Dodaj do ulubionych

Firma Ava (2)

09.03.12, 16:30
Poprzedni wątek się zarchiwizował, a chciałam zapytać, czy od tamtego czasu ktoś testował te staniki i jak wrażenia. (W jakimś wątku widziałam, że ktoś nosi, ale nie mogę go znaleźć).
Zanim przejdę do swoich problemów, to zauważę, że na stronie producenta przy niektórych modelach z kolekcji wiosenno-letniej jest info, że występują do miseczki J w węższych obwodach (65 i 70), więc wygląda na to, że poszerzyli trochę rozmiarówkę.

A teraz wyleję swoje żale: ;)
kupiłam jakiś czas temu full cup Seretha (chociaż w porównaniu z full cupami, z którymi dotąd miałam do czynienia, to ten ma dużo niższy mostek i więcej odsłania), rozmiar 65I (brytyjskie i effuniakowe noszę 65H) - całkiem ok; 70I, które wg tabelki miało być odpowiednie, odpowiadało tylko obwodowo, miska była za duża, z braku 70H wzięłam 65I właśnie. Miska dość zamknięta, ale nie wbija się, obwód nie dusi, zostawiłam. Rozmiarowo porównywalny z moją Dalią Lilly 65I.
Ostatnio znów mnie naszło, żeby sprawić sobie coś ładnego i niedrogiego, wybór padł na ten model. Otworzywszy przesyłkę ujrzałam niespodziankę: też 65I, a mniejsze. Obwód na pierwszy rzut oka za mały - jak wyjęłam z pudełka, to tylko zapłakałam, że się w to nie zapnę (w spoczynku 55, rozciąga się do 73cm). Z przedłużką okazało się, że miska byłaby dobra o rozmiar większa.
I zastanawia mnie, jak trafić we właściwy rozmiar od razu. Bo ten drugi stanik jest z nowszej kolekcji i bardziej zgodny z ich tabelką, ale nie sądzę, żeby na podstawie dwóch egzemplarzy można było wnioskować o całej rozmiarówce i związku tabelki z rzeczywistością. (Tak, wiem, na przyszłość będę już zamawiać kilka sąsiadujących rozmiarów, chociaż będzie mnie to na jakiś tydzień uziemiało finansowo).
Dlatego, jeśli jest tu użytkowniczka, która już ma jakieś pojęcie, wypróbowywała więcej modeli i może je jakoś porównać, dokonać jakichś uogólnień, to proszę o pomoc i radę.
Obserwuj wątek
    • sbarazzina Re: Firma Ava (2) 09.03.12, 16:57
      Ten full cup wygląda jak zwykły plunge :)
      • maith Re: Firma Ava (2) 09.03.12, 18:37
        Bo oni mają jakiś bajzel w nazewnictwie.
        Plunge nazywają full-cup. Ale nie zawsze, bo czasem full-cup przypomina jednak full-cup.
        Balkonetki nazywają soft albo semi-soft. Ale pod tą nazwą może być cokolwiek, równie dobrze np. half-cup...

Tu np. niby "half-cup" a zasłania cały biust
        avalingerie.pl/pl-pl/model/av-889-galapagos-half-cup,180
        I jest wyraźnie większe niż coś, co radośnie podpisali "Full-cup"
        avalingerie.pl/pl-pl/model/av-903-manila-full-cup,192
        Ale "full-cupem" nazywają też to (a to już w zasadzie mogłoby za full-cup uchodzić)
        avalingerie.pl/pl-pl/model/av-899-celebes-full-cup,205
        (przy okazji, tu zabawnie grafikowi wyszedł bok, zresztą w ogóle ich fotoszopista bardzo się starał, żeby było wyraźnie widać jego pracę ;)

Generalnie pod każdą nazwą można znaleźć totalnie różne modele.
        Jeśli rozmiarówka jest równie "jednolita", to nie liczyłabym na trafienie we właściwy rozmiar od razu. Do tego ta ich tabelka jakaś dziwna jest...
        Np. to 65I jest na tyle samo w biuście, co 70F/G i co 75...D
        Zastanawiam się, czy poważnie tak je szyją, czy to jakiś błąd jest...
        • brastar Re: Firma Ava (2) 11.03.12, 11:44
          Wiosenne nowości z Avy to modele dużomiskowe (wypadają większe o jeden rozmiar od rozmiarówki standardowej) i dość ciasne w obwodzie.
          • darchangel Re: Firma Ava (2) 16.03.12, 18:04
            brastar napisała:
            > Wiosenne nowości z Avy to modele dużomiskowe (wypadają większe o jeden rozmiar
            > od rozmiarówki standardowej) i dość ciasne w obwodzie.

Dzięki :)

maith napisała:
            > Jeśli rozmiarówka jest równie "jednolita", to nie liczyłabym na trafienie we wł
            > aściwy rozmiar od razu. Do tego ta ich tabelka jakaś dziwna jest...

No tego się obawiam, ale jak już mam info od brastar, to chociaż +/- wiem, od której strony się za to zabrać. Tabelka w ogóle jakoś nigdy do rzeczywistości nie pasowała: kiedyś, nosząc 34G brytyjskie, z Avy kupiłam sobie 75G. A teraz, w przypadku mojego niedawnego zakupu, pasuje to, co tabelka wywróżyła.
            Ale poszukam tych sklepów w Warszawie, co są wymienione na stronie i sprawdzę, co tam mają.
            • ashtare Re: Firma Ava (2) 27.03.12, 12:14
              hej! i jak cos sie wywiedzialas w Avie?
              tez mam 34G i jestem bardzo ciekawa czy obecne/nowe modele tez beda 75G dobre czy mniejsze?? ;)
        • diuszesa Re: Firma Ava (2) 19.03.12, 00:57
          Sprzedawałam trochę Avy, więc może moje uwagi będą w jakiś sposób pomocne.

To, co w Avie nazywane jest full cupem, to jest raczej plunge o średniowysokim mostku ;-) Maith, te modele, które zalinkowałaś (z wyjątkiem pierwszego, hulfcupa) prawdopodobnie są robione na jednym kroju - zmienia się tylko materiał, którym obszyte są miski. Wprawdzie na modelkach wyglądają, jakby mocno się od siebie różniły, ale wiadomo, jak to jest na zdjęciach katalogowych ;-)
          Ten full cup jest trochę wyższy od Comeximowego plunge'a i nie powodujący takiego wylewania się środkiem w przypadku mniej jędrnego biustu. Miseczki ciut wyższe od Comeximu, ale też nie jakoś specjalnie zabudowany. Tak naprawdę blizej mu do usztywnianej balkonetki. Czasem lubi odstawać na mostku. Ale generalnie należy do modeli, które w większości lubią się z wieloma kobiecymi biustami.
          Half cup usztywniany jest dość niski. Miseczki idą bardziej poziomo. Ładnie leżał na biustach hiperboloidalnych, szerokorozstawionych, zaczynających się mocno spod pachy.
          Semi Soft- cup - balkonetka półusztywniana to był zawsze mój faworyt i wg mnie jeden z najlepszych krojów wśród polskich producentów. Ewidentnie model udany, na większości osób leżał ładnie, przylegał na mostku, zbierał, nie dziobował. Na biustach hiperboloidalnych leżał średnio, ale tragedii nie było ;-) Ja jestem nim cały czas zachwycona. Na zdjęciach ten model ma górną koronkę taką jakby wyższą - w odróżnieniu od innego półusztywnianego modelu, który ma górną koronkę cieńszą, mniejszą objętościowo i leży też łądnie, ale jest małomiskowy.
          O najnowszej kolekcji się nie wypowiem, ale ogólnie Avę uważałam za dużomiskową - większą o 1 rozmiar od przeciętnych polskich misek, np. od Comeximu. Zdarzały się odchylenia od normy jeśli chodzi o wielkość misek (np. w tym fullcupie kiedyś puścili partię wieeelkomiskową), ale poza tym jednym wyjątkiem nie były jakoś znaczące.Obwodów najnowszej kolekcji nie znam.
          Generalnie ich wielkość mogłabym określić jako: half cup - podobne innym polskim producentom, full cup i semi soft cup - większe o 1 rozmiar od half cupa, semi soft z cieńszą koronką - mniejsze o 1 rozmiar od half cupa.
          • niebieska.kokardka Re: Firma Ava (2) 19.03.12, 15:24
            Mój biust najlepiej leży w semisoftach avy, i Gaia i Konrad juz tak dobrze nie wyglądają i nawet jakbym chciała kupic dla odmiany coś innego niż Avę, w zbliżonej cenie nie da się. Nowej kolekcji nie miałam jeszcze pryjemności mierzyć, kilka dni temu zakupiłam taki oto w rozmiarze 70I, przy wymiarach 73/101. Biust mam kropelkowy, właśnie uciekający na boki i ostatnio cięższy, bo ciążowy, nie wiem czy to ma jakiś wpływ (tak na mój chłopski rozum), mam wąską klatkę piersiową i np Gaia sprawia wrażenie, jakby jeszcze bardziej rozstawiała piersi na boki, czego nie ma w Avie. Na mojej koleżance, z nieco mniejszym biustem i szersza klatką Gaia leży rewelacyjnie.
            Modele trzeba mierzyć, bo niestety nie zawsze są takie same w tym samym rozmiarze, Avy uzywam około 2 lata, i nie załapałam o co chodzi, generalnie do tej pory nosiłam 70H i wszystkie w takim rozmiarze ale nie każdy model, nawet z semisoftów. Może to kwestia surowców, bo podejrzewam, że semisofty robią z jednego kroju, chyba.
            Trzeba też zwrócic uwagę na odcinające pachy, niektóre staniki wżynają się tworząc mikroranki (w tym samym rozmiarze).
            Co do tabelki, nauczyłam się że nie warto na to patrzeć ale w tej firmie tragedii nie ma, rozmiary sa chyba najbardziej zbliżone, ale patrzę na to laickim wzrokiem a nie fachowym;)
            W cenie do 100zł, u mnie Ava wypada najlepiej:)
    • imp18 Całkiem, całkiem :) 10.05.12, 15:22
      Dzisiaj miałam okazję zmierzyć model AV 734 Quieto Semi Soft (a przynajmniej na 99% to był ten). Przyznam szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczona :)
      - na moje 73/75 pod biustem 70 była ciasna (porównałabym do effuniaka, którego akurat miałam na sobie, onyksa CH 70F)
      - mierzyłam rozmiar 70F i 70G - i chyba wypadam gdzieś pomiędzy bo 70F się wbijało, a 70G trochę powiewało na górze, więc trochę większe niż tabelkowa rozmiarówka (mam 96-97 w biuście)
      - pomimo, że był tylko do połowy usztywniony nie odznaczało się to i bardzo ładnie kształtował biust :)
      - kosztował niecałe 90zł, a w necie widzę, że czasami nawet za 40 zł można u nich kupić biustonosz
      - do porównania wzięłam biustonosz gaia w tym samym rozmiarze i kroju (też do połowy usztywniona balkonetka) i gaia wypadła tragicznie dla mnie - totalnie luźny obwód, a mój biust wyglądał w nim jak rakiety :P

Podsumowująć - bardzo chętnie pomierzę inne modele tej firmy i na pewno będę jeszcze ją testować :)
      • ptasia Quieto semi soft 65f, push-up nieznany 70F 24.01.13, 20:28
        Mierzyłam dziś Quieto 734 w rozm. 65f - obwód dla mnie ok, czyli jednak potrzebuję ściślejszy niż w Effuniakach, w których wystarcza 70-tka (70E/F, zależnie od modelu), zaś miski gdzieś o oczko za małe, więc dla mnie tu rozmiarówka raczej typowo polska (w sensie, że potrzebowałam 65g, którego w sklepie nie było). Mierzyłam też wrzosowego pusiapka 70F - model nieznany - obwód luźny, zresztą cały z koronki, miski z wkładkami na mnie mogłyby robić za "tak wygląda zły efekt", bez wkładek byłyby też ciut maławe. Ogólnie jakość semi softa na plus - wykonanie, potencjalny efekt - porównywalny z przynajmniej 2 x droższą Dalią, chętnie coś spróbuję we właściwym rozmiarze. Push up niestety prezentował się jakościowo ciut gorzej.
    • fioolkaa 708 Edele czarny 23.06.12, 22:52
      nie wiem czy ten model jest jeszcze dostępny, kupiłam go ponad rok temu i jestem bardzo zadowolona. moje wymiary to 68/92 edele jest w rozmiarze 65G i jest naprawdę świetny. Pomimo tak długiego użytkowania stanik się nie rozciągnął, obwód jest nadal ścisły. Stanik jest zrobiony z przezroczystej siateczki z hatami, jest bardzo ładny i wygodny. Ramiączka wąskie. Jedyny mankament jest taki, że biust wygląda w nim na mały, ale to miękki stanik więc nie ma czego oczekiwać. Właśnie rozważam kolejny zakup z tej firmy :)
    • wujka Edi 706, czarny half-cup 70F 24.06.12, 00:05
      Moje wymiary: pod biustem ścisło 67 cm, luźno 71 cm, w biuście 94cm w pozycji wyprostowanej, w pochylonej 95 cm.

Model sprzed roku. Czarny z czerwonymi kwiatkami koronkowy half-cup z jednym pionowym cięciem. Były też z tego samego materiału inne kroje (m.in 708, o którym pisała wyżej Fioolkaa). Eidi 706 wygląda tak
      avalingerie.pl/pl-pl/model/av-706-eidi-soft,77
      Mam go już dość długo i po wielokrotnym praniu w pralce (z płynem zmiękczającym) biustonosz nie zmienił swojego wymiarów, ani nie stracił wcześniejszych właściwości. Robi kulisty kształt i nie rozstawia na boki, ramiączka raczej z tych węższych (13 mm), regulowane na całej długości. Niestety biustonosze Avy mają chyba zawsze zapięcie na dwie haftki w dwóch rzędach. W ciągu dnia często muszę się w nim przepiąć na ten drugi/ostatni rząd, ale po praniu znowu zapinam się na pierwszy. W innych krojach występowały obwody 65, ale ten miękki half-cup szyją dopiero od 70.

W tym kroju był jeszcze model Raimi 705
      avalingerie.pl/pl-pl/model/av-705-raimi-soft,106764
      mojetakiete.pl/product-pol-12597-Ava-764-kolor-szafran-typ-Miekki-.html
      i jeszcze jakiś jasny, ale nie znalazłam ich już nigdzie w sprzedaży w rozmiarze 70F. Za późno się zorientowałam, że to taki fajny model i już na ten rozmiar nigdzie nie natrafiłam.
      Niestety w ostatnich dwóch kolekcjach tego kroju nie widziałam :(

• wujka Re: Edi 706 - proszę o skasowanie 24.06.12, 00:14
        Proszę o skasowanie powyższego postu - zrobiłam błąd w nazwie modelu, a do tego jeden z linków prowadził nie tam gdzie miał :)
    • wujka Eidi 706, czarny half-cup 70F 24.06.12, 00:12
      Moje wymiary: pod biustem ścisło 67 cm, luźno 71 cm, w biuście 94cm w pozycji wyprostowanej, w pochylonej 95 cm.

Model sprzed roku. Czarny z czerwonymi kwiatkami koronkowy half-cup z jednym pionowym cięciem. Były też z tego samego materiału inne kroje (m.in 708, o którym pisała wyżej Fioolkaa). Eidi 706 wygląda tak
      avalingerie.pl/pl-pl/model/av-706-eidi-soft,77
      Mam go już dość długo i po wielokrotnym praniu w pralce (z płynem zmiękczającym) biustonosz nie zmienił swojego wymiarów, ani nie stracił wcześniejszych właściwości. Robi kulisty kształt i nie rozstawia na boki, ramiączka raczej z tych węższych (13 mm), regulowane na całej długości. Niestety biustonosze Avy mają chyba zawsze zapięcie na dwie haftki w dwóch rzędach. W ciągu dnia często muszę się w nim przepiąć na ten drugi/ostatni rząd, ale po praniu znowu zapinam się na pierwszy. W innych krojach występowały obwody 65, ale ten miękki half-cup szyją dopiero od 70.

W tym kroju był jeszcze model Raimi 705
      www.dlazmyslow.pl/Ava-Raimi-705-biustonosz-miekki,p-3650,kat-1,rodzaj-11.html
      mojetakiete.pl/product-pol-12597-Ava-764-kolor-szafran-typ-Miekki-.html
      i jeszcze jakiś jasny, ale nie znalazłam ich już nigdzie w sprzedaży w rozmiarze 70F. Za późno się zorientowałam, że to taki fajny model i już na ten rozmiar nigdzie nie natrafiłam.
      Niestety w ostatnich dwóch kolekcjach tego kroju nie widziałam :(
    • darchangel Juno 70I, Seretha 65I - po dłuższym czasie 19.09.12, 17:14
      Podejrzałam w jednym wątku skargi, że mało recenzji staników się pisze, zwłaszcza recenzji tych tańszych. Jako, że używam, i zamierzam eksperymentować dalej, to opiszę, jak się moje Avy sprawują po dłuższym czasie użytkowania.
      Juno half cup, rozmiar 70I.
      Wymiary mam takie, jak kiedy kupowałam; 67/~98, biust pełny z każdej strony ;) (brytyjskie 30GG/H bliżej H)
      Obwód się trochę rozciągnął (65 był za ciasny, 70 był ok), ale wygląda na to, że bardziej się rozciągać nie zamierza. Zapinam się na drugą (ostatnią niestety) haftkę. Leży dobrze, modeluje dobrze, nie zdeformował się (prałam cały czas w pralce, w pewnym momencie nawet bez woreczka - i nic, żadne nitki nie wyłażą, nic się nie pruje, nie odkształca. Trochę niski pod pachą, ale i tak jest jednym z moich ulubionych staników (tak, noszę go często :) ale więcej halfów nie planuję)
      Seretha plunge (wg producenta full cup) 65I
      Ścisły, nie rozciągnął się mimo intensywnego użytkowania (też bardzo go lubię), prania w pralce (też miał przygody bez woreczka). Minus za gryzące zapięcie, które dopiero po podszyciu aksamitną wstążką zrobiło się niewyczuwalne. Generalnie stanik jak druga skóra - nie czuję, że mam na sobie (no dobra, czuję, że mi piersi nie wiszą). Nie pruje się, nie deformuje... chociaż mam wrażenie, że zrobił się mniej zamknięty, niż na początku był, ale to akurat na plus :) Generalnie super zakup za takie pieniądze (jakieś 60zł z wysyłką).

Podsumowując: mimo oszukliwej tabelki ;) i chwilowego zamrożenia pieniędzy na czas dopasowania właściwego rozmiaru, opłacało się. Wygląda na to, że 2 modele są ze mną kompatybilne :) a i jakość w stosunku do ceny wypada bardzo dobrze. Jak się zaopatrzę w więcej staników Avy (a zamierzam, po obejrzeniu jesienno-zimowej kolekcji), to dam znać :)
      • niebieska.kokardka Re: Juno 70I, Seretha 65I - po dłuższym czasie 19.09.12, 19:37
        Potwierdzam, Ava ma rozjechana tabelkę ale jakość super (za tą cenę). Mam wrażenie, że ciągle cośtam zmieniają i udoskonalają albo mój biust się zmienia;)
        Te nowe modele niby, halfcup i fullcup, nie przymierzałam. Jak bardzo odkrywają/zakrywają biust?
        • mikaz88 Ava - zmieniająca się rozmiarówka 21.09.12, 03:34
          Ava ma bardzo rozchwianą rozmiarówkę i na pewno nie próbowałabym kupować niesprawdzonych modeli przez internet, bez mierzenia.
          Ogólnie moim faworytem jest: www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-735-troppo-semi-soft,38 cudowny, idealny biustonosz, pomimo wielokrotnego prania ani nie stracił, ani fasonu. Po prostu idealny. Drugi ulubiony: www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-709-chantall-semi-soft,95 Krój identyczny jak turkus. Obydwa kupione w rozmiarze 70G w ogóle się nie rozciągnęły, koronka jest w takim samym stanie jak na początku.
          Ale niestety z sezonu na sezon ava się trochę "psuje". www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-848-astrae-semi-soft,3 z kolejnej kolekcji, koronka zrobiona z dosyć słabego materiału, szybko się rozciągnęła i niestety nieestetycznie wygląda.
          www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-897-uke-semi-soft,190 Ten sam problem z koronką, poza tym mam wrażenie, że spłaszcza dosyć mocno i niestety fiszbina jest za szeroka, kończy się zadaleko pod pachą,jakieś 2 cm poza biustem.
          I jeszcze jedno nie podoba mi się w avie: coraz wyższe mostki w półusztywnianych, co jest bardzo niewygodne.
          Innych niż półusztywniane nawet nigdy nie mierzyłam, gdyż są niedostępne w moim mieście (nie wiem dlaczego).
          A propos rozmiarówki, z każdą kolekcją muszę nosić inny rozmiar. 70G i 70H z różnych kolekcji są takie same. Dlatego uważam, że trzeba koniecznie je mierzyć.
          Nie podoba mi się także fakt, że w miskach H dają grubsze ramiączka.
          A propos zapięcia, wszystkie półusztywniane mają trzy stopnie regulacji zapinania.

Znowej kolekcji na pewno będę polować na: www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-1002-markiza-semi-soft,252 nie jest za urodziwy, ale widać, że ma dobrej jakości koronkę i niski mostek.
          • niebieska.kokardka Re: Ava - zmieniająca się rozmiarówka 22.09.12, 10:42
            Co do turkusu też mam podobne odczucia, tylko, że mój nie przetrwał prania niestety;) materiał jest chyba zbyt delikatny, bo straaaasznie się siepie i maszyna do szycia i podszywanie nie pomaga.
            A co do Uke i Astrae to dziwne, bo mi się trzymają świetnie a nosze od kilku miesięcy. Tylko kupiłam je na początku ciąży a teraz na finiszu są za duże, bo zamiast tyć to schudłam sporo i ważę mniej niż te kilka miesięcy temu, trochę pusto się w misce zrobiło;D
            A mostki dla mnie super:D
        • darchangel Re: Juno 70I, Seretha 65I - po dłuższym czasie 27.09.12, 15:21
          niebieska.kokardka napisała:

> Te nowe modele niby, halfcup i fullcup, nie przymierzałam. Jak bardzo odkrywają
          > /zakrywają biust?

Halfcup tak jak halfy brytyjskie, tzn. zakrywają bardziej, niż effuniakowe. Porównywalnie z np. maskaradkowym Delphi czy curvykate'owym Tease Me. Znaczy: brzeg miseczki powyżej krawędzi brodawki, nie na styk, jak to miałam np. w CH Toffi.
          Plunge/fullcup z kolei nadaje się do głębokich, ale dość wąskich dekoltów, mostek niski, ale mam wrażenie, że miseczki dość konkretnie zakrywają piersi.
    • martvica Ava Troppo semi-soft, 70F 09.10.12, 16:37
      Upolowałam turkusa z nadzieją że będzie kusidełkiem, ale jako kusidełko się nie bardzo nadaje.
      Jak na mój gust dośc zabudowany i wychodzi mi z większości dekoltów, ale podobno stopień zakrycia biustu ma jak przeciętna balkonetka (wierzę, nie mam w szufladzie ani jednej klasycznej trzyszwowej balkonetki, jestem przyzwyczajona do halfów i pionowych cięć). Bardzo ładnie zbiera do środka. Całkiem niezły kształt, ciut bardziej noskowy niż lubię ale nie jest to efekt straszliwych dziobów jakie miewałam we Freyowej Arabelli i rodzince ;)
      Bardzo ładny, w bardzo przyzwoitej cenie. A, i najważniejsze - obwód ścisły i stabilny. Kupiłam 70 i cieszę się że jednak nie 65, jak początkowo myślałam, bo bym się nie zapięła.

Dla ułatwienia moje mniej więcej wymiary: 72/92 (podejrzewam lekką nadtabelkowość), 32F w La Senzie jest na mnie dobre w otwartych krojach, w przeciętnych brytyjczykach celowałabym w 30FF, a w Ewie Bień pasuje mi 65G w miękkich pionowych halfach.

Widzę potencjał, chciałabym jeszcze przetestować ich halfy i push-upy, tylko ze starszych kolekcji bo nowa zupełnie do mnie nie mówi - zgaszone, nudne kolory i jakoś zupełnie nie dla mnie.
      • arienna Ava Doppio 09.10.12, 22:38
        czyżby to był push-upowy krewniak Troppo? :) czy któraś z Pań ma doświadczenie z tym modelem?
      • nathd Ava Troppo 70I 12.02.13, 22:51
        Na 32G/GG pasuje 70I zwykle z Avy. Tutaj podobnie. Stanik ładnie, porządnie wykonany. Daje bardzo ładny kształt, zaokrąglony. Wygodny. Zbiera po bokach. Stanik ma ścisły obwód. Przeszedł już kilka prań i na razie nic mu nie dolega :)
    • kasica_k Gdzie kupujecie Avę? 22.10.12, 04:43
      W sklepie firmowym czy gdzie indziej - jakieś inne godne zaufania źródła?
      • katia_a Re: Gdzie kupujecie Avę? 22.10.12, 20:24
        W sklepie Avy wiele modeli jest niedostępnych. Milady.pl ma wiele modeli na swojej stronie. Nie wiem, na ile dobry jest sklep internetowy, ale byłam w ich sklepie stacjonarnym w Gdańsku i odniosłam pozytywne wrażenie. Pani prowadzi głownie polskie marki, m.in. Avę i Effuniaka i stara pomóc się klientkom we właściwym doborze biustonosza.

Jest to niewielki sklep i wielu modeli pani nie ma w rzeczywistości na stanie, ale sprowadza je stosunkowo sprawnie (słyszałam opinie klientek w sklepie).

Ceny bardziej korzystne, niż w Dopasowanej (Avy po 120!). Choć i tak wyższe, niż w moich osiedlowych sklepach może bez brafittingu, ale z porządną rozmiarówką (No, może nie na brytyjskie 32j, ale staniki bynajmniej na polskim G się nie kończą). U pani Marzanny staniki chodzą poniżej 70zł (taka tam sobie pasmanteria), a w butiku obok po 85-89zł.

Zastanawiam się, skąd to zróżnicowanie cen. Ale cieszę się, że za mój komplet Ava Caltha dałam mniej, niż w Dopasowanej dałabym za sam stanik.
      • martvica Re: Gdzie kupujecie Avę? 23.10.12, 11:49
        W sklepie internetowym Avy są chyba resztki cofnięte z magazynów głównie, natomiast na stronie mają zakładkę dystrybucja: avalingerie.pl/distribution/index?type=store®ion_id=7&city_id=3 i czasem coś pokazuje. W Krakowie na przykład nie pokazuje nic, ale podobno są gdzieś w Galerii Krakowskiej (oficjalne stanowisko firmy na FB) i w małym sklepiku na Długiej (wiem od znajomej, nigdy nie mogę się wybrać, chociaż bywam obok średnio raz w tygodniu).
        Z internetowych na pewno jest w kontri i wyprzedażach bielizny.
      • darchangel Re: Gdzie kupujecie Avę? 23.10.12, 15:13
        Ja zamawiałam na kontri.pl - mają fajne promocje, całkiem tanio czasem (tylko przesyłka droga ;) ale i na to bywają zniżki).
        A generalnie wybieram się obczaić sklep w CH Land, o którym wspominała niebieska.kokardka
      • martulka_s Re: Gdzie kupujecie Avę? 23.10.12, 17:27
        Ja widziałam w Gorseterii Scarlett ale nie wiem jakie ceny bo nie pasowały.
        • beata-1978 Re: Gdzie kupujecie Avę? 09.11.12, 15:40
          Na pewno Avy są w sklepach sieci Marilyn (tej od rajstop). Byłam w 4 sklepach (we Wrocławiu i Słupsku) i wszędzie były Avy. Niestety rozmiarówka pozostawia wiele do życzenia. W rozmiarze 70G nie było nic. Obwody zaczynały się od 65 do miseczek F. 70-tki i 75-tki były do DD, czasem F. Większe miski tylko w 80 i 85-tkach.
          W OnlyHer we Wrocławiu również można kupić - nie wiem jak z innymi rozmiarami, ale 70G było, bo zakupiłam.
          Wczoraj zamówiłam kilka staników Avy w kontri.pl i na stronie Avy - jak przyjdą zrecenzuję.
          • ganbaja Re: Gdzie kupujecie Avę? 01.01.14, 12:01
            Ja znalazłam sklep www.jagna.pl
            Nie robiłam jeszcze zakupów,m przymiarki robię dopiero :-)
    • martvica Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 09.11.12, 15:10
      Poszłam dziś do małego sklepiku na Długiej w Krakowie i poprosiłam o okolice 70F w kroju innym niż semi-soft. Okazało się że raz, 70F to jednak za mało, dwa, semisofty są wyjątkowo ścisłe i bardziej optymalnym obwodem będzie 65. Przy czym G jest za małe w misce, a H lepsze.
      Mierzyłam modele usztywniane i mi się nie podobają - zdecydowanie to nie jest mój krój, za wysokie mostki i za duże zabudowanie (porównywalne do balkonetek znaczy). Po trzech zrezygnowałam z dalszych i próbowałam się zaprzyjaźniać z push-upami. Jak mówiłam 65G bułkowało, ale nic co było w H nie przemówiło do mnie estetycznie; jak już się ubierałam pani podała mi jakieś zabłąkane 70G, bo a nuż, i w końcu je kupiłam, bo było całkiem ścisłe i całkiem ładne. Dekolt robi, profilu nie psuje. Poduchy wyciągane, zszokowałam się wielkością - nie na grubość, tylko powierzchnią, ostatnio miałam push-upa za czasów 75D i 70E i wtedy były mniejsze ;)
      • mauske Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 09.11.12, 18:47
        A jaki model kupiłaś?
        • martvica Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 09.11.12, 19:51
          www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-991-berberis-push-up,209 ten
          Pani powiedziała że pod koniec miesiąca powinna miec dostawę, więc zajrzę czy nie przyjdzie Prius: www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-984-prius-push-up,233 w rozmiarze 65H, bo z 65G wylałam się górą a inny krój: www.avalingerie.pl/pl-pl/model/av-985-prius-full-cup,234 ze mną nie współpracował.
          Pani powiedziała że ten mój jest hitem, pokazała mi tez szarą Calthę która też się bardzo dobrze sprzedaje, ale chwilowo nie chcę semisoftów. Za to uświadomiłam sobie że mam szary stanik i może mogłabym mu dokupić Calthowe majtki do kompletu, bo są takie śliczne. Az chyba zajrzę do niej w poniedziałek i sprawdzę :D
          • gargutka Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 09.11.12, 21:55
            A możesz napisać, jak te modele cenowo stoją w sklepach?
          • gargutka Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 09.11.12, 21:56
            A możesz napisać, jak cenowo te staniki stoją? Dzięki.
            • martvica Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 09.11.12, 23:05
              Zapłaciłam oszałamiającą kwotę 70zł (dostałam 4zeta zniżki;))
              • niebieska.kokardka Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 10.11.12, 23:44
                A te fulcupy to podobno nieudane modele, nie miałam okazji mierzyc, może zalezy dla kogo?;)
                • martvica Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 11.11.12, 18:04
                  Nie do końca załapałam czemu mi nie pasują, miski z jednej strony duże - w sensie zabudowania i w ogóle, z drugiej chyba mi się próbowały wbijać w pierś krawędzią. Coś było nie tak. No ale ja mam dość kapryśny biust i mało co na nie dobrze leży.
                  • darchangel Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 11.11.12, 18:28
                    > Nie do końca załapałam czemu mi nie pasują, miski z jednej strony duże - w sens
                    > ie zabudowania i w ogóle, z drugiej chyba mi się próbowały wbijać w pierś krawę
                    > dzią. Coś było nie tak. No ale ja mam dość kapryśny biust i mało co na nie dobr
                    > ze leży.

Bo te miski są dość zamknięte (znaczy ja tak twierdzę, ale dla mnie z 90% modeli dostępnych na rynku ma zbyt zamkniętą miskę ;))
                    • martvica Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 11.11.12, 19:23
                      Może być że o to chodzi, jak patrzę w moją stanikową szufladę to zdecydowana większość to są half bądź 3/4 cupy z pionowym cięciem, które na ogół robią mi dobrze. Chyba właśnie dlatego że są otwarte. Plandże lubią mnie ciąć, dlatego raczej nie miewam (chociaż kupiłam ostatnio effuniakowego Violeta i nie tnie).
                      To jest trochę smutne, bo napaliłam się dziko na jeden model Gorsenii, taki w kwiatki, nazywa się Sandi chyba i tak naprawdę wiem że to platoniczne uczucie ale mam taką małą iskierkę nadziei w serduszku że może jednak :P

No i nadal nie mam totalnie pojęcia o tych halfach Avy. A po piątkowych doświadczeniach boję się zamawiać przez sieć bez mierzenia :)

I wiem że dopiero listopad, ale czekam na jakieś zapowiedzi wiosennej kolekcji, ta obecna mi się średnio podoba. Chcę KKK, czyli kwiatków, kratek i kolorów :P
                      • beata-1978 Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 12.11.12, 17:58
                        Dotarło do mnie dzisiaj część zamówienia czyli paczka z kontri.pl, czekam jeszcze na zamówienie ze sklepu avy.
                        Zamówiłam 2 rozmiary 70G i 70H w celach porównawczych na wymiary 96cm w biuście, 72cm pod mierzone na ścisło. Biust pociążowy, zmasakrowany odchudzaniem, baaardzo trudny do ostanikowania.
                        Ava 891 www.kontri.pl/pl-PL/produkt/30116/69/usztywniany/Ava_891 usztywniany full cup 70H ze starszej kolekcji - obwód luźny, miski sporo za duże, w dodatku dziwnie szyte, robią się dzióbki. Pianka dość cienka. Nie było 70G dla porównania.

Ava 1000 www.kontri.pl/pl-PL/produkt/39969/79/polusztywniany/Ava_1000 semi soft; obwód bardzo ścisły, porównywalny z HM Effuniakami, dobrze zbiera z boków, w rozmiarze 70H ładnie kształtuje w kulki, niestety odrobinę na mnie za duży (tak ok 1/3 rozmiaru), przez co koronka się marszczy, ramiączka szerokie; rozmiar 70g okazał się za mały, gumka koronki delikatnie się wbija na większej piersi, przebolałabym gdyby nie to, że kształtowanie jest zupełnie inne niż w rozmiarze 70H, niestety dziobujące, ramiączka wąskie. Wizualnie nie podoba mi się górna koronka, nie jest taka delikatna jak na zdjęciu, jak dla mnie zbyt babcina. Część z granatową koronką jest ciekawa, na beżowym spodzie.
                        Figi 999 do kompletu rozmiar L na 103cm w biodrach pasują, ale jak dla mnie zbyt wycięta część przednia przykrokowa.

Ava 985 www.kontri.pl/pl-PL/produkt/39406/69/usztywniany/Ava_985 usztywniany full cup w rozmiarach 70G i 70H; obwody w obu ścisłe jak w poprzednim modelu. Miski usztywniane cienką pianką. Wizualnie bardzo ładny. Rozmiar 70H znów nieco za duży, za to 70G idealnie pasuje. Jest to dla mnie szokiem, bo zamknięte miski nigdy mi nie pasowały. Noszę tylko halfy, a tu taka niespodzianka. Ładnie kształtuje, dobrze zbiera z boku. Ramiączka w 70G wąskie, w 70H szerokie jak frejowe szelki. Niestety trafił mi się felerny model z częściowo rozerwanym obwodem, więc muszę go reklamować.
                        Figi 984 w rozm. L idealnie pasują, nie są tak wycięte jak w 999. Za to wizualnie jak dla mnie wiele pozostawiają do życzenia. Ogólnie figi są dla mnie na plus ze względu na wysokość - przykrywają brzuch, ale kończą się przy samym pępku. Taka średnia wysokość, troszkę wyższe niż szorty w Comeximowej Palomie, porównywalne z Effufigami z magnolii, szaraka itp
                        • martvica Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 14.11.12, 19:17
                          Ciekawie z tym ostatnim, na mnie wszystkie w tym kroju leżały fatalnie, a Priusa mierzyłam na pewno, bo pamiętam. No ale co biust to inaczej, mój jest trudny bo twardy z kolei ;)
                          Bardzo bym chciała spróbować ich halfów, ale przez net się chyba nie odważę, będę się przyczajać stacjonarnie.

A jeśli chodzi o gacie, to myślałam nad XL ostatnio :P Mam L w komplecie do Troppo i wrażenie że mi się wbijają w tłuszczyk. Mam wprawdzie 94 czy 95cm w biodrach, ale tabelkowe M robi ze mnie baleronik. Niestety tylko biust mam twardy :P
                          • beata-1978 Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 14.11.12, 20:32
                            Dzisiaj dostałam troppo 70G i 70H, na razie mierzyłam na szybko, więc nie będę recenzowała, ale majtki do troppo w rozm L są na pewno sporo mniejsze niż te wcześniejsze, które opisywałam. Aż musiałam sprawdzić na metce czy przez przypadek nie przysłali mi M-ki. Jutro pomierzę wszystko i zdam relację.
                            • martvica Re: Namierzyłam się - usztywniane i push-upy 15.11.12, 19:34
                              Hmmm, to by wiele tłumaczyło, gumki wrzynają mi się w brzuszek jak moje stare M-ki właśnie.
    • darchangel Prius/Moonlight fullcup 65I i 65J 07.12.12, 20:38
      Korzystając z dnia darmowej wysyłki zamówiłam sobie staniki. 2, bo nie byłam pewna rozmiaru w nowej kolekcji. Jeśli inne modele wypadają podobnie, to wychodzi, że rozmiarowo jak zima 2 lata temu ;)
      Na zdjęciach producenta stanik wygląda tak i nosi nazwę Prius, na pudełku mam napisane Moonlight. W rzeczywistości się tak nie błyszczy (zrobiony z miłej w dotyku mikrofibry (?)), kolor to kawa z mlekiem (co klientki i pracownice Dopasowanej pewnie już wiedzą, bo tam też widziałam ten model na żywo, ale same duże rozmiary...)

Pierwsze wrażenia
      Zmieszczę się? Nie zmieszczę? Obwód ścisły, ale ostatnio zmarniałam chyba, więc się w 65 zapięłam bez problemu. Nie kłamię, wzięłam moją dłuższy czas nie noszoną maskaradkową Delphi, która była ścisła, jak ją ostatnio miałam na sobie i teraz zapinam się na drugą haftkę. (Mam 70 luźno, 66 ścisło.) Co do obwodu Avy, to po dłuższym czasie jeszcze dam znać, jak to działa, póki co mam nadzieję, że jak w tych egzemplarzach z poprzednich kolekcji, jakie mam :)Ramiączka regulowane na całej długości, inne, niż na zdjęciu katalogowym, trochę się obawiam, jak się dalej będą zachowywać, bo trochę zbyt elastyczne jak dla mnie, znaczy: ciągną się nieco.
      Mostek: bajka! Zakochałam się w tej dziurce i wstążkowej rozetce =)
      Zapięcie 2x2, niestety nadal na minus, bo gryzie (znów będę podszywać aksamitką, ech...)

*65I
      leży całkiem nieźle, w większą pierś lekko wbija się brzegiem, na mniejszej idealnie. Obwód nie dusi, piacuje. Fiszbiny nie dziabią. Mógłby być trochę wyższy pod pachą. Macam, patrzę: pustek nigdzie nie mam. Porównując z Serethą w tym samym kroju i rozmiarze, to leży bardzo podobnie (łącznie w lekkim wbijaniem się brzegu na większej i super leżeniem na mniejszej piersi), jednak cięty jest trochę inaczej, przez co i kształt jest inny, bardziej kulisty, niż zadartonoskowaty ;) (na skali to by było tak, że miękkie Freye robią u mnie zadarte noski, Ava Seretha bardziej kuliste noski, a Prius kule z lekką noskowatością ;))

*65J
      Wzięłam, bo tak sobie pomyślałam, że jak rozmiarówka wypada tak, jak zeszłej zimy, to chyba będzie dobry. A tu się okazało, że mogę sobie do niego jeszcze poduszki włożyć. Na większą pierś dopuszczalnie za duży, na mniejszej jest miejsce dla wiatru do hulania. Jakby na mniejszą był tyle za duży, co na większą, a na większą dobry, to by został, a tak odjedzie. Bo na mniejszej piersi miska odstaje i się zagina przy mostku; nie wiem, jak to nazwać... Brzydko to wygląda w każdym razie.

65I zostaje. W sumie całkiem dobrze wygląda, biorąc pod uwagę, że w brytyjczykach wypadam między GG a H, gdzie H jest trochę za duże, nawet na większą pierś, a GG za małe (na mniejszą ok, na większej robią się brzydkie buły, jak będa mniejsze, to wrócę do marek brytyjskich). Tylko niech one będą wyższe pod pachą... ;) Generalnie Ava, jeśli chodzi o stosunek dopasowanie/cena/jakość/estetyka, wypada imo bardzo dobrze, mam nadzieję, że po użytkowaniu mojego najnowszego zakupu zdania nie zmienię :)

Za jakiś czas dam znać, jak się sprawuje :)
      • margo13ak Re: Prius/Moonlight fullcup 65I i 65J 18.02.13, 19:53
        Mierzyłam ten model w rozmiarze 70H i 75G, na 103/74 wąskofiszbinowe, brytyjskie 32G (większe, freyowe) i Effuniakowe 75FF, z Dalii noszę 70H, biust podzieciowy, podtabelkowy, niekompatybilny z Panache i balkonetkami. Tu 70H mnie udusiła na miejscu, nie byłam w stanie oddychać. W 75G było w sam raz. Miseczki dość sztywne, szyte z trzech części, na zewnątrz wyglądają jak termicznie modelowane, ale to efekt "obciągnięcia" dzianiną. Rzeczywiście większe, mierzyłam miękki czarny model i w tych rozmiarach był za mały (za to oczko więcej przestawał być przejrzysty i utopiłam się, jest duży przeskok między rozmiarami, więc w miękkich wypadam pomiędzy 75G a 75H), semi-softy też wypadają mniejsze, niż ten, o około pół miski (mam czarno-czarno granatowy 70H i jest ciut przymały). Kolor jest szarawy, ale ładny, takie rozbielone kakao z mlekiem i czarna koronka z beżowymi kwiatami. Mocno w nim odczuwam asymetrię, choć mam naprawdę niewielką - na mniejszej piersi odstaje krawędź miski. Zabudowany, ale bywają dni, kiedy sobie to cenię ;-). Fajne okienko na mostku. Z minusów - ramiączka się jednak rozciągają co nieco, niestety, obwód również. Nie noszę go za często, a już zaczynam żałować, że nie wzięłam 70H do noszenia z przedłużką, bo Avy mają tylko 2-rzędową regulację na dwie haftki. Swoją drogą szerszy obwód byłby - tak myślę - stabilniejszy. Przy tym mam w ciągu dnia wrażenie, że rozciąga się na ciele i po kilku godzinach zaczyna podjeżdżać, muszę przepinać haftki. Po praniu jakby się normuje, choć na początku był ciaśniejszy.
        Ogólnie jednak polecam - ładny, dość wygodny i ta cena ;-D
    • martvica Wiosna/lato 2013 21.01.13, 12:01
      www.facebook.com/media/set/?set=a.525366460828508.119977.113287688703056&type=1
      Muszę powiedzieć że jestem okrutnie rozczarowana, Kilka modeli z poprzedniej kolekcji wzbudziło mój niekłamany zachwyt (ale przegapiłam), złapałam wymarzone turkusowe Troppo, jesień/zima była mdła kolorystycznie i czekałam na wiosnę/lato, a tu biel, czerń, pastele i jeszcze mam wrażenie że zepsuli konstrukcję semi-softów (wyższe mostki i jeśli dobrze patrzę ta dziwne dziury w mostkach które dotąd były w full-cupach). Buuuu.
      Jak w poprzedniej kolekcji byłabym sobie skłonna kupić push-upowe wersje Priusa i Iris (nie żeby mi się bardzo podobały, ale jak kiedyś trafię a będę miała ochotę kupić stanik), tak w tej przyszłej nic do mnie nie mówi.
      Nadal mają fajne wzornictwo gaci. Tylko te kolory :/
      • beata-1978 Re: Wiosna/lato 2013 21.01.13, 18:21
        Dzięki za linka, bo przegapiłam te nowości. Znalazłam tylko jeden, który mnie zainteresował, głównie ze względu na fajne gacie :/ Z ciekawości spróbuję nowego kroju semi-softów, bo z wyższymi mostkami raczej się lubię.
        A przy okazji czy gdzieś można znaleźć Priusa w wersji half cup? Bo szukam i szukam i nigdzie nie ma, a wersja full cup fajnie się u mnie sprawdza i chciałam spróbować halfa.
        • niebieska.kokardka Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 08:54
          A jak ten full cup się zachowuje na biuście? Rozmiary takie same brać jak semisoftów?

Może nie mieli klientek na żywe kolory, jednak stonowane do wszystkiego pasuje i sa bardziej uniwersalne a jasne ładniej wyglądają na opalonej letnim słońcem skórze;)
          Mi się nawet podoba, może za dużo tych pasteli ale ten różowy jest super.

Dziury na mostku takie sobie, kupiłam ostatnio jeden z takową, hm... jakoś specjalnie nie przeszkadza ale chyba wole standardowe.
          • beata-1978 Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 10:41
            O dziwo sprawuje się doskonale. Jedynym minusem są dość nisko zabudowane pachy. Rozmiar ma taki sam jak Troppo czyli 70G. Z effuniaków też noszę 70G (w HM).
          • martvica Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 11:37
            No weź, wyobraź sobie coś jak Troppo, tylko w ciemnej czerwieni, fuksji, fiolecie i powiedz że na coś takiego nie byłoby klientek. Przecież nie żądam turkusu w limonkową kratkę i różowe flamingi na dodatek.
            Mam kilka jasnych staników, różowych, liliowych i błękitnych ale one jednak są ciut wyrazistsze od tej kolekcji. Tutaj najbardziej intensywnym kolorem jest odcień koktajlu wiśniowego, nawet fiolet jest jakiś przydymiony :/
            I miałam nadzieję na coś kwiatowego, bo wydawało mi się że to teraz trendy - mieli kiedyś taki stanik: avalingerie.pl/pl-pl/model/av-827-kasjopeja-half-cup,23 i uważam że jest bardzo śliczny, żałuję że nie zdążyłam 'odkryć' firmy rok wcześniej :(
            • niebieska.kokardka Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 12:56
              Nie no spokojnie;) Na pewno by się ktoś połakomił, między innymi i ja.
              Biorę pod uwagę moje znajome i bliskie mi osoby, zachwycały się moim Troppo czy Atramento ale kupiły sobie jasny, często cielisty stanik, bo taki pasuje do wszystkiego a na dwa czy trzy je nie stać. Sama mam aktualnie dwa, jeden jasny/beżowy, drugi czarno/granatowy. No dokupiłam też dwa to w sumie cztery.

Zresztą, firma wie, jakie im najbardziej schodzą i pewnie dlatego takie wzornictwo?
              • martvica Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 13:49
                I dlatego wypuszczają całą kolekcję mdłych staników żeby ktoś sobie z niej kupił jeden-dwa? Patrzyłam ostatnio na kolekcję Gorteksu i mieli bordo i fiolet (z interesujących mnie kolorów), każdy w trzech krojach (interesujący mnie krój ma nieinteresującą mnie rozmiarówkę). W innych polskich firmach też jest więcej kolorów, ale się uparłam na Avę bo na mnie nieźle leży, a stosunek cena:jakość jest w porządku.
                Usiłowałam coś pisać na tym ich fanpejdżu, ale totalnie ignorują ludzi :(
                • niebieska.kokardka Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 15:20
                  W ogóle ten fanpejdż to martwy ale chyba przeczytali Twoją wypowiedź, bo coś kilka postów wrzucili w ciągu paru dni:D
                  Ja tam na ekonomii się nie znam pod tym względem, pewnie trzeba by zapytać firmę, o te wszystkie sprawy.
                  Tak czy siak, ta kolekcja wiosenna bardziej mi się podoba niż zimowa a są podobne jak dla mnie, ja bym coś dla siebie znalazła;)

Ava to taka firma co nie ma swoich salonów firmowych, chyba, bielizna trafia do 'bieliźniaków' w których jest masa innych firm, widocznie jakiś zamiar w tym był. Albo jest tak, że klientki kupują to co jest i tylko w myślach żałują, że kolorów nie ma.
                  • darchangel Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 21:52
                    Mi na komentarze pod zdjęciem odpowiadali, więc całkiem martwo nie jest ;)
                    Ale dołączam do głosu biadającego na mdłe kolory, nienawidzę wiosennych kolekcji, zawsze wypuszczą takie bladonijakie paskudztwa. No, ok, podoba mi się jeden prosty cielisty, zamierzam kupić, bo nie mam. Z braku laku różowe mogą być, i ten z szarym wzorkiem może, na poprzedni w tym stylu się nie załapałam, to może teraz wezmę? (Ale poprzedni był z czarnym, taki wyrazistszy...) O, i jakby do tego były wysokie retrogatki, to bym się skusiła. A tak stwierdzam, że ładny, ale nie chcę ;)
                    Wyższe mostki w semisoftach przerażają mnie o tyle, że robią się z tego fullcupy. Mieszyłam w Dopasowanej - fullcup jak nic. To, co się nazywa fullcup u Avy, ten całkiem usztywniany, to dla mnie jest coś między balkonetką a plunge'em, mostek dość nisko. No, ale pocieszam się, że wysoki avowy mostek mnie nie zmasakrował (tak, niebezpieczne dziabią mnie już od pierwszego mierzenia). Przejdę się za jakiś czas do Dopasowanej, jak już będą kolorowe; różowego nawet planuję kupić (tylko nie wiem, czy usztywnianego, czy semisofta chcę)
                    • martvica Re: Wiosna/lato 2013 25.01.13, 13:58
                      darchangel napisała:
                      > Wyższe mostki w semisoftach przerażają mnie o tyle, że robią się z tego fullcup
                      > y. Mieszyłam w Dopasowanej - fullcup jak nic. To, co się nazywa fullcup u Avy,
                      > ten całkiem usztywniany, to dla mnie jest coś między balkonetką a plunge'em, mo
                      > stek dość nisko.

A to już w ogóle kicha, mostek w Troppo jest dla mnie w porządku (6,5cm), a to stary model. Fullcupy mierzyłam, mostek dla mnie za wysoki, cały biust zasłonięty, zupełnie mi się nie podobało - jeśli semisofty robią teraz bardziej zabudowane niż Troppo, to już żadnego nie kupię.
                      Kurde, czyli odkryłam na nowo moją ulubioną firmę, chwaliłam za potencjał, napaliłam się jak łysy na grzebień, a firma zmieniła udane konstrukcje i zemdliła kolory? Znaczy muszę zacząć zbierać znaczki zamiast staników, bo inne polskie średniopółkowce są gorsze :(
                • madzioreck Re: Wiosna/lato 2013 24.01.13, 23:12
                  martvica napisała:

> I dlatego wypuszczają całą kolekcję mdłych staników żeby ktoś sobie z niej kupi
                  > ł jeden-dwa?

Dlatego, ze takie właśnie kolory mają szansę się sprzedać i się sprzedają. A z kolorami jest tak: no piękne, piękne... ale ja takich nie noszę/ potrzebuję gładki beżowy/czarny... Gładkie cielaki i inne tego typu sprzedają się, kolory zalegają, taka prawda.
                  • martvica Re: Wiosna/lato 2013 25.01.13, 14:05
                    Nie wiem czy to jednak nie dotyczy staników z wyższej półki, Avy kosztują koło 70zł, gdybym miała wydać dwa razy więcej to owszem, pewnie bym wolała gładką bazówkę.
                    Z drugiej strony pamiętam że kiedy zaczęłam moją stanikową przygodę, to był chyba 2007, przesiadłam się z czarnych i białych push-upów Avy (wypadłam z rozmiarówki) na push-upy Damy Kier, to DK chyba w ogóle nie miała w ofercie nic gładkiego. Kupiłam od nich turkus (z cekinami), róż, krem z pastelowymi haftami i krem z zielonymi haftami. Mieli owszem czarne i białe, ale w mniejszości. A cenowo wypadało podobnie (znaczy DK ciut droższa była, ale nadal średnia półka).
    • beata-1978 Ava 996 Iris 70G i 75F 12.02.13, 16:13
      Kolor różni się od zdjęć katalogowych - dół jest szary (pianka) z bladoróżową koronką, górna koronka szara z kilkoma (3-4) różowymi plamkami. Na środku różowa kokardka ze zwisającym dzyndzelkiem. W środku mostka dziura :) Mostek wysoki, ale bardzo wąski. Obwód stabilny, zapinam na pierwszą haftkę. Mierzyłam też 75F i był nieco za luźny. W porównaniu z Troppo 70G Iris jest nieco luźniejsza. Boczki niestety niskie, nie zbierają moich chomików, ale wyższe niż w fullcupie. W dotyku bardzo mięciutki, delikatny, niesamowicie wygodny. Mocno zbiera z boków, kształtuje w kulki. Aktualne wymiary to 96cm w biuście/72cm pod.
      Polecam, bo za cenę 59,99zł naprawdę warto.
      • nathd Re: Ava 996 Iris 70G i 75F 12.02.13, 22:54
        Ja mierzyłam wersję full cup (całkiem sztywna) - wypada o miskę więcej niż semi-softowe Avy, tj. Troppo, Atrament, 734. Zwykle biorę 70I, tutaj się utopiłam, dobre było 70H. Daje ładny, zaokrąglony kształt. Zbiera i podnosi biust. Obwód ścisły.
    • nathd Ava 995 12.02.13, 22:49
      Mam Avę 995, która występuje w wielu wersjach kolorystycznych. Mierzyłam czarną, białą i srebrną. Wypadają tak samo :)
      Obwód ścisły, wg mnie porządna 70-tka. Miseczkowo zwykle na 32G/GG brytyjskie pasuje mi 70I, tutaj pasuje 70H. Dzięki temu mam niżej zabudowane miejsce pod pachą, co bardzo chwalę. Gumeczka na końcu miseczki może się delikatnie wcinać w bardzo jędrne / stożkowe piersi. Na kropelkach leży super. Daje ładny kształt, nie do końca kulkę. Zbiera z boków. Wygodny.
      • ptasia Re: Ava 995 - Caltha 18.02.13, 20:13
        Dziś dotarł, 995/4, czyli granatowy semi-soft Caltha, rozm. 65F. Wahałam się długo, czy wziąć to, czy 65G, ale w granacie nie było w Kontri, a cena zabójcza (niecałe 50 zł). I pasuje, choć na większej połowie trochę ciasno/maławo, a pod mniejszą najlepiej podłożyć jednak Effu-wkładkę. 65G by było jednak za duże, więc potwierdzam, że miski większe (a nieprzewidywalność rozmiarowa, w kontekście mierzonych przeze mnie Av, jakby rośnie... ;).
        W pierwszej chwili, gdy go wyjęłam z pudełka, nie byłam zachwycona, odmieniło mi się po ubraniu, bo to moja estetyka (jestem z tych, co śliniły się na Ninę Avocado, zanim ją ubrały, i na Miss Mandalay, zanim nabyły...) - w sumie dość prosto, klasycznie, ale nie nudno. No i profil! Największy plus. Wysoki, okrągły, dobre zebranie. Natomiast tej legendarnej ściśliwości wcale nie zauważyłam... początkowo myślałam nad 70-tką, którą noszę zazwyczaj w Effuniakach, i dobrze, że tego nie zrobiłam.
        Dwa minusy:
        - zapięcie 2 x 2 - dla mnie standard to przynajmniej 2 x 3
        - ramiączka mogłyby być grubsze, choć powiedzmy przy moim rozmiarze nie ma to strasznego znaczenia (i b. podobne są w Onlyher Latte).
        Ogólnie czuję się zachęcona :)
      • martvica Re: Ava 995 (sangria) 14.06.13, 15:33
        Dzisiaj przyszła. Rozmiar 70F. Wypada podobnie jak Troppo, czyli odrobinę za duża (1/4 miseczki może). W stosunku do Troppo ma wyższy mostek, minimalnie (8cm zamiast 7?). W mostku dziura :) Nadal wydaje mi się ogromnym staniorem, bo jestem przyzwyczajona do halfów ;) Ładna, chociaż nie wiem skąd wzięli nazwę koloru, sangria kojarzy mi się z czerwienią jednak, a to jest oberżyna/śliwka (znaczy śliwka typu niedojrzała węgierka). Pewnie będzie wygodna. Zbiera dobrze, daje niezły profil.
        Do kompletu mam gacie, ekhm, XL bo ktoś mi zgarnął L-kę dzień wcześniej. Z tabelki wypada mi M (mam 94-95 w biodrach), ale M zawsze powoduje baleronikowanie wcinając się w tłu... skórę znaczy. Trochę za duże, marszczą się minimalnie tam gdzie powinny być gładkie. Ale tak czysto wizualnie/estetycznie - bajka!
        • martvica Re: Ava 995 (sangria) 14.06.13, 19:58
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/se/pj/ymyf/ghTaGj8pdSrs2aWlFX.jpg
          Chciałam wrzucić zdjęcia na sobie do galerii, ale nie chce mi ładować plików. Więc wrzucę tylko zbliżenia na kokardki: mostkową i majtkową :)
    • dorotaifilip Re: Firma Ava (2) 13.02.13, 01:17
      Noszę Effuniakowego PL Violet lub PL Burgund w rozmiarach 80GG i 85G.

Zmieściłam się w Avę z kolekcji jesień/zima 2012/2013 Caltha'ę Semi Soft 80G.
      Przy tym kolor MA ZNACZENIE.
      Biała najmniejsza, wolałabym 80H ale nie mieli w sklepie ( "bo u nas bywają tylko do G"). Grafitowa 80G jest odpowiednia, w kierunku większej.
      Zamówiłam sobie na allegro 80H granatową i jest za duża, ale tak dziwnie o pół rozmiaru do grafitowej i będzie jak znalazł na "przed okresem".

Z brytyjczyków mam porównanie tylko z Freją. Noszę 34G Deco Fridę ( taka panterkowa) i Deco Ocean, też 34G.

Chętnie się dowiem, jak z innymi modelami jest. Wykupiłabym cała kolekcję i z majtkami. Pożądam kompletów. I ciekawią mnie te ichnie full cupy, co to Effuniakowe plunge przypominają
      Piękne te Avy. Fiszbiny wygodne, szersze niż w Comeximach. Z Comeximów mam Basica czarnego 75J. Z Dalii jestem pomiędzy rozmiarami 75I takie, że mostek minimalnie odstaje a 75J widać, że o miskę za duży.

dorota
    • martvica Poszerzona rozmiarówka 20.02.13, 15:21
      Napisali na swoim FB - w niektórych modelach ma dochodzić do L, oczywiście nie we wszystkich obwodach, na przykład:
      avalingerie.pl/pl-pl/model/av-1037-arcadia-semi-soft,282
      może kogoś zainteresuje.
      • darchangel Re: Poszerzona rozmiarówka 20.02.13, 22:43
        Super, na to z Mamą czekałyśmy :D Bo o ile ja mogłam przebierać, o tyle na Mamę nic nie było.
        Znalazłam jeszcze jeden, z odrobiną kolorystycznej fantazji ;)
        avalingerie.pl/pl-pl/model/av-1032-imperial-semi-soft,272
        • beata-1978 Re: Poszerzona rozmiarówka 21.02.13, 15:49
          i jeszcze jeden avalingerie.pl/pl-pl/model/av-1047-paramount-semi-soft,267
    • ptasia 605 Naturis bardotka 65G, 988 Gothedia s-soft 65F 17.03.13, 12:27
      W związku z tym, że znalazłam Gothedię w swoim rozmiarze w sklepie firmowym Avy, zamówiłam przy okazji Naturis w ramach "a takiego straplessa jeszcze nie próbowałam". Kolor ecru.
      Estetyka - ślubna, ujdzie. Obwód z koronki, ale b. ścisły. Silikon na obwodzie. Miski z push-upkiem (wyjmowanym), jestem w tej chwili w górce na większą 1/2 jest nieco za mały, w mniejszej zostawiłam wkładkę. Po górce powinno być na styk, ale ok. Kształt z boku całkiem ok, front nieco gorzej - widać rozstawienie na boki. Fiszbiny szerokie. Pod jasną bluzką, o którą całe aj waj (szukanie jasnego strapka) jest jednak w porządku. Test podskoków zdał. Zostaje - zwłaszcza za tą cenę, mam nadzieję, że w praniu będzie ok (silikon...)
      Gothedia: nieco ściślejsza od Calthy, miski nieco większe - 65F pasuje idealnie. Kształt - okrągły i wysoki, dekolt apetyczny, no i bardzo wygodny, podobnie jak Caltha. Jakby jeszcze ramiączka poprawili, byłoby bosko.
    • kerima71 Re: Firma Ava (2) 14.06.13, 17:39
      Właśnie przeglądam nowy katalog Avy. Po prostu CUDNA jest nowa kolekcja .Prawie wszystko podoba mi się . Jest nawet czerwony z czarną koronką.Jest nowa konstrukcja push-upa ,taka przypominająca plunga(chyba ,że modelka przyjęła pozę dającą takie wrażenie ).Niestety hulf-cup jest tylko jeden.Gatki cudne.Pozostały się modele z rozszerzoną rozmiarówką. Czy macie doświadczenia z ich rozmiarami np.75k,75l,80j,80k -dawały radę ,ramiączka były szersze,zapięcia zostawili dwuhaftkowe czy zmienili na trzy haftkowe? W katalogu znalazła się ich tabela rozmiarów ,niestety brak modeli bazowych.
      • katrinaa77 Ava - obwód 16.06.13, 19:40
        Mając pod biustem 73 cm (mierzone ciasno) jaki obwód wybrać - 70 czy 75?
        • beata-1978 Re: Ava - obwód 16.06.13, 20:19
          Ja na 72cm ciasno biorę 70.
          • grecz Re: Ava - obwód 16.06.13, 23:19
            A dla mnie na 70cm ciasno 70ka była zdecydowanie za luźna w modelu zwanym przez nich push-up
            • beata-1978 Re: Ava - obwód 17.06.13, 08:36
              Mam odniesienie tylko do semisoftów i full-cupów w rozmiarze 70G. Dla porównania effuniaki też noszę 70-tki i są tylko trochę ciaśniejsze. W każdym razie na pewno nie polecałabym 75-tki
        • martvica Re: Ava - obwód 17.06.13, 09:39
          W semi-softach 70 powinna być ok, w push-upach niestety 65.

Chociaż zastanawiam się czy nie zmierzyć 75 jak będę miała okazję, jakby co to dam znać.
          • katrinaa77 Re: Ava - obwód 17.06.13, 17:00
            Chciałam kupić miekką Avę - czyli na moje 73/99 powinnam wybrać rozmiar 70I? czy jakoś inaczej się to przelicza?
            • nenes22 Re: Ava - obwód 04.07.13, 17:38
              Mam niemal identyczne wymiary 73/100 i noszę właśnie 70I. Aczkolwiek miękkie można spróbować z 70H... Zamów jeden i sama zobaczysz.
    • azmika88 Re: Firma Ava (2) 19.06.13, 15:28
      Czego wam brakuje w Avie? Mi zdecydowanie biustonoszy push up w większych rozmiarach, bo jak na razie kończą się przy obwodzie 75 na F, a przy 70 na G.
      • martvica Re: Firma Ava (2) 19.06.13, 15:53
        Aż mnie zdziwiłaś, bo wydawało mi się że jak w 65 dochodzą do H, to w większych obwodach będą większe literki.
        Ale jak juz jesteśmy przy push-upach, to ja bym wolała ściślejsze obwody, w półusztywnianych są porządnie trzymające, ścisłe i wygodne, w push-upach się ciąąąągnąąąąąą bez sensu i trzeba zaniżać.
        I halfa bym chciała - w następnej kolekcji będzie cały jeden, usztywniany. Ciekawe czy będzie się dało go gdzieś kupić, bo poprzedniego który mi się podobał na zdjęciu katalogowym nie widziałam nigdzie w necie, podobno stacjonarnie bywał.
        I jak już podbiją rynek tym usztywnianym halfem, to chciałabym miękkiego. Pionowy szew rzecz jasna, i jakieś ładne kolory, i cena połowę niższa niż U Ewy Bień ;)
        I chciałabym kolory - po ostatnich dwóch kolekcjach byłam zawiedziona kolorystycznie, ale jesień/zima zapowiada się ciut lepiej, widziałam dwa modele które chcę.

BTW jeśli jesteś na Facebooku i brakuje Ci czegoś w Avie, to napisz to na ich fanpage'u. Jak lobbować, to lobbować :) Ava jest, wydaje mi się, bardziej otwarta niż Gorteks, który na pytanie o push-upy w rozmiarze 65H odpowiedział że nie da się uszyć w takim rozmiarze, bo biust wyleje się środkiem ;)
        • azmika88 Re: Firma Ava (2) 19.06.13, 16:03
          Rozmiarówka Push upów wygląda tak:
          "65: B, C, D, E, F,G, H
          70: A, B, C, D, E, F, G
          75: A, B, C, D, E, F
          80: A, B, C, D, E
          85: B, C, D".
          Pisałam do nich już maila w tej sprawie, ale trzeba drążyć temat :) Może warto spróbować i na Facebooku.
          • azmika88 Re: Firma Ava (2) 15.07.13, 12:54
            Odpisali mi: "Witam, niestety nie planujemy rozmiaru 75H w tym modelu ze względu na to że to jest Push up , w push upach nie występują takie rozmiary. Pozdrawiam"
            • darchangel 70I: 1088 Yamessee i 1095 Troy 12.12.13, 10:30
              Kupiłam sobie 2 staniki: Yamessee i Troy. I chyba będę odsyłać, 70I za duże (a zasugerowałam się tym, że mam jeden 65J i ok z przedłużką, i inny 70I też dobry), wezmę chyba 70H z nadzieją, że będzie ok (bo obawiam się, że może być za małe).
              Generalnie obwody przyjemnie ścisłe, fiszbiny nie za szerokie, ale i nie superwąskie. Wysokie pod pachą i generalnie mocno zabudowane. Zapięcie na 3 rzędy podwójnych haftek. Wykonanie bez zastrzeżeń, chociaż Troy trochę lipnie ma zrobioną tę fajną zakładkę na miseczce: od góry ten kawałek lajkry (? ta błyszcząca dzianina przypomina mi lajkry z dzieciństwa ;)) jest niewykończony, nieobrzucony nawet, mam nadzieję, że to się nie popruje, co szkoda by było.
              Poza tym ładne, śliczne wręcz (i głównie dlatego będę próbować z 70H). Na mostkach kokardka i kryształkowy łańcuszek, który niestety trochę zahacza o koronkę (na zdjęciach katalogowych tylko Troy ma zawieszkę z perełką, a Yamessee ma samą kokardkę).
              Zła jestem, ale jak już 2 brałam, to stwierdziłam, że chyba mnie nie stać na po 2 rozmiary z każdego, a tu proszę, trzeba było zęby w ścianę na tydzień, bo i tak trzeba będzie... :/
              • martvica Re: 70I: 1088 Yamessee i 1095 Troy 12.12.13, 14:14
                Ha, nad tymi dwoma też się zastanawiam (i jeszcze nad takim bladofioletowym). Odstrasza mnie tylko że będą za duże, w sensie zarówno rozmiarowym jak i zabudowaniowym, one mają trochę kusidełkowy design a pancerne kusidełko to nie jest to co martve lubią najbardziej.
                • darchangel Re: 70I: 1088 Yamessee i 1095 Troy 12.12.13, 21:49
                  martvica napisała:

one mają trochę kusidełkowy design a pancerne kusidełko to nie jest to
                  > co martve lubią najbardziej.

No właśnie... ramiączka dość szerokie, zabudowanie też takie fullcupowe... No śliczne są, chcę je mieć, ale znów od chłopa usłyszę "dziewiętnasty wiek" :( (w sumie w XIX wieku nie było takich staników :< a teraz są, trzeba korzystać)
              • azmika88 Re: 70I: 1088 Yamessee i 1095 Troy 13.12.13, 01:14
                Miałam kiedyś dwa biustonosze Troppo z Avy: 3.bp.blogspot.com/-jzXv7HJfQeY/TocPs8dJXFI/AAAAAAAAAF4/_eNhyGxy4Ko/s640/4e3ed8d9814e5Ava_gru2010_nr-1115_copy.jpg i w jednym się popruł ten turkusowy materiał.
                Noszę wyłącznie Avę póki co, ale zauważyłam, że mają koszmarnie niestabilną rozmiarówkę. Mam full cap 70H (noszę z przedłużką), i dwa półusztywniane w rozmiarach: 70 I oraz 75 I. Ten z obwodem 70 jest nawet luźniejszy niż 75 o.O Miski we wszystkich identyczne. Odnośnie poprzednich kolekcji, sprzed trzech lat, był ten sam problem: bardzo duża różnica w rozmiarach.
                Przymierzałam się do zamówienia właśnie tego czerwonego i teraz nie mam pojęcia w jaki rozmiar celować...
                W avach irytują mnie te grube ramiączka właśnie powyżej miski H. Ile razy spotkałam się z uwagą: "ale Ty masz grube ramiączka", jak wyszły mi spod bluzki...
                Ciekawe w jakim rozmiar z nowej kolekcji mam celować przy wymiarach: 79/82/108
                • darchangel Re: 70I: 1088 Yamessee i 1095 Troy 14.12.13, 08:04
                  azmika88 napisała:

> W avach irytują mnie te grube ramiączka właśnie powyżej miski H. Ile razy spotk
                  > ałam się z uwagą: "ale Ty masz grube ramiączka", jak wyszły mi spod bluzki...
                  > Ciekawe w jakim rozmiar z nowej kolekcji mam celować przy wymiarach: 79/82/108

Spróbuj miskę mniej niż zwykle i tę samą. Lotto normalnie, może wygrasz ;)
                  Ja tam na szerokie ramiączka w Avie nigdy nie narzekałam, a miałam 65I, 70I, 65J, kiedyś wcześniej 75G i ramiączka zawsze może nie cieniutkie, ale dopuszczalnej szerokości, zgrabne. Może potem zaczęli od szerszych obwodów z większymi miskami poszerzać? A teraz wpadli w szał upancerniania. Tylko patrzeć, jak zrobią zapięcia na z 3 haftkami na szerokość wszędzie :< I co ja wtedy będę kupować?
              • darchangel 1088 Yamessee i 1095 Troy: 70H 15.12.13, 20:27
                Wymieniłam na 70H. Jest dobre, no i w porównaniu z 70I to zupełnie inne staniki. Mniej zabudowane, niższa pod pachą, węższe ramiączka, mostek niższy. Całkiem zgrabne. Miska sporo mniejsza niż w 70I tak na moje oko i na mój biust (70H jest tak na styk). Zapięcie również trzystopniowe na dwie haftki, cieszy mnie ta zmiana. Co prawda stanik nadal sporo zakrywa, ale jednak całkiem ładnie się prezentuje. Zostawiam.
                Ale szczerze, widząc taką różnicę między tak bliskimi rozmiarami, jestem w niezłym szoku. Trochę jak w brytyjczykach przejście do strefy GG+. Szok tym większy, że w 65 tego nie było, tam stanik z miseczką I różnił się od H tylko wielkością miseczki, a nie niemal wszystkim poza dizajnem. W każdym razie 70 poniżej I nadal ładne ;)
                • martvica Re: 1088 Yamessee i 1095 Troy: 70H 16.12.13, 10:45
                  Ha, ciekawe czy między 70E a 70F też będzie taka różnica. W Troppo nie było, ale to starszy model, mogę jeszcze pielęgnować jakieś złudzenia ;) Wiem że w Nessie między 70F a 70G była spora, przynajmniej w jednym modelu.
    • grecz Ava Zinia 1005 Push-up - wymiary 65e i 65f 24.06.13, 14:41
      Ava Zinia 1005 Push-up
      tył z koronki takiej jak na jest na górnej częsci miski
      65f:
      obwód bez rozciągania: 57cm
      obwód po rozciągnięciu:max 78cm ale miska wtedy się deformuje, a i ja mam trochę siły
      wysokość mostka: 6cm
      szerokość jednej fiszbiny: 15cm
      65e:
      obwód bez rozciągania: 57cm
      obwód po rozciągnięciu: 77cm ale miska wtedy się deformuje, a i ja mam trochę siły
      wysokość mostka: 5cm
      szerokość jednej fiszbiny: 14cm
      • grecz Ava Zinia 1005 - figi M 15.07.13, 15:32
        Figi M dobre na biodra 95 cm.
        Z tyłu ciemnobeżowa siateczka, całość jest elastyczna.
        Wg mnie są mocno zabudowane.
    • ganbaja Ava 1074 biustonosz - miękki 01.01.14, 11:53
      Czy któraś z Was miała do czynienia z tym modelem?
      • beata-1978 Re: Ava 1074 biustonosz - miękki 01.01.14, 20:01
        Ja miałam :) zamówiłam z 2 tygodnie temu z innymi Avami w rozmiarze 75F (ostatnio przesiadłam się z 70G bo mnie wszystko ciśnie). Obwód luźniejszy niż w semisoftach, od razu zapięłam się na ostatnią haftkę. Miski całe miękkie, bez tych lekkich gąbeczek, które miał np miękki Loomis. Układał się gorzej niż semisofty, robił mi noski takie jak frejki, a tego nie lubię, więc poszedł do zwrotu. Dodatkowo gumka u góry sprawiała, że na większej piersi był zbyt zamknięty i robił mi bułkę. Zostawiłam sobie za to figi do niego - super wygodne, rozciągają się, wyższe z przodu (przysłaniają mi brzuch) - rozmiar XL pasuję na 104 w biodrach. Wychodzą większe niż np figi do modelu 1088 czy 1100. Aha i figi zupełnie nie pasują do stanika, teoretycznie na bokach mają koronkę taką jak na miskach, ale jak dla mnie to tylko teoria.
        • ganbaja Re: Ava 1074 biustonosz - miękki 17.01.14, 10:36
          Stanik przyszedł i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
          Mam 83-87 pod biustem i około 107 w biuście. Wg ichniej tabelki powinnam wziąć 85F, ale zaryzykowałam i wzięłam 80G i jest ok. Obwód przyjemnie ciasny, ale nie za ciasny.
          Co prawda miseczki są z 2 warstw materiału i ta wierzchnia odrobinę się marszczy, ale to naprawdę nie jest dyskwalifikacja dla stanika za taką kwotę, no i nie widać tego pod ubraniem. Prawdopodobnie gdyby była jedna warstwa to byłoby idealnie.
          Mógłby też mieć zapięcie na 3 haftki, ale dwie sprawują się dobrze. ma szeroki pas pod pachami, ale nie odcina ramion. Posiada boczne listwy.
          Fiszbiny raczej wąskie, mniej więcej jak u Effuniaków.
          Kolor granatowy, bardzo elegancki.
          Wykonanie staranne. Nie ma się do czego przyczepić, choć czas pokaże jak z trwałością i odpornością na pranie.
          Tak więc firma Ava mnie przekonała do siebie i zapewne spróbuję nie jeden raz.

• beata-1978 Re: Ava 1074 biustonosz - miękki 17.01.14, 11:05
            Fajnie, że pasuje. Ja spróbuję jeszcze semi-softu, bo te na mnie dobrze leżą, a skoro mam już gatki to stanik też muszę mieć :) Jeśli chodzi o obwód, to użytkowane przez mnie Avy w ogóle się nie rozciągnęły, trzymają jak marzenie.
    • neiti89 Ametyst 65G 01.01.14, 22:16
      Jeden z moich najświeższych nabytków, pierwsza sztuka tej marki w mojej kolekcji. Z Ametystem znam się od jesieni, kiedy miałam poważny dylemat - on czy Maddie od Panache - ale w końcu i ta sztuka jest w moich zasobach :) Przeglądając internety zauważyłam, że Ametystów od Avy jest więcej, mój wygląda bardziej jak model 1066 niż 631, który znalazłam pod tą samą nazwą. Ale do rzeczy.
      Rozmiarowo Ametyst w moim przypadku wypada jak większość polskich biustonoszy, także żadnej niespodzianki, tylko standardowy rozmiar. Obwód jak dla mnie średnio ścisły, ale ja jestem z tych, które uwielbiają mieć naprawdę ciasny biustonosz, bardzo dobrze czuję się w takich mocno ściągniętych. Sprzedawczyni z Onlyher jednak przekonała mnie, że nie muszę go zapinać od razu na najciaśniejszą haftkę, mimo, że jestem w stanie, bo naprawdę dobrze trzyma się i na najluźniejszej (i rzeczywiście tak jest, nie mam wątpliwości).
      Kolor jak dla mnie świetny, detal doskonały (wzorek na ramiączkach, wstążeczki u ich podstaw, różyczka ze wstążeczką na mostku; wszystko w kontrastującej do ogólnego fioletu bieli), koronka na obwodzie nie gryzie.
      Konstrukcyjnie to, jak na mnie, bardzo mocno zabudowany, co czuję zwłaszcza na mostku. Fiszbiny mi się nie wbijają, ale czuję się... pancernie mając je tak wysoko :P
      Do tego cena wspaniała - 119zł z metki, a w rzeczywistości jeszcze mniej dzięki promocji, na którą udało mi się trafić w sklepie. Myślę, że jak za te pieniądze to naprawdę świetny zakup i liczę, że ten biustonosz posłuży mi sporo czasu :)
      • martvica Re: Ametyst 65G 01.01.14, 23:50
        1066 za mną chodzi, przyznaję, bo wzornictwo jest przeobłędne, a chyba zrezygnuję z semisoftów bo zbojkotuję ideę 'pancernych kusidełek'.
        Zdziwiłaś mnie obwodem, mam jednego puszapa od nich i jest luuuuźny jak nie wiem (ten sam obwód w semisoftach jest ścisły i trzyma bardzo porządnie) i małomiskowy (70G zamiast 70F, a optymalniejsze byłoby 65H). Ile masz pod biustem, jeśli można wiedzieć?

W ogóle się zastanawiam czy to nie jest jakiś model pozakatalogowy, podobno takie mają. 1066 ma kolor określany jako ametyst, ale widziałam go na wystawie i i na pewno nie miał białych dodatków, bo pamiętam 'gofrowaną' wstążeczkę na mostku i była z pewnością fioletowa, nie biała.
        • neiti89 Re: Ametyst 65G 10.01.14, 18:29
          Martvico - u mnie pod biustem jest około 71cm, nie wiem, na ile ściśle się mierzyć. Mam też tendencję do biustonoszy barrrdzo ścisłych, więc nie wiem, czy nie mierzę się za ciasno. Wybacz takiego laga w odpisywaniu - zupełnie umknęło mi, że w tym temacie pojawił się kolejny post^^"
    • beata-1978 pojawiła się kolekcja wiosna-lato 2014 19.02.14, 23:30
      znalazłam stroję kąpielowe (podałam namiary w wątku o strojach Avy) i stanik w nowym kroju miski 4-częściowym allegro.pl/biustonosz-ava-stanik-soft-1130-75f-me-lady-new-i3988568898.html
      • azmika88 Re: pojawiła się kolekcja wiosna-lato 2014 20.02.14, 01:18
        Rzuciłam okiem i wydają mi się pancerne te stroje kąpielowe. A marzyłam o stroju, który podniesie biust, a nie spłaszczy. No ale dajmy szansę, poczekajmy na resztę.
        Nowy krój jest ciekawy, ale też mocno zabudowany. Widzę, że ava idzie w coraz bardziej zabudowane modele...
    • wodadobra Ava 1069 full cup 75H recenzja 27.05.14, 12:40
      Kupiłam full cupa Ava 1069, kolor: fiolet w jasnoróżowy wzorek kwiatowy, usztywniany
      Rozmiar 75H na 82/111 karmiący.
      Po wyjęciu z pudełka - Jaki ładny! Dobrze wykonany. Piękny kolor, ciemniejszy niż na zdjęciach. Obwód pod miską i do paneli bocznych wykonany ze ślicznej koronki, rozciąga się do ok.84cm, dość ciasny, ale ja mam dużo ciałka do kompresowania (miękki model 1130 75H był dużo luźniejszy i miał za dużą miskę)
      Dobrze dobrane ramiączka - z ozdobnej taśmy szer. ok. 2cm stabilnej i nie rolującej się, regulowane na całej długości.
      Miseczki wykonane z pianki nieco grubszej niż np. w panaszach, wyściełane śliwkową bawełną. Zapięcie 2 haftkowe 3-stopniowe. Mogłoby być szersze, ale na szczęście "lizak" nie ucieka spod zapięcia.
      Fiszbiny są dla mnie idealne. Szerokość i wysokość oraz twardość. Mostek wysoki na 6cm/szeroki na ok. 2cm przylega idealnie do ciała. A pod pachą nic mnie nie dziobie. Fiszbiny boczne są mięciutkie, ale spełniają swoje zadanie i jednocześnie nie ocierają mnie jak np. przy podobnym Georgu.
      Kształt - taki trochę fulkapobalkonetka. Kształtuje w kulki/noski. Podtrzymuje dobrze. Z powodu minimalnej zadużości trochę mam niestabilną jedną pierś. Jak mam więcej mleka to jest super ;-)
      Po całym dniu noszenia jestem nim zachwycona. Nic nie drapie, nie obciera. Ideał za 55zł w kupiony w kontri.pl. Żałuję, że dopiero teraz zachęcona recenzją z bloga www.boskiebiusty.pl odważyłam się na zakup Avy - pierwszego polskiego stanika, zamiast tkwić przy brytyjczykach (z lenistwa przy szukaniu nowego rozmiaru). Jednocześnie winna jestem oddać cześć kontri. Tanio, tania, błyskawiczna wysyłka do paczkomatu i darmowa! odsyłka. Już nie przerażam koleżanek cenami przy ostanikowaniu. Hough!
      • boskie.biusty Re: Ava 1069 full cup 75H recenzja 28.05.14, 12:28
        Cieszę się, że miałam w tym swój udział, a tym bardziej, że się sprawdził ;)

Pozdrawiam,
        Aga
    • martvica Byłam na zakupach :) 05.06.14, 22:56
      Znaczy byłam z przyjaciółką jako osoba towarzysząca/pseudoekspert i powiem Wam że jestem pod wrażeniem. Biust ma dość trudny, stożkowy, 34F w panaszowych Porcelance i Minuecie. Spodziewałam się że nie będzie miała co mierzyć, zaplanowałam trasę 'bieliźniak z polskimi średniopółkowcami-Onlyher-Brafitteria'. Weszłyśmy do punktu pierwszego, zaczęłyśmy od 75G z Avy ale była za ciasna - za to 80F (semisoft) leżało baaardzo przyzwoicie (komentarz 'wow, wreszcie mi tu coś tak ten' i ruch dłońmi obrazujący zebranie do środka). Przy czym nie każdy, bo jakiś w wersji czarnej i białej z kryształkiem na mostku był taki se, niewypełniony na dole. Odłożyłyśmy coś białego z innej firmy, beżowego semisofta Avy (Cafe Latte?) i jeszcze jakiegoś niebieskiego ze złotawym szlaczkiem, po czym jak przyszło do decyzji to kumpela zgarnęła wszystkie trzy :D
      Nieźle, nieźle :) Poza tym widziałam na żywo ten pięęękny fiolecik z kolekcji zimowej i niestety nie ma brudnego, niesympatycznego odcienia, więc teraz serduszko boli mnie z żalu, bo jestem bez kasy totalnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka