Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 15

• evia83 Kobietki pomóżcie :)) 72-73/89-90 cm 11.03.08, 16:47
      Witam Was kobietki, jestem tutaj nowa. Kilka dni już czytam te stronki i nie
      mogę uwierzyć jak źle do tej pory wybierałam rozmiar stanika. Do tej pory
      myślałam, że to ja mam jakiś nietypowy biust, dlatego nie mogę znaleźć nic, co
      by na mnie dobrze leżało i byłabym z tego zadowolona. Zgodnie ze wskazówka
      mierzyłam sie i nago i w staniku i tak: pod biustem (mierzyłam bardzo ściśle na
      wydechu )mam 72-73cm, w biuście mierzone luźniej 89-90cm. Dodam tylko, że do tej
      pory kupowałam rozmiary 75B lub C, z Waszych porad wynikałoby, że powinno to być
      raczej 70 albo nawet 65 tylko jaka miseczka wtedy. Ale czy 65 nie byłoby za
      ciasno opięte, jak myślicie? Proszę pomóżcie bo już zgłupiałam i nie wiem
      nic,(matko, aż wstyd bo mam już 24 lata a nie wiem takich rzeczy). Cieszę się,
      że w końcu ktoś poruszył ten problem i zaczął uświadamiać w tym temacie bo od
      Pań w sklepach jednak na pomoc w tej materii nie ma co liczyć :)) Czekam na
      jakieś rady z niecierpliwością, bo wtedy będę mogła sobie kupić w końcu
      bieliznę, którą się będę cieszyć :) Przepraszam, trochę się rozpisałam,
      pozdrawiam. Jeszcze jedna prośba, gdzie kupić jakiś ładne, trwałe biustonosze,
      które nie kosztowałyby znów fortuny, żeby ceny były tak mniej więcej (raczej
      mniej hihi) jak Triumph. Dobra spadam bo sie rozpisałam :)
      • maheda Re: 72/90 - evia83 11.03.08, 17:10
        Zacznij od przymierzenia choćby w Triumphie staników w rozmiarze 70D oraz 70E -
        stawiam, że lepsze będą te 70E.

Twoim docelowym rozmiarem będzie albo brytyjskie 30F (65F), albo i 28G (60G),
        tak wg mnie...
        Ale to już będziesz musiała sobie sama zdecydować, metodą prób i błędów.

Brytyjczyki są mniej więcej w cenie Triumpha, czyli kosztują w granicach 150-180
        zł (tyle kosztowały Triumphy na mnie, nie wiem, jak w Twoich dotychczasowych
        rozmiarach, więc nie są jakieś koszmarnie drogie.
        Na przecenach schodzą w okolicach 100 zł, a na allegro czy e-bayu można je kupić
        za niemal grosze.
        • evia83 Re: 72/90 - evia83 11.03.08, 17:23
          Dziękuję bardzo za radę, jutro lecę do Triumpha i będę przymierzać :)Mam tylko
          jeszcze pytanie jeżeli np 70D będzie troszkę za duże w obwodzie to czy wtedy
          następne w kolejce dla mnie będzie 65E czy patrzeć raczej tą samą miseczkę czyli
          będzie to 65D. Chodzi o to czy w biustonoszach do zmniejszenia numeru obwodu
          automatycznie pasuje większa miseczka? Jeszcze jedno, czy rozmiarówka Triumpha a
          np polskich producentów są takie same i jak to się ma do angielskich rozmiarów,
          która jest najlepiej trafiona. Lepiej kupić
          Pilskiej firmy czy angielskiej albo jakiejś innej. Przepraszam że tak pytam i
          pytam ale chcę być jak najlepiej poinformowana :))
          • maheda Re: 72/90 - evia83 11.03.08, 17:35
            Oj, nie.
            Miseczkę obliczamy, odejmując obwód w biuście oraz rozmiar stanika - logiczne
            więc, że miseczka dla różnych obwodów będzie różna.
            Przeliczając obwód o jeden, trzeba przeliczać miseczkę o dwie. Zmniejszając
            obwód 70 na 65, musisz zwiększyć miseczkę z D na F w rozmiarówkach, gdzie po
            literce D występuje od razu E, natomiast z 70D na 65E w rozmiarówkach, gdzie po
            D występuje DD.

Triumph i polscy producenci to podobna rozmiarówka, natomiast to, jak się mają
            brytyjskie miseczki do kontynentalnych, znajdziesz tutaj:
            pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary
    • evia83 Kobietki pomóżcie:) 72-73/89-90cm 11.03.08, 17:01
      Aha aha, jeszcze zapomniałam napisać, że w 75B to miseczki są za małe, a 75C to
      raczej za duże ale czasem jednak są dobre. Chyba zależy to od fasonu albo nie
      wiem od czego :) Jak miseczki są takie bardziej pełne to wtedy 75C jest za duży :))
    • marcin-ola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 15 11.03.08, 17:21
      Witam!
      Proszę o określenie rozmiaru biustonosza dla mojej synowej, jej wymiary to:
      pod 71cm
      w 85cm
      Dziękuję
      • maheda Re: 71/85 - marcin-ola - synowa 11.03.08, 17:25
        No albo 65DD, albo od razu będzie strzelać w 60E-60F (28E-28F).
        Ja bym od razu strzelała w 60E-60F.
    • kluczyk.kropka.k 78/103 11.03.08, 17:30
      Może ktoś ze starszym biustem się wypowie, czy na biust o wymiarach 78/103 - półwieczny, wielodzietny i obwisły lepiej włożyć na początek 70G czy od razu 70GG? nie wiem, jak się taki biust układa, bo ja z innej części tabeli...
      • maheda Re: 78/103 - kluczyk.kropka.k 11.03.08, 17:37
        Ja bym strzelała w 70G, albo nawet i w 70FF.
        Nie ma co przesadzać na początek.
        Ja jestem raczej z Twojego końca tabeli, a nawet daaaalej.
    • klaudzia_85 71/94 11.03.08, 18:34
      71/94 oto wymiary, moze wkoncu kupie sobie jeden porzadny stanik hehe :))) z gory dziekuje!
      • klaudzia_85 Re: 71/94 11.03.08, 18:41
        dodam moze ze jeden stanik mam C drugi D i w sumie sama nie wiem co lepsze, zawsze kupowalam rozmiarowke 75 no ale jak sie teraz scisnelam pod to wyslo to 71cm, takze sama nie wiem ;) jestem mloda i chcialabym jakos ladnie w lecie wkoncu wyeksponowac biust, tylko tak zeby mogla oddech chwycic i zeby mi nic nie wypadalo przez zbyt wyciete miseczki ;) co sie mi zdarzylo :P
        • effka454 Re: 71/94 11.03.08, 19:14
          W brytyjczykach 65F/FF
          ewentualnie możesz spróbować z Melissy 65J
          Jeżeli biustonosz jest dobrze dobrany, to zeby nie wiem jak mocno wycięta byla
          miseczka - biust nie ucieknie :)
      • maheda Re: 71/94 - klaudzia_85 11.03.08, 20:17
        Jeśli nosisz 75tki, to lepiej przesiądź się na 70tki, chociaż i one będą na
        Ciebie za duże i mogą Cię fiszbiny uwierać i się boleśnie wpijać, jak to
        zazwyczaj się dzieje w nieco za luźnych obwodach...

Spróbuj jednakowoż przymierzyć w sklepie jakiś staniczek z miseczką 70F lub 70G,
        któryś powinien być dobry. Mówię o rozmiarówce kontynentalnej, więc Corin,
        Samantha, Kris Line, Kostar i inen takie wynalazki.
        W sklepach ze stanikami brytyjskimi powinnaś celować w 32E-32F (70E-70F), jesteś
        na granicy rozmiarów miseczek. Ale - o czym ja mówię - w sklepach ze stanikami
        brytyjskimi nie ma problemów z obwodem :-)
        W związku z czym od razu śmiało bierz staniczki w rozmiarach 30FF-30G
        (65FF-65G), albo z bardziej rozciągliwych 28GG-28H (60GG-60H).
        W Avocado i Melissie to okolice 65G-65H oraz 60J-60K.
      • klaudzia_85 Re: 71/94 11.03.08, 22:43
        dziekuje za odpowiedz :) postaram sie znalesc sobie wkoncu cos ciekawego :)
        mam jeszcze takie pytanie, czemu w sklepach nie ma takie wyboru rozmiarow, w sensie ze gdy masz 75B wybiera sie jak juz tu bylo napisane rozmiary okalacjace, mi by w zyciu nie przyszlo do glowy ze moge wziasc np mniejszy obwod i wieksza miseczke zeby ten biust sie trzymal w biustonoszu :) a istnieja wlasciwie tylko jedne rozmiarowki powszechnie nam znane, ktorych sie kobiety sztywno trzymaja. Moze to kwestia sprzedawcy?
        • maheda Re: 71/94 - klaudzia_85 11.03.08, 23:32
          To jest kwestia producentów.
          Sprzedawców swoją drogą, ale oni mogą niewiele - skoro potrafią sprzedać to, co
          jest, to do producentów nie dochodzi sygnał "sprzedaż spada, trzeba się brać za
          rozszerzanie rozmiarówki".

A inną szosą - ekspedientki w sklepach stanikowych są przeważnie koszmarnie
          niedouczone :(
    • gosialot 96/120 11.03.08, 19:44
      wcześniej wpisałam gdzie indziej. pewnie moderator skasuje. z góry przepraszam;)
      • maheda Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 20:20
        :) Witam bliźniaczy obwód w biuście :)
        Wiem, że tabelki mówią inaczej... ale ja jednak będę się upierać, żebyś
        zmierzyła nieco mniejsze miseczki, niż opowiadają durne tabelki ;-)
        Spróbuj celować w brytyjczyki o rozmiarze 40E (bryt. 90E), albo 38FF (bryt. 85FF).
        Z polskich sklepów typu Triumph spróbuj znaleźć stanik o rozmiarze 90F -
        sprawdź, czy miseczka nie jest za mała i jak się czujesz w obwodzie...
        A powiedz mi jeszcze, jakie staniki nosisz obecnie?
        Bo jeśli np. 75tki czy 80tki, to zaraz będziemy przeliczały miseczki :-)
        • gosialot Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 20:59
          teraz? z cubusa mam kilka - 85D lub 90D. nic więcej nie mogę znaleźć. nie lubię
          miekkich staników, jest opcja, że w sklepach typu triumph można znaleźć w tym
          rozmiarze coś usztywnionego? i jakie jeszcze sklepy nieinternetowe mi polecisz?
          bo mam wielki problem:(
          • maheda Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 21:43
            Przede wszystkim skoro dopinasz się w 85tkach, to szukaj brytyjskiego rozmiaru
            około 38GG (85GG).
            W Avocado i Melissie celuj w 85J, powinny być to Twoje okolice.
            Z jakiego miasta jesteś?
            • maheda Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 21:46
              Aaaa aha - w Triumphie, Cubusie i innych sklepach musiałabyś szukać staników w
              rozmiarze około 85L. Bez szans, jak sama wiesz.
              • gosialot Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 21:51
                w 85 dopinam się TYLKO w cubusie, żadne inne nie dają rady- mają dziwną
                rozmiarówkę. okolice Warszawy, więc tu mi najbliżej.
                mówiąc szczerze rzadko wchodzę do typowo bieliźnianych sklepów... bo
                przyzwyczaiłam się do pogardliwych spojrzeń wychudzonych ekspedientek w
                triumphie. jakąś traumę mam. daj mi nadzieję, że mogę jeszcze znaleźć gdzieś to,
                czego szukam;)
                • maheda Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 21:53
                  W Warszawie masz MASĘ możliwości, rozpoczynając od Peachfield, w którym będziesz
                  miała BARDZO fachowy brafitting (POLECAM!) oraz możliwość przymierzenia i kupna
                  staników w swoich rozmiarach, przez Avocado na Brackiej, potem Buduar w Złotych
                  Tarasach, po Chatte w Promenadzie...
          • effka454 Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 21:55
            Witam bliźniaczkę obwodową w biuście :)
            Ja zaczynałam na tym forum z podobnymi do Twoich wymiarami 95/122 i moim
            pierwszym zakupem było TangoII w rozmiarze 85(38)H - chociaż nie usztywniany to
            świetnie trzyma w ryzach duży biust :)
            Możesz mi wierzyć, że kiedy już trafisz na dobry rozmiar to zapomnisz na wieki o
            skorupkach, naprawdę miękkie staniki potrafią świetnie utrzymać biust na miejscu
            tak, że można skakać, biegać, tańczyć...

I jeszcze jedno - w tej chwili moje wymiary to 86/120
            Nie schudłam od maja zeszłego roku ani o gram. Ale już wiem, że te wymiary,
            które podawałam na początku są błędne - szczególnie ten pod biustem, powinien
            być o jakieś 5-6 cm mniejszy już wtedy. Teraz już wiem, że trzeba się mierzyć
            b.ścisło (aż miarka trzeszczy) i na wydechu , aby dobrze dobrać biustonosz. Ten
            pierwszy (Tango) już po tygodniu był na mnie za luźny i musiałam go przeszywać,
            żeby zwęzić obwód (potem szybko dokupiłam drugi taki sam model ale w rozmiarze
            36(80)HH)
            Teraz doszła jeszcze migracja, więc obwód pod biustem jeszcze trochę się
            zmniejszył :)

Co do Triumpha to obawiam się, że niewiele można polecić :(
            Jeśli chodzi o sklepy stacjonarne to przede wszystkim przejrzyj ten wątek
            szukając pod kątem swojego miasta:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992
            Jeśli jesteś z Warszawy to w ciemno możesz skorzystać z porad Pani Marysi z
            PeachField
            www.peachfield.pl/o_nas.html
            na stronie masz tel pod ktorym możesz się umówić na wizytę i przymiarkę

W Krakowie masz Intimo na Wysłuchów - gdzie doradzi Ci Pani Joanna
            intimo4you.com/artykuly/nasz%20sklep.html
            A w Zielonej Gorze Karoline i Pani Agnieszka
            www.karoline.pl/index.php?d=kontakt
            • gosialot Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 22:06
              dzięki dziewczyny. właśnie nie wiem czy powinnam się tak super ścisło mierzyć bo
              obwód pod moim biustem wynika z otyłości i generalnie z tłuszczu. chcę uniknąć
              efektu wbitego paska w plecki:P
              • maheda Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 22:10
                ja też, jak zaczynałam, miałam 87 mierzone NAPRAWDĘ ścisło pod biustem.
                Trzymały mnie staniki różnie, trochę 80tki i trochę 75tki.
                Niestety - jeśli nie chcę mieć wałków - wiem, że na to jest jedna metoda - schudnąć.
                Wolę mieć dobrze dobrany stanik (zresztą - myślisz, że w tych 95E, które
                nosiłam, nie miałam wałków?! Jasne, że miałam! A do tego miałam zwis damski do
                pasa!), niż martwić się wałkami.
                Jestem gruba - to mam wałki. A jak się komuś nie podoba, niech nie patrzy.

Swoją drogą - wałki w ścisłych rozmiarach są ZNACZNIE mniejsze od tych, które
                miałam w luźniejszych rozmiarach.
              • effka454 Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 22:11
                Mierz się ścisło aż miarka trzeszczy :)
                Z własnego doświadczenia - im lepiej dobrany obwód tym mniejsze wałki na plecach :)
                Dla zachęty dodam, że właśnie dokupuję kolejne staniki z obwodem 75 :D
                • gosialot Re: 96/120 - gosialot 11.03.08, 22:17
                  ależ koleżanko, to nie chodzi o to, co ktoś inny pomyśli. ja sama źle się z tym
                  czuję. nieważne;) w każdym razie na pewno spróbuję Waszych rad.
                  po kolejny trzaskającym wymierzeniu pod biustem mam: 91. a to aż musi boleć to
                  mierzenie wałków:P? bo teraz trochę bolało:P
    • magnolia_83 72 / 87 11.03.08, 20:42
      mam dylemat.
      Spojrzałam na stronę melissy i według tamtej tabeli rozmiarów powinnam zamawiać
      miseczkę C.. bo to wychodzi różnica 15 cm.
      Ale z tego co wiem powinnam szukac staników z obwodem 65 cm.. w zwiazku z tym
      nasuwa mi sie pytanie:
      jeśli chciałabym zamówić z obwodem 65 pod biustem to wtedy również miseczka C?
      czy powinnam dodać sobie te 7 cm z obwodu i szukać miseczki która jest
      przypisana różnicy z 22 cm czyli E?
      Juz sama nie wiem.
      Mam nadzieje ze nie namotałam

Odstawiłam tabletki anty i biust tak jakby mi zmalał, naprawde nie wiem jaki
      powinnam nosić rozmiar. Żaden biustonosz nie jest dla mnie odpowiedni :((((
      • effka454 Re: 72 / 87 magnolia_83 11.03.08, 21:21
        Podstawowa zasada: do obliczenia miseczki od obwodu W biuście odejmujemy obwód
        WYLICZONY biustonosza, a nie wymierzony obwód pod biustem.
        Rzeczywiście obwody 65 powinny być dla Ciebie lepsze, bo 70 będą nadal jeździły.
        W takim razie oczywiście miseczka musi być większa niż w 70, czyli 65F jesli
        chodzi o Melissę, a w brytyjczykach 65(30)DD
        I pamiętaj aby szukać biustonoszy miękkich z fiszbinami, a nie wypchanych
        skorupek, ktore fałszują prawdziwy wygląd piersi.
        Dobrze dobrany biustonosz na pewno będzie dla Ciebie odpowiedni :))))
        • magnolia_83 Re: 72 / 87 magnolia_83 11.03.08, 21:30
          dziękuje effko, juz tyle czasu bujam sie z tym obwodem.. jeden jedyny sklep
          ktory znalazłam i była o cudo 70 D to była za mała, biustu nie mam duzego wiec
          tym bardziej babka mowi ze to niepmozliwe ze za mały i takie mi spojrzenie
          posłała jakbym specjalnie tak powiedziala zeby go nie brac mam naprawde kłopot
          bo tego dnia zmieżyłam tyle rozmiarówek i sama juz nie wiedziałam jaki rozmiar
          powinnam zamiezyc. W rezultacie wyszłam jeszcze bardziej skołowana niz gdy tam
          weszłam.

Chce sprówbowac zakupoów przez neta z 65-mi ale boje sie ze znowu nie trafie i
          tak bede bulic kase za zwroty i wymiany :(
          Ale i tak dziekuję sporo mi nakierowałas. Nawet nie wiedziałam ze w melissie
          kupuje sie inny rozmiar a w brytyjskim inny.
        • magnolia_83 Re: 72 / 87 magnolia_83 11.03.08, 21:41
          effka454 napisała:
          > W takim razie oczywiście miseczka musi być większa niż w 70, czyli 65F jesli
          > chodzi o Melissę, a w brytyjczykach 65(30)DD

Jeszcze cos.. w Melissie mowisz że lepiej dla mnie rozmiar 65F ale tutaj wypada
          że dla róznicy 24-25cm a mi z kolei wypada że miseczka z 65E gdyz róznica u mnie
          jest 22cm.

W zadnym wypadku nie neguje twoich rad, tylko probuje ogarnac tok rozumowania bo
          dla mnie to jest wielka czarna magia w tej chwili :)
          • magnolia_83 Re: 72 / 87 magnolia_83 11.03.08, 21:48
            magnolia_83 napisała:
            a mi z kolei wypada że miseczka z 65E gdyz róznica u mnie jest 22cm.

a 22 cm ponieważ: 87-71= 16 cm
            a do 16 cm + 6 cm (bo 71 - 65 z docelowego obwodu = 6 cm)no więc 16 cm + 6 =22
            :) a więc Melissa to mi wychodzi miseczka E

Przepraszam za natręctwo chce jaknajlepiej wytłumaczyc co z czego i dlaczego u
            mnie takie dziwy ;)
            • effka454 Re: 72 / 87 magnolia_83 11.03.08, 22:07
              Wiesz co, ja nie jestem może jeszcze tak bardzo wprawna w tych przeliczeniach,
              więc pewnie mnie ktoś poprawi.
              A moja zasada przelicznikowa jest taka:
              - po pierwsze: w rozmiarowce polskiej/europejskiej literki idą po kolei, czyli
              A, B, C, D, E, F, G itd. i przeskakują co 2cm
              - po drugie: w rozmiarówce angielskiej literki od D dublują się, czyli mamy A,
              B, C, D, DD, E, F, FF, G, GG itd. i przeskakują co 2,5cm (1cal)
              - podstawą moich obliczeń jest 12cm, które określają miseczkę A

W ten sposób licząc wychodzi, że: A-12, B-14, C-16, D-18, E-20, F-22cm różnicy :)

Oczywiście wszystko trzeba sprawdzić nabiustnie. Jeśli jesteś z Warszawy,
              Krakowa, Zielonej Gory to w tych miastach masz możliwość skorzystac ze sklepów z
              brafittingiem :)
              • maheda Re: 72 / 87 magnolia_83 11.03.08, 22:08
                pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary
                • magnolia_83 72 / 87 magnolia_83 12.03.08, 17:51
                  a jeszcze jedno..
                  angielskie 65DD -->21,5 cm różnicy
                  Melissowskie 65E -->22 cm różnicy

czy te 0,5 cm różnicy ma jakiś wpływ na to jak stanik będzie sie układał na ciele?
                  Lepiej szukać w tej większej zaokrąglonej liczbie czy lepiej jak jest mniejszy i
                  bardziej dopasowany?

• maheda Re: 72 / 87 magnolia_83 12.03.08, 17:55
                    Wiele zależy od konkretnego nie dość, że biustu, to modelu stanika.
                    Po prostu próbuj :)
          • maheda Re: 72 / 87 magnolia_83 11.03.08, 21:50
            Hm, no tak - jeśli celujesz w rozmiar 65, różnica wynosi 87-65=22 cm.
            A dla stanika w rozmiarze 60, różnica wynosi 87-60=27 cm.
            Czyli wg tabeli w Melissie wychodzi albo 65E, albo 60G:
            melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php
            • magnolia_83 72 / 87 magnolia_83 12.03.08, 17:13
              Bardzo wam dziękuje, muszę przysiąść któregoś dnia i porządnie prześledzić
              wszystko to co napisałyście i logicznie sobie poukładać w głowie :)
              Więc dla porządku:
              Brytyjskie 65(30)DD a Melissowskie 65(30)E ??
              boje sie tylko że te E będzie mocno przyduże niby nic a miseczki mogą odstawać
              no ale jak nie maja to nie maja :/

Dziękuję meffko454 i mahedo bardzo jesteście tu potrzebne :)
    • elle_b Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 15 11.03.08, 21:51
      :( już sama nie wiem... 72/94 70f czasem za małe..
      • maheda Re: 72/94 - elle_b 11.03.08, 21:56
        Pewnie, bo 70f, zwłaszcza polskie, jest szyte na osoby z obwodem w biuście DO 93
        centymetrów.
        A Ty masz więcej, więc pewnie z małomiseczkowców musiałabyś celować w 70G.
        Już w ogóle nie wspomnę, że obwód mi się nie podoba, bo nosisz za szeroki.
        Przerzuć się na brytyjczyki, tam będziesz miała do dyspozycji całą gamę staników
        w rozmiarze około 65FF-65G. Albo mniej, ale też ładnych, staników w rozmiarach
        około 60GG-60H.
        • czarn.a 85/115 11.03.08, 22:30
          Witam.
          Obecnie mam stanik z Melissy- rozmiar 75K. Pod biustem jest dobry, ale miska
          średnio mi pasuje.
          Zwracam się więc do Was drogie ekspertki z pytaniem jaki rozmiar powinnam nosić?
          I gdzie mogę go znaleźć. ;-)
          Z góry dziękuję za pomoc!
          • maheda Re: 85/115 - czarn.a 11.03.08, 23:29
            A co jest nie tak z miską? Za mała? Za duża? Niekompatybilna?
            Teoretycznie wg tabel stanik o obwodzie 75 w Melissie powinnaś mieć z
            miseczką(115-75=40) 75L, ale wiadomo, jak działają wszelkie tabelki, stąd
            pytanie, co w nim jest nie tak?
            • domalami 68/94 12.03.08, 09:48
              Dziewczyny pomóżcie mi dobrać rozmiar. Jestem tu nowa, ale już napełniłyście
              mnie taką nadzieją, że muszę też spróbować dobrać jakieś cudo dla mnie. Mam
              ochotę na czarną Pollyannę, ale czytam i czytam i już kompletnie nie wiem, jaki
              rozmiar wziąć i chyba muszę Was expertki poprosić o pomoc. Moje wymiary to
              68/94, mierzone wg wskazówek; wprawdzie jeszcze karmię małego dzidziulka, ale
              wstyd chodzić do pracy w takich chomątach jak u mnie. Pomóżcie...
              • charm Re: 68/94 domalami 12.03.08, 09:56
                Trochę Cie zmartwię - z polyanną będzie ciężko, chyba że jesteś bardzo mało
                ściśliwa...
                Generalnie przy tych wymiarach to okolice 28GG, a Freya ma 28-ki tylko do G...
                (przy porządnym ściśliwcu może 30FF... ale musi to być porządny ściśliwiec)
                Nie wiem natomiast jak się ma karmienie, trzeba poczekać na wypowiedzi
                doświadczonych "karmicielek"
              • maheda Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 10:18
                Kup sobie nie czarną, tylko karmelową Polyannę - ona jest najbardziej ściśliwa
                ze wszystkich kolorów.
                Biały jest lużny, czarna jest w miarę ścisła, a karmelowa najciaśniejsza.
                Celuj w miseczki 30G (65G), jeśli obwód w biuście mierzyłaś nie zaraz przed
                karmieniem, albo w 30FF (65FF), jeśli obwód w biuście zmierzyłaś zaraz przed
                karmieniem.
                • domalami Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 10:39
                  Może głupie pytanie - ale co znaczy ściśliwa? Mąż mnie mierzył i już mniej niż
                  68 to nie wycisnę, mam tam same żebra :)
                  Czy to oznacza, że 65 może być zbyt luźna?
                  • maheda Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 10:55
                    Tak, może być.
                    spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html
                    To powyżej, to link do tabeli, w której wpisujemy rzeczywiste rozmiary,
                    zmierzone metrem krawieckim czy co tam pod rękę podleci ;)
                    • domalami Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 11:13
                      to może spróbować Panache, może Harmony? Ale w jaki rozmiar celować? Mam
                      nadzieję, że nie jestem zbyt namolna ;)
                      • charm Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 11:21
                        domalami napisała:
                        > to może spróbować Panache, może Harmony? Ale w jaki rozmiar celować?
                        Dobrze byłoby spróbować jakiegoś panache i jakiejś Freyi, żeby ustalić, czy
                        jesteś typem wąskofiszbinowym, czy szerokofiszbinowym ;-)

> Mam nadzieję, że nie jestem zbyt namolna ;)
                        Spokojnie, chętnie pomożemy ;-)
                        • domalami Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 12:00
                          o matko! to jeszcze są jakieś inne typy? czy ja mogę te fiszbiny jakoś bez
                          zamawiania sprawdzić? a który jest który?

do Maheda: a tak ładnie ten Harmony wygląda... ale Wy pewnie wiecie lepiej...
                          • maheda Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 12:03
                            Freya ma staniki z wąskim "U" fiszbinów, w stanikach Panache to "U" jest szersze.
                            Polyanna (Freya), o której mówiłaś, ma wąskie fiszbiny, a Harmony (Panache) ma
                            je szerokie, a od miseczki GG zbyt szerokie.
                            • domalami Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 12:14
                              Spróbuję tę Pollyannę, a potem może Tango II, inaczej nie będę wiedziała. Dzięki
                              za pomoc. Już się nie mogę doczekać :)
                      • maheda Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 11:38
                        Jeśli Harmony, to musiałabyś celować w 60tkę, konkretnie w 60GG (28GG), ale tam
                        znowu fiszbiny będziesz miała na plecach, bo to nie jest stanik zbierający.
                        Jeśli Panache, to raczej słynne Tango II.
                        I owszem, też w rozmiarze 60GG.

• charm Re: 68/94 - domalami, karmiąca 12.03.08, 11:13
                    domalami napisała:
                    > Może głupie pytanie - ale co znaczy ściśliwa? Mąż mnie mierzył i już mniej niż
                    > 68 to nie wycisnę, mam tam same żebra :)
                    Jeśli masz same żebra, to znaczy, że pewnie jesteś mało ściśliwa (mając warstwę
                    ocieplacza często pasują węższe obwody)
                    > Czy to oznacza, że 65 może być zbyt luźna?
                    Z bardziej rozciągliwych modeli na pewno (np arabelka 65 na pewno będzie za
                    luźna - zobacz rzeczywistą tabelę obwodów,
                    spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html
                    zobaczysz, że np niektóre 30-ki rozciągają się do prawie 90cm...)
                    Wszystko zależy od modelu ;-)
            • czarn.a Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 17:19
              Hej.
              No własnie jest za mała. Tzn. jak kupiłam stanik była dobra, po pierwszym
              ręcznym praniu tak jakby się skurczyła-i teraz mi wylatują z niej piersi.
              Podciągnęłam ramiączka i jest lepiej, ale mimo wszystko tworzą się bułki.:-/
              A staniki inyych firm- jaki rozmiar? No i Jaki rozmiar ang?
              Dzięki za pomoc!
              • grazkax dziewczyny pomózcie ,bo jestem już w dołku 12.03.08, 17:31
                mam problem ,taki jak chyba kazda cycata .Nie mogę dobrać sobie stanika.ostatnio
                w Triumfie ,kobitka patrzyła na mnie jak na jakąś nierozgarniętą .Prosiłam o
                pomoc w dobraniu ,to tylko wzruszyła ramionami. moje rozmiary to 89-90 pod i 110
                w biuście.
                • maheda Re: 89/110 - grazkax 12.03.08, 17:50
                  Trafiłaś na kolejną głupią ekspedientkę, cały rozbudowany wątek o nich mamy ;)

Nie przejmuj się, tylko do dzieła.
                  Teoretycznie, według danych Triumpha, powinnaś nosić z ich rozmiarówki 90E. Ale
                  to TEORETYCZNIE, bo tak naprawdę żadna 90tka nie ma szans utrzymać Ci biustu.
                  Powinnaś celować w 80tki (a w przyszłości zapewne w 75tki).
                  W 80tkach powinnaś celować w Triumphową miseczkę 110-80=30cm, co daje miseczkę
                  80J, który to rozmiar co prawda Triumph produkuje, ale który po pierwsze do
                  Polski nie jest sprowadzany, a po drugie są to koszmarki w tym stylu:
                  tinyurl.com/2m6b86
                  Na modelce wygląda tak: im.edirectory.co.uk/p/3679/i/doreen.jpg .
                  Przyznasz, że koszmar.

W rozmiarze 80J można kupić jeszcze dwa takie staniki:
                  www.dladam.pl/produkt,bielizna-big,2741.htm
                  www.dladam.pl/produkt,bielizna-big,2743.htm
                  Problem jest o tyle, że nie mam pojęcia, jak u nich z rozciągliwością choćby...

Polecam więc w związku z tym staniki produkcji brytyjskiej, które na Twoje
                  rozmiary przewidują rozmiar 36FF lub 36G (80FF lub 80G), i w których możesz
                  kupić takie staniczki: tinyurl.com/2vsrxv . Przyznasz, że różnica powalająca.

A więc - głęboki wdech, głęboki wydech :) I zapraszamy do poszukiwań wśród
                  brytyjczyków :)

Z marek polskich, których rozmiarówka waha się między rozmiarami polskimi i
                  brytyjskimi, mamy Avocado i Melissę, w nich szukaj rozmiarów w okolicach 80G-80H.

Aha - ze względu na to, że część Twojego obwodu w biuście to tłuszczyk na
                  plecach, strzelaj na początek w miseczki nieco mniejsze od docelowych, o jakiś -
                  powiedzmy - rozmiar.
              • maheda Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 17:34
                Melissy niestety tak mają, że się w praniu mogą skurczyć...
                Skoro 75K z Melissy było na Ciebie dobre, to próbuj z brytyjczykami w rozmiarze
                34H (75H).
                To mniej więcej powinno być c.a. to samo.
                Jeśli nie będzie to samo - wymienisz :)
                • czarn.a Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:11
                  maheda napisała:

> Melissy niestety tak mają, że się w praniu mogą skurczyć...
                  > Skoro 75K z Melissy było na Ciebie dobre, to próbuj z brytyjczykami w rozmiarze
                  > 34H (75H).
                  > To mniej więcej powinno być c.a. to samo.
                  > Jeśli nie będzie to samo - wymienisz :)
                  >
                  A angielskie staniki mają większą rozmiarówkę?
                  Przyznam się, że nie znam się za bardzo na takich dużych rozmiarach, bo
                  wcześniej (przed urodzeniem dzidzi) miałam biust 70F-G.
                  • maheda Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:15
                    Mają po prostu inną rozmiarówkę, popatrz na rozmiarówkę brytyjską:
                    bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
                    i popatrz na Melissową:
                    Pamiętaj przy tym, że w opisie na stronie w Melissie napisali głupotę, miseczkę
                    się oblicza, odejmując obwód w biuście oraz ROZMIAR STANIKA.
                    • czarn.a Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:23
                      maheda napisała:

> Mają po prostu inną rozmiarówkę, popatrz na rozmiarówkę brytyjską:
                      > bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
                      > i popatrz na Melissową:
                      > melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php
                      > Pamiętaj przy tym, że w opisie na stronie w Melissie napisali głupotę, miseczk
                      > ę
                      > się oblicza, odejmując obwód w biuście oraz ROZMIAR STANIKA.
                      >
                      No dobra. To teraz jeszcze jedno pytanie- teoretycznie przy obwodzie 85cm w
                      Belissimie powinnam mieć miseczkę FF/G. Czyli przy obwodzie 75 mam celować HH
                      albo J- tak?
                      • maheda Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:26
                        Teoretycznie tak.
                        Ale trzeba brać pod uwagę wiele różnych czynników - mi pasuje 75HH z moimi 120
                        cm w biuście - ale ja niestety "75b" na plecach.
                        Może się okazać, że dużo lepsze będzie na Ciebie brytyjskie 75H albo i 75GG (w
                        75GG nie wierzę, na pewno nie masz tak zniszczonego biustu, jak ja miałam).
                        • czarn.a Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:27
                          Hmm..Zniszczonego tzn?
                          • maheda Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:32
                            Miałam 35 lat, po dziecku, czyli po ciąży i karmieniu, po tyciu (+30 kg), po
                            chudnięciu (-25 kg), po kolejnych tyciach i kolejnych chudnięciach, po latach
                            upychania biustu pod pachy (wedle zaleceń głupiej gorseciarki) oraz po latach
                            noszenia skrajnie źle dobranych rozmiarów biustonoszy. Na klatce piersiowej nie
                            miałam piersi, tylko dwa bezkształtne wory.
                            • czarn.a Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:43
                              maheda napisała:

> Miałam 35 lat, po dziecku, czyli po ciąży i karmieniu, po tyciu (+30 kg), po
                              > chudnięciu (-25 kg), po kolejnych tyciach i kolejnych chudnięciach, po latach
                              > upychania biustu pod pachy (wedle zaleceń głupiej gorseciarki) oraz po latach
                              > noszenia skrajnie źle dobranych rozmiarów biustonoszy. Na klatce piersiowej nie
                              > miałam piersi, tylko dwa bezkształtne wory.
                              >
                              No ja póki co urodziłam jedno dziecko, w ciąży przytyłam ponad 20kg- schudłam
                              narazie 17. Taki rozmiar biustu jaki mam sprawia mi wielki problem, bo nawet
                              marynarki nie moge sobie kupić, nie mówiąc o staniku właśnie.
                              Ale w końcu chyba zaryzykuję jakiś angielski.
                              Czyli co 34H czy może lepiej HH?
                              • maheda Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 20:59
                                Zacznij od 34HH (czyli brytyjskiego 75HH). A potem zobaczysz, co dalej.
                                • czarn.a Re: 85/115 - czarn.a 12.03.08, 21:33
                                  Dzieki wielkie!
    • kamienna5 80/97 - karmiąca 12.03.08, 10:05
      Jaki to numer stanika?

Szczerze mówiąc nie wiem, ile było w biuście przed karmieniem.
      karmię drugi raz i po pierwszym dziecku biust się rozrósł, sflaczał
      i opadł.

Czy są porządne staniki do karmienia, w których biust nie wisi???
      Mam teraz stanik Alles Mama New - 85d (choć stwierdzam, że powinien
      chyba być e lub f) i biust i tak wisi, mimo fiszbin i bocznych
      pasków materiału zbierających bisut do środka.
      Denerwuje mnie też, że buist się skleja.

Piszecie też, żeby kupować staniki brytyjskie.. ale gdzie?

Dzięki za odpowiedź.
      • maheda Re: 80/97 - kamienna5 - karmiąca 12.03.08, 10:15
        Przede wszystkim z obwodem pod biustem 80 nie powinnaś kupować staników w
        rozmiarze 85 ani 80, bo nie będą Cię trzymały w żadnym punkcie.
        Jeśli stanik - karmnik, to najszybciej w Polsce dostaniesz Melissę - w niej
        celuj w rozmiar albo 75, albo 70. Najpiękniejsze, to te staniki nie są, ale będę
        o niebo lepsze od tego, co masz.
        Tutaj ich rozmiarówka:
        Dla rozmiaru 75: 97-75=22 cm, czyli miseczka 75E.
        Dla rozmiaru 70: 97-70=27 cm, czyli miseczka 70G.

Spróbuj w dowolnym sklepie przymierzyć stanik w kontynentalnym rozmiarze 75F,
        powinien być dobry rozmiarowo w miseczce, chociaż w obwodzie pod biustem raczej
        będzie zbyt luźny.
        • kamienna5 Re: 80/97 - kamienna5 - karmiąca 12.03.08, 14:34
          Dziękuję za odpowiedź. Kiedyś nosiłam 75, ale to wydawało mi się
          właśnie za małe - biust wylewał się tyłem...przy zapięciu na ostatni
          zaczep.
          A 70 to już chyba w ogóle bym się nie odważyła
          • maheda Re: 80/97 - kamienna5 - karmiąca 12.03.08, 14:39
            Czy masz jeszcze jakiś stary 75 w domu?
            Jeśli tak, to zapnij się pod biustem, ale z miseczkami na plecach - i określ,
            czy ten obwód ściśle trzyma Ci się żeber? Czy ma szansę podtrzymać Ci ciężki od
            pokarmu biust?
            Jeśli tak - pozostań przy 75tkach, ale szczerze - polecam 70tki.
            Ja sama przesiadałam się jeszcze gorzej, bo co prawda na 75tki, ale z rozmiaru
            85-90-95. Dla mnie to DOPIERO był szok! Byłam ABSOLUTNIE przekonana, że nie mam
            najmniejszych szans się dopiąć ;-)
            • maheda Re: 80/97 - kamienna5 - karmiąca 12.03.08, 14:40
              Swoją drogą - pamiętam jak dziś, jak wpadłam do H&M i chwyciłam jak leci z
              wieszaków dwie 80tki, ze trzy 75tki i nawet jedną 70tkę i patrzyłam, czy nikt
              nie widzi, że takie malutkie obwody biorę ;)
              A ja chciałam sprawdzić, czy się dopnę. Z miseczkami skierowanymi w stronę
              brzucha albo na plecach.
              I istotnie - 70tki i 75tki były w sam raz.
          • katty3333 83/107 16.03.08, 22:44
            Witam. Moje wymiary to 83/107. Mam jeden biustonosz z którego jestem
            w miarę zadowolona - wymiary to 80E, ale bardzo kiepskie ma
            ramiączka. Jakiego rozmiaru powinnam szukać jak sądzicie, wiem że
            różne firmy różnią się miarą i kształtem. Ja osobiście potrzebuję
            pełnych miseczek (kształtem zbliżonym do "bardotek") - kiedyś miałam
            kilka francuskich modeli i wszystkie musiałam oddać bo były w jakimś
            dziwnym kształcie miseczek. Pozdrawiam.
    • malalawinka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 15 12.03.08, 15:32
      Witam serdecznie!

Czytałam wczoraj przez cały dzień Wasze stanikowe wątki.
      Ciut się podszkoliłam, uwierzyłam na słowo że jednak jest możliwe
      znalezienie na mnie rozmiaru. Teraz bardzo proszę o radę i
      potwierdzenie/lub nie moich wyliczeń:
      Mierząc ciasno pod biustem i luźno w biuście wychodzi mi 94/122.
      Wg Bellissima i Melissa jest to rozmiar 90G.
      Dodam że jestem pulchna więc pod biustem mam trochę tłuszczyku a
      piersi mam pełne i szerokie na zewnątrz.
      Szukam więc czegoś co mi trochę "zwęzi" biust optycznie.

Z góry dziękuję za rady!
      • maheda Re: 94/122 - malalawinka 12.03.08, 15:45
        Nie, w Melissie wychodzi Ci dla rozmiaru 90 różnica obwodów 122-90=32 cm, co wg
        tabeli tutaj melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php
        daje coś między 90H a 90J. Teoretycznie, rzecz jasna.
        Wg Bellissimy bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia istotnie,
        coś w okolicach 90G/90GG.
        ALE.
        Ponieważ na obwód w biuście składa Ci się również tłuszczyk na plecach (a przy
        większych obwodach pod biustem jest go dość), to miseczkę powinnaś zaniżyć, w
        zależności od kondycji swojego biustu, o miseczkę do trzech.
        Proponuję obniżenie miseczki o dwa rozmiary i zastanowienie się, co dalej.
        Czyli na początek z brytyjczyków 40FF (90FF), albo z Melissy okolice 90G.
        ALE - nie wierzę, że 90tki przytrzymają Ci biust, wydaje mi się, że powinnaś
        celować raczej w 85tki, ja przy obwodzie 87 cm pod biustem zdecydowanie nosiłam
        80tki i 75tki.
        Przy obwodzie 85 powinnaś przeliczyć miseczki i mierzyć 38GG (85GG) lub w
        Melissie 85J.

Ja przy obwodzie w biuście 120 cm noszę staniki w okolicach 34HH (75HH), więc z
        tymi rozmiarami bywa bardzo, bardzo różnie.
        • malalawinka Re: 94/122 - malalawinka 12.03.08, 15:49
          Chwilka - to różnicę obwodów mierzymy co do faktycznych obwodów czy
          już pomniejszonego obwodu pod biustem? Bo tak zrozumiałam z tego co
          piszesz o rozmiarówce Melissy.
          Faktyczne moje obwody to 94/122 czyli różnica 28
          • maheda Re: 94/122 - malalawinka 12.03.08, 16:04
            Różnicę obwodów dla wszystkich firm (nawet tych, które upierają się, że u nich
            jest inaczej), liczymy odejmując swój obwód w biuście i europejski rozmiar
            stanika, w który celujemy.
            • malalawinka Re: 94/122 - malalawinka 12.03.08, 16:29
              Chyba jeszcze nie do końca to łapię. Idę jeszcze poczytać :)
              Dzięki maheda:)
        • malalawinka Re: 94/122 - malalawinka 20.03.08, 15:11
          Mahedo dziękuję Ci serdecznie za super trafną radę!
          Jestem od wczoraj posiadaczką 3 naprawdę świetnych staników!
          Mój biust jakby się zmniejszył i noszę go chyba z 5 cm wyżej :)
          Cała sylwetka bardzo się poprawiła i jestem szczęśliwa:)
          Uroczyście obiecuję że nigdy już nie kupię "uniwersalnego" stanika
          na bazarze!

I wcale się nie przejmuję miseczją J!

• jaagna 81/99 - dla sylaf 12.03.08, 15:55
      sylaf pisze:
      Jestem na początku 9 m-ca ciąży. Zmówiłam Melissy do karmienia 246 i
      335 w rozmiarze 75F- ciekawa jestem jak beda pasowały? Czy według
      Was to dobry wybór? Poki co miałam jeden dobrze dobrany stanik Gaia
      Sonia w romiarze 75D, ale zaczął już znacznie bułkować, mimo to w
      obwodzie nadal jest przyjemnie ścisły. Dodam ze w 70 Gai wogóle sie
      nie dopinałam. Podpowiedzcie mi rozmiar, tez w wersji angielskiej,
      no i moze jakis model biustonosza - pewnika który bedzie dobry dla
      nowouświadomionej.
      • maheda Re: 81/99 - dla sylaf 12.03.08, 16:06
        Obawiam się, że 75 dobre jest dla Ciebie teraz, ale po porodzie będzie zbyt luźny.
        No, zobaczysz.
        Na wymiary pociążowe wydaje mi się, że raczej powinnaś celować w 70tki, a wtedy
        miseczka brytyjska około 32G (70G).
        Ale to się może jeszcze zmienić...
    • victoria_helena 75/88(89) 12.03.08, 16:23
      Witam :)
      pod biustem, na bezdechu, mam 75
      w biuście bez stanika ok. 88 (trudno dokladnie powiedzieć, bo się
      ześlizguje)
      w biustonoszu - 89.

noszę 70D i chyba jest ok.

ale może powinnam spróbować innego rozmariu?
      • maheda Re: 75/88(89) - victoria_helena 12.03.08, 16:32
        Faktycznie wygląda, że jest OK :)))

Możesz skakać, tańczyć, robić skłony, przewalać się po łóżku i nic nie wypada?
        Jeśli tak, to jest dobry :)
        Jeśli coś jest nie tak, to zawsze możesz spróbować przymierzenia 70DD, czy też
        70E, albo i jakiejś 65tki w rozmiarze około 65E.
        • victoria_helena Re: 75/88(89) - victoria_helena 12.03.08, 16:45
          wszystko jest na miejscu :) heh zawsze myślałam, że mam małe 75B ;)
          ostatnio kupiłam ten 70D i o wiele lepiej leży.

bardzo dziekuję :)
    • burzowa_chmurka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 15 12.03.08, 18:08
      pierwszy raz jestem na Waszej stronie proszę pomóżcie mi, zmierzyłam
      sie tak jak podano w poście: pod biustem mam 74 cm, a w biuście 88
      cm, jaki powinnam nosić rozmiar?
      Obecnie noszę 75C lub 70D. lubię usztywniane miseczki, ponieważ mam
      już trochę wiosenek, uważam że mój biust w takim staniku wygląda
      lepiej
      pozdrawiam E
      • maheda Re: 74/88 - burzowa_chmurka 12.03.08, 18:17
        75tki odpuść sobie całkowicie, 70D pewnie jest dla Ciebie akurat :)
        Co do formy - rób sobie, co chcesz, pamiętaj tylko, żeby stanik zawsze poprawnie
        zakładać, wygarniając wszystko do niego spod pach.

Jeśli kiedyś będziesz miała okazję, spróbuj, jak się będziesz czuła w stanikach
        o rozmiarze 65E (bryt.) - 65F (pol.).
    • burzowa_chmurka Re: 74/88 12.03.08, 18:25
      piszę ponownie bo nie wiem czy poprzednim razem zrobiłam to dobrze
      moje wymiary to 74 pod biustem i 88 w biuście, jaki powinnam nosić
      rozmiar?
      • maheda Re: 74/88 - burzowa_chmurka 12.03.08, 18:33
        To ja jeszcze raz napiszę:

75tki odpuść sobie całkowicie, 70D pewnie jest dla Ciebie akurat :)
        Co do formy - rób sobie, co chcesz, pamiętaj tylko, żeby stanik zawsze poprawnie
        zakładać, wygarniając wszystko do niego spod pach.

Jeśli kiedyś będziesz miała okazję, spróbuj, jak się będziesz czuła w stanikach
        o rozmiarze 65E (bryt.) - 65F (pol.).
    • magnolia_83 72 / 87 12.03.08, 18:50
      Więc dla porządku:
      Brytyjskie 65(30)DD a Melissowskie 65(30)E ??
      boje sie tylko że te E będzie mocno przyduże niby nic a miseczki mogą odstawać
      no ale jak nie maja to nie maja :/

i jeszcze takie małe pytanie:

angielskie 65DD -->21,5 cm różnicy
      Melissowskie 65E -->22 cm różnicy

czy te 0,5 cm różnicy ma jakiś wpływ na to jak stanik będzie sie układał na
      ciele? Lepiej szukać w tej większej zaokrąglonej liczbie czy lepiej jak jest
      mniejszy i bardziej dopasowany?

• besame.mucho Re: 72 / 87 - magnolia_83 12.03.08, 19:38
        Brytyjskie 65DD, jak najbardziej. Melissa ma dziwną rozmiarówkę... Próbuj 65E, jak się okaże, że te 0,5 cm jednak robi różnicę to wymienisz na 65D :).
        • magnolia_83 Re: 72 / 87 - magnolia_83 12.03.08, 19:47
          besame.mucho napisała:

> Brytyjskie 65DD, jak najbardziej. Melissa ma dziwną rozmiarówkę... Próbuj 65E,
          > jak się okaże, że te 0,5 cm jednak robi różnicę to wymienisz na 65D :).

:* :)

i dla pozostałych które mnie tak dzielnie znosiły - tez :***
    • bebak21 Moja mama 87/110 12.03.08, 19:21
      Do tej pory mama nosiła staniki 80D i wszystko jej się wylewało, na wszystkie
      strony :/.
      Udało mi się ją jednak zmobilizować do wymiany bielizny i teraz chcę jej zamówić
      coś w Melissie.
      Myślicie, że 80 H będzie pasować??
      Jaki to będzie rozmiar brytyjski??
      Dodam jeszcze, że próbowałam wcisnąć mamę w moje za duże staniki o obwodzie 75
      (miseczkami do dołu), ale wyglądało to strasznie, bo na plecach robiła się jej
      wielka krecha, taka jak niektórym między piersiami ;). Były ewidentnie za wąskie.
      • besame.mucho 87/110 - bebak21 (mama) 12.03.08, 19:41
        To i tak ładnie, że mama nosiła dobry obwód :-).
        Myślę, że 80H w Melissie powinno się sprawdzić. W brytyjczykach 80FF (czyli 36FF).
        Nie ma co szaleć z obwodem. Jeśli 75 było za wąskie to niech kupuje 80. Może się okazać, że w niektórych stanikach to 75 będzie lepsze (są rozciągliwce, jak na przykład słynne ze strasznego obwodu fantasie rimini). Ale w reszcie 80 może być ok :).
        • bebak21 Re: 87/110 - bebak21 (mama) 12.03.08, 19:48
          Dobry obwód miała chyba przypadkiem, bo przytyła ostatnio jakieś 10 kg, a nie
          wymieniała bielizny ;) Podejrzewam, że wcześniej bez trudu weszła by w 75.
          Dziękuję za pomoc. Zaraz jej poszukam czegoś ładnego :D
    • abigail20 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 15 12.03.08, 20:13
      czytam od jakiegoś czasu Waszą stronę - i jestem pod wrażeniem.
      Pomóżcie mi, może i ja dołączę do grona zadowolonych :-) zmierzyłam
      sie: pod biustem mam 80 cm, a w biuście 100. Jaki powinnam nosić
      rozmiar? Dodam jeszcze że jestem mamą 2 misięcznego dzidziusia i
      byłabym wdzięczna za wskazanie jakiegoś sklepu z biustonoszami do
      karmienia - obecnie noszę Triumpha 75 D. Wydaje mi się troszkę
      niedopasowany, ale nie umiałam znaleźć lepszego...
      pozdrawiam
      • maheda Re: 80/100 - abigail20 12.03.08, 20:18
        Tak, 75D jest niedopasowany, bo jest przewidziany na 94 cm w biuście.
        Spróbuj raczej Triumphowego 75F - powinien być mniej niedopasowany, acz wciąż
        daleki od ideału.

Skoro zapinasz się w 75D, to powinnaś celować w 70tki, ale ze względu na to, że
        już w obwodach 70 wylecisz z rozmiarówki firm, które są powszechnie dostępne w
        sklepach stacjonarnych - próbuj z Melissy albo Avocado (polskie firmy) mierzyć
        staniczki w rozmiarze około 70H, a z brytyjczyków celuj w rozmiary 32G (70G).
        W Triumphach, Samanthach i tym podobnych musiałabyś pytać o miseczkę 70J -
        oczywiście nie produkują.
      • besame.mucho 80/100 - abigail20 12.03.08, 20:21
        Zadne 75D :). Za małe miseczki!
        Z takimi wymiarami największy wybór będziesz miała w markach brytyjskich. W rozciągliwych stanikach tych firm powinnaś nosić 70FF (32FF), a w ściśliwcach 75E (34E).
        W rozmiarach kontynentalnych (do tej rozmiarówki zalicza się triumph) będzie to odpowiednio 70I i 75F.(pierwszy rozmiar prawie niedostępny, drugi znajdziesz w lepiej zaopatrzonych sklepach).
        Fajne angielskie karmniki (kolorowe i ładne, a nie brzydkie namioty, jakie często proponuje się mamom karmiącym) kupisz w większości internetowych sklepów z brytyjską bielizną (linki do nich są na stronie głównej, w opisie forum)
        • besame.mucho Re: 80/100 - abigail20 (errata) 12.03.08, 20:24
          W złe miejsce tabeli spojrzałam. Maheda ma rację. Raczej 32G niż FF.
        • abigail20 Re: 80/100 - abigail20 12.03.08, 20:25
          Bardzo, bardzo Wam dziękuję za odpowiedź - zaraz czegoś poszukam :-))
    • maheda 85/105 - anioly80 12.03.08, 20:23
      prosze o pomoc w doborze rozmiaru biustonosza. Jestem oczywiście
      jedna z tych pań które zawsze nosiły rozmiar 85D :D

(anioly80)
      • maheda Re: 85/105 - anioly80 12.03.08, 20:30
        Akurat 85D wydaje mi się być miseczkowo całkiem niezłym strzałem, spróbuj przy
        dowolnej okazji, czy miseczka 85E nie leżałaby lepiej?
        Ale oczywiście powinnaś celować w staniki o obwodach 80 oraz 75.
        Odpowiednio kontynentalne 80F/G oraz 75H/I.

Chyba, że z Melissy lub Avocado (polskie firmy), które mają nieco inną
        rozmiarówkę - w nich w okolice 80F oraz 75H.

Chyba, że zaszalejesz z brytyjczykami i będziesz strzelać w staniczki o
        rozmiarze 36E-36F (80E-80F) albo 34FF-34G (75FF-75G).
        • bogema Re: 68/91 13.03.08, 08:56
          Kochane biuściaste, odwalacie na tym forum kawał dobrej roboty i za
          to Wam wielkie YES,YES,YES!!! Po wieloletnich przeżyciach, których
          bez wątpienia też doświadczyłyście, po upijaniu się na smutno po
          wizycie w sklepie z bielizną, trafiwszy tutaj, nabyłam sobie
          Pierwszy Prawdziwy Biustonosz Panache Tango II beżowy w rozmiarze
          60F. Noszę go od miesiąca, jednak myślę, że przydałby mi się jeszcze
          jakiś... Zapięłam się dziś na środkową haftkę, bo zaczął troszeczkę
          podjeżdżać,chociaż po zdjęciu biustonosza zapiętego nawet na
          pierwszą mam odciski na skórze. Zwija mi się też z przodu pod
          biustem, chociaż się nie garbię. Co mnie zastanawia, od początku mam
          odciski od dolnego pionowego szwu miseczki oraz odciski od fiszbiny
          z boku. Jednocześnie mam wrażenie stłoczenia, chociaż nie ma bułek u
          góry. Oddziela mi się takie coś pod pachą, ale mam to też jak jestem
          bez biustonosza. Materiał się nie marszczy. Poradźcie kochane laski,
          co teraz nabyć, najlepiej konkretne modele, bo to jednak niełatwy
          temat. A, biust mam pociążowy, trzydziestoparoletni i obwisły
          zletka. Może teraz coś bardziej frywolnego bym nabyła? Z góry
          serdeczne dzięki.
          • bogema Re: 68/91 13.03.08, 08:58
            OOOps, źle napisałam, kupiłam 65F.
          • maheda Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 09:17
            A jak z fiszbinami, pasują Ci, czy może wolałabyś, żeby były węższe?
            Bo nie wiem, czy jesteś szeroko- czy wąskofiszbinowcem :)
            • bogema Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 11:44
              Zabiłas mnie tym pytaniem - do tej pory wszystkie były dla mnie
              takie same... Chyba w tym Panache tango II sa OK, chociaż tak mi sią
              na dole zawija pod spód. Nie wiem, jak jest w innych, bo to pierwszy
              stanik w moim nowym,lepszym życiu.
              • maheda Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 11:51
                Spróbuj przymierzyć jeszcze stanik w brytyjskim rozmiarze 60G, może będą na
                Tobie lepiej leżeć?
                Spróbuj na przykład zacząć od Polyanny (firmy Freya), ona nadaje wielu
                dziewczynom ładny kształt biustu, jest nieźle uszyta.
                Z tym, że to jest stanik z wąskim "U" fiszbinów, więc może się okazać, że skoro
                Tango II miało dobre fiszbiny, to Polyanna będzie zbyt wąska - spróbuj jednak
                przymierzyć i sprawdzić, jak będzie leżała.
                • bogema Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 12:05
                  Przyjrzałam się sobie w lustrze i wydaje mi się, że fiszbiny nie
                  powinny być węższe, bo mi się tak jakby pod pachą trochę tego biustu
                  wylewa do góry. To może właśnie powinnam mieć szersze te "U"?
                  • maheda Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 12:09
                    Oj, raczej nie.
                    Natomiast mogłabyś pomyśleć o staniku z większą miseczką.
                    Może zatem 60GG? Albo raczej 60G z Rio (Freya), on ma spore miseczki?
                    • bogema Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 12:13
                      A dałabyś radę wyjaśnić mi, jakiego rodzaju biustonosza powinnam
                      szukać? Już widzę że doradzasz obwód 60 - czyli bryt. 28? Nie uduszę
                      się? I wybór chyba też niwielki.. Szeroka micha, tak? I iść w stronę
                      Panache?
                      • maheda Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 12:35
                        Nie udusisz się, Tango II jest wyjątkowo ścisłym stanikiem.
                        W niektórych stanikach w rozmiarze 60 wręcz będziesz narzekała, że za luźne :-)
                        Ale Rio i Polyannę (zwłaszcza karmelową, która jest mega ścisła) to może
                        istotnie lepiej wziąć 65? hmm...

Uważam, że powinnaś przymierzyć oprócz Panache jeszcze Freyę, żeby odczuć
                        różnicę na własnej piersi.
                        Możliwe, że stwierdzisz, iż Panache jednak lepiej na Tobie leży - ale sprawdź
                        najpierw obydwie marki.
                        • bogema Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 12:40
                          Ale fiszbin mam szukać szerokich?
                          • maheda Re: 68/91 - bogema 13.03.08, 17:21
                            Właśnie wg mnie powinnaś spróbować dla odmiany wąskich :)
                            Stąd polecane Rio i Polyanna - jeśli nie będą Ci pasowały, będziesz wiedziała na
                            przyszłość, że dla Ciebie wyłącznie Panache i szerokie fiszbiny.
    • karimar 79/98 13.03.08, 14:41
      Jaki rozmiar i ewentualnie model? Przed karmieniem przez dłuższy
      czas nosiłam 75/E, 70/D z Triumpha (po stanikowym nawróceniu :). Od
      roku nie kupowałam nic nowego. Teraz piersi są większe, jakby
      rozlane i ciężko opadające + wałeczki na plecach. Jaki model znowu
      pozbiera mnie jak należy? Przydał by mi się też jeden porządny model
      dla karmiącej. Gdzie w Warszawie jest najlepszy wybór Freya i
      Panache? Z góry dziękuję za pomoc.
      • maheda Re: 79/98 - karimar 13.03.08, 17:24
        Panache oraz Freyę masz w Peachfield i tam się najlepiej umówić na brafitting,
        do p.Marysi - informacje o numerze telefonu komórkowego znajdziesz w naszym
        wątku o sklepach internetowych.

Freya jest też w Buduarze, w Złotych Tarasach, a częściowo w Avocado na Brackiej 1.

Co do rozmiaru - powinnaś celować albo w bardziej ciasnych obwodach w brytyjskie
        34E (75E), albo w 32FF (70FF).

Z tego wynika, że gdyby producenci polscy szyli ściśliwe staniki, mogłabyś
        celować nawet w polską produkcję, w rozmiarze 75F lub 75G :)
    • tuhlaaa 73/100 >>65H freya a jaki rozmiar z melissy 13.03.08, 14:44
      Dziewczyny moje wymiary to 73/100, kupiłam biustonosz freya 65H i leży idealnie.
      Teraz chce kupić coś w Melissie i nie wiem na jaki rozmiar się zdecydować bo wg
      tabeli Melissy powinnam mieć 65G. Czy wiecie jak wychodzą te biustonosze większe
      niż freya mniejsze?? Proszę poradźcie mi coś!
      • maheda Re: 73/100 >>65H freya a jaki rozmiar z m 13.03.08, 17:27
        Siedzę z nosem w tabelce Melissy i zastanawiam się, jakim cudem wychodzi Ci 65G :)
        100-65=35 cm, co w żaden żywy sposób nie chce mi się zmieścić w zakres 27-28 cm
        wymaganych na miseczkę G :-)

Aaaa... chyba, że przejęłaś się tym, co pisze Melissa na stronie o odejmowaniu
        obwodów? :-) Daj spokój, większość producentów wciska nam ten kit, ale dlaczego
        miałybyśmy wierzyć, skoro wiele kobiet przekonało się na własnym biuście, że ten
        sposób absolutnie nie działa, natomiast działa nasz? :-))))))

35 cm różnicy oznacza, że powinnaś brać albo 65J, albo 65K.
        • tuhlaaa Re: 73/100 >>65H freya a jaki rozmiar z m 13.03.08, 22:03
          ale ja odejmowałam 100-73 bo tyle rzeczywiście mam pod biustem, no chyba że ja
          to źle obliczam a mój poprzedni biustonosz kupiłam z obwodem 65 bo tak poradziły
          mi biuściaste :)
          • maheda Re: 73/100 >>65H freya a jaki rozmiar z m 13.03.08, 22:55
            Źle obliczasz, bo odejmuje się obwód w biuście oraz obwód STANIKA (a nie
            zmierzony pod biustem).
            Dlatego dla różnych obwodów (rozmiarów) staników dostajemy różne wielkości miseczek.
            :)
            • tuhlaaa Re: 73/100 >>65H freya a jaki rozmiar z m 14.03.08, 08:05
              aha no to wielkie dzięki bo źle bym wybrała :)
    • channah1 78/98 13.03.08, 17:43
      Witam! Mierzyłam się zgodnie z Waszymi radami i wyszło 78-79 pod i
      98-100 w biuście. Trochę już poczytałam i odważyłam się kupić
      biustonosz w innym rozmiarze niż miałam do tej pory, czyli zamiast
      80C -> 75E bryt. (używany, jakiejś mniej znanej firmy, metkę
      wycięłam i nie pamiętam nazwy). Zapinam się na najciaśniejszą
      haftkę, więc następny mój wybór padł na Freyę Zeta 70FF, mam
      nadzieję, że będzie pasował. Mierzyłam też Panache Tango 75F, obwód
      ok, ale miska za duża.
      • maheda Re: 78/98 - channah1 13.03.08, 17:55
        Bardzo dobry strzał :)
        Wygarniasz wszystko spod pach do miseczek? Masz skrócone odpowiednio ramiączka?
        Wiesz, że prawidłowo dobrany stanik może odstawać górną krawędzią od piersi, jak
        się pochylisz do przodu?
        • channah1 Re: 78/98 - channah1 13.03.08, 18:15
          Tak, starałam się wszystko dobrze wygarnąć, ramiączka skróciłam, ale
          górna część miseczki prawie "łopotała" więc wydaje mi się że była za
          duża, Tango 75E nie mierzyłam więc nie mam porównania, ale w tym
          staniku który mam teraz bułki się nie robią. Poza tym mój biust nie
          jest w najlepszej kondycji (niedawno skończyłam dwuletnie karmienie
          piersią) więc pewnie z czasem rozmiar się bedzie zmieniał :)
          • maheda Re: 78/98 - channah1 13.03.08, 18:26
            :) No tak.
            Podziel się wrażeniami po Zetce :)
            • channah1 Re: 78/98 - channah1 13.03.08, 18:30
              Na pewno. Dziekuję!
    • keltoi Rozmiar dla mnie :) 14.03.08, 00:54
      besame.mucho napisała:

> 1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
      > - pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika)

82 cm

> - w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a wpisujemy wię
      > kszy wynik).

104 cm

> 2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz
      75C

Pod biustem są dobre (wszystkie 3...;D), nie przesuwają się, nie latają, po zdjęciu mam lekkie odciski, ale bez histerii. Noszę zapięte na "środkowe" haftki (wszystkie mają po 3).

Wybrane są trochę pod wpływem własnego mierzenia i próbowania, ale stwierdziłam, że coś schrzaniłam, albo zachodzi proces "rośnięcia" bo zaczynają być jakby za małe w miseczkach - nie są, a robią efekt push-up ;) Ostatnio chudnę, więc zakładałam, że się zmniejszę, a tu proszę - niespodziajka.

Poprzednio nosiłam 75B - jakoś tak od końca podstawówki, z przyzwyczajenia i czystej _głupoty_. ;P

Dopowiecie mi, co nosić? Poprosiłabym o wyniki na Polskę, bo tu głównie kupuję, a w Szwecji chyba rozmiarówka się numeruje tak samo, jakby co?
      • maheda Re: 82/104 - keltoi 14.03.08, 06:52
        75 jest niezłym strzałem, ale miseczkę kontynentalną (polską,
        niemiecką, szwedzką pewnie też) obliczamy, odejmując obwód w biuście
        oraz ROZMIAR STANIKA pod biustem.
        W Twoim wypadku odejmujemy: 104-75=29 cm. Przyznasz, że 29 cm to
        trochę dużo, jak na miseczkę C, która jest przeznaczona na taką
        różnicę wynoszącą jakieś 17 cm. :)
        Wg rozmiarówki kontynentalnej (co 2 cm kolejna miseczka) powinnaś
        zatem nosić 75I (ew. w rozmiarówkach, w których po H od razu jest J,
        75J).

Takich miseczek, proszę szanownej koleżanki, się w polskiej
        rozmiarówce nie produkuje... No, za wyjątkiem Viki (która szyje
        straszne szmaty, NIE polecam, sprawdziłam) oraz linii Linea Maxima,
        o której wiedziała pani w osiedlowym bieliźniaku, z której można
        kupić 70J, 75I, 75J właśnie: www.dladam.pl/produkt,bielizna-
        big,2741.htm

Za to decydując się na staniki w wersji polskiej zmodyfikowanej
        (Avocado i Melissa) musiałabyś celować w rozmiar albo 75G, albo 75H
        (jesteś na granicy rozmiarów).

Brytyjczyki najbardziej łaskawie podchodzą do nas literkowo - w nich
        celuj w raptem 34FF (75FF).
        • makowapanienka2 95/112 14.03.08, 10:16
          Do tej pory nosiłam 85D. Teraz jestem w ciąży i biust trochę mi
          urósł zwiększył się też obwód pod biustem. W biustonoszach które
          nosiłam do tej pory obwód jest dobry jednak miseczki są za małe. W
          nowych biustonoszach które mierzyłam ostatnio w sklepach obwód ten
          jest za mały ale niestety nigdzie nie mieli biustonoszy o większych
          miseczkach ani o większym obwodzie więc nie wiem jaki obecnie
          powinnam nosić rozmiar. Najbardziej mi zależy na biustonoszu do
          karmienia.
          • maheda Re: 95/112 - makowapanienka2 14.03.08, 10:32
            Skoro obwód jest dobry, to spróbuj może Melissowe staniczki?
            Spróbuj rozmiarów 85G z tej firmy i 80J.
            melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/dla_karmiacych.php
    • agacia181 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 15 14.03.08, 12:34
      80/104
      • maheda Re: 80/104 - agacia181 14.03.08, 13:15
        Kontynentalne (Triumph, Felina, Corin, Konrad, Linea Maxima, Kris Line, Felina,
        Samantha, Anita, ...) 75I lub (nieistniejące) 70L.
        We Francji podobnie, jak w Polsce, z tym, że do rozmiaru trzeba doliczyć 15 -
        więc z tych firm 90I lub 85L.
        Polskie Avocado i Melissa - 75G/H lub 70J.
        Staniki w rozmiarówce brytyjskiej (Panache, Freya, Fantasie, Miss Mandalay,
        Kalyani...) - 34FF (75FF) lub 32GG (70GG).
        M&S, w którym tylko miseczka DD jest podwójna, a potem lecą pojedyncze literki -
        34G (75G) lub 32I (70I).
        Wg rozmiarówki amerykańskiej, w której DD to to samo, co E, a E to to samo, co
        brytyjskie F - 34H lub 32J.
        W Nowej Zelandii i Autralii podobnie, jak w US, z tym, że rozmiar 75 nazywa się
        tam 12, natomiast obwód 70 to australijska/nowozelandzka 10tka.
        We Włoszech obwód pod biustem 70 oznaczany jest "1", obwód 75 cyfrą 2. Jeśli
        masz gdziekolwiek stanik w rozmiarze 1 albo 2, bez podania miseczki, jest to
        stanik z miseczką B. Czyli 1B albo 2B.

Podaję więcej rozmiarówek, bo nie wiem, gdzie mieszkasz i gdzie będziesz kupowała.
    • vanillka87 Problem :(W 14.03.08, 13:27
      Witam serdecznie wszystkie biuściaste :)
      Po długich poszukiwaniach odpowiedniego stanika postanowiłam pierwszy raz
      zakupić go w internecie...
      i mam problem otóż mój obwód pod biustem to 75 natomiast w biuście 102 cm ,
      interesuje mnie ten stanik :

www.brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setName=Curvy%20Kate%20Emily%20Chocolate
      i moje pytanie do was kochane biuściaste , aby obwód był dobrze dopasowany to
      stanik kupowany na zagranicznych stronkach również muszę odjąć 5 cm ?
      i w tym wypadku po odjeciu 5 cm powinnam zamówić rozmiar 32 GG ?
      czy kupic zgodnie z moim rozmiarem czyli 75 cm i wtedy zamówic 34 FF?

Prosze o pomoc
      Z góry dziekuje i pozdrawiam :)
      • maheda Re: 75/102 - vanillka87 14.03.08, 13:53
        Ja bym brała 32G... ale można się pomylić o literkę, co tu kryć.
        Przeczytaj tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70573766&a=76239426
    • zielona_cyraneczka 91(92)/112 14.03.08, 14:07
      Kilka lat temu pani w sklepie bez szczegółowych pomiarów upchnęła mnie w 80B i długo wydawało mi się, że taki jest ideał. :o Kiedy ostatnio szukałam sama, nadal podchodząc do tego idealistycznie i nie wykonując żadnych pomiarów, celowałam 85C. Kiedy już się zmierzyłam - zaskoczona byłam bardzo wynikiem. Pech (chociaż biorąc pod uwagę fakt, że teraz będę dużo bardziej świadoma tego, czego potrzebuję, to może żaden pech) chciał, że trafiłam na Intimissimi. Kupiony stanik, którego rozmiar pozostał dla mnie tajemnicą (ichnia 4, ale czemu to odpowiada?) dosłownie ze mnie spadał już po kilku dniach noszeniach - gdy go dziś zmierzyłam, okazało się, że obwód da się rozciągnąć do 116 cm (sic!).

Bardzo proszę o podpowiedź - jakiego rozmiaru szukać, zarówno zgodnie z polską rozmiarówką, jak i brytyjską.
      • maheda Re: 91/112 - zielona_cyraneczka 14.03.08, 14:35
        Myślę, że pani z tym obwodem 80 strzeliła w dziesiątkę :)
        A, że z miseczką nie trafiła, to już inksza inkszość :P

Z kontynentalnych staników (Triumph, Samantha, Felina, Corin, Dalia, Gaia,
        Anita, Konrad...) możesz obliczyć, jaką miseczkę powinnaś nosić, bo w tych
        firmach miseczka A to 13 cm, B to 15 i tak dalej... z tym, że tę różnicę
        obliczamy, odejmując obwód w biuście od ROZMIARU STANIKA, więc 112-80=32, czyli
        w 80tkach powinnaś celować w 80K. W 85tkach (jeśli trafiłaby się jakaś wyjątkowo
        ścisła pod biustem) w (112-85=27cm) 85H.

W polskich firmach, które produkują staniki z numeracją lokującą się gdzieś
        pomiędzy numeracją kontynentalną a brytyjską, powinnaś tabelkowo celować w
        okolice 80H-80J (nie mają miseczki I).

Wg zaś numeracji brytyjskiej - tutaj już to wygląda nawet literkowo zupełnie
        inaczej ;), celuj w okolice 36GG (80GG), ewentualnie z jakichś szalonych
        ściśliwców w 38FF (85FF).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka