Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47

• brattby brattby - 72(71)/92(98) 17.02.11, 12:10
      Cześć dziewczyny,
      muszę pilnie kupić sobie jakiegoś fajnego straplessa, mam naprawdę bardzo mało czasu i dlatego na pewno nie będę miała czasu na odsyłanie, dlatego zależy mi na jak najlepszym wyborze rozmiaru.
      Wybór padł na Panache Porcelain strapless.
      Oto wyniki mojego mierzenia:
      pod biustem na ściśnięciu 72 cm, na naprawdę maksymalnym ściśnięciu 71 cm.
      w biuście dziwna historia: w miękkim staniku oraz w ogóle bez stanika 92 cm, natomiast w zwisie 98 cm (z tego wniosek, że obwisło mi coś niecoś tu i tam :P).
      I teraz nie wiem w co celować. 30FF? 28G z przedłużką na początku? Większość staników mam 30FF i w sumie są ok, chociaż niektóre się rozciągają. Jeden kupiłam 30G i miska jest za duża. Ale nie mam żadnego straplessa i nie wiem czy one się żądzą swoimi prawami. Biorę jeszcze pod uwagę Confetti, ale on jest chyba miękki, a wolałabym coś usztywnianego, chociaż trochę. Proszę o pilną poradę, bo dzisiaj muszę zamówić :) pozdrawiam
      • maheda Re: brattby - 72(71)/92(98) 18.02.11, 14:37
        Jeśli nie masz czasu na wymiany - jedynym wyjściem jest zamówienie kilku rozmiarów sąsiednich i zostawienie sobie tylko jednego, pasującego stanika.
        Nikt Ci nie powie tutaj na 100%, który strapless w którym rozmiarze będzie na Ciebie pasował.
        Jedyne wyjście, jeśli chcesz kupić pewniaka, to przejście (przejechanie) się do sklepu stacjonarnego i przymiarka na żywo.
    • catalina21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 17.02.11, 14:15
      Witam, dopiero zaczynam moja "przygodę" z dobrze dobranym biustonoszem dlatego prosze o radę jaki powinam nosić rozmiar przy wymiarach pod biustem na wydechu ścisle 81-82cm w biuście bez stanika 98-99cm, w staniku pochylona 100-101 , obecnie noszę rozmiar 75D i chodzę raczej w lekko usztywnianych stanikach. z góry dziekuję za pomoc
      • maheda Re: 81/101 - catalina21 20.02.11, 13:45
        A gdy założysz swoje staniki w sposób opisany w drugim linku mojej sygnaturki - wszystko jest w porządku?
        • catalina21 Re: 81/101 - catalina21 22.02.11, 14:59
          To zależy od stanika, czasami mam wrazenie, że miska jest troszkę za mała, ale przy większej misce znowu mam wrazenie ze jest ciut za luźno. Nie wiem czy dobrze dobieram obwód pod biustem na 75, czy ma byc na tyle sciśle zeby stanik "ani drgnął" nawet przy wiekszym ruchu?? Jaka miseczka przy obwodzie 70 odpowiada rozm. 75D?? pzd i dziekuje za odpowiedz
          • maheda Re: 81/101 - catalina21 22.02.11, 15:31
            Tak, to zawsze zależy od konkretnego stanika.
            Dlatego trzeba zawsze mierzyć stanik przed jego zakupem.

Pytałam, bo teoretycznie lepsze na Ciebie powinny być staniki w rozmiarze około 34(75)E (polskie okolice 75D-75F, w zależności od modelu), ale wiem, że teoria a praktyka to nieraz dwie całkiem różne sprawy.
            Na pewno sprawdzałaś, jak wyglądają Twoje staniki po założeniu zgodnie z instrukcją z drugiego linku mojej sygnaturki?

Jeśli odpowiedni jest stanik w rozmiarze 75D - sprawdzaj 70E i 70F w rozmiarówce polskiej, lub też 70DD i 70E w rozmiarówce brytyjskiej.

Tak, w czasie wykonywania nawet energicznych ruchów stanik nie powinien się przesuwać. Czyli powinnaś móc w nim szybko pobiec do autobusu i nie powinnaś musieć potem poprawiać stanika. Albo podskoczyć kilkanaście razy - to samo - bez potrzeby poprawiania stanika.
            Jeśli w 75tkach musisz poprawiać stanik, celowałabym (w tym momencie sugeruję się wyłącznie cyferkami, a nie tym, że powiedziałaś, że 75D jest przeważnie dobre) w rozmiar około 32(70)F lub 32(70)FF.
    • arizonadreams 84/99 17.02.11, 19:55
      Witam,

Proszę dobierzcie mi rozmiar: po waszych wskazówkach wymiary wyszły: 84/99. Zaznaczam, że jestem w 8 miesiącu ciąży i chciałabym się już lekko przymierzyć do kupna stanika do karmienia. Nie ukrywam, że jak przejrzałam swoją "stanikową garderobę" to mam chyba wszystkie możliwe rozmiary ;-) najcześciej kupowałam: 80A, 75B, jest też kilka z 75C. I mam wrażenie, że żaden dobrze nie leży...
      Z góry dzięki za pomoc
      • justinehh Re: 84/99 19.02.11, 19:16
        Żaden dobrze nie leży, bo miska jest za mała, spróbuj 75E.
    • migdalek_migdalek 77/103 17.02.11, 22:47
      Witam!

Obecnie mój lejpeszy biustosz, który nozę praktycznie non stop, ma rozmiar 80 D, obwód jest oczywiście sporo za luźny, ale miska dość ładnie utrzymuje pierś. Niestety po kilku chwilach wszysto zaczyna się przekręcać w różne strony. Próbowałm kilkakrotnie coś dobrać, raz w sklepie TK Maxx udało mi się dostać stanik Freya 70 FF (coś niecoś do mnie o innej misce niż D dotarło :-) niestety obcierał, fiszbiny wbijały się w pachę (od czego powstały nieestetyczne ciemne plamy na skórze) także zaprzestałm noszenia go i ,niestety, także próby dalszego poszukiwania. Ale po ostatniej próbie z ,,normalnymi" sklepami stanikowymi mam dość... Serdecznie proszę o radę.
      Pozdrawiam
      Anna.
      P.S Stanikowy kalkulator zwyrokował 70 G.
      • justinehh Re: 77/103 19.02.11, 19:20
        Myślę, że to 70G z kalkulatora jest najbliższe prawdy, ale możesz też spróbować 70GG i 75F/FF, gdyby obwód był za ciasny, zmierz kilka staników w tych rozmiarach, wtedy będziesz lepiej wiedzieć, czego szukać.
        • migdalek_migdalek Re: 77/103 20.02.11, 10:15
          Dziękuję serdecznie, będę szukać mam nadzieję, że uda się dobrać w miarę szybko jak najlepszy :-)
    • paprykha Moje wymiary : pod biustem 79cm, biust 93cm 18.02.11, 12:26
      W tej chwili noszę stanik 80C, wydaje się niby dobry, ale ja zawsze miałam problem z dobraniem miseczki. Wcześniej nosiłam 75C i często miseczka C była za mała, a D za duża. Nie mogłam idealnie dopasować miseczki. Dlatego zdecydowałam się powiększyć obwód i znalazłam wg mnie idealny rozmiar. Z tego co tutaj wywnioskowałam powinnam nosić stanik o rozmiarze 70E. Jednak proszę o pomoc. Obecnie jestem w ciąży (rozmiar stanika w czasie ciąży zmieniłam właśnie z 75C na 80C), początek 8 miesiąca i chciałabym też zaczerpnąć rady odnośnie stanika do karmienia. Kiedy kupić, jaki rozmiar, czytałam coś o tym, że powinnam nosić obwód sprzed ciąży a miseczkę rozmiar większą w czasie karmienia. Dlatego proszę o rady :) Z góry dziękuję. Beata.
      • maheda Re: 79/93 - paprykha 20.02.11, 13:52
        Ja bym celowała na tę chwilę w rozmiary z okolic 75C-75D właśnie...

Ale co będzie po karmieniu, tego nie wiadomo.
        Kup sobie na razie stanik bylejaki, miękki, w rozmiarze około 70E (może 70F? europejskie), a po trzech miesiącach karmienia dopiero dobierz sobie coś na dluższy czas, jak się już laktacja ustabilizuje.
    • amsila 76/91 18.02.11, 15:01
      Hejka, wymiary jak w tytule, do teraz zwykle kupowałam 75C, czasami był mi za luźny pod biustem ale 70D wydawał mi się za duży w miseczce i za ciasny pod biustem. Nie lubię bardotek ani staników do połowy piersi, zwykle odznaczają mi się pod bluzką, ale za bardzo pełnych też nie. Obecnie jestem w 6 miesiącu ciąży, biust delikatnie urósł ale raczej się zrobił jak kamienie :). Kupiłam sobie jeden stanik do karmienia ale kompletnie mi nie odpowiada bo sutki widać po bluzką i taki bardzo miękki za bardzo mi podrażnia biust.
      Proszę was też o podpowiedź jaki sklep w Poznaniu proponujecie bo już naprawdę nie wiem gdzie mam kupić dobry stanik. Dzięki za pomoc.
      • maheda Re: 76/91 - amsila 18.02.11, 18:08
        Skoro jesteś z Poznania, to najlepiej przejdź się do któregoś z polecanych sklepów:
        stanikowamapa.prv.pl
        Dobiorą Ci po prostu najlepszy dla Ciebie, tymczasem przez internet to tylko takie strzelanie...
    • jul-kaa Dla N. 20.02.11, 13:06
      pod biustem ciasno: 100
      pod biustem luźno: 105
      biust normalnie: 120
      piersi wiszą : 125-128
      biust w staniku ( w zależności od stanika): 115-120

Co proponujecie? Ja bym się skłaniała ku okolicom 38F-G, bo N. zapina się spokojnie w 85D.
      • maheda Re: 100/??? - jul-kaa = N. 20.02.11, 13:38
        Ale te wiszące piersi, to w staniku, czy nie?...
        • jul-kaa Re: 100/??? - jul-kaa = N. 20.02.11, 15:07
          Bez stanika.
          • maheda Re: 100/??? - jul-kaa = N. 20.02.11, 15:24
            To ja poproszę jeszcze w zwisie i w staniku.
            • jul-kaa Re: 100/??? - jul-kaa = N. 20.02.11, 16:29
              W zwisie w staniku - 120-122
              • maheda Re: 100/122 - jul-kaa = N. 20.02.11, 16:53
                Znam osobę, która z 90tkę z Triumpha mieści się spokojnie, a w Panache-u nie ma szans się dopiąć w 95.

Zaczynałabym od staników w rozmiarze około 42(95)F, względnie 40(90)FF.
    • koza_w_rajtuzach 75/100 21.02.11, 15:02
      75 pod piersiami i 100 cm w piersiach.
      Do tej pory nosiłam 80E, choć wiem, że obwód był za duży.
      • maheda Re: 75/100 - koza_w_rajtuzach 21.02.11, 17:40
        Mam nadzieję, że zmierzyłaś się w biuście i pod nim w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku :)

Jeśli tak właśnie zrobiłaś - zacznij od staników w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)FF, co odpowiada polskiemu (w zależności od firmy) 70FF do 70I.

Widziałam, że turzyca Ci już podlinkowała sposób zakładania stanika - jeśli byś o tym zapomniała, to podlinkowany jest też w drugiej linijce mojej sygnaturki.

Polecam Biuściastą Mapę Świata: stanikowamapa.prv.pl - można na niej znaleźć sklepy z bra-fittingiem (a przynajmniej szeroką rozmiarówką). Warto zainwestować trochę czasu, żeby się przejść do takiego sklepu, bo ta Ci to ogląd na przyszłe zakupy.
        • koza_w_rajtuzach Re: 75/100 - koza_w_rajtuzach 22.02.11, 12:53
          > Mam nadzieję, że zmierzyłaś się w biuście i pod nim w sposób opisany w pierwszy
          > m poście tego wątku :)

Oczywiście.

> Jeśli tak właśnie zrobiłaś - zacznij od staników w rozmiarze około brytyjskiego
          > 32(70)FF

A te FF to jest to samo co G, prawda?
          • maheda Re: 75/100 - koza_w_rajtuzach 22.02.11, 13:05
            Nie, FF to nie jest to samo, co G, polecam artykuł na swojej stronie:
            www.maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=95%3Aczy-32ddd-rowna-si-32f&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl
          • koza_w_rajtuzach Re: 75/100 - koza_w_rajtuzach 02.03.11, 08:27
            Dziękuję za rady. Kupiłam biustonosz w rozmiarze 70G i jest na mnie idealny, no po prostu leżeć już lepiej by nie mógł. Oczywiście założyłam go wg instrukcji ;).
    • mama_maj Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 21.02.11, 15:34
      witam serdecznie
      pod biustem mam 75cm a w biuście 95cm - obecnie noszę 70F z dalii ale jedna pierś odrobinę większa robi mi bułę wystającą w miseczki i ciągle to poprawiam :( - poproszę o info jaki będzie najlepszy :)
      • maheda Re: 75/95 - mama_maj 21.02.11, 17:43
        Spróbuj zmierzyć stanik o miseczkę większy. Może okaże się dobry :)

(Dokładnie tak wygląda bra-fitting - mierzymy i sprawdzamy... Tutaj wątek jest tylko, żeby pomóc w oszacowaniu rozmiaru początkowego, a potem swój rozmiar w każdym staniku trzeba znaleźć metodą prób i błędów.)
    • lu-lucy_lu Re: 83/113 21.02.11, 22:07
      witam to i ja się odważę
      wymiary:
      bardzo ciasno pod biustem: 83
      natomiast w pozycji schylonej w obecnym staniku mam 109-113 mierzyłam się 3 razy. Bez stanika mi wychodzi 117.
      Obecnie mam stanik 85D, piersi mi z niego wychodzą i robią się bułki. Pod biustem nie przylega do ciała.
      pozdrawiam
      • maheda Re: 83/113 - lu-lucy_lu 22.02.11, 00:17
        Spróbuj zacząć mierzenie od rozmiaru z okolic brytyjskiego 34(75)H.
        Od czegoś zacząć trzeba, i zastanowić się, co z tym dalej zrobić :)

Pamiętaj o odpowiednim zakładaniu stanika - przeczytaj artykuł podlinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki!
    • szaksa-live Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 22.02.11, 13:11
      hej nosze obecnie 85 dd pod biustem mam 83,5 a w biuście 104 mam obwisle piersi po ciąży mój mały ma 3,5 miesiąca karmiłam 2 miesiące i nie moge juz na siebie patrzeć bardzo proszę o pomoc
      • maheda Re: 83,5/104 - szaksa-live 22.02.11, 13:38
        Ja bym raczej zaczynała od rozmiaru około 34(75)F, który odpowiada polskiemu około 75F-75I, w zależności od firmy.

Spróbuj, pamiętając o zakładaniu stanika w sposób opisany w artykule zalinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki.
    • elandria Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 22.02.11, 15:24
      86/105. Obecnie noszę 80DD, miseczki są trochę za duże. Przed wakacjami schudłam 10kg i biust nieco zmalał, nosiłam 75DD. W tamte staniki piersi już się nie mieszczą, bo troszkę przytyłam, dlatego wyjęłam stare, ale potrzebuję koniecznie nowego.
      • maheda Re: 86/105 - elandria 22.02.11, 15:39
        Obwody też byłyby lepsze szersze?
        Jeśli tak, to chyba sugerowałabym sprawdzanie, jak się czujesz w rozmiarze około 36(80)E.
        • maheda Re: 86/105 - elandria 22.02.11, 15:44
          Hmmmm pisałaś, że 80DD za duże.
          A zakładałaś je w sposób opisany w drugim artykule mojej sygnaturki?
          Spróbuj zrobić wszystko zgodnie z punktami tego artykułu, z podciągnięciem ramiączek włącznie...
        • elandria Re: 86/105 - elandria 22.02.11, 15:53
          Obwody raczej mniejsze. Tak 86-84.
        • elandria Re: 86/105 - elandria 22.02.11, 19:52
          Obwód raczej lepszy byłby wężczy. Tak od 86 do 84.
          • maheda Re: 84/105 - elandria 22.02.11, 22:04
            Obwody są co 5 cm, polecam jednak staniki w obwodzie 80 lub 75.

Ale co powinnaś nosić, to Ci mogą doradzić panie w sklepach stacjonarnych - zerknij na Biuściastą Mapę Świata: stanikowamapa.prv.pl

Próbuj zaczynać od brytyjskiego 36(80)E lub 36(80)F, albo 34(75)FF.
    • kaka.s 72/83 kaka.s 22.02.11, 18:03
      Wymiar pod biustem - 72cm (na upartego nawet 71...)
      W biuście 83cm.

Zawsze nosiłam 70-75B. Kompletnie nie przywiązując uwagi do obwodu.
      Moim problemem prawie zawsze były niewypełnione miseczki ;( zawsze mówiłam, że mam niepełne piersi, zawsze górna granica biustonosza odstaje...
      Teraz doszedł kolejny problem - po zakończeniu 8-miesięcznej laktacji moje piersi zmalały (do wymiarów powyżej) i zrobił się puste ;( do tego schudłam i teraz wszystkie biustonosze jakie mam są luźne....
      Jaki mam szukać rozmiar biustonosza? żeby wkońcu miseczki były wypełnione.... POMOCY!
      • maheda Re: 72/83 - kaka.s 22.02.11, 22:06
        Zacznij od 70A, ew. 70B. Spróbuj wyszukać staniki w rozmiarze około 65C (lub 65D).

Polecam nasze siostrzane Lobby LMB:
        forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html

Znajdziesz tam więcej informacji o firmach i ciekawych modelach dla siebie, niż na forum LB :-)
    • mbkow 90/114 22.02.11, 22:31
      wymiary jak w tytule :-) bylam juz w sklepie specjalizujacym sie w sprzedazy duzych biustonoszy, panie zakladaly, sprawadzaly, dobieraly. mam cleo george w rozmiarze 75J, po drugiej wizycie wyszlam z panache confetti 65K. i dla mnie te staniki, choc leza bosko, swietnie trzymaja biust, sa jak imadla. mam pod pachami mocne obtarcia, chwilami odczuwam bol. czy to specyfika tych modeli?
      • maheda Re: 90/114 - mbkow 22.02.11, 22:38
        Eeee.... 65 na 90 pod biustem?....
        • mbkow Re: 90/114 - mbkow 22.02.11, 22:49
          no... dziwne, ale prawdziwe ;-) zapinam sie oczywiscie na najluzniejsza haftke. fiszbiny zaczynaja sie pod pacha w czesci blizej plecow.
          • maheda Re: 90/114 - mbkow 23.02.11, 08:26
            A czy jesteś w stanie zapiąć się na najciaśniejszą haftkę?
            • mbkow Re: 90/114 - mbkow 23.02.11, 14:39
              tak, przepinam bez zdejmowania stanika, czyli latwo. ogolnie obwod nie jest probleme, ale to wrzynanie sie pod pachami.
      • madzioreck Re: 90/114 23.02.11, 00:56
        O matuchno... ja się nie dziwię, że się czujesz, jak w imadle... ja rozumiem, są rozciągliwe modele, ale bez przesady, litości :/
        • mbkow Re: 90/114 23.02.11, 15:10
          pani w sklepie 5 razy sprawdzala obwod :-)
          mam 85F triumfa (rich desire), ktory mi sie podciaga z tylu i jak porownam z tymi dwoma imadlowymi obwody, to roznica jest doslownie 1-1.5cm.
          • maheda Re: 90/114 - mbkow 23.02.11, 15:46
            Różnica jest nie w różnicy obwodów w spoczynku, ale obwodów po maksymalnym rozciągnięciu.

Sprawdź jeszcze raz swój obwód pod biustem, mierząc się NA ŚCISK taśmą krawiecką. Tak, żeby niemal pękła. Po prostu nie bardzo wiem, skąd się wziął dobry obwód 65 przy dobrze zmierzonym 90 pod biustem...

A co do fiszbinów - niestety, w miseczkach J, JJ, K tak właśnie często jest - fiszbiny są wysokie, włażą na plecy i tak dalej. Wiem, bo sama mam biust w tych okolicach rozmiarowych.
            Spróbuj innych firm - na przykład model Princessa firmy Curvy Kate. On ma krótsze i bardziej miękkie fiszbiny.
    • xefix Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 23.02.11, 17:43
      82/105
      Najlepiej leżący stanik to 75h. Niestety biust w nim "składa się". Gdy miseczki są większe, to w górnej ich części jest pusto. Biust mam raczej długi niż duży :(
      • maheda Re: 82/105 - xefix 23.02.11, 19:23
        A jakiej firmy jest to 75H?

Biust się składa, kiedy jest zniszczony, a skóra zbytnio naciągnięta.
        Jeśli będziesz chodziła w dzień w dobrze dobranych biustonoszach, a w nocy będziesz spała w czymś, co Ci podtrzyma biust, to kondycja biustu za kilka miesięcy poprawi Ci się tak, że nie poznasz swojego biustu, a "składanie się" będzie coraz mniejsze, aż w końcu zniknie.
        Wiem, bo sama przez to przechodziłam :)

Spróbuj może poszukać innych krojów staników, bardziej zabudowanych, w których tego złożenia po prostu nie będzie widać...
        • xefix Re: 82/105 - xefix 23.02.11, 19:53
          O dziwo jest to tani stanik Hirsch, ale naprawdę fajnie przylega na mostku, co w moim przypadku rzadko udaje się osiągnąć. Jest to dokładnie ten model:
          www.mhirsch.pl/14,nicol.html

Wszelkie inne staniki mam w rozmiarze 80F-G ale nie leżą już tak dobrze
          Kondycja biustu spowodowana jest długim karmieniem piersią i dużymi wahaniami wagi (w ciągu ostatnich lat waga zmieniała mi się o jakieś 10-15kg - raz w górę, raz w dół).
          Prawdę mówiąc nie ma dla mnie znaczenia, czy stanik będzie mocno, czy słabo zabudowany jednak w tych mocno zabudowanych zwykle mam luz w górnej części miseczki.
          • maheda Re: 82/105 - xefix 23.02.11, 20:07
            Zdecydowanie nie 80. Właśnie 75, a w niektórych stanikach pewnie i obwód 70.

Spróbuj poszukać innych staników, w rozmiarówce brytyjskiej z okolic 34(75)FF.
            Są przeważnie dobrze skonstruowane i nie ma z nimi problemu.

Polecam lekturę artykułu podlinkowanego u mnie w sygnaturce jako drugi.
            Załóż w ten sposób swój stanik, zwracając uwagę na wszystkie elementy, i sprawdź, czy naprawdę jest dobry (a na to wygląda).
            • xefix Re: 82/105 - xefix 23.02.11, 20:15
              Dzięki wielkie.
              A czy poleca Pani jakieś konkretne modele na taki właśnie długi, zwiotczały biust?
              • maheda Re: 82/105 - xefix 23.02.11, 21:04
                Wszystkie, które zakrywają go możliwie w dużym stopniu :)
                Na początku to bardzo cenne. Z czasem można odsłaniać coraz więcej piersi.
    • pacia.87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 23.02.11, 18:52
      67/87

Również poproszę o pomoc :)
      Pod biustem mierzone ściśle 67, w biuście luźno 86/7.
      Byłam na brafittingu (2 tyg temu) i wyszłam z Masquerade Angie 60E (trochę ciśnie w mostku i ogólnie się trochę odciska na ciele).
      Chciałabym kupić Panache Tango Calssic lub Confetti oraz Cleo Sadie i Lucy.
      Czy powinnam celować w ten sam rozmiar?? Bo póki co jakoś nie jestem przekonana :/
      • maheda Re: 67/87 - pacia.87 23.02.11, 19:32
        Odsyłam do wątków producenckich, gdzie dziewczyny dzielą się wiedzą na temat różnic i podobieństw różnych staników.

Zajrzyj też ewentualnie na stronę bratabase.com/compare/

Strona świeża i się rozwija, ale można zaglądać...
    • pompi-dompi 75/102 24.02.11, 11:52
      Dziewczyny, pomóżcie! :)

Przed ciążą z moim 75/92 wchodziłam bardzo ładnie w 30DD, a że biust miałam nieduży, pełny i twardy nieznane mi były podjeżdżające obwody, wciskające się ramiączka ani inne takie - a stanik mogłam sobie dobrać w zwykłym stacjonarnym sklepie (tu, gdzie mieszkam nie ma żadnych sklepów z rozmiarami 70< ani >F). Nie wspomiając już o tym, że bez dziecka łatwiej było mi pójść do porządnego sklepu np. przy okazji pobytu w Polsce). W każdym razie teraz, z nowym biustem, jestem strasznie zagubiona i po serii nieudanych zakupów internetowych.

Urodziłam, karmię, 4 miesiąc, laktacja wygląda na ustabilizowaną, rozmiar się trochę już zmniejszył w stosunku do tego tuż po porodzie i nie ma znaczących różnic w objętości piersi przed i po karmieniu.

Możliwe, że mój problem bierze się stąd, że i przed ciążą, i teraz, najlepiej czuję się w stanikach z pionowymi szwami. Mam wrażenie, że wszystkie inne nadają piersiom jakiś taki dziwny kształt. Ale może ja się mylę, może to tylko takie moje skrzywienie? W każdym razie nigdy nie miałam wygodnego i ładnego stanika o innym kształcie.

Co próbowałam?
      Mam Tango Classic plunge, 32GG. Obwód dobry, zapinam się na najluźniejszą haftkę i jest mocno ścisły. Ramiączka to bym najchętniej jeszcze mocniej ściągnęła niż się da. Miseczki niby trochę duże, ale jak się upcha wszystko z boków to prawie dobre. Chociaż w sumie nie wiem, bo kształt jest o-kro-pny. Musiałam zszyć ok. centymetr materiału na mostku, bo nie mam aż takiego odstępu między piersiami. Poza tym piersi mi się rozstaiają na boki i zdają się wyrastać nagle z klatki piersiowej na dekolcie.

Przymierzałam Freyę Deco, 32GG i FF, żadna niedobra, bo obwód mocno za luźny, ale oprócz tego GG za duża w miseczkach, FF za mała (tzn. niby dobra, ale straszne buły pod pachami się robią, więc chyba za małe).

Bravissimo Demi Diva (o, taki krój mi się właśnie podoba!), 32FF - za luźny obwód, po ściągnięciu ramiączek miseczki sporo za małe. Już nie ma innych rozmiarów.

Masquerade Rhea 32GG - obwód ok, miseczki ogromniaste, dużo za duże nawet po wgarnięciu wszystkiego.

Mam jeszcze jedną Freyę 32FF (nietypowy dla Frei lekko utwardzany half-cup w kwiatki, już go nigdzie nie mogę znaleźć), z czasów ciąży, którą nadal noszę, bo z tego wszystkiego najwygodniejsza, ale sama wiem, że obwód za luźny a pod pachami buły.

Doradzicie coś? Bo do mnie przesyłki nie dość, że idą tydzień-dwa, to cała ta zabawa zaczyna kosztować majątek (przesyłka, bezzwrotne cło, przesyłka z powrotem - to prawie pół stanika :().
      • pompi-dompi Re: 75/102 24.02.11, 11:53
        Przepraszam, pierwsze zdanie miało być: "Przed ciążą z moim 75/92 wchodziłam bardzo ładnie w 32DD... (a nie 30).
      • maheda Re: 75/102 - pompi-dompi 24.02.11, 12:12
        Skoro Deco było za duże w 32GG i za małe w 32FF, to jest szansa, że byłoby dobre w 32G.
        Zresztą od tego rozmiaru bym zaczynała - oczywiście wiele zależy od modelu, bo w niektórych stanikach o luźniejszym obwodzie lepsze pewnie będzie 30GG.

Generalnie nikt Ci nie powie na 100%, który stanik w jakim rozmiarze i kroju będzie dla Ciebie dobry, jeśli ma do dyspozycji wyłącznie literki przez internet.
        Albo się przejedź do jakiegoś sklepu z bra-fittingiem, albo niestety jesteś skazana na zamawianie i odsyłanie...
        • pompi-dompi Re: 75/102 - pompi-dompi 24.02.11, 12:29
          Dzięki za odpowiedź!
          Czyli - sprawdzam np. na forum, czy dany model jest ściśliwy, i jak tak to próbuję 32G, a jak nie to 30GG? Czy może 30H - czy też raczej nie ma sensu?

> Generalnie nikt Ci nie powie na 100%, który stanik w jakim rozmiarze i kroju bę
          > dzie dla Ciebie dobry, jeśli ma do dyspozycji wyłącznie literki przez internet.
          Oczywiście wiem. Ale może na mnie nakrzyczeć, jak jakieś straszne głupoty będę gadać :)

> Albo się przejedź do jakiegoś sklepu z bra-fittingiem, albo niestety jesteś ska
          > zana na zamawianie i odsyłanie...
          Wierz mi, gdybym mogła, to bym poszła :(
          • maheda Re: 75/102 - pompi-dompi 24.02.11, 12:48
            pompi-dompi napisała:

> Dzięki za odpowiedź!
            > Czyli - sprawdzam np. na forum, czy dany model jest ściśliwy, i jak tak to prób
            > uję 32G, a jak nie to 30GG? Czy może 30H - czy też raczej nie ma sensu?

Tak sądzę :)
            30H, jeśli jest oceniany jako małomiseczkowy w miseczkach od GG w górę.
    • aga_chaber1 72/89 24.02.11, 20:32
      Witam! dopiero zaczynam moja przygode z dobraniem wlasciwego biustonosza. Przez dlugie lata nosilam rozmiar 75-80C! Niestety moj biust "opadl" a pod pachami powstaly bulki(mam nadzieje ze wiecie o co chodzi;)) Obliczylam ze moim prawidlowym rozmiarem jest 65E lub 70 D. I teraz mam problem: Rozmiar 65 wogole nie wchodzi w rachube poniewaz ledwo sie zapinam i jest za ciasny(czerwone pregi), w 70 D mam wrazenie ze miseczki sa za male, przymierzalam 70DD i jest ok tylko ze od razu sie zapinam na 1 haftke. Ja juz naprawde nie wiem jaki rozmiar jest prawidlowy. I mam jeszcze 1 pytanie: jaki rodzaj miseczek wybrac kierujac sie tymi bulkami pod pachami, chcialabym zeby wrocily na swoje miejsce. Poradzicie cos? :)
      • maheda Re: 72/89 - aga_chaber1 26.02.11, 11:39
        Poruszasz się w odpowiednim obszarze rozmiarowym.
        Ale dobrać rozmiar trzeba dla każdego stanika osobno. Tak samo, jak dla każdej pary butów czy każdego ciucha.
        Powodzenia!
    • czumczum 90/104 25.02.11, 19:08
      Jestem w 25tc i już dawno schowałam do szafy wszystkie moje 'stare' staniki ;((
      Próbuję znaleźć się w nowym rozmiarze, ale co zakup, to coś jest nie tak.
      Zawsze nosiłam 70e/f, teraz nie ma opcji, żebym zapięła się w obwodzie.
      Próbuję 75f, ale 50% z nich jest przyciasna, a druga połówka jest za duża w miseczce. Natomiast przy 80e jedna połowa ma zbyt ciasne miseczki, a druga obwody takie, że mogłabym spokojnie nosić je na brzuchu ;/

Z konkretów:
      mam Freya Zeta 75e - za ciasna w obwodzie, miseczki są "na styk",
      Fantasie Savannah plunge 80E - obwód ok, ale miseczki mogłyby być ciut mniejsze.
      Martha Panache Cleo 75F - i obwód i miseczka ok
      • maheda Re: 90/104 - czumczum 26.02.11, 11:39
        Poruszasz się w odpowiednim obszarze rozmiarowym.
        Ale dobrać rozmiar trzeba dla każdego stanika osobno. Tak samo, jak dla każdej pary butów czy każdego ciucha.
        Powodzenia!
    • asia_i_p 80/105 27.02.11, 23:36
      Z w miarę dobrych staników mam Freyę Polyannę 34G (kupioną na podstawie poprzednich rozmiarów 82/107 - przy takim rozmiarze ładnie leżała też Milena 80G). Gładka część miseczki leży dobrze, koronka się marszczy. Problem praktycznie znika, kiedy zapnę obwód najciaśniej i się wyprostuję (mam tendencję do garbienia się). Z kalkulatora wychodzi mi 70gg, ale boję się, że będzie ciasno - jestem szeroka w ramionach i oceniam, że większość obwodu to rozstaw żeber, nie tłuszczyk (chociaż szczupła nie jestem).
      • maheda Re: 80/105 - asia_i_p 27.02.11, 23:55
        Proponuję zadać pytanie w wątku ratunkowym, tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,97595112,97595112,WATEK_RATUNKOWY_6.html

Wątek rozmiarowy nie jest dla dziewczyn, które nie wiedzą, jaki kupić KOLEJNY stanik ;)
        Jest dla osób, które całkowicie się nie orientują, w co powinny celować.
    • bernatka80 jaki rozmiar thriumpha skoro 80g za luźny? 28.02.11, 15:30
      hej!Dziewczyny-pomóżcie-jak jest z rozmiarówką thriumpha-kupiłam na allegro 80g jest za luźny-w jaki rozmiar celować w thriumphie?jakie iine firmy mają rozmiarówkę(właściwości biustonoszy) taką jak thriumph?
      • maheda Re: jaki rozmiar thriumpha skoro 80g za luźny? 28.02.11, 15:47
        Allleosochosi?

Wątek nosi tytuł "wątek rozmiarowy", a w poście jest jasno wytłumaczone, do czego on służy :)

Jeśli masz pytanie typu "ratunku, pomocy!" - służy do tego wątek ratunkowy, i tam polecam zadać to samo pytanie:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,111124368,111124368,WATEK_RATUNKOWY_7.html
    • retrobg 80/100 28.02.11, 20:17
      obwód pod biustem: 80cm
      obwód biustu: 100,5cm

mam ogromny problem ze znalezieniem stanika - zaczynałam od okrutnie niedopasowanych 80E, w końcu znalazłam 75F, który jednak wciąż nie jest idealny - w obwodzie leży bardzo dobrze, jednak z miseczki się wylewa - trochę górą, trochę pod pachą. no i nigdy nie udało mi się znaleźć stanika, który by przylegał na mostku - fiszbiny odstają, a piersi są do siebie 'przytulone'. no i wystarczy byle bieg lub podskok by chciały wyjść na światło dzienne... w tradycyjnych sklepach nie ma mowy o znalezieniu pasującego stanika, już tym bardziej w przystępnej jak dla studentki cenie, dlatego chciałam zaryzykować zakup przez internet - wciąż jednak nie jestem pewna rozmiaru. według różnych tabel waha się on między 80F a 75H, najczęściej jednak wskazuje 75G. czy to rozmiar dla mnie?
      z góry dziękuję za pomoc i proszę o podawanie rozmiarówki kontynentalnej, gdyż nie jestem zbytnio zaznajomiona z brytyjską ;)
      • maheda Re: 80/100 - retrobg 06.03.11, 09:54
        Generalnie zasada jest taka, że mierzymy. Tak samo, jak buty czy ciuchy.
        Mierzymy, zastanawiamy się, co jest nie tak ze stanikiem, i w zależności od tego, co stwierdzimy (za duży/za mały) - bierzemy inny rozmiar.
        W Twoim wypadku w staniku 75F obwód jest lepszy, niż 80tki, ale miseczka za mała (biust wylewa się wszystkimi stronami). Więc wypada spróbować, jak się będziesz czuła w staniku o miseczce o oczko większej :) I tak aż do skutku.

Bazując na wymiarach, celowałabym w staniki o rozmiarze około brytyjskiego 34(75)F właśnie, co daje europejskie (w zależności od firmy) od 75F do 75H.
        Ale jeśli brytyjskie 34(75)F w jakimś modelu jest za małe, trzeba brać oczko więcej, 34(75)FF, i sprawdzić, czy jest OK, czy nie. I tak dalej, aż do pełnego powodzenia :-)
    • bernatka80 Re: JAKI ROZMIAR PRZY 90/116? 01.03.11, 21:16
      Hej!jaki rozmiar powinnam nosić mając(mierzone w biustonoszu-na bank źle dobranym :D) obwód 116,pod biustem 90 bardzo ściśle.Z reguły 80 jest za luźna,ale może wybieram zły rozmiar np 80g.Dodam,że jedna pierś dużo większa niż druga.Z jakich firm celować?w grę chodzi głównie allegro bo mieszkam na zadupiu(świętokrzyskie),ale w rodzinie jest dużo biuściastych,więc jak nie trafiam z rozmiarem to nie mam problemu ze zbyciem;)
      • maheda Re: 90/116 - bernatka80 06.03.11, 09:50
        W jednej firmie 80tka będzie za luźna, a w innej pewnie za ciasna...

Teoretycznie (zakładając, że 85tki będą na Ciebie luźne) powinnaś celować w okolice brytyjskiego rozmiaru 36(80)G lub 36(80)GG.
        Jeśli jednak są one za luźne pod biustem, to celuj w okolice 34(75)H.
    • meredith0 93/125 02.03.11, 12:15
      do poprzednich biustonoszy sie nie przyznaje, bo to raczej kosmos byl, no i ostatnio sporo przytylam, wiec i tak nie bedzie sie zgadzac :(.

prawa piers mam zauwazalnie mniejsza od lewej, z powodu nierownomiernego karmienia (ostatni raz karmilam lata temu, ale asymetria ani mysli zniknac).
      • maheda Re: 93/125 06.03.11, 09:47
        Zastanów się nad stanikami w rozmiarze około brytyjskiego 38(85)H lub 38(85)HH.
    • black_widow82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 112/136 04.03.11, 12:34
      witam
      mierzyłam się właśnie
      pod biustem mam 112 natomiast obwód biustu przy pochyleniu to 136
      mam nadzieję, że dobrze zmierzylam
      niestety na ulubionym moim staniku juz sprała sie metka
      ostatnio kupiłam biustonisz w rozmiarze europejskim 100E, niestety po dwóch miesiacach miseczka juz jest mała, piersi mi wychodzą z niej
      cieżko mi kupic dopasowany stanik, wszystkie sa za płytkie tzn miseczka jest za płytka
      oczywiscie kupiłabym biustonosz taki w sam raz dla mnie no ale w stulu "babcinym" a ja mam 29lat wiec chce żeby mój biust wyglądał seksownie w jakims fajnym staniku
      bardzo prosze o pomoc w doborze dobrego rozmiaru
      chodzi mi o rozmarówke polska i europejska
      • maheda Re: 112/136 - black_widow82 06.03.11, 09:47
        Jeśli obwód 100 jest na Ciebie w porządku, to spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 44(100)FF lub 44(100)G.

Pamiętaj, żeby zakładać je zgodnie z zasadami opisanymi w artykule z drugiego linka mojej sygnaturki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka