bambinooo 76/106 29.10.07, 15:15 Ściśnięty obwód to 76cm, nieściśnięty 80,5cm - piersi w staniku 106cm. Do tej pory nosiłam 80F (tak, należałam do nieszczęśnic które uważały że rozmiary kończą się na F). Jaki rozmiar powinnam nosić? Odpowiedz Link
maheda Re: 76/106 - bambinooo 29.10.07, 15:23 To w granice 70L z Melissy albo brytyjskie okolice 70H (32H) (lepiej brzmi, co?) Niemniej może okazać się, że lepiej na Ciebie będą pasować mniejsze miseczki, niż wynikałoby to z tabelek. Czeka Cię przymierzanie i ewentualnie odsyłanie... Odpowiedz Link
bambinooo Re: 76/106 - bambinooo 29.10.07, 19:42 ale jak się przesiadłam na 75 ostatnio to było już chyba ok, czy 70 nie będzie za wąskie? nie mam zbytnio możliwości przymierzania... w rzeszowie maksimum można znależć miseczki F, pojedyncze G... Odpowiedz Link
olusimama Re: 76/106 - bambinooo 29.10.07, 19:46 nie będzie. Za to 75 będzie stanowczo za szerokie. Odpowiedz Link
turzyca Re: 76/106 - bambinooo 30.10.07, 00:16 olusimama ma racje. Ja to bym nawet siegala po 65, ale ja z tych bardziej scisliwych jestem. :) Pamietaj ze jesli przymierzysz stanik z za malymi miseczkami, to moze Ci sie wlasciwy obwod za ciasny wydawac, bo piers wypycha stanik do przodu i powoduje wbijanie sie obwodu. Jesli nie bedzie pasujacej miseczki to przymierz sam obwod, z miseczkami na brzuchu/plecach, zeby zorientowac sie jak taki obwod na Tobie lezy. Odpowiedz Link
bambinooo Re: 76/106 - bambinooo 30.10.07, 13:59 a wie ktoś może gdzie (w jakim mieście najbliżej rzeszowa) mogłabym takie obwody poprzymierzać? Wszystkie wymienone tu sklepy rzeszowskie już zaliczyłam i mogą się poszczycić góra miseczką g i to w pojedynczym egzemplarzu :( Odpowiedz Link
maheda Re: 76/106 - bambinooo 30.10.07, 14:24 W sklepie Intimo, w Krakowie, na Wysłouchów. 18tego (w niedzielę) o 12tej zaczyna się tam biusten-party. :) Odpowiedz Link
monika_og Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 29.10.07, 17:37 Witam. Choć od pewnego czasu poczytuję sobie informacje rozmiarowe, nadal nie jestem pewna jaki rozmiar stanika powinnam nosić. Mój obwód pod biustem wynosi 71cm natomiast obwód biustu to 87cm. Do tej pory kupowałam staniki w rozmiarze 70C i na początku w obwodzie się sprawdzały, jednak po jakimś czasie rozciągały się i zaczynały przesuwać. Z miseczkami też różnie bywało(w zależności od firmy i stanu bielizny po jej wypraniu). Będę wdzięczna za wszelkie rady. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/87 - monika_og 29.10.07, 18:07 Trzeba Ci przyznać, że z dostępnych w bieliźniakach staników nosisz najlepiej dobrany rozmiar, jak to tylko możliwe! :) Lepiej by jednak Ci było (tak myślę) w stanikach o rozmiarze 65DD (ew. 65E). Jeśli mieszkasz w Krakowie, Poznaniu czy Warszawie, masz możliwość przymierzenia takich staników w sklepie stacjonarnym :) Odpowiedz Link
monika_og Re: 71/87 - monika_og 29.10.07, 18:17 Niestety nie mieszkam w żadnym z wymienionych przez Ciebie miast. Jestem z Trójmiasta. Na razie będę musiała więc poszukać tutaj, może coś uda mi się znaleźć. Dziękuję jednak za sugestie co do rozmiarów. Będę wiedziła za czym się rozglądać. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/87 - monika_og 29.10.07, 19:34 Rozglądaj się zatem netowo :) Nie znajdziesz raczej 65tek w Trójmieście ani okolicach - za to w Internecie jest tego masa :) Poszukaj w wątku o sklepach stacjonarnych. Odpowiedz Link
monika_og Re: 71/87 - monika_og 30.10.07, 10:17 Myślę, że w necie najprędzej znajdę to czego szukam. Chciałabym jednak najpierw poprzymierzać, a potem kupić w necie. Wiem, że będzie mi cięzko coś znaleźć, ale spróbuję. A na zakupy internetowe i tak się "wybiorę". Wątek o sklepach stacjonarnych już przejżałam i pewnie w te podane tam miejsca udam się w pierwszej kolejności:) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
olusimama Re: 71/87 - monika_og 29.10.07, 19:48 w Gdyni w Batorym jest na parterze sklep z bielizną, nie pamiętam nazwy, w którym widziałam Freye. Rozmiarówkę mają uboga, sprowadzają na zamówienie. Ale może akurat coś będzie i będziesz mogła przymierzyć. Ceny powalają, przymierz tam i kup w sieci ;-) Odpowiedz Link
monika_og Re: 71/87 - monika_og 30.10.07, 10:18 Dziękuję za radę:) Sprawdzę ten sklep. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
iwonaa69 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 30.10.07, 08:50 Witam wszystkich, Jestem nowicjuszką w forum i może zacznę od prośby o fachową poradę jaki powinnam nosić rozmiar wg polskiej i brytyjskiej rozmiarówki. Moje wymiary to 73 cm pod biustem i 96 w obwodzie biustu. Mam wrażenie, że wszystkie drogie biustonosze, które kupiłam do tej pory nadają się do kosza :(,aż mi wstyd,że do tej pory poruszam się po omacku w świecie biustonoszy. Mam nadzieję, że mnie uświadomicie,a zarazem pomożecie. Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link
maheda Re: 73/96 - iwonaa69 30.10.07, 09:04 Nie Ty jedna poruszałaś się po tym świecie po omacku ;) My tu niemal wszystkie w ten sposób swojego czasu żyłyśmy :) Jeśli się pod biustem zmierzyłaś ciasno, ściskając miarę krawiecką prawie do pęknięcia taśmy, to powinnaś celować w staniki z obwodem 70 (ang. 32). Ale jeśli nie, to lepsze będą na Ciebie 65tki (ang. 30). Z rozciągliwców odpowiednio 65 i 60 (ang. 28). Co do miseczek - z "polskiej" rozmiarówki okolice 70H (wyjątkiem staniki Melissy i Avocado, które powinny na Ciebie być dobre w okolicach 70F/70G), z rozmiarówki brytyjskiej okolice 70F (32F). W obwodzie 65: polską rozmiarówkę mają Melissa i Avocado - w nich okolice 65J, w brytyjczykach 65G (30G). A co do obwodu 60: w brytyjczykach 60H, a w Avocado, które zaczęło ostatnio szyć 60tki, albo jakieś modele z dużymi miseczkami 60J, albo może się okazać, że w 60tki Avocado nie wejdziesz. Wszystko to są dane na podstawie tabelek. W zależności od kilku czynników (różnice w wielkości piersi, szerokość pleców, itd.) mogą być na Ciebie dobre albo podane miseczki, albo mniejsze o rozmiar- dwa-trzy, albo większe o rozmiar (bo rozmiar stanika dopasowujemy do wielkości większej piersi). Jak się odezwą dziewczyny z wymiarami podobnymi do Twoich, to na pewno doradzą Ci lepiej :-) Powyższe informacje są czysto teoretyczne. Ale nawet na dwie kobiety z identycznymi rozmiarami mogą być dobre różne rozmiary staników - wszystko trzeba sprawdzić nabiustnie. Odpowiedz Link
svenski-madz 90/110 30.10.07, 10:41 ja tez przylaczam sie z zapytaniem:) pod biustem 90cm biust 110cm zazwyczaj nosilam 85 C albo D ..zalezy od firmy.. :) Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - svenski-madz 30.10.07, 10:49 A czy to 85 było dobrze pod biustem? :) Nie podjeżdżało? Jak jest z mieszczeniem się piersi w miseczki po wygarnięciu wszystkiego spod pach? Tabelkowo powinnaś celować w brytyjskie 85E/85F (38E/38F), co dalej "polskie" (Triumph, Samantha) 85F/85G. (W Melissie i Avocado - mimo, że polskie - jednaj 85E/85F). No, ale przy takich obwodach pod biustem (wiem, co mówię, startowałam od 87 cm) może się okazać, że lepszy będzie po pierwsze mniejszy obwód pod biustem, a po drugie mniejsza miseczka, bo na obwód w biuście mogą się składać szerokie plecy albo tłuszczyk na tychże plecach. A z obwodów 80tek - spróbuj brytyjskich 80FF/80G (36FF/36G), z polskich staników (Melissa, Avocado) rozmiar około 80H/80J. Odpowiedz Link
svenski-madz Re: 90/110 - svenski-madz 30.10.07, 10:58 ale szybka odpowiedz:) dzieki:) a zatem to 85C jest firmy Vena (nie wiem czy taka jest Ci znana:P ) no i ogolnie dobrze mi w nim, troszke luzny moze obwod jest, ale nie podnosi sie do gory -moze dlatego ze ma te silikonowe pasemka wokol obwodu, ktore trzymaja sie do ciala:)) w triumpfie C jest zdecydowanie za male.. w ogole mam piersi takie zezowate:D pewnie nie dbalam o nie za dobrze i dlatgeo sie porozchodzily na bok:) Odpowiedz Link
maheda Re: 90/110 - svenski-madz 30.10.07, 12:02 Oj, to jeśli porozchodziły Ci się na boki, to po pierwsze za duży obwód, a po drugie za małe miseczki - ponieważ miseczki za małe, to piersi włażą pod obwód, a ponieważ obwód za luźny, to na to pozwala. Polecam w takim razie jednak te 80tki. :) Odpowiedz Link
svenski-madz Re: 90/110 - svenski-madz 30.10.07, 21:19 dzieki bardzo..sprobuje wtedy te 80tki :) Odpowiedz Link
iwonaa69 Re: 73/96 - iwonaa69 30.10.07, 15:24 Serdecznie dziękuję za poradę i cenne informacje. Gdzie ja się uchowałam do tej pory?:) Ale jeszcze raz się dokładnie zmierzę zgodnie z Twoimi uwagami. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
iwonaa69 Re: 73/96 - iwonaa69 30.10.07, 15:44 Jeszcze raz serdecznie dziekuję za info i mam pytanie dodatkowe, może poradzicie mi gdzie powinnam kupować, może macie sprawdzone marki i sklepy internetowe? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 73/96 - iwonaa69 30.10.07, 16:00 We! Wstępniaku! Jest! Spis! Zarówno! Producentów! Jak! I! Sklepów! :-) Odpowiedz Link
beakarp Re: 73/96 - iwonaa69 30.10.07, 21:32 brytyjskie 65G jest moim zdaniem w sam raz:))) Odpowiedz Link
nadiaa17 79/102 30.10.07, 15:24 W tej chwili noszę 75 G z Dalii, przy czym powoli skłaniam się ku 70. Powiedzcie proszę czy to dobry pomysł... Odpowiedz Link
maheda Re: 79/102 - nadiaa17 30.10.07, 15:39 Jeśli w nowym staniku bez problemu możesz się zapiąć na najciaśniejszą haftkę, to koniecznie kupuj 70tki. Co do miseczek - o ile w tej Dalii 75G po wygarnięciu wszystkiego do miseczek wszystko jest w porządku, to wg rozmiarówki polskich firm powinnaś nosić zatem okolice 70I, których właściwie nie ma. Na szczęście Melissa i Avocado (polskie firmy) szyją staniki w rozmiarze 70J, który jest przeznaczony mniej więcej na 100-102cm w biuście. Z firm z rozmiarówką brytyjską - 70G (czyli 32G) powinno być w sam raz. Spróbuj, co Ci szkodzi :) Odpowiedz Link
nadiaa17 Re: 79/102 - nadiaa17 30.10.07, 15:51 Maheda bardzo dziękuję za odpowiedź. No właśnie w Dalii nr 1 całej z koronki wszystko super. W Dalii nr 2 która koronkowa jest tylko w połowie u góry ta koronka odstaje, dlatego zastanawiałam się nad mniejszym obwodem, automatycznie zmniejszyłaby się i miseczka. Poza tym ja lubię mieć ciasno w obwodzie;) Mam jeszcze jedno pytanie. W żadnym biustonoszu fiszbiny nie przylegają mi do mostka. Odstają trochę. Co jest nie tak? Rozmiar? Rozstaw fiszbin? Odpowiedz Link
maheda Re: 79/102 - nadiaa17 30.10.07, 15:54 Jakbyś mogła się obfocić i fotki przesłać do Galerii, to byśmy Ci powiedziały na forum, co jest nie tak - bo oglądnięcie zdjęć daje najpewniejsze oceny. Proponuję ze względu na to, że przyczyn nieprzylegania do mostka może być co najmniej kilka, a zdjęcie może pomóc zdiagnozować tę konkretną. Odpowiedz Link
nadiaa17 Re: 79/102 - nadiaa17 30.10.07, 16:29 Napiszę wieczorem do ansil o dostęp do galerii i jak tylko dorwę się do cyfrówki to wrzucę :) Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 79/102 - nadiaa17 30.10.07, 17:08 Uprzedzam tylko, że Ansil może Cię nie wpuścić do Galerii, ale zdjęcia tam umieszczone możemy komentować tutaj na forum. :) Odpowiedz Link
apoloniaa1 nnt 30.10.07, 17:58 mahedo napisałam jak masz czas to wejdź na poprzednią stronę do apoloniaa "pochwaliłam" sie przepraszam za zaśmiecanie wątku Odpowiedz Link
mampo 79/96 30.10.07, 18:00 szerokie krótkie piersi, lepiej wygladaja w głebokich zblizonych do siebie miseczkach.Obwód pod biustem częsciowo wynika z szerokości pleców albo raczej głebokości klatki piersiowej, czyli wąski przód, waskie plecy, szerokie boki.Czyli jestem kwadratowa.... :-(((( Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - mampo 30.10.07, 21:28 Ale ponieważ fiszbiny w dobrze dobranym staniku powinny celować z tyłu w środek pachy, to wszystko jest w porządku :) Powiedz, czy miałaś na sobie kiedykolwiek stanik w polskiej rozmiarówce (Triumph, Dalia, itp.) 75E, ew. 75F? Jeśli nie - przejdź się do dowolnego Triumpha i przymierz sobie (nie kupuj, absolutnie). Wybierz starannie wszystko spod pach do miseczek, skróć odpowiednio ramiączka, sprawdź, czy możesz spokojnie w nim podskoczyć (i biust Ci się nie telepie). Jeśli będziesz mogła i chciała - zrób sobie w nim zdjęcia cyfrówką z boku i z przodu (tak, żeby nie było widać Twojej twarzy) - a potem sama sobie te zdjęcia w domu na spokojnie pooglądaj i, jeśli będziesz miała wątpliwości co do rozmiaru, wyślij nam do Galerii. Zobaczymy, czy masz biust "tabelkowy", czy nie. Masz jakiś taki sklep w okolicy? Przy czym zaznaczam, że NIE może to być stanik 80D/E, bo to nie jest to samo ;) Odpowiedz Link
mampo Re: 79/96 - mampo 30.10.07, 21:50 niestety nie mam w poblizu zadnego triumpha. dopiero 22 listopada jade do Gdańska do lekarza i bede mogła zastosować sie do rady, czyli musze poczekać jeszcze prawie miesiąc :-(((( w sobote się przejdę może mają u nas dalię. Na pewno sa malinezy, zawsze nosiłam 75 C, ale teraz....za mały i w ogóle nie ma wyboru juz nie chodzi o fason czy kolor ale wogóle Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - mampo 30.10.07, 21:52 To spróbuj cokolwiek 75E - Malinezy są ładne, widziałam niedawno taki jeden biały, wiem, że był na pewno w miseczce E. Powiedz jeszcze - ten obwód 75E nie jest na Ciebie za luźny? Jeśli na sobie zapniesz tylko obwód, a miseczki będziesz miała na plecach, albo skierujesz w stronę brzucha - dużo możesz go odciągnąć? Odpowiedz Link
mampo Re: 79/96 - mampo 30.10.07, 22:02 maheda napisała: > To spróbuj cokolwiek 75E - Malinezy są ładne, widziałam niedawno taki jeden > biały, wiem, że był na pewno w miseczce E. > Powiedz jeszcze - ten obwód 75E nie jest na Ciebie za luźny? > Jeśli na sobie zapniesz tylko obwód, a miseczki będziesz miała na plecach, albo > skierujesz w stronę brzucha - dużo możesz go odciągnąć? Niewiele, raczej jest przyciasny nawet nie zapinam go na pierwsza haftke jak dawniej, tylko na ostatnią. Wobec tego pójde mierzyć malinezy z większą miseczką niz C Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - mampo 30.10.07, 22:10 Dobrze, to świetnie :) W takim razie mierz 75D, 75E i ew. w górę. Pamiętaj o starannym wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek! To bardzo ważne, żeby wszystko wygarniać, bo nosząc za małe miseczki nasz biust w "tylnej" części ma tendencje do chowania się w obwód. I nie przejmuj się ewentualnymi minami pani/pań w sklepie :) Odpowiedz Link
mampo 79/96 - mampo porazka 31.10.07, 19:33 Niestety nic nie zmierzyłam, szkoda było sie rozbierać: malinez był tylko szt 1- 75E, na oko widziałam, ze za szeroki obwód, a tak wogóle jakościowo sie posuły...ale to nie na temat .Znalazłam natomiast sklepik nowy, w którym wśród wielu baardzo gąbczastych:- (((,były produkty E.Bień, niestety tez z rozmiarówka nieciekawie,tez nie pofatygowałam sie z mierzeniem, te z kolei były jakieś takie cienkie, że nie sądzę, aby podtrzymały ciężki biust no i pani sprzedawczyni miała żle dopasowny biustonosz-2 wielkie buły z przodu...mierzyła natomiast dzis w pracy biustonosz koleżanki 75 E, ale miał duzo za duze miski. Szukam dalej Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - mampo 31.10.07, 19:41 A powiedz, czy przymierzając ten stanik, przymierzyłaś go jak należy, z wyciągniem wszystkiego spod pach do miseczek, w pozycji pochylonej do przodu, czy "po prostu nałożyłaś miseczki"? Dobrze by było, gdybyś wiedziała jeszcze, co za firma wyprodukowała ten stanik - zawsze to jedna informacja więcej :-) Odpowiedz Link
mampo Re: 79/96 - mampo 31.10.07, 20:54 Załozyłam cały, miał za wielkie miski, tak własciwie to mam wrażenie, ze nie miałam co w niego włozyć? sorbet, czy cos takiego :- )) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - mampo 31.10.07, 21:14 Wyglądał tak, jak w linku pod spodem? tinyurl.com/2gpxzc Bo jeśli tak, to to jest brytyjskie 75E, które jest większe od polskiego, które Ci proponowałam :) W brytyjskich powinnaś strzelać w 75D/75DD (34D/34DD). Brytyjskie 75E jest przewidziane dla osób, które mają 98-99 cm w biuście, a ten akurat model ma stosunkowo duże miseczki, więc pewnie i 100 cm obwodu by się zmieściło :) Już nie mówiąc o tym, że to jest wąskofiszbinowiec, a jeśli Ty masz piersi bardziej szerokie, to z brytyjczyków lepsze dla Ciebie będą staniki Panache. Odpowiedz Link
mampo Re: 79/96 - mampo 31.10.07, 22:36 nie, był z niebieskiej koronki,ale chyba kupiony z jakiegoś angielskiego katalogu....no to musze poczekać do tego 22.XI w trójmieście są na pewno jakieś sklepy=zreszta poszukam w spisie...no faktycznie w tym malinezie 75 E to miska była mniejsza, a tak w ogóle to rzadko bywa pełna rozmiarówka z malineza, żeby sobie powybrzydzać taka wąskoobwodowa to trafiaja się pojedyncze egzemplarze i natychmiast schodzą, jest mnóstwo standartu typu 80B,C,D 75B,C no i mają bardzo rozciągliwy obwód Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - mampo 31.10.07, 23:04 :) No to miłych i owocnych poszukiwań w takim razie. A tzw. "standardów", to my wszystkie tutaj mamy serdecznie dosyć :/ Odpowiedz Link
beakarp 87/117 30.10.07, 21:30 kolezanka kupiła 95E i twierdzi że jej w nim dobrze.....|"|!@#$%^&* (!!! POMÓŻCIE, plz Odpowiedz Link
maheda Re: 87/117 - beakarp 30.10.07, 21:36 HeHEHEHEHEHE! :D :D :D :D :D Widzisz tę notkę w mojej stopce o pytanie "a jak 70J"? :D To jestem ja we własnej osobie - przy wymiarach 87/120 nosiłam właśnie 90E/95E. Na zdjęciach jest przepiękne zestawienie mnie w trzech różnych rozmiarach :-) Myślę, że na początek Jej to pokaż. Oczywiście ten stanik to megarozciągliwiec, więc się nie należy przejmować. Z Panache pasowały na mnie wonczas 85FF/80GG, albo z Frey 75H (z reguły ciasnawe, poza Arabelką i Millie, które lepsze były 70J). Niechże się ona (ta Twoja koleżanka) nie wygłupia... Odpowiedz Link
maheda Re: 72/95 - karolina19xm (przeniesione) 30.10.07, 22:01 Nigdy nie mogę znaleźć dla siebie stanika z którego byłabym w pełni zadowolona. Zawsze mam problemy z wyborem i na koniec wychodzi ze kupuje następny stanik z którego jestem niezadowolona. Przeważnie kupuję rozmiar 75 D oczywiście jak uda mi się znaleźć przy miseczce D pod biustem 75 w większości wciskają mi 80D. Moje wymiary to 72 pod i 94 do 95 w biuście PROSZĘ dziewczyny pomóżcie określić w końcu jaki powinnam mieć rozmiar stanika. Z góry dziękuję (karolina19xm) Odpowiedz Link
maheda Re: 72/95 - karolina19xm 30.10.07, 22:05 Rozmiar, który powinnaś przymierzyć, to brytyjski 65FF, ewentualnie 65G, albo polski 65H (Melissa, Avocado). Staniki Avocado dostępne są stacjonarnie na w Poznaniu i w Warszawie oraz w ich sklepie stacjonarnym, staniki Melissy wyłącznie w sklepie internetowym (w obydwu sklepach możesz zapłacić przy odbiorze stanika na poczcie). Staniki brytyjskie są dostępne w Krakowie (Intimo), Poznaniu (Avocado), Warszawa (Avocado, Złote Tarasy, inne sklepy wymienione w wątku o dobrych sklepach stacjonarnych). Na pewno - będziesz wiedziała dopiero po przymierzeniu i sprawdzeniu "nabiustnie". Tak to już jest... Odpowiedz Link
pycia15 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 30.10.07, 22:18 A ja jaki rozmiar oto moje wymiary w biuscie 78 a pod-68 NArazie nosze rozmiar 70A ale to chyba nie mój xD Zgóry dzieki za odp i jak mozecie dajcie mi adresy sklepów gdzie mogłą bym kupic taki stanik w odpowiednim rozmiaze (dziwenie to zabrzmiało) XD :P Odpowiedz Link
maheda Re: 68/78 - pycia15 30.10.07, 22:34 Powinnaś nosić staniczki w rozmiarze 65A albo 65B. Jeśli to 68 to nie jest bardzo ciasno i przy wypuszczonym z płuc całym powietrzu, to może nawet lepsze będą na Ciebie staniki w brytyjskim rozmiarze 60D (28D). Staniczki 65A/65B można dostać w sieci sklepów stacjonarnych Atlantis oraz czasem key, natomiast 60D są na pewno w ofercie takich firm, jak Panache czy Freya. Ostatnio polskie Avocado przymierza się do szycia staników 60 z miseczkami chyba od D, więc od połowy listopada mogłabyś sprawdzić, czy ich modele byłyby dla Ciebie dobre. Trzeba pamiętać, że modele mogą się różnić nie dość, że w obrębie tej samej firmy, to jeszcze nawet różne kolory tego samego modelu mogą mieć różną rozciągliwość czy nieco inną wielkość miseczek. Wszystko trzeba sprawdzać na własnym biuście. Staniczki w tych rozmiarach można czasem też kupić na Allegro, ale to jest niepewna inwestycja, bo jeśli staniczek nie będzie pasował, to nie można go już zwrócić. Odpowiedz Link
yrael_88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 31.10.07, 11:20 hej Biuściaste. Prosiłabym was bardzo o pomoc z ustaleniem własciwego mi rozmiaru biustonosza bo juz mam dość tego jak mój biust wygląda w róznych stanikach, który rzaden nie jest prawidłowo dobrany :/ Pod biustem mam 76/77 bardzo ściśliwie zmierzone (więc wnioskuje ze 70 będzie w sam raz :)) w biuście mam 96 (w staniku ktory nosze teraz najczęsciej mam 92, a jest to 80E triumpha - tworza się bułki, piersi wypadają ale co zrobić jak inne nie pasowały). Wg rozmiarówki polskiej powinnam nosić 75D jednak w to ja sie nie umiem dobrze zmieścić. 75E już jako tako pasuje ale wiem ze to nie to. Prosiłabym was bardzo o porady. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/96 - yrael_88 31.10.07, 11:43 Wg rozmiarówki polskiej przy zakładaniu staników w rozmiarze 75 powinnaś celować w miseczki 96-75=21 cm, czyli jak najbardziej 75E, a być może F. Masz rację, że lepiej na Tobie powinny leżeć staniki z obwodem pod biustem 70, z odpowiednio przeliczoną miseczką, wg tzw. polskiej rozmiarówki 96-70=26 cm, czyli miseczka w okolicach 70H, której nie ma ani w Triumphie, ani w Dalii, Corinie, ani innych tego typu firmach. W Melissie i Avocado powinnas celować w 70F/70G (oni mają trochę inną rozmiarówkę, niż polscy producenci, bardziej zbliżoną do brytyjskiej), natomiast w brytyjczykach - w rozmiar 70F (32F), ewentualnie w rozciągliwcach - w rozmiar 65G (30G). Szczegóły na temat bycia rozciągliwcem lub nie - znajdziesz w naszych wątkach producentów. Odpowiedz Link
yrael_88 Re: 76/96 - yrael_88 31.10.07, 17:10 Heh własnie niestety 75E mam jeden biustonosz i tył się podnosi gdy wyżej chcę unieśc biust i podciągnę wówczas ramiączka. I wogóle go nie lubię bo ma szwy na miseczkach :) Ale bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :) Odpowiedz Link
maheda Re: 76/96 - yrael_88 31.10.07, 17:53 Chodziło mi jedynie o wielkość miseczki :) Nie mam wątpliwości, że 75tka jest na Ciebie za luźna pod biustem (chociaż - w takim Panache 2001 Sports mogłaby być lekko przyciasna ;) ). Dlatego poczytaj resztę odpowiedzi. Odpowiedz Link
yrael_88 Re: 76/96 - yrael_88 01.11.07, 20:39 dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi i rady :* skorzystam z nich na pewno, już nawet to robie wybierając 2 modele ku których kupnie się skłaniam :) Odpowiedz Link
bosa.nowa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 31.10.07, 14:30 Witam:) Trafilam na te forum przypadkiem i oniemialam.To straszne jak mala wiedze mamy my kobiety o swoim biuscie.Jako calkowita dyletantka noszaca do dzis 80/c, 85/c- prosze o pomoc.I rzeczywiscie biust rozbiega sie na boki i wylatuje czesto gora przy naglych ruchach;)))Moje wymiary to 86 na scisk pod biustem a 106 w biuscie .Proby noszenia 80 pod biustem koncza sie przyduszeniem;) Co mi Panie doradzicie? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - bosa.nowa 31.10.07, 15:14 Kończą się przyduszeniem, bo miski za małe :) Spróbuj przymierzyć gdzieś miseczki 80G (tzw. "polska" rozmiarówka, czyli np. Triumph - z Feliny być może 80H, bo oni mają małe miseczki), powinny być lepsze. Jeśli kształt biustu będzie nieładny, to proponuję brytyjskie 80F (36F) (a być może nawet 80E - 36E, bo przy większych obwodach na część obwodu w biuście może składać się tłuszczyk plecowy). W rozciągliwcach powinny być nawet dobre 75FF/75G (34FF/34G). Fajnie, że masz takie małe brytyjskie miseczki, bo będziesz miała tyyyyle możliwości :-)))))))))) Odpowiedz Link
bosa.nowa Re: 86/106 - bosa.nowa 31.10.07, 19:33 jestem w szoku:))))dziekuje za rade i w najblizszym czasie wyrusze do sklepow poznac swoj prawdziwy rozmiar:))) Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - bosa.nowa 31.10.07, 19:45 :) Pamiętaj tylko o każdorazowym starannym ubieraniu stanika i wygarnianiu wszyskiego spod pach do miseczek. Może się okazać, że lepsze na Ciebie będą jednak miseczki o rozmiar- dwa mniejsze, niż podałam, ale lepiej tak długo iść w górę, aż znajdziesz miseczkę, która będzie ewidentnie za duża, i dopiero wtedy zejść do mniejsze miseczki. Jeśli masz biust twardy jeszcze, "niedzieciowy", to może się okazać, że w o rozmiar za małym tylko biustonoszu marszczy Ci się miseczka na czubku - oznacza to bynajmniej nie to, że miseczka jest za duża, ale to, że jest właśnie jeszcze trochę za mała. Któraś z dziewczyn porównywała to do wkładania pomarańczy do filiżanki :) Jeśli filiżanka będzie "za mała", to wejdzie do niej tylko część pomarańczy, zostawiając na dole wolną przestrzeń. Odpowiedz Link
bosa.nowa Re: 86/106 - bosa.nowa 31.10.07, 20:23 Oj! mam 10 letnia core karmiona 2.5 roku:)biust po tym nienajgorszy ale wiadomo co robi grawitacja:)Zastosuje sie do rad:)Slicznie dziekuje:) Odpowiedz Link
buddhaforme Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 31.10.07, 17:16 Pod biustem: 91 W biuscie: 110 Narazie nosze 85B. Wiem, zły. I czuje to bo buły mi wychodza gór no i jak zdejmuje bluzke stanik idzie do góry. Mysle o obwodzie 80... tylko jaka miseczka? Odpowiedz Link
maheda Re: 91/110 - buddhaforme 31.10.07, 18:07 A jak jest z obwodem - dobry jest? Nie podjeżdża? Jeśli nie podjeżdża, to próbuj raczej 85G z Triumpha albo 85H z Feliny (starannie wygarniając przy każdorazowym zakładaniu stanika piersi do miseczek). Z brytyjczyków to jest miseczka skromniejsza, bo w granicach 85E/85F (38E/38F). A jeśli podjeżdżają, to mogą się okazać lepsze brytyjczyki 80FF/80G (36FF/36G). Może też okazać się, że lepsze są na Ciebie staniki z miseczkami o rozmiar-dwa mniejszymi, niż tabelki przewidują :) Wszystko trzeba sprawdzać nabiustnie. Odpowiedz Link
buddhaforme Re: 91/110 - buddhaforme 31.10.07, 18:50 No podjezdza właśnie. Dodam tez ze mam utrudniony dostep do stanikków - sredniej wielkosci miasto i młody wiek - 16 lat. Triumpha chyba najłatwiej bedzie mi znaleźć. Ewentualnie Samanty. Odpowiedz Link
maheda Re: 91/110 - buddhaforme 31.10.07, 19:05 Ha! Ale jeśli mogłabyś wpłacić pieniądze przekazem na poczcie (sklepy polskie), albo wręcz odebrać stanik na poczcie i wtedy za niego zapłacić, to możesz go zamówić na przykład przez: Melissę: www.melissa.com.pl albo przez Intimo4you: www.intimo4you.com albo Avocado: www.avocado.com.pl Wszędzie tam znajdziesz staniki w swoim rozmiarze. W Intimo są to staniki marek brytyjskich (Freya, Fantasie). W Melissie są staniki najtańsze (u nich celuj w 80H), szyte przez nich. W Avocado są zarówno staniki brytyjskie (Freya), jak i polskie, szyte przez Avocado (seria Boutique). W stanikach Avocado celuj o miseczkę-dwie wyżej, niż w brytyjskich. Odpowiedz Link
buddhaforme Re: 91/110 - buddhaforme 31.10.07, 19:14 Tylko fundusze by się jeszcze przydały. Bo nie kupią mi stanika za 80 złotcyh np xD Odpowiedz Link
maheda Re: 91/110 - buddhaforme 31.10.07, 19:16 Pokaż to forum Mamie. Może kupi i sama też spróbuje coś innego przymierzyć :-) Większość kobiet tutaj to kobiety dorosłe, niektóre nawet bardzo dorosłe ;-), starsze od Twojej Mamy. Myślisz, że Twoja Mama nie będzie zainteresowana tematem? Odpowiedz Link
aggaga Re: 74/99 31.10.07, 19:15 Do tej pory nosiłam 70F. Jednak problemem jest duża asymetria miedzy piersiami...z jednej miseczki wystaje bułeczka a druga pierś swobodnie sie układa w miseczce... Nie wiem czy zainwestować w 70FF a może 70G ... korci mnie także 65GG lub H ... Co myślicie? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maheda Re: 74/99 - aggaga 31.10.07, 19:18 Stanik dopasowujemy _zawsze_ do większej piersi. Jeśli jest duża dysproporcja, to to miseczki z mniejszą piersią zawsze możemy dodać wkładkę. A jakiej firmy to 70F? Brytyjskiej? Jeśli brytyjskiej, to spróbuj 70FF. A jeśli polskiej, to 70G. Jak obwód w tych stanikach? Odpowiedz Link
aggaga Re: 74/99 - aggaga 31.10.07, 19:31 70F brytyjskie - Panache. Obwód 70 pasuje, a nawet jest trochę przyciasny, ale obwiniam za to końcówkę ciąży i przez to ogólne napuchnięcie. Z kolei 75 jest zdecydowanie za luźny. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/99 - aggaga 31.10.07, 19:46 Zawsze możesz kupić przedłużkę w pasmanterii :) Będziesz miała trochę luźniej. Chyba faktycznie 70FF, ale możliwe, że będziesz przy karmieniu potrzebowała więcej - poczytaj wątek "karmnikowy", tam dziewczyny dzielą się informacjami na temat zmian rozmiarów biustu pod koniec ciąży, w okresie porodu/połogu/karmienia. Odpowiedz Link
annall 79/104 01.11.07, 08:17 właśnie kończę karmienie, ale nie widzę wielkich zmian w biuście- zawsze miałam sporo:)jak byłam "pulchniejsza" miałam nawet 85/118, ale to dawne czasy były... Teraz nawet nie wiem jaki rozmiar jest dobry- średnio to 75 E lub 80 DD, ale ostatnio staniki mąż mi kupował i żaden nie leży jak trzeba:( Pomocy:):):) Ania Odpowiedz Link
maheda Re: 79/104 - annall 01.11.07, 09:26 Hmmmm... dziwne to, co piszesz, bo wg tabel brytyjskich powinnaś nosić staniki w rozmiarze około 75FF (34FF) albo 70GG (32GG), jeśli nie mierzyłaś się pod biustem na wielkim ścisku. Przeliczając "na polskie", wychodzi to jakieś 75I, albo 70L - czyli miseczki, których się nie szyje (zakładając miseczkę co 2 cm, miseczkę D przy różnicy 19 cm oraz występowanie liter alfabetu po kolei, pojedynczo). W polskiej Melissie wg tabel powinnaś nosić albo okolice 75G, albo 70K - ta firma ma nieco inny przelicznik. W polskim Avocado zapewne okolice 75G-H/70H-J. Jeśli jednak mieścisz się w 75E, to wydaje mi się, że lepszymi obwodami dla Ciebie będą 70tki. W 75E najpewniej część biustu upychana jest w obwód? Bo nie chce mi się wierzyć, żeby całe piersi mieściły Ci się w miseczki, fiszbiny z przodu były na mostku, a z tyłu celowały w środek pachy? Odpowiedz Link
olusimama Re: 79/104 - annall 01.11.07, 09:29 maheda napisała: > Ciebie będą 70tki. W 75E najpewniej część biustu upychana jest w obwód? Bo nie > chce mi się wierzyć, żeby całe piersi mieściły Ci się w miseczki, fiszbiny z > przodu były na mostku, a z tyłu celowały w środek pachy? Maheda, ja z podobnymi wymiarami tez się upychałam w 75E lub F ( o ile dostałam) i wydawało mi się to szczytem możliwości. Miałam "seksowny" dekolt (czytaj: bułki) i piersi pod pachami. Ale tego się _nie widzi_ dopóki się nie trafi tutaj ;-P > Odpowiedz Link
maheda Re: 79/104 - annall 01.11.07, 09:38 olusimama napisała: > Miałam "seksowny" dekolt (czytaj: > bułki) i piersi pod pachami. Ale tego się _nie widzi_ dopóki się > nie trafi tutaj ;-P W sumie racja. Ja też przecież stosowałam różnie tricki. I też nie widziałam, że coś jest nie halo. Odpowiedz Link
olusimama Re: 79/104 01.11.07, 09:26 mam w tej chwili bardzo podobne wymiary co Ty i z powodzeniem noszę brytyjskie 32G. Sugerowałabym przymierzyć tez 32GG. Jeśli nie masz na sobie warstwy tłuszczyku, i to same żebra te 79Cm to warto też sprawdzić rozmiar 34(75)F i FF. Jeśli mieszkasz w Poznaniu, Warszawie lub Krakowie, sprawa jest prosta, możesz przymierzyć w sklepach stacjonarnych. Jeśli gdzie indziej - zostaje siec i zamówienie sobie kilku staników do spokojnego przymierzania w domu. Odpowiedz Link
annall Re: 79/104-dzięki kochane:) 01.11.07, 13:20 dzięki:) mieszkam w Szczecinie, ale to nie problem-;) fakt- upycham jak mogę- hmm dam znać co i jak jak zamówienie dotrze Anka Odpowiedz Link
bambinooo pomocy !!! 01.11.07, 08:54 Mam możliwość kupienia biustonosza Panache Tango 32H i nie wiem czy na moje wymiary (76/106) będzie on dobry. Jak wam się wydaje? Jeszcze nie miałam takiego rozmiaru a jestem w fazie poszukiwań. Z Panache byłby to mój pierwszy zakup. Odpowiedz Link
maheda Re: pomocy !!! - bambinooo 01.11.07, 09:17 Wg tabel powinien być w sam raz. Ale czy będzie na Ciebie pasował - to już musiałabyś sprawdzić nabiustnie, nikt Ci tego nie zagwarantuje... Odpowiedz Link
karolainaaa jaki?? 01.11.07, 14:59 witam serdecznie, prosze o dorade jaki rozmiar powinnam nosic. moje wymiary 70/85 i w tej chwili 'uzytkuje' 70C ktore pozwala byc mi czesciowo zadowolona i 75B ktorego nie znosze..! prosze rowniez o pomoc w doborze dla mojej mamy ktorej wymiary wynosza 74/82 i piersi sa totalnie splaszczone:( i w zadnym, absolutnie zadnym stanisiu nie wygladaja dobrze:( PROSIMY O POMOC:) Odpowiedz Link
swierszczowa1 karolainaaa70/85. Mama karolainaay 74/82 01.11.07, 15:10 Czy w zebrach zmierzyłyscie się faktycznie bardzo ciasno? Na wydechu? Jesli tak to dla Ciebie obwód stanika nei wiekszy niż 65. 70 jest za lużny nie mówiac już o 75. Nic dziwnego że go nie znosisz. Spróbuj na początek moze 65DD. Mama jakie nosi? Pewnie mierzyła 70A i 70B? Zapina sie w nich na którą haftkę? Może lepiej by wyglądała w 65C/D? Odpowiedz Link
karolainaaa Re: karolainaaa70/85. Mama karolainaay 74/82 01.11.07, 15:21 dziekuje..tzn przy mierzeniu b.ciasnym jest 67, mama 72. mama nosi koszmarne.. push upy zeby cos NIBY blo, wszytsko za duze w obwodzie(glownie 75B) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: karolainaaa70/85. Mama karolainaay 74/82 01.11.07, 16:58 Przy obwodzie 67 cm, powinnaś raczej próbować biustonoszy z obwodem 60. Wyjątkiem mogą być tylko bardzo ścisłe i nierozciągliwe modele. Myślę, że możesz probować 60E/F. Mamie zaproponuj coś z okolic 65C (ewentualnie 60DD). Niestety poza Krakowem, Warszawą i Poznaniem takich rozmiarów nie sprzedają w polskich sklepach stacjonarnych. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: karolainaaa70/85. Mama karolainaay 74/82 01.11.07, 17:49 potwierdzam. Jak 67 to należy nosić 60-ątki. Sama kupując pierwszy dobrze dobrany stanik miała ciasno 67. Teraz mi troche tłuszczu z zeber przemigrowało do piersi (a tłuszczu na zebrach miałam bardzo mało) wiec mam 65 i 60-ątki sa lużne. Marze o 55-ątkach. Wiec dla Ciebie 60E/F (F bardziej prawdopodobne) a dla mamy 65C/D. W rozciagliwcach (n.p. czarna arabella) dla mamy 60DD/E. Odpowiedz Link
karolainaaa Re: karolainaaa70/85. Mama karolainaay 74/82 02.11.07, 08:52 dziekuje bardzo :))))))) oczywiscie sporobuje zakupu przez neta:) Odpowiedz Link
ona3008 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 04.11.07, 22:18 A mi pomożecie? Pod biustem normalnie 80 na ścisło 77-76 W biuście tylko 88. Zawsze noszę 70 lub 75 A. Zależy jakiej firmy.... Dzięki za pomoc:) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 05.11.07, 21:17 Z polskich rozciągliwych firm możesz raczej zapomnieć o obwodzie 75. Celuj w siedemdziesiątki. Myślę, że powinno pasować coś z 70 B/C/D, w zależności od firmy i modelu. Z rozciągliwych brytyjczyków możesz probować coś o obwodzie 65. Wówczas pewnie rozmiar 65D/DD/E. Odpowiedz Link
ona3008 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 06.11.07, 09:10 Miseczka aż - C,D??? - nigdy tak nie nosiłam Bo,w obwodzie 70 to sie zgodzę..... No,ale ok będę próbować....dzięki. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 07.11.07, 08:17 Myślę, że najlepszy powinien być 70C. Tylko musisz pamiętać o wygarnięciu wszystkiego spod pach do miseczek, podciągnięciu porządnie ramiączek i wyprostowaniu się. Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 07.11.07, 11:46 Ten watek jest juz zamkniety i nie powinno sie w nim udzielac odpowiedzi, ale skoro przegapilysmy.... Ja bym celowala w 70D, przynajmniej tak wypada z tabelek. Poszukaj miekkich stanikow na fiszbinach, bo te sa najbezpieczniejsze dla biustu. No i nastaw sie, ze biust bedzie wygladal zupelnie inaczej niz do tej pory, na poczaku mozesz miec wrazenie, ze jest duuuzo gorzej niz dotychczas. Ale jesli ponosisz stanik w nowym rozmiarze miesiac, dwa odkryjesz ze biust jest ogolnie w lepszej kondycji oraz ma ladniejszy ksztalt i w staniku i bez stanika. Pamietaj tylko by dobrze ukladac biust w staniku i staraj sie wymasowywac go spod pachy - tam zazwyczaj ucieka biust, ktory nie miesci sie w miseczce dotychczas noszonego stanika. Poczytaj FAQ - sa tam informacje o dobrym dobieraniu, ubieraniu i noszeniu stanika. Odpowiedz Link
ona3008 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 07.11.07, 15:36 Dzięki dziewczyny za rady. Napewno spróbuję tak jak mówicie. I odezwę się jak znajdę coś ciekawego. A..... i cały czas nie mogę uwierzyc że doradzacie mi miseczkę C lub D. Ale ok,pewnie jesteście mądrzejsze:))))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kasica_k Ten wątek jest ZAMKNIĘTY - PISZEMY W NOWYM WĄTKU 07.11.07, 16:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=71388581 Odpowiedz Link