Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46

• mirimiri 76/92 11.08.10, 12:59
      czesć
      chcę kupić karmnik z melissy ale tam przy moich wymiarach radza mi kupic 75 c.
      dwa tyg temu urodziłam dziecko i czuje ze juz niewiele w najbliższych miesiacach
      moj biust sie zmieni wiec chce kupić stanik. kupic wiec za ich rada jakis 75 c
      czy moze inny rozmiar>?
      pozdraiam i dziekuje
      • madzioreck Re: 76/92 mirimir 13.08.10, 09:00
        Generalnie powinnaś celować w bryt. 32DD, polskie - 70E, 70F. Trudno mi się
        odnieść do staników melissy, bo ich nigdy nie nosiłam, ale obwód 75 raczej
        będzie za luźny. Raczej spróbuj w okolicach 70E/F. Poczytaj tez najpierw opinie
        o stanikach melissowych na forum (wątki o karmnikach i producencki)
        Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika i o tym, jak powinien wyglądać dobrze
        dobrany stanik:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
        Na karmnik też można łatwo przerobić zwykły biustonosz, doszywając kawałek gumy
        i zapięcia:
        stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html
        Powodzenia :)
    • minka.b 74/97 11.08.10, 15:31
      Do tej pory nosiłam staniki w rozmiarze 75D/E jednak niedawno schudłam i zaszłam
      w ciążę i zaczął się dramat. Nic z obecnych staników nie pasuje a ja nie wiem do
      końca czego szukać.

W obecnej chwili jestem w 4 miesiącu ciąży

Dziękuję za pomoc :)
      • soja81 Jaki rozmiar stanika ? 11.08.10, 21:43
        Witam :). Mam 29 lat i jak dotąd nie mogę sobie dopasować idealnego stanika,
        tak więc proszę o pomoc. Wymiar wg instrukcji forumowej to pod biustem 87 cm,
        a w biuście 115 cm . Kupuję staniki w rozmiarze 85 D lub DD w zależności od
        rozmiarówki. Najczęściej jest dobry pod biustem, ale piersi się trochę
        wylewają górą. Kolejny problem to wyłażące druty z miseczek prawie w każdym
        staniku. Proszę o radę jaki rozmiar stanika powinnam nosić. Jeśli jeszcze
        jakieś info jest potrzebne to z chęcią odpowiem. Pozdrawiam
        • madzioreck 87/115 soja81 13.08.10, 09:16
          Witamy :)

Mówisz, ze 85D jest "trochę" za małe? ;) Powinnaś nosić raczej coś bliżej 80J,
          80K, może 80L (mówimy o polskiej rozmiarówce, a z nią bywa naprawdę różnie, 80J
          u jednego producenta nie równa się 80J u drugiego... zaraz podam Ci, jak sobie z
          tym radzić), w każdym razie 85D jest na 104cm w biuście.
          Z rozmiarów brytyjskich - proponuję 36(80)GG, 36H.
          Teraz obwód 85 wydaje się dobry, bo jest o wiele za mała miseczka, i przez to
          piersi wchodzą pod obwód (a zewnętrzne końca fiszbin leżą pewnie na piersiach,
          zamiast celować w środek pachy, jak powinny), a on sam wydaje się ciaśniejszy. W
          większości staników jednak obwód 85 będzie za luźny, choć oczywiście trafiają
          się wyjątki.
          Ważniejsze jednak niż rozmiar podany przez producenta jest to, czy stanik leży
          tak, jak powinien, bo nie będzie tak, że każdy stanik będzie pasował w jednym
          rozmiarze.
          a żeby się tego dowiedzieć, trzeba go najpierw prawidłowo założyć:
          To ważne, bo jeśli długo nosiłaś tak bardzo za małą miseczkę, to miękka tkanka
          piersi została wypchnięta poza miseczki - pod pachy, a nawet na plecy. Teraz
          trzeba to będzie cierpliwie wygarniać do miseczek.
          Druty najczęściej wyłażą przy za małych miskach - odkąd noszę dobrze dobrane
          staniki, czyli ponad 2 lata, jeszcze żaden drut nie wylazł, a wcześniej była to
          norma...
          • soja81 Re: 87/115 soja81 13.08.10, 12:44
            Madzioreck, dziękuję za poradę. Czyli kupując stanik powinnam kupić 80J lub 80K
            ? Gdzie można kupić jakieś fajne staniki w tym rozmiarze ? Czy 80 nie będzie za
            mało pod biustem ? Pozdrawiam
            • madzioreck Re: 87/115 soja81 13.08.10, 14:04
              Powiem tak: na odległość mogę wyznaczyć rozmiar najbardziej prawdopodobny na
              podstawie tabel, prawdopodobieństwo zwiększa się ewentualnie, jeśli polecam
              rozmiar dla modelu, który znam. Natomiast sama wiesz, jak jest np. z ciuchami i
              butami... wiesz, że nosisz np. 38, wg tabel, a w rzeczywistości można mieć w
              szafie i jakieś duże 34 i małe 40...
              Co do obwodu: najlepszy jest taki, który nie ciśnie i nie gniecie, ale
              jednocześnie nie przesuwa się po plecach, kiedy chodzisz, ruszasz się, schylasz,
              podskakujesz. W większości standardowych staników staników będzie to 80, ale
              jeśli np. zdecydujesz się na model Cleo George, to lepszy może być obwód 85, bo
              jest pioruńsko ścisły (moja 70-tka jest tak naprawdę dobra dopiero, kiedy mam 72
              pod), a jeśli byś zechciała Freya Arabellę, białą Jolie czy Eleanor, to bym
              radziła wziąć nawet 75 z przeliczona miseczką oczywiście. Także, jak widzisz,
              wszystko zależy od modelu.
              Z polskich firm takie rozmiary można dostać w Dalii, Gorsenii, Comeximie,
              Milenie, Melissie...
              Co do tego obwodu jeszcze. Zrób taki eksperyment ze swoim 85D: porównaj, jak
              zachowuje się obwód przy staniku założonym normalnie, i przy założonym tymi za
              małymi miskami do dołu...
              Biusty naGie;)
      • madzioreck Re: 74/97 minka.b 13.08.10, 09:07
        Hej :)

Proponuję na obecną chwilę celować w rozmiar brytyjski 32(70)F, 32FF,
        kontynentalny - okolice 70G, 70H. Pamiętaj jednak, że teraz dobrany stanik może
        nie posłużyć za długo, bo po pierwsze nie wiemy, jak będą się piersi zachowywać
        w ciąży (nie kupuj miseczki idealnie na styk, polecałabym raczej zostawić
        minimalny luz), po drugie - najczęściej pierwszy dobrze dobrany stanik nie służy
        długo, bo piersi odziane w prawidłowy rozmiar wracają dopiero na swoje miejsce
        po tym, jak zostały z niego wypchnięte przez zły rozmiar, dlatego nie rozpędzaj
        się z kupowaniem kilku staników :)
        Pamiętaj też, żeby bardziej niż na rozmiar na metce zwracać uwagę na to, jak
        stanik leży:
        staniki, mimo jednego rozmiaru, często się od siebie różnią realnym rozmiarem,
        ja swego czasu nosiłam bryt. 80G i 65J jednocześnie.
        Powodzenia :)
        • minka.b Re: 74/97 minka.b 15.08.10, 21:23
          Dzięki, byłam na zakupach i okazało się że 70G było za duże przynajmniej w tej
          chwili, a bardzo dobrze czułam się w 70F mam nadzieję że na jakiś czas starczy.
          Wiem że nie ma co szaleć z ilością bo przerabiałam to kiedy nagle okazało się że
          nie noszę 75B jak "wszystkie kobiety" tylko 75E ;)
    • aga_laguna 63/90 13.08.10, 15:26
      Witam i proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Obecnie noszę 70E- obwód
      trochę za duży, a miseczka za mała, mam też 75D, ale ten jest zupełnie
      niedopasowany ( nie pasuje obwód i miseczka). Wymiary są takie jakie są i mam z
      tym duży problem, ale mam nadzieję, że razem sobie poradzimy :)
      • maheda Re: 63/90 - aga_laguna 14.08.10, 09:53
        :) Pewnie, że sobie poradzimy.
        Przede wszystkim chyba sama rozumiesz, że z obwodem 63 cm pod biustem trudno
        celować w staniki z obwodem 70 lub 75 ;)
        Trzeba raczej celować w 60tki.

Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze brytyjskim 28(60)FF lub 28(60)G.
        Powinny być dla Ciebie znacznie bardziej odpowiednie.
        • aga_laguna Re: 63/90 - aga_laguna 14.08.10, 16:41
          Wiem wiem, ale po prostu w sklepach w moim mieście (Chełm, Lublin) nie znalazłam
          takich, więc wolałam zadowolić się tym co jest. Teraz wiem, że nie był to dobry
          pomysł i lepiej było porządny zamówić ze sklepu internetowego niż kupować byle
          co. Dziękuję za pomoc i już zaczynam szukać czegoś fajnego na stronach :)
          • maheda Re: 63/90 - aga_laguna 14.08.10, 18:11
            Nie wyrzekaj na Lublin :)

Zerknij tutaj:
            stanikowamapa.prv.pl/

Na tej mapie jak najbardziej zaznaczony jest sklep w Lublinie:
            www.body.sklep.pl

Adres tego sklepu to Al. Kraśnicka 34, w Lublinie.
            Przejdź się tam koniecznie :)
            • aga_laguna Re: 63/90 - aga_laguna 15.08.10, 12:44
              Wielki dzięki, na pewno się tam wybiorę :)
    • hipciorra 83/109 13.08.10, 16:27
      Pod biustem w miarę luźno 83 cm, dość ciasno 81 cm; w biuście 109 cm (w swobodnym zwisie 112 cm).

Biust ciążowy i choć to dopiero początek trzeciego miesiąca, rośnie szybko (i boooliii). Z kalkulatora wyszło mi 34GG, a że dotychczas nosiłam 32G, więc różnicę widzę i czuję. Tylko czy aż taką?... Przed obmierzeniem się w tę i nazad myślałam raczej o 34G, a tu zonk.

Ratuję się chwilowo Madison 34FF, ale mostek odstaje, no i co tu kryć, biustu mi nijak ten stanik nie zbiera, a że czasy nowości ma za sobą, to i obwód wiele do życzenia pozostawia :/ Z kolei Arabella 32H, choć dobra w obwodzie, wciąż ma za małe miski (górna część miseczki to jedna wielka fala Dunaju).

Ratuuunkuuu...
      • maheda Re: 83/109 - hipciorra 14.08.10, 09:57
        Jeśli to początek trzeciego miesiaca, to nastaw się psychicznie na staniki z
        obwodem 80 za jakiś czas, jak Ci dziecko podrośnie, a wszystko będzie musiało
        się mieścić jakoś i wtedy rozepchną się żebra.

Różnica między 32G a 34GG to raptem dwie miseczki, niewiele :)
        Arabelka nie jest tutaj wyznacznikiem, bo w tym rozmiarze nie jest za bardzo
        "normatywna". Nie przejmuj się - całkiem możliwe, że i do niej "dojdziesz" ;)

Póki co - zostaje próbowanie...
        Może coś ścisłego, żebyś mogła od razu wziąć obwód 80 lub 85, bo wtedy miseczka
        będzie poniżej G?
        • hipciorra Re: 83/109 - hipciorra 14.08.10, 13:03
          Ha, przypomniałam sobie, że mamuśka ma beżową Antoinette w rozmiarze 36FF. Chyba
          jej zaraz zwinę z suszarki i sprawdzę nabiustnie w ramach eksperymentów na żywym
          organizmie :-)

Czyli celować w to wyliczone 34GG albo ściślejsze 36 z odpowiednio przeliczoną
          miską? Dotychczas kupowałam wyłącznie przez internet i zawsze dobrze trafiałam,
          a tu zonk, kompletnie nie wiem, w jaki rozmiar i model celować. Biust we mgle
          ;-) Z myślą o ewolucji już się pogodziłam, liczyłam jednak po cichu na M&S, bo
          są zwyczajnie tańsze, więc mniej szkoda je co rusz wymieniać. No nic to. Chyba
          się przebiję przez korki i wybiorę do Milli :-)

Wielkie dzięki, Mahedo!
          • maheda Re: 83/109 - hipciorra 14.08.10, 18:06
            To świetnie, że masz na kim ćwiczyć ;)
            Myślę, że ten stanik Twojej Mamy przyda Ci się do wstępnego określenia rozmiaru.
            Przeliczając stanik obwodowo - nie można być pewnym, czy z miseczkami skakać o
            jedną, czy o dwie na jeden obwód - czeka Cię zatem przymierzanie. Tym lepiej, że
            masz się do czego odnieść (36FF)!
            • hipciorra Re: 83/109 - hipciorra 15.08.10, 14:01
              Obwód jednak za luźny, wędruje razem z kończynami w górę i w dół :-) Miska też ma luz, ale lekki, przy samym brzegu i nie wiem, czy to nie raczej kwestia konstrukcji. Coś czuję, że niedługo ten stanik może być na mnie dobry, a że mamuśce w nim niewygodnie i w nim nie chodzi... ;-)

W ramach eksperymentu chodzę teraz w Katie 32G, z przedłużką jakoś daje radę, bo to lekki dużomiseczkowiec. Chyba zaryzykuję z 34G (Madison 34FF ma już za małe miski) na dobry początek, zwłaszcza że kusi mnie Tango II.
    • foga1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 13.08.10, 20:12
      80/98

staniki, które do tej pory nosiłam, chyba nigdy nie były dobrze dobrane - albo
      podjeżdżał do góry, albo znowu piersi "wyłaziły" dołem lub
      górą........tragedia....zazwyczaj kupowałam 85C
      • maheda Re: 80/98 - foga1 14.08.10, 09:59
        Spróbuj staników w rozmiarze 75E :)
        Rozmiary te są dostępne w większości sklepów, nie powinnaś mieć problemu z ich
        przymierzeniem czy kupieniem :)

Polecam przeczytanie artykułu zalinkowanego w drugiej linijce mojej sygnaturki -
        zakładając staniki w ten właśnie sposób łatwiej określisz, czy są dla Ciebie
        odpowiednie, czy nie.
    • zoyka6 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 14.08.10, 00:46

Dzień dobry. Poczytałam, zmierzyłam się i wyszło mi 86/107. Proszę o
      radę jaki biustonosz kupić. do tej pory kupowałam 85 C ( ale już nie
      będę obiecuję). Jeśli można prosić o polską rozmiarówkę będę
      wdzięczna. Pozdrawiam
      • maheda Re: 86/107 - zoyka6 14.08.10, 10:05
        Sprawdź, jak się będziesz czuła w stanikach brytyjskiej numeracji z okolic 36(80)F.
        Z polskich staników trzeba byłoby celować w okolice rozmiaru 80F, 80G lub 80H.

Trudno wyczuć oczywiście, co dla Ciebie będzie odpowiednie. Być może w
        niektórych markach lepsze będą staniki o obwodzie 85, wtedy musi być odpowiednio
        mniejsza miseczka.
    • urtesz Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 14.08.10, 19:58
      Witam,
      moje rozmiary to: 71 pod biustem i 80 w biuście.

Noszę staniki 70B. Jedno mnie tylko niepokoi: górna część miseczki odstaje i
      odznacza się na bluzce. Przeszkadza mi to w kwestii estetycznej, ale nie wiem
      czy jest to wada stanika. Czy cała miseczka powinna ściśle przylegać do piersi?
      (przepraszam, moze to pytanie na inny watek, ale nie za bardzo sie jeszcze
      orientuje w forumowym gąszczu)
      • maheda Re: 71/80 - urtesz 15.08.10, 12:39
        Jeśli górna krawędź miseczki odstaje - świadczy to przeważnie o zbyt dużej miseczce.
        Spróbuj raczej staników w rozmiarze 70A lub 65B oraz ew. 65C - na pewno
        znajdziesz w końcu stanik, który będzie na Ciebie idealny :)
        • krado111 157/130 19.08.10, 11:53
          jestem osobą o dośc sporej nadwadze , rozmiar stanika to dla mnie męka , kupuję
          w sklepie internetowym avocado rozmiar 100-F , z boków troszkę mi się wylewa ale
          największym problemem jest to ze biust jest ciężki i mimo ze na ramiączkach
          podciagnę sobię to za chwilę tak to opada i biust mi wisi , mam kolezankę która
          ma tez spory biust ale jak założy stanik to on idealnie jej podtrzymuje biust
          • maheda Re: 130/157 - krado111 19.08.10, 13:55
            Hm, spróbuj staników w rozmiarze brytyjskim około 44(100)HH - w tym rozmiarze
            występuje np. model Caitlyn firmy Elomi. Sprawdź, czy ten rozmiar będzie na
            Ciebie dobry, czy też może będzie miseczka zbyt duża - lub też, zbyt mała, dla
            odmiany.
            Od czegoś trzeba zacząć sprawdzanie, jaki stanik będzie w porządku.
            :)
    • genepi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 16.08.10, 08:38
      W moim przypadku: pod biustem 75, biust w polyannie 105, w pochyleniu w
      biustonoszu 110 ale bez biustonosza 119. Gubie sie w moich rozmiarach
      bo i biust po przejściach sie zmienia, waga dąży wreszcie powoli we
      właściwą stronę. Polyanna była w li parie przerabiana z 80J. Pozdrawiam
      i proszę o info jaki powinnam nosić rozmiar.
      • maheda Re: 75/110 - genepi 16.08.10, 22:18
        Tiełoreticznie powinno na Ciebie pasować cokolwiek w rozmiarze z okolic 32(70)J.
        Ale - jak wiemy - "tiełoria" swoją drogą, a praktyka swoją.
        Jeśli to 119 masz przy jędrnym biuście, trudno kompresowalnym - może być, że nie
        ma na Ciebie staników w rozmiarówce brytyjskiej, a przynajmniej nie z tych
        staników, które mają stosunkowo rozciągliwe obwody.

Czy miałaś na sobie jakiegoś George'a marki Cleo? Albo staniki Ewy Michalak?
        Albo Andorrę z Panache'a?

Myślę, że warto spróbować tych modeli, w obwodzie mniejszym, niż 80tka.
        Ale być może istotnie skończy się na tym, że najlepsze dla Ciebie będą
        przerabiane staniki, trzeba się z tym liczyć.
        • genepi Re: 75/110 - genepi 17.08.10, 13:37
          Dzięki! Mierzyłam effuniaki ale biust po kilku przejściach więc wypływa
          środkiem, George był za płytki a andorę wkrótce zmierzę. Żałuję ze nie
          zdobyłam się na odwagę żeby poprosić Cię o konsultację na 1. bazarku u
          Bajki w Margot, ale i tak wtedy karmiłam i parę kilo więcej miałam
          (nosiłam wtedy tango 80k).
    • fiocca rozmiar dla wymiarów 80 i 85cm 16.08.10, 17:39

hej :)

wreszcie udało mi się do Was trafić :)

ale do rzeczy. Pod biustem na wydechu mam 80cm, w biuście- pochylając się w
      miękkim staniku- 85cm.

Do tej pory w sklepach dawano mi różne wariacje na temat miseczki B : 70B, 80B,
      raz chyba 75B ( rozmiar europejski)
      Mam też dwie sztuki z Intimissimi- rozmiar 2. I tylko te dwie sztuki ma mnie
      pasują- mają fason "balkonika". Inne rozmiary 2 z Intimissimi to jakaś porażka.

I w efekcie mam całą szufladę staników, z czego dwa nadające się do noszenia..

Dlatego proszę o radę :) mieszkam w Krakowie, więc na pewno znajdzie się tu
      jakiś polecany przez Was sklep :)

• maheda Re: 80/85 - fiocca 16.08.10, 22:08
        Teoretycznie przy tych wymiarach powinnaś nosić staniki w brytyjskim rozmiarze
        około 75(34)AA lub 75(34)A. Względnie 70B.

Skoro mieszkasz w Krakowie - polecam przejście się do któregoś z czterech (jeśli
        dobrze liczę) polecanych przez nas sklepów.
        :)
    • eithlin 83/119 16.08.10, 19:03
      Witam!
      Od kilku dni buszuję po forum i jestem po prostu zachwycona tym, co tu widzę. W związku z tym postanowiłam zmienić i swoją garderobę, jednak nie jestem pewna co do rozmiaru.
      Mierzyłam się zgodnie z zaleceniami mahedy i według tabelki wychodzi mi wyjściowo jakieś 34JJ. Tyle że do tej pory nosiłam 90E (największa miseczka, jaką mogłam dostać) i chociaż obwód jest wyraźnie za luźny, to trochę boję się przeskoku od razu na 75. Dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczone panie. :)
      Z góry bardzo dziękuję. :)
      • maheda Re: 83/119 - eithlin 16.08.10, 22:04
        Witam szanowną koleżankę!
        Trafiając na forum, miałam prawie identyczne wymiary, a przeskok z 90E lub 95E
        na 75tki był dla mnie nie do wykonania.
        Pierwszym stanikiem, który kupiłam, był sportowy Panache o obwodzie 85 (i
        myślałam, że przez pierwsze dni się w nim uduszę), potem się rozbił i zrobiło
        się lepiej :), potem była 80tka, w której już się nie dusiłam, a jeszcze potem
        kupiłam sobie... 70tkę ;-)

Spokojnie, nie ma co szaleć, trzeba się przyzwyczaić do nowych, nieznanych
        wcześniej rozmiarów zarówno obwodów, jak i miseczek.

Zacznij od staników w rozmiarze około brytyjskiego 36(80)H (być może część
        biustu nasz na plecach i nie od razu będą dobre staniki w odpowiednim
        rozmiarze), a potem się spokojnie zastanawiaj, co dalej.

Przeskok o 10 cm to i tak już bardzo wiele, zatem się nie przejmuj.
        Zaczynania od 85tek jednak nie radzę - będą na tyle za luźne, żeby Cię ocierać,
        przesuwając się po ciele.
    • mmmartucha84 78/92 17.08.10, 09:50
      karmie piersia laktacja stabilizuje sie
      • maheda Re: 78/92 - mmmartucha84 17.08.10, 15:44
        A jakie staniki nosisz?
        Na podstawie wymiarów sugerowałabym coś w okolicach 75C.
        • mmmartucha84 Re: 78/92 - mmmartucha84 17.08.10, 17:07
          przed ciaza 75 b, ale teraz mi troche sie uroslo w piersiach:D kupilam
          75c ale nie bylam pewna czy to dobry rozmiar ;D teraz upewniam sie ze
          tak :D
          • maheda Re: 78/92 - mmmartucha84 17.08.10, 22:20
            Ja nie wiem, czy dobry :)
            To po prostu rozmiar, od którego bym zaczęła :)
            A jak się w nim czujesz?
            • mmmartucha84 Re: 78/92 - mmmartucha84 18.08.10, 13:50
              pod biustem mnie uciska - mam dookola prege odcisnieta, a miseczka
              jakby wisi.. nie wiem moze to kwestia karmienia piersia, albo kroju
              biustonosza do karmienia - odpinanego na miseczkach,
              kabinowalam z ramiaczkami skracaniem wydluzaniem ale tez kiepsko..

nie jest najgorzej, bo jak piers jest przed karmieniem to tylko ten
              obwod mnie uciska... aczkolwiek mogloby byc lepiej.. chyba ze jestem
              jakas niewymiarowa...
              • maheda Re: 78/92 - mmmartucha84 18.08.10, 15:07
                A jeśli zapniesz sobie stanik na gołym ciele tak, żeby miseczki były z tyłu, na
                plecach, a zapięcie zaraz pod piersiami - to czy wtedy obwód wg Ciebie jest OK,
                czy zbyt ciasny?
                Wiesz, centymetry to nie wszystko. Dobrze też do karmienia dobrać sobie
                biustonosz z fiszbinami, ale warunek - musi być perfekcyjnie dobrany, bo źle
                dobrany biustonosz z fiszbinami do karmienia może spowodować bolesne zatory pokarmu.

Nie masz blisko do jakiegoś polecanego przez nas sklepu z brafittingiem?
                Tutaj mapa:
                stanikowamapa.prv.pl/

Sprawdź - być może dobrze byłoby oddać się w ręce doświadczonej brafitterki.
                • mmmartucha84 Re: 78/92 - mmmartucha84 19.08.10, 09:11
                  no wlasnie jak jest odwrotnie zalozony to jest dobrze.. potem cos sie
                  dzieje nie dobrego... nie wiem czemu..

SKLEP MAM NIEDALEKO - W KATOWICACH musze pojechac i sprawdzic...
                  tylko poki co z 2 tyg dzieckiem jest to niemozliwe.. ale dziekuje za
                  pomoc...
                  • maheda Re: 78/92 - mmmartucha84 19.08.10, 10:34
                    Skoro tak, to znaczy, ze miseczka jest za mała. Trzeba mierzyć większą - 75D,
                    75E, aż do skutku, czyli aż do znalezienia odpowiedniej rozmiarowo.

Rozumiem, że przy takim maluchu ciężko się jest wybrać gdziekolwiek poza cztery
                    ściany. Przejdź się jednak za jakieś dwa tygodnie, gdy laktacja się ustabilizuje.

Powodzenia!
                    • mmmartucha84 Re: 78/92 - mmmartucha84 25.08.10, 12:52
                      nabylam stanik 75DD (czyli niby e tak? dobrze rozumiem?) jest super :D
                      duzo lepszy niz 75 c dziekuje za pomoc :D
                      • maheda Re: 78/92 - mmmartucha84 25.08.10, 20:08
                        Super, oby się dobrze nosił!

Niektóre firmy miseczkę o rozmiar większą od D oznaczają jako DD - inne jako E.
                        Stąd i całe zamieszanie...

Jeśli chcesz poczytać więcej o systemach rozmiarowych - zapraszam do artykułu na
                        mojej stronie, starałam się tam to trochę wyjaśnić.
    • loolipop 77/94 loolipop 17.08.10, 22:53
      - pod biustem 77 cm
      - w biuście 94
      - 70G kupowałam w 5 msc ciąży teraz miseczki są stanowoczo za duże-
      kolejny biustonosz chyba 65 E miseczka raczej ok ale za mały w
      obwodzie

proszę o wskazówki
      popzdrawiam loolipop
      • maheda Re: 77/94 - loolipop 17.08.10, 23:23
        A może po prostu 75D lub 70E?...
        • loolipop Re: 77/94 - loolipop 18.08.10, 09:31
          a jakie bedą odpowiedniki angielskie?

maheda napisała:

> A może po prostu 75D lub 70E?...
          >
          • maheda Re: 77/94 - loolipop 18.08.10, 15:05
            34(75)D lub 32(70)DD.
    • wombaciak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 18.08.10, 17:18
      dookolamnie.pl/index.php/2010/08/16/kwestia-biustu/ może pomoże :)
    • fiocca jednak mam 65DD 18.08.10, 21:06

dziękuję bardzo za pomoc :)

byłam dziś w Intimo4You w Krakowie. Okazało się,że chyba źle sobie zapisałam
      swoje obwody ;) mam 60 pod i 85 "na środku", więc pani dobrała mi 65DD,
      mierzyłam też 60E.

Kosmos, tak powiem. Mam ochotę wyrzucić wszystkie dotychczasowe staniki ;)
      • maheda Re: 60/85 - fiocca 18.08.10, 21:09
        Witamy poza Matrixem ;)
    • kicia1904 70/94 20.08.10, 12:59
      witam
      mam 18 lat i nie mogę dobrać odpowiedniego stanika dla siebie obecnie nosze 75 d
      czasami e ale mają one zbyt wycięte miseczki. na biuście mam rozstepy po za tym
      nie układa on się tak jak ja bym chciała... mam nadzieje że pomożecie mi ustalić
      jaki rozmiar powinnam nosić:)
      pozdrawiam:)
      • maheda Re: 70/94 - kicia1904 20.08.10, 15:55
        Najlepiej chyba byłoby, gdybyś spróbowała zacząć mierzenie od staników z okolic
        brytyjskiego 30(65)FF.

Po odpowiednim ułożeniu piersi w staniku (patrz artykuł z drugiej linijki mojej
        sygnaturki) będziesz wiedziała, czy stanik jest dla Ciebie odpowiedni, czy nie :)
        • kicia1904 Re: 70/94 - kicia1904 21.08.10, 14:42
          a mogłabym dowiedzieć się jaki byłby to rozmiar kontynentalny??
          • maheda Re: 70/94 - kicia1904 21.08.10, 20:58
            Kontynentalnie trzeba próbować - od 65F do 65I ;)

Co firma, to inna rozmiarówka, trzeba mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć...
    • angelikaaniolek Re: 88/105 22.08.10, 14:19
      lew pierś jest troszkę mniejsza
      • maheda Re: 88/105 - angelikaaniolek 22.08.10, 15:56
        Dobieraj biustonosz do tej troszkę większej :)

Spróbuj zacząć od rozmiaru około brytyjskiego 38(85)D lub 38(85)DD, bądź też z
        okolic brytyjskiego 36(80)E.

W stanikach produkcji polskiej jest bardzo różnie - trzeba by było sprawdzać z
        obwodu 85 rozmiary od 85C do 85E, a w obwodzie 80 - od 80E do 80G.
        • angelikaaniolek Re: 88/105 - angelikaaniolek 22.08.10, 18:04
          w polskiej rozmiarówce 85D obwód jest za luźny a miska chyba za mała bo przy
          pochylaniu prawa pierś się "wydostaje" oraz wieczorem po całym dniu bolą mnie
          ramiona od ramiączek
          • maheda Re: 88/105 - angelikaaniolek 22.08.10, 21:13
            To nie ma wyjścia - trzeba próbować 80F :)
            A potem sprawdzać, co dalej z tym zrobić.
    • sunnysmile Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 22.08.10, 20:33
      Witam,

Proszę pomóż mi dobrać rozmiar stanika. Mam 70cm pod biustem i 87 w biuście.
      Mierzone ciasno. Wcześniej moje rozmiary były zupełnie inne, teraz po karmieniu
      i ciąży piersi mi zmalały i stały się wiotkie :( Czyżbym miała mieć 65E???

Dzięki bardzo.
      • maheda Re: 70/87 - sunnysmile 22.08.10, 21:14
        Tak sądzę, że od tego właśnie rozmiaru powinnaś zacząć poszukiwania.
        Względnie od 30(65)DD.
    • klawiatura_zablokowana 76/93 23.08.10, 15:17
      W sumie mam dobrany stanik, ale postanowiłam sprawdzić, czy jest OK :)
      Pod biustem mam 76, w biuście 93. Pierwszy po uświadomieniu stanik
      kupiłam 70E, jak utyłam do 78/94 kupiłam 70F. W tej chwili po
      schudnięciu 6 kg noszę 70F, bo 70E bywają za małe. Przy ścisłych
      obwodach kupuję 75D (mam taki jeden z Triumpha, ale chyba zaczyna być
      za mały).
      • maheda Re: 76/93 - klawiatura_zablokowana 25.08.10, 20:00
        Nikt nie jest w stanie stwierdzić przez internet, po samych tylko wymiarach,
        jaki rozmiar stanika powinnaś nosić.
        Mogę jedynie powiedzieć, że mniej więcej od tego rozmiaru radziłabym
        rozpoczynanie mierzenia - jednak jaki rozmiar na Tobie będzie w porządku -
        musisz zadecydować sama, mierząc stanik.

Pozwolę sobie jeszcze na dygresję - podziwiam zdolność do pisania myszką ;)
        • klawiatura_zablokowana Re: 76/93 - klawiatura_zablokowana 26.08.10, 14:56
          Dzięki, od 70E/F wychodzę, chociaż ostatnio zauważyłam, że E bywają za
          małe w miskach.

PS. Pisanie myszką...? ;)
          • klawiatura_zablokowana Re: 76/93 - klawiatura_zablokowana 26.08.10, 14:56
            Aaaa, załapałam, że nawiązujesz do nicka :D
    • zona_wloczykija 68/92 23.08.10, 18:55
      Witajcie,
      mam ogromny problem z dobraniem odpowiedniego rozmiaru stanika... Chyba nigdy
      nie miałam na sobie prawidłowego rozmiaru, choć bardzo bym tego chciała, ale
      niestety gubię się w tym wszystkim, a do tego fundusze mi za bardzo nie
      pozwalają... Mimo wszystko chciałabym spróbować. Mimo młodego wieku mam bardzo
      hm... miękkie i mało jędrne piersi, przez co często biust niezbyt ciekawe układa
      się w miseczkach.

Moje wymiary (o ile dobrze się zmierzyłam, ale starałam się) to 68/92.

Chciałabym wreszcie móc pokazać pierś, a nie dwa zwisające sobie smętnie gluty :))).
      • maheda Re: 68/92 - zona_wloczykija 25.08.10, 20:02
        Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze około brytyjskiego 30(65)FF.
        Trudno mi powiedzieć, czy będą dobre, ale od czegoś zacząć trzeba :)

Ceny na allegro czy na naszej giełdzie nie są takie potworne - zawsze możesz
        zacząć od jakichś używanych staniczków.
    • procula 73/103 24.08.10, 15:07
      Witam! Jaki powinnam nosić rozmiar wg rozmiarówki polskiej i brytyjskiej przy 73 cm pod biustem (ciasno, jeszcze ciaśniej na granicy wytrzymałości 71) i 103 cm mierzone w biuście na prosto, a 106 cm w pochyleniu (w miękkim staniku). Dodam, że piersi nienajjędrniejsze - karmiące od prawie 6 miesięcy. Dziękuję i pozdrawiam.
      • maheda Re: 73/103 - procula 25.08.10, 20:04
        Spróbuj zacząć od brytyjskich staników o rozmiarze około 32(70)GG, 32(70)H,
        30(65)HH, 30(65)J.

Wiem, że trochę tego dużo, ale nie jestem w stanie lepiej odpowiedzieć na zadane
        przez Ciebie pytanie :(

No - z jednym wyjątkiem!
        W stanikach Ewy Michalak zacznij od okolic 70GG lub 70H :-)
        • procula Re: 73/103 - procula 26.08.10, 11:20
          Bardzo dziękuję za odpowiedź! Na początek skupię się na rozmiarach 32GG i 32H, bo: kupiona używana Panache Harmony 32J plunge - obwód ok, miseczki po wygarnięciu i dociągnięciu ramiączek ok, ale - fiszbiny kończą się na plecach, miska piłuje pachy - może to efekt modelu. Natomiast przerobiony na karmnik M&S 34G - w obwodzie zrobił się ciut za luźny, a miseczki trochę bułkują - może efekt sztywnego wykończenia misek?, natomiast fiszbiny leżą idealnie. Pozdrawiam :)
          • procula Re: 73/103 - procula 26.08.10, 11:23
            Małe sprostowanie ;) Panache Harmony kupione w rozmiarze 30J ;)
            • maheda Re: 73/103 - procula 26.08.10, 16:50
              Ale full cup czy balkonik? ;)
              • procula Re: 73/103 - procula 26.08.10, 17:16
                Panache Harmony 30J balkonik (chyba ;) obwód przyszyty do miseczek/fiszbin)
    • vinegoe 80/106 25.08.10, 19:49
      80/106 póki co... Jak na razie najlepiej leży na mnie (a ja w nim...) Inferno 75F, ale czuję, że czas na zmiany nadszedł...
      • maheda Re: 80/106 - vinegoe 25.08.10, 20:06
        Spróbuj mierzyć w staniki balkonikowe z okolic 34(75)G.
        Trudno oczywiście powiedzieć, jaki rozmiar będzie najlepszy - w każdym razie od
        tych po prostu rozpocznij dobieranie sobie rozmiaru stanika - każdorazowo
        mierząc stanik przed kupnem!
    • arl90 75/105 26.08.10, 09:13
      Przedtem nosiłam 80E ale większa pierś przestaje się już całkowicie mieścić.
      Jaki powinnam nosić rozmiar? Pozdrawiam
      • maheda Re: 75/105 - arl90 26.08.10, 16:47
        Może brytyjski 32(70)G albo 32(70)GG?...
    • veronique1989 74/92 26.08.10, 11:35
      Witam wszystkie forumowiczki i proszę o pomoc. Obecnie noszę 70C, jednak mam
      standardowy problem - miseczka jest trochę za mała, a obwód trochę za duży.
      Dodam, że nie jestem (i nigdy nie byłam) w ciąży, nie karmię piersią, biust mam
      symetryczny. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi, jaki rozmiar (brytyjski i
      kontynentalny) powinien być odpowiedni?
      • maheda Re: 74/92 - veronique1989 26.08.10, 16:49
        Nikt Ci nie może powiedzieć, jaki rozmiar powinien być odpowiedni :)
        To już musisz sprawdzić sama.

Wg mnie dobrze byłoby zacząć od ściślejszych staników w rozmiarze około 70E
        (brytjskie 32(70)D)) lub też od tych nieco luźniejszych - w rozmiarze około 65F
        lub 65G, a w brytyjskiej rozmiarówce około 30(65)E lub 30(75)F.
    • krwawajadzka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 27.08.10, 10:51
      Witam, do tej pory nosiłam stanik o rozmiarze 70B ale niestety przy
      zakładaniu muszę ,,wygarniać" piersi spod pach żeby ładnie leżały w
      miseczkach.Przy jakiejkolwiek próbie poruszenia(np. przebranie się,
      położenie na łóżku)piersi znowu wędrują pod pachy i znów odprawiam
      cały rytuał układania piersi.Przeczytałam różne artykuły odnośnie
      doboru stanika i w każdym piszą co innego. Wg niektórych porad
      powinnam nosić rozmiar 60F. Po zmierzeniu według Waszych wytycznych
      wyszedł wynik: w biuście 89 a pod biustem 71. Jaki powinnam nosić w
      takim razie rozmiar, proszę również o polską rozmiarówkę. Dziękuje za
      ewentualną pomoc
      • maheda Re: 71/89 - krwawajadzka 27.08.10, 11:31
        Jeśli pod biustem zmierzyłaś się "na ścisk, do wytrzeszczu oczu", to proponuję
        staniki w rozmiarze około 70D.
        Jednak - co sugeruje Twój post - staniki w rozmiarze 70D są na Ciebie zbyt luźne
        w obwodzie pod biustem (gdyby były dobre, piersi nie uciekałyby z miseczek),
        lepiej celować w staniki o obwodzie 65, oznaczane w brytyjskich markach jako 30.

Proponuję brytyjskie 30(65)DD lub 30(65)E. W polskiej rozmiarówce odpowiadać to
        będzie rozmiarom 65E i 65F.
    • pasjaaa 75/91 27.08.10, 13:00
      Proszę Was o pomoc, odkąd skończyłam karmić, czyli już jakiś rok temu, nie
      potrafię sobie dobrze dobrać stanika, albo jest za duży w obwodzie, albo mnie
      uwiera. Przez to często chodzę bez stanika (głównie po domu) bo zwyczajnie mi
      niewygodnie. Strasznie ciężko mi dobrać stanik w którym czułabym się komfortowo.
      Dodatkowo często boli mnie lewa pierś od strony pachy. Jestem po badaniach. Nie
      ma zmian chorobowych. No ale boli, co nie ułatwia mi wyboru biustonosza.
      Pomocyyyy
      Moje wymiary to : 75 pod biustem i 91 w biuście

Bardzo bym prosiła o podanie obu rozmiarów jakie powinnam nosić, te
      kontynentalne również.

Z góry bardzooo Wam dziękuje za każdą odpowiedź
      • maheda Re: 75/91 - pasjaaa 28.08.10, 08:34
        A próbowałaś staników w rozmiarze 70D lub 70E (względnie 70DD)?
        • pasjaaa Re: 75/91 - pasjaaa 28.08.10, 10:18
          nie, nosze 75D czasem nawet 80D, ciągle mam wrażenie że uciska mnie pod biustem,
          czyli powinnam próbować z jeszcze mniejszym obwodem a większymi miskami ?
          • maheda Re: 75/91 - pasjaaa 28.08.10, 15:59
            Zanim zaczniesz zmniejszać obwody - spróbuj zapiąć uciskające Cię staniki tak,
            żeby miseczki były na plecach, a zapięcie pod biustem. Jeśli obwód również wtedy
            Cię uciska - spróbuj staników szytych z innych materiałów - może się okazać, że
            nosisz staniki, których materiał na boczkach jest mało rozciągliwy, i problemem
            jest mała jego elastyczność i niepoddawanie się ciału w żaden sposób.

Jeśli jednak obwód przestaniesz odczuwać jako zbyt ścisły - trzeba koniecznie
            spróbować z większymi miseczkami, przy tym samym (o ile dobrze Cię trzyma w
            żebrach) obwodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka