, ale jeszcze 11 tygodni do godziny zero.
      Kiedy mam sobie ten karmnik kupic? Ze przed porodem, to sie domyslam, ale czy mam czekac prawie do samego konca, czy moge robic zakupy tak 3-4 tygodnie przed?
      • zawsze_zielona Albo przerobic? 03.03.11, 12:38
        A moze w ogole sie nie bawic w bezfiszbinowe karmniki tylko kupic sobie Arabelke (bo te zawsze dobrze na mnie leza) i przerobic na karmnik?
        • martulka_s Re: Albo przerobic? 03.03.11, 16:18
          IMO kup ze 2 bezfiszbinowce do spania. Jeśli teraz masz miseczkę F to po porodzie raczej wypadniesz z rozmiarówki Hot Milka, a tylko one dają kształt w moim odczuciu jako tako nadający się na wyjście do ludzi. W dzień polecam przeróbki. Co do terminu to większość po porodzie bo biust jest nieprzewidywalny przy karmieniu. Jeden przed porodem tak ze 3 tygodnie jak napisałaś. W adresach sklepów pogrzebie później bo teraz nie mam czasu.
          • zawsze_zielona Re: Albo przerobic? 04.03.11, 12:17
            Dzieki. Czyli na razie kupie jeden a potem zobacze jak sie sytuacja rozwija. Pamietam, ze ktos pisal (chyba anna-pia), ze trzeba brac miske wiecej niz sie mialo przed porodem. Dobrze kojarze?
            • azymut17 Re: Albo przerobic? 04.03.11, 13:33
              Niestety nie ma zasad, u każdego wychodzi inaczej. Można skoczyć o 5 misek więcej, niż przed porodem, można o jedną. Najlepiej stanik kupić miesiąc przed, 1,5, bo zawsze możesz wcześniej urodzić (wiadomo, termin jest zawsze pi razy oko, prawidłowy rozrzut wokół niego to 6 tygodni). I zostaw miejsce na grubą wkładkę laktacyjną, bo możesz mieć "nieustanną produkcję".
              Najpierw lepszy IMO bezfiszbinowiec, bo rozmiar może się zmieniać w ciągu doby i karmienia nawet o 2 miski, Arabelka i zwykłe fiszbinowe mogą uwierać = powodować zastoje i stany zapalne.

Teraz i tak jest większy wybór, bo nie tylko Freya ma karmniki, ale i Panache. Różnią się konstrukcją, więc jak jeden nie będzie pasował to spróbuj drugi (fason, bo modeli na szczęście jest więcej :-)).
              • zawsze_zielona Re: Albo przerobic? 04.03.11, 13:39
                Do spania i tak kupie bezfiszbinowy, ale w ciagu dnia wolalabym stanik z fiszbinami. Wlasnie ogladam strone Cake Lingerie i strasznie mi sie te staniki podobaja. Chyba nawet Ty pisalas, ze te staniki maja miekke fiszbiny. Rozumiem, ze to zaleta, tak?
                Jedyne co mnie martwi, to ta nieprzewidywalna rozmiarowka Cake (i chyba innych karmnikow w ogole- polka_w_brukseli pisala, ze Freyowe karmniki tez wielkie miski maja). Za duzy stanik tez jest niedobre, bo nie bedzie podtrzymywal nalezycie piersi.
    • konwalia-82 Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 12.06.11, 09:07
      to może mi doradzicie, choć wyboru tu zbytnio nie mam
      przed ciążą 65G/GG bryt
      aktualnie 78/114 noszę 70J cleo(maławe) i 70JJ freyę-w obu za szerokie fiszbiny, czasem obwód ciśnie-pewnie od fiszbin przy plecach, więc po domu bezszwowy top wolę
      w sklepach netowych znalazałam alishę i sophie(panache) 70J albo melisse 75L(70L?)
      to górne rozmiary
      ponieważ mój biust w ciąży poszybował, chciałabym zamówić z 2 tyg po porodzie(w tym czasie topy 3szt), myslicie że jest szansa, że coś z tego się nada??
      • olazdaleka Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 19.06.11, 00:47
        Konwalia, ja przed ciaza 70G, teraz mam taki rozmiar jak ty (5 miesiac ciazy).
        Jak na razie mierzylam Freye Dotty ( niestety w sklepie dostepna byla tylko 75h), oczywiscie za luzna w obwodzie ale odpowiedni rozmiar moze byc ok.
        Hot Milki maja za male miski (nawet H) i nawet rozmiar 70 byl na mnie za luzny.
        Mam nadzieje ze jak sie laktacja ustabilizuje to sie zmieszcze w Cake, a co do tej pory????
    • olga.mambra cieliste karmniki fiszbinowe w MamBra 22.06.11, 19:41
      A my, czyli MamBra polecamy dzisiejszą dostawę, czyli model 5068 od Anity.
      Niby zwyklak cielisty, ale na fiszbinach. I bardzo wygodny. Bardzo przez nasze Klientki chwalony. Wykonany z przyjemnej dla ciała mikrofibry, ma dodatkowe wzmocnienia od wewnętrznej strony miseczek.
      Może którejś z Was przyda się taka informacja, może któraś z Was szuka cielistego fiszbinowego karmnika na lato:)
      Rozmiary znajdziecie na naszej stronie: www.mambra.pl/Biustonosz-do-karmienia-z-fiszbinami-5068_722-485.html
      • olazdaleka Cake do miseczki J. 23.06.11, 13:01
        Mam dobra wiadomosc. Znajoma z Facebooka brafitterka z Melbourne poinformowala mnie ze Cake Lingerie ma do konca roku rozszerzyc rozmiar do miseczki J.
    • iwonagos Re: melissa 30.06.11, 09:53
      Czy to są dobre staniki? Myślę kupnie, ale nie mam pojęcia jaki rozmiar? Czy są rozciągliwe? Jaką mają regulację zapięcia (ile rządów haftek). Poradźcie dziewczyny.
      Moje aktualne wymiary;) 91 pod biustem i 107 w cycu.
      • iwonagos Re: melissa iwonagos 29 tydzien ciazy 30.06.11, 09:55
        zapomnialam napisac.....
    • sprezzaturka Alles Mama New i Panache Sophie Maternity 19.07.11, 22:14
      Wymiary: 90/113
      Opis dwóch karmników, z których, niestety, nie jestem do końca zadowolona.

Alles Mama New 80 H
      Został kupiony głównie dlatego, że był to jedyny karmnik z fiszbinami dostępny w sklepie stacjonarym, który zdawał się pasować. Nie odważyłam się kupować przez Internet.
      Mostek ciut odstaje, ale nie udało mi się dostać większych miseczek. Na szczęście sam materiał miseczek jest elastyczny, więc jest tylko odrobinę za mały. W sklepie robił całkiem przyzwoity kształt i zdawał się podtrzymywać biust.
      I na tym pozytywy się kończą.
      Zaraz po porodzie okazało się, że ten elastyczny materiał w żaden sposób nie jest w stanie podtrzymać cięższego biustu, zwłaszcza przed kolejnym karmieniem. Obwód niestety również się rozciągnął i obecnie (po dwóch tygodniach noszenia!!!) podjeżdża na łopatki. Mało tego, fiszbiny już zaczęły z niego wyłazić i kłuć pod pachami. Jednym słowem - porażka :(

Panache Sophie 36 GG
      Kiedy go mierzyłam, kompletnie nie miałam do niego przekonania, kupiłam jednak i potem długo zastanawiałam się po co wydałam tyle pieniędzy na biustonosz bezfiszbinowy, który pewnie nie będzie nic trzymał. A jednak...
      Obwód trzyma pancernie, nic nie ma szans się obsunąć. W dzień bardzo wygodny. Kształt akceptowalny, choć nie idealny. Dwie wady: 1. nie mogę w nim spać, bo budzi mnie ból pleców, 2. te wewnętrzne "boki" miseczek bardzo mocno uciskają mi pierś i zastanawiam się, czy na pewno tak powinno być...
      Ginekolog przy okazji badania piersi zwrócił mi uwagę że powinnam się postarać o stanik który będzie podnosił biust wyżej, bo według niego w Sophie jest za nisko i to może powodować problemy z karmieniem.

Czy znacie może jakieś inne karmniki, które mogłyby pasować na moje wymiary? Bo chyba jestem w kropce... Hot Milki mierzyłam i już wiem, że kompletnie na mnie nie leżą :(

• ankh_morkpork A może sama zrób sobie "karmnik"? ;-) 19.07.11, 22:35
        O: stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html

Zamiast haczyków czy pętelek możesz wykorzystać np zapięcia z tego nieszczęsnego Allesa. Kup zwykły stanik fiszbinowy, który dobrze leży i w którym kształt biustu Ci się podoba, a potem przetnij mu ramiączka i przerób na karmnik.

Ja w czasach mojego karmienia przerobiłam sobie na karmniki Panache Tango II i Harmony fullcup. Nosiłam je w dzień i spałam w nich w nocy i wszystko było OK.
        • sprezzaturka Re: A może sama zrób sobie "karmnik"? ;-) 20.07.11, 22:06
          Chyba trzeba będzie tak zrobić. Dziękuję za link :)
      • ankh_morkpork Jest jeszcze firma Melissa /nt 20.07.11, 20:59

• sprezzaturka Re: Jest jeszcze firma Melissa /nt 20.07.11, 22:06
          Jest, ale nigdzie nie udało mi się przymierzyć. Nie lubię kupować w ciemno. Obawiam się, że skończy się na przerabianiu zwykłego stanika na karmnik, choć mam dwie lewe rączki do takich prac i boję się że coś zniszczę :)
          • anna-pia Re: Jest jeszcze firma Melissa /nt 20.07.11, 22:09
            Zapewniam cię, że musiałabyś się postarać :) A jeśli się naprawdę boisz, bo już coś skopałaś, to kup w szmateksie stanik za 2,50 i przećwicz.
        • konwalia-82 Re: Jest jeszcze firma Melissa-nie polecę niestety 22.07.11, 18:08
          zamówiłam 3 staniki, wybrałam jeden z nich rozmiar 75L
          podtrzymanie za słabe, wewnętrzna konstrukcja szkoda że nie trzyma piersi po odpięciu miseczki, a dziś się wkurzyłam-zaczęło się pruć szycie przy klipsie i poprawiałam

szkoda, bo dotychczas wszyscy chwalili
          ja zamawiam teraz panache 70J i liczę, ze będzie lepiej-minus to czekanie 2-3 tyg
          • free777 Re: Jest jeszcze firma Melissa-nie polecę niestet 22.07.11, 18:15
            ja mialam tez przeboje z karminikiem z Melissy,tzn pekl fiszbin, od ze tak powiem zuzycia (nosilam ten stanik naprawde non stop)- zadzwonilam do nich, nie bylo problemu, odeslalam stanik. Wstawili nowy fiszbin i podszyli ponownie, wszystko w ramach reklamacji. Takze ja polecam Melisse, na ktorej przechodzila cala ciaze i pol okresu karmienia ;))))
            • konwalia-82 Re: Jest jeszcze firma Melissa-nie polecę niestet 23.07.11, 11:23
              ja podszyłam to sama, ale uważam, że jak na 2 tygodnie noszenia to nie powinno się nic pruć
              to aktualnie mój jedyny karmnik, więc wyboru zbytnio nie mialam, nie mam w sumie też paragonu, bo odesłałam z dwoma pozostałymi stanikami
              • myrtille Wątpliwości ciążowe 23.07.11, 20:36
                Pogubiłam się totalnie w rozmiarach. W czasie ciąży 70 F (Freya), podczas prawie 4 letniego karmienia głównie Mellisy 75 D, teraz ciąża (jeszcze w czasie karmienia) i 75 D strasznie mnie uwiera w obwodzie, miski też mocno pełne (rozmiary 84/102) i kompletnie nie wiem w co celować. 80D?
                • azymut17 Re: Wątpliwości ciążowe 23.07.11, 21:22
                  Ja bym radziła spróbować najpierw 80DD, bo skoro ciągle przybierasz, to zanim to, co zamówisz, dojdzie, możesz przybrać w biuście. Pytanie też, jak bardzo obwód za ciasny? Jeśli masz przedłużkę, to ją dopnij, by zobaczyć, czy wystarczy. Jeśli nadal będzie ciasno, to bierz 85D i zapinaj najpierw na najciaśniejszą haftkę. Jak brzuch urośnie, poluzujesz.

Ja też nie wiedziałam, w co mam celować, jak już noszone z przedłużkami 28(60)F i 30(65)E stały się przyciasne, wybrałam się na mierzenie i skończyłam w 34(75)DD :-) A pod biustem nadal mam ciasno 68cm.
                  • scarlett2000 Re: Wątpliwości ciążowe 28.07.11, 14:23
                    Proszę o pomoc w doborze rozmiaru miski
                    Moje aktualne rozmiary to 82/102 przed ciążą 72/94, obecnie noszę 79G wg polskiej rozmiarówki.
                    Chcę kupić karmnik bezfiszbionowy Panache - mierzyłam 65G z przedłużką i był ok na teraz (miska) , 65H torchę za duzy, celować w miskę HH czy iść na całość i brać J?
                    • azymut17 Scarlett2000 30.07.11, 16:32
                      Najważniejsze pytanie, to na kiedy masz termin? Staniki do karmienia najlepiej kupować ze 2-3 tygodnie przed porodem (2-3 sztuki do szpitala i na pierwsze dni), a większe zakupy zrobić już po porodzie, kiedy minie nawał, potem następne po 2-3 miesiącach, kiedy piersi przestaną być twarde i unormuje się laktacja.

Na który etap potrzebujesz karmnika? Bo obecnie obwód 65 to spora przesada, nawet 75 może być za ciasne. Wg tabelki Panache najlepsze byłyby rozmiary 75F-FF - 80DD-E, wymiary sprzed ciąży na niewiele się przydadzą, bo biust zazwyczaj jest większy a z obwodem różnie bywa, może po porodzie zostać Ci trochę kilogramów, żebra mogą być szersze, możesz być opuchnięta itp. Skoro 65G z przedłużką był dobry, możesz kupić 75FF lub G - obie to większe miski, bo musisz mieć miejsce na wkładki laktacyjne, chyba że mierzyłaś już z nimi, i miejsce na nawał. Ale jak piszę, kupowanie na długo przed porodem jest bez sensu...

65 z za dużą miską może wydawać się na pierwszy rzut oka dobre, bo w bezfiszbinowcach tego tak nie widać, ale to bardziej będzie przypominało owijanie się bandażem elastycznym niż noszenie biustonosza. Lepiej wziąć odpowiednio ścisły obwód i dobrą miskę, biust będzie wtedy podtrzymany, ale zachowa kształt, a nie będzie rozsmarowany po klatce piersiowej.
                      • azymut17 Re: Scarlett2000 30.07.11, 16:40
                        P.S. Chyba, że przed porodem nosiłaś obwody 65 i mało przytyłaś (mniej niż 10 kg) to wtedy rzeczywiście jest sens brać 65, ale raczej GG lub H - znowu pytanie, kiedy rodzisz? :-)
                      • scarlett2000 Re: Scarlett2000 01.08.11, 10:36
                        Azymut17 - dzięki za radę - termin mam na koniec sierpnia, i przytyłam ok 11 kg więc mam nadzieję :) wrócić szybko do wagi wyjściowej. Wybrałam 65HH Panache Sophie -czekam na paczkę. W 70 się topiłam nawet teraz (Panache). Na razie to będzie wszystko - nie wyobrażam sobie kupowania 2-3 staników za te ceny tak na zapas. Zobaczę co będzie po porodzie.
                        Szczerze to chciałam jeszcze jakiś tańszy na zmianę ale widzę że to będzie raczej niemożliwe... dlaczego te staniki kosztują po 200zl?
                        • azymut17 Re: Scarlett2000 01.08.11, 13:44
                          scarlett2000 napisała:

> Azymut17 - dzięki za radę - termin mam na koniec sierpnia, i przytyłam ok 11 kg
                          > więc mam nadzieję :) wrócić szybko do wagi wyjściowej.

Masz duże szanse, ja rodząc też latem 10 kg mniej ważyłam już 2 dni po porodzie :-) Ale waga to jedno, a obwód pod biustem to drugie. Skoro jednak 70 są teraz za duże, to nie ma szans, by były dobre po porodzie. 65HH może być dobre na pierwsze tygodnie, powinien się zmieścić i nawał i wkładki, ale to trochę wróżenie z fusów.

> Szczerze to chciałam jeszcze jakiś tańszy na zmianę ale widzę że to będzie racz
                          > ej niemożliwe... dlaczego te staniki kosztują po 200zl?
                          No nie przesadzaj, Sophie jest w okolicach 150, w promocji znajdziesz ją za 109 zł:
                          www.dopasowana.pl/product-pol-1876-Biustonosz-Sophie-do-karmienia-ivory-pink-Panache-Superbra-5821-.html
                          Nawet Freye tyle nie kosztują, są po 170-185:
                          peachfield.pl/model/241
                          peachfield.pl/model/93
                          na wyprzedaży oczywiście taniej, zamkniesz się w niecałych 100 zł z wysyłką:
                          www.brastop.com/maternity-nursing-bras.aspx
                          Masz jeszcze tańsze Royce'y i Melissy:
                          www.dopasowana.pl/pol_m_Biustonosze_dla-karmiacych-162.html
                          mambra.pl/wyszukiwarkaM.php
                          Jak poszukasz, to posiadanie kilku staników na zmianę jest wykonalne :-)
      • lovemum_pl Re: Alles Mama New i Panache Sophie Maternity 31.07.11, 23:39
        Myślę, że można spróbować biustonosze Cake'a. Ostatnia kolekcja to fiszbinowce wyposażone w tak zwaną elastyczną fiszbinę. Fiszbina choć elastyczna dobrze spełnia swoją rolę. Ogólnie Cake'i wyglądają trochę jak nie-do-karmienia. W Pani rozmiarze w fasonie balkonetki www.lovemum.pl/products/biustonosz-cake-lingerie-velvet-delight
    • natalinek.j Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 30.07.11, 15:57
      Witam,
      może podepnę się tutaj ze swoim pytaniem ;)
      Potrzebuję stanik, który nadaje się do karmienia, a ma możliwość odpięcia ramiączek. Chodzi o to, że muszę znaleźć stanik pasujący do sukienki na szyję, więc albo dobrze podtrzymujący bez ramiączek, albo z odpinanymi ramiączkami.... Normalnie noszę Alles Mama New 75E, chociaż teraz muszę chyba się przerzucić na 70tkę, bo jak czytam to forum to nabrałam podejrzeń, że źle dobrałam rozmiar :(
      • azymut17 Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 30.07.11, 16:42
        Z tego, co wiem, to niestety takie karmniki nie istnieją. Było na forum niedawno identyczne pytanie, nie pamiętam w którym wątku. Forumki doradzały chyba zwykły strapless omawiając z którego najłatwiej nakarmić.
        • zawsze_zielona Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 31.07.11, 23:34
          azymut17 napisała:

> Z tego, co wiem, to niestety takie karmniki nie istnieją. Było na forum niedawn
          > o identyczne pytanie, nie pamiętam w którym wątku. Forumki doradzały chyba zwyk
          > ły strapless omawiając z którego najłatwiej nakarmić.

Z ktorego?
          • azymut17 Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 01.08.11, 00:10
            zawsze_zielona napisała:

> azymut17 napisała:
            >
            > > Z tego, co wiem, to niestety takie karmniki nie istnieją. Było na forum n
            > iedawn
            > > o identyczne pytanie, nie pamiętam w którym wątku. Forumki doradzały chyb
            > a zwyk
            > > ły strapless omawiając z którego najłatwiej nakarmić.
            >
            > Z ktorego?

Gdybym pamiętała, to bym napisała, niestety sklerozy się nie wybiera ;-) Nie potrafię nawet znaleźć tego wątku, mam nadzieję, że go sobie nie wymyśliłam...
            • natalinek.j Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 05.08.11, 23:10
              No i w końcu kupiłam zwykły bez ramiączek Marks & Spencer i normalnie w nim karmiłam. Tak więc nadaje się :) Od środka ma taki materiał, a na wierzchu koronkę, która nachodzi wyżej. Muszę powiedzieć, że jak na stanik bez ramiączek to trzymał rewelacyjnie, ma takie żelowe paski i one też w tym pomagają, bo się przykleja, jak pończochy :P
              Jednak biust jest odrobinę niżej, przy dużym biuście to jednak nieuniknione.
              Jakby coś, to polecam :)
      • lovemum_pl Re: Staniki do karmienia - karmniki z odpinanymi 31.07.11, 23:29
        Staniki do karmienia z odpinanymi miseczkami to żaden wymysł. Na pewno istnieje jeden w kolekcji Cake Lingerie. Czarny z gładkimi miseczkami (nie będzie się odznaczał pod obcisłą sukienką) i dodatkowym kompletem ramiączek, które można przepinać :) www.lovemum.pl/products/biustonosz-cake-lingerie-dark-toffee
        • azymut17 Re: Staniki do karmienia - karmniki z odpinanymi 01.08.11, 00:08
          lovemum_pl napisała:

> Staniki do karmienia z odpinanymi miseczkami to żaden wymysł.
          Zrozumiałam, że poszukiwany jest strapless, a nie multiway, dlatego pisałam, że nie istnieje. Dobrze wiedzieć, że ten drugi w wersji dla karmiących jest :-)
          • lovemum_pl Re: Staniki do karmienia - karmniki z odpinanymi 11.08.11, 13:31
            Właściwie to strapless do karmienia też istnieje, wklejam tylko dla zaspokojenia ciekawości, ponieważ nie jestem przekonana jakie podtrzymanie daje taki biustonosz:) www.llliclothes.com/Nursing-Bras/4206-Strapless.html
        • natalinek.j Re: Staniki do karmienia - karmniki z odpinanymi 05.08.11, 23:12
          Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej ;) Ale dobrze wiedzieć, że takie są.
    • ja-minka Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 16.08.11, 22:42
      Zaczynam 37 tydz. Moje aktualne wymiary 88/115.
      Noszę 2 staniki: czerwone tango plunge 85G (miska z małym luzem, obwód
      trochę podjeżdża) i Melissę 0046 85G (ładnie unosi biust, nie podjeżdża, jest wygodna).
      Przed ciążą nosiłam 75G.
      Chcę kupić karmnik bez fiszbin do szpitala, a później do spania. Nie wiem, czy dobrze
      wyliczyłam, że powinien być w rozmiarze 80H lub 75HH/J.
      W sklepach internetowych znalazłam
      -Panache Alisha 80H, 80HH, 75HH
      -Panache Sophia 80H, 75HH
      -Pollyanna do karmienia 80H
      -Royce Sadie 80HH, 80H, 75HH
      Proszę o pomoc. Który z tych karmników, lub ewentualnie jakiś inny, poleciłybyście
      zamówić i jak wypadają rozmiarowo. Zastanawiałam się jeszcze nad Melissą
      ale nie wiem, czy dobrze czytałam, że ich karmniki są na fiszbinach.

• azymut17 ja-minka 18.08.11, 15:50
        Oceniając na podstawie tego Tango 85G doradziłabym Ci właśnie te rozmiary, które podałaś. Jeśli chodzi o obwód, to boję się, że 75 będzie na początek zbyt ciasne, a skoro ma to być stanik do szpitala właśnie, to 80H wydaje się najlepszym rozwiązaniem - Tango Plunge w większych rozmiarach czasem podjeżdża nie dlatego, że jest za luźne, tylko ma mało stabilną konstrukcję. Poza tym tak od razu nie będziesz węższa pod biustem, a po porodzie warto mieć coś wygodnego, no i zawsze będziesz mogła się przepiąć ciaśniej, karmniki Panache mają po 6 rzędów haftek. Następne karmniki kupuj jak najbardziej 75.

Miska w 80H jest większa o rozmiar od tej w 85G, która i tak jest za duża -powinno się więc znaleźć miejsce i na wkładkę laktacyjną i na nawał.
        Co do marek podanych przez Ciebie znam tylko Sophię i Alishę - obydwie oceniam bardzo dobrze, Sophie jest miękka i delikatna, podszyta bawełną, a Alisha jest w ponad 90% z bawełny, przewiewność więc będzie zapewniona. Sadie na zdjęciach rozstawia biust na boki, słabo podnosi i robi uszy spaniela, Pollyanna natomiast robi dobre wrażenie. Jest chyba uszyta na wzorze Dotty, która rozdzielała trochę piersi, ale dobrze podnosiła, bo była ze sztywnego materiału. To może być jednak jej wada jako stanika na pierwsze dni, warto by było ją pomacać, bo nie jestem pewna, czy uszyli je tak samo.

O Melissie nic nie wiem.
    • iwonka_81 Potrzebuję pomocy:) 17.08.11, 22:06
      Jestem matką karmiącą i muszę nabyć nowy karmnik:) do tej pory używam alles ale są kiepskie. Wymiary 87 pod biustem (tak dość ścisło) oraz 103-104 w biuście.

Podpowiedzcie mi jakiś model, najlepiej biały lub ecru, w miarę rozsądnej cenie:) Najlepiej w granicach 100 zł.

Przed karmieniem miałam swój pierwszy porządny stanik Freya i był super:)

dzięki:)
      • azymut17 Re: Potrzebuję pomocy - iwonka_81 18.08.11, 16:08
        Z tabelki wychodzi Ci 85D, 80DD i E, o ile zmierzyłaś się dokładnie tak, jak podano w tym wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,127696725,127696725,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_49.html
        Ciężko określić, jako rozmiar będzie dobry, jeśli nie mam opisu, jak staniki w różnych rozmiarach na Tobie leżą. Centymetr niestety nie jest żadną wyrocznią, staniki dobiera się mierząc je. Jaki rozmiar miałaś dobrany przed ciążą?

W tej cenie porządny i dobrej jakości stanik dokarmienia znajdziesz chyba tylko na wyprzedażach, np.
        www.brastop.com/SearchPage.aspx?type=1&size=36E&brand=&colour=§ionid=47&text=
        http://www.bradea.pl/biustonosze/biustonosz_do_karmienia_panache
        • iwonka_81 Re: Potrzebuję pomocy - iwonka_81 18.08.11, 23:46
          Właśnie ten stanik znalazłam i nad nim myślę:)

Przed ciążą miałam Freya 75DD, model taki:
          www.biggerbras.com/freya-big-cup-bras-swim/freya-rio-balcony-underwire-bra-aa3510-fry-aa3510.shtml
          dobrany był super.

Chyba zaryzykuję 80E.
    • zuzanna_1979 Gdzie największy wybór karmników w Warszawie? 14.09.11, 10:02
      Dziewczyny z Warszawy,
      czy orientujecie się gdzie jest największy wybór karmników w Warszawie?
      Nie zdecydowałam się jeszcze, ale chyba będę chciała i fiszbinowca i bezfiszbinowca czyli w grę wchodziłyby pewnie Melissa i Comexim oraz Panache i Freya...
      Poszukiwane rozmiary to pewnie okolice 75e-f-ff...
      • azymut17 Re: Gdzie największy wybór karmników w Warszawie? 14.09.11, 22:32
        Chyba będziesz musiała podzwonić po sklepach, bo w Warszawie jest ich chyba ponad 20 i wątpię, by istniała forumka, która co miesiąc lub co tydzień chodzi po wszystkich i pamięta szczegółowo ich ofertę. To taka klęska urodzaju ;-) Telefony do najlepszych sklepów masz tutaj:
        stanikowamapa.prv.pl/
        Jeśli chodzi o fiszbinowce, to zdecydowanie polecam Cake Lingerie, daje chyba najlepszy kształt, a widziałam też Anity i Melissy. Z tego, co kojarzę, szukane przez Ciebie typy powinny być w Peachfield, bo jest Freya, Panache, Royce i chyba Cake (nie jestem pewna, czy się nie wyprzedał i czy jest już nowy, trzeba zadzwonić). Z kolei w MamBra masz Anitę, Panache i Royce. W Lady's Place same miękkie, ale za to Hot Milki :-) Nie ma chyba sklepu, który miałby wszystko...
    • zuzanna_1979 Kiedy kupować karmnik? 14.09.11, 10:06
      I drugie pytanie - no właśnie kiedy?
      Biust w ciąży nie rośnie mi jakoś szaleńczo - z 70e przeszłam na 75e-75f.
      Teraz jestem w 32 tygodniu. Ile jeszcze czekać z zakupem?
      • fk4i4 Re: Kiedy kupować karmnik? 14.09.11, 12:57
        A jakieś uwagi macie co do dostępności do biustu po odpięciu miseczki w poszczególnych modelach, bo raczej przez net muszę zamówić z tego co kajarzę to panache mierzyłam i otwór nijak nie chciał spasować się z moimi kształtami.
      • azymut17 Re: Kiedy kupować karmnik? 14.09.11, 22:36
        Niestety nie da się przewidzieć, jak biust urośnie w ciąży i po porodzie, to takie wróżenie z fusów. Nie wspominając o tym, że w czasie pierwszych dni i nawału rozmiar może się zmieniać o kilka oczek w ciągu jednego dnia... Najczęściej zalecane jest dobieranie pierwszego karmnika na miesiąc, 2-3 tygodnie przed porodem. Nie zawsze jednak jest się wtedy mobilnym, można zaryzykować wcześniej, ale nie będzie gwarancji, że będzie pasował.
    • slusarczykm Dziewczyny proszę o sugestię co wziąć pod uwagę... 21.09.11, 10:58
      Nie chcę tradycyjnego sportowego karmnika. Chcę coś ładnego, sexy, z koronką.
      Podobała mi się Panache Sophia ale jedna z foremek mi odradziła.
      Na forum przebywam stosunkowo krótko więc inne nazwy mam jeszcze nie zakodowane.
      Może coś doradzicie.
      • azymut17 Re: Dziewczyny proszę o sugestię co wziąć pod uwa 21.09.11, 13:00
        A jaki rozmiar miałaś dobrany? Bez tego się nie da nic doradzić.
        • slusarczykm Re: Dziewczyny proszę o sugestię co wziąć pod uwa 21.09.11, 14:47
          Mam teraz Effuniaka 85G
          • azymut17 Re: Dziewczyny proszę o sugestię co wziąć pod uwa 21.09.11, 16:58
            A brytyjczyki kiedyś mierzyłaś? Ciężko po Effuniaku przeliczyć większe miseczki, może być duży rozjazd. W Twoich okolicach rozmiarowych, czyli pewnie 36(80)GG, masz Hot Milki, np.:
            www.figleaves.com/uk/product.asp?product=HOTMilk-Her-Tangled-Web-Tantalized-Bra&product_id=HTM-SW-001-HER&size=36GG&colour=Black
            www.asos.com/Hot-Milk/Hot-Milk-She-Was-Seemingly-Unaware-Maternity-Nursing-Bra/Prod/pgeproduct.aspx?iid=1177121&cid=6247&Rf-300=2218&sh=0&pge=0&pgesize=20&sort=-1&clr=Blacklilac
            Więcej modeli na stronie producenta www.hotmilklingerie.com/

Niedługo ma być też poszerzona rozmiarówka Cake Lingerie www.cakelingerie.com/
            • lovemum_pl Re: Dziewczyny proszę o sugestię co wziąć pod uwa 10.10.11, 22:55
              Rzeczywiscie niedawno pojawiła się nowa kolekcja Cake'ów. Sporo rozmiarów (choć nie wszystkie) są w naszym sklepie. Jeśli szukasz czegoś sexi to Cake'i powinny Ci się spodobać. Nie tylko wizualnie są miłe dla oka, ale też większość z nich ma niemetalowe lecz mocne fiszbiny. Zachęcam do skontaktowania się z nami pod adresem kontakt@lovemum.pl, po podaniu dokładnych wymiarów postaram się coś dobrać:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka