Dodaj do ulubionych

UBRANIA BRAVISSIMO - 2

• yaga7 BL95 Full Fifties Dress 23.03.11, 12:06
      Porażka.

Muszę sobie wyryć w głowie, że rozszerzane sukienki nie są dla mnie.

Sama w sobie sukienka jest śliczna, ale: talia z wiązaniem jest w sumie tuż pod biustem, a to akurat nie jest moje najwęższe miejsce, bo własną talię mam 10 cm niżej. W związku z tym sukienka podkreśla mi żebra, a nie talię, gdyż rozszerza się od tego wiązania. Podejrzewam, że u osób z normalnym tułowiem (ja mam długi) to wiązanie wypada w dobrym miejscu i wtedy wszystko gra. U mnie nie gra, wyglądam jak dorodny wieloryb :P W ołówkowych sukienkach wyglądam znacznie, znacznie lepiej.
    • kis-moho Rozmiarowka - sukienki 31.03.11, 20:23
      Mam w (ewentualnych) planach pierwsze zakupy w Bravissimo, i szczerze mowiac, troche sie gubie w rozmiarowce. Bede bardzo wdzieczna za rady! Mam na oku sukienke, nie chcialabym, zeby sie za bardzo opinala, ani zeby nie wisala jak worek... Zmierzylam sie w biuscie (89) i w tali (67), i wychodzi mi rozmiar miedzy 8 really curvy a 8 super curvy. Celowac w mniejszy czy w wiekszy? Ja w ogole jestem nie za bardzo curvy, a tym bardziej nie super curvy, ale skoro juz sie tak te rozmiary nazywaja, cos trzeba z nich by bylo wybrac...
      • silv_via Re: Rozmiarowka - sukienki 31.03.11, 23:16
        Na 96 cm w biuście SC jest luźnawe, więc na Twoim miejscu brałabym Real Curvy.
        • kis-moho Re: Rozmiarowka - sukienki 31.03.11, 23:30
          No wiedzialam, ze z moim niewielkim biustem nie jestem jednak super curvy :o) Dzieki silv_via!
    • tatakine Satin Trim Nightie (koszula nocna) 16.04.11, 14:20
      Zamowilam koszule nocna Satin Trim w dwoch rozmiarach 30F-G i 32D-E w kolorach grape i powder pink. Przy moich wymiarach 72/94 rozmiar 30F-G jest ok, choc biorac pod uwage ze mam w tym spac to wolalabym luzniejszy obwod. Rozmiar 32D-E okazal sie za maly w miskach dlatego odsylam i postaram sie wymienic na rozmiar 32F-G.
      Same koszule sa bardzo ladne, ramiaczka i odciecie pod biustem obszyte jest satynowym materialem. Przy jednym ramiaczku naszyta jest tez satynowa kokardka. Calosc robi naprawde urocze wrazenie.
      • edzia100 sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 12:11
        Dziewczyny, nigdy nie zamawiałam ciuchów w necie, bo odrzucalo mnie na myśl o łażeniu na pocztę i odsyłaniu. Ale dojrzałam do pierwszych zakupów w Pepperberry/Bravissimo. Co radzicie i co się bardziej opłaca (finansowo i logistycznie): a) zamówić kilka sąsiadujących rozmiarów każdego ciucha i odesłać niepasujące (zamrożenie kasy nie jest dla mnie problemem, ale odsyłanie wydaje mi się kłopotliwe), czy b) zamówić tylko w jednym rozmiarze i ewentualnie wymieniać później? Ale wtedy też przecież nie wiem, czy kolejny wariant rozmiarowy będzie lepszy. Jaka jest wasza metoda?
        Bo niby wyczytałam z różnych postów, że skoro biorę z biubiu rozm. 38 bb/bbb, to pewnie 10SC powinno być dobre, ale to przecież zawsze jest loteria (np. ostatnio kupiłam tequilę w rozm. 40bb i jest super).
        • yaga7 Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 12:52
          Ja na Twoim miejscu od razu wzięłabym kilka rozmiarów do porównania - wtedy odsyłasz raz i problem z głowy. Do tego czasem niektóre ciuchy się szybko wyprzedają, więc może się zdarzyć, że jak będziesz chciała wymienić, to nie będzie na co.
          • edzia100 Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 13:22
            czyli np. przy sweterkach wziąć np. 10SC, 10RC i dodatkowo 8SC? - bo skoro mam jakies bluzeczki rozciągliwe w rozm. 10 z Marks&Spancer (czyli bez przewidzianego miejsca na biust), to myślę sobie, że moze np. 8SC tez mogloby być Ok, kto wie?
            Yaga, to jeszcze jedno pytanie laika: a jak się odsyła, to przecież taka paczka nie jest ubezpieczona? co sie stanie, jak ją gdzieś po drodze szlag trafi, a w środku np. 10 ciuchów, każdy po 50 funtów? Może za bardzo kombinuję, ale w końcu, jak to mówią, shit happens ;-)
            • yaga7 Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 13:36
              Co do rozmiarów - powiem tak. Ja z tabelki Bravi jestem tak między 12 a 14 Really/Super Curvy. I w większości przypadków pasuje na mnie 12SC albo w przypadku podwójnej rozmiarówki 12R/SC. Czasem w przypadku nierozciągliwych sukienek 14 jest lepsze. Więc jeżeli Tobie z tabelki wypada 10, to może się okazać, że lepsze będzie 8.
              Rozciągliwe ciuchy brałabym na Twoim miejscu o rozmiar mniejszy niż tabelkowy z Bravi.

Ja inne angielskie ciuchy mam zwykle w rozmiarze 14, czasem 16, a tu jak widzisz, pasuje 12 ;) Spódnice to co innego, w Bravi spódnicach i spodniach faktycznie mam 14, w 12 bym nie weszła.

Może to trochę pomogło :)

Co do przesyłki - możesz ubezpieczyć zagraniczną przesyłkę, nie ma problemu.

Ja zwykle wysyłam listem poleconym, nieubezpieczonym, ale w życiu jeszcze nic mi nie zginęło. No ale ja nie odsyłam 10 ciuchów, zwykle jedna, dwie sztuki.
              • edzia100 Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 14:12
                dzięki za wskazówki rozmiarowe :-)
                hmm, odsyłasz poleconym? a na ich stronie piszą, z tego co widziałam, żeby nie odsyłać za potwiedzeniem odbioru? w Polsce polecony jest przecież przy odbiorze pokiwtowany (trzeba się podpisać), a w UK nie? A w ogóle, to jakie są ceny tych odsyłanych paczek/listów? ile płacisz?
                • yaga7 Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 14:18
                  Cennik pocztowy: www.cennik.poczta.lublin.pl/

Polecony zagraniczny to nie jest za potwierdzeniem odbioru. Żebyś miała potwierdzenie odbioru, to musisz wypełnić jeszcze taką żółtą (przynajmniej u nas na poczcie) karteczkę. W przypadku normalnego poleconego zagranicznego strona zagraniczna nie kwituje odbioru. Nie mam pojęcia, dlaczego tak jest, ale tak jest ;)
                  • edzia100 Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 14:29
                    yaga, jeszcze raz wielkie dzięki. Moje zadanie na weekend: wybrać i zamówić ;-) Pozdrowienia :-)
                  • ptasia Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 15:33
                    u nas zwykłego poleconego też się nie kwituje, jeśli się wrzuci informację, że prosi się o wrzucanie do skrzynki. wtedy kwitujesz tylko te za potwierdzeniem odbioru. W UK zaś tylko tzw. "signed for".
                    • nientepaura Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 15:37
                      prywata do ptasi;)
                      napisałam maila (nie wiem, jak często sprawdzasz skrzynkę gazetową);)
                      • ptasia Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 16:23
                        Nic nie dostałam - może spróbuj na ptasia3(at)wp.pl
                        • nientepaura Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 16:26
                          poszło;)
              • kasienka.body Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 15:00
                > Co do przesyłki - możesz ubezpieczyć zagraniczną przesyłkę, nie ma problemu.

Od niedawna nie można ubezpieczać przesyłek wysyłanych do UK.
                Można je wysłać listem poleconym, ale nie można ubezpieczyć (czyli zadeklarować wartości paczki).
                • yaga7 Re: sensowna metodologia zakupowa? 01.05.11, 15:06
                  O widzisz, cenna informacja.

Ja nigdy nie ubezpieczałam, więc nie nie wiedziałam o tym.
                  • edzia100 problemy z rejestracją 01.05.11, 18:18
                    bo oto z pełnym koszykiem podchodzę do kasy, i jako nowy klient zakładam konto, podaję swoje dane (dochodząc w drugim punkcie do buttona 'register'), klikam, jest info: thank you for registering. ALE: nie dostaję info na mejla, że jestem klientem, ani, co najważniejsze, po kolenej próbie zalogowania (już niby jako klient) system pisze mi, że sorrry, ale email taki jak mój nie istnieje w ich systemie :-( Ponowiłam procedurę do nowych klientów i znów tak samo. What the .... ?! Czy któraś z Was tak miała? Bo mi ostatni sweterek sprzed nosa zwiną, i znowu mi się odechce .. o żesz
                    • edzia100 Re: problemy z rejestracją 01.05.11, 18:51
                      sorry wielkie za zaśmiecanie. Już po problemach :-) Teraz tylko czekam na paczkę.
      • nientepaura Re: Satin Trim Nightie (koszula nocna) 01.05.11, 12:43
        na stronie znalazłam info w komentarzach, iż kolor grape ma mniejsze miski niż powder pink, potwierdzisz? bo nie wiem czy brać 28f-g, czy gg-h - skłaniam się ku gg/h, ale mogę jeszcze zmienić zamówienie, noszę 60ff na 67/90
        • anial_ek Re: Satin Trim Nightie (koszula nocna) 07.05.11, 08:21
          ja nic takiego nie zauwazylam, wiec moze roznica jest bardzo mala, albo w ogole tylko w wiekszych rozmiarach, a mam oba kolory juz od dluzszego czasu, obie w 28f-g na 68/93
    • femalespirit Ditsy Floral Dress (CC14) 02.05.11, 18:12
      Ta sukienka jest naprawde krotka. Mam 173 cm wzrostu i ona mi wypada w polowie uda. Dekolt tez dosc gleboki. Ladnie uklada sie na biuscie (wzielam swoj zwykly rozmiar), na tym koniec zalet. Za krotka, talia za wysoko (zrobila sie z tego sukienka typu empire), wygladam w tym jak kobieta w ciazy, a przede wszystkim tandetny w wygladzie material. Kolory, ktore wygladaly mi na róż to lososiowo-pomaranczowy. Pierwsza rzecz z Bravissimo, ktora ewidentnie zle na mnie lezy mimo dobrego rozmiaru, odsylam.
      • nientepaura co to za model?;) i jak wypadają miski? 06.05.11, 19:39
        cgi.ebay.com/BRAVISSIMO-HALTERNECK-SUMMER-TOP-UNDERWIRED-30E-/280669079052?pt=UK_Women_s_Tops_Shirts&hash=item41592e460c
        przepraszam za wklejenie linku do aukcji, ale nie mogę go znaleźć na stronie bravissimo
        a miski jak? brać mniejsze/większe niż zwykle?noszę 28ff/ew. ścisłe 30f (z 30e wypływam) i nie wiem, czy nie będę mieć dwóch naleśników w tej koszulce;) wymiary 67/90
        • ptasia Re: co to za model?;) i jak wypadają miski? 06.05.11, 20:00
          to to www.bravissimo.com/products/strappy-tops/strappy-tops/bandeau-strappy-top/orange/ov45or/?show=16&sort=1&sale=1
          widziałam zdjęcia typu real photo 2 dziewczyn w wersji białej, raczej trzeba brać swój standardowy rozmiar, więc może mieć dla Ciebie za małe miski. Koszulka jest ponadto dość obcisła.
          • nientepaura Re: co to za model?;) i jak wypadają miski? 06.05.11, 20:27
            a taka?
            cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=120719034169
          • zazulla Re: co to za model?;) i jak wypadają miski? 06.05.11, 21:15
            Ewentualnie to stary model BX05. Też tak wyglądał i był pomarańczowy.
            • nientepaura prośba do posiadaczek Red Pleat Front Jersey Dress 08.05.11, 19:09
              jaki to materiał i jak się nosi?;) i jeszcze pytanie odnośnie rozmiaru: z biustem 28ff lepiej brać 8c/rc czy 8rc/sc w tym modelu? znalazłam na ebayu 8rc/sc i boję się, że może być za duża w biuście;(, a cena miła;) Dobre kobiety, helpunku;)
              • ptasia Re: prośba do posiadaczek Red Pleat Front Jersey 08.05.11, 22:13
                Mam b. podobną niebieską, materiał to wiskoza albo podobne - dość lejący, ale potrafi oblepiać, jakościowo w miarę, choć bez zachwytów. Prałam tą moją kilka razy, na razie bez zmian. Raczej bierz c/rc, też są na eBayu, obawiam się, że w rc/sc się utopisz.
                • nientepaura Re: prośba do posiadaczek Red Pleat Front Jersey 08.05.11, 22:25
                  dzięki wielkie;)
            • nientepaura Re: co to za model?;) i jak wypadają miski? 12.05.11, 08:07
              ponieważ kosztował 3funty, to zaryzykowałam;) najwyżej pójdzie dalej w świat;) a być może będę mieć pierwszy dobrze dobrany top;)
              • nientepaura Re: co to za model?;) i jak wypadają miski? 19.05.11, 09:30
                no i doszedł. fajnie leży,miski wielkie - 30f byłoby za duże, ale chyba nosić jako straples się nie da, wolę ze sznureczkiem;) ale i tak za 3funty warto (przesyłka drugie 3);)
    • yaga7 Gypsy Maxi Dress (NM18) 13.05.11, 10:00
      No i nie pasuje :(

Rozmiarowo wzięłam 12SC, jak zwykle. I o ile w talii i w biodrach jest ok, to w biuście jest nie tyle za mała, ile miejsce na biust jest wyżej niż ja mam biust. I do tego to miejsce na biust jest jakieś dziobowate - w sensie na piersi bardziej wyciągnięte do przodu ;))))
      Do tego robi efekt ciąży.
      Sama sukienka jest złożona z dwóch warstw - spodniej wykonanej z jakiegoś poliestru czy cuś, i na to nakłada się cienką zewnętrzną sukienkę. Gdyby ta zewnętrzna sukienka nie była pod biustem marszczona (a wewnętrzna nie jest), może by to lepiej wyglądało. A tak to pod biustem tworzy się takie puste miejsce.
      Znacznie lepiej wygląda ta niebiesko-biała maxi dress.
      • bogema Re: Gypsy Maxi Dress (NM18) 19.05.11, 11:27
        Ale niebieska na Tobie wygląda lepiej, czy w katalogu?
        Chciałabym ją kupić, ale widzę że recenzje na stronie ma dość słabe z uwagi na niskie cięcie części nabiustnej. Ja chodzę jedynie w halfcupach i zastanawiam się, czy będzie na mnie pasowała.
        • yaga7 Re: Gypsy Maxi Dress (NM18) 19.05.11, 11:33
          Na mnie ta niebiesko-biała wygląda podobnie jak w katalogu. Spokojnie pasuje pod nią np. Freya Deco plunge (strapless ciut wystaje). Jest wycięta, owszem, ale na pewno nie bardziej niż staniki.
          • bogema Re: Gypsy Maxi Dress (NM18) 19.05.11, 12:32
            Jedna z nielicznych sytuacji, kiedy fajnie jest mieć nisko biust:)
            • bogema Re: Gypsy Maxi Dress (NM18) 19.05.11, 12:33
              Tzn. wyłącznie o mnie mi chodziło:)
    • femalespirit Bow Tie Dress BLA1 19.05.11, 14:16
      Niestety znowu nietrafiony zakup. Wzielam 16C zamiast 16RC jak zwykle, bo pisza, ze z przodu obszerna. No i w biodrach dobra, w pasie dobra, moze ciut za luzna, ale duzo za ciasna na gorze - nie moge zapiac powyzej polowy plecow. I to za ciasna z tylu, z przodu dekolt w porzadku. Moznaby wymienic na 16 RC, ale wtedy z przodu bym miala za luzno, a nie sadze, zeby plecy byly dosc szerokie. Jestem typowa klepsydra (ramiona tej samej szerokosci co biodra) i nigdy nie mialam podobnego problemu z sukienka Bravissimo. Wyglada na to, ze ten model bedzie lepszy dla drobniejszych w ramionach (gruszek?). Poza tym ladny, gleboki kolor, ale niezbyt fajny material, ma taki, przepraszam za okreslenie, fartuchowo-poliestrowy polysk. Moim zdaniem ta sukienka jest zbyt strojna w kroju do biura, ale ze zbyt malo eleganckiego materialu jak na wieczor. Ale to juz kwestia gustu.
      • m_oments Re: Bow Tie Dress BLA1 19.05.11, 15:17
        Czy mogłabyś napisać, na ile w biodrach ta 16 mogłaby być?
        • femalespirit Re: Bow Tie Dress BLA1 21.05.11, 10:11
          Ja mam 107 cm w biodrach i byla jak ulal.
    • yaga7 YN08 - Chic Corsage Jersey Dress 24.05.11, 13:05
      Dorwałam jedną z ostatnich sztuk na wyprzedaży, ale może kiedyś wypłyną na ebayu. W każdym razie moim zdaniem warto.
      Materiał dość cienki, ale sukienka ładnie się układa, ma głęboki pseudokopertowy dekolt, nigdzie mi nie odstaje.
      Pasuje w moim standardowym rozmiarze 12R/SC
    • arwena-g Flover Print Dress 10.06.11, 20:31
      Satynowa, srebrna sukienka Bravissimo w rozmiarze 14RC.Odcinana pod biustem, z boku zapinana na suwak, dół sukienki dopasowany, drukowany w motyw róż w kolorach szarości, brązu i bardzo ciemnego fioletu. Z innych firm noszę od 12 do 16, więc jest wymiarowa. Kupiona na e-bayu . Noszę głównie 70FF i w tej sukience spokojnie wszedłby też biust ze dwie miski większy.Ostatnio utyłam, głównie niestety w brzuchu i ta sukienka go nie podkreśla. Chwała jej za to. Jest bardzo wygodna, na podszewce, wierzchnia satyna cienka, ale się nie gniecie. Już dwa razy ją prałam – w pralce, w woreczku do bielizny, świetnie znosi pranie. Zaliczyłam w niej komunię i uroczystą imprezę w pracy. Jestem bardzo zadowolona z zakupu.
    • clarisse Beautiful Bandeau Dress NM03 - 16SC 08.07.11, 12:55
      Wzięłam na wyprzedaży, bo 20 funciaków nawet z przesyłką za takie śliczności ujdzie w tłoku.
      Wzięłam 16SC, bo 14SC już nie było, a przyglądając się kupionej przed laty sukience z Bravissimo 16RSC, która wtedy była z duża a teraz jest okej - uznałam, że może dorosłam. Do tego poczytałam opinii klientek, że opina się na biodrach - jako że biodra mam wąskie, liczyłam że może to coś dla mnie.

Niestety, sukienka jest za duża - równo po całej długości, to jest w biuście, w pasie i w biodrach. Wymagałaby przeróbek krawieckich. Co nie zmienia faktu, że jest przepiękna i że faktycznie na moją figurę by się nadawała. Ale za dużo ale po drodze wynikło.

Sukienka przepiękna i rewelacyjnej jakości, na podszewce. ALE to oznacza, że owe przeróbki musiałaby robić przytomna krawcowa. Niestety ta, którą miałam pod ręką, zupełnie mnie nie przekonała.

Ramiączka (cieniutkie) i pasek też dołączone, ale niestety w taki sposób zapakowane, że nie szło ich przetestować. ALE przy okazji uświadomiłam sobie, że bandeau w tym rozmiarze, to pomyłka - albo wymaga bolerka. Problem w tym, że dobrać bolerka w identycznym odcieniu się nie da (electric blue - bardzo ładny, krawcowa pokazała mi coś PRAWIE takiego samego, ale właśnie prawie robi różnicę), a z kolei dobierając inny kolor - zakładam że z gamy biały-ecru-srebrny-czarny chciałabym mieć możliwość przymierzenia wszystkich tych kolorów. Tylko gdzie ja znajdę te bolerka wszystkie naraz? Jedyna opcja to uszyć sobie na Allegro, ale tu nie ma zwrotów no i kwestia trafienia w kolor od razu...

Dodam że zamówiłam sukienkę razem z bolerkiem polecanym w Bravissimo jako dodatek do niej, ale to była totalna pomyłka :)

Kilka lat temu wzięłabym pewnie tę sukienkę z pocałowaniem ręki. Ale dziś jest tyle możliwości że właściwie po co mam brać coś, co nie jest doskonałe i w co muszę jeszcze wkładać masę czasu, wysiłku i kasy?

Ale żałowałam bo sukienka z tych absolutnie pięknych. Na wesele, na które miałam w niej iść, ostatecznie poszłam w biubiowym Martini 42bbb, leżało o niebo lepiej bez żadnych poprawek :)
    • kasiamat00 Top Stitched Jersey Dress BH70 09.07.11, 14:24
      Sukienka ideał, przechodziłam w niej całą wiosnę. Rozmiar 10RC, wymiary mnie ok. 95/72/100. Jedyny problem to to, że przy praniu co najmniej raz na tydzień (a często i częściej) po jednym sezonie się zmechaciła, do chodzenia na co dzień się nadaje, na sytuacje gdy trzeba wyglądać ciut lepiej niekoniecznie. Aha, kwiatek na szczęście się odpina, więc sukienka została go od razu pozbawiona.
    • kasiamat00 Contrast Stitch Linen Dress AP01 09.07.11, 14:35
      Idealna letnia sukienka, na moim monitorze kolor na fotkach sklepowych wygląda na bardziej szary niż w rzeczywistości, na żywo jest bardziej piaskowa i ciemniejsza. A przeszycia nie są białe, tylko jasnoszare z różowym odcieniem. Rozmiar mój tradycyjny, czyli 10RC, w mniejszą bym na pewno nie weszła w biodrach (~100 cm). Jak na razie prana jakieś 3 razy, nic się z nią złego nie dzieje. Świetnie wygląda, szczególnie na klepsydrach, IMO dużo lepiej niż na tej pani na fotkach sklepowych (mam wrażenie, że jest szyta na niższą osobę niż tamta modelka).
    • kasiamat00 Plaited Belt Dress AB02 09.07.11, 14:41
      A to dla odmiany porażka... Krój jest świetny, bardzo fajnie leży, ale materiał wygląda jak z India Shopu :( Na fotce sklepowej wygląda jak niezła, gruba bawełna, w rzeczywistości to cienka bawełniana szmatka, przed prześwitywaniem ratuje ją tylko to, że tej szmatki są dwie warstwy (to niby "lined"). Została u mnie tylko i wyłącznie ze względu na krój i kolor, IMHO powinna kosztować połowę tego co obecnie, i wtedy byłby to dobry zakup. Obecna cena to zdecydowana przesada.
    • boziaj Spodnie TF07 białe i czarne 13.07.11, 12:39
      czarne lniane, białe z mieszanki len-bawełna
      materiał robi dobre wrazenie, typowo letni
      zamówiłam w rozmiarze 8, korzystajac z wyprzedaży
      na szerokość dobre na 95 w biodrach
      przykra (dla mnie) niespodzianka dotyczy białych: są krótsze niz opisują na stronie o 2cm, co oznacza, ze juz nie są akurat tylko niestety za krótkie :(

P.S. jakby ktoś reflektował na białe to chetnie odsprzedam
    • yaga7 Summer Jacket BLB6 20.07.11, 11:51
      Nie wiem, co to Lobby robi z człowieka, ale zaczynam chodzić w niebieskim ;)

Żakiet pasuje na mnie w 14RC, w 12SC nie zapięłam się w pasie i był wąski w ramionach, a ja mam szerokie bary. W 14RC jest idealny, nawet talia jest w dobrym miejscu, a z tym mam zawsze problem w braviciuchach.
      Fason świetny, jestem zachwycona :))
      • edzia100 Re: Summer Jacket BLB6 - rozpięty? 20.07.11, 22:14
        Yaga, czy ten żakiet da się nosić rozpięty? jak wtedy wygląda, bo jakoś trudno mi to sobie wyobrazić ze względu na to dziwne zapięcie z przodu?
        czy myślisz, że na moje 32G rozm. 12SC wystarczy ? (bo też mam szerokie plecy; a z bravissimo mam na razie tylko dzianinowe bluzeczki i sweterki: większość w rozm. 8SC, ale tu jest podszewka, więc to inna bajka) czy próbować z mniejszym rozmiarem?
        • yaga7 Re: Summer Jacket BLB6 - rozpięty? 21.07.11, 06:22
          Jego cały urok jest w tym zapięciu i w tym, żeby go nosić w postaci zapiętej :) Wydaje mi się, że średnio by wyglądał rozpięty.
          I wydaje mi się, że 12 może być na Ciebie za duże, skoro normalnie nosisz 8. Ja z dzianinowych ciuchów noszę 12, ten żakiet mam 14. Czyli wydaje mi się, że jednak powinnaś iść w kierunku 10.
          Biust w 12SC na pewno by Ci wszedł, moje 32GG w 12SC weszło, ale w ramionach i w talii był jednak za ciasny.

Aha, jakbyś chciała 12SC mimo wszystko, to mogę sprzedać :)
          • edzia100 Re: Summer Jacket BLB6 - rozpięty? 21.07.11, 10:59
            Dzięki za info. Tylko czy człowiek jest w stanie spędzić np. 8 godzin w czymś takim, do tego zapiętym? [takie moje pytanie retoryczne ;-) ] Przyznam, że spodobał mi się ten żakiet już dawno na zdjęciach, miałam tylko wątpliwości, czy nie jest zbyt "strojny", zbyt świecący i w ogóle zbyt. Tym bardziej że żakietów w ogóle nie noszę. Ale ponieważ czasem może by się przydało coś bardziej formalnego, a kolor niebieski bardzo mi pasi, to chyba się skuszę.
            Chętnie bym przymierzyła to 12SC, gdybyś była z wawy... ;-) Jeżeli nie, to zamówię 2 dla porównania. Pozdrowienia :-)
            • edzia100 Re: Summer Jacket BLB6 - rozpięty? 12.08.11, 15:28
              Rozpięty jest faktycznie dziwny.
              W końcu zamówiłam aż 3 rozmiary (10SC, 12RC, 12SC). Zostawiam 12RC, choć mam wrażenie, że jest go ciut za dużo w biuście - tzn. materiał w tym miejscu się lekko wybrzusza i nie do końca mi się to podoba. Przydałoby się spróbować jeszcze z 12C, ale tego nie zamówiłam, pewnie byłby ogólnie zbyt ciasny. A poza tym nie chce mi się odsyłać w tę i z powrotem, bo lato się kończy...
              Jest to pierwszy mój ciuch niedzianinowy z PB i teraz już wiem, że jak coś jest na podszewce, to muszę raczej celować w +- 12RC (dzianinowe 8SC).
              Nie jestem pewna, czy nie będzie to rzecz z gatunku wiszących w szafie i rzadko wychodzących na światło dzienne, ale postanowiłam - chcę go mieć :-)
              Przyszła też bluzka z którą jest pokazywany, ale rozczarowały mnie kolory – po zdjęciach sądząc myślałam, że szarfa jest szarawa, a okazuje się, że czarna. Zupełnie bez sensu, bo czarnego nie noszę, gdybym wiedziała, to w ogóle jej bym nie zamawiała. IMO zdjęcia w PB często wprowadzają w błąd :-(
              • femalespirit Re: Summer Jacket BLB6 - rozpięty? 13.04.12, 20:31
                Rozpiety faktycznie nie da sie nosic, w dodatku moj standardowy rozmiar 14RC byl ciut przyciasny w ramionach, ale ja z tych szerokoplecnych. Wymienilam na 16C i jest jak ulal. Sliczny kolor, miesisty material - nawet jesli zaloze go trzy razy w roku to warto miec taka rzecz w szafie.
    • yaga7 Stripe Jersey Dress CC11 20.07.11, 11:55
      Króciutka, za tyłek, ale do legginsów czy spodni będzie fajna.
      Grubszy materiał (jak piszą na stronie), ale myślę, że i tak mi nie będzie latem gorąco.
      Rozmiarowo pasuje standardowe 12R/SC, ciut luźna w talii, ale ok. Talia wypada ciut wyżej niż moja, ale nie przeszkadza to bardzo.
    • yaga7 Knot Front Jersey Dress LA11 20.07.11, 11:57
      W standardowym rozmiarze 12R/SC pasuje średnio i wraca do sklepu. W biuście powiedzmy że ok, ale jest bardzo opięta w talii i na biodrach i nie wygląda to dobrze. Myślałam, że będzie krótsza, taka do legginsów, ale do tego jest za długa i średnio wygląda.
      Materiał cieniutki.
    • margo13ak Sukienka NM20BW 14C i 14RC 06.12.11, 13:00
      Jest ich teraz wysyp na eBayu, więc może komuś się przyda ;)
      To ta w szerokie poprzeczne czarno-białe pasy, rozkloszowana do kolana.
      Sukienkę można nosić z ramiączkami (szerokie, satynowe, ale przyjemnie stabilnie-elastyczne na metalowych zaczepach), albo bez, ma wszyte w gorset fiszbiny profilujące biust i boki, da się nosić bez stanika ;)
      Materiał dość ciężki, sztywno-lejący, satyna. Biel nie jest śnieżnobiała, to raczej złamany kolor, nie daje takiego wściekłego kontrastu. W komplecie pasek, cienki, dość sztywny, ale uniwersalny, czarny z czarną, wąską, prostą klamerką. Sukienka ma szlufki. Dół ma dwie halki - zwykłą podszewkę i na niej tiulową halkę dającą ten szczególny efekt rozkloszowania ;).
      Dopasowanie - i tu uwaga, sukienka wypada mniejsza niemal o rozmiar! Pierwszą miałam 14C i nie zapięłam się, normalnie 14 bravissimowe jest na mnie ciut luźne, tu zachowuje się jak 12RC. Nie spotkałam się jeszcze z tak ciasną w żebrach 14-stką, może takie było założenie, że ma zastępować gorset ;) W 14RC zapinam się na styk, wszystko ładnie się mieści, choć nadal mi ciasno, przy wymiarach 103 w biuście i 73 pod, oraz 86 w talii. Mam wysoką talię i sukienka jest odcięta tam, gdzie trzeba, nie wypada mi na żebrach ;) Zazwyczaj z Bravissimo/Pepperberry noszę elastyczne 12SRC i nieelastyczne 12SC/14RC.
      Ogólnie - bardzo efektowna.
      • margo13ak Re: Sukienka NM20BW 14C i 14RC 06.12.11, 13:07
        Taka:
        tiny.pl/h1336
        :)
    • margo13ak Sukienka NM08FP 12SC 06.12.11, 13:27
      Taka: tiny.pl/h133v
      Zakupiona razem z poprzednią :) Jest na nie też sezon na eBayu, więc ku powszechnej wiadomości podaję:
      sukienka wypada dla odmiany duża w rozmiarze. Mam 12SC i jest luźna O! Tzn. w biuście standardowa 12SC, może ciut większa, ale reszta jest zdecydowanie większa, niż standardowe bravissimowe 12. Bałam się, że się nie zapnę, a zastanawiam się nad lekkim zwężeniem... Normalnie w nieelastycznych 12 jest mi zwyczajnie ciasno, choć efektownie ;), tu przy moich 103 w biuście, 73 pod i 86 w talii jest swobodnie.
      Sama sukienka jest wykonana z średniociężkiej satyny, wzory wyglądają jak malowane. Nie jest śnieżnobiała, co nie odbiera jej uroku. Materiał wierzchni jest lekko elastyczny, ale podszewka (na całości sukienki) już nie. Ramiączka są regulowane z tyłu, fiszbin brak, więc sukienka wymaga biustonosza. Z przodu, przy mocowaniu ramiączek (na lewej stronie, oczywiście) jest zapinana na zatrzask tasiemka do przytrzymania pod ramiączkiem sukienki ramiączka stanika, coby nie wyłaził ;)
      Sukienka posiada na jednej z halek sztywną, tiulową falbanę, dającą efekt rozkloszowania dołu :)
      Uwaga - ze względu na nietypowy krój (nie jest wbrew pozorom odcięta w talii, przód przechodzi w spódnicę, odcięte półokrągło są boki) może uwypuklać większy brzuszek (mój średni się ładnie maskuje), za to drapowaniem boków i tyłu spódnicy pięknie chowa fałdki ;)
    • anna-pia Classic Blazer AP06 i spodnie AP09, TF11 07.12.11, 09:05
      www.bravissimo.com/pepperberry/products/coats/jackets/classic-blazer/black/ap06bl/?show=16&sort=4
      Zamówiłam standardowo 14SC na 32GG/34G, jest OK na moje 163 cm i wąskie ramiona (na średnie tez będzie dobry, na szerokie nie polecam), żakiet dobry gatunkowo, pod paskiem jeszcze guziki.

Spodnie
      www.bravissimo.com/pepperberry/products/skirts-and-trousers/trousers/luxury-trouser/black/ap09bl/?show=16&sort=4
      zamówiłam r. 16, zapięłam i musiałam trzymać, żeby nie spadły na podłogę, poszły do wymiany na 14 - gdybym lubiła obcisłe, wymieniłabym na 12, są duże, ale wolę nie przesadzać

Poprzednio zamawiałam r. 16
      www.bravissimo.com/pepperberry/products/sale/skirts-and-trousers/trousers/tuxedo-trousers/black/tf11bl/?show=16&sort=1&category=skirts-and-trousers
      i poza długością celującą we wzrost 170 - 175 są w porządku, nie wiem czemu są za szerokie w pasie (nie mam talii osy, w biodrach są dobre, a tu taki zonk), nigdzie nie jest napisane, że to portki ciążowe. Zwężę, jakościowo są przyzwoite, a nie ma sensu odsyłać (kupione na przecenie)
      • apsik10 Problemy z platnoscia dla Pepperberry 12.12.11, 15:18
        Zamowienie zlozylam w sobote, placac karta kredytowa mastercard. Nie bylo zadnych problemow przy weryfikacji platnosci (zawsze place ta karta). Dzis przyszedl automatyczny meil, ze nie wysla mi mojego zamowienia, bo nie moga sciagnac kasy z karty. Co teraz? Czy anulowac platnosc i sprobowac jeszcze raz z karta meza? Czytalam, ze zycza sobie przeslania danych w meilu lub telefonicznie, nie zamierzam tego robic. A moze sa jakies inne rozwiazania, np.Paypal?
        • ptasia Re: Problemy z platnoscia dla Pepperberry 12.12.11, 15:56
          ja tak miałam, jak płacą eKartą załadowałam za mało kasy na kartę. Jak mi coś takiego wysyłali, doładowywałam, pisałam, że przepraszam, mea culpa i żeby spróbowali jeszcze raz.
          raz miałam problem z płatnością Visą z Finnairem, jak mi transakcję online zaklasyfikowali jako płatność w realu w terminalu, i mBank odrzucił (tak mi tłumaczyła kobieta na infolinii). Musiałam w końcu zadzwonić do Finlandii i podać nr karty przez telefon (nawet w końcu dwa razy...). Warto byłoby sprawdzić, co było powodem odrzucenia transakcji, może właśnie jakiś ludzki błąd. Z tego co wiem, Paypala nie obsługują, choć można się spytać.
        • boziaj Re: Problemy z platnoscia dla Pepperberry 12.12.11, 17:40
          ja kiedys dawno mialam podobny problem z visą, konieczne bylo aktywowanie platności telefonicznych (transakcji przez tel? )juz nie pamiętam dokładnie, ale swego czasu była tu o tym dyskusja na forum
    • yaga7 Tartan Blazer BLD8 19.01.12, 15:08
      Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby go kupić, ale chyba dobrze zrobiłam, bo świetnie leży i kolorystycznie możne nawet pasuje - w wolnej chwili wrzucę do galerii, to mi powiecie, czy pasi, czy nie.
      Wzięłam 14RC, bo zwykle w materiałowych ciuchach mi wychodzi 14 Really / Super Curvy.

Talię mam w talii, sam żakiet jest raczej krótki, podobny do tego niebieskiego, który też jest na wyprzedaży (bierzcie, bo cena jest rewelacyjna, żakiet takoż). Uważam, że powinni robić więcej takich żakietów.
    • yaga7 Embellished Bandeau Dress NM26 19.01.12, 15:11
      Szukam sukienki na wesele...

Wzięłam 14SC i jest ogólnie za duża, będę wymieniać na 12SC, stąd moim zdaniem wypada większa niż standard i należy brać mniejszą.
      Nie wiem, czy nie będzie mnie poszerzać w biodrach, bo z boku ma takie dzióbki, ale z drugiej strony ja gruszką nie jestem, jak już co, to góra u mnie przeważa, więc może się okazać, że akurat na mój typ figury będzie ok.
      Na żywo wygląda znacznie lepiej niż na fotach, dół jest z halką. Talię mam nawet w talii, co zwykle w ciuchach Pepperberry bywa problemem.

Cena wyprzedażowa bardzo przyjemna, uważam, że kiecka naprawdę warta uwagi.
    • yaga7 Jacquard Prom Dress NM25 19.01.12, 15:16
      Krojem jestem zachwycona, talię mam w talii, sukienka pięknie leży, robi figurę, cudna jest.

Jedyny problem taki, że 14SC jest na mnie ciut przydużawe górą, w talii jest dobre, a 14RC widzę, że nie ma, 12SC może się okazać za małe... Ale i tak będę zamawiać 12SC do porównania.

Na żywo dekolt jest ciut niższy, co jest fajne. Wstążka mogłaby być ładniejsza, no ale to akurat najmniejszy problem, można wymienić.
      Wydaje mi się, że jest szyta na wyższe osoby - jak pisałam, talię mam w talii, do tego ramiączka są raczej z tych dłuższych, gdyby były krótsze o centymetr nie byłoby problemu.

Przyjazna cena wyprzedażowa, polecam :)
    • yaga7 Pepperberry sukienki BLC5 NM25 NM26 21.02.12, 16:25
      W sumie wszystkie trzy polecam, jeżeli szukacie jakiejś takiej sukienki. Bo wszystkie trzy mi się podobają, ale zostawiam jedną.

Mój normalny rozmiar Pepperberry w rzeczach rozciągliwych to 12SC, w tkaninowych 14RC/SC

BLC5 - mierzyłam 12SC, dobra w talii, za mała w podbiuściu. Do tego miała zbyt wysoko talię względem mojej i za szybko się dołem rozszerzała - ale jestem jedną z nielicznych osób, które mają ten problem, więc jeżeli większość sukienek PB Wam pasuje, to ta też będzie.
      Ma fajny szeroki dół i moim zdaniem ładnie się układa.

NM26 - jest bardziej rozkloszowana na boki niż pozostałe, ale układa się ok. Moim zdaniem wypada na większą niż pozostałe dwie, bo w 14SC utopiłam się w talii i w biuście, ale niestety 12SC była za mała w biuście - ale mniej za mała niż kropkowana. Ładnie ma uszytą część nabiustną, nie robi dziobów.

NM25 - jest najmniej rozkloszowana, ale tak jak pozostałe ma halkę tiulową. Jest też chyba najmniejsza, bo pasuje mi 14RC i w biuście, i w talii. Ma kieszonki :) Szarfa jest raczej do wymiany, bo nie jest zbytnio elegancka. Mam talię w talii i ładnie leży.

Naprawdę spokojnie polecam każdą z nich :)
      Zostawiłam sobie NM25 - wrzucona do galerii.
      • kasia.winna Re: Pepperberry sukienki BLC5 NM25 NM26 26.02.12, 18:43
        Yaga, czy BLC5 ma asymetryczna gore czy tylko tak wyglada na zdjeciu w Bravissimo?
        I czy zaczyna sie rozszerzac od razu pod biustem jednak w pasie? Potrzebna mi wyjsciowa kiecka, ale wolalbym uniknac efektu "kopka siana nakryta berezentem" :-)
        • yaga7 Re: Pepperberry sukienki BLC5 NM25 NM26 26.02.12, 18:56
          Dla mnie z foty wygląda symetrycznie :) Ona ma w biuście takie założenia materiału, moze stąd to wrażenie?

U mnie talia jest za wysoko, ale wiem, że jestem w mniejszości, bo mam długą talię i w większości kiecek bravissimowych talia mi wypada za wysoko. Może to też jest związane ze wzrostem, nie wiem.

Być może u Ciebie będzie się rozszerzać od talii, ale tego na pewno nie mogę zagwarantować :)

Masz jakieś ichnie sukienki?
          • kasia.winna Re: Pepperberry sukienki BLC5 NM25 NM26 26.02.12, 19:16
            dzieki za blyskawiczna odpowiedz. Dla mnie to wyglada tak jaby karczek konczyl sie z prawej strony na wysokosciu biustu a z lewej pod, no i karczek po prawej stronie ma jedna zaszewke a po lewej dwie, a nie, czekaj, to nie jest szara kropa z bialym wzorem tylko druga zaszewka. Slepa komenda jestem :-) Nie zawracam juz glowy
    • femalespirit Classic Denim Jacket FD09 22.03.12, 20:33
      Zdecydowalam sie na szybkie kupno, bo jak sie pojawila dzinsowa katanka w zeszlym sezonie nie zdazylam zamowic zanim moj rozmiar zniknal. Kurteczka bardzo dobrze lezy, ma tylko jeden mankament - jest dla mnie za krotka i konczy sie dokladnie w talii. Mam 173 cm wzrostu i jestem dosc szeroka w ramionach (wiekszosc nieelastycznych ciuchow Pepperberry bywa przyciasna w plecach), ale kurteczka lezy dobrze, w biuscie jest na styk w moim zwyklym rozmiarze 14 really curvy (biust 34 F/FF). Mysle, ze dla biustow powyzej GG nawet Super Curvy mogloby byc za male. Nie podobaja mi sie za bardzo guziki z diamencikiem, nieco infantylne sa, ale ogolnie jestem zadowolona.
      • femalespirit Belted Swing Mac HL04 22.03.12, 20:40
        Kupilam plaszczyk w moim standardowym rozmiarze 14 Really Curvy (biust 34F/FF) i jest akurat. Ciut tylko za wysoko mam talie (mam 173 cm wzrostu). Kolor dokladnie taki jak na zdjeciu - szarawy odcien zieleni. Ladny dla osob, ktorym pasuja zimne kolory. Czego nie widac na zdjeciu, to z tylu ma w pasie przymarszczenie z gumka (pasek jest do niego przyszyty), co wyglada na pierwszy rzut oka niefajnie, ale po zalozeniu plaszczyk sie bardzo dobrze uklada z tylu. Jest z dosc miesistej bawelny, nie widze go jako letniego plaszczyka, raczej na ciepla wiosne i jesien. Jest wyraznie grubszy niz stalowoszary mac, ktory kiedys byl w Pepperberry.
        • kasica_k A czy da się 22.03.12, 22:54
          nosić go w postaci rozpiętej i nie zawiązanej, czy ta gumka jednak ciągnie do tyłu?
          • femalespirit Re: A czy da się 23.03.12, 17:39
            Da sie nosic rozpiety, w przeciwienstwe np. do kobaltowego Summer Jacketa, ktory rozpiety wyglada dziwnie :).
      • yaga7 Re: Classic Denim Jacket FD09 22.03.12, 20:51
        Ooo, też miałam wrzucić swoją opinię.

Na moje 172 wzrostu kurtka długościowo jest ok, wydaje mi się, że ona ma być taka krótka - mnie to absolutnie nie przeszkadza. Co do biustu, mam niby ten sam rozmiar, 14RC, ale moje 34G ładnie się mieści, nie jest ciasna.

I też ogólnie jestem zadowolona, jak Luby zobaczył kurtkę dżinsową, która się w biuście DOPINA, się lekko zdziwił ;)
        • kasica_k O, jak fajnie 22.03.12, 22:53
          że wrzuciłyście te recenzje, akurat się zastanawiam, którą z tych rzeczy kupić, dżins czy to zielone :) I cały czas nie wiem ;)
    • femalespirit Lux Mac 13.04.12, 20:29
      Miesiacami rozmyslalam nad zakupem i kupilam nie doczekawszy sie wyprzedazy. Ale nie zaluje (chwilowo zniknal ze strony, ale mysle, ze wroci na jesieni). Jest to pierwsza rzecz z Pepperberry, ktorej jakosc pod wzgledem materialu i szycia dorownuje cenie (kupowalam Pepperberry dla kroju, materialy nigdy nie byly ich mocna strona). Plaszczyk jest dosc sztywny, grubsza, miesista satynka, co sprawia, ze nie gniecie sie i zachowuje forme nawet przy calodziennym noszeniu i siedzeniu w samochodzie. Jest dosc cieply, nosilam go w temperaturze ok. 15 stopni i byl akurat. Jest gleboko czarny, ma lekki polysk, ale nie bazarowy - raczej luksusowy. Bardzo staranne szycie, piekne guziki, dbalosc o detale. Wielkim plusem jest dla mnie dlugi pasek, po zawiazaniu jest tej samej dlugosci co plaszcz (wiele plaszczy w moim rozmiarze ma pasek tej samej dlugosci co mniejsze rozmiary, przez co sprawia wrazenie za krotkiego). Guziki obciagniete materialem troche ciezko sie zapinaja. Poza tym bez wad: lezy przepieknie w moim standardowym 14RC (jest dopasowany, pod spod wchodzi tylko jedna warstwa ubrania), mam talie w talii co jest rzadkoscia w Pepperberry, dlugosc tuz przed kolano, naprawde piekna i elegancka rzecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka