Dodaj do ulubionych

Jak ostanikować XXL-kę?

04.01.14, 17:22
W przyszłym tygodniu idę z koleżankami na stanikowe zakupy. Mamy w planie kilka sklepów stacjonarnych w których jest ogromny wybór różnych marek (oprócz polskich ;)

Wybiera się z nami również koleżanka, która z tego co wiem o brafittingu nigdy nie słyszała. Dziewczyna jest młoda, nie była w ciąży, nie karmiła, jest otyła, na oko szacuję okolice rozmiaru 95-100 E/F. Ale wiadomo jak to jest na oko ;) W każdym razie biust nie wygląda na duży, raczej mało-średni.

Chciałabym, żeby ostanikowanie było szybkie i skuteczne:) Spodziewam się, że koleżanka nie będzie chciała godzinami przymierzać różnych modeli, więc chciałabym zminimalizować ryzyko porażki. Jakie modele najlepiej leżą na XXl-kach? O ile zaniżać obwód?

Większość ostanikowanych przeze mnie kobiet to raczej dolne rejony rozmiarówki, nie chciałabym zniechęcić koleżanki. Wiem, że podobają jej się staniki Victoria Secret, więc raczej nie będziemy szukać bazówki :)

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Obserwuj wątek
    • maggianna Re: Jak ostanikować XXL-kę? 04.01.14, 17:40
      Co do modeli to nie moge sie wypowiedzieć bo nosze Effuniaki ale z mojego uświadomienia pamietam jedno - im wiecej tkanki tłuszczowej tym większa szansa na migracje wiec namowilabym na początek koleżankę na 2 biustonosze (zeby miała na zmianę) i raczej bardziej zabudowane i zdecydowanie miękkie. Tak zeby obwód był szerszy, stabilny, zeby sie nie zwijał, najlepiej na 3 haftki. Na pewno tez da sie obwód zaniżyć wiecej niz u szczupłej osoby bo jednak tkanka tłuszczową jest bardziej scisliwa.
      Nosilam rozmiar 90A/90B i zawsze uważałam ze mam mały biust, pierwszy uświadomiony biustonosz to było 85E i na początku miski były za duże,wypełniały sie jak porządnie wygarnęłam ale biust łatwo z powrotem wracał pod pache. Z czasem i od regularnego wygarniania biustonosz zrobił sie za mały, potem było 80F i znów zrobił sie za mały i musiałam zwiększać miskę az doszłam do brytyjskiego 80G.
    • madzioreck Re: Jak ostanikować XXL-kę? 04.01.14, 23:29
      >Jakie modele najlepiej leżą na XXl-kach?

Takie, jak na wszystkich innych paniach - różne ;)
      Okolice F- przy większych obwodach, 90+, często są słabo kompatybilne z balkonetkami, przydają się typowe kroje małobiuściaste albo plunge, ale nie jest to reguła. Bywa trudno określić, jaka szerokość fiszbiny jest potrzebna, więc siłą rzeczy świeżynka musi trochę pomierzyć, bo często widać dopiero przy porównaniu. Rzadko sprawdzają się bardzo wąskie druty, nie udało mi się dobrać nigdy np. comeximu z mniejszą miską i większym obwodem, choć oczywiście nie jest to niemożliwe, tak jak wąskofiszbinowe 65C się pewnie zdarza. Nie jestem zwolenniczką dobierania misek z zapasem na migrację, które są wypełnione tylko tuż po wygarnięciu - migracja przychodzi albo nie, kobiety wygarniają albo nie, a ryzyko, że mostek będzie chciał zabić, jest spore i dziewczyna się tylko zniechęci. Nie każdy tłuszczyk pod pachą jest zagubionym biustem.
      Ile zaniżać - też różnie. Effuniaków na przykład zwykle nie zaniżamy wcale, inne staniki - zależy od stanika i od miski. Na niewielki, nieciężki biust nie potrzeba ściskać się maksymalnie, jak się da, wystarczy, jak obwód stabilnie siedzi na ciele. Np. na 95 pod biustem Dalię i Krisa dobiera się zaczynając od obwodu 85, Effuniaka 95, Lineę Maximę (Gaia) 90, bestforma w G+ nawet w 80, bo luźniejsze niż do G... czyli różnie ;)
      Mam nadzieję, ze pomogłam :)
    • hermenegilda_k Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 10:13
      przy takim rozmiarze to raczej marki dedykowane wiekszym biustom:
      Elomi
      Sculpturesse (chyba tak sie to pisze)
      ewentualnie Panache w wybranych modelach (Andorra???)

Inna sprawa to upodobania estetyczne wlascicielki biustu - jezeli celuje w efekt Victoria's to prawdopodobnie zaden model w powyzszych firm nie bedzie sie jej podobal, bo nie sa to lekkie kusidelka... Wiem cos o tym, jako potencjalny target Elomi (85FF-G) nie mam zadnego stanika tej marki, bo mi sie zwyczajnie nie podobaja. Podejrzewam, ze jestes w GB, wiec moze cos w Bravissimo?
      Warto sprobowac mierzyc obwod 38, tluszczyk jest scisliwy, a rozmiar w okolicach E-F nie podtrzebuje jakiegos mega dobrego podtrzymania. W obwodzie 38 bedzie tez ogromny wybor modeli. Duzo zalezy od osobistych odczuc kolezanki po zmierzeniu roznych modeli - moze byc zwolenniczka lekkich stanikow albo wprost przeciwnie, murujacych piersi do klatki piersiowej.

• aankaa Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 12:33
        jak to Panie wyżej napisały "tłuszczyk jest ściśliwy" - gdyby mi ktoś zaproponował obwód, który wyraźnie odetnie mi go od reszty pleców -->> wałki pod - to bym się ostro zastanawiała nad dopasowanym biustonoszem...
        • hermenegilda_k Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 12:55
          chyba nikt tu nie proponowal obwodu wbijajacego sie w plecy, obwod to ne sznurek a la baleron, obwod sie zazwyczaj rozciaga, proporcjonalnie do swojej szerokosci
          tak na logike - chyba czym innym jest zanizenie o 15 cm w przypadku osoby majacej pod biustem 60cm a czym innym w przypadku osoby majacej tych centymetrow 120?

ja to pisze jako soba posiadajace tluszcz na ciele, zareczam ze stanik z rozsadnie zanizonym obwodem nie robi mi na plecach efektu sznurowanej szynki, natomiast stanik bez tego zanizenia po prostu radosnie sobie jezdzi po plecach, co nie zmienia faktu, ze u kogos innego moze tak nie byc ;)
          • magdalaena1977 Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 13:17
            hermenegilda_k napisała:

> tak na logike - chyba czym innym jest zanizenie o 15 cm w przypadku osoby majac
            > ej pod biustem 60cm a czym innym w przypadku osoby majacej tych centymetrow 120
            > ?

Potwierdzam jak najbardziej.
          • madzioreck Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 14:32
            Ale wiesz, u różnych osób tłuszczyk miewa bardzo różną konsystencję, są ciała miękkie, gdzie po prostu nie da się uzyskać gładkich pleców nawet najlepszym obwodem, bo ciasny robi efekt sznurka w szynce, a luźny robi to samo - podjeżdżając podcina elegancko ciało, a są osoby o bardzo zbitym ciele, u których nawet ścisły obwód wyciska niewiele. Zależy odo osoby po prostu.
        • akj77 Re: Jak ostanikować XXL-kę? 09.01.14, 15:07
          aankaa napisała:

> jak to Panie wyżej napisały "tłuszczyk jest ściśliwy" - gdyby mi ktoś zapropono
          > wał obwód, który wyraźnie odetnie mi go od reszty pleców -->> wałki pod
          > - to bym się ostro zastanawiała nad dopasowanym biustonoszem...

to nie takie proste, mam wałki pod każdym obwodem... gładkie plecy mam bez biustonosza.
          • aankaa Re: Jak ostanikować XXL-kę? 09.01.14, 19:28
            ja też :( mimo, że (jeszcze) nie jestem XXL
      • kasica_k Elomi, Sculptresse 07.01.14, 16:12
        Elomi i Sculptresse są świetne, ale niestety nie dla każdej XXLki. Te, które mają wysoko osadzone biusty, mogą mieć problem z zabudowanymi miskami (najmniej zabudowane, z tego co wiem, są Pure Lace i Pure ze Sculptresse) - choć im mniejsza miseczka, tym będzie pewnie łatwiej. "Po sąsiedzku" mamy wątek, gdzie pani XXL została szczęśliwie ostanikowana w Effuniaka :)
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,147963000,147963000,W_co_ostanikowac_koniec_tabelki_.html
        • sbarazzina Re: Elomi, Sculptresse 07.01.14, 22:47
          kasica_k napisała:

"Po sąsiedzku" mamy wątek, gdzie pani X
          > XL została szczęśliwie ostanikowana w Effuniaka :)
          > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,32203,147963000,147963000,W_co_ostanikowac_koniec_tabelki_.html

Tylko że moja koleżanka to raczej inny koniec tabelki ;) Koleżanka to małobiuściasta/średniobiuściasta XXL-ka.
          • kasica_k Re: Elomi, Sculptresse 12.01.14, 02:08
            No ale skoro problem jest podobny (za wysokie miski), to Effuniaki wydają się niezłą opcją.
            Można jeszcze próbować half-cupowych modeli Elomi, ale nie wiem, gdzie je można kupić.
      • kor-ka Re: Jak ostanikować XXL-kę? 12.01.14, 16:44
        hermenegilda_k napisała:

> przy takim rozmiarze to raczej marki dedykowane wiekszym biustom:
        > Elomi
        > Sculpturesse (chyba tak sie to pisze)
        > ewentualnie Panache w wybranych modelach (Andorra???)

Jeśli dziewczyna nie ma dużego biustu, to po co?
        Niewielki biust w staniku dla dużych piersi może marnie wyglądać i też dziewczynę zniechęci, że jakieś namioty jej tu proponują, nadające się chyba tylko pod golf itd.

No i wystarczy, że ma w miarę wysoko zawieszony biust, żeby w kontakcie z Panache (i Sculptresse też) uznała, że "te uświadomione staniki, to szczyt niewygody" - fiszbiny próbujące wywiercić sobie dziurkę w środku pachy, to naprawdę żadna frajda.
    • babazgaga Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 15:00
      A po czym wnosisz że to będzie taki rozmiar? Ja w dawnych czasach, przy wadze 115 kilo i rozmiarze ubraniowym w okolicach 50-52 (a więc ehem dość imponująco) nosiłam 36-38G, czasem GG. Ale zaczęłam od 38E chyba, który po dwóch tygodniach okazał się za mały w biuście (tak tak, tłuszczyk migruje bardzo elegancko). W takiej sytuacji radzę kupić raczej cokolwiek, co będzie a) w miarę tanie b) bardziej dopasowane pod biustem niż to, co koleżanka nosi, i pokazać o co chodzi z wygarnianiem. I uprzedzić o migracji
      • magdalaena1977 Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 16:06
        No właśnie ja też będąc otyła nosiłam obwody 36 i 38, a teraz dopiero wchodzę w 40 :-(
        Równocześnie najczęściej pasuje na mnie brytyjskie 22 czy polskie 50.

Więc pomyślałam sobie, że obwód 100 to musi mieć kobieta dużo grubsza ode mnie.
        • yaga7 Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 16:17
          No właśnie, ja mam raptem parę kilo nadwagi, a noszę brytyjskie 36, effuniakowe 85. Moim zdaniem nadwaga/otyłość nie przekładają się bezpośrednio na to, jaki obwód kto nosi.
          • kasienka.body Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 17:39
            > 85. Moim zdaniem nadwaga/otyłość nie przekładają się bezpośrednio na to, jaki
            > obwód kto nosi.

Dokładnie :) Ja mam pewnie ze 20 kilo jeszcze na plusie a noszę obwody 34, jeśli wyjątkowo ścisłe to 36. A znowu jeśli luźne to i 32 się zdarza. Także wszystko kwestia budowy i rozłożenia tkanki tłuszczowej.
            • tfu.tfu Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 19:48
              no bo to nie sam tłuszcz, a raczej szerokość żeber i mięśnie :-) ja mam plecy enerdowskiej pływaczki, nawet jak wychudnę to mi się żebra nie ścisną i też będę mieć w podbiuściu najmarniej 79 cm.
              Urkye przeprowadzała kiedyś pomiary i wyszło jej, że u osób z nadwagą to właśnie podbiuście wypada najszczuplej.
    • sbarazzina Re: Jak ostanikować XXL-kę? 05.01.14, 22:38
      Nie twierdzę, że obwód zależy od wagi. Napisałam, co wydaje mi się na oko. Na zasadzie, że znam kilka obiet w prawidłowo dopasowanym obwodzie 80 i 85, a ta akurat koleżanka wygląda na sporo więcej.

Narazie postanowiłam zapytać ją jaki nosi rozmiar i zaproponować jej ten sam obwód z większą miseczką. A to dlatego, że obowdy które nosi w tej chwili nie wyglądają na bardzo źle dopasowane. I jak zasugerowała Madzioreck będę celować w stożkoprzyjazne/małobiuściaste kroje.
      • madzioreck Re: Jak ostanikować XXL-kę? 06.01.14, 00:48
        Ten sam obwód z większą miską może być już za luźny. Mnóstwo kobiet przychodzi na brafitting w dobrych niby obwodach, ale one są naciągane znacznie za małymi miskami.
        • sbarazzina Re: Jak ostanikować XXL-kę? 07.01.14, 22:45
          madzioreck napisała:

> Ten sam obwód z większą miską może być już za luźny. Mnóstwo kobiet przychodzi
          > na brafitting w dobrych niby obwodach, ale one są naciągane znacznie za małymi
          > miskami.

Wyszłam z założenia, że obecny obwód to mocno rozciągnięty stanik z sieciówki, a staniki, które będziemy mierzyć będą miały z zasady lepsze, ściślejsze obwody. Ale oczywiście wszystko okaże się w trakcie mierzenia :)
    • sbarazzina Relacja "po" :) 11.01.14, 20:28
      Wczoraj udało się szczęśliwie ostanikować koleżankę :) Stanęło na rozmiarze 40DD - usztywniany halfcup marki własnej Debenhamsa. O taki tylko w innych kolorach.

Inne modele w rozmiarze 40DD byly za duże w misce. Elomi w tym rozmiarze były absolutnie niekompatybilne - typowe problemy małobiuściastej w miseczkami szytymi z 3 części. No ale obwód był fajny, szeroki i najlepiej leżał na plecach. Ten stanik Debenhamsa ma niestety dość wąski obwód.

Koleżanka mierzyła też Tease Me Cury Kate - rozmiar 38E za duży w misce i jednak trochę za ciasny, 38DD sporo za wąska fiszbina i miska odstawała (biust uciekał bokiem).

Czyli rozmiarowo gdzieś pomiędzy 40D a 40DD, ewentualnie nawet 42D, ale takiego nie było ani jednego do zmierzenia, no i idealny stanik powinien mieć szeroki pracujący obwód.

W kwestii technicznej ostanikowania największą trudnością było określenie jak daleko powinna sięgać fiszbina, czyli gdzie kończy się pierś od strony pachy.

Generalnie jestem trochę załamana. Stanik który koleżanka kupiła to był JEDYNY stanik, jaki na nią pasował. W zasadzie nie miała wyboru. Wybór w tych rozmiarach był bardzo niewielki.

Obwody 40 i 42 jeśli były dostępne, to głównie w połączeniu z dużymi miskami.
      Następnym razem wybierzemy się do M&S, bo według strony mają wybór w tych okolicach rozmiarowych.

Jakieś podpowiedzi? Ktoś wie która firma produkuje szerokofiszbinowe halfcupy lub plunge w rozmiarze 40-42 D/DD?
      • ochanomizu Re: Relacja "po" :) 11.01.14, 21:30
        Szerokofiszbinowy jest Change, ale chyba tylko do obwodu 38. No i w UK może być kiepsko z dostępnością.
        Obwody 40 robi jeszcze chyba Pour Moi?, który bywał stożkoprzyjazny. No i w halfach miał szerokie fiszbiny. Nic innego mi się nie kojarzy, niestety :(
        • kerima71 Re: Relacja "po" :) 11.01.14, 22:02
          change ma dosyć luźne obwody(przynajmniej w tych mniejszych)mogłabyś spróbować 38
          • madzioreck Re: Relacja "po" :) 12.01.14, 01:17
            Change ma różne obwody, niektóre luźne jak guma od gaci, a niektóre bardzo ścisłe (np.czarna Camille plunge shaper)
      • madzioreck Re: Relacja "po" :) 12.01.14, 01:19
        > Generalnie jestem trochę załamana. Stanik który koleżanka kupiła to był JEDYNY
        > stanik, jaki na nią pasował. W zasadzie nie miała wyboru. Wybór w tych rozmiara
        > ch był bardzo niewielki.

Niestety, staniki na szerokoobwodowe małobiuściaste są chyba obecnie najbardziej "niszowe" :(
        Ale fajnie, że udało się coś ładnego dobrać:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka