Dodaj do ulubionych

co na rozstepy??

08.04.08, 17:49
Nie wiem czy o tym juz bylo, nie moge znalesc. Moja siostra ma spore
piersi 65HH i ostatnio pojawily sie jej rozstepy, czego moze uzyc
zeby troche wybielic brzydkie krechy.
Obserwuj wątek
    • jaagna Re: co na rozstepy?? 08.04.08, 18:23
      Rozstępy same zbledną. Podobno są jakieś kremy dla przyszłych mamuś zapobiegające powstawaniu nowych rozstępów (poszukaj na którymś forum dla mam lub na Forum Uroda).
      By zapobiec rozstępom trzeba dbać o skórę (żele, balsamy do biustu) i nosić dobrze dobrany staniczek - również w nocy, by skóra sie nie naciagała.
      Może inne dziewczyny napisza coś bardziej konkretnego.
      Mnie samej zaczęły sie robić rozstępy jak miałam 18 lat - i juz się do nich przyzwyczaiłam...
      • agafka88 Re: co na rozstepy?? 08.04.08, 18:29
        a ja dostałam rozstępów w wieku 12 lat - od kiedy zaczęłam gwałtownie rosnąć. Te na biuście praktycznie zniknęły od noszenia dobrego stanika :)
      • pagraszka po co stanik w nocy? 09.04.08, 11:48
        mama mówiła, ze wtedy się źle oddycha
        • wielebnna Re: po co stanik w nocy? 09.04.08, 11:49
          pagraszka napisała:

> mama mówiła, ze wtedy się źle oddycha

ale jak człowiek niedotleniony to mocniej śpi
    • ariadna007 fissan 08.04.08, 18:42
      moja kuzynka w ciaży go używa i jest bardzo zadowolona. wcześniej
      wybróbowały go jej koleżanki
      jest niedrogi ok. 20zł
      ma jedną wadę - on nie pachnie tylko eeee... no w każdym bądź razie
      pachnie inaczej ;)
      dziewczyny radziły sobie w ten sposób, że mieszały go z kremem do
      ciała czekoladowym albo balsamem waniliowym.
    • lirio Re: co na rozstepy?? 08.04.08, 18:50
      Moja koleżanka zachwyca się wprost tym:
      esentia.pl/Ava_Pielegnacja_skory_i_ciala_Krem_na_rozstepy_skorne_i_blizny_p29965.htm
      Tylko nie mogę znaleźć tego w sklepie naziemnym;) chyba jednak się skuszę i
      kupię na esentii.
      • lowca.stanikow krem AVA zawiera masło z drzewa masłowego 08.04.08, 22:22
        jeśli masło z drzewa masłowego (shea butter) jest tu najważniejszym
        składnikiem, to w "Mydlarniach" można to kupić na wagę, używam jako
        kremu, bo fajnie pachnie i natłuszcza najgorsze suchości, może i na
        rozstępy spróbować?
        piszą przy tym kremie, że:
        "Zawiera masło z drzewa masłowego (shea butter) posiadające
        szczególne właściwości zabliźniania i wzmacniania epidermy, a także
        łagodzące, natłuszczające i wygładzające skórę"
    • l-u-l-u Re: co na rozstepy?? 08.04.08, 19:06
      Na blizny Cepan inaczej zwany "maść cebulowa"

Na rozstępy preparaty z kofeiną w składzie. Ewentualnie produkty Olay Regenerist
      - które zawierają Matrixyl, który ma pobudzać produkcję kolagenu.

Nie łudziłabym się jednak, że rozstępy znikną, raczej wyblakną i z lekka spłycą
      i to wszystko.
      • pierwszalitera Re: co na rozstepy?? 08.04.08, 22:10
        Ja bym preparatów z kofeiną nie stosowała na biust. Są dobre na brzuch, na uda i pupę, wszędzie tam, gdzie robi się celulit. Ale kofeina pobudza spalanie tłuszczu i podobno działa na piersi raczej zmniejszająco, co może te rozstępy tylko pogłębić.
        • l-u-l-u Re: co na rozstepy?? 08.04.08, 22:36
          Ale to ma być preparat na rozstępy a nie na całe piersi.

Kofeina działa drenująco, a nie spalająco, poprawia mikrokrążenie krwi w
          tkankach skóry dzięki czemu wspomaga odpływ limfyi, zwiększa też sprężystość skóry.

Więc niestety bajki o spalaniu tłuszczu, zgubieniu centymetrów itd... naprawdę
          można traktować tylko jako bajki. Kofeina itp. składniki w tzw. preparatach
          wyszczuplających czy też antycellulitowych to jedynie środki pomocnicze.
          Wspomagają one jedynie metabolizm, rozłożenie tłuszczu do kwasów tłuszczowych, w
          której to postaci mogą one zostać łatwo spalone podczas wysiłku fizycznego. Tak
          więc jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki ruchu i ćwiczeń, kwasy
          tłuszczowe nie zostaną usunięte z ciała i ostatecznie znów zostaną zmagazynowane
          w komórkach tłuszczowych.
          • pierwszalitera Re: co na rozstepy?? 09.04.08, 00:15
            l-u-l-u napisała:

> Ale to ma być preparat na rozstępy a nie na całe piersi.
            >
            > Kofeina działa drenująco, a nie spalająco, poprawia mikrokrążenie krwi w
            > tkankach skóry dzięki czemu wspomaga odpływ limfyi, zwiększa też sprężystość sk
            > óry.

Niech będzie, że nie spala, a drenuje. :-) Ale przecież w pms-ie, kiedy zatrzymywana jest w organizmie woda, to piersi stają się pełniejsze, skóra bardziej napięta i rozstępy często mniej widoczne. No to taki odwrotny, drenujący efekt na piersiach nie wydaje mi się zbyt pomocny. I chyba trudno smarować "tylko" rozstępy pomijając inne miejsca na skórze piersi.
            • l-u-l-u Re: co na rozstepy?? 09.04.08, 00:59
              pierwszalitera napisała:

> Niech będzie, że nie spala, a drenuje. :-) Ale przecież w pms-ie, kiedy zatrzym
              > ywana jest w organizmie woda, to piersi stają się pełniejsze, skóra bardziej na
              > pięta i rozstępy często mniej widoczne. No to taki odwrotny, drenujący efekt na
              > piersiach nie wydaje mi się zbyt pomocny. I chyba trudno smarować "tylko" rozs
              > tępy pomijając inne miejsca na skórze piersi.

No cóż jeżeli poprawienie sprężystości skóry nie jest dla ciebie efektem
              pomocnym to generalnie nie wiem o co chodzi ;-(.
              No i w czasie pms stan piersi nie jest ich stanem "naturalnym" nazwijmy to.
              Rozumiem, że boisz się stracić cm w biuście :-)), ale drenowanie to nie
              pozbywanie się cm. tylko usprawniane krążenie limfy dzięki czemu zapobiegamy
              obrzękom, wspomaga się wymianę składników przemiany materii, oczyszcza organizm
              z toksyn.
              • pierwszalitera Re: co na rozstepy?? 09.04.08, 02:11
                l-u-l-u napisała:

No cóż jeżeli poprawienie sprężystości skóry nie jest dla ciebie efektem
                > pomocnym to generalnie nie wiem o co chodzi ;-(.
                > No i w czasie pms stan piersi nie jest ich stanem "naturalnym" nazwijmy to.
                > Rozumiem, że boisz się stracić cm w biuście :-)), ale drenowanie to nie
                > pozbywanie się cm.

Coś, co powraca z cykliczną regularnością, czyli pms, jest dla wielu kobiet stanem jak najbardziej naturalnym. ;-) A jak spada woda to spada też objętość, co wiąże się z bardzo konkretną stratą centymetrów w obwodzie. Co mnie osobiście aż tak nie martwi, bo mój biust nie jest aż taki mały. ;-)
                A gdyby sprężystość skóry udało się rzeczywiście tak łatwo poprawić kremami, to nie byłoby problemów z obwisaniem biustu. Z moich spostrzeżeń wynika, że więcej zależy od materiału wypełniającego. Straty na wadze i na objętości biustu, obojętnie czy tracę wodę, czy tłuszcz, też powodują rozstępy. Dlatego drenowałabym sobie lepiej uda i tyłek niż piersi. ;-)
    • kocio-kocio Re: co na rozstepy?? 09.04.08, 10:10
      Wszystko pięknie, ale prawda jest taka, że jak ktoś ma wrodzone predyspozycje do
      tworzenia się rozstępów, to je będzie miał choćby nie wiem co robił.
      Ot i tyle.
      • wielebnna Re: co na rozstepy?? 09.04.08, 10:54
        Kocio - nie do końca tak - z okresu dojrzewania posiadam sporą kolekcję paskud a
        po pierwszej ciąży żadnego i jak do tej pory w drugiej (2 dni do terminu) też
        brak (tfu tfu żeby nie zapeszyć)
        tyle, że w ciążową skórę wsmarowałam sporo kremów typu mustela i olejek rozmarynowy
        eris robi krem dla ciężarnych likwidujacy rozstepy, nadający sie do biustu -
        cena do przyjęcia bo jakieś 40 zł
        • kocio-kocio Re: co na rozstepy?? 09.04.08, 11:08

Ja też się zmarowałam Mustellą. Z 5 tubek poszło.
          Brzuch żyje.
          Za to mam rozstępy na plecach (na wysokości nerek), na biodrach (na wysokości
          miednicy) i moje ulubione (hehe) w wewnętrznej części ud, na samej górze (skóra
          popękała w czasie porodu).
          A z dzieciństwa mam ze 3 na piersiach.
          Tak że ciesz się, że Ci się na razie udało :o)
      • magdalenak2 Re: co na rozstepy?? 09.04.08, 11:07
        Rozstępy rozły mi razem z piersiami, mam je od zawsze.
        Wyprróbowałam 1000 kremów; kupowałam je nawet na ebayu bo zobaczyła ranking na
        TVN Style.
        Niestety nie pomaga. Kosmetyczka powiedziała mi, że może mikrodermobrazja a
        potem yelow peel pomoże. Koszutuje to ok 600 zł.

Można natomiast sprawić aby rozstępy wygladały lepiej. Spać w staniku no i
        obowiązkowo dobry stanik i krem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka