Dodaj do ulubionych

Pytanie do nosicielek Princess CK

07.02.14, 22:03
Mam pytanie do tych z was co nosza Princesski z Kraglej Kasi. Jak wam sie ten model sprawuje z praniu? Pierzecie recznie czy w pralce (w woreczku).
Pytam bo wlasnie dostalam reklamacje od klientki (po 5 miesiacach od zakupu) ktora twierdzi ze stanik jest marnej jakosci bo - czesc kropek na miskach sie spralo a reszta daje sie zdrapac paznokciem, obwod na plecach sie przesial... Prala jakoby recznie i nie uzywala go zbyt czesto, tylko na zmiane z Chantalkami i innym...
Wyciagnelam dla porownania moja stara (jeszcze starsza) Princess – moja ma wiecej niz 3 lata, I zawsze byla prana w pralce, w woreczku. Owszem, kropki sie spraly, wiekszosc z nich, ale jeszcze sa widoczne, obwod na pleckach tez nie jest az tak zniszczony, I dodatkowo – na wewetrznej rozowej metce nadal widac jaki to byl rozmiar i wszystkie inne napisy tez. Metka stanika klientki jest kompletnie sprana – prawie nic na niej nie widac. Wiec nie wiem co ta pani robila ze swoim stanikiem... Moj jest w znacznie lepszym stanie.
Czy ktoras z was miala tego typy problemy.
--
Obserwuj wątek
    • azmika88 Re: Pytanie do nosicielek Princess CK 07.02.14, 23:38
      Może nosiła codziennie i codziennie prała - częstsze pranie - szybciej się materiał zużywa. Zawsze może powiedzieć, że prała ręcznie, a równie dobrze mogła wrzucać do pralki i to nie na najniższą temperaturę i bez woreczka. Albo jest trzecia opcja: marka Princess CK pogorszyła się jakościowo, używają słabszych materiałów z oszczędności...
    • pierwszalitera Re: Pytanie do nosicielek Princess CK 08.02.14, 10:25
      Kompletnie sprana metka świadczy raczej o tym, że stanik był prany w zbyt gorącej wodzie i przy udziale ostrych detergentów z enzymami i/albo optycznymi wybielaczami, czyli zwykłym proszkiem. W zaleceniach prania staników nie ma nigdy temperatury wyższej niż 40 stopni, częściej nawet tylko 30, a taka woda odczuwana jest przez nasze ręce jako chłodno-zimna. Temperatura wody prysznicowej odczuwana jako już nie chłodna, a zaledwie lekko ciepła, to 37 stopni, a dla stanika to już prawie za dużo. Swoją drogą, 37 stopni, to dla wielu woda za zimna do mycia, mogę u mnie bowiem nastawić dokładnie temperaturę wody i 37 to mam tylko w upały, zwykle mam 38, a większość moich gości woli normalnie ciepło, a to jest w okolicach 39. Więc nawet ręczne pranie może zabić nam stanik, jak pomylimy się co do temperatury, odkręcając po prostu kurek z gorącą wodą, jak na kąpiel w wannie. Taka woda ma ponad 40 stopni.
      I zapytaj klientkę, w czym konkretnie pierze stanik, ale tak by nie mogła przygotować odpowiedzi, bo wiele ludzi używa jednego proszku do wszystkiego, więc wybierają ten, który najlepiej spiera wszystkie plamy, tylko ten nie jest zwykle przeznaczony do prania rzeczy delikatnych. Jeżeli klientka nie stosowała się do zaleceń na metce względem temperatury i środka do prania, to nie może mieć żadnych pretensji o jakość stanika. Często nawet te droższe rzeczy są bardziej wrażliwe, bo lepsze materiały nie oznacza przecież barchanów.
    • anirat Re: Pytanie do nosicielek Princess CK 08.02.14, 11:11
      Napisze co ja mam.
      Nie lecę z reklamacją, bo uważam że to normalne zużycie, ale moje staniki zachowują się róznie. I nie wiem od czego to zależy. Mam dwie fatnasie- dosyć często noszone prane w pralce w woreczku na 40 st. Wszystkie staniki tak piorę. Te fantasie prawie nie mają śladu używania, prane od około 3 lat. Tylko, że ja mam dużo ponad 10 staników, więc niektóre są noszone sporadycznie, ale niektóre dość często bo je bardziej lubie. Jedna Freya- siepie się gumka na ramiączku. Samanta - noszona często, nic się z nią nie dzieje, materiał jak nowy, trochę się zdeformowały boczne fiszbiny, ale materiał na niej jakbym wczoraj kupiła. Prana tez dosyć często. Nie wiem dlaczego, ale przy ostatnim noszeniu zrobiła mi krzywdę. Nigdy obwód nie był przyjemny, ale teraz skończyło się obtarciem :(
      Jedna Freya po drugim czy trzecim praniu, jak wszystkie inne, przy zapięciu ten materiał, jakby się uszkodziły te gumki co są w materiale i taka siateczka się zrobiła. To już wiem, ze on się tam będzie dalej psuł az się zrobi taka siatka. Więc chyba nie o model i firme chodzi, tylko może felerny model.
      Piszę uczciwie, wszystkie prane tak samo, w 40% na praniu ręcznym w woreczku, zawsze w pralce. Niektóre po 3 latach nie mają żadnych uszkodzeń, niektóre po kilku praniach.
      Poszłam jeszcze spojrzeć na metki. Rzeczywiście te kilkuletnie mają metki prawie sprane, ale nie Samanta, ta ma metkę prawie jak nową.
      W ogóle uważam, ze te staniki są długotrwałe. Mało się zużywają. Mam je i mam je, i mam już nowe modele, a stare ciągle dobre. Jedyny kłopot to białe bo żółkną i tyle.
    • onion68 Re: Pytanie do nosicielek Princess CK 08.02.14, 12:42
      Miałam beżową princess 5 lat temu i mimo nieczęstego noszenia (dość szybko też z niej wyrosłam) część kropek zniknęła. Wszystkie staniki piorę w pralce, w woreczku, w płynie i na programie dla delikatnych tkanin. Nie zniszczył mi się żaden inny stanik.
      Uważam, że klientka może mieć rację. Mnie, co prawda, nie chciało się reklamować, ale uważam, że od stanika za ponad sto zł można oczekiwać więcej.
    • aleksandralm Re: Pytanie do nosicielek Princess CK 10.02.14, 14:51
      Dzieki za odpowiedzi. Czy ktos ma jeszcze jakies uwagi? Chetnie sie dowiem.
      Na razie wyslalam maila do CK z opisem problemu i czekam na to co mi napisza.
    • mika_p Re: Pytanie do nosicielek Princess CK 18.02.14, 21:48
      To jeszcze ja, bo właśnie mi moja półtoraroczna Princess wpadła w ręce.
      Prana w pralce, w 40 stopniach, w płynie do prania, bez woreczka.
      Kropki w najgorszym stanie przy fiszbinach, ale ślady po nich są. Kilka osobiście zdrapałam - ale to się udaje tylko na mokro i tylko z niektórymi, i wcale nie jest takie łatwe i szybkie, bo gdyby było, to już bym je zdrapała (to takie kuszące jak zabawa folią bąbelkową i gdyby szło tak sprawnie jak z folią, bo już by ich nie było). Na sucho sie nie da.
      Metka nieco sprana, na przykład widac, ze pierwszy składnik to Polyamid, ale ten drugi to równie dobrze może byc Elżbieta, niemniej, sporo nadruku zostało, więcej niż mniej.
      Na siatkowym obwodzie w kilku miejscach puściło oczko, ale mogło się czymś zaciągnąc w praniu.
      • babus2 Re: Pytanie do nosicielek Princess CK 19.02.14, 20:52
        Witam, mam Princess od ponad roku, jeden z 4 staników często używanych, piorę tylko w pralce, w siateczce, w proszku do kolorów, najczęściej w 30 st. C. Przyznam się bez bicia, że zdarzyło mi się wrzucić ją kilka razy na krótkie pranie w 50 st. C.
        Trochę rozciągnięta, ale nada trzyma obwód tak jak należy (ja też troszeczkę urosłam), kropki wytarte tylko w okolicach pach. Ramiączka są jaśniejsze od zdobiących je kwiatków, metka czytelna (tak mi się wydaje bez okularów)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka