Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 2

• luincir Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 - czy to tak powinno być? 11.06.08, 09:07
      Kupiłam mój pierwszy "dobry" stanik w sklepie stacjonarnym, panie pomogły mi w wyborze i niby z rozmiarem wszystko jest ok... Ale liczyłam, że w dobrym staniku mój biust zamieni się w krągłe jabłuszka, a efekt przypomina raczej niekształtne gruszki :( W sensie, piersi są podniesione, ale szeroko rozstawione i trójkątne, wyglądam, jakbym wcale nie miała na sobie biustonosza. Model, o którym mówię, to Fantasie Gabrielle, rozmiar 65F (moje wymiary 67/87), niestety, nie umiem dojść do tego, czy to fullcup czy balkonetka. Chciałabym wiedzieć, czy w tym biustonoszu piersi naprawdę mają wyglądać aż tak naturalnie, czy to taka "moja uroda", czy może piersi jezcze się "ułożą", czy też miseczka może być zbyt głęboka i nie trzyma dobrze (tj. na przykład ten model po prostu nie jest dla mnie, bo mniejsza miseczka już bułkowała, a tu taki efekt)? Mam nadzieję, że piszę w dobrym wątku.
      • jaagna Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 - czy to tak powinno być? 11.06.08, 09:36
        Mozesz cyknąć sobie zdjęcia i wysłać do Galerii? Dziewczyny postawią ci wtedy diagnozę ;-)
        Dla ciekawości spytam: w którym sklepie kupowałaś? podaj nazwę.

Zastanawiam sie, dlaczego przy twoim obwodzie 67 cm dostałas staniczek 65 - nie jest za szeroki? No i dosyc dużą miskę (z tabeli wychodzi, ze przy owodzie 65 powinnas mieć miskę DD - ale moze masz bardzo jędrny biust "wychodzący" poza rozmiary tabelkowe). Czy obwód biustonosza da sie odciagnąć od tułowia? Jak bardzo? Na którą haftkę się zapinasz (najciasniejsza, najluźniejszą i jak mocno mozesz wtedy odciagnąć obwód).
        Przy twoich wymiarach pod biustem wzięłabym jednak 60 - ale z odpowiednio przeliczona miseczką (niby 60G, ale jeśli miseczki są np. za duze, to całe to wyliczanie po prostu się wali.)
        Szeroko rozstawione miseczki też moga być objawem za szerokiego obwodu, a kształt piersi zbliżony do gruszki może świadczyć o za duzej miseczce (pierś sobie wisi). Ale na 100% nie dam głowy.

Poczytaj o Galerii (wątek przyszpilony), zrób zdjęcia wg wytycznych tam zawartych, wyślij - a my Ci pomożemy. :-)

Głowa do góry!
        • luincir Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 - czy to tak powinno być? 11.06.08, 10:50
          Dziękuję za tak szybką odpowiedź :) Zrobiłam dwie rzeczy - po pierwsze, spróbowałam zapiąć biustonosz ciaśniej - i spokojnie udało mi się dopiąć na najciaśniejszej haftce. Co mnie zdziwiło, fiszbiny, wcześniej wbijające się w mostek, teraz stały się niewyczuwalne - czyli że obwód chyba jednak faktycznie był za luźny (wyczytałam w poprzednich postach, że ból był - wbrew pozorom - objawem zbyt szerokiego, a nie zbyt ciasnego obwodu?). Druga rzecz, to zrobiłam po obu stronach malutkie zaszewki - dół miseczki i szerokość fiszbiny była dobra (w mniejszej misce wylewała mi się prawa pierść, a w większej stanik się marszczył), ale górna koronka, bardzo elastyczna, była jakaś nienaprężona - "złapałam" ją przy ramiączkach i... piersi z gruszek zmieniły się w jabłuszka. Mam nadzieję, że taki "zabieg" nie powinien mieć przykrych konsekwencji? Nic się nie zbułkowało, a gdyby biust postanowił jeszcze migrować, to zawsze mogę koronkę spowrotem puścić.
          A jak tylko poczta przestanie strajkować, spróbuję zamówić coś z proponowanych rozmiarów w internecie - będę szukać już tylko w sześdziesiątkach (chyba, że coś będzie oznaczone jako wyjątkowy ściśliwiec) ;)
    • reno12 melissa 75H karmnik - marszczy się u góry 13.06.08, 12:44
      Kupiłam dwa modele w r. 75H. Moje wymiary to 83/103. Obwód jest ścisły ale bez
      przesady, mogę go trochę odciągnąć. Generalnie leży całkiem fajnie, chociaż
      mógłby bardziej piersi zbierać do środka. Jednak u góry marszczy się, jest
      wyraźnie trochę miejsca - za duża miska? Wcześniej nosiłam źle dobrane rozmiary
      (90C ...), może to dlatego? Wymienić? Na jaki rozmiar?
      • reno12 na co wymienić 75H melissy (0118)? 16.06.08, 21:43
        Wysłałam pytanie do Melissy, jeszcze nie odpowiedzieli więc wkleję też tutaj,
        może ktoś pomoże?

Jeden stanik (model 0102) zatrzymam bo już w nim chodzę ale drugi chciałabym
        wymienić. Oba modele leżą podobnie więc opiszę moje obserwacje z noszenia modelu
        0102, żeby ustalić na co powinnam wymienić model 0118.
        Proszę o pomoc - stanik w obwodzie jest ścisły ale bez przesady, spokojnie mogę
        się zapiąć nawet na najciaśniejszą haftkę. Fiszbiny są jakby za duże - obejmują
        pierś ze sporym zapasem. Kiedy podnoszę rękę do góry, fiszbina celuje za pachę,
        w kierunku pleców. U dołu, przy fiszbinie, stanik nieco się marszczy - jakby
        było tam trochę wolnego miejsca. Marszczy się też góra, koronka, nawet gdy
        piersi są pełne mleka. Po karmieniu marszczenie jest jeszcze wyraźniejsze.
        Trochę obcierał pod pachami na początku, jakby był za bardzo zabudowany.
        Moje pytanie - czy problem leży w obwodzie, wielkości miseczek czy modelu?
        Proszę o radę na jaki wymienić 0118. Moje wymiary - 75/103. Samej trudno jest mi
        ustalić o co chodzi bo zawsze chodziłam w stanikach z za luźnym obwodem.

Nie wiem - wymienić tą 0118 na 75G czy na 70H ?

Jestem teraz pół roku po urodzeniu dziecka, ciągle chudnę więc jeśli już teraz
        jest za duży - za miesiąc będę mogła przerobić na namiot albo parasolkę ...
    • zuzia_8 potrzebuję białego stanika!!! 13.06.08, 13:38
      moje wymiary to 83/101-102
      mam: Freya Rio 70G (dobrana w Peachfield przez p. Marię)
      arabellę czarną 65H,
      masquerade Polka Plunge - 75G :)
      próbowałam Eleanor 65HH, ale obwód za śisły dla mnie i miska za duża.
      strój kąpielowy (peachfield, dobierany na miejscu) - VodkaTini
      Balcony 75G.

no i co teraz??
      zastanawiam się nad Pollyanną i Tango Pure. Tylko jaki rozmiar?
      polly 32GG? a tango 75F? eleanor 32 G?
      help bo zgłupiałam!!!
      • k_linka Re: potrzebuję białego stanika!!! 02.07.08, 13:18
        > zastanawiam się nad Pollyanną i Tango Pure. Tylko jaki rozmiar?
        > polly 32GG? a tango 75F? eleanor 32 G?
        > help bo zgłupiałam!!!

Nosze Polly 30 a mam pod biustem ponad 10 cm mniej niz Ty. Podobno biala jest
        mniej scisla niz czarna (ktora mam) ale nie siadze zeby az tak. Wiec moze raczej
        34 G? Pamietaj ze Polly ma male miski.
        Eleanor pasuje na mnie o miske wieksza i oczko ciasniejsza niz Polly, wiec jesli
        Polly 34 G bedzie w sam raz to Eleanor polecam 32 GG. Eleanor jest
        duzomiseczkowcem ale nie az takim jak Arabella. Obwody moim zdaniem sa
        porownywalnie rozciagliwe.
        na temat Tanga sie nie wypowiem bo sie zupelnie nie znam:)
    • wredulka wąskofiszbinowce...? 13.06.08, 21:49
      Dziewczyny, jestem na etapie poszukiwań tego idealnego, wymarzonego stanika i im
      dłużej szukam tym bardziej denerwują mnie moje stare stanik. Najchętniej
      wywaliłabym wszystkie na śmietnik i zaopatrzyła się w same idealne. Ale szukam
      już chyba trzeci miesiąc i nic :(
      mój największy problem polega na tym, ze wszystkie staniki, które do tej pory
      mierzylam, np FREYA Pollyanna, Maissie - dają efekt, że piersi rozjerzdżają się
      na boki. Ponoć fiszbina ma sięgać do połowy pachy, ale gdy mi tam sięga, to przy
      podciąganiu ramiączek stanik mi się wrzyna pod pachą, co niemiłosiernie naciera
      skórę, no i druga sprawa - jak miseczka tak daleko się zaczyna, to piersi
      zaczynają się spod pachy. po nałożeniu bluzki moje piersi wyglądają jakby były
      dużo większe, rozjechane na boki, kiedy to pomiędzy nimi wiatr hula - tyle miejsca.
      Poradzcie mi, bo zaraz zdurnieję.
      - Czy taki efekt już musi byc? (bo na fotkach na balkonetce też często go
      zaobserwowuję - że piersi sa rozjechane, tzn na swoim poziomie, ale boki piersi
      są dalej niż kończą się żebra)
      - Które staniki mogą tego efektu nie powodować? Podobno freya jest
      wąskofiszbinowcem, więc myślalam, ze one raczej zbierają piersi do środka, a tu
      zonk :(
      - czy po dłuższym noszeniu moje piersi mogą przemigrować się ku środkowi?

Chyba przechodzę kryzys. Siedzę w moim beznadziejnym staniku, wiem że jest zły,
      chce kupić nowy, specjalnie mam na ten cel przeznaczoną kase i stoję w miejscu,
      bo co kupię to wymienić trzeba. a kupować PRAWIE dobrego nie chcę...
      • roza_am Re: wąskofiszbinowce...? 13.06.08, 23:43
        Po pierwsze nie załamuj się, chyba każda z nas w pewnym momencie przechodzi kryzys, to naturalny etap.

Efekt rozstawionych piersi - często jest to wyolbrzymione wrażenie, kiedy przestawiamy się na większy (właściwy) rozmiar. Szczególnie, jeśli w dawniejszych stanikach fiszbiny nie przylegały do mostka. Ja mierzyłam Pollyannę 2 razy i za drugim już tego efektu nie dostrzegałam. Ale nie widząc zdjęcia trudno jednoznacznie ocenić, czy już jest "za bardzo". Może skorzystasz z galerii (wątek przyszpilony)?

Wbijające się fiszbiny - możliwe są 2 warianty:
        - stanik jest dla Ciebie za wysoki pod pachami, wtedy potrzebujesz mniej zabudowanego modelu. Jest kilka wątków na ten temat z parametrami konkretnych modeli,
        - albo obwód jest za luźny i to powoduje obcieranie.

Szerokość fiszbin(ów) - Pollyanna jak na Freyę jest szerokofiszbinowa. Wąskie fiszbiny ma np. Rio (jest też niższe pod pachami). Polecam też nieocenioną tabelę fiszbinową: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=5

Piszesz, że w Pollyannie twoja pierś zaczyna się pod pachą - taki efekt kojarzy mi się ze spłaszczoną piersią czyli z niekompatybilnością. Ale może niech to potwierdzą bardziej doświadczone dziewczyny.
        • wredulka Re: wąskofiszbinowce...? 14.06.08, 10:09
          jak tu się nie załamywać, jak lato za pasem...? :)
          Mierzylam staniczki po kilka razy, chodziłam w nich przez pół dnia i niestety, odesłałam. więc nawet fotek sobie zrobić już nie mogę. Po prostu myslalam, ze te poszukiwania szybciej się skończą i nie ma tu miejsca na kompromisy :)
          W stanikach, które szorowały mi pod pachą obwód na pewno nie był za luźny, bo (po przestawieniu się ze swoich starych) początkowo miałam problemy z ich dopięciem, oddychaniem, ale po kilku minutach prawie się przyzwyczaiłam.
          nie wiem na czym polega niekompatybilność, ale z tą piersią pod pachą to jest tak, że mam wrażenie, że stanik powinien raczej zbierać piersi do środka, a nie pozwalać im swobodnie wybierać jak chcą leżeć.
          Dzięki za pomoc, może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły na moje problemy? :)

PS. ja chcę już mieć dobrze dobrany stanik ;(
          • roza_am Re: wąskofiszbinowce...? 14.06.08, 13:31
            Rozumiem Twój ból. Jakieś 2 tyg. temu byłam w podobnej sytuacji, rozczarowana brytyjczykami, bez stanika na lato. W końcu kupiłam prawie dobrego Krisa w stacjonarnym. Lato przeżyję, ale problem powróci, bo następny już bym chciała dobry, a nie prawie dobry.

Nie mam zachowanych linków do tych wątków "podpachowych", ale nie były one optymistyczne...
            Ze swojej strony odradzam Ci Tango i ponownie polecam Rio (ma wąskie U fiszbiny i niskie boczki). A w tabeli fiszbinowej patrz na długość fiszbin - im dłuższe, tym wyżej lądują pod pachą.
            Tu możesz sprawdzić, które modele Freyi są do siebie podobne spreadsheets.google.com/pub?key=pFfdnoNrNIj6lbZ7e2vTOVQ

A może spróbujesz modeli side-support od Fantasie. To boczne wzmocnienie powinno kształtować biust tak, jak lubisz.
            Z wąskofiszbinowych jest też polecane Avocado, ale nie znam go, bo jest wybitnie drogie.

Niekompatybilność - poczytaj na Balkonetce o pomarańczach w szklance. Są też ciekawe wątki o celowaniu fiszbinów w pachę na Małym Lobby. To, gdzie celuje fiszbin zależy od ułożenia ręki (do przodu, do góry, do tyłu). Dziewczyny radzą patrzeć na ślad po fiszbinie na ciele. I ostrzegają przed nadmiernym zawężaniem obwodu, które sprawia, że fiszbiny robią się za szerokie, miski za płytkie i biust się spłaszcza. Pewnie na większym biuście nie jest to aż tak wyraźne, ale też występuje ten efekt.

Pozdrawiam i życzę w końcu sukcesu!
      • roza_am doświadczone, zajrzyjcie w ten wątek pls - n/t 14.06.08, 13:34
      • pagraszka Re: wąskofiszbinowce...? 15.06.08, 22:08
        ja nie pomogę, bo też mam kryzys, kilkutygodniowy zresztą. więc się
        jedynie solidaryzuję i łączę w bólu. im więcej czytam, tym mniej
        wiem, albo inaczej - otwierają się przede mną zupełnie nowe obszary
        wiedzy. to tak, jak z poznaniem świata , filozofia nauki po prostu.
        a stanika idealnego jak nie było tak nie ma :(
    • szlachcianka-z-zachcianka Strapless - podejscie pierwsze i ostatnie? 14.06.08, 10:23
      Dotarł do mnie wczoraj mój wyczekiwany czarny Curvy Kate strapless 28G, na wymiary 71/92. Wiązałam z nim ogromne nadzieje, bo żaden z moich obecnych staników nie nadaje się do letnich bluzek na ramiączkach ani z szerokimi dekoltami. Przymierzyłam i odczucia mam conajmniej mieszane. Wielka miska o dziwo nie jest za duża i na tym kończa się pozytywy... Obwód (4 haftki!) moge od razu zapiąć najciasniej, mam wrazenie że stanik lezy za nisko, fiszbiny troche za szerokie włażą mi pod pachy - ale i tak jest lepiej niż w inferno. Do tego stanik odstaje od mostka.
      Nie wiem czy go zostawiać czy odsyłać? Obawiam się, że już nic lepszego dla siebie nie znajde ;( A może to jest tylko kwestia złego rozmiaru? Są jeszcze jakieś inne straplessy do kupienia w okazyjnej cenie? Panache odpadają, bo jestem wąskofiszbinowa, a na Fantasie mnie nie stać...
      • adryjanna Re: Strapless - podejscie pierwsze i ostatnie? 14.06.08, 15:53
        Miesiąc temu pytałam w Intimo o Panache Porcelain Strapless, odpisano mi, że będą za 4 tyg., czyli mniej-więcej teraz. Kasica na Stanikomanii go chwaliła, kosztuje w Intimo 165zł, a jeśli mieszkasz blisko Krakowa, to zawsze będziesz mogła zmierzyć.. są pewnie tańsze od Fantasie :)
        Co do rozmiaru to sama nadal mam z tym problemy, więc radzić chyba nie powinnam. Napiszę jednak, że wydaje mi się, że straplessy muszą się trzymać w całości na obwodzie, a jeśli ten jest już luźnawy...
    • adryjanna rozmiar - w co celować 14.06.08, 15:03
      Już raz zrobiłam panikę i doczekałam się kilku pomocnych rad, ale chcę to
      przetrawić jeszcze raz. Moje wymiary to 71(nauczyłam się mierzyć ciasno), a w
      biuście 89/90, co kwalifikuje mnie do 65E. I wszystko cacy, tyle że: kupiłam
      Arabellę 28F, bułkowała, jak to już tutaj pisałam, więc nie nosiłam, bo
      myślałam, że coś się zmieni (dzień cyklu itd). W międzyczasie stałam się
      posiadaczką Madison 30E, która jest w misce idealne. Wróciłam do Arabelki i
      katastrofa: nie dość, że buły nad obiema miseczkami, nie tylko przy większej
      piersi, przy mniejszej już też (nieduże, ale są) to nad obwodem, między nim a
      pachę zaczęły się dziać przedziwne rzeczy - wielkie fałdy skóry, co wygląda
      parszywie. Migracja? Chcę kupować dalej, ale... nie mam pieniędzy na zamrażanie
      pieniędzy w stanikach, które po dwóch miesiącach przestaną być dobre. Jestem
      bardzo szczupła i zawsze myślałam, że nie mam skąd migrować, ale jeśli jednak
      coś się pojawi chcę mieć na to miejsce w misce. Już mi poradzono, żebym
      próbowała 30F, ale pojawiła się ta Madison (30E), która okazała się idealna.
      Kupować 30F? Nie będzie dużo za luźne? Jest nadzieja, że coś mi przymigruje?
      • rockiemar Re: rozmiar - w co celować 17.06.08, 20:16
        A moze jednak sprobuj F? Bo Twoje 90cm jest juz prawie na granicy E
        i F... W Madison na pewno tak ladnie wszystko wygarnelas jak w
        Arabelli? :)
        • amilos Re: rozmiar - w co celować 07.07.08, 10:20
          ja mam identyczne wymiary i wszystkie 65F mi bułkują, co więcej Fantasie hannah
          65FF tez powoli nie mięci większej piersi, tak ze tabelka to nie wszystko,
          trzeba mierzyć
    • the.munsters Freya Margo 30H 16.06.08, 14:00
      Właśnie doszła. I chce mi się płakac! Od dłuższego czasu czekam na dobry stanik.
      Jest za duży w miskach. ;( W wątku rozmiarowym doradzono mi 30H, w stronę 30HH
      przy wymiarach 74/103. Na ebayu było napisane, że nowa itp., nie było nic, że
      reject, same zobaczcie (może gdzieś nie zauważyłam?) - tinyurl.com/45fwo4
      ,. Otwieram kopertę, sprawdzam metkę (tę wszywaną) przy staniku, a tam czerwona
      pieczątka "reject". I co ja mam teraz zrobić? ;(
      • rockiemar Re: Freya Margo 30H 17.06.08, 20:10
        Jesli nic w opisie nie bylo napisane o rejekcie, to mozesz sprobowac
        wyjasnic sytuacje ze sprzedawca. Nie pisz, ze za duzy, itd. Napisz
        po prostu, ze niezgodny z opisem - wtedy musi przyjac zwrot:)
        • the.munsters Re: Freya Margo 30H 17.06.08, 23:01
          Już napisałam, że sądzę, ze jest oznaczony jako rejected, bo jest za duży w
          miaskach, sprzedawca napisał, że mogę zwrócić i dostanę zwrot kasy. :) Ale już
          zgłupiałam z tymi rozmiarami, bo nie wiem czy to te miski są za duże czy to ja
          powinnam nosić 30GG. ;( Poczekam do 20.06. (wtedy albo kilka dni później idę do
          Peachfield na przymiarki) i jak się okaże, że to ja powinnam nosic mniejszy
          rozmiar to sprzedam na Lobby. A jak nie to odeślę z żalem serca, bo kolejny
          śliczny stanik do pozbycia się. ;( I jeszcze InPost od 2 tygodni nie chce mi
          doręczyc Curvy Cate 30H, tam, gdzie utknęła przesyłka NIE DA SIĘ dodzwonic i juz
          nie wiem co mam robic, a na stronie jest napisane, że była próba doręczenia,
          chociaż to nie prawda. ;((( Nie da się, bo już ja i kilka innych osób w tym
          sprzedawca próbowało się dozwonic tam o każdej porze dnia i nocy i nikt nie
          odbiera albo jest zajęte. ;((
    • marisella strój kapielowy - jaki rozmiar? poradźcie... 17.06.08, 13:19
      Lato coraz bliżej, a ja całkiem bez stroju zostałam :-( Chciałam coś jak
      najszybciej kupić, ale mam problem z rozmiarem. Pisałam w wątku o strojach
      kąpielowych, ale być może nikt go tam nie zauważył, więc pozwolę sobie zapytać
      jeszcze tu.

Chciałam kupić Panache Grace jednoczęsciowy, bo bardzo potrzebuję
      jednosczęściowca, a to jedyny z
      dużymi miskami :-/ (martwi mnie ta dziurka z tyłu, bo mi przez nią całe fałdki
      wyjdą, ale trudno, coś za coś :(

W każdym razie potrzebuję rady bardziej doświadczonych ode mnie - jaki kupić
      rozmiar?
      Normalnie staniki noszę różne, bo migruje mi już wszystko z pół roku i końca nie
      widać, teraz najbardziej pasuje mi Harmony 75K i Tango II 80J (ale ze zwężanymi
      fiszbinami, a więc miska w stosunku do J jest powiększona o rozmiar-dwa). Cały
      problem w tym, że ja, oględnie mówiąc, szczupła nie jestem, wprawdzie ciasno
      mierzone pod biustem mam ok. 86 cm, ale w pasie dużo więcej, ok. 95-100 cm,
      zależy od dnia, w tyłku 123-126, w biuście podobnie: 126-128. Mierzyłam kiedyś
      Freyę Sodę halterneck 36G, a właściwie próbowałam, bo nie weszłam, miałam też
      Illusion 36G (na początku mojej stanikoweg drogi, przed migracją jeszcze, z
      nadzieją, że ten, choć za mały będzie lepszy o niebo od dotychczasowego),
      weszłam w niego, ale na wcisk, wolałabym coś zdecydowanie luźniejszego.
      Zastanawiam się więc teraz jaki brać "obwód pod", żeby mi wlazł brzuch i pupa i
      żeby nie był za krótki (jak się rozciągnie wszerz, to mi na wzdłuż może braknąć
      :-/) Lepiej 38 czy 40? A może 42? Czy ten strój jest stosunkowo luźny czy
      ciasny? I jak przeliczać miskę przy obwodzie w górę - co dwie literki czy co
      jedną (zawsze liczyłam co jedną i było ok, ale wiem, że powinno się chyba co
      dwie...)

Z góry baaardzo dziękuję za pomoc :-)
      Buziaki,
      mari.
      • kryklu Re: strój kapielowy - jaki rozmiar? poradźcie... 17.06.08, 23:39
        Też mam ten problem :) Popełniłam błąd i kupiłam kostium Panache
        Illusion(?) w moim zwykłym stanikowym rozmiarze , a że w biodrach
        mam o ok. 10 cm więcej niż w biuście , przy zdejmowaniu kostiumu
        prawie sobie skórę z tyłka zdarłam . Dlatego uważam , że przy pewnym
        stopniu pulchności lepiej brać strój o 1 rozmiar większy (obwodowo
        oczywiście , a miseczkę przeliczoną o 1-2 literki , moim zdaniem np.
        Panache mają mniejsze miseczki niż Fantasie i większość Freyi).
        Bardziej rozmiaru/obwodu bym nie zwiększała coby stanik nie był za
        luźny .
        Jeszcze jedno , przed paroma miesiącami kupowałam na eBayu kostium
        dla przyjaciółki (jakaś Freya) , sugerowałam się tym , że w opisie
        (tylko u niektórych sprzedawców) podawano nie tylko rozmiar
        biustonosza ale również dołu : 8 , 10 , 12 ,14 itd. Mowa oczywiście
        o strojach jednoczęściowych . Może pokoresponduj ze sprzedawcą ,
        żeby dowiedzieć się jaki jest rozmiar dołu w upatrzonym przez Ciebie
        modelu . Dobrze byłoby , gdybyś wiedziała jaki angielski rozmiar
        majtek na Ciebie pasuje . Życzę owocnych poszukiwań !
    • zielony.bursztyn widoczna asymetria 17.06.08, 19:48
      W moich nowych stanikach, we wszystkich 3 sztukach, mam luz w prawej
      miseczce, widoczny luz, czytałam, że dopieramy rozmiar do większej
      piersi, ale odstająca miseczka, miękka miseczka działa na mnie
      frustrująco.
      Jakieś rady, modele gdzie nie będzie to widoczne, ja początkująca
      jestem, więc za ręczne robótki nie chce się brać.

• jaagna Re: widoczna asymetria 17.06.08, 19:59
        W za dużą miseczkę włóż wkładkę - mozna kupić na Allegro czy w pasmanterii. Jej wielkość wybierasz w zależności od różnicy wielkości twoich piersi.
        tinyurl.com/44mdmb
    • rockiemar TANGO II 17.06.08, 20:02
      Zamowilam sobie Tango Jade 30FF ze wzgledu na sliczny kolor,
      niestety juz niedostepny w normalnej sprzedazy. Najbardziej sie
      balam szerokich fiszbin, a akurat one najmniej mi przeszkadzaja. Ten
      stanik jest na mnie po prostu za maly! Ja sie powiesze, zmierzylam
      sie w biuscie, a wymiary ani drgnely - dalej 91/92cm. Dlaczego w
      takim razie to jest juz kolejne za male na mnie 30FF? Marszczy mi
      sie na szwie - na poczatku stwierdzilam oczywiscie, ze pewnie jest
      za duzy. Tylko ze po wygarnieciu zrobil mi 4 biusty...

Przechodze do sedna po tym przydlugim wstepie. 30FF i tak jest duzo
      za luzne w obwodzie. A koniecznie musze miec stanik na co dzien,
      wygodny, do noszenia po domu albo do biegania po miescie, jak nie
      chce mi sie swiecic cyckami odzianymi w maskaradki i wystajacymi z
      glebokiego dekoltu;)

Czy myslicie, ze lepiej w takim razie zamowic 28GG czy 28H? Bo lekko
      mnie przerazaja fiszbiny w tym drugim...
    • prostokvashino Tango II czarny 32DD 17.06.08, 21:03
      Witam, Kupiłam ten stanik od dziewczyny, która twierdzi, że założyła
      go 3 razy, co znaczy,ze nie powinien się rozciągać.
      Wymiary 76/91 i tu na forum zaproponowano mi go jako pierwszy
      stanik, a z czasem celować w większą miseczkę.
      Przyszedł, zmierzyłam - w obwodzie zapianm się na najciaśniejszą
      haftke. Miska się marszczy, ale pod pachami jeszcze mam piękne,
      długo hodowane buły za pomocą nieśmiertelnych 75B.
      Ale itak najgorsze są fiszbiny, o matko między piersiami mi sie tak
      wrzynały w klatkę, myślałam, że zwariuję.
      Najgorsze jest to, że przez tyen strajk czekałam na stanik prawie
      miesiąc. Co jakiś czas się mierzyłam i miałam stabilnie te 76/90.5-
      91, a dziś zmierzyłam i wyszło 76/88.5-89. Zmierzyłam jeszcze raz,
      no jak byk 89. Nie odchudzałam się wcale, i musiało by mi trochę w
      obwodzie pod piersiami zejść, a nie zeszło, a nawet dąży ku
      powiększeniu się delikatnie.
      Co z tym robić? Czy to jest możliwe,żeby były takie wachania same z
      siebie i powinnam mieć różnych rozmiarów staniki, w zależności od
      okresu wahań? Czy toraczej faktycznie 'schudłam'?
      W drodze mam 32dd plunge tango apricot. Czy jego fiszbiny będą też
      tak samo okropne?
      • k_linka Re: Tango II czarny 32DD 17.06.08, 22:50
        Wydaje mi sie ze charakterystyczna cecha "stanika w dobrym rozmiarze:)" dla
        wielu z nas bylo wbijanie sie w mostek. Ja bylam zszokowana ze w ogole fiszbiny
        dochodza do mosta - w zadnym starym staniku cos takiego nie mialo miejsca...
        Fiszbiny mozna troche odgiac, a mostek oslonic gabka od pushupa. Z czasem robi
        sie lepiej - jak wnioskuje na wlasnym przykladzie.
        Wahania kilkucentymetrowe sa normalne w trakcie cyklu miesiecznego. A luzem sie
        nie przejmuj, bo bulki spod pachy na pewno kiedys przemigruja do misek. masuj i
        ukladaj piers w miseczce a bedzie dobrze!
        Tango plunge nie znam ale plunge'e z zalozenia sa nizsze na mostku - zatem nie
        bedzie mialo co Ci sie wbijac
        • prostokvashino Re: Tango II czarny 32DD 17.06.08, 23:00
          To do takiego wbijania się (a nawet powiedziała bym wrzynania się)
          da się przyzwyczaić? On jakoś strasznie wysoko miał te fiszbiny
          między piersiami.
          Ale materiał marszczy się na tyle, ze pod cieńszą bluzką to będzie
          widac:( Czy mam spróbować kupić mniejszy, i poczekać aż trochę
          zmigrują, czy jednak jakoś nosić ten i wygarniać biust?
          • agafka88 Re: Tango II czarny 32DD 17.06.08, 23:04
            spróbuj odgiąć te fiszbiny, jeżeli to nic nie da, to możliwe że nie
            jesteś kompatybilna z tym modelem. Nic Cię nie powinno boleć, jednak
            możliwe, że musisz ten stanik "rozchodzić". Ewentualnie będziesz
            skazana na staniki typu plunge
            • k_linka Re: Tango II czarny 32DD 17.06.08, 23:13
              Mnie bolalo, plakalam i przeklinalam forum. A najbardziej rozzalona bylam bo w
              pamieci utkwil mi tekst z forum ze dobrze dobrany stanik lezy jak druga skora i
              sie go nie czuje. Coz, przez jakies 2 tygodnie czulam i to bolesnie. Na moj
              ratunkowy post dostalam taka odpowiedz
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74890482&a=78459727

Pollyanna zaczela byc wygodna po odginaniu i 2 tygodniach...

• k_linka Re: Tango II czarny 32DD 17.06.08, 23:18
                I jeszcze 2 sprawy.

1.Jak sie mierzylam pierwszy raz to dosc luzno po biustem i nie dosc luzno w
                biuscie. Wyszlo mi prawie tak jak Tobie - 92 i 75. Obrazowe opisy na forum "ze
                miarka ma trzeszczec" sprawily ze zmierzylam sie jeszcze raz pod biustem i
                wyszlo 71. Poszlam wtedy do intimo nastawiona na zakup 30E lub F i baaaardzo
                zdumiona wyszlam z 30FF. Moze zle sie zmierzylas? Zbyt luzny staik moze
                powodowac wbijanie sie fiszbinow.

2. Nie bierz mniejszej miski. Jesli masz duzo biustu pod pacha to ma Ci co
                migrowac.
                • prostokvashino Re: Tango II czarny 32DD 17.06.08, 23:25
                  Właśnie pod biustem raczej dobrze mierzyłam. Najpierw wyszło 77-78,
                  ale jak ścisnęłam miarkę, to 76. Ja też jestem sportowcem, także
                  tłuszczu trochę mam, ale niewiele i klatkę mam rozbudowaną. No i
                  żebra mi lekko chyba sterczą do przodu. Może przez to stanik nei
                  chce się układać?
    • zania_uk Bridgette basque 17.06.08, 23:34
      prosze o pomoc z rozmiarem. pytanie tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510935&a=81004892
    • szafi1989 Panache Fiesta (kaczy dziób)??? 18.06.08, 14:37
      Witam kupiłam Fiestę czarną w sklepie Peachfield.
      Moje wymiary to 74/95.
      Zamówiłam 30G i okazał sie troche za duży. Ale piersi, przynajamniej
      moje, strasznie w nim wyglądają, tak jakby sie robił kaczy dziób czy
      cos chyba bardziej w stylu rakiety, podobnie jest z Triumphami ktore
      mam
      :( Czy to wina rozmiaru, jest mozliwe że mniejszy nie bedzie
      powodował takiego efektu, czy juz nie ma na co liczyc i powinnam
      wymienic stanik na inny model i jaki? (myslałam o frei rio).
      Doradźcie proszę
      • martulka_s Re: Panache Fiesta (kaczy dziób)??? 19.06.08, 18:36
        Szafi, a czy porządnie wygarnęłaś biust spod pach do miseczek i skróciłaś
        ramiączka? Pytam, bo mi straszliwie rakietowała biust ZA MAŁA fiesta...
    • sineira Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 18.06.08, 14:39
      Kupiłam
      cgi.ebay.co.uk/NEW-navy-blue-lace-PLAYTEX-AFFINITY-underwired-bra-34F_W0QQitemZ280235436812QQihZ018QQcategoryZ14221QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
      zakochałam się od pierwszego wejrzenia, ale miseczki są za duże.
      Da się je jakoś zmniejszyć???
      • jaagna Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 19.06.08, 20:36
        Masz już w domu staniczek i stwierdziłaś, ze miski są za duże czy dopiero czekasz na przesyłkę? Bo moze sie okazać,że miski będą całkiem dobre ;-) Playtex nie ma chyba ogromniastych misek, a poza tym to chyba rozmiarówka kontynentalna, więc miski powinny być mniejsze (chyba że już ma przeliczone na angielskie 34F).
        Jeśli to jeden z twoich pierwszych staniczków, to po jakimś czasie miseczka moze sie wypelnić, tzn. twoje piersi wrócą np. spod pach (wrzuc w wyszukiwarke termin: migracja).
        • sineira Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 20.06.08, 12:31
          Mam, nawet noszę. To nie jest pierwszy dobry, na migrację raczej nie liczę, bo
          chyba by mi musiał zadek migrować;) - aczkolwiek pierwszy nie-polski.
          To jest największe 34F jakie w życiu widziałam!
          Na razie zrobiłam zaszewki i podmieniłam fiszbiny - na wszystkich bogów, nigdy
          już nie kupię nic tej firmy, bo te fiszbiny, które wyciągnęłam, miały wybitnie
          beznadziejny kształt!
          Wszyję jeszcze małe wkładki w dolnej części miski i będzie ok.
    • friday133 Freya Eva 18.06.08, 21:49
      Podobna niby do Polyanny. Ale jest ale. Mianowicie, w Polly ta
      koronka jest rozciągliwa i dopasowuje się do mojego biustu, w Evie
      jest nierozciągliwa i mnie wypłaszcza. Daje to efekt okrągłego
      biustu od dołu i płaskiego od góry.
      Jest szansa, że zmięknie?
    • mig_usia Top Panache Kaleidoscope rozmiarowka - PLISSS 19.06.08, 23:30
      wyglada tak:
      i17.ebayimg.com/06/i/000/f5/c5/52c1_1.JPG
      wymiary 69/99-100

wzielam 30G z tolerancja odchudzania ale chce na juz wiec musze cos
      kupic...30gg niema
      i teraz kwestia 32 - wziasc 32FF czy 32G ?

no zglupialam juz....moze ktora miala podobny rozmiar albo wie na
      ile w biuscie sa te 32-ki z takimi miseczkami w rzeczywistosc?

z gory dzieki:)
      • mig_usia NIEAKTUALNE - juz zamowilam - mozna skasowac 25.06.08, 12:41
        j/w;)
    • piccolo_principe Tango II jade 20.06.08, 00:22
      Witam, dzisiaj w końcu dostałam długo wyczekiwaną paczkę z Tango II Jade w
      rozmiarze 30FF (moje wymiary - 73,5/95). I tak: obwód mega ścisły, zapinam się
      na pierwszą haftkę, jest strasznie ciasno, ale jestem na etapie chudnięcia, więc
      wolałam mniejszy obwód :) miseczka... i tu mam właśnie mieszane odczucia...
      teoretycznie , z tabelki wynika, że jest za mała, ale np. Comeximową Julię mam
      70F, czyli na 93 w biuście i leży idealnie... a przy Tangu - buł nie ma, ale
      marszczy się ciut materiał na środku miseczki, tuż nad fiszbiną... patrząc "od
      frontu" jest dobrze, piersi ładnie wyglądają, ale z boku.... aaaaaa, normalnie
      mogłabym jedną pierś wysłać na Księżyc, a drugą w tym czasie na Marsa, bo mam
      dwie koszmarne rakiety! :(((( szczególnie paskudnie wygląda to, kiedy założę
      bluzkę. No i żadnego ładnego zebrania do środka, żadnego zaokrąglenia, nic...
      tylko rakieta nr 1 - przerwa na fiszbiny - rakieta nr 2. Nie wiem, czy to
      kwestia miseczki i w większej, tj. 30G będzie w tej kwestii lepiej, czy to po
      prostu wina modelu i jego niekompatybilności z moim biustem i zmiana rozmiaru
      nic nie pomoże. A, no i sam staniczek... kolor ma cudny (uwielbiam wszelkie
      odmiany turkusu), ale jest dość pancerny... balkonetki niestety wizualnie mi się
      nie podobają, najchętniej wskoczyłabym w plunge'a, ale na etapie poczatkowym z
      dobrym biustonoszem to podobno niewskazane. Nie wiem, co zrobić, na razie
      odsyłam i proszę o 30G, zeby porównać, ale nie wiem, czy ten większy będzie
      lepszy, jeśli chodzi o rakietowanie. Szukałam w wątku Panachowym, ale
      niespecjalnie cokolwiek znalazłam, pisze w nowym wątku, bo zależy mi na szybkiej
      odpowiedzi, a bałam się, ze w wątku zbiorczym przepadłoby moje pytanko ;)

Pozdrawiam!
    • paulina_h81 bezramiaczkowiec 32GG 20.06.08, 07:28
      nosze pollyanke 32 GG i szukam desperacko jakiegos bezramiaczkowca.
      oczywiscie wszystko jest produkowane do G, wiec sobie pomyslalam ze
      moze znacie jakies duzomiseczkowce, albo sama nie wiem :((((
      • paula.anna rozmiar 70H, 32FF, a polyanna, milena- za duże 20.06.08, 09:34
        wymiary 80/100. wychodzi jak nic ww rozmiar. ale dostałam 2 staniki
        Mileny, co prawda 75G, bo niby mega ściśliwe (nie bardzo to czuję),
        przymierzyłam polyannę 32FF i miseczki są ZA DUŻE.
        nie jakoś dramatycznie, wiem, że migracja itp. muszę dobrze ułożyć
        piersi, ale jednak nieco za duże są. więc jaki powinnam kupować
        rozmiar?
        btw, grand prix avocado 70H leży idealnie.

karmię, ale niedużo, piersi nie są nabrzmiałe jak na początku.
        zresztą mierzyłam się wiele razy, o różnych porach dnia, więc nie o
        to chodzi

to normalne, kwestia różnic między firmami, dopasowania stanika "w
        praniu"?
        no problem, gdybym każdy stanik mogła przymierzyć przed zakupem...

jeśli jest inny wątek pasujący do mojego pytania, to proszę o
        skierowanie mnie tam. w pierwszym odruchu chciałam się znowu wpisać
        do rozmiarowego, ale to chyba zły adres
        • paula.anna Re: rozmiar 70H, 32FF, a polyanna, milena- za duż 27.06.08, 08:58
          up, up
          nadal nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania
          milena już odesłana, na razie dam sobie z nią spokój. ale spokoju
          nie daje mi pytanie, dlaczego staniki wydają się za duże
        • roza_am Re: rozmiar 70H, 32FF, a polyanna, milena- za duż 27.06.08, 09:32
          > wymiary 80/100. wychodzi jak nic ww rozmiar.

Rozmiar wyliczony nie zawsze jest tym właściwym rozmiarem. Możliwe są odstępstwa
          o 1 miskę w górę lub w dół. Zależy to od budowy ciała (np. szerokość pleców)
          oraz stanu biustu. Właściwy rozmiar należy ustalić dzięki przymiarkom, tabelki
          są tylko wskazówką. (ja np. powinnam nosić miski o oczko większe niż wynika z
          tabelek)

>ale dostałam 2 staniki Mileny, co prawda 75G, bo niby mega ściśliwe (nie
          bardzo to czuję),

Ściśliwe modele Mileny dopiero wchodzą do sprzedaży, jeszcze są w fazie testów.
          Ponadto ich ściśliwość jest też rożna dla różnych obwodów (im obwód większy, tym
          bardziej rozciągliwy).

> przymierzyłam polyannę 32FF i miseczki są ZA DUŻE.
          > nie jakoś dramatycznie, wiem, że migracja itp. muszę dobrze ułożyć
          > piersi, ale jednak nieco za duże są. więc jaki powinnam kupować
          > rozmiar?
          > btw, grand prix avocado 70H leży idealnie.

Avocado ma swoją własną rozmiarówkę, w przypadku Grand Prix chyba bardziej
          zbliżoną do kontynentalnej niż brytyjskiej (wnioskuję na podstawie ich tabel,
          nie mierzyłam nigdy Avocado).

Przypuszczam, że potrzebujesz rozmiaru kontynentalnego 70H, a brytyjskiego 32F.
          W ściśliwcach 75 E lub F / 34DD. Oczywiście ostatecznie zdecydują przymiarki.

> karmię, ale niedużo, piersi nie są nabrzmiałe jak na początku.
          > zresztą mierzyłam się wiele razy, o różnych porach dnia, więc nie o
          > to chodzi

Wygląda na to, że rozmiar Twojego biustu będzie się jeszcze zmieniał, oprócz
          migracji jest jeszcze kwestia karmienia. Dlatego najlepiej, żebyś na razie nie
          inwestowała w zbyt dużą liczę staników dopóki oba procesy się nie ustabilizują.
          • paula.anna Re: rozmiar 70H, 32FF, a polyanna, milena- za duż 27.06.08, 10:00
            roza_am, dzięki. nie inwestuję dużo. na razie mam 1, kupię jeszcze
            drugi na zmianę i poczekam, co się będzie działo. mam cichą
            nadzieję, że po całkowitym zakończeniu karmienia piersi trochę mi
            się zmniejszą ;)
            fajnie byłoby spróbować 32F, pomyślę o tym
    • martyna1013 panache inferno 60FF 20.06.08, 09:50
      Dziewczyny pomocy, moje wymiary to 70/88, zakupiłam biustonosz panache inferno w
      rozmiarze 60FF i niestety nie mogę go już oddać gdyż założyłam go na
      imprezkę-tam koszmar, w obwodzie cisnął, pił w mostek a cycki sie wylewały jak
      tylko się zchyliłam..........ładnie wygląda tylko jak ułoze biust i się nie
      ruszam, nie oddycham........moje pytanie czy da się z tym coś zrobić, czy
      myślicie że przedłużka coś pomoże czy szukać kupca ???????????????/
    • szafi1989 Freya Rio /Nude, jaki rozmiar kupić? 20.06.08, 11:47
      Oddaje ta fieste bo jest za duza (30G/65G, obwod ciasny ale da sie
      oddychac:D) i chciałam wymienic na rio nude ale nie wiem jaki
      rozmiar mam wybrać(poczatkujaca wiec sie zlitujcie:D).
      Dzisiaj sie wymierzyłam dokładnie i mam 74 w obwodzie a w biuscie w
      miekkim staniku 95,2 a bez tak z 94,5.
      • zuzia_8 Re: Freya Rio /Nude, jaki rozmiar kupić? 20.06.08, 11:51
        ja bym wzięła 30G. na pocczątku może być ciut za duża w misce, ale
        ponieważ zaczynasz to to i owo ci się do tej miseczki przesunie :)
        • prostokvashino Tango II 32DD c.d. pomocy 21.06.08, 10:02
          Dziewczyny, to ja już nie wiem. Coś mi ten biust zmalał z 91 do 89;((( I to 32DD
          marszczy się na górze. Ponieważ to mój pierwszy dobry brytyjski stanik, to czy
          ja mam go jakoś nosić i czekać aż mi coś zmigruje (a jeśli nie zmigruje??) czy
          jednak kupić mniejszy chociażby po to właśnie żeby biust zmusić do migracji?
          A w ogóle jeśli mniejszy, to jaki rozmiar, z uwzględnieniem, ze w tym 32 Panache
          zapinam się na środkową haftkę i nie czuję jakiegoś strasznego ścisku.
          • luliluli Re: Tango II 32DD c.d. pomocy 24.06.08, 14:42
            skoro zapinasz się na środkową haftkę bez problemu - bierz
            mniejszy:) stanik rozciąga się po kilku ubraniach, nie ma sensu
            zostawiać luźnego - czyli obwód bierz 30. Marszczy się mocno czy
            tylko na jednej piersi? spróbuj porządnie wszystko zgarnąć do misek,
            podciągnąć ramiączka i wtedy sprawdź czy nadal się marszczy, napisz
            tez gdzie się marszczy - na czubku miseczki?
            jeśli po ułożeniu biustu uznasz, że jest OK, kupuj 30C, jeśli jednak
            marszczy się, to najlepiej wyślij zdjecia do galerii, bo marszczyć
            się może nie tylko z "zadużości" ale też z "zamałości":) a najlepiej
            wrzuć pytanie też na www.malobiusciaste.prv.pl - tam dziewczyny mają
            większe doświadczenie w podobnej rozmiarówce:)
    • griet7 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 20.06.08, 14:19
      w wątku rozmiarowym potwerdziłam 65DD/E, (72(właściwie nawet
      wychodzi 70)/87).
      mam ten stanik (65DD), obwód dobry (jak
      dobrze zasznurowane buty:) ), ale co do miseczek mam wątpliwości:
      -gdzie powinny się kończyć fiszbiny? bo mam wrażenie, że za bardzo z
      przodu
      -miseczka marszczy się na czubku
      -zewnętrzny bok miseeczki (ten, który przechodzi potem w ramiączko)
      odstaje
      mam wypróbować inny rozmiar?
    • puhaha Re: miało być pieknie 20.06.08, 14:34
      Wreszcie przyszły z figleaves moje pierwsze dwa biustonosze - pollyanna freya 28G i fantasie brigitte 30F, bo 28 fantasie nie ma.
      I tak:
      Polly - szerokość ramiączek mnie po prostu zabiła. W życiu nie miałam stanika z TAKIMI ramiączkami. Spodziewałam się szerokich, bo już trochę poczytałam na forum, ale to co zobaczyłam naprawdę mnie przerosło. Poza tym jest tak zabudowany pod pachami, że po pierwsze nie nadaje się do absolutnie żadnych bluzek bez rękawów (nie mam bynajmniej na myśli topów ze sznureczkami zamiast ramiączek, tylko takie zwykłe koszulki, spod których zwykle nie widać było stanika). A teraz z każdej bluzki wystaje 1/3 stanika spod pachy... No dobra, myślę sobie, taki fason, nie bardzo letni. Ale coś czuję, (a mam go na sobie od jakiejs godziny), że będzie mnie obcierał pod pachami :(((. I mam jeszcze jedną wątpliwość: kiedy się mierzyłam przed zamówieniem jak byk wyszło mi 68/92, a po założeniu stanika miałam wrażenie, ze miska jest za duża - u góry się nie wypełnia, a koronka jakby lekko faluje i odstaje. Mój biust jest generalnie dość jędrny i kształtny, choć już nie najmłodszy ;))), nigdy bułek podpachowych nie miałam, więc nie bardzo wierzę, że coś mi tu zmigruje :))). No więc mierzę się ponownie, a tu dziś 68/89, no 90 w najlepszym razie. Więc pewnie 28FF byłoby lepsze? Już sama nie wiem, bo jak się tak oglądam (średnio co 3 minuty, dzieci na matkę wyprężającą biust przed lustrem jakoś dziwnie patrzą....)to w sumie kszałt ładny...
      A Brigitte niestety kompletna porażka - na zdjęciach mi się strasznie podobała, a w realu jest taka sobie, w każdym razie czarna. Jakaś taka toporna... No nie jest to stanik, na który chciałabym wydać 140pln... Poza tym jest chyba niekompatybilny z moim biustem - dół jest dość sztywny i lączy się z koronką takim grubym szwem, który mi po prostu sterczy na biuście. Odkryłam też, że mój biust potrzebuje stanika z fiszbinami, które w maksymalny sposób są do siebie zbliżone na środku, a w brigitte jest jakiś 1cm między nimi, co sprawia, że z mojej klatki piersiowej sterczą dwie hiperbole, wąskie u podstawy i wysoookie, a między nimi dolina... Dramat. Niewątpliwie ma też znaczenie, że rozmiar jest niedobry - miski są ewidentnie za duże (schudł mi biust, czy co...). Ale nawet, gdyby były dobre, to i tak mój biust przypominałby hiperbole przez ustawienie fiszbin.
      Więc przeżywam pierwsze rozczarowanie, bo oczywiście miałam nadzieję, że trafię za pierwszym razem, naiwna...
      Brigitte zwrócę, a nad polly się zastanawiam, bo w końcu muszę w czymś chodzić...
      Tylko nie wiem na co wymienić? Instynkt mi podpowiada, że dobry byłby jakiś łagodny plandż, z bardzo blisko siebie osadzonymi fiszbinami i nie bardzo zabudowany pod pachami - poradźcie, co to może być? Myślałam o Tango Plunge (bo nie chodzi mi o jakies spektakularne efekty do dekoltów, tylko o stanik codzienny), ale coś mi się rozstaw fiszbin w środku wydaje za szeroki.
      Strasznie się rozpisałam, wybaczcie, ale te emocje....
      • puhaha Re: miało być pieknie 20.06.08, 15:50
        Ta Fantasie, którą kupiłam to Gabrielle, nie Brigitte :)))
    • marcin-ola Re: WĄTEK RATUNKOWY - 2 Goddess 20.06.08, 23:42
      Nigdzie na forum nie ma wiadomości o tej firmie.Może któraś z Was wie czy
      biustonosze są rozciągliwe czy należą do ściśliwych.Miski są duże , małe czy
      normalne? Wiem, że mają inną numerację misek (bez podwójnych literek),ale co dalej?
    • kotagus pytanie - ratunkowo-rozmiarowe 21.06.08, 23:01
      Witam!

Mam pytanie, które zapewne nadawałyby się też do innego kącika.
      Ale może i tu mi poradzicie.
      Generalnie ogromnobiustna nie jestem. Oczywiście, przeszłam w swoim życiu i 75B i 80c :))), ale ponad dwa lata temu biust (po dwóch ciążach) ustalił mi się na 75D, miałam swój ulubiony model tak nielubionego tu Triumpha - Angel Curves, ten z wszytymi ramiączkami.
      Nie pamiętam swoich wymiarów z tamtego okresu, ale staniczkowi nie miałam wtedy nic do zarzucenia. Ale teraz schudłam kilka dobrych kilo i 75D jest do niczego. Mam teraz 79/80cm pod biustem, i 96cm (mierzone bez niczego)lub 94cm (w miękkim elastycznym staniczku).
      Ten miękki staniczek to polski stanik, mój przedostatni nabytek, rozmiar 70D, ładny, na oko miska ok, ale obwód... spokojnie mógłby być ciaśniejszy. Pożałowałam w kilka dni po kupnie :( A kupiłam tylko dla tego, że Wysłouchów mam tak straaasznie daleko i brak mi czasu :(
      No ale pożałowałam czasu i mam :) W akcie desperacji pojechałam nabyć coś w Triumphie, liczyłam na Angela ale w mniejszym obwodzie. Bez szans. Ale kobieta mi poradziła Amourette 300 i rozmiar 70E.
      I wydaje mi się spoko i obwód i miska. Odciska mi się na skórze, ale przynajmniej widzę, że stalka obejmuje idealnie całą pierś.Nie za dużo, nie za mało.
      I niby super! Ale stalki wciskają mi się w skórę na mostku, po dniu noszenia mam w tym miejscu niemalże otarcie. Czy wygiąć jakoś tą stalkę na zewnątrz leciutko? Jutro ubiorę to miękkie coś, albo ciut przydużego Angela. Sama nie wiem co gorsze - luźny stanik czy dziura w mostku :((

Może coś doradzicie, Wszystkowiedzące? :)

PS. przy okazji pozdrawiam Tę, dzięki której linkowi w podpisie na innym Forum tu trafiłam. Niesamowita skarbnica wiedzy :)
      • luliluli kotagus 24.06.08, 14:36
        a wpisywałaś się już do wątku rozmiarowego? najlepiej to zrób, ale
        zanim co, musisz się PRTAWIDŁOWO zmierzyć:)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81142321
        czy pod biustem mierzyłaś się bardzo ciasno?
        a co do fiszbinów wciskających się w mostek - możesz spróbować je
        odgiąć, kładąc stanik płasko na stole i delikatnie odciągając tę
        część fiszbin w górę - po kilju razach powinni być lepiej:)
        możesz też zrobić sobie zdjęcia w tym staniku i wysłać je do naszej
        galerii, założymy wątek, w którym będzie można napisać, jak Twój
        stanik widzą doświadczone forumki:) bo tak na szucho trudno
        powiedzieć, czemu te fiszbiny Cię tak gniotą:)
    • katarzyna_eu Rio - pytanie 22.06.08, 12:58
      Witam na wstępie :)

Mam mały dylemat ze stanikami Rio. Posiadam 2 jeden w rozmiarze 65C
      i drugi 65D. Pierwszy był 65D, leży bardzo dobrze nic mnie nie
      gniecie, wogóle go nie czuję na sobie. Problem mam z miseczką, otóż
      wzdłuż szycia które prowadzi do ramiączka miseczka się nieco zagina,
      jakby jej część zwenętrzna (od ramienia) nakłada się na tą drugą.
      Myślałam że chodzi o to iż miska jest za duża, ale w 65C mam
      dokładnie tak samo (choć może nieco lepiej to wygląda). Ramiączka
      ponaciągałam i nie wiem teraz o co chodzi. Moje wymiary to 72/85
      Znajdzie się ktoś, kto mi pomoże? :)
      • luliluli Re: Rio - pytanie 25.06.08, 09:17
        a moze wklej to pytanie w wątek ratunkowy na malobiusciaste.prv.pl -
        one mają większe doświadczenie w podonych rozmiarach, ja pomóc nie
        umiem i widzę, ze tu nikt Ci nie odpowiedział:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka