swiatekmonika pod biustem 75cm, w biuście 93cm 19.04.08, 15:27 Obecnie noszę 75D, ale leży fatalnie, miseczka chyba za mała, pod biustem nie trzyma... poproszę również o podanie rozmiarówki kontynentalnej. Pozdrawiam, Monika. Odpowiedz Link
the_mariska 75/93 - swiatekmonika 19.04.08, 17:15 jeżeli to 75 centymetrów jest naprawdę bardzo ścisło mierzone, mogłabyś spróbować na początek obwodu 70, żeby się powoli przyzwyczajać do ściślejszych. Wtedy szukaj brytyjskiego 70E lub polskiego 70F. Podejrzewam jednak, że szybko przestawisz się na jeszcze węższy obwód (pod wpływem noszenia dobrych staników biust wraca na swoje miejsce i wymiar pod biustem się zmniejsza). Docelowo twoim rozmiarem będzie więc raczej brytyjskie 65FF lub polskie 65H. Poczytaj sobie nasz forumowy poradnik jak dobieraćstanik oraz jakistanik wybrać na początek. Odpowiedz Link
kasiax3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 19.04.08, 16:39 megaciasno pod: 63-4 baaardzo luzno w: 88 Odpowiedz Link
bathilda 63/88 - kasiax3 19.04.08, 20:14 Oj ciężkie jest życie szczuplaka. Niestety nie produkuję obwodów mniejszych niż 60, więc tylko takie Ci zostają. Spróbuj 60FF - tu możesz zobaczyć dziewczynę z podobnym rozmiarem stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html Tylko wybierając model zajrzyj do wątku o rozciągliwcch i ściśliwcach i oczywiście wybieraj te drugie, inaczej stanik nie da Ci pełnego komfortu. Odpowiedz Link
wer-ka 86/106 19.04.08, 17:19 Od kilku dni każdą wolną chwilę spędzam przy komputerze i nie mogę się nadziwić jak przez tyle lat mogłam nosić źle dobrane staniki? - ostatnio 85C lub 80D. Zawsze podejrzewałam, że coś jest nie tak, ale dopiero teraz zaczynam powoli, BARDZO powoli, kojarzyć co. I tu problem - jaki tak na prawdę rozmiar stanika powinnam kupić? pierwszy problem pojawił się już na etapie mierzenia - czasami pod biustem "wymierzam" sobie 86, a czasami 87. Obliczyłam sobie rozmiar na kalkulatorze Mariski, przejrzałam ofertę sklepów internetowych poszłam nawet do okolicznego sklepu i tu zgłupiałam do reszty. Mierzyłam Celistę Anity (droga!) w różnych rozmiarach - dobre, choć niezgodne z kalkulatorem, wydawały mi się 80E i 75 F , ten drugi trochę ciasny. W Triumphie najlepiej leżały miseczki Pretty Desire 75 F , przy czym obwód bardzo ciasny. Dodam, że pierwszą młodość mam już za sobą, biust luźniutki po dwójce dzieci, a na plecach trochę tłuszczyku. Proszę o radę: Jaki rozmiar brytyjski i europejski powinnam próbować? Czy kupować pierwszy stanik w nowym rozmiarze w internecie, myślałam o Comeximie lub Melissie, czy mierzyć w sklepie? A może od razy zaszaleć i próbować coś np. z Peach Field - bardzo mi się podoba! Z góry dziękuje za pomoc. Może dzięki Wam choć drugą połowę życia spędzę w dobrze dobranym staniku? Odpowiedz Link
bathilda Re: 86/106 - wer-ka 19.04.08, 20:19 Ogólnie ja bym proponowała brytyjskie 75G. Ten Triumph 75F był ciasny bo miał dużo za małą miseczkę - to jest rozmiarówka kontynentalna, odpowiednik brytyjskiego 75E czyli liczony na 99 cm w biuście. No i gdzie się te 7 cm Twoje miało podziać - uciskało. Jeśli miałabyś możliwość to zapnij takie 75 ale z miseczkami na plecach - wtedy będziesz wiedziała czy naprawdę jest za ciasne czy tylko za mała miska. Ja mam Pretty Desire i to straszny rozciągliwiec, wiec podejrzewam że to raczej opcja nr 2. A że dobry stanik czyni cuda to popatrz tu - wymiary zbliżone do Twoich stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html W 75G masz całkiem duży wybór, także w Peachfield. Może Polyanna albo Tango II? Odpowiedz Link
wer-ka Re: 86/106 - wer-ka 19.04.08, 21:01 Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Wybiorę się do sklepu i spróbuję z tym 75 na plecach. Polyanna bardzo mi się podoba, ale myślę też o Julii z Comeximu. Na pewno tańsza, tylko, czy nie dużo gorsza? Wprawdzie jadę za półtora miesiąca do W-wy i mogłabym spróbować umówić się w Peach Field, ale chyba nie dam rady z moją nową wiedzą i starymi stanikami czekać tak długo. Dlatego myślałam o tej trochę tańszej wersji Comexim. Jeszecze raz dziękuję za radę, jestem pod wrażeniem szybkości liczę, że i trafność będzie podobna:)) Odpowiedz Link
bathilda Re: 86/106 - wer-ka 19.04.08, 21:40 Tylko pamiętaj że Comexim ma polską rozmiarówkę. Czyli miseczki idą inaczej. Spróbuj 75J (to mniej-więcej odpowiednik 75G brytyjskiego). Odpowiedz Link
pagraszka 80/102 pytanie o mamę 19.04.08, 17:34 moja mama ma 80 pod biustem, a w staniku - na pewno za ciasnym - 102. nie potrafimy określić, jakie rozmiary stanika nosi, bo kupuje w miejscach typu bazar - i to "na oko". Mama ma 60 lat i zasługi dla demografii. od jakiego rozmiaru możemy zacząć poszukiwania? Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/102 pytanie o mamę pagraszki 19.04.08, 20:23 Na początku spróbuj 75F (brytyjskie) albo 75G (polskie, typu Gaia etc.). Ewentulnie 75G z Melissy. Nasze mamy zwykle bardzo się buntują jak coś je ciśnie, więc warto działać metodą małych kroków. Jak już zaakceptuje ciut ciaśniejszy obwód i mniejszą miskę to podrzuć jej brytyjskie 70G (Melissowe 70H/J). Piszę o Melissie bo ona ma dość konserwatywne wzornictwo i jest niedroga. Np. model 335 - sama mam i sobie cenię, myślę, że mama może zaakceptować. Odpowiedz Link
molowiak Re: 80/102 pytanie o mamę 19.04.08, 20:26 nie wiem jak bardzo chce się ściskać twoja mama, nie wszystkie mamy są w stanie zaakceptować duże zaniżenie obwodu jeśli 75 to miska F/FF (bardziej skłaniałabym się ku FF, bo mama jest na granicy rozmiarów i możliwe, ze biust w obecnym staniku jest mocno ściśnięty) a jeśli 70 to G/GG (ze wskazaniem na GG z powodów jak wyżej) Odpowiedz Link
pagraszka Re: 80/102 pytanie o mamę 26.04.08, 20:46 jesteśmy po zakupach. w naszym mieście tylko firma WIKI (czy VIKI?) ma rozmiar 75G, kupiłyśmy, choć nie jest najlepszy. mi to w ogóle wygląda, ze bedzie 75H albo I. Mama początkowo uważała, że bierze udział w jakichś moich fanaberiach, ale jak przymierzyła Havanę 75G, to jej się zaświeciły oczy, ze stanik i biust w nim moze wyglądać tak ładnie. niestety, nie było wiekszych rozmiarów i nie kupiłyśmy (szkoda, ze Wiki trafiła się jako pierwsza, generalnie, ta firma jest przeokropna!!). pewnie zostaje mi internet . ale ziarno zostało posiane. Odpowiedz Link
marzek2 90/112 19.04.08, 20:39 Już się wprawdzie zgłaszałam w tym wątku, ale nadal mam wątpliwości. 90 mierzone na maksymalnym ścisku, 112 lużno. Mój pierwszy "dobierany" stanik wydawał się być ok, ale chyba nie jest. Kupiłam Triumpha (bo nic innego sensownego cenowo nie było) rozmiar 80E. Choć stanik troszkę mi się odciska w obwodzie już wiem, że obwód mógłby być spokojnie dużo mniejszy. Mam wrażenie, że weszłabym nawet w coś o obwodzie 70. Miseczka też nie jest ok, wprawdzie pani mówiła, że one głębokie są, a ja dałam się wkręcić, bo po prostu chciałam mieć troszkę lepszy stanik no i teraz mam bardzo "troszkę" lepszy :( Więc z takimi rozmiarami ile Wam wychodzi dla mnie? Chcę najpierw poprzymierzać w krakowskich sklepach w realu, a potem szukać czegoś w sieci. Odpowiedz Link
bathilda Re: 90/112 19.04.08, 21:27 Wiesz, nie ma nic dziwnego, że wejdziesz w 70 - popatrz tutaj, dziewczyna ma obwod 87 i nosi stanik 70 stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Stanikologia to sztuka a nie nauka. Trzeba mierzyć. 80E Triumpha jest na 102 w biuście. I gdzie ma pójść te dodatkowe 10 cm? Pod pachy, górą, dołem i na boki. Nie warto. Spróbuj 75H. W Krakowie bez trudu pomierzysz sobie kiulka staników w Intimo na Wysłouchów. Np. ten jest w 75H, dostępny od ręki www.intimo4you.com/_,k16/Biustonosz_Antoinette_Fondant,t316.html Odpowiedz Link
marzek2 Re: 90/112 19.04.08, 21:40 Dzięki wielkie, wybieram się do Intmo, właśnie do popróbowania rozmiarów. Odpowiedz Link
sohee 72/90 20.04.08, 01:16 Jako kompletna stanikowa (na szczescie trafilam tutaj) ignorantka prosze o rade jaki rozmiar powinnam nosic (poprosze tez w rozmiarowce polskiej). Obecnie nosze 70C (ale mam tez standardowe 75B) chociaz tak naprawde nie jestem w stanie okreslic rozmiarow wiekszosci moich stanikow gdyz metki sie dawno spraly. Moje piersi traca wiele w fatalnie dobranych stanikach... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 72/90 - sohee 20.04.08, 13:43 Jesteś za szczupła na 75tki i 70tki :). Twój biust o wiele lepiej będzie prezentował się w stanikach o obwodzie 65. W brytyjskiej rozmiarówce spróbuj przymierzyć 65E lub F (w angielskich sklepach te rozmiary nazywają się 30E i 30F). W kontynentalnej - 65G. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 72/90 - sohee 20.04.08, 13:46 Na początek możesz spróbować brytyjskiego 65F, lub 65G w polskiej rozmiarówce. Tutaj znajdziesz kilka dobrych wskazówek o których warto pamiętać podczas mierzenia stanika, zajrzyj też do spisu staników polecanych jako pierwszy. Przejrzyj sobie też bloga opisującego internetowe sklepy sprzedające nasze rozmiary, jest tam również opis najlepszych sklepów stacjonarnych. Odpowiedz Link
doda1983 69/88-89 po raz drugi :) 20.04.08, 02:25 Zgłaszam się w wątku rozmiarowym po raz drugi, bo własnie się zmierzyłam i jestem w szoku. Otóż, pojawiłam się na lobby na początku roku i miałam wtedy 73/86-87. Ze staników w rozmiarze 75B a nawet 80A przesiadłam się najpierw na 70C. I teraz poczułam, że jakos mi się tak za luzno w obwodzie zrobiło... Zmierzyłam się dziś ponownie i okazało się, że mam 69/89 (88-90 w zalezności od dnia cyklu). Klasyczna migracja? I co ja mam teraz nosić?? :( Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/88-89 - doda1983 - po raz drugi :) 20.04.08, 13:46 Klasyczna migracja :). Klasyczne rozwiązanie - obwód oczko w dół, a miseczka w górę. Przy 69cm pod biustem nie ma już mowy o 70tkach. Spróbuj brytyjskiego 65E (30E), albo kontynentalnego 65F. Odpowiedz Link
doda1983 Re: 69/88-89 jeszcze pytanko :) 20.04.08, 13:48 jeszcze pytanko - czy 30E (65E) Freya Tallulah będzie gut? Strasznie mi sie podoba ten model w wersji lekko usztywnianej... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/88-89 - doda1983 - jeszcze pytanko :) 20.04.08, 13:53 Nie pamiętam żadnych opinii na temat tego stanika, więc trudno powiedzieć. Ogólnie Freya trzyma w miarę stałą rozmiarówkę (no, poza takimi wyjątkami jak arabella - superrozciągliwiec, czy rio - ogromniastomiskowiec), więc może być ok :). -- Czy Twój stanik ma dobry rozmiar? Lobby Biuściastych Odpowiedz Link
didi21 62/92 przyjaciółka :) 20.04.08, 13:04 namowiłam przyjaciolkę na sprawdzenie swoich wymiarów i wspólną wyprawę po nową DOBRĄ bieliznę :) z góry dzięki serdeczne pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 62/92 - didi21 - przyjaciółka :) 20.04.08, 13:49 Przyjaciółka szczuplutka, a producenci niestety nie robią obwodów węższych niż 60tki, więc będzie musiała celować w bardzo ściśliwe modele, albo podszywać obwody w rozciągliwcach. Polecam na początek brytyjskie 60G/GG (28G/GG). Niestety 60tek jest mało, zwłaszcza z miseczkami większymi niż F :(. Odpowiedz Link
ewuniu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 20.04.08, 17:25 Mam szeroko rozstawione piersi rozmiaru C - i zawsze albo fiszbina nie obejmuje całej piersi (pod pachami robią się wałki) albo obejmuje, ale wtedy mam pełno luzu w miseczkach. Może polecicie mi jakiś konkretny model z konkretnej firmy, który się sprawdza w takich przypadkach jak mój? Do tej pory przeważnie nosiłam 75 C. Moje wymiary to 69/85-86. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
besame.mucho 69/86 - ewuniu 20.04.08, 22:26 Proponuję staniki firmy Panache - mają fiszbiny o szerokiej średnicy. Rozmiar - 65DD lub E (to brytyjska firma, najwięcej znajdziesz w angielskich sklepach - w nich te rozmiary nazywają się 30DD / 30E). Odpowiedz Link
ewuniu Re: 69/86 - ewuniu 21.04.08, 20:00 A jeśli chodzi o polską rozmiarówkę to jaki powinnam mieć rozmiar? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ewuniu Re: 69/86 21.04.08, 20:10 To jeszcze raz ja. Generalnie w sklepach o jaki rozmiar mam pytać? :) Kalkulator podaje 4 miary. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/86 - ewuniu 21.04.08, 23:15 W brytyjczykach - 65DD/E. W bardzo rozciągliwych ewentualnie 60F/FF. W sklepach (jeśli nie masz koło siebie sklepu z brytyjskmi stanikami) nie pytaj o nic, bo takiego rozmiaru nie będzie :). Jeśli jesteś z miasta, w którym są sklepy z brytyjczykami - wybierz się do takiego sklepu i wtedy pytaj o swój rozmiar. W kontynentalnej rozmiarówce - 65F, a w rozciągliwych 60H. Większość firm kontynentalnych nie robi Twojego rozmiaru. Wyjątki to Avocado czy Melissa, ale obie te firmy mają bardzo nierówną rozmiarówkę, trzeba pomierzyć modele w różnych okolicznych rozmiarach i zobaczyć jaki najlepiej leży. Odpowiedz Link
ewuniu Re: 69/86 - ewuniu 22.04.08, 06:50 Witam! Dziękuję za odpowiedź. Mieszkam we Wrocławiu. Czy orientuje się może Pani gdzie tu mogłabym dostać swoją rozmiarówkę? I jeszcze jedno, jakie to są firmy brytyjskie, a jakie polskie? Szczerze mówiąc, nie mam zdyt dużego rozeznania :) Pozdrawaim! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/86 - ewuniu 22.04.08, 08:45 Tutaj jest wątek o dobrych sklepach stacjonarnych, sprowadzających szeroką rozmiarówkę biustonoszy. W dziale "Wrocław" są trzy. Najbardziej popularne brytyjskie firmy (takie, które można kupić w niektórych polskich sklepach) to Freya, Panache i Fantasie. Ogólnie jest ich o wiele więcej - od dosyć taniego Marska i Spencera zaczynając, przez Kalyani czy Ballet o średniej cenie, na luksusowym Rigby&Peller kończąc :). Możliwość zakupienia staników tych wszystkich firm otwiera się przed nami kiedy zdecydujemy się na zakupy w angielskich sklepach internetowych (Tu link do tych najbardziej popularnych na forum). Polskie firmy to na przykład Gaia, Samanta, Kostar. Niestety polskie firmy rzadko robią obwody poniżej 70cm i miseczki powyżej E czy F (a polskie F jest mniejsze niż brytyjskie F! Nasze miseczki rosną co dwa centymetry, a brytyjskie co 2,5. W dodatku polscy producenci po miseczce D robią od razu E - brytyjczycy robią jeszcze DD, dlatego ich miseczki są sporo większe. W dalszej części alfabetu różnica jest jeszcze większa, bo nasze literki dalej idą po kolei G, H, itd, a w brytyjskich cały czas są literki "zdublowane" - FF, GG, HH...) Mam nadzieję, że rozjaśniłam trochę stanikowe zawiłości :). Odpowiedz Link
ewuniu Re: 69/86 22.04.08, 10:18 Wielkie dzięki za wszystkie informacje! Pozdrawiam ciepło! :) Odpowiedz Link
nikon-ka 74/93 20.04.08, 19:40 74 - na wydechu, przy maksymalnym ściśnięciu, zaznaczam, że pod biustem mam tylko skórę i żebra 93 - mierzone w unno do spania :-) to jest maksymalny wynik, ogólnie ciężko mi się było zmierzyć w tym miejscu Pasują na mnie nierozciągliwe 32E (sprawdziłam osobiście, posiadam dwie sztuki i jest ok) Przymierzam się do zakupu 30FF - chcę zamówić grace plunge bikini i tango classic plunge, mam nadzieję, że nie są rozciągliwcami. Powinny być dobra, prawda? Marzę o czarnym Rio, ale mam wątpliwości, jaki rozmiar wziąć - 30F czy 30FF? A może 32E? Proszę szanowne ekspertki o radę. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 74/93 - nikon-ka 20.04.08, 22:28 Grace nie jest bardzo rozciągliwe, w tango to zależy od koloru (nie pamiętam dokladnie, który kolor jak się zachowywał, ale na pewno niektóre były bardziej rozciągliwe niż inne). W rio celowałabym raczej w 65F niż FF, ma naprawdę duże miseczki. Odpowiedz Link
sohee 73/88 moja mama 20.04.08, 19:45 Mam jeszcze pytanie o rozmiar stanika dla mojej mamy. Obecnie nosi ona 70C glownie z Triumpha z lekko usztywnianymi miseczkami i jest srednio zadowolona. Chociaz mowi, ze nie wyobraza sobie rozmiaru pod biustem 65 bo ten ktory ma obecnie lekko jej sie wpija (zostaja slady na skorze). Oprocz tego obwod 70 nie podnosi sie na plecach do gory tylko ciagle zachowuje dobra pozycje. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/88 - sohee - mama 20.04.08, 22:31 A z czego dokładnie mama nie jest zadowolona? Łatwiej będzie pomóc wiedząc w czym problem :). Miseczkę powinna brać rozmiar większą. Jeśli upiera się przy zostaniu przy 70tkach to raczej 70D niż 70C. Ale powiedz mamie, że za małe miseczki ciągną obwód do przodu, przez co wydaje się on bardziej ciasny niż jest w rzeczywistości. Kiedy spróbuje założyć dobrą miseczkę, to możliwe, że jednak zdecyduje się zmierzyć jakąś 65tkę :). (wtedy niech próbuje 65E) Odpowiedz Link
k_linka 92/71 ale........... 20.04.08, 19:46 No wlasnie, w watku rozmiarowym pojawiam sie kolejn raz bo mam watpliwosci. Jak sie zmierzylam pierwszy raz wyszlo 91 i 74. Jednak po zastanowieniu trzeba bylo zweryfikowac, bo to nie bylo scisle mierzenie pod biustem, i tak - scisle wychodzi mi 71 (mocny scisk), a maksymalnie scisniete, na samych zebrach 69, ale to juz boli :) Wyliczono mi tutaj (lub na malobiuscastych bo nie moge sie sklasyfikowac) 65(30) F, bylam stacjonarnie i po licznych zmierzonych nabylam jedyny, ktory nie lopotal w miskach/nie sciskal piersi/nie rozciagal sie jak proca/dawal sie dopiac czyli Pllyanne czarna 30FF. W przymierzalni byl idealny. Po kilku godzinach noszenia musialam jednak sciagnac bo masakrowal mi piersi i mostek. Idac za rada farum probowalam odgiac fiszbiny i teraz bol przy noszeniu jest mniejszy ale wieczorem sciagam z ulga, wgniecenia pod biustem widac jeszcze po kilkudziesieciu minutach, a na mostku jak wstaje rano!! Czy jest mozliwe ze potrzebuje wiekszego obwodu? Miski nie sa za male, bo mam jeszcze troche luzu w gornej czesci (dol miseczki ladnie wypelniony). Co mam robic? Wiekszy obwod??? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 71/92 - k_linka 20.04.08, 22:33 Nie ma sensu wydawać pieniędzy na stanik z większym obwodem, dopóki nie ustalisz co dokładnie jest nie tak. Kup w pasmanterii przedłużkę i zobacz czy kiedy ją przyczepisz problem zniknie. Jeśli nie, to pomyślimy nad innymi przyczynami :). Odpowiedz Link
turzyca Re: 92/71 k_linka WAZNE 21.04.08, 11:18 Poczekaj chwileczke. Bo ja tu widze pewna pulapke... Jak obrocisz stanik miseczkami na plecy i bedziesz sie zapinac to zapniesz sie na ostatnia haftke? Z wysilkiem czy jeszcze moglabys miec kolejna i tez bys sie dopiela? Odpowiedz Link
k_linka Re: 92/71 k_linka WAZNE 21.04.08, 17:00 Moge sie zapiac ciasniej, nawet na druga lub ostatnia ale oddychanie jest wtedy strasznie trudne, obwod nie jest wlasciwie problemem, dzis podlozylam sobie wkladke ze starego puszapa na mostek i bylo ok. ANi razu nie poczulam ze mam na sobie stanik:) Mam tylko wraznie po wyciagnieciu tej gabeczki ze moje piersi wyrastaja z mostka zbyt blisko siebie. Czy to mozliwe?? Nie bede chyba musiala chodzic z ta wkladka na stale? A moze powinnam odszyc stanik na mostku? Odpowiedz Link
julia.jan 77/98 20.04.08, 20:22 moj biust szeroko rozstawiony (myslalam ze stad te buly pod pachami), po 7-miesieczym karmieniu mysle, ze wrocil do stanu przed ciaza, dosc jedrny ale sila grawitacji robi swoje... dotychczas nosilam rozciagliwce triumpha (75C albo D), jeden playtex w rozmiarze 75D, Calvin Klein 75C, mialam tez wonderbra, ktorego efekt dekoltowy mnie zachwycal... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 77/98 - julia.jan 20.04.08, 22:36 Żaden efekt w 75tce Cię nie zachwyci :). Taki obwód po prostu za słabo podtrzymuje Twój biust, żeby dać fajny efekt. A 75C czy D to do tego zbyt mała miseczka na 98 cm w biuście :). Kup coś z obwodem 70. Z brytyjczyków polecam 70FF, a jeśli coś w rozmiarówce kontynentalnej, to 70H. Odpowiedz Link
meta_morfoza 76/96,5-97 - help!:( 21.04.08, 13:22 Witam! Po doedukowaniu sie na forum (za którego istnienie wdzięczna jestem Wam strasznie:)) zdecydowałam się zmianę dotychczasowych 75 i 80 C/D na wreszcie właściwy stanik.. Z tabelek wprawdzie wychodzi mi G, ale przy mierzeniu Freyi 65FF okazał sie w sam raz. Udało mi sie w końcu wyszukać na allegro nowy Ballet 65FF, noszę go od AŻ 2 dni;). Ciasny strasznie, nie przeszkadzałoby mi to, gdyby nie zaczął trochę obierać i mam teraz mało estetycznie otartą skórę po bokach, no ale kupię przedłużkę, co chyba pomoże. Moje pytanie dotyczy innej kwestii - miseczki wydaja sie akurat, nie bułkują, fiszbiny leżą gładko i ściśle, obejmują całą pierś; natomiast z pewnościa stanik ten nie zbiera piersi do środka. Zapewne to od noszenia źle dobranych staników tak mi sie piersi niezbyt ładnie na boki rozeszły, ale podobno dobrze dobrany stanik ma to zmienić?? Teraz w Ballecie "patrzą na boki" i wygląda to moim zdaniem nie najlepiej. Poradźcie, bardzo ładnie proszę, czy warto go nosić? Chodzi mi o to, czy on, skoro dobrze trzyma piesi i ma dobrany rozmiar, jest ok, czy też nie poprawi nic skoro nie zbiera ich do środka, a może nawet utrzyma i pogłębi kształt? Nie podnosi też piersi za bardzo i mam wrażenie, ze jakby je leciutko spłaszcza od góry? (może dlatego, że full cup?). Nie wiem czy wystarczająco jasno piszę, ale mam nadzieję, że poradzicie:) Mam niestety zerowe doświadczenie w tej kwestii:( Odpowiedz Link
the_mariska Re: 76/96,5-97 - meta_morfoza - help!:( 21.04.08, 15:11 Fullcupy niestety mają to do siebie, że nie zbierają piersi do środka, tylko nadają im bardziej naturalny, szeroko rozstawiony kształt. Nie jest to wadą, niektórym taki wygląd bardzo pasuje, bo optycznie wyszczupla sylwetkę i zwęża talię. Obcieranie po bokach może być paradoksalnie kwestią nie zbyt ciasnego obwodu, a za małej miseczki. Nie przekonasz się czy tak naprawdę jest, jeżeli nie spróbujesz przymierzyć 65G (brytyjskiego). A jeżeli szukasz modeli zbierających piersi mocno do środka, najlepiej w tej kwestii sprawdzają się modele o kroju plunge, wielką popularnością cieszą się też ostatnio balkoniki marki Masquerade, zwłaszcza model Antoinette. Tyle, że ten akurat model jest dość ścisły, więc spokojnie mogłabyś go zamawiać w 70F. Odpowiedz Link
meta_morfoza Re: 76/96,5-97 - meta_morfoza - help!:( 22.04.08, 15:24 dzięki za odpowiedź;) już się zaczynam przyzwyczajać do tego, jak full cup kształtuje biust:) Za jakiś czas zainwestuję w inny model, ale czekam, czy biust będzie migrował. Czy to się zawsze dzieje, jeżeli nosiło się wcześniej źle dobrane staniki?? Bo przecież z tabelek to mi już teraz wychodzi G (przy 65), a to FF jest dobry:( niepojęte. Muszę to G jednak sprawdzić!:) a Antoinette jest śliczny, tylko go już nigdzie nie ma.. pozdrawiam! Odpowiedz Link
ilonsa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 20.04.08, 21:11 pod biustem 95, biust 114. Jestem w 8 miesiącu ciąży i obecnie wszystkie stare staniki mam zbyt małe. Potrzebuję stanika do karmienia- dzisiaj mierzyłam 85E- bod biustem był ciasny a miseczka mała, a 90E podchodził mi pod łopatki i w ogóle nie trzymał biustu... Poproszę o rozmiarówkę zarówno brytyjską jak i polska. Z góry bardzo dziekuję. Odpowiedz Link
besame.mucho 95/114 - ilonsa 20.04.08, 22:40 Obwód 85 przy wystarczająco dużej miseczce powinien być w porządku (za mała miseczka ciągnie obwód do przodu powodując wrażenie, że jest bardziej ciasny niż w rzeczywistości). Z brytyjczyków spróbuj 85F (czyli 38F). Z polskich firm - 85G lub H. A po dokładne porady dotyczące staników do karmienia i ich rozmiarówki zajrzyj do tego wątku. Odpowiedz Link
magataa 70/93 20.04.08, 21:54 To i ja dziewczyny poproszę o pomoc w niedoli. Szukanie stanika to dla mnie trauma!!! Oszczędzając Wam całą historię :) obecnie kupowałam staniki 75E (do niedawna nawet D, ale jakoś mi się przytyło chyba i poszło w biust, zawsze idzie w biust, oj nienawidzę tego!!!). Nie mam idealnego stanika. Najlepszy ostatnio był kupiony z kolekcji Samanty, 75E i tylko w tym jednym jakoś się ten mój biust układał. Zawsze mi podjeżdża tył i zawsze coś wycieka. Największym problemem są buły, które się tworzą na górze miseczek. Paskudne wycieki. Przez co w ogóle nie czuję się swobodnie, pewnie itd. Boczki też czasem, te pod pachami, wyciekają. Biust mam ciężki i dość chyba rozlazły. Skoro tak sobie pięknie wycieka tu i tam. Zmierzyłam się według Waszych rad. Pod biustem 70, biust 93. Bardzo proszę o oszacowanie mojego rozmiaru. Z góry dzięki!!! Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/93 - magataa 20.04.08, 22:45 Jesteś stuprocentowo pewna tych 93 centymetrów :) ? Bo jak nad 75E Ci się robią buły to ja bym Ci dała co namniej 96. No, ale nikt nie jest w pełni taelkowy, to raz, a ja nie jestem specjalistką od Samanty, to dwa. Twój biust nie ma szans fajnie wyglądać w 75tkach. Ten obwód jest szerszy niż Twój obwód pod biustem, więc nic nie podtrzymuje, piersi radośnie dyndają sobie na ramiączkach. Spróbuj przymierzyć staniki o obwodzie 65. W brytyjskiej rozmiarówce celuj w 65FF lub 65G (w angielskich sklepach te rozmiary nazywają się 30FF / 30G). W polskiej rozmiarówce to 65J, więc polskie staniki możesz raczej zignorować. Odpowiedz Link
magataa Re: 70/93 - magataa 30.04.08, 08:14 Bardzo dziękuję, za pomoc! Źle się wyraziłam, w Samancie mi się buły nie robią, przynajmniej na górze. Wycieka mi dołem jak się poruszam, ale to już wiem, że obwód zły dobrałam. Ba, całe życie zły dobierałam. Buły mi się robią w każdym polskim staniku. Ale zakupiłam ostatnio na Allegro (pewnie u którejś z Was :) ) biustonosz Playtex. 65FF. I też malutkie bułki mam, więc chyba jednak będzie to G. Ale już w tym komfort noszenia nieporównywalny!!! Dzięki wielkie. Odpowiedz Link
mrs_p Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 21.04.08, 08:16 Witam, moje wymiary to pod biustem 76/ 99 w biuście. Z tego co zdołałam tutaj samodzielnie wyliczyć wychodzi mi jak nic brytyjskie 65GG (30GG)a polskie 65L. Czy moje obliczenia są poprawne? Bo jakoś nie chce mi się w nie wierzyć... POzdrawiam Odpowiedz Link
aadrianka 76/99 mrs_p 21.04.08, 09:04 Niewiarygodny wydaje się obwód czy wielkość miseczki? Pamiętaj, że staniki produkowane są z rozciągliwych materiałów, więc stanik musi mieć węższy obwód, niż Twój pod biustem, inaczej nie będzie spełniał swojej funkcji. A literka - cóż, to tylko literka:) Przy bardzo podobnych wymiarach (2 cm w biuście mniej) noszę 30G/30GG. Tobie wychodzi eleganckie tabelkowe 30GG i w okolicach tego rozmiaru możesz rozpocząć poszukiwania. Może się też okazać, że pasuje na Ciebie ścisłe 32FF. Albo bardzo rozciągliwe 28HH. Odpowiedz Link
the_mariska 76/99 - mrs_p 21.04.08, 14:48 65GG ma szansę być dobre. Z bardziej ścisłych staników możesz spróbować na początek też 70FF, żeby powoli oswoić się ze ścisłymi obwodami (tutaj poczytaj sobie wątek o rozciągliwcachi ściśliwcach). Rozmiarówka polskich firm jest dość nierówna, więc najlepiej napisać mejla do producenta z zapytaniem o konkretny model (wbrew tabelkom w niektóych modelach może na ciebie pasować 65J, w innych 65K). Przejrzyj sobie też wątek staników polecanychjako pierwszy i o prawidłowym dobieraniustanika. Odpowiedz Link
kina2807 75(76)/93 21.04.08, 14:52 Witajcie, to mój pierwszy post na Lobby. Chciałabym w końcu kupić stanik w odpowiednim rozmiarze dla mnie. Czyli w jakim? Pomóżcie proszę. Jaki model stanika nadawałby się na ten pierwszy, tak aby wszystko ładnie "wyemigrowało" na miejsce? Myślałam o Freya Arabella. Podpowiedzcie coś :) Dziękuję Odpowiedz Link
the_mariska Re: 75(76)/93 21.04.08, 15:03 Freya Arabella jest dość kapryśnym stanikiem - ma bardzo rozciągliwy obwód i duże miseczki, do tego nie wszystkim pasuje. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś spróbowała, może tobie akurat podpasuje idealnie. Ze względu na jej wyjątkową rozmiarówkę, spokojnie możesz brać na początek Arabellkę w rozmiarze 65F, a być może nawet 60FF lub 60G (najlepiej zamówić kilka rozmiarów i porównać jak leży, a niepasujące odesłać). W większości brytyjskich staników lepszy będzie raczej rozmiar 65FF. Gdy trafisz na jakiś wyjątkowo ścisły (tutaj masz spis ścisłychi rozciągliwych staników</a>) możesz zaryzykować 70E. TUTAJ możesz poczytać sobie o stanikach polecanych jako pierwszy dobrze dobrany, ale zasadniczo nie ma co do tego większych ograniczeń - ważne jest tylko żebyś kupiła stanik miękki na fiszbinach bo tylko w takim można ocenić czy dobrze leży. Odpowiedz Link
kina2807 Re: 75(76)/93 21.04.08, 15:18 Dzięki za odpowiedź. A jeśli na pierwszy wybrałabym Rio bądź Millie, to czy rozmiar 65 FF byłby dobry? Odpowiedz Link
the_mariska Re: 75(76)/93 21.04.08, 15:24 Rio też ma duże miseczki, więc raczej 65F. Millie już możesz brać 65FF ;) Odpowiedz Link
abal2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 21.04.08, 17:44 Zmierzyłam się zgodnie z zaleceniami, wyszło 67/88. Dotychczas kupowałam 70C, obwód był za luźny, ale udawało mi się znaleźć w miarę dobrą miseczkę (nad miseczką robiła się mała "bułeczka", zaś środek stanika był często źle wypełniony), szczególnie jeżeli była to typu bardotka, bądź jakaś bardziej odkryta. Zgodnie z tabelą rozmiarów zamówiłam Freyę w rozmiarze 60FF, modele Retro oraz Maisie. Oba są zdecydowanie za duże, z tym, że Maisie jest cała zdecydowanie za duża, druty pomiędzy miseczkami niesamowicie wżynaja mi się w skórę, natomiast w Retro środek jest mocno pusty, ale mam wrażenie, że górna część miseczki obciska mi pierś. Pojechałam do Gorseterii, był tylko model Arabella. 60E miał nadal za duże miseczki, natomiast w 60DD środek miseczki nie był do końca wypełniony, zaś jak zwykle zrobiła się nad miseczką "bułka". Teraz będę odsyłać zamówione modele i zastanawiam się jakie zamówić i w jakim rozmiarze? Preferuję modele z fiszbinami i najlepiej usztywnione. Odpowiedz Link
guga2000 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 21.04.08, 18:01 Witam! Do tej pory wdawało mi się że potrafię dobrać jako tako biustonosz do mojego (OGROMNEGO)biustu,ale jak poczytałam wasze opinie na ten temat to się przeraziłam i stanowczo stwierdzam że się mylę i to bardzo. Mam 74cm pod biustem na wydechu i 101 cm w biuście a w biustonoszu 99 cm. Kupuję biustonosze firmy Dallia rozmiar 75/F oczywiście po pewnym czasie w obwodzie robią się za luźne nie mówiąc o tym że szelki się rozciągają z powodu ciężkiego biustu. Mam 164 cm wzrostu i ważę jakieś 58kg.W tej sytuacji jaki powinnam kupować rozmiar?! Odpowiedz Link
rosalianka Re: 73cm 94 cm 21.04.08, 22:37 Chciałam prosic o pomoc w wybraniu odpowiedniego nr stanika. Mam 73 cm pod bistem(mierzone ciasno) i 94 w biuście(mierzone normalnie). Dziękuje za pomoc. Może wreszcie zaczne nosić coś co mi sie pozwoli lepiej poczuć, panie w sklepach nie najlepiej potrafią pomóc:/ Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/94 - rosalianka 21.04.08, 22:40 Polecam brytyjskie 65FF, czyli polskie 65H. Odpowiedz Link
rosalianka Re: 73/94 - rosalianka 21.04.08, 22:42 dziękuje za hm błyskawiczną odpowiedzć:) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/94 - rosalianka 21.04.08, 22:53 Nie ma sprawy, akurat się dopisałaś podczas mojego maratonu odpowiadania w wątku rozmiarowym ;). Odpowiedz Link
besame.mucho 74/101 - guga2000 21.04.08, 22:38 Dziewczyno, jaki tam ogromny biust. 74 na 101? Zwykły rozmiar :). Ramiączka Ci się rozciągają nie od ciężkiego biustu, ale od beznadziejnego obwodu :). Jak biust na nich musi dyndać to i od malutkiego i leciutkiego by się rozciągnęły. Spróbuj przymierzyć coś w brytyjskim rozmiarze 70G. A po małej migracji zejdziesz pewnie do 65H :). Odpowiedz Link
charissa Re: 74/101 - guga2000 23.04.08, 15:25 a ja choć z mniejszym doświadczeniem , acz podobnymi wymiarami (73 pod biustem ale bardzo mocno sciśliwie i 102 w biuście) radzę od razu strzelać w 65 :) Moje Panache jak je zobaczyłam to mnie przeraziło (nagle miseczka H) i myślałam, że nie zapnę, ale się udało. Pierwsze dwa dni nie były miłe, ale potem już ok. Teraz jak mam dobry dzień to na środkową haftkę zapinam (po 3 tygodniach około). Przed podjęciem decyzji odnośnie zakupu stanika wyszukaj sobie opinie na jego temat na forum, niektóre modele są bardziej inne mniej rozciągliwe i trzeba modyfikować rozmiary. Ponoć panache tango II i freya rio to takie zestawy na początek, gdzie rozmiar kupuje się taki jak wychodzi z przelicznika Odpowiedz Link
guga2000 Re: 74/101 - guga2000 23.04.08, 19:51 Dziękuję za informację to miło wiedzieć że nie jest się samej z tym wielkim problemem:)Na razie zamówiłam freya rio 70/FF od czegoś przecież muszę zacząć.Ale na pewno będę potrzebowała jeszcze wielu rad. Odpowiedz Link
besame.mucho 67/88 - abal2 21.04.08, 22:35 A pamiętałaś o tym, żeby zakładając stanik dokładnie wygarnąć wszystko spod pach do miseczek? Spróbuj zmierzyć coś z Panache, może nie pasuje Ci kształt Freyi - Panache jest płytsze, ale szersze. Może taki kształt miseczek będzie Ci bardziej odpowiadał. Aha - daruj sobie na początek usztywniane staniki, łatwiej ustalić rozmiar na miękkich. A jak już ustalisz to zaczniesz się bawić w usztywniane. Odpowiedz Link
abal2 Re: 67/88 - abal2 21.04.08, 23:06 Szerzej już nie może być, to 60DD z modelu Arabella Freyi było co do szerokości miseczki w sam raz, tylko ten krój..., gumka znajdująca się u góry miseczki wpinała się w pierś. Zastanawiam się, czy coś o innym kroju byłoby lepsze. Natomiast 60FF Maisie ma zdecydowanie za szerokie miseczki i wpinające się w skóre druty pomiędzy piersiami. Dokładnie wygarnęłam wszystko spod pach, a miałam wrażenie, że do jednej miseczki zmieszczą mi się dwie piersi. Zauważyłam, że lepiej leżą na mnie staniki, które mają węższe miseczki. Od samego początku, czyli już 12 lat noszę za szerokie biustonosze i moje piersi są przesunięte na boki, dlatego szukam czegoś, co zbierze je do środka. Zastanawiam się nad modelem Freya Jeanie w rozmiarze 60DD. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 67/88 - abal2 21.04.08, 23:09 Między 60DD a 60FF jest duża różnica, nawet biorąc pod uwagę, że Arabella to dużomiseczkowiec :). Jeśli Arabella 60DD Ci bułkuje, to spróbuj tę Jeanie kupić w 60E - Jeanie ma mniejsze miseczki niż Arabella, 60DD raczej będzie za małe. Odpowiedz Link
aident 81/99 21.04.08, 18:17 Witajcie drogie Doświadczone! Czytuję, studiuję i wdrażam wiedzę z LB i Stanikomanii od jakichś 2-3 m-cy. Od razu się uzależniłam! Zgodnie z Waszymi zaleceniami zakupy nowych staników starałam się robić rozsądnie... Zaczęłam w marcu. Choć było to POTWORNIE trudne- drżałam z radości, że w końcu będę miała dobrze dobrany BH! I na początku było super-wymiary 83/105; informacje od Was+przeliczenia+bra-fitter+tabele= nabyć 75F. Pierwszy był Avocado Havana. Pancerne więzienie, które z czasem okazało się być superwygodne. Może trochę za grube (aha, do nawrócenia nosiłam 75-80-85B triumpha itp.Oczywiście wyglądało tak, jak tu opisałyście). Po Avocado zakupiłam inne 75F: Panache Harmony, Freyę (nie znam modelu,z Allegro) i m&s. Ten ostatni od razu okazał się za wielki! Panache-super. Tylko coś mi góra odstawała. Wyregulowałam ramiączkami. Było ok, ale teraz znów odstaje i wbijają mi się fiszbiny pod pachy. A przy pachach obciera. Aha, i robi się coś, czego nie rozumiałam jak czytałam w opisach-tkanina nad fiszbiną przylega do ciała, ale nie ma tam piersi! jest wyżej! Rany, ale opis! Wybaczcie, trudny to język;) Natomiast nie jeździ-pięknie tkwi na swoim miejscu. Freya-odstaje mi górna połowa stanika, za to fiszbiny wbijają się w mostek. I nigdzie indziej-dlaczego? Wnioskuję, że staniki są za duże. Pisałyście o migracji, ale żeby tak szybko? Teraz mam 81/99. Czy dobrze sprawdziłam- mam nosić 34E? Bra-fitter (chwała twórczyni!) powiedział mi, że rozciągliwce mam mieć 32 FF. Dlaczego nie F? I proszę o radę- jaki model teraz najlepiej kupić? Czy można określić ile czasu biust potrzebuje na "odnalezienie się"? I we Freyi i w Panache, poza tym co opisałam, czułam się dobrze, więc chyba nie jestem konkretnym typem. Bardzo podoba mi się Arabella, zaraziłyście mnie też Aragonem i Antoinette. Czytałam o Polce, ale się w końcu pogubiłam-wypadają te miski mniejsze, czy nie? Krótko mówiąc, bardzo proszę o poradę. I przepraszam za długaśny wywód- chyba zbyt późno piszę... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 81/99 - aident 21.04.08, 22:45 Na takie pytania jak to, czy miski są regularne czy mniejsze - trudno odpowiedzieć. Poza Rio nie znam modelu, w którym wszystkie użytkowniczki by się zgadzały :). Większość twierdzi, że Polka ma małe miseczki, ale część dziewczyn kupuje standardowy rozmiar i pasuje. Na wymiary, które podałaś powinno pasować 75E i 70FF. (FF, a nie F, bo nie ma literki EE :). Później wszystkie literki są zdublowane, dlatego 75G zazwyczaj przelicza się na 70H itd - przeliczenie jest o dwie miseczki G-->GG-->H. A nie ma EE, więc wychodzi to E-->F-->FF) Obcieranie pod pachami często wynika z tego, że stanik jest wysoko zabudowany, a właścicielka ma wysoko umieszczony biust - materiał nie ma się gdzie podziać więc wbija się w pachy. Trzeba szukać bardziej wyciętych pod pachami modeli. Odpowiedz Link
aident Re: 81/99 - aident 29.04.08, 18:24 Przepraszam że po takim czasie się odzywam i bardzo dziękuję! Czyli spokojnie kupuję Rio i szukam na forum info o wycięciach pod pachami:) Tak się jeszcze zastanawiam - czy na zdjęciach widać zabudowanie stanika, czy to można określić tylko mierząc? Pozdrawiam Odpowiedz Link
pyziulka 66/82 - 13letnia siostra Pyziulki 21.04.08, 19:37 Tak przy okazji się zapytam, czy to możliwe żeby 13-latka miała rozmiar 60DD (tak wyszło wg polecanej przez was strony z kalkulatorem)?? Jej wymiary to 66/82 (mierzyłam 3 razy :P ), jest strasznie chuda i do tej pory nosiła tylko takie sportowe staniki bawełniane - a wszystkie wiemy jak to sie rozciąga. Może warto w nią zainwestować i kupić jej porządny stanik?? Tylko jaki - ona lubi tylko takie sportowe :/ Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 66/82 - 13letnia siostra Pyziulki 21.04.08, 22:50 Jasne, że możliwe, w wieku 13 lat miałam pewnie spokojnie z 60F, tylko byłam źle ostanikowana :). Zainwestuj, im szybciej siostra zacznie nosić dobre staniki - tym lepiej dla niej. Jeśli lubi proste, sportowe kroje - zrezygnuj z koroneczek i hafcików, kupcie coś w prostym stylu. Może jakieś Kalyani? Tu bardziej dziewczęcy w kwiatuszki: www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/kalyani/balconette-bras/ka85-details.aspx?colour=Violet A tu coś, co może jej się spodobać - dużo bawełny, w prostym, dosyć sportowym, stylu, kilka kolorów do wyboru: www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Refresher Odpowiedz Link
pyziulka Re: 66/82 - 13letnia siostra Pyziulki 22.04.08, 06:45 Dzięki za potwierdzenie,bo moja mama mnie wyśmiała :/ Twierdzi że ona ma A bo przecież taka mała nie może mieć D... Eh, mamy już nie zreformuje, ale w siostrę trzeba będzie zainwestować. Dziękuję za linki, ale na początek poszukam coś w stacjonarnych, choć pewnie na darmo 60 szukać będę :P Do zagranicznych sklepów muszę dojrzeć. Jeszcze raz dzięki Odpowiedz Link
little_roo 70/79 (83 w push up) - szczuplutkie dziewczę 21.04.08, 21:27 I znów ja. Prośba od mojej siostry - żeby pomóc jej dobrać dobry biustonosz. wymiary w tytule. Ona naprawdę ma problem, żeby coś na siebie kupić, bo jest szczuplutka i wszystkie obwody są in my opinion za wielkie :( Jakiego rozmiaru powinnysmy szukać? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/79 (83 w push up) - little_roo (siostra) 21.04.08, 22:52 A mierzyła obwód mniejszy niż 70? Ja bym polecała brytyjskie 65C w bardziej ściśliwych modelach. W rozciągliwcach nawet i 60DD. Odpowiedz Link
tybroksi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 22.04.08, 07:24 Witajcie Piszę po raz drugi, bowiem pierwszy mój post zginął w gąszczu innych zapytań. Zmierzyłam się według Waszych wskazówek i osiągnęłam wyniki: pod biustem 77 cm, w biuście 98 cm (w staniku). Obecnie noszę 80 D. Byłabym wdzięczna za podanie również rozmiaru europejskiego. BARDZO proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho 77/98 - tybroksi 22.04.08, 08:48 Spróbuj brytyjskiego 70FF, a europejskiego 70H :). Odpowiedz Link
tybroksi Re: 77/98 - tybroksi 29.04.08, 14:58 Bardzo dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aadrianka tybroksi 22.04.08, 08:52 Oj, 80 to stanowczo nie obwód dla Ciebie. Jest szerszy od Ciebie i nie ma szansy czegokolwiek podtrzymywać. Sięgnij raczej po obwód 70. W stanikach brytyjskich celuj w 70FF (32FF), pamiętając, że przy zakładaniu stanika trzeba starannie wszystko wygarnąć ruchem masującym do miseczki, następnie wyprostować się i skrócić ramiączka. Może się też okazać, że pasują na Ciebie rozciągliwe 65. Wtedy 65GG (30GG). W rozmiarówce kontynentalnej byłoby to 70I. (I jak Irena). Można znaleźć taki rozmiar np w Gai. Odpowiedz Link
tybroksi Re: tybroksi 29.04.08, 14:59 Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź. Niedługo zdobię pierwsze zakupy... Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
tybroksi Re: tybroksi 29.04.08, 15:16 Zaczęłam od obejrzenia oferty wskazanej przez Ciebie Gai, ale tam nie ma w tabeli ani rozmiaru 70 H, ani 70 I. Gdzie jeszcze mogę poszukać??? Odpowiedz Link
bestla Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 22.04.08, 08:04 Witam, a jaki rozmiar dla mnie? Mam 78cm pod biustem (ciasno na wydechu), oraz 95cm w biuscie(luzno bez stanika). Wczesniej nosilam 75C-zdecydowanie za male miski a w obwodzie za luzny. Mialam okazje mierzyc juz kilka 70 i sa w porzadku ale jaka miseczka? Prosze o rozmiarowke UK jak i kontynentalna. Pozdrawiam Serdecznie Odpowiedz Link
aadrianka bestla -78/95 22.04.08, 08:27 W brytyjczykach spróbuj 70F (32F), pamiętając o prawidłowym założeniu stanika - wygarnięciu wszystkiego starannie spod pach do miseczki i skróceniu ramiączek. Może się też okazać, że pasują na Ciebie rozciągliwe 65G (30G). Wypadasz tak akurat na granicy dwóch miseczek, ale z uwagi na bardzo prawdopodobną migrację biustu lepiej celować w większą miseczkę. W rozmiarze polskim możesz poszukać 70G. Odpowiedz Link
tadaam 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 22.04.08, 09:10 Witam ponownie, pisze tu już ktoryś raz bo mnie szlag trafia no... od czterech miesięcy usiłuję trafić w dobry rozmiar i za chiny nie wiem, co robię nie tak. Mierzyłam kolejno (kupiłam i odsyłałam, dlatego to tyle trwa): Panache Tango Pure 70 G kupione w Polsce - za małe miseczki Panache Tango II underwired 32 F kupione w Anglii - za małe miseczki Panache Tango Plunge 32 F kupione w Anglii - za małe miseczki Wszystkie z tych staników zapinam na najciasniejszą haftkę więc zastanawiam się czy przy moim obwodzie mogę spróbować 65/30 zamiast 70/32? Czy tylko Panache są tak rozciągliwe? Którego obwodu powinnam się trzymać? Jesli chodzi o układanie się misek to: Plunge - chyba nie ten fason, piersi mam po bokach co wygląda totalnie bez sensu. ZUPELNIE nie ma efektu plunge, biust srodkiem sie w ogole nie styka. Tango II - biust wypływa pod pachami, robią się baaaardzo nieładne bułki. Ja to bym chciała ich wogóle nie miec. Pure - chyba nie ten fason, piersi mam po bokach co wygląda totalnie bez sensu. Jak w plunge. Moje ogólne uwagi: Nie jestem przyzwyczajona do modeli rozsuwających piersi na boki, całe życie noszę plunge, na codzień. każdy Panache jak na razie umiejscawia mi piersi po bokach. Kiedyś miałam balkonetki z Selmarka, podobały mi się. Mam wrażenie, że te miseczki ( w modelach, o których pisałam) są już tylko minimalnie za duże. W tej chwili lezy przede mną paczka którą muszę odesłać do figleaves, na zamówieniu napisałam że prosze o wymianę na Tango II balconette 30 FF i 30 G. Czy to jest dobry pomysł? Czy może zupełnie nie ten rozmiar? Czy może zupełnie nie ten model? Niech mi ktoś pomoże, wiem, że zadałam duzo pytań ale zaczyna mi już brakować cierpliwości... Odpowiedz Link
aadrianka Re: 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 22.04.08, 09:15 Tadaam, a próbowałaś tylko Panache? Możliwe, że po prostu szerokie fiszbiny Panache Ci nie odpowiadają. Spróbuj Freyi - Pollyanny karmelowej 32F (ma raczej regularne miski i ścisły obwód) lub Rio 30FF (Rio jest bardzodużomiseczkowe). Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 22.04.08, 09:36 Tak, tylko Panache jak na razie. Podkreslam, że zawsze noszę plunge. Wy tutaj polecacie jako pierwsze staniki w nowym rozmiarze tylko miekkie. U mnie może być miękki, al emusi zbierać biust do środka, bo ja ogólnie mam obwisły, a te modele, które kupowałam do tej pory zupełnie inaczej wyglądają na mnie niż na modelce. Dla mnie są takie kroje jak Inferno, ale celowo go nie nabywam - wciąż - bo słucham Was i chcę zacząć od miękkiego. tylko, że ta metoda u mnie się chyba jednak nie sprawdza i nie wiem, czy nie kupię jednak tego Inferno. Albo Freya Retro Plunge - to sa moje typy. Tylko jaki rozmiar???? Odpowiedz Link
aadrianka Re: 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 22.04.08, 09:47 Tadaam, stanik miękki w dobrym rozmiarze i fasonie też zbiera. Retro na początek odradzamy, zwłaszcza że masz takie problemy z trafieniem w rozmiar. Mi Panache też biustu nie trzymało wcale, a z Freyą się lubimy:) Pollyanna zbiera bardzo ładnie. Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 22.04.08, 09:50 Pollyanna, Rio - jeszcze jakieś typy dla mnie? Miękkie ale robiące dekolt... I rozmiar? Brytyjczyki 30 FF? Czy 32 F? ten ostatni rozmiar, jak mówiłam, w Panache się nei sprawdził :( A może G? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 22.04.08, 16:24 Czekaj czekaj, bo ja nie wiem o co chodzi. Najpierw piszesz: "Panache Tango Pure 70 G kupione w Polsce - za małe miseczki Panache Tango II underwired 32 F kupione w Anglii - za małe miseczki Panache Tango Plunge 32 F kupione w Anglii - za małe miseczki" A potem: "Mam wrażenie, że te miseczki ( w modelach, o których pisałam) są już tylko minimalnie za duże." To jak? Z tego, że niżej piszes o wypływaniu biustu z miseczek wnioskuję, że raczej za małe. A jak 70F i 70G jest za małe, to nie ma szans, żeby 65HH było dobre. No way. 65G to minimalna miseczka w takim wypadku, a możliwe, że lepiej większa. Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 23.04.08, 10:50 Oczywiście, że tam mialo być "za małe" Ale Pomierzyłam te staniki jeszcze wieczorem, dopiero dziś odesłałam. Mam puste miejsca nad fiszbinami, w dole biustu... choćbym nie wiem jak ten cyc układała... ??? Górą wychodzi, dołem go nie ma. Łał Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 11:43 A tyś sobie te staniki porządnie podciągnęła pod sam biust? Nie zakłasadz ich po prostu za nisko? Jeśli zakłądasz dobrze to wniosek tylko jeden - kształt miseczki niekompatybilny z kształtem biustu. Ja tak często mam w Panache - dół pusty a górą buły. Po prostu Panache robi płaskie i szerokie miseczki, jakby mój biust miał wypełnić cały dół, to musiałby zupełnie zmienić kształt (zchować tę samą objętość, ale być szerszy i mniej wystający w przód). A nie chce tego zrobić, więc po prostu w Panache go z reguły nie pakuję :). Więc polecam Ci (jak już zresztą polecała Aadrianka) Freyę. Fiszbiny są węższe, więc miseczki głębsze - w związku z tym biust o wąskiej podstawie wypełnia dół miseczek nie będąc rozpłaszczanym. Spraw sobie jakiegoś miękkiego plandża, jak Arabella czy Zeta i zobacz jak się w nim czujesz. Wypróbuj rozmiar 30G albo GG (Arabella w GG to już balkonik, a nie plunge, ale na przykład Myrtle w GG wciąż jest plandżem :) ). Aaa, i wybacz, strzeliłam wyżej wprowadzającą w błąd literówkę! Napisałam: "A jak 70F i 70G jest za małe, to nie ma szans, żeby 65HH było dobre. No way. 65G to minimalna miseczka w takim wypadku, a możliwe, że lepiej większa." Oczywiście miałam na myśli, że nie ma szans, żeby dobre było 65FF, bo wcześniej pisałaś, że chcesz wypróbować taki rozmiar :). Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 11:50 No właśnie mam to samo, dół pusty a górą buły. Znaczy, kwestia Panache. Szkoda, bardzo mi się te staniki podobają. Na pewno dobrze zapakowałam biust, po Waszych opisach jestem wyczulona, stanik nie był za nisko. A o co chodzi z tymi bułkami pod pachami? We wszystkich moich dotychczasowych , i w tych Panache też, pod pachami mam OGROMNE buły. Oglądam zdjęcia modelek w biustonoszach i kurde, one nie mają - i to nie dlatego, że są szczuplejsze ode mnie :) Te staniki na zdjęciach są zabudowane bokiem tak, że jak stoję z opuszczonymi rekami, stanik dotyka ramion, nie widac spod niego ciała. A u mnie widać, i to sporo, obrzydliwe buły :( I też nie wiem, o co chodzi... I też się zastanawiałam, skąd Ci się wzięło 65HH :) Czyli, podsumowując, strzelam w brytyjskie 30G a polskie 65H, tak? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 12:01 Modelki to pewnie nie mają buł, bo im je wycinają fotoszopem ;). Ale są też i niefotoszopowane kobiety, które nie mają buł - to te, które od dawna noszą dobre staniki. Buły powstają przez źle dobrane rozmiary. Kiedy ma się już dobry rozmiar, trzeba te buły zagarniać do miseczek, i po pewnym czasie okazuje się, że to był taki zabłąkany biust, który wraca na swoje miejsce. Brytyjskie 30G może być okej (ale nie na pewno, waham się między 30G a GG...). W polskich to różnie bywa, małe obwody z większymi miseczkami to głównie Avocado i Melissa, a oni mają rozmiarówki z kosmosu ;). Trudno dokładnie określić, trzeba się nabiustnie przekonać. Ja nosząc brytyjskie 30G nie zmieściłam się w żadne avocadowskie 65H, brałam 65J. Tadaam, a Ty przypadkiem nie jesteś z jakiegoś miasta, w którym masz dobry sklep (Intimo w Krakowie, Peachfield w Warszawie, Karoline w Zielonej Górze, itd) w którym byś sobie spokojnie mogła więcej staników pomierzyć? Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 12:10 Wrocław okazuje się jednak zapadłą dziurą :( Besame, a jak Ty sobie ustaliłaś 30G to potem w ciemno możesz kupować taki rozmiar w brytyjskich sklepach? Bo mogę sobie pozwolić na kupno dwóch staników naraz (do mierzenia, np 30 G i GG naraz), ale nie więcej. I moje poszukiwania trwają już 4 miesiące, a ja dalej chodzę w 75 D :( Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 12:20 Niestety muszę Cię rozczarować - producenci nie wpadli na to, żeby porządnie trzymać rozmiarówkę. A ja, podobnie jak być może Ty, jestem na pograniczu 30G i 30GG, więc w ogóle jest cyrk na kółkach. Do tego powinnam raczej nosić 60tki, a nie 65tki, ale te mają w moim rozmiarze zbyt zabudowane miski, które fiszbinami sięgają mi na plecy, a krawędziami miseczek tną pachy na pół, więc ograniczam się do ściśliwych 65tek. Czyli zabawa na całego ;-). To niestety nie jest tak, że jak ustalisz rozmiar to ZAWSZE będzie on pasował. Ale najważniejsze żeby go ustalić. A wtedy jest już łatwiej, bo w końcu po to mamy to forum, żeby wymieniać się informacjami na temat konkretnych modeli. Kiedy wiesz już, że Twój najczęstszy rozmiar to, powiedzmy, 30G - zaczynasz dokładnie czytać wątki producenckie przed kupieniem stanika. Upatrujesz sobie na przykład Freyę Rio. Wchodzisz w temat Freyi i czytasz, że ma dosyć ciasny obwód. Więc już wiesz, że obwodu nie musisz bardziej zaniżać, bierzesz standardowe 30. Ale dalej czytasz, że ma ogromniaste miski, spokonie o rozmiar większe niż inne staniki. No i wtedy wiesz, żeby zamówić 30FF, a nie 30G :). Mamy tu ogromną bazę informacji, prawie o każdym staniku (no, chyba że o nówkach, których jeszcze nikt nie zdążył wypróbować) można coś znaleźć i przeczytać :). A to dużo ułatwia. Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 12:24 To też czytam już czwarty miesiąc - i namawiam znajome :) Ok, o Rio już czytałam. A jesli chodzi o usztywniane plunge? Bo pytałam ale nie było odpowiedzi. Np Inferno. Jesli ustalę rozmiar na 30 G to trzymać się go czy z zasady usztywniane brać np o miseczkę wieksze? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 12:27 Większość osób bierze usztywniane o rozmiar większe. Z tym, że z nimi jest taki problem, że robią je z reguły do G. Więc czasem nie da się wziąć tego większego, niestety. Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 - tadaam 23.04.08, 12:32 Ok więc mniej więcej wiem już, na czym stoję. Zamawiam 30 G zamiast F i zobaczymy :) Serdeczne dzięki :) Odpowiedz Link
tadaam Re: 78/96 po raz piąty, ciągle nie ten rozmiar 22.04.08, 09:57 I jeszcze jedno - Polyannę własnie obejrzałam, jest za mocno zabudowana u góry, będę miała pusto w miseczkach :( Nie dla mnie. Według jakiego klucza dobiera się potem plunge? Załózmy, że trafię wreszcie w rozmiar w miekkich i załózmy, że będzie to 30 FF. Plunge kupuje się w tym samym rozmiarze? Czy w związku z tym, że one są slightly padded, bierzemy wiekszą miseczkę? I jesli tak, to o ile? Odpowiedz Link
aserath Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 22.04.08, 11:09 Witam wszystkich, proszę o pomoc czy dobrze określiłam rozmiar stanika. obwód pod biustem- 81cm w biuscie - 101 czy dobrze obliczyłam ze powinnam mieć 75F polskie (34F bryt)? Zależy mi także na polskiej numeracji. do tej pory nosilam 80C i NIGDY nie było mi wygodnie (teraz się nie dziwię :/ Odpowiedz Link
aadrianka 81/101 aserath 22.04.08, 11:31 Brytyjskie 34F to nie jest polskie 75F. Obwód 34 odpowiada obwodowi 75, racja, ale literki już idą inaczej - w brytyjskiej B, C, D, DD, E, F, FF itd, w polskiej B, C, D, E, F itd bez podwójnych literek. Do tego miseczki brytyjskie rosną o cal, czyli ok 2,5 cm, a kontynentalne o 2 cm. Do rzeczy: brytyjskie 75F (34F) na początek wydaje się dobrym wyborem. W rozmiarówce polskiej jest to mniej więcej 75H. Odpowiedz Link