26.03.08, 21:32
Wyszukiwarka rzuciła "gorsetami", więc zakładam nowy wątek, w razie czego - wywalcie ;)

Znalazłam kilka produktów Gorsenii, może ktoś bardziej doświadczony zajrzy i oceni? Mnie się podoba rozmiarówka w okolicach E/F/G, całkiem ładne te staniki... Firma jest z Łodzi, ma trzy sklepy patronackie, ale też sklep internetowy. Kupował ktoś? Poleca konkretne modele? Mnie spodobały się dwa... ale teraz to się boję, po ostatnich próbach zakupów w Polsce :/

Ja chwilowo jestem po pierwszych łowach i mam załamkę na punkcie Łodzi (w Gorsenii nie byłam, do polecanego sklepu nie zdążyłam, bu), wróciłam do Szwecji, w weekend jadę do sklepów, bo strona internetowa lokalnej galerii mówi mi, że staniki kończą się na J. No, zobaczymy...
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: Gorsenia 26.03.08, 22:58
      W Łodzi to lepiej poszukaj firmy Comexim.
      Sklep Gorsenii na rozmiar 70G proponuje jedne majtki (tak, majtki).
      • limonka_01 Re: Gorsenia 26.03.08, 23:12
        anna-pia napisała:

> Sklep Gorsenii na rozmiar 70G proponuje jedne majtki (tak, majtki).

:DDD
        Może to ten model co Ananke zapinała sobie na tyłku?
        • martvica Re: Gorsenia 30.03.08, 14:07
          Bo ten sklep na stronie Gorsenii to w ogóle marny wybór ma. Nad jednym stanikiem
          on nich się zastanawiam, o takim:
          sklep-bielizna.com/go/_info/?id=429
          Bo w sumie by mi sie przydało coś pod obcisłe/przezroczyste rzeczy, wszystkie
          moje staniki są miękkie i koronkowe i bardzo je widać/przez nie widać.
          Tylko fajnie by było wiedzieć czy ichnie F to F czy większe D :>
          • keltoi Marny jak marny... 30.03.08, 22:53
            .. ale nie zaszkodzi wejść i zobaczyć, co dają. A nuż.. ;)

Ja będę miała okazję dopiero w czerwcu, więc jeśli ktoś wcześniej zawita, to niech opiniuje.
            • martvica Re: Marny jak marny... 31.03.08, 11:00
              No ale właśnie oni w swoim własnym osobistym sklepie na własnej osobistej
              stronie mają mniejszy wybór niż w innych sklepach ;)
          • friday133 Re: Gorsenia 30.03.08, 23:03
            Maaałe te miski, malusie, ja przymierzałam ten stanik, bo uwielbiam
            gładkie.
            • martvica Re: Gorsenia 31.03.08, 10:59
              Hm, a jak bardzo małe? Bo zawsze bym mogła wziąć G zamiast F :P
              Właśnie dlatego chciałabym przymierzyć stacjonarnie cokolwiek z Gorsenii,
              Gossarda i WiessMana, żeby sie potem nie okazało że muszę odesłać całe zamówienie :|
              • friday133 Re: Gorsenia 31.03.08, 11:25
                Powiem ci tak - 34 E Panache jest na mnie lekko za duże, 75E
                Triumpha jest na mnie dobre. A 75 E Gorsenii było szokująco za
                małe, buły z połowy biustu mi się robiły. F nie było, G było prawie
                dobre, lekko za duże.

PS. teraz nosze raczej 32, ale tą Gorsenię przymierzałam kiedy byłam
                jeszcze niepzrekonana do 70-tek.
                • martvica Re: Gorsenia 31.03.08, 11:31
                  Czyli 70F chyba nawet nie mam co probować, chyba że stacjonarnie upoluję... Ehh,
                  w sumie to wcale nie jest stanik w moim typie, ale by się przydał. Nawet - o
                  zgrozo! - beżowy rozważam :/
                  Poza małą miską ma jakieś inne cechy? Jak jest z wycięciem/zabudowaniem? I czy
                  ma odpinane ramiączka, bo w różnych sklepach różnie piszą?
                  • friday133 Re: Gorsenia 31.03.08, 11:34
                    Może są różne wersje? Ja przymierzałam z odpinanymi.
                    Spróbuj stacjonarnie, może to moja jakaś uroda, że usztywniane
                    plunge musze mieć duże - Inferno mam gigantyntyczne np.
                  • friday133 Re: Gorsenia 31.03.08, 11:38
                    A ile masz w biuście, że tak zapytam nieśmiało? :)
                    • martvica Re: Gorsenia 31.03.08, 11:48
                      Stacjonarnie bym chciała, tylko nie mam pojęcia gdzie. Bo jeśli już znajdę
                      jakieś 70F, to jest to Gaia, czasem Alles albo KrisLine... Z Gorsenią się nie
                      spotkałam nigdzie, tak samo jak z Gorteksem i WiesMannem zresztą. I Mardo. A chcę.

W biuście mam 93cm, Gaia 70F jest OK, i Ewa Bień też. Innych nie testowałam.
                      • martvica Re: Gorsenia 31.03.08, 11:51
                        A, jeśli chodzi o ramiączka jeszcze - czasem piszą że są (i mam nadzieję że są,
                        bo kolorowych ramiączek mam mnóstwo), a czasem nie piszą o nich nic, może uznają
                        to za mało istotną informację ;)
                        I: chcesz powiedzieć, że to naprawdę jest plunge? Nadaje się do dekoltów? Bo ja
                        już przestaję wierzyć firmowym zdjęciom po Gai :/ a gładki stanik z odpinanymi
                        ramiączkami, i to jeszcze wycięty...
                        • friday133 Re: Gorsenia 31.03.08, 12:13
                          No wg mnie jest plungowaty faktycznie. Ale mocno sztywny.
                          • martvica Re: Gorsenia 31.03.08, 12:21
                            Że sztywny to mi nie przeszkadza, nosiłam push-upy całe życie - nie takie bardzo
                            skorupkowe, ale usztywniane.
                            Może taka Doris by była kompatybilniejsza z moim biustem od Superboost Satin
                            Gossarda, specjalnie trudne by to nie było. zresztą...
                            Dzięki za info, umieszczam stanik na liście poszukiwanych :)
                      • keltoi Osobiście widziałam prawie wszystkie te firmy. 19.04.08, 17:15
                        W rozmiarach do... ee... żeby nie skłamać 70G, w różnych wariantach, na linge.pl
                        Jesteś w Polsce? Zamów, przymierz, odeślij. Linge jest z Warszawy, o ile dobrze pamiętam, w dwa - trzy dni przysyłają ;) I mają bardzo miłe biuro obsługi.
                        • martvica Re: Osobiście widziałam prawie wszystkie te firmy 19.04.08, 18:33
                          Hmmm, pogrzebałam, ale nie widzę ani jednego modelu z trzech na które poluję. Za
                          to dwa nowe MAT-y, całkiem całkiem. Hmmmmm.
                          • keltoi Tam trzeba co jakiś czas sprawdzać ;) 19.04.08, 20:08
                            Modele schodzą czasem ze strony, jeśli ich nie mają, rozmiary też znikają, jeśli ich nie ma. (i to się chwali)

Spróbuj się też skontaktować, ja dostawałam bardzo miłe i rzeczowe maile z BOKu :)
                            • martvica Re: Tam trzeba co jakiś czas sprawdzać ;) 19.04.08, 21:09
                              Na razie mam skompletowane zamówienie na e-lady,tylko się waham, bo nie wiem czy
                              jest sens zamawiać Wies-Manna, który jest podobno szeroki, a małomiseczkowy, nie
                              wiem czy zacząć od wzięcia gorseniowej Doris F czy G, i w ogóle nie mam totalnie
                              zielonego pojęcia czego się spodziewać po Mardo... nie chciałabym odsyłać
                              całego zamówienia, a nie bardzo mnie stać na utopienie w stanikach jeszcze
                              większej sumy,nawet chwilowo :(
                      • klawiatura_zablokowana Re: Gorsenia 24.08.10, 09:35
                        Ja mam też 70F i z Gorsenią jest różne, jedne leżą pięknie, inne wcale.
        • martvica Re: Gorsenia 31.03.08, 11:01
          Ananke sobie zapinała na tyłku Rossi Novę z Gai ;)
    • l-u-l-u Beauty 402 02.04.08, 15:53
      Rozmiar 70F - jak do tej pory jeden z bardziej ściśliwych w obwodzie (miałam Allesa, Gaia, Dalia) i dość długo trzyma ten że obwód - w "spoczynku" 63 cm, naciągnięty bardzo mocno 82cm. Miski i tu jest problem mają trochę dziwne cięcie, przez co ma tendencję do robienia kaczych dziobów - a o takim kształcie piersi jak na zdjęciu można tylko pomarzyć

img238.imageshack.us/my.php?image=g402ts9.jpg
      • martvica Re: Beauty 402 09.04.08, 14:15
        A zabudowany bardzo? Zbiera? Jakie masz wymiary? :)
        • l-u-l-u Re: Beauty 402 09.04.08, 17:19
          martvica napisała:

> A zabudowany bardzo? Zbiera? Jakie masz wymiary? :)

Nie powiedziałabym, że zabudowany no mgiełka i very sexi to on nie jest ;-).
          Zbierać zabiera chyba w sumie najlepiej ze wszystkich jakie miałam bo też ma
          "wzmocnione" boki, a inne nie miały.
          Ja mam teraz inne wymiary niż podczas zakupu ;-) teraz 75/97, gdy go kupowałam
          miałam 77/93-94. i wtedy miska była ciut za duża, ale po dwóch dniach się
          wypełniła. Teraz się z niego wylewam niestety, bo obwód dalej trzyma ;-)
          zapinając się na ostatnią haftkę dobrze go czuję, a wieczorem potrafi mnie uwierać.
          • martvica Re: Beauty 402 09.04.08, 18:48
            Dzięki :)
            • zetka73 Re: Beauty 402 25.07.08, 08:33
              To i ja dodam parę słów z pierwszego wrażenia. Rozmiar 70 F ( moje wymiary
              79/94) jeśli chodzi o obwód to najluźniejszy z tych co mam ( Dalia Petra i
              Arlena 70 F) miseczki ładnie zbierają dobrze dopasowane na gorze miseczek robi
              sie lekka falbanka ale to dlatego ze na brzegu miseczki wszyta jest gumeczka.
              dość mocno zabudowany do dużych dekoltów sie nie nadaje bo go widać. Na razie
              nie trafiłam na taki żebym mogla założyć bluzki z wielkim dekoltem.
              • zetka73 Re: Beauty 402 13.08.08, 10:54
                no i minęło troszkę czasu
                kolejne wrażenia : zapinam sie juz na ostatnia haftkę niestety dość mocno sie
                rozciąga ale ogólnie ładnie leży
    • inez69 446 Sara miękki 75E 23.05.08, 18:34
      Przed oświeceniem stanikowym kupiłam ten biustonosz i był to
      najlepszy jaki kiedykowliek miałam (nawet do teraz, bo jeszcze nie
      znalałam nic wygodnego 65G:(). Jeśli komuś byłyby potrzebne dokładne
      inf. odnośnie tego modelu to służe pomocą.
    • martvica Re: Gorsenia 14.07.08, 17:14
      Doris.
      Gładkomiskowy plunge z odpinanymi ramiączkami, moje marzenie od pewnego czau.
      Niestety, nadal niespełnione.
      Zamówiłam czarne 70F i beżowe 70G. 70F jest strasznie za mały, a G tylko trochę,
      za to kłuje mnie w pachę i robi bułeczkę, chociaż nie mam skłonności.
      Kształtowanie piersi przypomina mi nieco Sooperboost Satina, chociaż chyba nie
      jest _aż_ tak zły. Kurczę, pod bluzką wygląda całkiem nieźle, nie mam wreszcie
      szwów, koronek i sutków na wierzchu, tylko dziwnie się czuję trochę :(
      70F - szkoda gadać. Pudełko miał mniejsze o połowę, ale buły mi zrobił wzdłuż
      krawędzi misek takie że hoho.
      Jutro się sfocę (teraz już za ciemno) i wyślę do Galerii.
      • martvica Re: Gorsenia 18.07.08, 20:28
        Noszę tę beżową wersję. I zaczyna mi się podobać. Idealny stanik pod cienkie,
        gładkie, bawełniane jasne t-shirty z dużym dekoltem, spod których we wszystkich
        pozostałych stanikach przebijają mi szwy i hafty, a przy większych dekoltach w
        ogóle wyłażą.
        Odkryłam że gdyby zetknąć ze sobą fiszbiny, to stanik robiłby mi seksowną
        dolinkę, ale chyba jest szyty na inny rozstaw biustu niż mam.Kombinowałam czy
        nie da się tego jakoś zrobić, ale nie wiem jak.
        Minus: rozciągliwy obwód. Już poszła środkowa haftka, bo zaczął mnie uwierać.
        Foty w galerii jakby ktoś był zainteresowany :)
      • malen.ka Doris 13.08.08, 14:43
        ikropnie mnie spłaszcza :(
        70 F przy wymiarach 70/90 robi buły.
        • malen.ka okropnie** n/t 13.08.08, 14:44
          • mag-de doris 26.08.08, 22:13
            Zakupiłam na olive.pl i cóż. Rozmiar 70G przy ok. 94 (asymetria) i 73 pod. Pierwsze wrażenie - pokrywki do garów ;-), kolor beżowy jest nawet ładny, taki złotawy. Założyłam i: obwód ścisły mimo że koronkowy, aż bolą mnie żebra (zmierzyłam: do pierwszej haftki 60 cm), od miseczek do bocznych fiszbinek podszyty siateczką i tam się chyba wcale nie rozciąga; rozmiar ok (na większej piersi, na mniejszej miska ma lekkie luzy); ubrałam obcisłe polo - piersi mają ładny kształt, nic się nie odznacza, robi się ładniutki rowek. Ale - i tu klęska - bardzo wysoko zabudowany przy pachach (aż było go widać przy rękawkach bluzki jak podniosłam ręce). Jestem raczej drobnej budowy i naprawdę mi to przeszkadza, gniecie jak jasna cholera, jak lekko ruszę rękami albo się zgarbię to cała micha się przez to porusza i zaczyna odstawać (tym bardziej, że jest dosyć "skorupkowaty"). Raczej pójdzie do wymiany, ale naprawdę szkoda, bo to bardzo uniwersalny model, dobry pod wszystko (i jeszcze te odpinane ramiączka). Zastanawiam się nad wymianą na allesa michelle U, ale czytam, że też jest zabudowany pod pachami. Choć z drugiej strony chyba nie jest taki sztywny, więc może by to tak nie przeszkadzało.Może ktoś ma porównanie i mnie oświeci?
            • malen.ka ja mam porównanie 26.08.08, 22:27
              posiadam zarowno doris beżową, jak i michelle u alles.
              obydwa modele niestety nietrafione dla mnie.
              Michelle wydaje mi się lepszy, ponieważ nie "spłaszcza" mnie (doris niestety
              mnie jakby spłaszcza), michelle robi tez ładną kreseczkę no i nie jest tak
              sztywny, jak doris.
              dla mnie z dwojga zlego lepsza jest michelle (plusem jest zwlaszcza to, ze
              nadaje piersiom ładny kształt i dobrze wygląda pod bluzką), chociaz ma jedną
              koszmarną wadę - mianowicie jest BARDZO rozciągliwa. mam pod biustem 70 cm, moja
              michelle jest w rozm. 70 F a po paru chwilach noszenia dosłownie bolał mnie
              kręgosłup, ramiona, od razu przebrałam się w moją elizę panache.
              a, doris nie jest rozciagliwcem wg mnie.
              wybor nalezy do Ciebie... ale na Twoim miejscu zapolowałabym na jakąś maskaradkę
              :) może hestia? nie jest zabudowana po bokach, nadaje się do dekoltów, raczej
              nie odznacza się pod bluzką..
              • malen.ka jeszcze dodam że 26.08.08, 22:30
                przy PIERWSZYM włożeniu na siebie tej michelle miałam obwód podjeżdzający pod
                kark ! nie wyobrazam sobie nawet jak bardzo moglaby sie rozciagnac przy
                regularnym noszeniu :/ ale nie nosze jej, mialam na sobie kilka razy zaledwie,
                teraz lezy w szufladzie :/
                przypomne ze mam pod biustem 70 cm a michelle mam 70 F.
                • mag-de Re: jeszcze dodam że 26.08.08, 23:16
                  Ach, i z tymi cycami...
                  Czasem tęsknię za czasami, kiedy miałam 70D i możliwość przebierania we wszelkich możliwych kolorach i fasonach.
                  Słyszałam o tych rozciągliwych obwodach w allesach. Na upartego mogłabym go podszyć (jakieś tam zdolności krawieckie posiadam). Tego gniecenia w doris nie zniesę a cholera, tak się na nią napaliłam ;-) Hestia hestią, kusicielko, ale fundusze raczej skromne a i biuścior jeszcze niepewny, bo po niedawnym porodzie, więc może jeszcze jakiś numer wywinąć ;-) Właśnie wylukałam nowość gai - arabella (hm...), wygląda nieźle, ciekawe jak z użytkowaniem... Straszne te biustowe dylematy. Ale jakiś sukces odniosłam - moja rodzicielka właśnie dowiedziała się po ponad półwieczu, co znaczy dobrze dobrany rozmiar (ale najpierw oczywiście telefon: "Coś ty mi zamówiła?? Toż to za wielkie będzie!!!" - 75E ;-)
    • blondyneczka_ola Re: Gorsenia 30.10.08, 21:24
      Weszłam dziś na stronę Gorsenii i zobaczyłam, że niektóre modele "na zamówienie
      klienta" są dostępne od obwodu 65 do miski K, np.
      gorsenia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=63&page=view&catid=8&PageNo=1&key=6&hit=1czy
      gorsenia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=63&page=view&catid=8&PageNo=1&key=2&hit=1
      Wie któraś, jak to się zamawia?
      • mujer_bonita Re: Gorsenia 30.10.08, 21:29
        blondyneczka_ola napisała:
        > są dostępne od obwodu 65 do miski K

Nawet do M z tego co widzę :D Tylko niech mi ktoś wytłumaczy, czemu
        oni do 'powiększenia' wybrali dwa najbrzydsze modele z całej
        kolekcji???
        • blondyneczka_ola Re: Gorsenia 30.10.08, 21:34
          Rzeczywiście do M, nieuważnie spojrzałam. W większych rozmiarach jest jeszcze
          Attina i Aida, to razem 4. Śliczna jest Mirella, szkoda, że się nie zmieszczę :(
          • martvica Re: Gorsenia 30.10.08, 21:59
            Zauważyłam takie coś:
            gorsenia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=63&page=view&catid=8&PageNo=1&key=4&hit=1
            W architekturze jest ArchiSzopa, w filmie Złote Maliny, może przyznajmy jakąś
            antynagrodę bieliźnianą, co?
            • martvica Zły link :/ 31.10.08, 08:32
              gorsenia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=63&page=view&catid=8&PageNo=2&key=13&hit=1
            • lucja-w Re: Gorsenia 31.10.08, 09:53
              > W architekturze jest ArchiSzopa, w filmie Złote Maliny, może przyznajmy jakąś
              > antynagrodę bieliźnianą, co?

Może nazywałaby się "Kacze Dzioby" albo "Beżowy Namiot"? :-)
              • daslicht Re: Gorsenia 26.05.09, 20:25
                Bure Chomąto ^^
      • naama2 Re: Gorsenia - rozmiarówka do M 19.02.09, 15:18
        W tej chwili szyte są tylko dwa modele na Polskę w rozmiarówce do
        miseczki J i to niestety, nie we wszystkich rozmiarach - Andrea i
        Agnes. Prowadzę zaawansowane rozmowy handlowe na temat poszerzenia
        rozmiarówki.

Te dwa modele są raczej dużomiseczkowe, obwód w miarę standartowo
        rozciagliwy (tzn. napewno nie mocno, ale super ściśliwcami tez nie
        są) Uwaga - mają węższe fiszbiny niż Panache! Bardzo dobrze
        podnoszą i podtrzymują ciężkie piersi i nadają naprawdę ładny
        kształt. Typowe balkoniki, nie nadają się do spektakularnych
        dekoltów, ale do takich "codziennych" z pewnością tak.

Dostępne są w moim sklepie tu linki:
        Andrea: ebras.pl/?m=2/1/24/232
        Agnes: ebras.pl/?m=2/1/24/231

• jolunia01 Re: Gorsenia - rozmiarówka do M 29.08.09, 22:50
          naama2 napisała:

> W tej chwili szyte są tylko dwa modele na Polskę w rozmiarówce do
          > miseczki J i to niestety, nie we wszystkich rozmiarach - Andrea i
          > Agnes. Prowadzę zaawansowane rozmowy handlowe na temat poszerzenia
          > rozmiarówki.

Skuteczne, gratuluję. Pisałam w innym wątku, że udało mi się nabyć
          Andreę 65L. Agnes w tym samym rozmiarze trafiła mi się jakaś felerna
          (czekam na wymianę) - miała nierówno wszyte miseczki.

> Te dwa modele są raczej dużomiseczkowe, obwód w miarę standartowo
          > rozciagliwy (tzn. napewno nie mocno, ale super ściśliwcami tez nie
          > są)

Święta prawda. Moje 78 pod biustem spokojnie się zapięło w 65. A
          miseczka faktycznie większa niż by to wynikało z przeliczenia
          rozmiarów.
          W sumie niezła ta Andrea, wygodna, ładnie kształtuje biust, tylko
          wkurzają mnie strasznie szerokie ramiączka.
      • kantaberka Modele: Attina, Aida, Artemis - tu ATTINA 16.07.09, 22:07
        Moje wymiary to: 71/95-97 (95 - w wyproście, 97 - po zgięciu się tak, by piersi
        mogły swobodnie opadać w miękkim staniku)

Na pierwszy ogień idzie ATTINA (rozmiar 65I, 65H, 65G)

ROZMIAR
        - z ichniejszej tabelki powinnam była wybrać rozmiar 65I - tyle że wychodzi on
        dużo za duży w miskach (na oko o dobry rozmiar-półtora)
        - z tego względu zamówiłam na wymianę później rozmiary 65H i 65G. I tak - 65H
        wyglądałoby prawidłowo, gdyby fiszbiny dotykały mi mostka (odstają na grubość
        palca)- a przez to, że odstają, miska marszczy się dość znacznie u góry, brzeg
        siateczki z haftem dość znacznie odstaje (co znowu nie jest tak widoczne spod
        bluzki). Piszę "wyglądałoby prawidłowo", bo sprawdzałam po przyciśnięciu fiszbin
        palcem do mostka - rozmiar byłby wtedy wizualnie "akurat". Ze względu na to
        jednak, że te fiszbiny jednak odstają (sprawdzałam czy to nie ze względu na to,
        że może obwód za luźny - przepięłam się na ostatnią haftkę, jest to samo) i
        miska się brzydko marszczy, wzięłam się za rozmiar 65G.
        Tutaj wszystko pięknie wypełnione, efekt odstawania fiszbin od mostka taki sam,
        jak i w poprzednim rozmiarze (czyli chyba coś z konstrukcją), ale górą brzeg
        siateczki z haftem i tak odstaje. Po przyciśnięciu fiszbiny do mostka, miska
        bułkuje - ale że mostka i tak naturalnie nie dosięga, to i nic się w pierś nie
        wżyna, to i uznaję, że bułki nie ma. :) Zdecydowałam się na rozmiar 65G.

FISZBINY
        na mostku fiszbiny bardzo blisko siebie, same w sobie są trochę węższe niż
        Panachowe. Nawet sztywne.

OBWÓD
        Powiem szczerze - rewelacji ni ma. Mogę się zapiąć również na ostatnią haftkę (i
        to we wszystkich rozmiarach, 65G-H-I). Mam nadzieję, że za szybko się nie
        rozciągnie. Ale wygląda całkiem porządnie.

RAMIĄCZKA
        Od spodu mięciutkie, moim zdaniem bardzo wygodne. Rozmiar z miską G i H ma taką
        samą szerokość (15mm), przy rozmiarze z miską H zapomniałam sprawdzić. :) Jednak
        do ramiączek to się trochę uczepię - bardzo się skręcają, a to rokuje, że szybko
        mogą się rozciągać.

ZABUDOWANIE POD PACHAMI
        Nie jest mocno zabudowany pod pachami. Powiem szczerze, że ja osobiście
        wolałabym, by był zabudowany głębiej - dużo lepiej zbierałby bułki spod pach, bo
        w ten sposób - szybko wszystko wypuszcza.

ZBIERANIE, KSZTAŁT BIUSTU
        Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona - wszystko ładnie zebrane, uniesione,
        kształt piersi pod bluzką bardzo mnie cieszy, w samym staniku również (ech,
        tylko ta nieszczęsna odstająca koronka u góry...)

ZABUDOWANIE STANIKA
        Sporo dziewczyn w wątku testowym narzekało, że te staniki są mocno zabudowane.
        Czy ja wiem? u mnie jest zabudowany "do kreseczki", i to do dekoltu karo - tzn.
        - nie jest tak wysoko zabudowany przy umocowaniu ramiączek, bokami, jak choćby
        Melissy.

KOMFORT NOSZENIA
        Stanik bardzo przyjemny, nic nie pije, nic się nie ociera (trochę moje bułki
        pachowe uciekając z miski). To wszystko.

CENA
        w Kontri.pl za 83zł, ja kupiłam w Misternej.pl za 73zł (po upuście na telefon).
        Stąd - tak czy siak, cena nawet zachęcająca. Zobaczymy tylko, jak będzie
        wyglądał po kilku praniach.

Jeśli o czymś zapomniałam - pytajcie śmiało. :)
        Jutro-pojutrze postaram się opisać Artemis i Aidę - oraz porównać je ze sobą.

PS. Acha, zapomniałabym. Przypłaszcza. Mi się wydaje że to temu, że miska jest
        bardzo ładnie zaokrąglona od dołu, głębiej niż w innych stanikach jakie posiadam
        (M&S, Melissy, nawet w porównaniu do Tango Panache) i pierś właśnie tam znajduje
        więcej miejsca.

• kantaberka Modele: Attina, Artemis, Aida - tutaj ATTINA 16.07.09, 22:09
        Moje wymiary to: 71/95-97 (95 - w wyproście, 97 - po zgięciu się tak, by piersi
        mogły swobodnie opadać w miękkim staniku)

Na pierwszy ogień idzie ATTINA (rozmiar 65I, 65H, 65G)

ROZMIAR
        - z ichniejszej tabelki powinnam była wybrać rozmiar 65I - tyle że wychodzi on
        dużo za duży w miskach (na oko o dobry rozmiar-półtora)
        - z tego względu zamówiłam na wymianę później rozmiary 65H i 65G. I tak - 65H
        wyglądałoby prawidłowo, gdyby fiszbiny dotykały mi mostka (odstają na grubość
        palca)- a przez to, że odstają, miska marszczy się dość znacznie u góry, brzeg
        siateczki z haftem dość znacznie odstaje (co znowu nie jest tak widoczne spod
        bluzki). Piszę "wyglądałoby prawidłowo", bo sprawdzałam po przyciśnięciu fiszbin
        palcem do mostka - rozmiar byłby wtedy wizualnie "akurat". Ze względu na to
        jednak, że te fiszbiny jednak odstają (sprawdzałam czy to nie ze względu na to,
        że może obwód za luźny - przepięłam się na ostatnią haftkę, jest to samo) i
        miska się brzydko marszczy, wzięłam się za rozmiar 65G.
        Tutaj wszystko pięknie wypełnione, efekt odstawania fiszbin od mostka taki sam,
        jak i w poprzednim rozmiarze (czyli chyba coś z konstrukcją), ale górą brzeg
        siateczki z haftem i tak odstaje. Po przyciśnięciu fiszbiny do mostka, miska
        bułkuje - ale że mostka i tak naturalnie nie dosięga, to i nic się w pierś nie
        wżyna, to i uznaję, że bułki nie ma. :) Zdecydowałam się na rozmiar 65G.

FISZBINY
        na mostku fiszbiny bardzo blisko siebie, same w sobie są trochę węższe niż
        Panachowe. Nawet sztywne.

OBWÓD
        Powiem szczerze - rewelacji ni ma. Mogę się zapiąć również na ostatnią haftkę (i
        to we wszystkich rozmiarach, 65G-H-I). Mam nadzieję, że za szybko się nie
        rozciągnie. Ale wygląda całkiem porządnie.

RAMIĄCZKA
        Od spodu mięciutkie, moim zdaniem bardzo wygodne. Rozmiar z miską G i H ma taką
        samą szerokość (15mm), przy rozmiarze z miską H zapomniałam sprawdzić. :) Jednak
        do ramiączek to się trochę uczepię - bardzo się skręcają, a to rokuje, że szybko
        mogą się rozciągać.

ZABUDOWANIE POD PACHAMI
        Nie jest mocno zabudowany pod pachami. Powiem szczerze, że ja osobiście
        wolałabym, by był zabudowany głębiej - dużo lepiej zbierałby bułki spod pach, bo
        w ten sposób - szybko wszystko wypuszcza.

ZBIERANIE, KSZTAŁT BIUSTU
        Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona - wszystko ładnie zebrane, uniesione,
        kształt piersi pod bluzką bardzo mnie cieszy, w samym staniku również (ech,
        tylko ta nieszczęsna odstająca koronka u góry...)

ZABUDOWANIE STANIKA
        Sporo dziewczyn w wątku testowym narzekało, że te staniki są mocno zabudowane.
        Czy ja wiem? u mnie jest zabudowany "do kreseczki", i to do dekoltu karo - tzn.
        - nie jest tak wysoko zabudowany przy umocowaniu ramiączek, bokami, jak choćby
        Melissy.

KOMFORT NOSZENIA
        Stanik bardzo przyjemny, nic nie pije, nic się nie ociera (trochę moje bułki
        pachowe uciekając z miski). To wszystko.

CENA
        w Kontri.pl za 83zł, ja kupiłam w Misternej.pl za 73zł (po upuście na telefon).
        Stąd - tak czy siak, cena nawet zachęcająca. Zobaczymy tylko, jak będzie
        wyglądał po kilku praniach.

Jeśli o czymś zapomniałam - pytajcie śmiało. :)
        Jutro-pojutrze postaram się opisać Artemis i Aidę - oraz porównać je ze sobą.

PS. Acha, zapomniałabym. Przypłaszcza. Mi się wydaje że to temu, że miska jest
        bardzo ładnie zaokrąglona od dołu, głębiej niż w innych stanikach jakie posiadam
        (M&S, Melissy, nawet w porównaniu do Tango Panache) i pierś właśnie tam znajduje
        więcej miejsca.

PS2. Na mnie stanik wygląda zupełnie inaczej niż na pani ze zdjęcia.
        Spodziewałam się trochę - wygodnego, ale zabudowanego i w sumie nieładnego
        chomąta. A wygląda bardzo delikatnie.
      • akwamarynka27 Re: Gorsenia 19.11.10, 15:25
        Szukam sklepu z bielizna GORSENII w Warszawie czy moze mi ktoś pomóc........
    • lola-116 Re: LILIANA BIUSTONOSZ 475 - 75G na wymiary 78/10 19.02.09, 13:40
      Czy ktoś ma ten model i może podpowiedzieć czy wymiarówka trzyma?
      Pierwszy raz będę zamawiać przez internet i nie chcę odrazu się
      zrazić :)

Dowiedziałam się już, że modele Gorsenii ma za małe miski i
      przypuszczenie, że może być rozciągliwa.

Więc może lepiej 70H??
      • agafka88 Re: LILIANA BIUSTONOSZ 475 - 75G na wymiary 78/10 19.02.09, 13:50
        Lola, a może lepiej coś z brytyjczyków? One mają bardziej sprawdzoną przez nas
        rozmiarówkę, większość staników jest dokładnie opisana. A branie polskiego 75 na
        78 pod biustem stanowczo odradzam
        • agafka88 Re: LILIANA BIUSTONOSZ 475 - 75G na wymiary 78/10 19.02.09, 13:51
          i ile masz w biuscie, bo ucielo?
          • lola-116 Re: LILIANA BIUSTONOSZ 475 - 75G na wymiary 78/10 19.02.09, 13:59
            100 :)

A jaki pod biustem powinnam mieć? 70?
    • nati_88 Andrea 85I i 85J 01.04.09, 15:50
      Zamówiłam obwód 85, bo tylko w nim były odpowiednie miski wg tabeli rozmiarów. W 80 I czy J miska byłaby na bank za mała.
      85I- miska za mała
      85J- miska dobra plus trochę miejsca na migrację ( i ten rozmiar opisuję)

Najpierw plusy:
      * bardzo ładny codzienny biustonosz
      * ładnie kształtuje biust ( jest podniesiony i "zadarty")
      * 3 stopniowe zapięcie nie wpija mi się w tłuszczyk na plecach :D
      * boczne fiszbiny pomagają trzymać wszystko w ryzach ;-)
      * fiszbiny celują w środek pachy
      * ramiączka mają co prawda 2 cm, ale są delikatne
      * nie odpiłowywuje mi pach
      * wysokie boczki w sam raz do walki z bułkami podpachowymi ;-)
      * biustonosz nie wystaje z mojej ukochanej wydekoltowanej bluzki, której ostatnio nie noszę, bo Eliza panaszowa wystaje z czego tylko się da
      * niewysoka cena w sam raz na studencką kieszeń :)

Minusy:
      * zapięłam się na ostatnią haftkę :( :( I mogłoby być ciaśniej
      * miski są dobre w 85J, ale fiszbiny nie przylegają (jedna się delikatnie przekrzywia)
      Więcej minusów nie widzę, no ale zapięcię się od razu na ostatnią haftkę mówi wszystko :( Bo z fiszbinami byłabym gotowa trochę powalczyć.

Najlepsze byłoby pewnie coś koło 80L lub M no ale niestety nie ma. Szkoda, bo sam stanik bardzo mi się podoba i gdyby nie ten obwód, zostawiłabym go sobie.

Jestem niepocieszona :(

Garść wymiarów:
      85I:
      obwód min 81cm max 105cm
      szerokość fiszbiny 21cm
      mostek 11cm

85J
      obwód min 81cm max 105cm
      szerokość fiszbiny 21cm
      mostek 12cm
    • aga.zet1986 Re: Gorsenia 02.04.09, 10:31
      Witam
      jestem poczatkującą lobbystką, zamowilam sobie biustonosz andrea 70 I, moje
      wymiary to 76/100
      zalety:
      -ladnie trzyma piersi, zaokragla
      -szerokie fiszbiny, w przeciwienstwie di freyi
      -nie tak zabudowany jak freya rio
      -mam luz w miskach
      wady:
      -fiszbiny nie przylegaja scisle do mostka, jest ok 1 cm odstepu, ale za to mnie
      nie gniota jak freya rio
      -obwod moglby byc ciasniejszy, ale nie robia 65 I ( choc fantasie cally rozmiar
      65 gg tez jest luzny, tzn zapinam sie na ostatnia haftke )
      -wysoko zabudowany kolo fiszbin ale nie obciera (moze to po prostu moje wrazenie
      bo jest duza miska)
      ehh...skomplikowane to....zawsze nosilam 75 e i jakos to bylo....choc nie powiem
      widze i czuje roznice :D teraz licze na znikniecie bulek podpachwowych
    • inez69 Poszerzona rozmiarówka 06.05.09, 17:25
      Rozmiarówka tej firmy w porzednie wakacje kończyła się na 70G,
      kupiłam, w domu obiektywnie oceniłam i od razy oddałam mamie, za to
      tydzień temu bardzo się zdziwiłam, gdy usłyszałam że szyją do
      literki M.
      W linii 'Big' pojawiło się kilka staników w rozmiarach:
      D 70-95
      E, F 65-100
      G, H 65-95
      I, J 65-90
      K 65-85
      L 65-80
      Co prawda mają nudne wzory i fasony, materiał też nie jest tak
      dobrej jakości jak np. we freyach, ale coś się dzieje! Ja dobrałam
      sobie stanik-model Artemis, jestem z niego bardzo zadowolona,
      niebawem opiszę.

Siła Lobby mnie poraża:D
      • lukrecjabo Re: Poszerzona rozmiarówka 26.09.09, 08:43
        W związku z rozmiarówką: tnij.org/rozmiarowkagorsenia
        mam pytanie.
        Czy ich staniki są dosyć ścisłe? Mam wymiary 86/117 i ponieważ wg tej tabelki
        nie wejdę w 75M, to ryzykować 80M? Czy jeśli noszę wszystkie brytyjczyki 75 w
        obwodzie, to Gorsenia będzie jednak dla mnie za luźna?
        Dzięki za odpowiedź. Mam po prostu nadzieję, że uda mi się coś kupić z jakiejś
        polskiej firmy.
        • gochalodz Re: Poszerzona rozmiarówka 05.06.13, 10:21
          lukrecjabo napisała:

> W związku z rozmiarówką: tnij.org/rozmiarowkagorsenia
          > mam pytanie.
          > Czy ich staniki są dosyć ścisłe? Mam wymiary 86/117 i ponieważ wg tej tabelki
          > nie wejdę w 75M, to ryzykować 80M? Czy jeśli noszę wszystkie brytyjczyki 75 w
          > obwodzie, to Gorsenia będzie jednak dla mnie za luźna?
          > Dzięki za odpowiedź. Mam po prostu nadzieję, że uda mi się coś kupić z jakiejś
          > polskiej firmy.

Gorsenia ma ścisłe obwody, nie rozciągają się jak Alles.
          Osobiście mam model Artemis nawet 3 w różnych kolorach (w tym mój ulubiony róż) i rozmiar 70L.
          Wzięłabym mniejszy obwód (ostatecznie można dać przedłużkę).
    • inez69 Re: Gorsenia 06.05.09, 19:16
      Gorsenia Artemis 65J
      Moje wymiary 69/94/100(w pochyle), noszę Freye w rozmiarze 30G.:)

Obwód w spoczynku (używany 3 dni) ma 65cm, naciąga się do 83cm. Jest
      uszyty z materiału średniej jakości (już widać odbarwienia po
      dezodorancie i w dotyku przypomina trochę rynkowe namioty), ale do
      zniesienia. Brzydkie gumowe ramiączka mają 17mm szerokości i są
      regulowane na całej długości. Zapięcie 3x3. Górna część miseczek
      uszyta jest z solidnej siateczki wyszywanej w śliczne białe i różowe
      kwiatuszki. Musze go pochwalić za wygodę, dobre podtrzymanie i
      zabudowanie, które zbiera moje bułki. Fiszbiny szersze od Freyowych
      o kilka milimetrów, dla mnie idealne. Materiał pod biustem roluje
      się, ale nie ma to żadnego znaczenia, poza estetycznym oczywiście.
      Mogę go zapiąć na ostanią haftkę, ale to raczej wina tego, że
      powinnam nosić 60tki.
      Cena 83zł.
      • civi1 Re: Gorsenia 09.06.10, 10:23
        Witam kochane koleżanki w doli biuściastej. Wieki mnie tu nie było. Piersi
        grzecznie po dopasowaniu stanika przeszły w jakieś 75h . Patrzyłam na staniki
        gorseni 75k, 80 i?? (pod biustem 81 w biuście 109-110)czytałam ze tam jest misz
        masz rozmiarowy (obwody luźne miseczki mniejsze niż podają tabele) co się w tym
        temacie zmieniło od 2009 roku, jak teraz wygląda sprawa ich staników? W kloninie
        nie mam szans by na żywca przymierzyć :(
        • ania.biulandia civi1 09.06.10, 23:20
          Według mnie Gorsenia ma teraz miski większe niż by wynikało z jej tabelki. Moim
          zdaniem możesz brać 75J, a takie luźne wcale nie są, o np. ten
          biulandia.pl/product_info.php?products_id=37&manufacturers_id=3&options_id=&rozmiar=
          Na ścisłe 75 mi wystarczy 70 i jest przyjemnie ciasno :)
          U mnie wymianę masz gratis jakbyś chciała jednak wymieniać rozmiar :)
          • civi1 Re: civi1 16.06.10, 21:57
            Aniu problem polega na tym ze brytyjskie 34h po dokładnym wygarnięciu jest na
            moje oko bułkujące, mimo ze według wymiarów powinnam mieć maks 34h. nie lubię
            kupować na oko :( Czemu w tej naszej dziurze duże jest biggi i gaia, jedno i
            drugie na mnie niepasujące!!!!!!!!!!!!!!
            • ania.biulandia Re: civi1 16.06.10, 22:20
              A może masz w dalszej okolicy jakiś uświadomiony sklep? Może wart wybrać się na
              wycieczkę. :)
              Albo zamów od razu dwa sąsiadujące rozmiary - odsyłasz tylko raz.
              A to, że z tabelki wychodzi 34H, a ono Ci bułkuje - toż tabelka jest tylko
              orientacyjna. Rozmiar zależy od wielu czynników, nie tylko od centymetrów w
              biuście. A próbowałaś już 34HH?
    • magdalaena1977 Gorsenia - Blackstone 26.05.09, 20:17
      www.intymna.pl/katalog/complets.php?ctk=show_prod&page_id=search&cat_id=0&mid=0&id=16051&page=0&sizeslt=0&sess_id=0cdeeadbe04ee3ba133fb331263041c2
      Nareszcie miałam szansę coś przetestować tej firmy.

Na moje 110 cm w biuście (dobre tango plunge 34GG) zamówiłam 75L i 75K
      (teoretycznie 110 i 108 cm). 75K jest dużo za duży (ze dwie miski) , a 75L nie
      mierzyłam.
      W tej chwili te rozmiary nie są wskazywane jako dostępne więc pewnie wzięli po
      jednej sztuce.
      Stanik jest ładny - może bez fajerwerków, ale na pewno warto go kupić za 83 zł.
      Majtki są raczej wysokie , co jako pulchna przeciwniczka biodrówek odnotowałam z
      radością.
      Obwód przyjemnie ścisły na moich 89 cm (podobnie jak Tango plunge).
      Ramiączka szerokie, wygodne, ale biustonosz strasznie piłuje pachy od przodu.
      Staniki wracają do sklepu, ale zrobiłam zdjęcia i jak dam radę wrzucę do galerii.
      • bacia12 Re: Gorsenia - Blackstone 09.06.10, 21:51
        mialam ten stanik. Na moje 68 pod biustem (nosilam w ciązy, tomoze i wiecej wtedy mialam) 65 sprawdzal się idealnie. Rozciągnął się, ale nosilam go codziennie, pierąc wieczorami. Super wygodny, super zebirał biust. TEraz juz wstyd w nim chodzić, a i obwód za duży. W tej chwili przeszkadzają mi fiszbiny, coś mnie kłuje.
        Za tą cenę i ilośc miesięcy przechodzonych dostaje 6 plus :)
        • ania.biulandia Re: Gorsenia - Blackstone 09.06.10, 23:13
          bacia, a jaki rozmiar miski miałaś?
          • bacia12 Re: Gorsenia - Blackstone 10.06.10, 09:28
            wtedy mialam G, ale to było w ciązy
    • kuraiko Andrea 65F i Agnes 65G 21.07.09, 20:21
      miałam przyjemność dzisiaj mierzyć ww. rozmiary w kolorze białym
      (65G) i czarnym (65F), mam nadzieję że dobrze się orientuję, że
      biały to Agnes, a czarny to nie jest czarna Agnes, tylko Andrea ;)
      bo krój na moje oko identyczny...
      sklep.gorsenia.pl/photo/max_agnes_biust_35060.jpg
      gorsenia.pl/images/zoom/big/andrea.jpg
      moje rozmiary to 70/93, na mój obwód w biuście producent przewiduje
      65H, jednak kiedyś wpadło mi w ręce 65I i wydawało się wielgachne,
      tak więc dzisiaj kiedy zobaczyłam 65G stwierdziłam, że nie ma co
      prosić o 65H (na bank byłoby za duże).

Agnes ma bardziej kremowe/łososiowe hafty niż na zdjęciu, design to
      sprawa gustu, dla mnie nie była zbyt jarmarczna ;)
      Stanik zrobił mi duży biust!!! kształt bym określiła jako "zadarte
      noski", długi pionowy szew dobrze podnosi biust, w ogóle biust jest
      zebrany, wyeksponowany, dla mnie super. Niestety koronkowa część
      odstawała :( nawet po podciągnięciu ramiączek, ale myślę, że pod
      bluzką nie byłoby to zbyt widoczne. Ogólnie miska wydawała się dobra
      na głębokość, tylko ta głupia góra :( ale ja mam piersi niepełne u
      góry, więc to może dlatego...
      Obwód niestety jak na 65 niezbyt ciasny, tzn bez problemu mogłam się
      zapiąć na ostatnią haftkę i się nie dusić :/ chociaż myślę, że
      początkowo nawet na pierwszą haftkę dałoby się nosić.
      Główne minusy tego stanika (pomijając obwód) to odstająca koronkowa
      część oraz zabudowanie - stanik kompletnie nie nadaje się do
      dekoltów :/ Plusy - fajny kształt, wyeksponowanie i "powiększenie"
      piersi ;)

Dla porównania zmierzyłam 65F - nie miałam pojęcia, że to inny
      model, myślałam tylko że inny kolor ;) no powiedzmy, że
      bardziej "bazarowy", ale dla mnie dość znośne połączenie czerni z
      czerwienią. (biały chyba bardziej mi się podobał)
      Wbrew pozorom nie miałam buł, leżał całkiem nieźle, ale miałam
      wrażenie, że nie robi taaaakiego biustu jak 65G, piersi były
      bardziej "zaostrzone" na górze, fiszbiny - mimo iż się nie wydawały
      szczególnie za wąskie - to miałam wrażenie, że nie zbierają tak
      dobrze jak w 65G. Do tego nadal lekko odstawała ta koronka, być może
      nie odstawałaby po podciągnięciu ramiączek (już mi się nie chciało
      cackać ;) ). Obwód wydawał się bardziej ścisły, są 3 możliwości:
      dlatego że to inny materiał/model, dlatego że miski mniejsze lub
      dlatego że stanik był wyjęty z szuflady, a biały mógł być już
      mierzony przez klientki bo był z wieszaczka.

Podsumowując - jestem zaskoczona na plus tym, co Agnes zrobiła mi z
      biustem, nieco na minus obwody, ale na prowincji darowanej 65-tce
      nie patrzy się w zęby, mogą być, miałam już luźniejszą 65-tkę ;)
      • dorotaifilip Attina 70I 29.08.09, 19:54
        Czarny stanik.
        Ścisły! 67cm. w spoczynku, rozciaga się do 77-78cm.
        Wąskie fiszbiny - rozstaw w U 16 cm. Głębokość miseczki 30cm..
        Ramiączka niezbyt długie - na metce papierowej doczytałam, że na 164-
        168cm. wzrostu. To dobra wiadomośc dla niskich lub takich jak ja z
        wysoko osadzonym biustem.
        Z fiszbianmi coś nie tak - większy rozmiar czyli 70J mający
        głebokość miseczki bliższy temu co potrzebuję bardzo odstawał mi na
        mostku. gdyby materiał obwodu był bardziej ścisły, to pewnie lepiej
        byłoby mi w rozmiarze 75coś tam, jaki sugeruje tabelka Gorsenii.
        To 70I jest z lekka przymałe - na mostku fiszbiny odstają i robi
        efekt pomniejszenia biustu oraz kształt jabłuszkowaty.
        Nosi się dobrze.
        dorota
        • dorotaifilip Aida 70J 29.08.09, 20:00
          Biały cały. Krój podobny do pollynnowego.
          Ścisły: w spoczynku 63cm, rozciąga sie do 78 cm.
          Miski: szerokość U to 18cm, głebokość to 30 cm.
          Ramiączka też niezbyt długie.
          Nabiustnie też odstają fiszbiny na mostku, czyli minimalnie za mały.
          Nie robi efektu pomniejszania, taki normalny kształt.
          uwagi podobne, jak do Attiny.
          Nosi się dobrze.
          dorota
    • estreno Marrona 70H 25.11.09, 20:18
      To moj pierwszy stanik po uswiadomieniu. W sklepie mierzylam 70G i byl za maly,
      wiekszego nie mieli, wiec kupilam przez internet.
      Obwod - po dwoch tygodniach noszenia nie mam potrzeby przechodzic na druga
      haftke. Caly czas dobrze trzyma. Po sciagnieciu stanika mam czerwone slady, ale
      jest wygodny. W czasie dnia czuje, ze mam stanik na sobie i to mi odpowiada po
      latach noszenia 80D!
      Przylega na mostku, fiszbiny celuja w polowe pachy, wiec wszystko ok. Tylko
      nastepny bedzie juz 70I, bo miseczki, ktore minimalnie byly za duze juz sa w sam
      raz. Codziennie wygarniam :)
      Mankamentem sa ramiaczka - mam 173 cm wzrostu i ramiaczka sa lekko za krotkie,
      nosze je maksymalnie wydluzone i brakuje mi 1-2 cm jeszcze do regulacji.
      Ladnie zbiera biust po bokach.
      Ogolnie - jestem bardzo zadowolona :)

Moj rozmiar 80-81,84/107,111 w pochyle
      • estreno Re: Marrona 70H 11.01.10, 22:35
        Z tymi ramiaczkami nie mialam racji - poprosilam braffiterke w sklepie, zeby
        przy okazji zobaczyla, czy ten "stary" stanik jest dobrze dobrany (kupowalam
        inny), od razu zwrocila uwage, ze sa zle wyregulowane i troche je podciagnela.
        • emma-bis Re: Marrona 70I 21.01.11, 22:27
          Kupiłam internetowo i coś mi ten stanik nie leży. Po pierwsze nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciach (to co ma być beżowym listkiem jest pomarańczowo-szare). Po drugie biustonosz nie ma w sobie grama bawełny więc na lato odpada. Wiem, że przez to nie będzie się bardzo rozciągał, ale jednak wolę bawełniane. Nie zwróciłam uwagi na skład przed zakupem - moja wina. Po trzecie nie odpowiada mi krój bo choć miseczki są duże bo kończą mi się pod pachami, a nawet delikatnie za nimi to pierś wypływa górą. Następnym razem jak założę to pobawię się jeszcze długością ramiączek i zobaczę czy da się te ułożenie miseczek poprawić. Ostatnia rzecz, to to, że biustonosz mi się wpija pod pachami. Nie to, że za mało wycięty, ale jakoś te fiszbiny kolą ciało. Ogólnie raczej krój nie dla mnie.
          • emma-bis Re: Marrona 70I 08.03.11, 15:06
            Ponosiłam jeszcze troche tą Marronę i jest gorzej niż było. Najpierw mnie strasznie drapało na plecach. Myślałam, że to zapięcie więc podociskałam je aby nie zawadzało o ciało, ale okazało się, że to wykończenie biustonosza mnie drapie. Jakaś chropowata krawędź. Niepozorna gdy dotyka sie palcem, a nie do wytrzymania gdy ociera się o plecy. Ostatnio zaczął mi wyłazić plastik na boku. Ten pionowy fragment, tuż za końcem fiszbiny. I wpina mi się niemiłosiernie w ciało. Biustonosz nie do noszenia.
    • inez69 Recenzje staników w BKS 02.12.09, 19:27
      Zapraszam do recenzowania poszczególnych modeli staników Gorsenii w
      Biuściastym Katalogu Staników:

kataloglb.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?569173
    • yo_anka Agnes i Andrea 75M czyli seria 350XX 25.02.10, 23:22
      Ostatni z polskich producentów na mojej liście, szyjący w J+, którego jeszcze nie miałam okazji zmierzyć

Wzornictwo: Mnie nie powala na kolana (mierzyłam czarny z czerwonymi koronkowymi kwiatami i biały z łososiowymi) choć może takie zachowawcze kwiecie znajduje swoje klientki:
      Andrea: gorsenia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=63&page=view&catid=8&PageNo=1&key=4&hit=1
      Agnes: gorsenia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=63&page=view&catid=8&PageNo=1&key=6&hit=1

Moim zdaniem ten sam model tylko inny kolor i wykończenie koronki

Dopasowanie: Jakiś nie mogę się spasować z tymi modelami zaczynającymi się od 350XX

Mierzyłam czarny i biały w 75M, oraz 80J (to akurat było dostępne w moich okolicach rozmiarowych)
      sklep.gorsenia.pl/go/_files/?file=size_table.html
      Z tabeli wychodzi ze powinnam celować w 75M lub 80J
      Pierwszy leżał tragicznie, drugi mimo iż tabela sugeruje tylko o 1 cm mniej w biuście był sporo za mały w miskach i robiły się znaczne buły
      Niestety żaden z nich nie mi leżał dobrze.

Główne minusy:

- nie zbiera z boków a wręcz rozstawia

- zbyt elastyczne, za cienkie w moim odczuciu fiszbiny

- mostek odstawał w wszystkich 3 mierzonych egzemplarzach - całkiem jak w Melissie, i to tak sporo na 1,5 - 2 cm, co powodowało w efekcie powiewanie koronki na wykończeniu miski, która jednocześnie wbijała mi się w pierś. Bardzo dziwne: w sumie to do tej pory nie wiem czy te dwie 75M były mi za duże czy za małe, zgłupiałam całkiem, bo prezentowały dwa wykluczające się wzajemnie objawy: za małości i za dużości...... Ale sprzedawczyni, starsza doświadczona Pani, która pomagała dobierać i regulować też nie widziała co z tym fantem zrobić.....

- nie unosi, biust smętnie patrzy w dół
      I tu dużo nie pomagała regulacja ramiączek na całej długości, ponieważ ramiączka, nawet mimo iż szerokie, są stosunkowo wiotkie i z cienkiej rozciągliwej gumy, przy podciąganiu przy dużym ciężarze do uniesienia rolują się, czyli:

- ramiączka wiotkie i zwijające się gumy

- niestabilny obwód
      Wiotkim ramiączkom nie pomaga też niestety obwód w unoszeniu. Owszem stosunkowo wysokie boczki w tym 75M (M –czyli Max Miseczka) ale z dość cienkiej, rozciągliwej siateczki; całość nie daje solidnego podtrzymania. Obwód nawet w przymierzalni zaczynał podjeżdżać do góry. Musiałbym mieć raczej u nich obwód 70, ale wtedy nie ma już miski bo musiałby być 70O :O!

Dla biustu w okolicach bryt 32JJ/34HH Gorsenia niestety nie jest niestety dobrą alternatywą. Wolę unoszące i stabilniejsze w obwodach i o solidnych ramiączkach Panache mimo wszystko.
      Cena w okolicach 90zł zachęca, ale dobrze, że nie skusiłam się na zakup przez Internet, gdyż byłby to pewniak do odsyłki.
      Dla ciężkiego lejącego się biustu po przejściach nie jest to dobra propozycja.
      Być może sprawdza się na lekkich samonośnych biustach ale ja jakoś nie widziałam jeszcze na własne oczy takiego biustu w moich okolicach rozmiarowych czyli 75M polskiego, choć nie neguję - być może istnieją.
      Mnie stanik „kształtuje” nie przyozdabia!

Jeśli wszystkie modele J+ w Gorsenii czyli seria zaczynająca się w ich numeracji na 350XX prezentują taki poziom konstrukcji - to jak wybaczcie nie będę patriotką i pozostanę przy brytyjczykach.

Projektantom proponuję powrót do deski kreślarskiej, bo mimo najszczerszych chęci wspierania polskich producentów nie będę kupować staników, które nie zbierają i nie unoszą!
    • sprezzaturka Gorsenia Aida rozmiar 80 H 13.05.10, 22:32
      Noszony na wymiary 86-110

Obwód ścisły, podtrzymanie pancerne, miski robią ładny kształt. Zbiera z boków. Materiał miły w dotyku, nic nie gryzie i nie uwiera. Fiszbiny nie cisną, nie robią dziury w mostku. W tym momencie jest to mój najlepszy biustonosz - niech się schowają maskaradki!
      A kosztuje o połowę mniej :)

Zaczynałam mierzenie od Chantelle, poprzez Pour Moi i Panache... I wyszło na to że najlepiej leży polska marka. ;)
    • sprezzaturka Gorsenia Attina 80 H 13.05.10, 22:38
      Na wymiary 86 - 110.

Niestety gorsza konstrukcyjnie od Aidy. Niby ten sam rozmiar, a mostek mi odstaje... W dodatku mam wrażenie że w miarę noszenia ostaje coraz bardziej. Większej miski wziąć się nie dało, bo biustonosz odpiłowałby mi ramiona.
      Podtrzymanie nadal niezłe, ale to już nie to, co w Aidzie.
    • lenuuusia Gorsenia jaki rozmiar? 15.06.10, 20:10
      kompletnie nie mam doświadczenia z polskimi firmami, pasuje na mnie tylko
      effuniak 70G/GG, potrzebuje koniecznie białęgo normalnego stanika a żadne
      brytyjczyki mi nie leżą:( w związk z tym proszę o pomoc, wymiary ok 70/97-99, w
      jaki rozmiar celować? z góry dziękuję za pomoc:)
      • bacia12 Re: Gorsenia jaki rozmiar? 15.06.10, 22:00
        ja bym celowala w 65 F/G. Mam podobne rozmiary i miałam G w trakcie ciązy. Super się nosił
        • bacia12 Re: Gorsenia jaki rozmiar? 16.06.10, 22:17
          rzezczywiscie...pomylislam się z tymi moimi wymiarami. Ja mam 91 w zwisie, 87 na stojaka ;)
          ANia biulandia dobrze mówi :)
      • ania.biulandia lenuuusia 15.06.10, 22:26
        Według mnie to 65H. Mam w sklepie Artemidę białą i Agat czarny i Agat jest pół
        miski większy niż Artemida.
        Wiem, że to zupełnie nie pokrywa się z tabelką Gorsenii, ale według mnie możesz
        spróbować właśnie z Artemidą 65H.
    • wiesiolek65 Re: Gorsenia-moje doświadczenia z 65J 12.07.10, 18:08
      Jestem jedną z tych osób ,które bezskutecznie poszukują stanika w
      rozmiarze brytyjskim 65GG. Wszytkie na jakie natrafiam piją mnie w
      pachę, obcierają skóre pod pachą i wystają spod letnich ubrań. Tym
      większa mnie euforia ogarnęła gdy w sklepiku w rodzinnym mieście,
      przymierzyłam 70I z Gorseni. Lezał niemal idealnie, z tym ,ze obwód
      był za szeroki jak na moje 72 ciasno pod biustem. Fakt, że stanik
      nie podcinał mi rąk spowodował, że najpierw zadzwoniłam do
      producenta z podziekowaniami za wyprodukowanie stanika na mnie a
      następnie zamówiłam , zgodnie z poradą 65I ( pani konstruktorka
      potwierdziła ,że skoro miska z 70I mi pasuje to ta sama miska jest
      wszywana do 65J. Zamówiłam, a co tam ,od razu dwa komplety , z
      figami i z nieciepliwością czekałam na paczkę. Przyszła, wyjęłam
      i ... 65J wbija się w pachę:-(. To co przy 70I było nieco z przodu
      w 65 J poszło na boki i zepsuło moją przedwczesną radośc.
      Zamawiałam Mistyrose i taki brązowo-pomarańczowy na M-
      zresztawszystkei nowe modele są wg. tego samego wykroju.
    • akwamarynka27 Re: Gorsenia 19.11.10, 16:30
      Poszukuję sklepu w Warszawie który by handlował biustonoszami GORSENI, może mi ktoś pomóc......
      • roza_am Re: Gorsenia 19.11.10, 16:34
        Gorsenię ma Dopasowana: www.dopasowana.pl/firm-pol-1235665964-Gorsenia.html
        Poza tym sklep z Wesołej i prawdopodobnie Peachfield na Bruna.
        • akwamarynka27 Re: Gorsenia 22.11.10, 17:16
          Dziekuję.
        • azymut17 Re: Gorsenia 22.11.10, 18:12
          W Peachfield na Bruna jest tylko model Nadia w kolorze czarnym, większy wybór jest w sklepie na Żeromskiego 55/67 - modele Nadia, Agat i Perła.
          • myff Emma 70G 28.12.10, 19:51
            Nie wiem czy jest w jakiś innych kolorach ja kupiłam dziś bordową z granatowymi detalami. Na 74/ 96 wzięłam 70G- jest bardzo ścisła w 65 nie jestem w stanie się dopiąć.
            Mostek mogłaby mieć nieco niższy- nie wiem czy to ma jakiś związek z moim wzrostem, ale potrzebuję bardzo niskich mostków inaczej zaraz mi odstają- i w ogóle fajnie by było gdyby była mniej zabudowana, ale nadaje ładny dość naturalny kształt. To semi-soft, elegancki ale wygodny, w ogóle nie czuję że go mam na sobie:)
    • beauty-gosiek Andrea i Attina 04.11.11, 15:31
      Mierzyłam dziś w sklepie Attinę w rozmiarze 80E i Andree - 75f.
      Moje wymiary to 79/103, biust kroplowy, jestem mało ściśliwa, ostatnio noszę brytyjskie 36dd (np. Panache Cleo Rita, nowe staniki Comeximu są na mnie za ciasne w obwodzie 80),
      Andrea - miska, fiszbiny i obwód dobry, niestety robiła mi noski (nie lubię)
      Attina - miska dobra, koronka na górze lekko odstaje, fiszbiny dobre, obwód niestety troszkę za luźny, kształt z boku bardziej okrągły. Nie mieli rozmiaru 75f.
      Ogólnie bardzo fajne staniki, porządnie wykonane, warte swojej ceny.
    • rennya Re: Gorsenia 30.12.11, 15:33
      Wczoraj miałam przyjemność rozmawiać z panią z lokalnego bieliźniaka i obiecała zamówić 80HH i 80I tejże firmy. Może niedługo będę mierzyć i opowiadać co i jak z nimi jest.
      • wiesiolek65 Re: Gorsenia 10.01.12, 12:02
        W lipcu 2010 pisałam o moim nieudanym podejściu do Gorseniowych Mistyrose i Moronna.
        W miedzyczasie zmierzyłam chyba setki staników i NIC na siebie odpowiedniego nie znalazłam (sprawdzałam liczne Kris Liny-70G za wysoko pod pachą, Samanty- 65I ramiączka prowadzone spod pachy nie trzymają sfatygowanego i nienajmłodszego biustu, Ewa Bień- 65I za wysoko pod pachą, Dalia 65 I- za wysoko pod pachą i ramiączka za szeroko, nawet w słynnym modelu K-24..., Fanthasy , nie mówiąc o Kurvy Kate i Panache wraz z Cleo - za wysoko pod pachą w modelach 65 GG, te ostatnie wogóle z fiszbinami zbyt dużymi we wszystkich kierunkach). Nie sprawdziłam tylko Effuniaków, bo zakupów internetowych ma dość po wielu nieudanych próbach i kupię tylko stacjonarnie.
        No i w końcu, pod koniec listopada nastapił przełom. Kupiłam stanik, który noszę. Okazało się , że jednak rozwiązaniem jest Gorsenia. Nie wiem jaka logika się ich modelami i rozmiarówka rządzi, ale pasuje na mnie Claudia 70H, która okazała się węższa w obwodze niż niż pozostałe modele w rozmiarze 65. Podobna bardzo jest Camea, ale 65I ,które było w obwodzie i wielkości misek bardzo zbliżone do Claudii 70H leżało nieco gorzej.

Noszę wiec moją Claudię trzeci miesiac i stwierdzam, że obwód rozciągnąl się bardzo nieznacznie, co jest sporym plusem.
        Oczywiście podchodzenie wysoko pod pachy jest pewnym problemem, ale w porównaniu z wszystkimi innymi stanikami jakie mierzyłam i tak niewielkim, i zminimalizowanym dzięki paru drobnym"przeróbkom". Po pierwsze: po kilku godzinach pracy na fiszbinami udało mi się druty na mostku przygiąc nieco do środka, tak że nie odstają , zaś druty pod pachą odgiąc na zewnątrz. W ubiegłym miesiącu wyciagnęłam te dodatkowe fiszbiny pionowe, które uwierały i lekko wbijały się w pachy i odtąd problem prawie nie istnieje. Po co producent wogóle te dodatkowe fiszbiny wszywa nie rozumiem, bo one i tak lądują z tyłu pachu i są zupełnie zbędne...)

Licze , że uda mi się znaleść w Gorsenii jakiś model w jasnym kolorze, uszyty podobnie jak Claudia i może nawet bez tych pionowych fiszbin.
        Acha, "majtasy do kompletu" są bardzo wysokie, wychodzą ponad pepek i leżą bezuzytecznie w szafie.

Reasumując- dla moich, być może niszowych potrzeb, z tego co oferują sklepy stacjonarne to jednak Gorsenia okazała się najmniejszym złem. Na dobro nadal czekam.
      • mauske Re: Gorsenia 05.06.13, 20:05
        80HH to chyba sama Ci uszyje, bo takiego rozmiaru w tej firmie nie ma. Jest 80H, I, J, K.
        Gorsenia ma bardzo płytkie miski, małomiskowy jest prawie każdy model. Konstrukcyjnie do poprawki.
        • helenka333 K058 a Sandi 23.12.13, 13:19
          Czegoś tu nie rozumiem, dużo osób pisze, że Gorsenia jest małomiseczkowa, na Stanikomanii z kolei znalazłam info, że raczej miseczki wypadają większe. I ja bym się skłaniała raczej ku tej drugiej opcji, zamówiłam K058 w rozmiarze 75H na wymiary 77/102, taki rozmiar wypada z tabelki, a stanik jest dużo za duży, teraz się zastanawiam czy zamówić rozmiar czy dwa mniejszy, w dodatku będę zamawiała inny model (święta i pustki) najprawdopodobniej Sandi i już w ogóle nie wiem jaki rozmiar brać. Dodam, że mam dość sporą asymetrię. Czy któraś z Was mierzyła/ ma te staniki może coś doradzić?
    • aileris bardzo bardzo zawiedziona! 29.12.13, 20:23
      Witajcie!

chciałam kupić pierwszy "uświadomiony stanik", więc wybrałam się do sklepu, gdzie mają Gorsenię, dokładnie do Ptaka, pasażu wschodniego.

jestem bardzo zawiedziona. byłam całkiem zadowolona z dwóch staników, które pani mi dobrała, do czasu. kupiłam je dziś. od początku zastanawiało mnie, czy wewnętrzne końce fiszbin (tam gdzie kokardka) powinny przylegać do klatki piersiowej, bo deformują mi jedną pierś. pani powiedziała, że właśnie tak ma to wyglądać. zaufałam. po czym w klinice stanika wyczytałam, że jest to źle dobrany rozmiar! odstaje mi bardzo dużo od klatki piersiowej i jestem zbulwersowana, że pani powiedziała, że właśnie tak ma być.

z moich wyliczeń wynika, że powinnam nosić biustonosz 90-95 H. mam 90 F. bardzo mi szkoda, że tak nieprofesjonalnie się mną zajęto, zostawiłam 150 zł i mam dwa staniki nadające się do wyrzucenia. nie wiem co z tym teraz zrobić, mierzyłam je tylko w sklepie, a zwrotów nie przyjmują.

sądziłam, że uzyskam profesjonalną pomoc, a okazało się, że byłam klientem do zbycia. "bo tak ma być i tak jest ok". przebolałam olewczy stosunek do klientki, kiedy pani wepchnęła mi jakiś namiot i kazała iść mierzyć, po czym nie miała ochoty dalej się mną zajmować tylko plotkowała ze znajomymi. ubrałam się w ubrania i czekałam obok dobre 10 minut aż skończy pogawędkę. gdyby nie to, że naprawdę zależało mi na staniku dobranym-wyszłabym.

jestem rozgoryczona wyrzuconymi pieniędzmi, jest mi przykro, że znów się nie udało i jestem zniechęcona do dalszych poszukiwań. Gorsenia powinna zainteresować się swoją siecią sprzedaży, która udziela tak nieprawidłowych usług!
      • wiesiolek65 Re: bardzo bardzo zawiedziona! 31.12.13, 11:12
        Z tytułu wpisu wygląda jakby zawiodła Gorsenia ,a zawiodła obsługa sklepu.
        Zapewniam Cie, że obsługa w Gorsenii jest życzliwa i zainteresowana pomocą - w zeszłym roku w ramach rozpaczliwego poszukiwania stanika na mnie odwiedziłam w Łodzi cztery zakłady produkcyjne i to właśnie z Gorsenii udało mi się przywieźć coś na siebie dzięki zrobionym (za darmo) przeróbkom pod moje widzimisię. Warto zadzwonić i omówić się telefonicznie.
    • yaga7 Bella Rosa i Florence 10.09.14, 18:27
      Skuszona recenzjami na dwóch blogach stanikowych postanowiłam zamówić Bella Rosę i Florence. Oba w 75G na brytyjskie 34FF (wymiary 79/103).

Bella Rosa niestety za mała, aczkolwiek większa by fruwała na mniejszej piersi, więc fason niestety nie dla mnie. Obwód dość ścisły, ramiączka dość cienkie, podtrzymanie ok, ale kształt taki raczej kanciasty z góry.
      Natomiast Florence leży w porządku, jestem mile zaskoczona :) Ładnie podnosi, nie rozstawia, nie wbija się krawędzią, kształt w porządku, zaokrąglony, brak dziobów, fiszbiny w porządku, chociaż pod pachą raczej krótsze niż dłuższe.
      Na pewno przetestuję jakiejś miękusy z jesiennej kolekcji, bo widziałam, że kolorystycznie mi pasują.
      • kerima71 Re: Bella Rosa i Florence 13.09.14, 23:07
        Yaga zaczekaj na kolekcję wiosna /lato 2015.Ja już ją widziałam i przymierzałam.Cztery miękusy leżały rewelacyjnie.Cytrynka,błękit,czerwień,beż,śliczne i leżą super.
        • yaga7 Re: Bella Rosa i Florence 14.09.14, 08:46
          Dzięki za info, ale ja celuję przede wszystkim w ciemne kolory :)

A na tę jesień nic nie będzie fajnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka