azymut17 przeróbki Effuniaków na karmniki 05.11.11, 12:31 Czy ktoś przerabiał na karmniki Effuniaki inne niż plunge? Zastanawiam się, czy CH lub HP dałoby się przerobić, boję się, że mają za wysoki mostek i nie da się w nich odgiąć miseczki do dołu tak, by swobodnie karmić. A tak w ogóle to podłamałam się, bo myślałam, że teraz to będę mogła wybierać w pięknych karmnikach jak w ulęgałkach, a tu ani Cake ani Hot Milk nie szyją 65 :-( Dla przyzwoitości muszę dodać, że ci drudzy mają 65, ale w jednym, brzydkim IMO modelu. Odpowiedz Link
kis-moho Re: przeróbki Effuniaków na karmniki 05.11.11, 12:52 Sadzka pisała tu: forum.gazeta.pl/forum/w,50580,130150078,,Malobiusciaste_karmiace.html?v=2 trochę o Effuniakach (bez przerabiania na karmnik), i o ścisłych Melissach. Odpowiedz Link
azymut17 Re: przeróbki Effuniaków na karmniki 05.11.11, 13:07 Dzięki, zajrzałam i się dopisałam z pytaniem :-) Umknęło mi to wcześniej. Jakby ktoś coś jeszcze mógł mi napisać na ten temat, będę wdzięczna. Strzelam, że w Effuniakach będę potrzebować 70F/FF. Odpowiedz Link
m.aggie Re: przeróbki Effuniaków na karmniki 06.11.11, 18:21 Co do Cake'ów, to niektóre przynajmniej modele są baaardzo ścisłe. Miałam okazję mierzyć Licorice z obwodem 70. Ma 6-cio stopniowe zapięcie. Na najluźniejszej haftce było mi super stabilnie, ciaśniej chyba bym się nawet nie dopięła. A pod biustem mam obecnie 69 cm. Ale ogólnie jeśli chodzi o karmniki, to gorąco polecam Comexim!!! Przerabiają na karmnik dowolny model. Ja teraz jestem mega zadowolona z ich plunga - pięknie zbiera, pięknie podnosi i bardzo wygodnie się w nim karmi. Odpowiedz Link
azymut17 Re: przeróbki Effuniaków na karmniki 06.11.11, 22:20 m.aggie napisała: > Ale ogólnie jeśli chodzi o karmniki, to gorąco polecam Comexim!!! Przerabiają n > a karmnik dowolny model. O, nie wiedziałam. Patrzyłam tylko na ich dział "Karmniki". Dobrze wiedzieć. A jakie wszywają zapięcia? Takie do odpięcia jedną ręką? > Co do Cake'ów, to niektóre przynajmniej modele są baaardzo ścisłe. Miałam okazj > ę mierzyć Licorice z obwodem 70. Ma 6-cio stopniowe zapięcie. Na najluźniejszej > haftce było mi super stabilnie, ciaśniej chyba bym się nawet nie dopięła. A po > d biustem mam obecnie 69 cm. Ja mam teraz 72 cm pod, dlatego boję się tych 70. Mierzyłam latem Velvet Delight 70E i musiałam zapinać się na środkowe haftki. Przed ciążą miałam 66 cm. Będę próbować zatem wszystkich modeli, jakie się nawiną :-) Odpowiedz Link
beauty-gosiek Re: przeróbki Effuniaków na karmniki 07.11.11, 08:59 azymut, widziałam kilka przeróbek modelu Basic na balkonetce, zajrzyj. To są zwykłe zapięcia click-clack (czy jak tam się to nazywa), dokładnie takie jak np. w Chloe-Mama. Odpowiedz Link
martulka_s Re: przeróbki Effuniaków na karmniki 07.11.11, 18:34 Ja karmię w Effuniakach CH bez żadnego problemu. Teraz już nawet bez przerabiania na wersję z odpinanymi ramiączkami. Pierś daje się szybko górą wyłuskać. W plandżach EM też karmiłam ale w CH wygodniej. Kroju HP nie próbowałam, więc się nie wypowiadam. Odpowiedz Link
effuniak Azymut nie martw się :) 08.11.11, 08:36 zaraz u mnie będą karmniczki Na razie czarne ale za moment jasne też;))) Odpowiedz Link
bergamotkak Re: Azymut nie martw się :) 08.11.11, 10:53 A mozna wiedziec co oznacza zaraz? moze udaloby mi sie polaczyc dwa zamowienie i oszczedzic na wysylce. pozdrwiam Odpowiedz Link
azymut17 Re: Azymut nie martw się :) 08.11.11, 12:58 Pocieszyłaś mnie :-) Mam nadzieję (nikłą) że jasne oznacza kolorowe :-P Na szczęście będę ich potrzebować najwcześniej w grudniu-styczniu, mogę poczekać. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Przerobki na karmnik 12.11.11, 13:06 Przerobilam juz kilka stanikow, roznych typow. Z mojego doswiadczenia wynika, iz na przerobki najlepiej nadaja sie plunge i staniki z obnizonym mostkiem typu Arabelka. Przerobilam tez dwa halfcupy i choc jako karmnik sa Ok, to jednak nie polecam. IMO half cup nie wybacza nawet najmniejszego niedopasowania a przy mlecznych piersiach wahania rozmiarowe sa na porzadku dziennym. Odpowiedz Link
masaiimara Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 25.11.11, 13:55 Witam, bardzo prosze o jakąś podpowiedź, gdzie szukać i jakich - jesli w ogóle są dostępne - staników do karmienia w rozmiarze 65K/65KK(L)?. Na razie jestem w 35 tc, czas kupić coś, a kompletnie nie mogę nic znaleźć:( Jak jest 65, to kończy się na HH. Obecnie noszę rozmiar 65J Panache Harmony. Przed ciążą nosiłam 65H/60HH Harmony, Panache TangoII plunge 60J/65JJ. W ciąży skoczyłam zatem o jeden rozmiar miski, zwiększyłam obwód ze względu na wygodę, do 60-tek noszę przedłużkę. Na początek muszę chyba kupić coś typowo karmnikowego, bez fiszbin? Bo potem mam w planie przerobić na karmniki parę zakupionych za dużych w misce Panache Tango, choć to full cup'y i nie wiem czy sie da w takowych karmić? Pomóżcie, proszę, jestem kompletnie zagubiona a czas mnie goni:( Odpowiedz Link
melissadessous Re: 65K/L do karmienia - a propos poprzedniego wp 25.11.11, 15:29 Posiadamy szeroki wybór biustonoszy przystosowanych do karmienia również z możliwością indywidualnych zamówień. Zapraszamy www.melissa.com.pl Odpowiedz Link
roza_am Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 25.11.11, 14:40 65K z fiszbinami masz u Kris Line, a bez fiszbin u Royce: www.krisline.com/product,products,184.html audelle.pl/strona/nasze-marki/royce/royce-nursing/charlotte.html audelle.pl/strona/nasze-marki/royce/royce-nursing/sadie.html Odpowiedz Link
azymut17 Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 25.11.11, 18:35 > Bo potem ma > m w planie przerobić na karmniki parę zakupionych za dużych w misce Panache Tan > go, choć to full cup'y i nie wiem czy sie da w takowych karmić? Da się, na Stanikomanii był artykuł właśnie o przeróbce Tango II na karmnik: stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html Odpowiedz Link
azymut17 Cake Lingerie Toffee a Velvet Delight i inne 13.12.11, 19:07 Przyszedł do mnie z ASOSa Toffee. Czytałam, że jest dużomiskowy, poza tym widziałam go kiedyś na żywo i tak właśnie zapamiętałam. Obecnie rozmiary 32E i 34DD są na mnie za małe w miskach, delikatnie bułkują. Kiedy miałam trochę mniejszy biust to z Panaszowej Sophie dobre było 30FF, z Freyowej Dotty 30F odrobinę za duże (ok. 1/4 miski), a Cake'owe Velvet Delight 32E zdecydowanie za małe, wyszła buła. Tymczasem Toffe jest za duże... I mam zgryz, co z nim zrobić, bo nie ma 32DD na wymianę. Po porodzie pewnie biust mi skoczy, bo nawał itp., ale kupowałam Tofika z myślą o ustabilizowanej laktacji, bo beżowy i gładki, z przepinanymi ramiączkami, idealny na lato. Obwód ścisły, zapięłam się na drugi rządek, są jeszcze 4 w zapasie. O ile nie zacznę dzisiaj rodzić, to zrobię foty i wyślę z prośbą o radę. Muszę też pochwalić sklep (wątek niestety zaarchiwizowany) oraz poczty za błyskawiczną wysyłkę, stanik zamówiony 06.12, wysłany 07 dotarł do mnie 13. Przesyłka zwykła, nierejestrowana :-) Odpowiedz Link
azymut17 Re: Cake Lingerie Toffee a Velvet Delight i inne 12.02.12, 14:46 Miałam długi czas na zwrot tego Toffika, więc zostawiłam go sobie na trochę i mierzyłam po porodzie kilka razy. Niestety krój nie dla mnie, bo ja jestem wąskofiszbinowa, a on pomimo braku fiszbin szyty jest szeroko: wcina się w pachę i jednocześnie z przodu bułkuje, jakby był ewidentnie za mały. Nie dałabym rady dopasować rozmiaru, więc wrócił do Asosa. Odpowiedz Link
ju_mi Rozmiarówka Royce i Melissa 02.02.12, 21:35 Witam :) Jestem w 35tc. Przed ciążą nosiłam rozmiar 65DD (68/85). Pierwotnie próbowałam 60E, ale 65DD leżało lepiej. Aktualnie mam wymiary 74/96. Od kilku dni masakrycznie bolą mnie żebra. To moja druga ciąża - w pierwszej nie byłam jeszcze stanikowo uświadomiona i do karmienia, które trwało 13 mcy miałam biustonosze Alles w rozmiarze 80D :D Teraz chciałabym kupić porządne karmniki. Prześledziłam już sporo wątków i artykułów i wiem, ze powinnam szukać biustonosza w obwodzie sprzed ciąży (65), bo żebra wrócą na swoje miejsce. Chciałabym kupić na poczatek 2 biustonosze: jeden do spania - tu myślałam o Royce (Sophie lub Sadie), a na dzień Melissa (np. 1329). Mam tylko problem z doborem rozmiaru - korzystając z kalkulatora na stronie Royce i wpisując wymiary 68 i 96 wychodzi mi 32FF. Czy te wyliczenia są poprawne? Czy nie lepszy byłby 30G? Wiem, że są tu osoby, które używały biustonoszy Royce i znają ich rozmiarówkę więc proszę o pomoc. Co do Melissy to według ich tabelki wychodzi mi rozmiar 65H, a może lepszy byłby 60J? Już mam mętlik w głowie :/ Odpowiedz Link
maafii a ja mam doła... 10.02.12, 15:30 Jestem na końcówce trzeciej ciąży i podjęłam decyzję o rezygnacji z karmienia... Ze względu na rozmiar biustu i jego gabaryt... Obecnie noszę 65J angielskie (żadnego polskiego produktu nie znalazłam w swoim gabarycie, a 65j polskie są na mnie za małe...), rozmiar jest dobrze dobrany - zarówno w moim odczuciu jak i w ocenie brafitterki, a ja już nie daję rady dźwigać - bardziej tego biustu niż brzucha... Niestety, po dwójce dzieci piersi bez stanika po prostu leżą mi na brzuchu rozlewając się na boki. Niewiele jest staników, które w tym gabarycie spełniają wszystkie moje oczekiwania - odpowiednie podtrzymanie, zebranie do przodu (obsesyjnie nie trawię staników w których piersi uciekają na boki, poza linię pachy) dające jednocześnie możliwość założenia dekoltu, a nie powodujące bułek (np: z tego powodu melissa odpada, bo jakiego modelu nie zmierzę, górą idzie buła). No a to dopiero koniec ciąży. Piersi mleczne jeszcze pełniejsze będą (pewnie z jeden rozmiar do przodu) i jeszcze cięższe, a mi już teraz odcinek piersiowy kręgosłupa nie wytrzymuje. No i znajdź tu jeszcze karmnik w przyzwoitej cenie (niestety, tu jest dla mnie duże ograniczenie) - miękki na noc, żeby mi się fiszbina w materac nie wbiła, i na fiszbinach na dzień, żebym nie wyglądała jak dojarka... Ech, szkoda gadać :(:( :( Odpowiedz Link
aggie_01 Re: a ja mam doła... 10.02.12, 16:54 Ja bym Ci radziła dać sobie spokój z karmnikami i przerabiać staniki jak najlepiej podtrzymujące i takie w których Tobie jest wygodnie na karmniki (ja np. przy największym, najcięższym, obolałym biuście bardzo sobie chwaliłam super podtrzymującą Freyę Rio oraz mięciutką Freyę Pollyannę/Matildę). Wiem, że jest to trochę upierdliwe, ale w moim przypadku tysiąc razy lepsze niż kupno bezfiszbinowych karmników. Ja jestem minimalistyczna w przeróbkach, wystarczy mi, żeby można odpiąć miseczkę, z gumek rezygnuję (tylko przy karmieniu na leżąco ramiączko czasem ucieka, bo o dziwo na ogół trzyma się na obojczyku!!). Odpowiedz Link
bergamotkak Re: a ja mam doła... 10.02.12, 19:02 no to ja skoczylam z 70ff na 75 hh effuniakowe, czyli niezly skok w ciazy. podczas karmienia wcale juz nie rosna, pierszy miesiac jak sie stabilizuje laktacje byly problemy ale teraz (2miesiac skonczony) praktycznie nie ma zmian - maly ssak o to dba ;) karmnikow nie kupowalam, "zyje" jedynie effuniakami ;) i nawet nie przerabialam , bo z HP same wylewaja sie ;) a moj ulubiony kroj CH da sie ladnie odkryc a karmienie piersia to super wygoda Odpowiedz Link
ju_mi Re: a ja mam doła... 12.02.12, 09:58 Może spróbuj coś z Melissy? W kilku wątkach czytałam, ze robili na zamówienie rozmiary M czy N. Rozmawiałam przez telefon z bardzo miłym panem i panią więc myślę, ze chętnie coś doradzą. Ja na początek zamówię jeden biustonosz w średniej cenie i zobaczę jak się sprawdzi. Odpowiedz Link
olazdaleka Re: a ja mam doła... 12.02.12, 21:00 Może spróbuj Comexim? Podobno są w stanie przerobić na karmnik każdy stanik z ich kolekcji? Ja karmniki (Freya) noszę tylko do spania. W dzień normalne biustonosze, nawet ich nie przerabiam na karmniki. Też polecam CH, idealne do karmienia nawet przy rozmiarze 75h. Odpowiedz Link
maafii Re: a ja mam doła... 12.02.12, 23:10 jutro mam zamiar poszukać freye. Zobaczymy, może akurat się uda? Jakoś nie mam szczęścia do kupowania przez internet - mimo kalkulatorów na stronach nie jestem w stanie wbić się we właściwy... Ale spróbuję stacjonarnie. Dam znać, czy się udało, dzięki Wam wszystkim za rady! M. PS: niestety, comexim już od jakiegoś czasu jest dla mnie nie osiągalny - właśnie ze względu na rozmiar - jestem poza ich skalą... A szkoda, bo swego czasu lubiłam ich dobrą jakość w przystępnej cenie...! Odpowiedz Link
clarisse Re: a ja mam doła... 13.02.12, 13:33 Maafi kochana kobieto :) Ale błagam Cię, rezygnować z karmienia bo nie możesz znaleźć stanika? :) Ja karmiłam ponad 2.5 roku, w tym po kolei: - pierwsze 3 miesiące na zmianę w dobieranym podczas ciąży staniku Royce o obwodzie 80 a misce... nie pamiętam, była za duża o jakieś dwa rozmiary i mieściłam do niej kompres z lodu :D - na zmianę z bawełniakiem Medeli który niczemu nie służył - nie miało to w sumie znaczenia, ważne było, że nie uciska nigdzie - następne 3 miesiące Tangu Pure 70JJ - przerobionym na karmnik w ciągu godziny (antytalent krawiecki jestem, nadmieniam; prócz przyszycia guzika i przerobienia stanika na karmnik normalnie nie szyję) - następne ileś miesięcy w Tangu II 60JJ - takoż przerobionym na karmnik - następne miesiące w Effuniakach plunge w rozmiarach ... różnych, bo się zmieniały - których już nawet nie przerabiałam na karmniki bo mi się nie chciało Tak, mnie też dziwi niezmiernie, że karmniki miast w szerszej, są w węższej rozmiarówce - ale dlatego właśnie uważam, że warto próbować niekarmników :) Kciuki i powodzenia :))) Odpowiedz Link
maafii Re: a ja mam doła... 13.02.12, 21:24 A więc nabyłam... Nie Freyę, bo ona chyba jednak jest dla bardziej zwięzłych biustów, a nie tych płożąco - leżących (niestety, nawet bardzo fachowa ekspedientka nie dała rady dobrać mi modelu i fasonu tej marki, który leżałby w 100% dobrze), ale panache Sienna 30K. Leży super, byłam w szoku! CO prawda fiszbiny wysokie, acz kiedyś już miałam do czynienia z tą marką i przyzwyczaiłam się z czasem. Za Waszą radą spróbuję najpierw, czy biust da się wysupłać górą, jak nie to do przeróbki- Clarisso, wierzę Ci na słowo, że to bułka z masłem, bo jestem również beztalenciem krawieckim... Po Effuniaki sięgnę w ostateczności, bo też miałam przyjemność z nimi się zetknąć i nie do końca podoba mi się w nich to, że są wszystkie na piance - na nieelastycznych bluzkach przekonałam się, że ten milimetr na plusie w każdej misce ma niestety znaczenie... I odzież to jedno, a wygląd to drugie (effuniakowo wypada mi 70J/70JJ) - przy tym gabarycie nie mam chęci dodawać sobie nawet milimetra... Dzięki wszystkim za rady! Magda Odpowiedz Link
maafii jeszcze pytanie do karmienia w effuniakach 14.02.12, 13:08 Dziewczyny, które karmiły w Effuniakach - kupowałyście stanik na koniec ciąży, czy już po porodzie? Może jednak bym spróbowała, chociaż żeby mieć w czym w domu chodzić, ale mam problem z obwodem... Przed ciążą miałam effuniakowe 70HH. Teraz nie jestem w stanie zapiąć tego stanika na obwodzie, ale to już sama końcówka ciąży (37tydz.), brzuch mam pod brodą i to jest problemem. Przytyłam tylko 9kg, więc zakładam, że obwód wróci mi sprzed ciąży... Co ciekawe - w staniki innych firm sprzed ciąży się zapnę - np: avocado. Acz to może kwestia konstrukcji... Strzelać w obwód sprzed ciąży po prostu z większą miską? jak radzicie? Odpowiedz Link
clarisse staniki do karmienia PO PORODZIE! 14.02.12, 16:02 Kupowanie CZEGOKOLWIEK, w czym zamierzasz karmić, przed porodem - nie ma sensu. Za wyjątkiem jakiegoś miłego dla skóry bezfiszbinowca na pierwsze tygodnie, kiedy to Twoje piersi będą dopiero przygotowywać się do karmienia, będą się gwałtownie zmieniać, obwód pod biustem będzie się powoli normował, a Ty będziesz się powoli przyzwyczajać do roli mamy :) To warto kupić pod koniec ciąży, ale nie pakować w niego zbyt dużo pieniędzy. Rzecz w tym, że biusty karmiące zachowują się PRZERÓŻNIE. Jedne jeszcze rosną, inne maleją w stosunku do ciąży, w niektórych widoczne są zmiany rozmiaru zależnie od tego, czy jesteś po karmieniu czy przed - to samo obwód pod biustem u jednej spadnie szybko, u drugiej wolno - u jednej do obwodu sprzed ciąży, u innej nawet bardziej, u innej mniej. Generalnie tego nie da się przewidzieć i pakowanie zawczasu pieniędzy w staniki to strata tych pieniędzy. (Niezależnie, czy to będą "rosnące z biustem" staniki, czy super dopasowane brytyjczyki - szkoda kasy). Musisz zaopatrzeć się na pierwsze dni po porodzie, w coś co ma być przede wszystkim nieuciskające - i spokojnie obserwować swój biust. Kiedy laktacja się unormuje, można dopasowywać sobie stanik do ewentualnej przeróbki - przy okazji wykorzystasz przy przeróbce zapięcia z tego "tymczasowego". I jak już będziesz dopasowywała, pamiętaj że przy karmieniu naprawdę priorytetem musi być komfort, w sensie braku ucisku na piersi. Fiszbina wbijająca się w pierś, czy to pod pachą, czy to w dowolnym innym miejscu - to proszenie się o kłopoty z karmieniem. Odpowiedz Link
clarisse a co do obwodu 14.02.12, 16:05 ... zwłaszcza jeśli masz staniki sprzed ciąży i okaże się, że miski są dobre ale obwód za mały - od czego są przedłużki? :) Co do kupowania NOWYCH staników do karmienia, to jak napisałam - te prawdziwe kupisz potem, poobserwujesz swoje ciało i sama zdecydujesz, czy próbujesz obwody sprzed ciąży z przedłużką - czy wolisz po prostu szersze na początek. Odpowiedz Link
maafii do clarisse 15.02.12, 20:58 Sienna okazuje się być porażką - rani skórę pod pachami a w międzyczasie wędrują fiszbiny na plecy... A miało być tak pięknie :( (acz jak stoję i się nie ruszam, to wygląda super...) Pytanie do Ciebie, jako do doświadczonej w karmieniu a o bardzo podobnym gabarycie stanikowym (ja mam 30J/30JJ angielskie, effuniak HP sprzed ciąży 70HH): czy Tango nie wbija się w pachy? Jak tam z długością fiszbin? Nie chcę wydawać kolejnej sporej kasy i potem w połowie dnia ściągać z bólu stanika. A pisałaś, że w nim karmiłaś. A jeśli Effuniaki, to czy miski w PL gabarytem dobierać tak jak w HP ( w tym rozmiarze tylko PL już jest), czy one jakoś inaczej wypadają? Czytałam na forum, że niektóre dziewczyny narzekały, że im się bułkowało tudzież że pierś uciekała z miseczki... Muszę się w coś zaopatrzyć na sam początek, w jeden stanik chociaż, bo jak nie to się potykać o własne piersi będę. Brać miskę tak jak wypada z kalkulatora czy większą? Bo nie mam doświadczenia... Z góry bardzo Ci dziękuję za pomoc! M. Odpowiedz Link
ja-minka Re: do clarisse 16.02.12, 08:17 maafii napisała: > Sienna okazuje się być porażką - rani skórę pod pachami a w międzyczasie wędruj > ą fiszbiny na plecy... A miało być tak pięknie :( (acz jak stoję i się nie rusz > am, to wygląda super...) Spróbuj kupić w pasmanterii fiszbiny trochę krótsze i wymień. Ja zrobiłam tak w Tangu i chodziłam w nim ostatnie 2 miesiące ciąży, a potem 2 miesiące karmiłam, a po pierwszym założeniu po zakupie miałam rany pod pachami. Odpowiedz Link
clarisse Re: do clarisse 16.02.12, 14:10 Hej :) Nie jestem żadnym tam ekspertem, po prostu jakiś czas karmiłam. Nie mam też porównania do rozmiaru sprzed ciąży, bo przed ciążą nie znałam LoBBy, nie wiedziałam o brytyjskiej rozmiarówce, effuniaki nie istniały. Nosiłam normalnie 75F lub 80F, jak każda biuściasta ;) Jeśli Sienna kłuje Cię w pachy teraz, to albo daj sobie z nią spokój, albo spróbuj wymienić fiszbiny jak Ja_minka sugeruje (ja tego nie próbowałam, nie wiem, ale podobno to nietrudne). Podczas karmienia naprawdę trzeba chuchać i dmuchać na swój biust, i o żadnym kłuciu w pachy mowy nie ma. Kanaliki mlekowe są w różnych miejscach, także pod pachami, a jak Cię coś tam będzie uciskać, to może skończyć się zastojem. Sienna jest chyba jednym z paskudniejszych pod tym względem staników, mierzyłam ją niedawno w rozmiarze miskowo za małym, a fiszbiny owszem już kłuły. Co do Tanga, to nie przypominam sobie by było dokuczliwe. Ale zaznaczam, że Tango założyłam na biust po ładnych paru miesiącach karmienia, kiedy laktacja była ustabilizowana, ja nie histeryzowałam już że pokarm mi się skończy, a mój biust był hmm normalny. No i czas zaciera wspomnienia :) Do szpitala i na pierwsze dni po - nie warto brać super hiper dopasowanego stanika. Ja miałam szmaciak Medeli (Medela to taka firma zajmująca się sprzętem do karmienia, nie bielizną). Te szmaciaki były w rozmiarach S, M, L itd bodajże. I naprawdę na początek to starczyło, a było miękkie i bezinwazyjne. Ewentualnie kup sobie jakiś tani stanik bez fiszbin na E-bayu - z obwodem takim jak masz teraz, a miską większą. Ze świadomością że i tak nie będzie 100% pasujący i potem go wyrzucisz prawie na pewno. Ale lepiej by był za duży i nawet nie dawał pełnego podtrzymania niż żeby był za mały. Chodzi o to, że NAPRAWDĘ nie da się przewidzieć, jak piersi zachowają się podczas karmienia. Wierz mi. Jedna dziewczyna Ci powie, że masz wziąć rozmiar sprzed ciąży - ale u innej to się nie sprawdzi, bo np. tłuszczyk pozostanie, albo piersi się znacznie powiększą. (To samo będzie po zakończeniu karmienia - jednej się zmniejszą, innej zostaną - NIE DA SIĘ PRZEWIDZIEĆ) A co do Effuniaków, to - nie mam pojęcia jak się mają miski HP czy CH czy HM do misek PL, bo nigdy w życiu nie mieściłam się w rozmiarówkę niczego poza PL - osobiście nie miałam kłopotów z wyłażeniem biustu środkiem z misek, nie potrafię powiedzieć, od czego to zależy - natomiast miałam coś takiego, że jeśli bezpośrednio po założeniu Effuniak wydawał się perfekcyjnie dobrany, to po 10 minutach były buły - m.in. dlatego kiedy zaczynałam swoją przygodę z Effuniakami, brałam miski o 1-2 rozmiary większe niż mi pokazywał kalkulator, bo takie mi pasowały; z wierzchu nie było widać żadnej zadużości, ja odczuwałam wygodę i tylko brafitterka zwróciła mi uwagę, że miski za duże; ale teraz, po dłuższym czasie noszenia Effuniaków - widzę, że mniej więcej noszę to, co mi pokazuje tabela Dlaczego? nie umiem tego wyjaśnić - albo teraz dokładniej i częściej się mierzę - albo mój biust oswoił się z ideą biustonosza plunge, który kiedyś był nowością, i nauczyłam się je nosić - albo mój biust się zmienił Obawiam się jednak, że to co napisałam niewiele wnosi dla Ciebie, bo to szalenie indywidualne kwestie. Są też przecież dziewczyny którym w ogóle Effuniaki nie pasują. Odpowiedz Link
bergamotkak Re: jeszcze pytanie do karmienia w effuniakach 14.02.12, 17:57 na koniec ciazy knosilam przedluzke do "starych" effuniakow, po porodzie obwod wrocil do normy wiec lepiej kup rozmiar przedciazowy. Miska rosla z brzuszkiem i po porodzie juz sie ustabilizowala Odpowiedz Link
ja-minka Re: a ja mam doła... 14.02.12, 14:15 U mnie po 2 miesiącach karmienia 2 staniki z końca ciąży 85g były za duże w miskach, ale obwód szybko robił się za duży. Moim zdaniem lepiej kupić węższy obwód niż w ciąży, szeroki nie "utrzyma" piersi z mlekiem. Kiedy smyk skończył 3,5 miesiąca zaczęłam karmić w stanikach sprzed ciąży, Arabelce i Plisowanym Effuniaku 75g. Na początku z przedłużką, która szybko stała się zbędna. Bez przeróbek, spuszczam tylko ramiączko. Odpowiedz Link
anna-pia Re: Rozmiarówka Royce i Melissa 17.02.12, 13:12 Miałam nadzieję, że ktoś bardziej na czasie z ta tematyką się wypowie :) Miałam karmnik Royce'a, był bardzo sympatyczny w noszeniu i używaniu. Wzięłabym raczej ten ściślejszy, bo jeśli będzie za ciasny, to dokupisz przedłużkę i po kłopocie, a za luźny to już jest problem. Co do miseczki, to najlepiej byłoby chyba, gdybyś skontaktowała się z jakimś polskim sklepem, żeby ci dziewczyny doradziły. Melissa, z tego co wiem, obecnie jest ciasna w obwodzie, i lepiej kierować się tabelką. Zresztą, jak widzę, kontaktowałaś się ze sklepem - są pomocni i powinni umieć dobrać rozmiar, w końcu sami szyją :) Odpowiedz Link
konwalia-82 Re: effuniaki, melisa, royce i panache 17.02.12, 17:28 karmię obecnie w effuniakach na początek miałam 2 topy z mikrofibry i panache 70J taki czarny bez fiszbin(mogę sprzedać) ale szałowy to on nie był, ot stanik na noc i po domu potem royce różowy 70J duzo lepszy i ścisły jak to roycy melissa porazka, biust mi wyłaził i po 2 mcach popękał materiał(a nosiałam na zmianę z 2 pierwszymi) teraz noszę z effuniaka lilie 70HH PL i CH i na miękki lejący biust lepszy jest CH, bo mimo rozmiaru ok z PL wypływa mi biust środkiem( to samo miałam kiedyś w inferno) odpinam ramiączko i jest ok, polecam takie rozwiązanie NIe rezygnuj z karmienia, ja na końcówce ciazy miałam 116cm, a jestem dość drobna Odpowiedz Link
leipsi Cake Lingerie Cheesecake Bra cream i bleu 01.01.14, 21:02 Nabyłam oba staniki w dwóch dostępnym na brastopie kolorach w rozmiarze 32FF i byłam bardzo zadowolona z nich jako staników na koniec ciąży i początek karmienia kiedy jeszcze laktacja robiła co chciała i piersi zmieniały się z dnia na dzień. Stanik bez fiszbin, jednak dość dobrze podtrzymuje biust jak na takiego miękkusa. Jest też na tyle elastyczny, że dobowe wahania w granicach 1 do 2 miseczek nie sprawiały w nim trudności. Wykonany z bardzo miękkich i przyjemnych tkanin, estetyczny i dużo bardziej urokliwy niż na zdjęciach z brastopu. Wygodny też na noc do spania. Polecam na początek zanim ustabilizuje się laktacja i waga, przed przerzuceniem się na coś z fiszbinami. Odpowiedz Link
hela_mela Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 03.03.12, 19:02 Moje wymiary to 76/101, jaki rozmiar mam? Zamierzam kupić biustonosz do karmienia alles mama new 70I czy będzie to dobry wybór na początek. Zamówienie będzie przez internet. Odpowiedz Link
lovemum_pl Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 04.03.12, 16:57 hela_mela na początek najlepiej byłoby zakupić sobie model bez fiszbiny, przynajmniej na kilka pierwszych tygodni, a Mama New ma akurat fiszbinę metalową. Jeśli chodzi o rozmiar to raczej powinien pasować, choć może lepiej byłoby wybrać miskę większy, zwłaszcza jeśli karmienie dopiero przed Tobą. Pozdrawiam i zapraszam przy okazji do mojego sklepu z bielizną dla mam:) lovemum.pl Odpowiedz Link
hela_mela Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 19.03.12, 12:13 Mama new ma fiszbinę plastikową. Jest to dość wygodny biustonosz. Miseczki są z rozciągliwego materiału przy karmieniu jest to zaleta. Polecam ten biustonosz. Odpowiedz Link
alladyna1986 Emma Jane Maternity - zna ktoś? 05.03.12, 18:33 www.emma-jane.com/ Reklamują się jako "the UK's favority brand of maternity bras", ale IMO na wyrost, bo mają tylko jeden karmnik do miseczki J w obwodach 32/40, reszta jest w B/F... Ten do J www.emma-jane.com/nursing-bra-428.htm Co fajne, mają na stronie filmy z każdym biustonoszem.;) Ciekawa jestem, jak z jakością tych staników. Któraś z Was miała z nimi styczność? Odpowiedz Link
azymut17 karmienie w nie-karmniku - technika 19.03.12, 16:05 Czytałam, że niektóre z Was karmią w stanikach, które nie mają odpinanych ramiączek. Jak to wygląda od strony praktycznej? No bo domyślam się, że nie wyjmuje się piersi dołem ;-) Czy ściąga się ramiączko z ramienia? Czy nie jest wtedy odsłonięty za mały kawałek piersi? Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić, ale może czegoś nie wiem? Odpowiedz Link
jul-kaa Re: karmienie w nie-karmniku - technika 25.03.12, 21:50 Karmię w Effuniakach (w plandżach), całą pierś wyciągam górą. Mostek jest tak niski, że jest to możliwe. Odpowiedz Link
lukrecjabo Re: karmienie w nie-karmniku - technika 28.03.12, 16:21 Karmiłam tak, jak Julka, w Effuniakach plunge. Pierś swobodnie da się wyciągnąć górą. Odpowiedz Link
olazdaleka Re: karmienie w nie-karmniku - technika 26.03.12, 03:26 Azymut - ja sciagam ramiaczko, odslaniam piers ( czyli miseczka jest podwijana czy odchylana pod piers) i karmie. Sposob wiaze sie z koniecznoscia noszenia bluzek na ramiaczkach, kopertowek lub luznych u gory, cos jak Fuego z Biubiu:) Pieluszka tetrowa tez jest potrzebna, bo o ile w domu to moge jeszcze biustem swiecic( szczegolnie jesli sa ze mna tylko dzieci) to poza odpada i lubie byc zaslonieta. Tak mi z tym wygodnie ze nawet juz nie mysle zeby jakies nowe, dlugo oczekiwane;) karmniki kupowac. Odpowiedz Link
myrtille takie tam podsumowanie o moich karmnikach 26.03.12, 18:18 Mimo 4 letniego karmienia wcześniej, większej świadomości stanikowej, kupnie 2 porządnych hot milków używam teraz znów za luźnego triumpha. Jeden i drugi porządny karmnik, wydawało by się dobrze dobrany, spowodowały tygodniowe zapalenie piersi. Nie mam odwagi użyć teraz fajnej, dobrze podtrzymującej bielizny, bo boję się powtórki z rozrywki:( Do sklepu stacjonarnego nie mam jak się udać, a zakupów przez net już nie zaryzykuję choć cała moja przygoda z dobrze dobraną bielizną to zakupy przez net. Ale nie przy karmieniu:( Odpowiedz Link
azymut17 Re: takie tam podsumowanie o moich karmnikach 02.04.12, 21:39 Myrtille - a te Hot Milki to nosiłaś teraz, czy niedługo po porodzie? Bo ja przez pierwsze 2 miesiące mogłam nosić wyłącznie nawet nie Triumphy, a bawełniane koszulki Mothercare w oszałamiającej rozmiarówce obwodowej (czyli 34/75, 36/80 itd.) :-) Inaczej robiły mi się zastoje, i to w kilka godzin. Teraz za to taki delikatny ucisk nie jest problemem, zamówiłam sobie nawet fiszbinowego Effuniaka. Jeśli było to dawno, to spróbuj je jeszcze raz ponosić w ciągu dnia, może będzie lepiej. Albo spróbuj za miesiąc, bo żal tych staników... Odpowiedz Link
azymut17 Freya Kelly (model jak Dotty) 02.04.12, 22:00 Dobrałam sobie pod koniec ciąży 30F na ówcześnie noszone 32E. Kelly jest panterkową wersją Dotty, i tak jak ona ma miski większe niż standard, z panaszowej Sophie dobre było wtedy 30FF. Sprawdziło się to, co Maheda zawsze powtarzała pisząc o dobieraniu karmników, w co nie chciałam uwierzyć: że na początku karmienia, do czasu aż laktacja się nie ustabilizuje, najlepiej nosić "byleco". Kelly założona kilka dni po porodzie błyskawicznie zrobiła mi kuku i zastój powstał od obramowania nitką tej wewnętrznej części A przytrzymującej ramiączko, które pod palcami jest niemal zupełnie płaskie, jednak kanalikom mlecznym najwyraźniej przeszkadzało. Próbowałam ją nosić jeszcze kilka razy, lecz sytuacja się powtarzała. Dopiero około 6-8 tygodni po porodzie dałam radę ją nosić i teraz (3,5 miesiąca po) bez problemu chodzę w niej cały dzień. Minusy: 1. zero tolerancji rozmiarowej. Uszyta jest ze sztywnego materiału, który pięknie podnosi i mocno kształtuje biust mimo braku fiszbin, jednak dobrze widać nawet pół rozmiaru za dużą miskę, a za mała uciska. 2. kształt - to nie noski, to rakiety a la Madonna. Do noszenia tylko pod niezbyt obcisłymi bluzkami. 3. obwód za słabo pracuje jak na mój gust. Jak siedzę i karmię jest za ciasno, jak wstaję to za luźno. Plusy: 1. dobrze leży na osobie wąskofiszbinowej, nie uwiera pod pachami, jak prawie wszystko inne, co mierzyłam. Freya przed porodem była marką leżącą na mnie najlepiej i cieszę się, że nadal tak jest. 2. jest wygodna. 3. dobrze podnosi biust. 4. dobrze się w niej karmi, odsłania dużą część piersi, bez problemu zapina się i odpina klapki. Odpowiedz Link
azymut17 Hot Milk Her Tangled Web Tantalized i Blaze 02.04.12, 22:30 Zamówiłam 3 Hot Milki, aby uczcić ustabilizowanie laktacji : 1. Her Tangled Web Tantalized 32E 2. Blaze 30F 3. Blaze 32F Został nr 1, był idealny. W Blaze wypadałam pomiędzy rozmiarami, 32F było za luźne i miało za duże miski, 30F było za ciasne a miski za małe. Co ciekawe, 30F miało węższe ramiączka niż 32F (albo to metka była źle wszyta i miałam realne 30E ;-)) Obydwa miały tendencję do uwierania pod pachami. Tantalised pod pachami jest dużo niższy, z przodu jest też nisko zabudowany, dziwię się, że na stronie producenta ma opis full cup. Jest pięęękny :-) Idealnie trafia w mój gust stanikowy. Miski nie są usztywniane, to raczej podwójna lub potrójna warstwa materiału, dla mnie to plus, przed uświadomieniem takie modele najbardziej lubiłam, potem nie mogłam ich nigdzie namierzyć w biustoprzyjaznych firmach. Ramiączko mocowane w A (może to wpływa na uwieranie pod pachami, Blaze ma pasek tylko z boku). Plusy: 1. wygodny, praktycznie niewyczuwalny 2. tolerancja na zmianę rozmiaru - naciągnięciem ramiączek można regulować głębokość misek, co w Kelly jest niemożliwe. Wszystkie elementy są miękkie, problemem może być jedynie rama A na dekolcie, bo jest podszyta szeroką gumką od wewnątrz (8-9 mm szerokości!), co przy rozkręcaniu laktacji może powodować zastoje. Teraz mi zupełnie nie przeszkadza, mimo że trochę się wbija. Minusy: 1. zapięcie jedną ręką jest niewykonalne! I to jest największy feler tego modelu. Rozpiąć się da, w drugą stronę nie ma tak łatwo, bo klips znajduje się zbyt blisko pętelki z ramiączka i trzeba do tego dwóch rąk. Karmiąc w miejscach publicznych po prostu naciągam miskę a zapinam ją dopiero po odłożeniu dziecięcia do wózka. 2. obwód chyba szybko się rozciąga. Na początku raczej ścisły, dobry był na drugiej haftce, teraz przeszłam na czwartą, a pod biustem raczej niewiele mi ubyło, bo Kelly 30F zapinam cały czas tak samo (fakt, na początku była bardzo ciasna, teraz jest idealna, ale też mogła się rozciągnąć). Nie mam pewności, bo nie miałam tego jak sprawdzić. Pracuje w każdym razie bez zarzutu, nie tak jak Kelly. Odpowiedz Link
azymut17 Re: Hot Milk Her Tangled Web Tantalized i Blaze 03.04.12, 09:58 I jeszcze jedna uwaga: po odpięciu klapki odsłonięty jest mały kawałek piersi, trzeba już umieć dobrze przystawić dziecko, by dobrze wyszło. Do tego zawinięta miseczka może uciskać pierś i powodować zastoje, dlatego lepiej poczekać z tym stanikiem na późniejszy czas (ok. 2 miesiące po porodzie). Odpowiedz Link
ph78 BRAVADO Silk Seamless Nursing Bra 28.04.12, 16:25 www.herroom.com/bravado-designs-1401-body-silk-seamless-nursing-bra.shtml Zna ktoś? Są popularne i mają dobrą opinię w USA. Mnie zastanawia jednak przede wszystkim rozmiarówka w systemie S-L... No i potem cała reszta - podtrzymanie, jak się układa, jak w nim biust wygląda itd. Odpowiedz Link
madzioreck Re: BRAVADO Silk Seamless Nursing Bra 28.04.12, 21:33 Hm, jakby Ci to... firma na też ma "dobra opinię", i wiele innych firm szyjących kiepściuchną rozmiarówkę. Ale S-L to nawet nie jest rozmiarówka staników, dla mnie dyskwalifikacja. Odpowiedz Link
ph78 Re: BRAVADO Silk Seamless Nursing Bra 29.04.12, 21:23 Na T?:) Też mnie ta rozmiarówka rozbawiła i zdaję sobie sprawę, że ludzie mają subiektywne odczucia! Dlatego zapytałam tu, na tym forum, w wątku karmnikowym - bo może ktoś uświadomiony ma doświadczenie i się nim podzieli :) Odpowiedz Link
madzioreck Re: BRAVADO Silk Seamless Nursing Bra 29.04.12, 21:32 > Na T?:) Na przykład ;) Z tą rozmiarówką, myślę, że może się zdarzyć, że ona wyceluje w czyjeś wymiary, ale brafitting tym zrobić... ;) Odpowiedz Link
ph78 Re: BRAVADO Silk Seamless Nursing Bra 01.05.12, 22:31 Mnie się podobają kolory i że jest taki bezszwowo gładki jak mój ulubiony Fantasie Smoothing! Jeszcze jakby tak leżał i trzymał... A że zaopatrzyłam sie właśnie w arsenał nowych HotMilków (super odznaczających sie pod cienkimi/przejrzystymi bluzkami na lato :/), to potrzebuję jakiejś pozytywnej recenzji, by zamówić - choćby na próbę (bo nie wiem, gdzie stacjonarnie można dostać Bravado). Odpowiedz Link
pau-27 Effuniak KM Biszkopt 75J - wrażenia 25.07.12, 12:13 Kupiłam effuniakowy karmnik i chcę się podzielić spostrzeżeniami. Kalkulator dobrał mi rozmiar 75HH, ale miałam wątpliwości i wzięłam 75J (mam effuniaka PL Srebrny 70HH, na nim oceniałam postęp w rozmiarze). Okazuje się, że mogłam wziąć 75JJ, a nawet K, bo na mostku fiszbiny odstają mi sporo. Niemniej nigdzie się nie wbijają, więc postanowiłam go zostawić - nie mam żadnego innego karmnika na fiszbinach. Plusy: -ścisły obwód -wąskie fiszbiny -robi piękne kule Minusy: -nie wiem, dlaczego, ale dół fiszbin mocno opiera mi się na żebrach - może w takim rozmiarze stanik o takim kroju, tzn. wypychający biust do przodu, po prostu tak ma (bo ciężar do utrzymania jednak spory) -usztywnienie - niezbyt poręczne przy karmieniu, miseczkę odwija się z pewnym trudem, lepszy byłby do tego miękki model -białe zapięcia od miseczek Ogólnie ok, zamierzam go sobie zostawić na czas po zakończeniu karmienia (przypuszczam, że nieco wielkości stracę i będzie już rozmiarowo idealny). Prośba do Effuniak - pilnie potrzebny czarny miękki karmnik, nieusztywniany. Karmiącym i tak jest gorąco, pomijając porę roku. No i przyzwoitego czarnego w takim rozmiarze nie można nigdzie dostać:(. Kupiłabym na bank. Odpowiedz Link
k_linka Re: Effuniak KM Biszkopt 75J - wrażenia 25.07.12, 14:56 Czarny miekki na fiszbinach - przylaczam sie do prosby :) Choc ten gabczasty ma zalety - wycieki mleczne sie wchlaniaja, nie trzeba wkladek (nie znosze wkladek laktacyjnych) Odpowiedz Link
azymut17 Re: Effuniak KM Biszkopt 75J - wrażenia 25.07.12, 19:16 pau-27 napisała: > Minusy: > -nie wiem, dlaczego, ale dół fiszbin mocno opiera mi się na żebrach - może w ta > kim rozmiarze stanik o takim kroju, tzn. wypychający biust do przodu, po prostu > tak ma (bo ciężar do utrzymania jednak spory) A może to kwestia za małej miski? Piersi odpychają fiszbiny od mostka i układają je pod innym kątem względem ciała niż być powinno? Odpowiedz Link
pau-27 Re: Effuniak KM Biszkopt 75J - wrażenia 29.07.12, 10:38 O tym nie pomyślałam.....może tak, bo na oko powinnam była chyba wziąć 75JJ, albo nawet K. Nie chciałam jednak tak bardzo odstawać od wskazania kalkulatora - 75HH. Nie mam nic innego przyzwoitego do karmienia w czym można wyjść na ulicę (po domu chodzę w szmaciaku M&S), więc nie chciałam bawić się w zwrot, zważywszy też na długi czas oczekiwania. Kiedy zakończę karmienie, pewnie okaże się rozmiarowo dobrany:). Odpowiedz Link
pau-27 Melissa 1329 75L czarna - wrażenia 25.07.12, 12:23 Miałam nadzieję na dobry czarny karmnik na fiszbinach, ale nie wyszło. Najpierw z pomocą pani z Melissy dobrałam rozmiar 75L (na wymiary 79/115). Przyszedł szybko. Okazało się jednak, że od mostka fiszbiny odstają mi jakieś 5 cm. Po kolejnej konsultacji wzięłam 2 miseczki większy, czyli 75N. Tylko że rozmiarów od M nie robią już standardowo w wersji karmnik, a na indywidualne zamówienie, czyli nie podlegają zwrotowi. No i się nacięłam..........75N okazał się być namiotem zabudowanym po szyję(mam dość wysoko osadzony biust)......przy tym fiszbiny nadal o tyle samo odstawały od mostka. Jedyne co było dla mnie dobre, to ścisły obwód i porządne wykonanie. Nie wiem co poszło nie tak, chyba po prostu jestem z nimi niekompatybilna, mają dla mnie za płytkie miseczki. A szkoda, bo ceny przyzwoite:(. Do tego zostałam z niepasującym stanikiem, więc jeśli ktoś by chciał, jest na sprzedaż. Odpowiedz Link
leipsi cake lingerie - wrażenia/doświadczenia? 17.01.13, 13:14 Pytanie czy któraś mama-lobbystka ma doświadczenia z Cake Lingerie? Choć to dopiero 25tc przymierzam się do kupna karmników i rozglądam w ofercie. Na Brastopie sporo ich ostatnio i ładne. We wcześniejszych wątkach (a prześledziłam z 1000 postów) jest tylko jedna recenzja tej marki. Proszę jeśli macie doświadczenia podzielcie się bo jestem bardzo ciekawa czy warto brać tą firmę pod uwagę. Odpowiedz Link
azymut17 Re: cake lingerie - Merengue i Toffee 17.01.13, 14:19 Pewnie znalazłaś moją recenzję Tofika, więc nie będę się powtarzać, tylko linknę: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,131528630,Cake_Lingerie_Toffee_a_Velvet_Delight_i_inne.html forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,133285823,Re_Cake_Lingerie_Toffee_a_Velvet_Delight_i_inne.html Więcej z tą firmą nie próbowałam, natomiast poleciłam je przyjaciółce, która mimo podobnych rejonów rozmiarowych musi mieć fiszbiny szerokie (przypominam, ja w 30DD nosiłam Freye i Fauve'y). Zamówiła Merengue i Toffee Latte Ten pierwszy jest ładniejszy niż na zdjęciu, które jest trochę prześwietlone. Paski i wzór na miseczce są wyraźne. Rozmiar raczej standardowy, porównywany z Hot Milkami, ale leżą zupełnie inaczej. A, i tam jest błąd w nazwie, nie żadne Meringue (co to w ogóle jest?), tylko Merengue, beza. Toffee tak jak pisałam dużomiskowy, więc brać trzeba miskę mniej. W środku misek kolorowy nadruk. Dołączone ramiączka dodatkowe, bo to multiway. Miski chyba mają to samo co u mnie, czyli tendencję do łamania się u dołu, podejrzewam, że jest to wynik braku fiszbin, a nie niedopasowania. Można jedynie porównać z Deco bezfiszbinowym, czy też się łamie (no ale to tylko czysto teoretycznie, bo to nie karmnik). Obydwa są wygodne i miłe w dotyku. Odpowiedz Link
azymut17 jednak Meringue... 24.01.13, 22:38 Odszczekuję, stanik jednak nazywa się Meringue, powinnam zresztą o tym pamiętać: kataloglb.blox.pl/2011/11/Cake-Lingerie-Meringue.html Też beza, ale po angielsku, merengue jest po hiszpańsku. Odpowiedz Link
leipsi Re: jednak Meringue... 25.01.13, 08:41 Dzięki za linki i informacje :) Jak już będzie tak daleko to sama będę wrzucać recenzje Caków :) Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: cake lingerie - wrażenia/doświadczenia? 13.02.13, 22:40 U mnie - negatywne. Mam tylko jeden model, jakiś miękki granatowy. Dokładnie ten: www.brastop.com/SetDetails.aspx?setId=4096&Product=Cake_Lingerie_Cheesecake_Nursing_Bra_Blue/Black Potworny profil, prawdziwe kacze dzioby. A tak poza tym to całkiem wygodny. Moim zdaniem małomiskowy, mam 32F, inne staniki 32F lub FF pasują na mnie bez problemu, a ten spłaszcza i "skoczniuje". Odpowiedz Link
yellow_krabik jaki rozmiar? 13.02.13, 22:19 Mam pytanie do mam długokarmiących. Ja na razie karmię 8 miesięcy, ale mam w planie jeszcze długo karmić. W związku z tym zastanawiam się nad rozmiarem stanika. Aktualnie mam jeden porządny stanik i dwa mięciuchny do spania. Chciałabym sobie kupić jeszcze jeden porządny na fiszbinach, ale zastanawiam czy jeszcze będzie mi się zmieniał biust. Teraz dziecko jest głównie na moim mleku, ale powoli będzie jadła więcej pokarmów stałych. Czy wtedy biust mi zmaleje? Może jeszcze poczekać ze 2-3 miesiące? Odpowiedz Link
effuniak Re: jaki rozmiar? 14.02.13, 06:43 Oczywiście, że zmaleje albo mówiąc kolokwialnie - zwiotczeje . Zatem nosząc za duży stanik pozwolisz mu "dyndać" ponieważ za duży stanik nie daje żadnego podtrzymania a biust karmiącej ma i tak trudniej niż inne biusty Po zakończeniu karmienia będzie lament ! Odpowiedz Link
yellow_krabik Re: jaki rozmiar? 15.02.13, 10:38 Czyli lepiej się wstrzymać. Myślałam żeby na razie kupić jakiś gorszy stanik typu Alles mama, bo i tak pewnie będzie na chwile, ale nie wiem czy jest sens, bo jak ma się zaraz rozciągnąć to i tak żadna pomoc dla mojego biustu. Co do „lamentu” to może za dużo powiedziane, ale już teraz widzę duże zmiany na niekorzyść. Żałuję że nie nosiłam porządnego stanika od początku karmienia, bo nawet nie wiem kiedy z jędrnych sterczących piersi zrobiły mi się wiszące :-/ Pewnie ma na to wpływ to że są sporo cięższe, ale nie chce nawet myśleć co będzie jak skończę karmienie. Odpowiedz Link
azymut17 Re: jaki rozmiar? 15.02.13, 12:32 O, dobrze, że Effuniak podbiła pytanie, bo wczoraj szukałam Twojego posta, by odpowiedzieć, ale nie pamiętałam, gdzie go widziałam. Tak naprawdę nie ma odpowiedzi, bo nie ma zasad, wg jakich zmieniają się piersi przy karmieniu. Ja karmię 14 miesięcy, a dopiero tydzień temu staniki kupione rok temu zrobiły się za duże (o pół rozmiaru miski i cały obwodu). Przyczyną jest jednak to, że schudłam kilka kg, a nie zmiany wynikające stricte z karmienia. yellow_krabik napisała: > Teraz dziecko jest głównie na moim mleku, ale powol > i będzie jadła więcej pokarmów stałych. Ale liczba karmień pozostanie z grubsza ta sama, a więc i ilość produkowanego mleka. Przy KP posiłki stałe nie zastępują karmień mlecznych, są tylko dodatkiem (aczkolwiek z czasem objętościowo sporym). Oczywiście dzieci są różne i Twoje może zastrajkować, jeśli chodzi o ssanie, ale nigdy nic nie wiadomo. Tak jak pisze Effuniak - musisz mieć dobrze dopasowany stanik już teraz, nie możesz nosić za dużych. A z tym jednym to chyba Ci ciężko na co dzień, prawda? Odpowiedz Link
yellow_krabik Re: jaki rozmiar? 17.02.13, 22:22 To znaczy że jak teraz je co 2-3 godz. to później prawdopodobnie też tak będzie? Właśnie na razie sobie nie wyobrażam tego, żeby moja córa przeszła na jedzenie stałe. Nieraz czytałam, że później np. po roku to tylko dziecko je wieczorem, w nocy i rano, ale u mnie chyba to tak szybko nie nastanie. Czyli prawdopodobnie na razie biust mi nie zmaleje. Z tym jednym stanikiem nie jest aż tak źle, bo jak wieczorem upiorę to rano jest suchy. Poza tym mam te dwa mięciutcy plus jeden stanik nie za dobrze dobrany, ale w razie czego mogę w domu założyć. Odpowiedz Link
dominika.r23 royce hanah termiczne miseczki 23.03.13, 13:13 czy któraś z was miała do czynienia z tym stanikiem? nie znajduje ani jednej opini o nim Odpowiedz Link
leipsi karmniki Midnight Grace - ktosia z doświadczeniem? 15.02.13, 21:50 Za 3 miesiące sama będę pisać recenzje jak w końcu nabędę doświadczeń w macierzyństwie :) a póki co z myślą o doborze jak najlepszego karmnika dopytuję... Tym razem o karmniki Midnihgt Grace - ładne, kolorowe ale czy praktyczne i dobrze podtrzymujące? Ktosia z doświadczeniem proszę o podzielenie się jeśli taka jest tu :) Odpowiedz Link
juisy Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 08.05.13, 20:13 Nie ukrywam, że nie mam czasu na przeczytanie całego wątku, więc od razu piszę. Otóż poszukuję biustonosza do karmienia, z usztywnianymi (chociaż delikatnie) miseczkami. Rozmiar...hmm. Po polsku w okolicach 80 I/J, po brytyjsku chyba G. Jako, że nie do końca jestem pewna to podam wyniki pomiarów: pod biustem ciasno 82, w biuście (w pionie) 113, w biuście w zwisie 116 (taśma trochę napięta). Laktacja ustabilizowana. Mam dwa hotmilki (nie pamiętam modeli) i są dla mnie koszmarne pod względem kształtu - ot, worki na mleczne piersi. Czekam sobie teraz na comexima (wzięłam na próbę basica beż - ale comeximy znam i mam nadzieję, że się nie zawiodę). I szukam czegoś jeszcze - ładnego, z usztywnianą miską, na fiszbinach i jeszcze żeby w miarę tanio było i oczywiście w moim rozmiarze...jak na allegro to za dużo wymagań ;) poradzicie coś? Gdzie szukać? Co kupić? bo jak tak dalej pójdzie, to piersi mi zwiędną. PS - przerobiłam sobie effu Bellę na karmnik, ale coś mnie effuniaki w pachę upijają :( bo jakaś wrażliwsza jestem. Odpowiedz Link
joaska20116 Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 09.05.13, 13:21 Zobacz sobie Anitę, ja używałam i byłam bardzo zadowolona.Moja koleżanka tez ma duży biust i sprawdził się u niej. zobacz sobie tutaj: www.maternity.com.pl Odpowiedz Link
juisy Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 09.05.13, 13:41 Z tabelki Anity wychodzi mi rozmiar 80I, a w tym rozmiarze to niestety nie mają nic ładnego i fajnego. Odpowiedz Link
joaska20116 Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 09.05.13, 13:19 Ja używałam podczas ciąży i karmienia firmy Anita, uważam że jest rewelacyjna.Kupiłam go we Wro na Oławskiej w sklepie Maternity Moda Ciążowa.Pani sprzedawczyni była pomogła dobrać mi biustonosz, byłam wtedy w 9 miesiącu ciąży. Przyznam szczerze że prałam go w pralce i nic mu się nie stało. Odpowiedz Link
rockiemar Re: Staniki do karmienia - karmniki 3 18.06.13, 22:55 Poczytałam trochę o karmnikach i już mam mętlik w głowie... Przed ciążą nosiłam 65F, teraz mam 70FF, ale jeszcze sporo tygodni przede mną. Skoro zupełnie nie da się przewidzieć, jaki będę miała rozmiar podczas karmienia, co powinnam sobie kupić na początek? Taki najzwyklejszy top do karmienia za 10zł z allegro i poczekać kilka tygodni, aż mi się ustabilizuje rozmiar? Zwłaszcza że ceny lepszych karmników nie są zbyt atrakcyjne, nie uśmiecha mi się kupno stanika, którego później nie założę albo ewentualnie ponoszę go przez 3 tygodnie... Jak wy robiłyście? Odpowiedz Link
beniutka_bo Bravado-zna któraś? 02.07.13, 11:09 Bo czaję się na taki: www.bieliznadlamamy.pl/biustonosz-do-karmienia-sublime-wisnia.html, rozmiarówka wygląda zachęcająco,ale ciężko znaleźć tabelę rozmiarów, no i opinie na ich temat. Odpowiedz Link
azymut17 Change Basic Florence 65E 26.09.13, 20:43 Nie wiedziałam, że Change robi karmniki! Szkoda, bo ominął mnie ciekawy model, ładny i na fiszbinach. Mierzyłam dzisiaj w Peachfield Florence, tu foto ze strony producenta: Bardzo wygodny. Obwód przyzwoity, uczciwa 65. Miska - żałuję, że nie przymierzyłam większej. Noszę 30E więc w Change potrzebowałabym 65F, a tu 65E wydawało się dobre. Mostek odstawał, może dlatego, że druty są miękkie, nie ma więc siły, która by je docisnęła. Nie jest to jednak odstawanie takie jak w bezfiszbinowcach, było mniej niż 1 cm. Druty w kanalikach są jakoś zabezpieczone, w dotyku wydaje się, że pokryte cienką gąbką. Zapinanie i odpinanie bardzo łatwe, nie to co w Hot Milkach. Kolejnym plusem jest cena - stacjonarnie za 138 zł! Kolory - jest czarny i kremowy (ivory), mierzyłam ten drugi i w nim się obfociłam do Galerii. Nie wiem, jak z rozmiarami, bo na stronie są wpisane tylko dostępne w sklepie, w każdym razie w zależności od obwodu jest do H, I lub J. Odpowiedz Link
mawri Re: Change Basic Florence 65E 27.09.13, 19:25 Proszę o jakiś namiar sklepu w okolicy Katowic,Sosnowca gdzie skorzystam z pomocy w doborze karmnika .Napaliłam sie na hotmilka ale muszę przymierzyć. chyba ze polecicie mi któryś ze sklepów netowych gdzie pomogą mi dobrać przez telefon cos(trudne chyba do wykonania).Nie mogę sie zdecydować na zakup bez mierzenia i liczę na waszą pomoc.nie upierał sie przy hotmilka,chce kupić dobry miękki karmnika który rzuci mnie urodą na kolana,laktację mam ustabilizowaną i czas na zainwestowanie w siebie. Odpowiedz Link
azymut17 namiar na sklepy 27.09.13, 19:39 maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60 Zerknij tu :-) Odpowiedz Link
mawri Re: namiar na sklepy 03.10.13, 16:54 dziekuję bardzo za pomoc,skorzystalam z mapy i znalazlam sklep w Czeladzi w M1,swietnie mi dobrala ekspedientka Alles Rene,przede wszystkim dobrala mi rozmiar,zupelnie inny niz ja sobie sama kupuję,bede mogla tez teraz zamowic hot milka w necie bo wiem jak szukac w rozmiarach.Niestety roznica w cenie w salonie a necie ogromna ale warto zaplacic za fachową porade.bardzo dziekuje bo karmie i spie z przyjemnoscią w nowym karmniku. Odpowiedz Link
mk1984.84 POMOCY :((( 03.10.13, 14:04 Dziewczyny, lada dzień rodzę. Dopiero teraz zakupiłam sobie stanik ciążowy. Dokładnie ten i z tego sklepu: bobasimama.pl/pl/p/Biustonosz-Eko-Kropki/837 zakupiłam rozmiar 75I moje wymiary tak z 82/104 przed ciążą obwód nosiłam 70. No i co do stanika. Przyszedł dziś, przymierzam i wydaje mi się, że obwód jednak za duży :( Zapinam na środkową haftkę, nie pije, jest dobrze chyba... Przy mostku całkiem odstaje... Nie wiem czy tak ma być w tych do karmienia? W takiej sytuacji i miski wydają się za duże. Kiedy dociska obwód, to wtedy miseczki są akurat... No i nie wiem co robić, gdzie szukać :(? A może któraś z Was ma do sprzedania niedrogi do karmienia, albo specjalizuje się w przeróbkach? Nie stać mnie na bardzo drogie staniki. No załamałam się, bo myślałam, że będzie dobry i będę mogła z tej firmy jeszcze dokupić. Dlaczego to tak odstaje od mostka? Odpowiedz Link
azymut17 Re: POMOCY :((( 08.10.13, 00:24 Nie wie, czy nie za późno i czy nie urodziłaś już? W każdym razie jeśli stanik ten ma miękkie fiszbiny, a takie zazwyczaj mają karmniki, to odstawanie jest normalna cechą. Jeszcze gorzej jest w bezfiszbinowcach. Po prostu nie ma co dociskać materiału do Twojego mostka, gdyż zwykle robi to sztywny drut. Tanich staników możesz poszukać na eBayu lub na Allegro -używane staniki dobrych firm są zazwyczaj w niezłym stanie - moje np. niewiele się zmieniły przez kilka miesięcy mimo częstego prania w pralce. Czasem tez można trafić na ciekawe promocje. Odpowiedz Link
ocelot2 asymetryczne piersi i karmienie 02.12.13, 10:49 Witam, b. Proszę o pomoc - chciałabym dopasować sobie chyba najchętniej usztywniany stanik do karmienia. Mam unormowana laktacje, ale problemem jest duża różnica pomiędzy piersiami. Czy któraś z Was moglaby polecić sensowny sklep lub braffiterke w Warszawie? Albo dac wskazówki jaki stanik dobrać, żeby zamaskować ta asymetrie? Zabija to moje poczucie atrakcyjności itp. Wygląda strasznie, a ja nie wiem co z tym zrobić. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. pozdrawiam Odpowiedz Link
azymut17 Re: asymetryczne piersi i karmienie 03.12.13, 17:49 A jaka jest skala tej asymetrii? Jeśli jedna miseczka czy max dwie, to możesz szukać staników z wyjmowanymi poduszkami, jak te: www.ewa-michalak.pl/product-pol-440-PL-Charlie-.html www.ewa-michalak.pl/product-pol-426-S-Szykus.html i przerabiać na karmnik lub wyjmować piersi górą. Przy większej różnicy pomocne mogą być wkładki ze sklepu dla amazonek. Nie kupuję w sklepach stacjonarnych, z doświadczenia znam (i mogę polecić) obsługę w Peachfield, Dopasowanej i Bra-Dreams. Na szczęście jest mapa: maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60 Odpowiedz Link
urkye Royce blossom 34g-gg-h 06.01.14, 22:07 Stanik kupiłam pod koniec ciąży, obwód wtedy dopinałam na słowo honoru;) aktualnie jest OK. Za to pojemnościowo jest już za mały, niestety. Kupiłam z za małym zapasem;) Przeklejam to, co napisałam w galerii, przed porodem: "Dość dziwny twór - bardziej przypomina top niż normalny stanik, ale o dziwo fajnie się u mnie sprawdza. Nie widać asymetrii, jest wygodny. Dość niski pod pachami. Miski są od środa lekko gąbkowane, mają też wewnątrz coś na kształt side-support. Rozmiarówka łączona. Mam 34G-H. Kształtowanie - jak na miękki stanik - o dziwo całkiem fajne. Bardzo podoba mi się możliwość regulacji wysokości środka przodu. Spory minus za rozwiązanie podtrzymania otwartej miski - coś czuję, że gumka szybko się rozciągnie i będę musiała ją skracać lub wymieniać." A teraz wrażenia już z samego użytkowania: Generalnie jest to stanik z tych, których w ogóle się nie czuje, jest bardzo wygodny, ale niestety nie daje dobrego podtrzymania. Biust wisi, co tu dużo ukrywać. Możliwe, że większy rozmiar byłby lepszy pod tym względem, jak pisałam wyżej, aktualnie stanik jest za mały (w ciąży lepiej leżał). Nie mogę regulować głębokości miski, ściągnięcie środkowego sznurka jest niewykonalne - jeśli to zrobię, to dostanę klasyczną cztero-jednopierś;) Z plusów na pewno warto podkreślić wygodę otwierania miski i fajny wygląd - spokojnie można udawać, że to topik, a nie stanik. Ten sam stanik ma moja małobiuściasta koleżanka i na niej wygląda o niebo zgrabniej, biust jest ładnie podkreślony. Koleżanka (z tego, co wiem) zadowolona :) Odpowiedz Link
urkye HOTMILK A Little Drama, 34GG 06.01.14, 22:20 Z tego modelu jestem bardzo zadowolona :) Kupiłam go pod koniec ciąży, trochę w ciemno - nie miałam pojęcia jaki wybrać rozmiar, no i czy w ogóle hotmilki będą mi pasować. Jak się okazało, bardzo dobrze zrobiłam ryzykując, bo jest to mój ulubiony stanik "po domu";) Przekleję to, co napisałam w galerii: "Stanik robi piękną jednopierś, "mostek" nie przylega, ale za to odnoszę wrażenie, że miski są za duże. Kształtowanie średnie, jak podniosę mocniej miski, to wygląda lepiej - wydaje mi się, że jak zacznie się laktacja, to powinien lepiej leżeć. Ale może to tylko wrażenie;) Na plus oceniam materiały - wydają się być dobrej jakości, są miłe w dotyku, po praniu w pralce wyglądają nadal tak samo. Zapięcie z dużą ilością oczek na pewno się przyda - aktualnie zapinam się na najluźniejsze haftki. Wygląd - imho w mniejszych rozmiarach jest ładniejszy;) Otwieranie misek jest dość kłopotliwe - przynajmniej teraz. Możliwe, że po kilku dniach się przyzwyczaję. Poziom zabudowania - masakra. Czuję się jak w staniku z golfem" A teraz wrażenia po prawie 3m-cach użytkowania: Stanik jest mega wygodny. Aktualnie rozmiar jest imho OK, biust się mieści bez problemu, nie zauważam już lekkiej zadużości, jak pod koniec ciąży. Po kilku razach klips do otwierania misek się wyrobił i aktualnie jestem w stanie bez problemu odpiąć i zapiąć miskę jedną ręką. Materiały bardzo dobrej jakości, stanik nadal wygląda jak nówka, a piorę normalnie w pralce z innymi ciuchami. Duży plus za szeroką możliwość regulacji obwodu - aktualnie zapinam się chyba na 3 rząd haftek idąc od najściślejszych. Generalnie z czystym sumieniem polecam wszystkim karmiącym, które szukają czegoś wygodnego i w miarę dobrze kształtującego (bo to jednak bezfiszbinowiec, cudów nie ma). U mnie się świetnie sprawdza :) Odpowiedz Link