darchangel
09.03.12, 16:30
Poprzedni wątek się zarchiwizował, a chciałam zapytać, czy od tamtego czasu ktoś testował te staniki i jak wrażenia. (W jakimś wątku widziałam, że ktoś nosi, ale nie mogę go znaleźć).
Zanim przejdę do swoich problemów, to zauważę, że na stronie producenta przy niektórych modelach z kolekcji wiosenno-letniej jest info, że występują do miseczki J w węższych obwodach (65 i 70), więc wygląda na to, że poszerzyli trochę rozmiarówkę.
A teraz wyleję swoje żale: ;)
kupiłam jakiś czas temu full cup Seretha (chociaż w porównaniu z full cupami, z którymi dotąd miałam do czynienia, to ten ma dużo niższy mostek i więcej odsłania), rozmiar 65I (brytyjskie i effuniakowe noszę 65H) - całkiem ok; 70I, które wg tabelki miało być odpowiednie, odpowiadało tylko obwodowo, miska była za duża, z braku 70H wzięłam 65I właśnie. Miska dość zamknięta, ale nie wbija się, obwód nie dusi, zostawiłam. Rozmiarowo porównywalny z moją Dalią Lilly 65I.
Ostatnio znów mnie naszło, żeby sprawić sobie coś ładnego i niedrogiego, wybór padł na ten model. Otworzywszy przesyłkę ujrzałam niespodziankę: też 65I, a mniejsze. Obwód na pierwszy rzut oka za mały - jak wyjęłam z pudełka, to tylko zapłakałam, że się w to nie zapnę (w spoczynku 55, rozciąga się do 73cm). Z przedłużką okazało się, że miska byłaby dobra o rozmiar większa.
I zastanawia mnie, jak trafić we właściwy rozmiar od razu. Bo ten drugi stanik jest z nowszej kolekcji i bardziej zgodny z ich tabelką, ale nie sądzę, żeby na podstawie dwóch egzemplarzy można było wnioskować o całej rozmiarówce i związku tabelki z rzeczywistością. (Tak, wiem, na przyszłość będę już zamawiać kilka sąsiadujących rozmiarów, chociaż będzie mnie to na jakiś tydzień uziemiało finansowo).
Dlatego, jeśli jest tu użytkowniczka, która już ma jakieś pojęcie, wypróbowywała więcej modeli i może je jakoś porównać, dokonać jakichś uogólnień, to proszę o pomoc i radę.