Dodaj do ulubionych

poczta: zaginione przesyłki - pomysł

29.06.08, 22:54
Dziewczyny,
Tak sobie siedziałam, wkurzałam się, że przez ten strajk zaginęły mi 3
przesyłki ze stanikami z UK (co dziwne płyta wysłana mniej więcej w tym samym
czasie - przyszła po strajku). Czytałam też, że i przez strajkiem ginęły
przesyłki.
Może spróbujmy coś z tym zrobić? Jednak na całym LB uzbiera się duużo
'przesyłek', które nigdy do nas nie doszły.Uzbierać tak pokaźną ilość tych
przesyłek i napisać oficjalne pytanie do Poczty Polskiej (nie wiem jeszcze
gdzie dokładnie kierować to pismo, ale google pomogą:), jak będzie to pytanie
od tak dużej ilości osób, to nie będa mogli go przemilczeć.
A może po podaniu daty wysłania, miasta nadawcy i adresu odbiorcy, część z
nich cudem się znajdzie (w tych Koluszkach, czy jak tam to było?). Może warto
też zawrzeć informacje o tym, co było w poszczególnych przesyłkach i/lub
szacowaną wartość zawrtości?

Co wy na to?
My kiedyś w akademiku w wawie po podpisaniu petycji do ztm przez ponad 200
osób (mieszkańców akademika) wymusiliśmy na ztm zagęszczenie rozkładu 522 w
godzinach szczytu:)
Obserwuj wątek
    • chocochoco Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 29.06.08, 23:18
      Ja się mogę podpisac jakby taka petycja miała powstac, chociaż
      wątpię, że cokolwiek się znajdzie, bo wydaje mi sie, że to sprawka
      pracowników poczty.
      • ilekobietamalat Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 29.06.08, 23:22
        zwazywszy na to ze gina mi na poczcie rzeczy ladne, przydatne
        wiekszosci,a te wygladajace na niepotrzebne zawsze przychodza (ale
        za to nadszarpniete) to smiem twierdzic ze ktos do moich paczek
        zaglada. a petycja na to, niestety,ale nie pomoze:/
        • sumitka Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 02.07.08, 14:40
          ja też tak mam - jak już mi coś ginie to ładnego.. a i czasem mam wrażenie, że
          moją paczką pracownicy poczty polskiej grali w nogę (taka wymemłana)
    • prostokvashino Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 29.06.08, 23:36
      Właśnie mi chodzi nie tyle o formę petycji, ile o pokazanie 'tym na górze' skali
      problemu ile zaginęło przesyłek i o jakiej wartości, tzn ile ukradli pracownicy
      poczty). I być może w końcu się zastanowią i coś spróbują z tym robić?
      Strajkowali pracownicy poczty, dostali podwyżki,a ja np nadal jestem zła i
      uważam, że nie należy im się, skoro większość z nich to banda złodziei, o
      listonoszach już w ogóle nie wspomnę. Bo też, jeśli to pracownicy rozkradają
      przesyłki, to nie uda się je odzyskać.
      Ale problem z naszą pocztą jest tez taki, że osoba, która wysyłała mi stanik z
      e-bay, odpisała, że ona niestety będzie musiała w kolejnych aukcjach zablokować
      polskich użytkowników, bo z jednej strony dużo u niej kupują, ale też sporo
      dostaje zgłoszeń, że giną te przesyłki i ona traci pieniądze, bo musi zwrócić je
      kupującemu.
      • chocochoco Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 29.06.08, 23:44
        A to akurat fakt, mi też sprzedająca odpisała, że do Polski już
        wysyłała nie będzie, bo co druga paczka jej ginie. Niedługo skończą
        się dla nas zakupy na e-bayu jak tak dalej pójdzie, a szkoda, bo są
        tak super staiki w najniższych cenach. Już nie kupuję na e-bayu bo
        mi głupio, że ktoś musi ponosic koszty złodziejstwa Poczty Polskiej.
        Według mnie za te przekręty żadna podwyżka im się nie należy, co
        najwyżej obniżka...
    • prostokvashino Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 29.06.08, 23:39
      A jeśli nawet neizbyt zareagują na taką zbiórkę informacji, to zawsze jest
      'SuperExpress' lub Fakt. Oczywiście nazwisk i adresów tam nie wolno podawać, ale
      np napisać Anna K. przesyłka 15-05 10funtów, 24-05 50 funtów i td już można. A
      takiego czegoś już PP nie będzie mogła zignorować.
      • arwena-g Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 30.06.08, 09:49
        Warto tez osobiście na poczcie zgłosić taki problem. Już mówię w czym rzecz.
        Akurat mnie, chwała bogu, żaden stanik nie zginął, ale parę innych drobiazgów i
        owszem. Dostaję sporo przesyłek, także z zagranicy. Wiele było ewidentnie
        otwieranych, w niektórych zawartość wybrana. Napisałam pismo do naczelnika moje
        urzędu pocztowego, że złożę oficjalna skargę wyżej. I co? po dwóch dniach miałam
        telefon od Pani naczelnik z prośba o osobista rozmowę. W czasie rozmowy wylałam
        swoje żale, pani była bardzo miła, (oczywiście to na pewno nie u nich, jej
        pracownicy to uczciwi ludzie itd), obiecała porozmawiać w sortowni i z
        listonoszami. Od tamtej pory wszystkie przesyłki przychodzą nienaruszone. Cud?
        A najbardziej byłam zdziwiona po otrzymaniu ostatnich staniczków z
        figleaveclearance - przesyłka doszła tylko na sam adres - bez nazwiska,
        wydrukowane było tylko imię. Normalnie byłam w pozytywnym szoku.
        Oczywiście zdaje sobie sprawę, że jeśli przesyłka zainteresuje kogoś wcześniej,
        jeszcze w drodze do mojego urzędu, nic na to nie poradzę, ale widocznie tu mam
        szczęście . Odpukać.
        • s4r4hk4ne Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 30.06.08, 10:05
          To masz szczęście. Pytanie na jak długo? Po moich oficjalnych
          skargach - także do centrali Poczty, przez jakiś czas monitorowano
          moje przesyłki i wszystko było ok, ale... niestety na krótko.
    • s4r4hk4ne Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 30.06.08, 10:03
      Od razu mogę Ci powiedzieć jak to się skończy. W zeszłym roku
      pewnien redaktor poczytnego pisma napisał artykuł nt. zaginięć
      przesyłek - m.in. ja udzielałam mu informacji na ten temat
      (notorycznie ginęły mi listy i paczki albo... dochodziły
      zdekompletowane). Nie wiem na ile jest to prawda, ale faceta
      straszono, że jak artykuł pójdzie do druku, to PP go (dziennikarza
      nie artykuł) pozwie do sądu. Artykuł ukazał się, sytuacja nie uległa
      zmianie o procesie nie słyszałam. Czyli nic się nie zmieniło.
    • kotwtrampkach popieram!! 30.06.08, 11:14
      chociaz nic mi nie zginęło z zakupów (biorę poleconym i dopłacam, to tez
      niefajne) to kilka listów z wysp tak i to jest wkurzające!!

Nic nie szkodzi spróbować!! A jak nie spróbujecie, to nic się nie zmieni!!
      Bardzo popieram, trzymam kciuki za realizację! Najlepiej chyba byłoby w formie
      ankiety i przyszpilić u góry
    • waiting_for hmmm 30.06.08, 21:31
      A ja dziś dostałam przesyłkę od forumki z UK - otwartą! Nie była naderwana, nie rozkleiła się - była normalnie, zwyczajnie otwarta!! Całe szczęście, ten co otworzył paczkę nie zainteresował się zawartością (nowiutka Fantasie Anna w rozmiarze 32H ;)) i taką właśnie otwartą paczkę z nietkniętym stanikiem znalazłam dziś w swojej skrzynce.

Zgłaszać to na pocztę czy nie, jak myślicie?
      • ellabillie Re: hmmm 30.06.08, 21:38
        Zgłaszaj!
        Nawet, jeżeli bezskutecznie, to jest mała nadzieja, że złodziej/buszownik
        paczkowy ;) się trochę przestraszy i poczuje pod obserwacją.
        A tak w ogóle, to poczta ponosi ciężkie straty na dostarczaniu paczek/przesyłek
        (dzisiejsza GW), to może to jest właśnie pracowników sposób na poprawianie
        kondycji finansowej firmy - mniej doręczonych przesyłek - mniej strat. A może
        nawet jakiś zysk się trafi?
    • ptysiowa_7 Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 30.06.08, 21:46
      Ja mogę się w razie czego podpisać (ukradli mi czerwonego Aragona, a
      tego się nie wybacza;).
    • veev tak a propos 30.06.08, 22:13
      wektor.blog.pl/komentarze/index.php?nid=13667979
      Do której z Was miało dojść to czarne cudeńko ze zdjęcia? ;)

v.
      • cynamonek77 Re: tak a propos 30.06.08, 22:20
        A ja Wam powiem, że jakiś czas temu wprowadziłam się do mieszkania na nowym
        osiedlu i powstał problem bo listonoszowi doszedł nowy rejon i nie wyrabiał się.
        Gubiła się część korespondencji. Dzwoniliśmy co chwila do naczelnika naszej
        poczty, a jak mężowi zgubiła się gazetka, którą prenumerował, której nie można
        było dostać nigdzie i która przychodziła listem zwykłym. To już nie wytrzymał i
        tak długo truł na poczcie aż Pani naczelnik na koszt poczty zamówiła tę
        gazetkę:))) I od tego czasu jak któraś musiała płacić za to że wyrzuca
        korespondencję jest nienajgorzej. Ale i tak od czasu do czasu robimy awanturę na
        poczcie bo giną nawet przesyłki polecone, których nigdzie nie rejestrują.
        Dlatego ja pewnie szybko nie zdecyduję się na zakupy zagraniczne a w Polsce to
        tylko za pobraniem. Walczcie o swoje przesylki i to od razu u naczelnika bo to
        przynajmniej u mnie się sprawdziło. A listonoszka jak mąż zapytał się jej
        dlaczego przynosi listy raz na 3 tygodnie odpowiedziała "jaka płaca taka praca"
    • zazulla odnosnie wydzialu w Koluszkach 30.06.08, 23:35
      Wymienilam kilka maili z PP odnosnie znalezienia niedoreczonej przesylki z UK w
      Koluszkach. Dostalam m.in. taka odpowiedz:

"Opracowywaniem przesyłek nie posiadających informacji identyfikującej adresata
      lub nadawcę, oznaczonych w sposób błędny lub niepełny, których przyjęcia odmówił
      zarówno adresat jak i nadawca, zwanych dalej przesyłkami niedoręczanymi oraz
      opracowywaniem rzeczy znalezionych zajmuje się Wydział Niedoręczalnych Przesyłek
      ul. Kolejowa 4 tel. (044) 714 12 64.
      Sprzedaż rzeczy posiadających wartość handlową WNP dokonuje w drodze licytacji.

Zawartość przesyłki podlega sprzedaży w drodze publicznej licytacji:
      · Niezwłocznie – w przypadku żywych zwierząt albo rzeczy łatwo psujących się (w
      tym roślin),
      · Po upływie, co najmniej 21 dni od dnia pisemnego zawiadomienia adresata lub
      nadawcy o zamierzonej sprzedaży zawartości przesyłki.

Kwotę uzyskaną ze sprzedaży zawartości przesyłki przekazuje się nadawcy, na jego
      koszt, po potrąceniu wierzytelności zabezpieczonych zastawem.
      Poczcie Polskiej przysługuje roszczenie do nadawcy o pokrycie różnicy w
      przypadku, gdy wierzytelności zabezpieczone zastawem przewyższają kwotę uzyskaną
      ze sprzedaży zawartości przesyłki.
      Niedoręczalną przesyłkę rejestrowaną zwraca się za odpłatnością za zwrot,
      również na żądanie osoby uprawnionej do jej odbioru za pośrednictwem placówki
      pocztowej, która ją nadesłała."
    • marla30 Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 01.07.08, 08:55
      Dziewczyny, ja chyba nadal dzierżę niechlubny rekord na forum, jako ta, której PP ukradła najwięcej, i oczywiście chętnie się dołączę, podpiszę co trzeba, ale nie miejcie złudzeń - "góra" DOSKONALE wie o problemie, wie, że paczki giną masowo i absolutnie celowo nic nie robi. Próba zrobienia czegokolwiek będzie oznaczała protesty związkowców, że im pracowników krzywdzą, i to w ogóle nie w Polsce ginie - gdzie dowody? Góra siedzi cicho, po co się narażać - porządki w PP to wielka, śmierdząca kupa gnoju (przepraszam za dosadność, rozgoryczenie przeze mnie przemawia) i nie mam pojęcia, czy cokolwiek poza całkowitą prywatyzacją tej instytucji mogłoby pomóc. Ja usiłowałam korespondować z pocztą, czyli z górą, przez dwa miesiące, wskazywałam im urząd, gdzie mi paczki kradziono - i NIC. W urzędzie tym bywałam niemal codziennie - prosiłam, groziłam, tłumaczyłam - i NIC.
      Dowiedziałam się z korespondencji, jak już wiecie z wątków stosownych, że moje paczki zostały zapewne skradzione poza granicami kraju, że trzeba było paczką rejestrowaną wysłać - czyli, de facto, że poczta nie ma obowiązku dostarczać przesyłek nierejestrowanych, że to wyłącznie uprzejmość z jej strony.
      Aha, i że w ciągu każdego miesiąca dyrekcja PP dostaje STOSY takich listów jak mój.
    • prostokvashino Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 01.07.08, 09:55
      Tia. A dizsiaj przeczytałam w Metro, że usługi PP podrożały o 20%.
      Tym złodziejom jeszcze będziemy więcej płacic za to, że nie dostarczają naszej
      korespondencji:/
      • karo_ka1 Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 01.07.08, 10:38
        18 czerwca "listki" wysłały do mnie paczkę. W środku m.in. Rosy
        Posy, Porcelanka, Passionata, wszystko w rozmiarze 70D. Nie dotarła
        do mnie. Moje biustchaltery pewnie już są na licytacjach... :(
        Ostatnio też dziwna sprawa - szorty z Bellissimy, przepakowane
        wędrowały przez pół Polski. Odmówiłam odebrania przesyłki.
        • karo_ka1 Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 01.07.08, 20:40
          Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale się wcięłam z moim
          nieszczęściem i chcę już wyjaśnić, że.....
          :)))))))
          Przyszło dzisiaj wszystko pięknie jak należy.
          uffff......
        • kati_p Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 06.07.08, 12:51
          Ja zrobiłam 2 zamówienia w figleaves.
          16 i 19 czerwca. Pierwsza paczka dotarła już dawno, druga wcale.
      • marla30 Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 01.07.08, 10:48
        prostokvashino napisała:

> Tia. A dizsiaj przeczytałam w Metro, że usługi PP podrożały o 20%.
        > Tym złodziejom jeszcze będziemy więcej płacic za to, że nie dostarczają naszej
        > korespondencji:/

No ba, trzeba przecież zapłacić za te porozumienia i łaskawe zaprzestanie strajku. Najlepiej pieniędzmi okradanych i oszukiwanych klientów. Wrrr....

A miało być tak pięknie - już w 2009 prywatyzacja PP. A tak to poczekamy bodaj do 2012 czy 2013 nie pamiętam.

• marisella I no longer send to Poland :-( 02.07.08, 10:50
      (Nie wiedziałam, do jakiego wątku to wrzucić, więc umieszczam tutaj)

Stało się to, co niektóre z Was przewidziały - już pojawiają się na ebayu
      sprzedawcy, którzy nie wysyłają do Polski :-( Dziś natknęłam się na takiego:
      tnij.com/7R6A
      Smutne to trochę :-(

m.
      • olivka_01 Re: I no longer send to Poland :-( 02.07.08, 14:30
        Dzisiaj dostałam przesyłkę z figleaves... Zamówiłam 4 staniki jeden został ukradziony , pozostałe wyraźnie przymierzane... nie wiem co powiedzieć, chyba wszystkie okradzione Panie znają to uczucie :-( W dodatku dwa z pozostałych nie pasują i chciałabym je wymienić , ale boję się, że sytuacja się powtórzy , jest jakaś możliwość zabezpieczonej przesyłki ?? w razie gdyby staniczek miał isć jednak do sprzedaży to informuję, że kradzież miała miejsce w wawie , a staniczek to
        Pour Moi?
        St Tropez full cup bra rozm. 30E , kolor biel +róż ( śliczny :-( )
      • chocochoco nic dziwnego... 02.07.08, 15:53
        Na pewno będzie takich sprzedawców więcer i więcej, a zreszta nie
        dziwię się, tez bym tak zrobiła na ich miejscu, szkoda pieniędzy i
        nerwów...
      • zazulla rozszerzony opis czemu nie wysyla do Polski 06.07.08, 09:49
        "Sorry but i DO NOT SEND TO POLAND as I cannot guarantee safe delivery. I am
        happy to sell to any Polish buyer if they would like item sent to a family
        member or friend with a UK address. I would send Recorded Delivery and then
        recipient can forward to you in Poland at your risk. Sorry but I cannot afford
        to lose any more items in Polish postal system."

Rozumiem sprzedawce, ale zawsze jest inne rozwiazanie - wysylanie jako signed
        for albo airsure. Przesylka jest wtedy ubezpiczona.
    • sumitka Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 02.07.08, 14:38
      ja jestem w odwrotnej sytuacji - wróciły do mnie paczki, w których wysłałam za
      pobraniem zamówiony towar, poniewaz klienci powyjezdzali na wakacje, w koncu nie
      mają obowiązku przejmować się strajkiem (musiałam przy zwrocie dopłacić po kilka
      zł od paczki, czyli straciłam po ok 20 zł za jedną przesyłkę)

jak napisałam podanie domagając się odszkodowania - przysłano do mnie
      listonosza, który zaproponował mi 6 zł zadoścuczynienia.. niezła kpina!
      • nomina Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 02.07.08, 21:51
        Witaj w klubie :(. Ostatnio przyszedł zwrot przesyłki (nie wiem, czemu, bo tak
        wymięta i pozacierana, że nawet powodu nie odczytałam). Mnie nie było, a obcy
        listonosz kazał osobie postronnej, niezwiązanej z moją firmą, zapłacić za zwrot
        przy odbiorze, mimo że ta osoba mówiła, że mam umowę skredytowaną - powiedział,
        że albo zapłaci, albo zabiera przesyłkę i zostanie ona zlikwidowana. Mój towar!
        Złożyłam skargę do centrali i co? Ano obarczono odpowiedzialnością naczelnika
        UP, w którym nadaję paczki, choć ten listonosz był z innego urzędu czy oddziału,
        bo z nimi nie dojdziesz.
        Przepraszam z OT, ale musiałam się wyżalić :)

A wracając do meritum: możecie złożyć. Możecie nawet podać PP do sądu. I nic. Z
        nieznanych mi podstaw prawnych niewywiązanie się PP z usług nie podlega
        Kodeksowi Cywilnemu. Tak się bronią.
    • kot_leon Re: poczta: zaginione przesyłki - pomysł 02.07.08, 14:49
      Ja też nie mam dobrych doświadczeń z PP. Ostatnio przyszedł do mnie
      list cały poklejony taśma.. pozszywany zszywkami- ewidentnie ktoś
      tam szperał!
      Paczka prorytetowa z miasta obok szła ponad 2 tygodnie- prędzej bym
      tam doszła pieszo!
    • limonka_01 kontrola Poczty Polskiej 28.07.08, 19:41
      UKE skontrolowal doreczanie przesylek przez Poczte Polską. Z efektami kontroli mozna zapoznac sie tu
      www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=168&news_id=3201&layout=3&page=text
      A tu jest artykul w GW
      gospodarka.gazeta.pl/IT/1,69805,5498618,UKE_o_poczcie__slaba_informatyzacja_i_paczki_zle_zabezpieczone.html
      Jestem sklonna uwierzyć, ze to wynik działania zdesperowanych Lobbystek ;)
      • sineira Re: kontrola Poczty Polskiej 28.07.08, 20:46
        I dobrze! Oby były efekty.
        Mam nadzieję, że Sroczta Srolska choć trochę się tym przejęła i mój strapless do
        mnie dotrze.
    • whiteanney czy jeszcze wam gina przesylki?? 28.07.08, 21:44
      czy tylko w trakcie strajku taki pogrom byl?

bo mam pare przesylak do polski i wlasnie sie zastanawiam czy nie
      oplacaloby mi sie przeslac to polska spedycja, a ci w polsce ups
      nadaja.
      • nomina Skarga do RPO 28.07.08, 22:54
        Dziewczyny, ponieważ PP, odpowiadając na moją reklamacje, naruszyła wszystkie
        możliwe przepisy i dobre obyczaje, jaja sobie robiąc nieziemskie - będę na
        dniach zgłaszać zawiadomienie do Rzecznika Praw Obywatelskich. Jeśli któraś ma
        ochotę dodać swoje pismo z wyliczeniem strat - proszę o skan, dołączę jako
        załącznik. Rzecznik jest "w porzo", jak powiedziałoby młodsze pokolenie, jeśli
        tylko sprawa mieści się w jego kompetencjach (chcę zaskarżyć nieprzestrzegania
        praw poszkodowanych, zapisanych w Kodeksie Cywilnym, który PP sobie - ot, tak -
        wyrzuciła z działalności), na pewno jej nie zignoruje.
        • kociatko_biusciaste Re: Skarga do RPO 29.07.08, 16:48
          A to sie mieści w kompetencjach RPO?.. PP nie "wyrzuciła sobie z działalności
          KC", tylko jej funkcjonowanie jest unormowane inną ustawą...
          • nomina Re: Skarga do RPO 29.07.08, 20:53
            Nie wiem, dlatego chcę złożyć "zapytanie", czy fakt, że PP twierdzi, iż ustawa
            nie ponosi odpowiedzialności za kradzieże, zagubienia, zniszczenia, bo nie
            reguluje tego ustawa; natomiast reguluje je KC, w końcu akt wyższego rzędu - nie
            jest naruszeniem praw, czy to sprawa dla UOKiK, jeśli chodzi też o poszkodowane
            podmioty "nieprywatne". A jeśli faktycznie poczta nie podlega KC, to na jakiej
            podstawie zastosowano nierówność wobec prawa, skoro inne firmy przesyłkowe
            podlegają.
            Ja to składam jako firma i to będzie dodatek do wątku strajkowego. Ale RPO,
            jeśli sam się tym nie zajmuje, to poda, kto się zajmuje.
            • kociatko_biusciaste Re: Skarga do RPO 29.07.08, 23:37
              Myślę, że RPO się tym nie zajmie... PP jest przedsiębiorstwem użyteczności
              publicznej i jej funkcjonowanie określa ustawa o państwowym przedsiębiorstwie
              użyteczności publicznej "Poczta Polska", ale jej odpowiedzialność odszkodowawcza
              jest uregulowana w ustawie - Prawo przewozowe. Ustawa ta dotyczy nie tylko PP,
              ale też innych operatorów pocztowych (z tego, co pamiętam). Odp. za polecone
              jest uregulowana w w.w. ustawie, która wyłącza zastosowanie KC (KC to tez
              ustawa, wszystkie ustawy maja taka samą rangę). Odpowiedzialność ta rzeczywiście
              jest ograniczona, ale tak samo np. ograniczona jest odp. osób prowadzących
              hotele (jeśli masz cos wartościowego do przesłania, musisz przesłać do listem
              wartościowym.). Jednak w przypadku czynów niedozwolonych operator odpowiada na
              podstawie KC.

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to chętnie wyjaśnię;)
              • nomina Re: Skarga do RPO 30.07.08, 09:27
                Zapytać można :). A jeśli w istocie tak jest, że PP nie podlega żadnym innym
                aktom prawnym, to zapytam, czy nie stanowi naruszenie praw obywatelskich fakt,
                że żaden z tych aktów nie reguluje odpowiedzialności PP, co prowadzi nie tylko
                do horrendalnych szkód obywateli na terenie RP bez możliwości ich rekompensaty,
                ale również ogranicza im swobodę decyzji handlowych detalicznych w krajach UE,
                bo kontrahenci spoza RP coraz częściej zastrzegają niewysyłanie towaru do Polski
                z powodu uszkodzeń/zagubień dokonanych przez PP.

Dlaczego KC jest równorzędny z innymi ustawami?
                • narcyza5 Re: Skarga do RPO 30.07.08, 09:58
                  nomina napisał(a):

> Dlaczego KC jest równorzędny z innymi ustawami?

bo kodeks cywilny to tylko nieco obszerniejsza, ale t.e.ż ustawa.
                  Taka, jak inne. I żaden inny akt nie nadaje jej prymatu nad innymi.
                  Natomiast wiele ustaw expressis verbis wyłącza/ogranicza stosowanie
                  uregulowań kodeksu cywilnego w sprawach, które te inne akty regulują
                  w odmienny sposób (albo bez wyraźnego wskazania, zgodnie z
                  interpretacyjną regułą, że lex specialis derogat legi generali -
                  kodeks cywilny jest taką ustawą ogólną). W drugą stronę działa to w
                  ten sposób, ze jeśli coś nie jest uregulowane oddzielnie, stosuje
                  się przepisy ogólne.
                • kociatko_biusciaste Re: Skarga do RPO 30.07.08, 18:45
                  Moim zdaniem taka sprawa nie ma nic wspólnego z prawami obywatela.
                  Ależ ustawa reguluje odpowiedzialność PP, napisałam Ci przecież powyżej. Przeczytaj jeszcze ten wątek:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76424116&a=76424116
                  Tam piszę o odpowiedzialności poczty za kontrakty i delikty.
                  W skrócie:
                  polecone wartościowe - odpowiada za cała kwotę wg w.w. ustawy;
                  polecone - odp. ograniczona wg ustawy (masz coś wartościowego, wysyłasz wartościowym), ale jeśli będą dowody na to, że został popełniony czyn niedozowlony (np. kradzież), to odp. na zasadch ogólnych z KC, czyli normalnie odszkodowanie za to, jaka poniosłaś stratę;
                  za zwykłe faktycznie nie odpowiada wg tej ustawy, ale jeśli został popełniony czyn niedozwolony, to odp. wg KC, tylko to troche trudne do udowodnienia...
                  • nomina Re: Skarga do RPO 30.07.08, 20:02
                    Ale mnie chodzi o niewykonanie usługi firmowej poczty i pobranie za czerwiec
                    opłaty, bo, jak mi napisano, to była siła wyższa (strajk garstki pracowników,
                    choć cała reszta osób odpowiedzialnych za wykonanie pracowała) i poczta nie
                    ponosi żadnej odpowiedzialności, jako że nie reguluje tego prawo. Tak w skrócie.
                    Potem pomyślałam o tych przesyłkach i jeszcze kilku innych rzeczach (np.
                    niewykonywanie jednej z usług, które są w umowie, i zbiorowe wypowiedzenie umów
                    lub próba przymuszenia do zbiorowej akceptacji; odmowa wydania rachunku za
                    pobrane pieniądze - trzeci miesiąc zaraz będzie, itd.). Ponieważ i tak będę
                    pisała o czymś innym jeszcze, pomyślałam, że przy okazji zapytam i o sprawę
                    poczty :).
                    • lusitania2 Re: Skarga do RPO 30.07.08, 20:40
                      nomina, piszesz tak ogólnie, że nie sposób sie zorientować o co
                      chodzi, ale strajk za siłą wyższą uznawany od dawna nie jest (choć
                      wierzę, że poczta mogła Ci tak odpowiedzieć), nie jest też prawdą w
                      prawie cywilnym, że 'czegoś prawo nie reguluje' (no co najwyżej nie
                      expressis verbis) to odpowiedzialności nie ma, nie bez powodu art.
                      415 kc brzmi tak ogólnie, jak brzmi.
                      Zasadniczo nie wykluczam kompetencji RPO w tej sprawie (albowiem nie
                      mogę wykluczyć sprzeczności postanowień prawa pocztowego z aktami
                      wyższej rangi - a jeśli takowa zachodzi, to dochodzi do naruszeń
                      praw obywatela, ergo RPO kompetenty w pewnej mierze być może),
                      natomiast nawet jeśli RPO za kompetentnego się nie uzna, powinien
                      skierować Cię na właściwą drogę (Urzędu Ochrony Konkurencji i
                      Konsumentów/procesu cywilnego)

• nomina Re: Skarga do RPO 30.07.08, 23:03
                        Piszę ogólnie, bo nie chcę tu wylewać na forum łez w sprawie działania Poczty
                        Polskiej w kontekście, który interesuje mnie prywatnie :).
                        Niemniej - dzięki za wszystkie wypowiedzi :)
    • pierwszalitera Akcja policji 12.08.08, 13:09
      Czytałyście już?
      www.polityka.pl/lodzkie-policja-zatrzymala-podejrzanych-o-okradanie-przesylek/Lead120,1094,264530,16/
      Może nie o poczcie i nie o stanikowych przesyłkach, ale jakby częściej coś takiego się działo, to niejednemu złodziejowi zatrzęsłyby się ręce.
      • winter76 Re: Akcja policji 12.08.08, 19:53
        Czytałam,już chyba tylko odbiór osobisty jest w miarę bezpieczny :)

www.tvn24.pl/12690,1560951,0,1,wpadli-zlodzieje-paczek,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka