Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47

• herma00 86, 68 Herma00 20.03.11, 15:10
      Witam :) Przez ok pół roku nosiłam stanik w rozmiarze 75B. Był raczej dobry, ale ostatnio zauważyłam, że piersi stały się mniej jędrne i troszke 'opadły' Postanowiłam się tym zająć zanim będzie za późno i trafiłam na lobby :) Dobrałam rozmiar przez tą 'maszynke' którą znalazłam gdzieś na stronie i dowiedziałam się, że mój rozmiar to 65E.. troszkę przeraziłam się tym rozmiarem i kupiłam na allegro stanik damy-kier w rozmiarze 65D/brtyjski 30D(model Isabella) To mój pierwszy stanik powyżej 20zł(zawsze kupowałam na targu) i zawiodłam się na nim. Pod piersiami strasznie drapie i nadał piersiom dziwny kształt. Myślę, że miseczka jest za mała a obwód może być trochę węższy.. Jak myślicie jaki mam naprawdę rozmiar? (wymiary w temacie)
      • maheda Re: 68/85 - herma00 22.03.11, 20:27
        Myślę, że polskie 65E będzie na początek dobre, oczywiście nie z każdej firmy będzie Ci odpowiadało.
        Stanik, który kupiłaś, może Cię drapać pod biustem z uwagi na to, że nie jesteś przyzwyczajona do ścisłych obwodów. Nie kupuj zatem ściślejszych, niech Ci się skóra trochę przyzwyczai.
        • herma00 Re: 68/85 - herma00 22.03.11, 21:47
          maheda napisała:

> Stanik, który kupiłaś, może Cię drapać pod biustem z uwagi na to, że nie jesteś
          > przyzwyczajona do ścisłych obwodów. Nie kupuj zatem ściślejszych, niech Ci się
          > skóra trochę przyzwyczai.
          >
          Myślę, że to jednak wina tkaniny okalającej fiszbiny.. Okropnie szorstka, gdy porównuje z innymi stanikami. Staniczek w obwodzie nosi mi się dobrze, nie uciska.. nawet troszkę ciągnie do góry na plecach ;)
          Właściwie powinnam pisać na lobby małobiuściastych, ale mam nadzieje, że kłopotu nie sprawiłam :) I dziękuję bardzo za odpowiedź, moim kolejnym zakupem będzie staniczek w rozmiarze 65E i może nawet zaszaleje i kupię miękki :)
    • dagi85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 22.03.11, 09:41
      Witam :)
      Chciałabym prosić o pomoc w doborze biustonosza. Zawsze mam z tym problem aktualnie noszę 80B lub 80C ale albo piersi mi się wylewają albo miseczki bardzo odstają. Pod biustem mam 80 a w biuście mam 100 ( a zawsze myślałam, że mam małe piersi :) )
      W jakich sklepach najlepiej kupować bieliznę ??
      Dzięki za pomoc
      • maheda Re: 80/100 - dagi85 22.03.11, 20:29
        Bieliznę najlepiej kupować w tych sklepach, które mają Twój rozmiar ;-) Nie ma więcej zastrzeżeń :D

Zaczynałabym chyba od rozmiaru około brytyjskiego 34(75)E. A potem zastanawiałabym się, co dalej. W polskich firmach będą to rozmiary od 75D do 75F, w zależności od firmy.
    • stonka_84 82/100 22.03.11, 14:40
      Witam,
      pierwszy raz odzywam się na forum więc pozdrawiam wszystkich serdecznie :) Mój problem polega na dobraniu rozmiaru biustonosza do karmienia. Podane w temacie wymiary są moimi aktualnymi, czyli na początku 9 miesiąca ciąży. Przed ciążą nosiłam rozmiar 65D. Z tego co udało mi się wyszperać w internecie powinnam kupić biustonosz z obwodem jak sprzed ciąży czyli 65, no i moje pytanie dotyczy rozmiaru miseczki. Jeśli od tych aktualnych 100cm odejmę obwód 65 to wychodzi mi GG-H, co wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne. Mam w domu jeden biustonosz w rozmiarze 65F (co prawda jakiś wielkomiseczkowiec), ale w obwodzie jest on aktualnie dobry , ale miskę ma za dużą. Pogubiłam się kompletnie :( a nie chciałabym, po zakupie przez internet zastanawiać się czy zakupiony stanik jest za duży o 2,3 czy może 4 rozmiary. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
      pozdrawiam
      • maheda Re: 82/100 - stonka_84 22.03.11, 18:13
        Yyyyy... a czym ta zadużość miseczki się objawia? Czy może tym, że miękki materiał miseczki marszczy się na brodawce?
        • stonka_84 Re: 82/100 - stonka_84 22.03.11, 19:06
          Jest to dosyć zabudowany, miękki biustonosz, nie mogę znaleźć nigdzie dokładnie tego modelu, ale to typowy full-cup Fantasie. Jest za dużo tej górnej, koronkowej części, dość sporo odstaje od piersi i marszczy się. Mogę tam spokojnie włożyć dłoń.
          • maheda Re: 82/100 - stonka_84 22.03.11, 19:28
            Hmmm no tak. To istotnie wygląda na to, że za duża...
            Nie dlatego, że możesz włożyć dłoń, bo do najlepiej dopasowanego stanika można tę dłoń włożyć :D
            Ale dlatego, że odstaje i się marszczy górna część.

Nie mam pojęcia w takim razie, co Ci doradzić, bo wychodząc z rozmiarów zaproponowałabym Ci całkiem co innego, pewnie większego.
            Nie wyrzucaj tego stanika, może się okazać zbawieniem, jak zacznie się nawał pokarmowy.
            • stonka_84 Re: 82/100 - stonka_84 23.03.11, 19:53
              Dziękuję za zainteresowanie. Zamówiłam już sobie biustonosz.Co prawda trochę na zasadzie chybił trafił, ale najwyżej będę wymieniać.
              pozdrawiam
    • iwonka1974 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 88/110 22.03.11, 19:57
      Witam, w ciągu ostatniego roku przytylam okolo 15kg, w zwiazku z tym mam wszystkie staniki za male, wczesniej nosilam 36 dd, teraz nie mam pojecia, mam pod biustem 88, a w biuscie 110, najlepiej pasuje mi stanik, ktory kupilam na rynku, 85 f, miekki koronkowy na fiszbianach, teraz szukam czegos na co dzien, zaczelam chodzic na silownie i potrzebuje jakis nowy stanik,mieszkam w gdansku, podpowiecie cos drogie forumowiczki?
      • maheda Re: 88/110 - iwonka1974 22.03.11, 20:30
        Zapnij swoje staniki tyłem na przód, czyli z miseczkami na plecach. Czy nadal wg Ciebie obwody tych staników są ciasne?
        • iwonka1974 Re: 88/110 - iwonka1974 22.03.11, 21:34
          ten stanik 85 jest za luzny , takie mam wrażenie,zjezdża w dół, i ma problem z wielkością miseczki.
          • maheda Re: 88/110 - iwonka1974 22.03.11, 21:58
            Ale mnie chodziło o to, żebyś założyła w ten sposób staniki z obwodem 80.
            żebyś sprawdziła, czy same obwody są OK, kiedy miseczki NIE są na piersiach.
    • grzybowa_2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 79/92 22.03.11, 22:54
      Witam,

pod biustem 79-80, w biuście w miękkim staniku 92-93. Nie wiem jaki rozmiar teraz noszę, bo kupuję za każdym razem inny, mierzę i kupuję, a potem od razu odcinam metki. Myślę, że mój obecnie ulubiony - choć i tak niewygodny - to 80 C.
      Dodatkowo chciałam zapytać czy któraś firma robi staniki, których miski nie są za bardzo rozstawione, bo mam wrażenie, że wszystkie te, które noszę rozciągają mi piersi na boki, a ja chciałbym żeby były ładnie sterczące do przodu i bliżej siebie.
      Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
      • maheda Re: 79/92 - grzybowa_2 23.03.11, 07:35
        Próbowałaś kiedykolwiek staników z obwodem 75? Jeśli nie, to spróbuj, konkretnie spróbuj 75D i sprawdź, jak się w nim czujesz.
    • smykowisko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 23.03.11, 10:23
      Mam wymiary 78 pod biustem, 98 w biuście.
      Mam problem z dobraniem rozmaru:/
      Nieciążata, niekarmiąca...
      Bardzo proszę o odpowiedź
      • maheda Re: 78/98 - smykowisko 23.03.11, 12:20
        Na mój gust trzeba zacząć od brytyjskich staników w okolicach 34(75)E lub 32(70)F.
    • martyneczkaa3 77/ 98 24.03.11, 10:10
      mam w biuście 98, pod biustem 77, wyszło wg kalkulatora ze powinnam nosić 70H. Zakupilam więc taki stanik jednak po załozeniu okazało się, że na mostku fiszbiny mi odstają (nie dotykają mostka)... i co teraz? jaki rozmiar powinien byc zatem odpowiedni? bo juz zglupiałam ;/
      • maheda Re: 77/ 98 - martyneczkaa3 24.03.11, 10:27
        A jak jest poza tym?
        Nie w każdym staniku i nie u każdej kobiety fiszbiny będą dotykały mostka. Jeśli tylko delikatnie odstają, a piersi są odpowiednio objęte fiszbinami, podtrzymane, uniesione i możesz spokojnie stać na głowie bez obawy, że piersi ze stanika wylecą - stanik jest OK :)
        • martyneczkaa3 Re: 77/ 98 - martyneczkaa3 24.03.11, 12:28
          szczerze to juz sama nie wiem, jak to jest.. czy miseczka nie jest za płytka.. wydaje mi się, ze fiszbiny ogólnie dobrze obejmują piersi.. ale co do reszty mam wątpliwości :)
          • maheda Re: 77/ 98 - martyneczkaa3 24.03.11, 13:38
            Przeczytaj artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - pomoże Ci w określeniu, czy stanik jest dobry, czy nie bardzo :)
    • fastmk85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 75/91 24.03.11, 19:40
      Obecnie noszę biustonosz 85 B. Wydawało mi się, że to mój rozmiar, ale teraz zdaję sobie sprawę, że mam źle dobraną bieliznę. Proszę o podanie rozmiarówki kontynentalnej.
      • maheda Re: 75/91 - fastmk85 24.03.11, 20:21
        Spróbuj zacząć od rozmiaru około 70D lub 70E. :)
    • je-dna.taka 66-71/89-91 ratunku! 25.03.11, 14:28
      Witam.
      Kiedyś już tutaj zostałam "zdiagnozowana", ale przytyło mi się te 3-4 kg (wreszcie mi żebra nie sterczą!) a potrzebuję pilnie straplessa pod suknię ślubną, więc potrzebuję pomocy...
      W zależności od tego jak się mierzę, wychodzi mi między 66 a 71 pod, przy czym 66 mierzone jest dosyć ciasno i na mocnym wydechu, a 71 to jest tak ani luźno ani ściśle, tak, żeby "nie gryzło" ;) W biuście to już zupełna samowolka, mogę się mierzyć 3 razy w ciągu 20 min i za każdym razem coś innego wychodzi, aczkolwiek zawsze między 89 a 91.
      Ze skromnej liczby uświadomionych staników, najlepiej na mnie leży moja ukochana arabelka Freyi 60F, od jakiegoś czasu noszona tylko z przedłużką, ale miseczki są dobre.
      Pomoże ktoś?
      • katarrina86 75/98 biust po karmieniu masakraa 26.03.11, 09:29
        Witam!
        Błagam pomóżcie mi dobrać rozmiar bo ja już wariuje kiedyś uwielbiałam swoje piersi a teraz jakbym mogła to bym się ich pozbyła bo męcza mnie przez te ciągłe poprawianie biustonosza. W obwodzie mierzonym według wskazówek mam75 cm w biuście 98 co mi doradzicie ?ja przyznam się szczerze donaszam stare biustonosze 75B ostatnio kupiłam 75C ale piersi mi się wylewają przy podnoszeniu rąk dosłownie wyskakuja z misieczek. Prosiła bym o rozmiary przede wszystkim polskie. Z góry dziękuje za pomoc
        • bazylv 81/92 biust po ciąży 27.03.11, 18:43
          witam, po ciąży mój biust wygląda jak jedna wielka porażka, jest ciężki i przez to dotychczasowe staniki 80C nie utrzymują mi biustu, przy nachylaniu się wyłazi mi ze stanika, poza tym mam wrażenie że za moment puszczą ramiączka. poradźcie coś. w tabeli rozmiarów znalazłam że powinnam nosić 80A ( ???) nie rozumiem już nic z tego, mierzyłam luźno pod biustem i jest 80-81 luźno tez w biuście około 92 w staniku-jaki rozmiar wybrać? błagam pomóżcie
          • maheda Re: 81/92 - bazylv 28.03.11, 10:25
            A ile masz cm w biuście, kiedy pochylisz się "jak do mycia podłogi", pod warunkiem, że zrobisz to w staniku, a nie bez niego?
            Pod biustem zmierz się ciasno, generalnie zmierz się tak, jak opisano to w pierwszym poście tego wątku. Bez pomiarów zdjętych w opisany tam sposób nikt nie jest w stanie Ci pomóc przez internet.
        • maheda Re: 75/98 - katarrina86 28.03.11, 10:23
          Skoro przy podnoszeniu rąk do góry, to obwód tego stanika jest dla Ciebie dużo za luźny, powinnaś nosić mniejsze obwody - 70 lub 65, w zależności od modelu.

Próbuj raczej celować w okolice brytyjskiego (w Polsce można kupić staniki brytyjskie!) 32(70)F lub 32(70)FF. Co do rozmiarów polskich - to pewnie coś z okolic 70FF do 70I, w zależności od firmy i modelu.
          W rozmiarówce brytyjskiej możesz też próbować rozmiaru 30(65)G, bo część tych staników jest luźniejsza pod biustem.
      • maheda Re: 66-71/89-91 - je-dna.taka 28.03.11, 10:09
        Jeśli każda kobieta po zmianie wagi będzie przylatywała do rozmiarowego z pytaniem "co teraz?", to padniemy tutaj w wątku ze zmęczenia ;-)

Skoro już nosisz dobrze dobrane staniki, to świetnie wiesz, że nie ma czegoś takiego, jak "odpowiedni rozmiar stanika", bo w każdym modelu ten "właściwy rozmiar" może być całkiem inny. Trzeba mierzyć i decydować. I mierzyć i decydować. I tak w kółko - całkiem, jak z butami :)

W dodatku może być tak, że stanik będzie rozmiarowo dobry, ale nie będzie Ci odpowiadał z różnych powodów.
        Trzeba próbować, mierzyć, i zastanawiać się, co dalej :)

Pewnie trzeba zaczynać od okolic 30(65)DD lub 30(65)E. Ale można znaleźć staniki, w których zaczynać trzeba by od okolic 70D lub 70DD.
        Mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć...
    • blondinbella Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 28.03.11, 16:13
      Nie wiem czy to przez źle dobrany stanik czy przez tłuszcz mam buły pod pachami nawet nie nosząc go. Pod biustem mam 78cm a w biuście: 84cm (schylając się). Zazwyczaj noszę 75 B czy nosze dobry rozmiar?
      • blondinbella Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 28.03.11, 16:14
        Przepraszam źle napisałam pod biustem mam 70 !
      • maheda Re: 70/84 - blondinbella 30.03.11, 13:32
        Spróbuj zacząć dobieranie sobie rozmiaru od okolic 30(65)D.
    • prima_balerina Re: pod biustem 64 cm, w biuście w staniku 78cm 29.03.11, 17:13
      Witam wszystkie stanikomaniaczki:) chciałabym się przyłączyć więc proszę o pomoc w dobraniu dobrego rozmiaru opakowania na mój biust w rozmiarze brytyjskim jak i kontynentalnym
      Dokładniejsze wymiary to pod biustem 64 cm, w biuście w staniku 78cm w pochyleniu, bez stanika(ponieważ nie mam żadnego dobrego...) w biuście w pochyleniu 79-80 cm, bez stanika stojąc 76cm jestem osobą bardzo szczupłą
      Ostatni jaki kupiłam, w którym miseczki mi nie wypływały to było 80C lecz obwód był dużo za luźny, pierś nie wypełniała całej miseczki u góry tylko płasko się wlewała do środka i lekko góra miseczki nie przylegała do ciała, a w miejscu gdzie zaczynają się obie się fiszbiny miseczki się marszczyły.
      Inny rozmiar który ostatnio kupiłam z nieco za luźnym obwodem i nie jestem pewna czy miseczki nie są zbyt płytkie to 65 E firmy esotiquo z termicznie modelowanymi miseczkami(przepraszam za błąd jeśli się pomyliłam)
      Przepraszam za obszerność postu ale marzę o kupnie dobrego stanika ponieważ nigdy wcześniej nie słyszałam że istnieją obwody mniejsze niż 75... wiem że to smutne
      • lilianeczka1 79/98 30.03.11, 10:55
        Poprosze o dobranie rozmiaru pod biustem 78 w biuscie 98 . Teraz nosze 70 E ale kiedy zdejmuje to blą mnie piersi .
        Prosze o porade
        • maheda Re: 79/98 - lilianeczka1 30.03.11, 13:30
          Spróbuj trochę też spać w staniku albo topie, który podniesie Ci biust. Wygląda na to, że masz rozciągnięte już powoli - wtedy bolą.
          Przeczytaj sobie tutaj:
          www.maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=70%3Aco-robi-gdy-wizada-coopera-ju-si-rozcigny&catid=40%3Apielgnacja-biustu&Itemid=65&lang=pl

Co do rozmiaru, czy jeśli założysz stanik w rozmiarze 70E zgodnie z opisem z drugiego linku mojej sygnaturki - czy na pewno jest dobrze dobrany? Czy 70F lub 70G (polski) nie byłby lepszy?
          • lilianeczka1 Re: 79/98 - lilianeczka1 30.03.11, 14:16
            Juz jakieś półtora roku temu równiez pisałam z prosba o dobranie mi biustonosza i własnie poleciłyscie mi 70 E i jakosc/wielkość/kształt mojego biustu znacznie sie poprawiły i pomyslałam ze moze juz czas na zmianę, wtedy mój biust był obwiśniety i wyssany przez karmienie teraz jest o niebo lepiej.
            Co do zakładania staram sie własnie tak jak w Twojej instrukcji taki wiec nie w tym lezy powod ból po zdjęciu biustonosza. Przejde sie do jakiegoś sklepu i przymierze ten co mi polecałas.
            Dziekuje
            • maheda Re: 79/98 - lilianeczka1 30.03.11, 14:24
              Przeczytaj ten artykuł, który zalinkowałam w tekście.
              Tam jest właśnie o przyczynach bólu piersi.
              Być może powinnaś spróbować spania w stanikach albo topach.
              • lilianeczka1 Re: 79/98 - lilianeczka1 30.03.11, 14:28
                ok dziekuje
      • maheda Re: 64/80 - prima_balerina 30.03.11, 13:31
        Spróbuj staników w okolicy rozmiaru 60D. :)
        • prima_balerina Re: 64/80 - prima_balerina 30.03.11, 14:24
          dziękuję, zabieram się do szukania:)
    • kamyczek_02 Re: 85 pod/95 w biuście 01.04.11, 15:20
      • maheda Re: 85/95 - kamyczek_02 01.04.11, 18:00
        Trudno wyczuć - 80B? W rozciągliwych obwodach 75C?
        • krewetka 75/93 03.04.11, 16:24
          75/93 jaki to bedzie rozmiar?
          • maheda Re: 75/93 - krewetka 03.04.11, 20:32
            A nie wiem :)

Ale zacznij poszukiwania od rozmiaru około brytyjskiego 32(70)E lub polskiego 70E-70F.
      • bb.kalina jaki stanik powinnam wybrać? 04.04.11, 08:23
        Witam.
        Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego stanika.
        Moje wymiary to 97/112. Na razie noszę 39D, lecz miseczka jest za mała, a obwód za duży :(. Mam 19 lat, lecz mój biust raczej nie rośnie :(
        Jaki powinnam miec rozmiar stanika? Chodzi mi o właściwą rozmiarowke i gdzie moge kupic stanik swojego rozmiaru.

Kalina
        • maheda Re: 97/112 - bb.kalina 04.04.11, 09:21
          39D? Możesz poprawić rozmiar? Bo nie ma rozmiaru 39D :-)
          • maheda Re: 97/112 - bb.kalina 04.04.11, 20:13
            Wg mnie próbuj od lepiej uszytych staników, z okolic 38(85)E. Jeśli nie znajdziesz takich, które będą Cię trzymały, to wtedy 36(80)F.
            Próbuj.
            • bb.kalina Re: 97/112 - bb.kalina 05.04.11, 13:29
              Witam :)
              Bardzo dziekuję za podpowiedzi.
              Wczoraj po przeczytaniu wielu wpisów na forum i ponowny7ch pomiarach (11-13cm różnicy pod i w biuście, makabrycznie mało), poszłam do ciuchlandu (ze względu na koszty) na stanikowe poszukiwania celem przymiarek i dopasowania zblizonego do właściwego rozmiaru stanika:)
              Rozpoczełam od Secret 40DD, w obwodzie lekki luz, miseczki stanowczo za duże, marszczą sie.
              Następny trafiłam 38D usztywniony chyba pianką i z wkładką powiekszającą od dołu miseczki, ładnie powieksza biust, obwód lepiej trzyma od poprzedniego, al przy podnoszeniu rąk w górę mogłóby być lepiej, szkoda, że czuję się w nim jak w pancerzu ;)
              Przymierzyłam też gorsecik 38B Triumph, rozmiar ok, ale z miseczkami coś nie tak, piersi wygladały w nich spiczasto.

Dzisiaj pójdę poszukać rozmiarów, o których Pani napisała
              Pozdrawiam Kalina

• bb.kalina Re: jaki stanik powinnam wybrać? 04.04.11, 17:32
          bb.kalina napisała:
          powinno być 38D
          > Witam.
          > Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego stanika.
          > Moje wymiary to 97/112. Na razie noszę 39D, lecz miseczka jest za mała, a obwód
          > za duży :(. Mam 19 lat, lecz mój biust raczej nie rośnie :(
          > Jaki powinnam miec rozmiar stanika? Chodzi mi o właściwą rozmiarowke i gdzie mo
          > ge kupic stanik swojego rozmiaru.
          >
          > Kalina
    • daisy87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 04.04.11, 13:20
      Witam wszystkie forumowiczki i proszę o pomoc :) Jestem tu nowa i szczerze mówiąc chciałam zacząć od początku czyli dobrania odpowiedniego rozmiaru. Noszę bieliznę w rozmiarze 30H (Freya). I pierwsze moje pytanie - jaki jest odpowiednik w polskiej rozmiarówce? Bardzo się w tym gubię, ponieważ mam też biustonosz 70 GG firmy Panache i nie wiem, czy to 70 GG to odpowiednik polski, angielski czy jaki? I mój drugi problem: nie potrafię zmierzyć poprawnie biustu. Pod biustem mam 72 cm ale później zaczyna się problem. Kiedy mierzę się w pozycji stojacej w staniku bądź bez mój biust osiąga 96cm. Czytałam jednak, że powinno mierzyć się w pozycji pochylonej bez bielizny i kiedy dokonam takiego pomiaru mam 106 cm. A to jednak duże rozbieżności. Dlatego proszę Was o radę :) Dziękuję i pozdrawiam.
      • maheda Re: 72/96 - daisy87 04.04.11, 20:12
        W polskiej rozmiarówce będzie różnie - od około 75G do 65L, w zależności od firmy, w którą będziesz celowała.
        Trzeba mierzyć, mierzyć, i jeszcze raz mierzyć.
    • basia9989 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 05.04.11, 07:24
      A ja mam 91 pod biustem a 108 w biuście na luzie w najszerszym miejscu.Jaki zatem powinnam nosić rozmiar?Dziękuję za odpowiedzi:)
      • maheda Re: 91/??? - basia9989 05.04.11, 07:37
        Przede wszystkim zmierz się w biuście w sposób opisany w pierwszym wątku.
    • echziuta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 05.04.11, 12:08
      Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru biustonosza (moje wymiary to 75/93). Karmię piersią już 17 miesięcy i cały czas używam biustonoszy do karmienia (mam ich już dość!!!). Chciałabym sobie kupić coś ładnego, seksownego, wygodnego i co pomogłoby moim dwóm zwisom dojść do jako takiego wyglądu. Mam jeden "wyjściowy" biustonosz Tryumf 75E, push-up, lecz wydaje mi się, że w obwodzie jest za duży i kiepsko podtrzymuje biust.
      Lubię biustonosze o budowie balkonowej, nie wiem czy takie byłyby dobre dla mnie?
      Bardzo prosiłabym o podanie przykładowych modeli dla mojego typu biustu (zwisy), z uwzględnieniem mojego rozmiaru. W jakiego typu biustonoszu mogłabym spać?
      Dzięki wielkie!!!
      • maheda Re: 75/93 - echziuta 05.04.11, 20:35
        Proponuję zacząć od staników w rozmiarze europejskim około 70E-70F (z ukłonem w stronę 70F), względnie brytyjskim z okolic 32(70)E.
    • ma-ura 83/111 05.04.11, 23:04
      to jaki bedzie tak wogole i w effuniakach, bo bardzo mi sie podobaja
      • maheda Re: 83/111 - ma-ura 06.04.11, 08:44
        W effuniakach chyba zaczynałabym od okolic 80G... albo 85F/85FF.

A w innych stanikach - od okolic 34(75)GG lub 34(75)H.
    • ardetha 87/112 06.04.11, 10:50
      Witam. Chciałabym prosić o radę w doborze "karmnika". Obecnie karmię swoje drugie dziecko, ponad czteromiesięczne, laktacja ustabilizowana. Po drugiej ciąży przytyłam. Staniki do karmienia po pierwszym dziecku, kupowane jako 75D albo E, już nie pamiętam, mają za małe miski, a biustonosze z okresu, nim zostałam mamuśką są śmiesznie małe, bo całe życie słyszałam, że mój rozmiar to 75C maksymalnie, choć i wtedy ledwie wciskałam piersi w ten rozmiar. Proszę o radę, w jakich rozmiarowo obszarach powinnam szukać biustonosza na czas laktacji, może polecicie mi jakąś markę, która ma fajną karmnikową ofertę. Chciałam jeszcze zapytać, od staników jakich firm warto zacząć, by poprawić kondycję biustu, zmaltretowanego latami złego "ostanikowywania", bo obiecałam sobie, że po zakończeniu karmienia nie odwiedzę żadnego z dawnych bieliźniaków:). Pozdrawiam.
      • maheda Re: 87/112 06.04.11, 12:15
        Skoro nosisz 75, proponuję okolice staników też w tym obwodzie - około brytyjskiego 34(75)GG. Spróbuj ewentualnie też 36(80)G.

Staniki bez fiszbin trzeba dobierać nieco mniejsze w miseczkach, niż w przypadku staników z fiszbinami, bo piersi w nich się nieco inaczej układają.
    • kkkkatarzynka 72/94 08.04.11, 10:01
      Witam,
      Moje wymiary: pod biustem-72, w biuście 94. Noszę rozmiar 70E, względnie 65F, w zależności od modelu. Staniki w tych rozmiarach leżą na mnie idealnie. Ale mam pytanie o rozmiarówkę brytyjską- proszę o pomoc w przeliczeniu.
      Dzięki.
      • maheda Re: 72/94 - kkkkatarzynka 08.04.11, 10:22
        Odnoszę wrażenie, że piszesz o rozmiarówce brytyjskiej.
        70E to jest 32E, a 65F to jest 30F.
        • kkkkatarzynka Re: 72/94 - kkkkatarzynka 08.04.11, 10:25
          Dzięki śliczne :)
    • bebe.lapin 70/91; 71/96; 76/101 09.04.11, 20:34
      Serdecznie prosze o pomoc w krzewieniu misji stanikologicznej i o podpowiedz w okresleniu rozmiaru stanikow dla trzech pan. Damy w wieku od 48 do 56 lat, majace dzieci.
      Pierwsza: obwod pod 70cm, w biuscie ok 90-91,5, ale jest co wygarniac i potencjal do wygarniecia. Druga: 71 pod biustem, okolo 96 w biuscie, ale znowu - bedzie pewnie co wygarniac; trzecia kolezanka: 76 pod (na pewno bedzie dobry obwod 70), ok 101 w biuscie.

Z gory dziekuje! Przeliczalam w elektronicznym brafitterze i wg tabelki, ale wole skonfrontowac z najnowsza wiedza stanikilogiczna. :D
      • maheda Re: 70/91 - bebe.lapin - dama 1 10.04.11, 09:43
        Jeśli jest co wygarniać, to miseczki pewnie będą na początek lepsze nieco mniejsze.

Zatem na początek może 30(65)E lub 30(65)F?
      • maheda Re: 71/96 - bebe.lapin - dama 2 10.04.11, 09:44
        Tutaj chyba zaczynaj od 30(65)FF - 30(65)G...
      • maheda Re: 76/101 - bebe.lapin - dama 3 10.04.11, 09:45
        Może zacznij od 32(70)FF?
        • bebe.lapin Re: 76/101 - bebe.lapin - dama 3 10.04.11, 12:06
          Dziekuje mahedo :) takie rozmiary wyszly i mnie, ale chcialam sie upewnic :)
    • ania_tomaszewska16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 10.04.11, 18:26
      Witam!
      ciesze sie, ze znalazlam wasze forum...mam nadzieje, ze pomozecie mi w wyborze/doborze stanika, w ktorym bede sie czuc komfortowo...
      zastosowalam sie do Waszych porad co do mierzenia i oto wyniki:
      pod biustem 80cm, w biuscie 97 cm
      moj ulubiony biustonosz czyt. najwygodniejszy to 80D Ann Summers, czasami nosze 75DD, zalezy od firmy....najczesciej mam problemy z ramiaczkami, ktore czesto wbijaja mi sie w ramiona. Kiedy je troche poluznie, zsuwaja mi sie z ramion...
      z gory dziekuje za porade
      • maheda Re: 80/97 - ania_tomaszewska16 10.04.11, 21:38
        A czy w tych stanikach w rozmiarze 75DD, jeśli założysz je zgodnie z instrukcją w drugiej linijce mojej sygnaturki, wszystko jest w porządku? Bez oszukiwania?
        • elapieczus1 Re: 80/97 - ania_tomaszewska16 11.04.11, 14:05
          proszę o dobranie rozmiaru pod biustem 90 w biuście 106 kupiłam sobie kiedyś Frillys Louise Bra schowałam metkę więc podam ten rozmiar z metki 36F dodam że biustonosz leżał idealnie
          • maheda Re: 90/106 - elapieczus1 11.04.11, 14:53
            To jest stanik firmy Panache, zatem celuj nadal w ten rozmiar 36(80)F.
    • martula36 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 47 11.04.11, 18:26
      Witam,proszę o pomoc ,pod biustem 75 , w biuście 92-93,
      • maheda Re: 75/92 - martula36 12.04.11, 13:45
        Może zacznij od okolic 70D lub 70DD?
    • nynulka78 78/97 POMOCY!!! 12.04.11, 12:50
      Przy bardzo ciasnym mierzeniu centymetrem krawieckim mam 77-78 cm pod biustem a na luzie w biuście (bez stanika) w najszerszym miejscu 97 cm.
      Jaki rozmiar mi polecacie, bo według wszelkich wyliczeń tabelkowych wychodzi mi angielskie 70F, a do tej pory przez całe lata nosiłam doradzany mi w sklepach bieliźniarskich 75D, najczęściej Triumpha, dopóki mój biust był jędrny, okrągły i młody nie było tak źle ale teraz jestem po dwóch ciążach i wykarmieniu dwóch córeczek piersią (po rok każdą) i kształt moich piersi pozostawia wiele do życzenia i mam niemiłosierne jak to nazywacie "buły" pod pachami, przez to upchnęłam do szafy wszystkie piękne sukienki w wycięciami i właściwie nie lubię nosić niczego bez rękawków.... Doradźcie mi jaki staniczek kupić na początek i w jakim rozmiarze, bo studiuję to forum już od kilku dni i kompletnie zgłupiałam. Dodam, że moje piersi są dość daleko od siebie... Zastanawiam się nad Arabellą z Frei albo jakimś Panache'm, Proszę o pomoc doświadczone koleżanki.

• maheda Re: 78/97 - nynulka78 12.04.11, 13:46
        Zmierz się w biuście w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku, proszę.
        • nynulka78 Re: 78/97 - nynulka78 12.04.11, 14:09
          No dobra zmierzyłam się tak jak piszecie choć nie mam wygodnych staników (99% to push upy), ale zrobiłam to w miękkim i wyszło mi 99 cm, natomiast po ciasnym pomiarze pod biustem na stojąco wyszło mi 76 cm. Muszę jeszcze dodać, że mam sporą asymetrię bo lewa pierś jest większa od prawej I co teraz...? ;/
          • maheda Re: 76/99 - nynulka78 12.04.11, 15:26
            W takim razie spróbuj staników, które będą miały rozmiar około brytyjskiego 32(70)F, względnie 34(75)E. Od nich zacznij mierzenie, a potem zastanawiaj się, co dalej.

Przy asymetrii wybieraj staniki z poziomą górną krawędzią lub takie, w których górna część miseczki zrobiona jest z elastycznej koronki.
            • nynulka78 Re: 76/99 - nynulka78 12.04.11, 17:14
              Dziękuję za podpowiedzi, a czy mogłabyś napisać od jakiego modelu najlepiej zacząć "nowe życie" mojego biustu?
              • maheda Re: 76/99 - nynulka78 12.04.11, 22:02
                Tego nie jestem w stanie stwierdzić, niestety...
                Polecam wątek "Mój pierwszy stanik":
                forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78247941,,Pierwszy_dobry_stanik_.html?s=0
    • penellopa 80/96 13.04.11, 15:38
      Jestem 2,5 tyg. po porodzie. Do tej pory nosiłam obwód 70,mając 76-78 pod biustem . Teraz ciut więcej. I chodzi mi o angielską rozmiarówkę. Czy celować w 70E? 70F? Czy może 75DD? Dzięki za pomoc
      • elefterija5 69/85 13.04.11, 16:20
        Noszone wczesniej - nie zaskocze - 75 B , w porywach do 80 B :D
        Według moich obliczen, powinno byc 60 D , 65 D ??
        Pomóżcie prosze :)
        P.S nie moge doczekac sie nowych biuściastych zakupów :)
        • maheda Re: 69/85 - elefterija5 13.04.11, 17:24
          Tak, okolice 65D, 65DD :)
          Względnie 60E-60F, wszystko będzie zależało od marki.
      • maheda Re: 80/96 - penellopa 13.04.11, 17:23
        Wszystko zależy od stanika.
        W niektórych wystarczy Ci 75, w innych lepiej będą leżały obwody 70.
    • maheda TEN WĄTEK JEST JUŻ ZAMKNIĘTY 13.04.11, 17:25
      Proszę wpisywać się w nowym wątku rozmiarowym.
    • montana26 73/83 16.01.12, 21:55
      Jaki powinnam wybrać rozmiar stanika / góry stroju kąpielowego z Victoria's Secret a więc w rozmiarówce amerykańskiej . Normalnie noszę 75 B / 75 C w zależnosci od firmy . Teraz mam 75 C Triumpha i jest ok( choć może miseczka nie jest szczelnie wypełniona ) ale niektóre 75 B Triumpha też pasują( ale są bardzo wypełnione , tak na styk) i tak balansuję pomiedzy tymi dwiema miseczkami . Zastanawiam się czy nie powinnam mieć mniejszego w obwodzie stanika z miseczką C ? 70 C ?
      Wymiary :pod biustem 73 cm , biust 83 cm .
      • anna-pia Re: 73/83 18.01.12, 17:28
        Jeśli zmniejszasz obwód, trzeba przeskoczyć o miseczkę w górę - czyli zmierz 70C i 70D, może faktycznie być wygodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka