Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33

• sumitka 105/136 06.12.08, 00:59
      nosiłam przez jakiś czas biustonosz Panache Tango II w rozmiarze 85 G (GG ani H
      nie udało mi się kupić) i skoro zmieniły się moje wymiary (wcześniej 108/126)
      najwyraźniej biust
      przeniósł się spod pach na właściwe miejsce

jaki rozmiar stanika byście w tej chwili mi polecały? co sądzicie o 80 H? 85 pod
      biustem było na początku ciasne ale używałam przedłużki, teraz jest ok (nie
      uciska ani trochę)
      • sumitka Re: 105/136 06.12.08, 01:06
        dodam, że interesuje mnie konkretnie rozmiar modelu o jakim wspomniałam wyżej
        czyli PT II - dla mnie jest z dotychczas noszonych staników najwygodniejszy
        • sumitka Re: 105/136 07.12.08, 14:47
          pomóżcie, bo ja już naprawdę nie wiem w jaki rozmiar celować.. nie potrafię
          czytać tabel :(
          • turzyca Re: 105/136 07.12.08, 20:31
            Cos sie Twoje zapytanie nam zaplatalo. Ale tez nie jest latwe do jednoznacznej
            odpowiedzi, przydalby sie ktos o mozliwie podobnych rozmiarach. Postaram sie
            kogos znalezc. :)
            • sumitka Re: 105/136 07.12.08, 21:59
              miseczka G wydaje mi się przymała (biust nieco bułkuje).. niestety nie wdziałam
              jeszcze w sprzedaży biustonosza z odpowiednim obwodem i miseczką GG - są tylko H
              czyli 2 rozmiary większe
      • effka454 Re: 105/136 07.12.08, 20:32
        Nie piszesz czy piersi bardzo bułkują, ale domyślam się, że tak jest i dlatego
        chcesz zmienić rozmiar.
        Na Twoim miejscu zostałabym przy obwodzie 85(38)- Tango to ściśliwiec i w 80
        raczej się nie dopniesz, a przecież stanik ma być wygodny :)
        A ponieważ obwód w biuście Ci się zwiększył to spróbuj przymierzyć większą
        miseczkę, czyli 85GG i 85H, które możesz kupić np. w PeachField:
        www.peachfield.pl/model/10
      • maith Re: 105/136 Sumitka 07.12.08, 21:57
        Hmm, ale czy 85-tki są dla Ciebie za luźne? Bo generalnie ten obwód ma szansę Ci
        spokojnie pasować. Ew. przy rozciągliwcach mogłabyś pomyśleć o 80-tkach, bo
        rozciągliwce będą szersze niż to Tango II, na podstawie którego oceniasz ciasność.

Natomiast jeśli Ci w biuście doszło 10 cm (mimo za małych miseczek to aż
        dziwne...) no ale jeśli Ci doszło, to powinnaś sobie dobrać większe miski. Inna
        sprawa, że po założeniu tego 85G zgodnie z zasadami powinny Ci wyjść straszne
        bułki...

Nawet po uwzględnieniu mocnego zagięcia krańca tabeli spodziewałabym się u
        Ciebie rozmiarów w okolicy brytyjskiego 85HH (38HH), a w rozciągliwcach, w
        okolicy brytyjskiego 80JJ (36JJ).

Ale, co bardzo ważne - tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.

Bo na pewno nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby oszukiwać
        się, że stanik nie jest taki zły.

O tu możesz sobie o nich poczytać
        -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

A tu masz info o prawidłowym mierzeniu

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

Podejrzewam, że jak prawidłowo przymierzysz aktualne Tango II, to wyjdą Ci
        bardzo duże bułki nad krawędzią miseczki.

No i właśnie, pisałam o rozciągliwcach, bo pamiętaj, że jedne modele mają
        większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają
        szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie
        myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

-Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
        • sumitka Re: 105/136 Sumitka 07.12.08, 23:04
          dziękuję Ci bardzo za pomoc :) przytyłam nieco i poszło mi m.in. w biust.. czy
          mogę celować w 85J? najbardziej odpowiadają mi staniki Panache ale 85 HH jeszcze
          nie widziałam (a nie stać mnie na biustonosze, które kosztują ok. 200 zł)
          • maith Re: 105/136 Sumitka 08.12.08, 02:07
            Sumitko, my tu też nie kupujemy biustonoszy za 200 zł.
            Tu mamy nawet wątek dla osób przekonanych błędnie, że dobre staniki, to
            koniecznie za 200 zł:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80397922&a=80397922
            85J też ma szansę pasować. Ale najbardziej odpowiadają Ci Panache, czy też nie
            próbowałaś wcześniej innych? Bo generalnie, to masz też do wyboru Kalyani (ale
            to rozciągliwce, więc w nich należy celować w swój rozciągliwcowy rozmiar - u
            Ciebie to chyba okolice brytyjskiego 80JJ, czyli 36JJ.

I akurat w Twoim przypadku dobrze by było, jakbyś przesłała zdjęcia do galerii,
            po dobrym wygarnięciu wszystkiego (założone zgodnie z podanymi wcześniej zasadami).

I mogą Ci się też na wszelki wypadek przydać wątki założone z myślą o:
            - osobach potrzebujących JJ-plusów
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81460078&a=81460078
            -i też teoretycznie o osobach potrzebujących 85-plus
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84844072
            • sumitka Re: 105/136 Sumitka 08.12.08, 13:13
              tak, najbardziej odpowiadają mi Panache - są najwygodniejsze (do 100 zł +
              wysyłka mogę za nie dać ale nie więcej).. mierzyłam Freye i Lepele ale to jednak
              nie to (Lepele to rozciągliwce i 85 pod biustem są za obszerne).. z tego co
              zauważyłam staniki z 85 pod biustem i dużą miseczką są rzadkością (trafiają się
              częściej albo 80-tki albo 90-tki ale te ostatnie są za luźne)
              • sumitka Re: 105/136 Sumitka 08.12.08, 13:17
                w Peachfield może by się i znalazło odpowiednie dla mnie rozmiarowo Tango II ale
                cena mnie trochę odstrasza (149 zł).. mam niedaleko do ich nowo otwartego sklepu
                stacjonarnego ale nie chcę tam chodzić tylko przymierzać i zawracać głowę
                ekspedientkom
                • sumitka Re: 105/136 Sumitka 08.12.08, 13:50
                  dodam jeszcze, że nie chcę kupować biustonoszy używanych.. ubrania wierzchnie
                  czy nawet koszulki mogą być ale bielizna czy buty nie
                  • sumitka Re: 105/136 Sumitka 17.12.08, 12:45
                    tym razem chyba przedobrzyłam.. dotarło do mnie 85 J i mimo, że wygarnęłam
                    wszystko co się da z pleców i spod pach trochę mi jednak brakuje do całkowitego
                    wypełnienia miseczki.. spróbuję znaleźć i przymierzyć 85 HH
                    • maheda Re: 105/136 Sumitka 17.12.08, 13:39
                      Ale tego 85J się nie pozbywaj, przyda Ci się za kilka miesięcy, albo nawet za
                      kilka tygodni :-)))
                      • sumitka Re: 105/136 Sumitka 18.12.08, 00:39
                        myślisz, że biust aż tak mi migruje? ;)

dobrze, że mnie uprzedziłaś bo miałam wystawić biustonosz na sprzedaż (miski ma
                        zdecydowanie za duże)
                        • maheda Re: 105/136 Sumitka 18.12.08, 09:14
                          Myślę, że tak.
                          Ja swojego czasu "utopiłam się" w 80J, lepsze były wtedy 80GG, a teraz miałabym
                          miseczki jak znalazł ;) No, może obwód musiałabym nieco podszyć :P
    • marciasek 78/104 06.12.08, 01:55
      Witajcie! Jestem w trakcie prób uściślenia rozmiaru właściwego. Poprzednio
      nosiłam 80F: odstawał mostek, zapięcie na karku, a biust koło pępka i zazwyczaj
      rozstawiony za szeroko.
      Na pierwszy dopasowany stanik wybrałam Polyannę 32H. Leży w zasadzie świetnie,
      tzn. piersi są ładnie zaokrąglone, na swoim miejscu i trzymają się nieruchomo.
      Jednak obserwuję w niej luz pod piersiami, w okolicach fiszbin, i już sama nie
      wiem, czy to miski za duże (za szerokie? za głębokie?), czy fiszbiny za
      szerokie. Proszę, pomóżcie mi zdiagnozować ten problem!
      Prócz niego mam Gretę 30HH, która kupiłam za rada Pań w Intimo. Miski wypełnione
      na styk leżą bardzo ładnie, obwód bardzo ciasny,chyba za ciasny (ale ponoć
      rozmiar większy byłby za szeroki - ?). No właśnie, czy 30tka na obwód 78 to aby
      nie jest przesada?
      No cóż, po pasującej Polyannie 32H i przyciasnawej Grecie 30HH doszłam do
      wniosku, że najwidoczniej mój właściwy rozmiar to 32H. Z takim przeświadczeniem
      kupiłam sobie bez mierzenia (od forumki) Eleanor Olive w tym samym rozmiarze
      (pomyślałam: przecież to też Freya, musi pasować) i... ZONK. Za duży. Pół dnia
      pracowicie wygarniałam spod pach, z pleców - i miski dalej się marszczą.
      No to jaki jest mój rozmiar? Skoro z jednej i tej samej firmy każdy stanik
      pasuje inaczej, to czy da się go jednoznacznie określić? A może mój biust
      mutuje? Sama już nie wiem. Pomocy!
      • maith Re: 78/104 Marciasek 07.12.08, 07:02
        Hmm, Ty nie potrzebujesz wskazania rozmiaru (Twoje doświadczenia są dość
        nietabelkowe, tabelkowo zaczęlibyśmy od 32GG), Ty raczej potrzebujesz wskazania
        wątków, gdzie mogłabyś sprawdzać staniki, bo one się między sobą potrafią
        znacząco różnić.

No właśnie, bo prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne
        mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny,
        inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz
        powoli zbieramy informacje :)

-Spisu producentów

-o wąsko i szerokofiszbinowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74949691&a=74949691
        -o wąskofiszbinowcach w GG-plusach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81559623
        i tu nowy wątek w praktyce na ten sam temat
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=88211566
        • maith Re: 78/104 Marciasek i dodam 07.12.08, 07:04
          I dodam, że powinnaś rozejrzeć się właśnie za wąskofiszbinowcami,
          a oprócz tego nowe staniki podnosić na obwodzie, a dopiero potem regulować do
          końca ramiączka.
          • marciasek Re: 78/104 Marciasek i dodam 07.12.08, 19:02
            wiesz, przeczytałam Twoją radę i tak właśnie sobie myślę, że tabelkowe 32GG
            będzie po prostu lepsze. Tym bardziej, że 30HH jest idealne, a miski ma chyba
            właśnie takie jak 32GG - ?
            Czytałam wskazane wątki przed zakupami (przeczytałam już chyba z połowę Waszego
            cudownego skądinąd forum) i taki mi się mętlik w głowie zrobił, że poszłam do
            "fizycznego" sklepu na przymierzanie w naturze. No i w sklepie ta Pollyanna 32h
            pasowała idealnie, Jakoś się schował ten luz przy fiszbinie. A może go tam nie
            było? I zrobił się później, jak się już miska rozciągnęła? Tak czy siak w tej
            chwili stanik jest za duży ALE na szczęście ten luz nie wpływa na jego
            przydatność do użytku, bo podtrzymuje mimo wszystko znakomicie.
            Tak to jest, jak się po raz pierwszy w życiu idzie do sklepu gdzie wisi pełno
            ślicznych staników, wszystkie pasują, a nawet potrafią być ZA DUŻE. Naprawdę
            pierwszy raz zdarzyło mi się kupić za duże miski, nie wiedziałam że to możliwe
            :). Przed następną wizytą w Intimo policzę do tysiąca i zażyję chyba coś na
            uspokojenie...
            Natomiast chciałam zapytać jeszcze o podnoszenie na obwodzie, bo nie jestem
            pewna, czy zrozumiałam: chodzi Ci o to, żeby najpierw dopasować ścisły obwód, a
            potem wyregulować ramiączka, czy tak? Czy o to, żeby zapięty biustonosz
            podciągnąć obwodem jak najwyżej przed wyregulowaniem ramiączek? Na to pierwsze
            (dopasowanie obwodu) wpadłam przed zakupami, na to drugie dopiero po zakupach,
            jak zobaczyłam te luzy w Pollyannie.
            Ech... Stanikologia jest niezwykle rozległą dziedziną... KIedy sie w tym połapię???
            • maith Re: 78/104 Marciasek i dodam 08.12.08, 03:06
              Jeszcze moment, nie wiem czemu w całym Twoim poście widziałam tylko 32 ;)
              Dlatego nic mi się nie zgadzało, poza tym, że widać wyraźnie, że potrzebujesz
              węższych fiszbin.
              Jeśli to HH to było 30, to bardzo możliwe, że może jednak powinnaś, jak w
              Polyannie celować raczej w 32H niż w 32GG, tabelkowe. Oczywiście tu warto każdy
              stanik sprawdzać indywidualnie, w podlinkowanych wątkach.

Co do Eleanorki, to ona jest znanym dużomiskowcem, dlatego należy ją brać o
              rozmiar mniejszą niż normalnie. I to by się zgadzało. Co do pollyanny, to ona ma
              różnie w zależności od koloru - musiałabyś zatem sprawdzić swój kolor w wątku
              Freyi i w wątku o dużo i małomiskowcach.

Co do obwodu 30 (65) to przy Twoich obecnych 78 cm możesz go wcale nie
              potrzebować, ew. czasem w rozciągliwcach. Ale powinnaś za jakiś miesiąc, dwa,
              zmierzyć się jeszcze raz pod biustem i sprawdzić, czy przypadkiem Ci się tam
              wymiar nie zmniejszył, jeśli tak, to przy rozciągliwcach będzie warto spojrzeć
              na to 30 przychylniejszym okiem.

Jeśli chodzi o podnoszenie stanika na obwodzie, to chodzi o to, żeby jeśli
              fiszbiny kończą Ci się np. centymetr-dwa pod biustem, to żebyś chwyciła za
              fiszbiny od dołu trochę po zewnętrznej stronie i podciągnęła za nie stanik do
              góry, a dopiero potem do tego poziomu wyrównała ramiączka. Raczej nie jest to u
              Ciebie efekt pomarańczy w szklance (taki paradoks z zamałością miski) skoro
              Eleanorka mimo wysiłków była za duża). Czyli obstawiam błąd w założeniu,
              polegający na podciąganiu obwodu ramiączkami. Stąd ta propozycja.
              Chodzi o to, żebyś sobie ustawiła fiszbiny tak, żeby od dołu dotykały piersi,
              ręcznie i trzymając za fiszbiny, bo podciągając ramiączka możesz mieć efekt
              napięcia ramiączek przy nieruchomych fiszbinach, leżących cały czas za nisko.

Oprócz tego prawdopodobnie to co mierzyłaś ma dla Ciebie za szerokie fiszbiny,
              dlatego podrzuciłam Ci też linki do wątków o wąskofiszbinowcach. Bo Freya (która
              normalnie jest wąskofiszbinowa, w GG-plusach niestety generalnie robi się
              szerokofiszbinowa i też może dawać objawy luzu przy fiszbinie). Dlatego
              chciałam, żebyś zainteresowała się modelami o węższych fiszbinach (także w
              GG-plusach, bo do G więcej modeli ma wąskie fiszbiny).
              • marciasek Re: 78/104 Marciasek i dodam 08.12.08, 10:35
                Wielkie dzięki Maith za cenne rady. Teraz dotarło. Wieczorem postudiuję wskazane
                wątki i _nie pójdę na zakupy_ zanim nie odrobię lekcji.

Ale mam jeszcze jedno rozmiarowe pytanko. Chodzi o maskarady, na których widok
                ślina mi się leje po pas. Hestia, aragon itede. One są do G, o czym oczywiście
                doskonale wiesz. Da się coś tu przykombinowac? Na przykład zmieścić mnie z moim
                78/104 w 34G tak, żeby mi biust nie opadł z powrotem do pępka po pierwszym
                praniu? Bez skracania obwodu?
                • maith Re: 78/104 Marciasek i dodam 09.12.08, 03:58
                  Powinno się dać, choć nie wiem, czy ze wszystkimi. Ale wiem, że np. słynna
                  maskaradkowa Antośka jest ścisła, zatem jest spora szansa, że będzie Ci w 75G
                  pasować :)
                  Nie wiem, jak z resztą - sprawdź je pod tym kątem w wątku o maskaradkach. Może w
                  wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach też coś piszą... :)
    • mamakingi 75/95 06.12.08, 18:56
      Witam!Proszę o pomoc w dobraniu stanika w rozmiarze kontynentalnym.Moje wymiary
      to 75 pod biustem a 95 biust bez stanika.Aktualnie noszę stanik 75 e ale
      miseczki są odrobinę za małe,ramiączka albo mi się zsuwają albo są za bardzo
      podciągnięte bo jak są bardziej rozciągnięte nie podtrzymują mojego ciężkiego
      biustu (od 7 miesięcy karmię maleństwo)Będę wdzięczna za pomoc w doborze
      odpowiedniego stanika ;)
      • turzyca Re: 75/95 mamakingi 07.12.08, 01:06
        Zacznij od polskiego 70G, brytyjskiego 70F (32F). Jesli bedzie za luzne pod
        biustem, to siegnij po 65I lub bryt. 65G (30G) - mysle, ze ten rozmiar jest
        bardziej prawdopodobny, ale zazwyczaj trudniej osiagalny.

PS Zajrzyj do instrukcji zakladania stanika, ktore sa na gorze forum.
    • anna_rogalska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 06.12.08, 20:32
      Jak to jest z rozmiarami? otrzymałam tu już swoją odowiedz, ale w czasie
      poszukiwania staników (w moim mieście takich dużych nie ma), koleżanka poleciła
      mi firmę GAIA (www.gaia.com.pl/). w pisałam na ich stronie swoje rozmiary
      i wszło mi 80 C (a miałam 75 E).
      czy możliwa jest taka rozbieżność?
      • agafka88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 06.12.08, 20:39
        Tabelki ze stron producentów nie uwzględniają rozciągliwości biustonoszy. Tak
        więc radzę sugerować się wynikiem z wątku rozmiarowego, a nie z tabeli producenta.
    • agagaga.1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 06.12.08, 21:15
      witam nie potrafie brac udzialu w forach wlasciwie to jest moj
      debiut:) nigdy sie tym nie interesowalam... ale tym razem chcialabym
      zaczerpnac odrobine waszej wiedzy jesli moecie mi pomoc w wyborze
      rozmiaru stanika to bardzo o to prosze:) pozdrawiam
      • agafka88 ?/? - agagaga.1 06.12.08, 21:20
        agagaga.1 może podaj nam swoje wymiary? :)
        • olamortel ja mam 90/105 06.12.08, 23:00
          do tej pory kupowalam 80D
          a jak ma byc?
          • porzadna_dziewczyna 70/88 07.12.08, 00:07
            Witam.... podgladam to forum i nawet nie wiedzialam, ze istnieja takie rozmiary stanikow, jak 65k, czy cos w tym stylu.... Moje wymiary ksztaltuja sie tak jak wpisalam w tytule posta, ale obwod pod biustem byl mierzony na totalnym wydechu. "normalnie" mierze tam 72 cm. Obwod w biuscie za to staly;). Po dosc pobieżnej lekturze wczesniejszych wpisow i po skonfrontowaniu z wlasnymi doswiadczeniami wnioskuje, ze 70D, ktore kupowalam do tej pory to chyba nie ten rozmiar... Po jakims czasie uzytkowania (początkowo dobry) obwod stanika robi sie sbyt luzny, za to co do miseczki... no niestety, ale z a w s z e piers dzieli sie w niej na 2 czesci - jedna w miseczce, druga nad(((. Niestety, przenigdy do tej pory nie spotkalam sie z rozmiarem wiekszym niz to 70D, nawet nie wiem, gdzie mozna taka bielizne kupic... Bede bardzo wdzieczna za jakiekolwiek porady i wskazowki, serdecznie pozdrawiam wszystkie piszace tu Panie!

P.S. A moze powinnam zajrzec na forum Lobby Małobiuściastych? Proszę o ewentualne sugestie;))
            • turzyca Re: 70/88 porzadna_dziewczyna 07.12.08, 01:20
              A skad jestes? Bo moze jest jakis dobrze zaopatrzony sklep w Twojej okolicy
              (polecam watek o dobrych sklepach, jest linkowany w naglowku)?

A co do rozmiaru - to niezla zagwostka. Teoretycznie 70D powinno miec dobra
              miseczke. Ale jesli nie ma, to trzeba bedzie siegnac po wieksza, odstepstwa od
              tabelki czesto sie zdarzaja. Z tabelki wynika, ze powinnas nosic bryt. 65E, ale
              skoro jestes nietabelkowa, to siegnij tez po 65F. Mozliwe, ze 65 bedzie za
              luzne, wtedy odpowiednio 60FF i 60G.

Podzial na biusciaste i malobiusciaste jest mocno umowny, kazda forumka
              niezaleznie od rozmiarow jest mile widziana na obydwu forach. Podzial zostal
              wprowadzony raczej ze wzgledu na specyfike forum gazety i trudnosc w
              systematyzowaniu informacji. Tak wiec mozesz dzialac, gdzie wolisz. :)
              • porzadna_dziewczyna Re: 70/88 porzadna_dziewczyna 07.12.08, 14:31
                Turzyco, bardzo dziekuje za wskazowki!

Tak jeszcze pomyslalam, ze może to niedopasowanie miseczki wynika np z kroju stanika.... najbardziej lubie "zbierające" moj niestety dosc szeroko rozstawiony biust push-upy, które chyba z definicji są dość mocno powycinane... Oczywiscie wyjmuje zawsze poduszeczkę, która stanowi swoiste "wypełnienie" miseczki, no ale to nie do konca zalatwia sprawe. Z bardotkami sytuacja wygląda nieco lepiej, one mają po prostu glębsze miseczki. No ale coz, jednak wole takie puszapowe fasony;)))

A mieszkam w Lodzi - pewnie sklepy z taka bielizna sa, tylko po prostu nie trafilam do nich... Zaraz poszperam glebiej w forum, pewnie znajda sie tu Panie z mojego miasta, ktore cos niecos nt sklepow wiedza:).

Bardzo dziekuje i pozdrawiam!
                • maith Re: 70/88 porzadna_dziewczyna 08.12.08, 02:13
                  Nawet nie wiesz, ilu dziewczynom o podobnych do Ciebie wymiarach to "szerokie rozstawienie biustu" szybciutko przeszło, jak tylko odstawiły szkodzące mu tak naprawdę puszapy ;)
                  I przy okazji zapraszam do zajrzenia do tekstu o tym, jak zimą szczególnie łatwo można zerwać z uzależnieniem od puszapów :)
                  bra-fitting.eu/swetry-dla-malobiusciastych-jak-zima-zerwac-z-uzaleznieniem-od-push-upow-czesc-ii/
              • maith Re: 70/88 porzadna_dziewczyna 08.12.08, 02:15
                Ale zajrzeć, zajrzyj koniecznie, bo niektórych informacji, które też mogą Ci się
                przydać, tutaj nie ma.
          • turzyca 90/105 olamortel 07.12.08, 01:13
            Jest juz calkiem nie najgorzej, ale moze moze byc lepiej? :)
            Wydaje mi sie, ze miseczka mogla by byc troche wieksza - na pewno jesli przy
            wygarnianiu piersi spod pachy do miseczki robi Ci sie buleczka nad krawedzia
            stanika. Przymierz 80E i 80F i zobacz, jak wtedy uklada sie biust. Zajrzyj do
            linkow z naglowka forum - tam sa opisane i pokazane, jak oceniac dopasowanie
            stanika.
            Czy w tym 80 mozesz sie zapiac bez problemu na najciasniejsza haftke i jeszcze
            odciagnac stanik od plecow? Jesli tak, to sprobuj siegnac po stanik w rozmiarze
            75, ale pamietaj o odpowiednim zwiekszeniu miseczki 80D-75F, 80E-75G, 80F-75H.
            To wszystko w rozmiarowce polskiej.
            W brytyjskiej zachecalabym Cie do mierzenia 36DD (80DD) i 36E (80E) albo
            odpowiednio w 75: 34E, 34F, 34FF (75E, 75F, 75FF).

Mam nadzieje, ze udalo mi sie wyjasnic to dosc zrozumiale? Stanik trzeba
            dobierac do siebie, patrzac, czy wszystko dobrze sie uklada. I to cala tajemnica. :)
    • rysia_zdzisia 71/94 07.12.08, 01:15
      w czasie okresu z tendencja na 95-6, teraz noszę biustonosze ewy bień i samanty
      w rozmiarze 70F... i o ile w ewie bień miseczka jest dobra, o tyle w samancie
      jest trochę mała (myślę, że to kwestia materiału z jakiego jest wykonana, EB
      jest tiulowa), a obwód pod biustem w obydwu firmach jest za duży, a ponieważ to
      jedyne firmy na które trafiłam w realu, z taką rozmiarówką, chciałam jakoś
      oszacować swój rozmiar i zaryzykować zakup w internecie
      • turzyca Re: 71/94 rysia_zdzisia 07.12.08, 01:22
        Celuj w brytyjskie 65FF normalnie i 65G w czasie okresow. Ew. jesli 65 bedzie
        luzne to 60GG i 60H. Pamietaj, ze kupujac towar przez internet masz prawo go
        odeslac do sklepu.
    • arcus.caelestis 83/113 polska rozmiarówka. 07.12.08, 10:05
      hej :) Jako matka karmiąca nosiłam 75G. Już nie karmie biust wrócił do siebie :)
      i teraz to już nic nie mogę dobrać :( Brytyjskie to by było 75HH, a polskie? bo
      w melissie ładne staniczki sobie wypatrzyłam tylko nie wiem jaki rozmiar zamówić :(
      • turzyca Re: 83/113 arcus caelestis 07.12.08, 20:37
        Polskim odpowiednikiem brytyjskiej miski HH jest miseczka N, tu
        jest zestawienie. Ale! Melissa ma wlasna rozmiarowke i wg niej na 39 cm roznicy
        jest miseczka L, tak wiec melissowo wychodzi Ci 75L. Ale melissie zdarza sie nie
        trzymac rozmiarowki, wiec zajrzyj do odpowiedniego watku.
    • aannagr 85/108 07.12.08, 17:01
      Zgłupiałam. Przez pół dnia czytam dziś o stanikach na forum i wciąż jestem tak samo głupia, jak na początku.
      Potrzebuję stanik do karmienia. Karmię dopiero 8 tydzień i nie wiem, jak się rozmiar będzie zmieniał (kto to wie?) więc potrzebuję coś taniego...
      No dobrze, ale najpierw ustalę rozmiar a potem będę szukać...
      Czy to będzie 80F? G? Pewnie zależy od modelu... A tej brytyjskiej rozmiarówki to już nie kumam wcale...
      Pomóżcie :)
      • turzyca Re: 85/108 07.12.08, 20:44
        Raczej 75. Miarka jest sztywna, staniki sie naprawde niezle rozciagaja, a nasze
        cialo jest scisliwe. 80 moze w Twoim przypadku byc za luzne i podjezdzac. A co
        do miseczki - brytyjska FF, polska I.
        Karmniki mozesz kupic w polskiej firmie melissa, ktora ma wlasna rozmiarowke i
        pewnie bedziesz potrzebowac 75J. Nie sa to najsliczniejsze staniki, ale
        przyzwoitej jakosci i o umiarkowanej cenie. My polecamy raczej staniki na
        fiszbinach, bo w dobrze dobranym staniku fiszbina jest poza piersia i na nic nie
        naciska, a podtrzymanie jest nieporownywalnie lepsze. Zajrzyj do watku pt.
        karmniki.
    • nati_88 99/116 07.12.08, 19:07
      Obwód pod biustem- 99
      Obwód w piersiach (bez stanika)-116

Jak dotąd nosiłam 85C, jednak przy ostatnim zakupionym staniku w tym rozmiarze,w zwykłym sklepie, piersi nie mieszczą się tak do końca w miseczkach. Inne w miarę dobre (ten sam rozmiar), ale czuję lekki dyskomfort.
      Zdecydowanie preferuję full-cupy.
      Bardzo prosiłabym o rozmiarówkę polską ;-) Z góry dziękuję ;-)
      • turzyca Re: 99/116 nati_88 07.12.08, 22:56
        Ja sie im nie dziwie, ze sie nie mieszcza. 85C jest przewidziane na 102 cm w
        biuscie. A Ty masz 116. To co ma robic 14 cm piersi? Nic innego jak nie miescic
        sie w miseczce. ;) Ale na szczescie biustonosze produkowane sa w duzo szerszej
        rozmiarowce niz do C. :)
        Swietnie, ze nosisz 85, bo wiemy, ze na pewno sie w takim staniku dopniesz.
        Teraz ustalmy miseczke - na 116 cm w biuscie przewidziana jest brytyjska
        miseczka G, a polska J. Czyli rozmiarem wyjsciowym dla Ciebie bedzie brytyjskie
        85G (zwane przez brytyjczykow 38G), a polskie 85J. To tylko pierwszy krok, bo
        stanik trzeba dopasowac do ciala, a nie do tabelki. Zajrzyj do linkowanych w
        naglowku forum informacji o tym, jak zakladac stanik i jak powinien wygladac
        prawidlowo dobrany stanik. Jesli to 38G/85J bedzie sie dalo zapiac od razu i bez
        problemu na najciasniejsza haftke i jeszcze odciagnac od plecow to wyprobuj
        rozmiar 36H (polskiego juz zazwyczaj brak). Jesli miseczka bedzie za duza lub za
        mala, to skoryguj odpowiednio rozmiar miseczki.

Pamietaj koniecznie o odpowiednim zakladaniu stanika z pochylaniem sie i
        wygarnianiem piersi spod pach!
    • hanna76 75/90 07.12.08, 20:42
      Dobrze się czuje w biustonoszach z fiszbinami, w tych ktore maja
      miękkie miseczki.Te, ktore noszą czasami muszę poprawiać, bo
      ramiaczka podchodza mi do gory.Poza tym nie mam raczej zadnych
      uwag.Pozdrawiam
      • turzyca Re: 75/90 07.12.08, 23:00
        Bardzo dobre staniki lubisz, te sa najzdrowsze dla biustu. :)
        Zaczelabym od dosc latwego do dostania rozmiaru 70E, brytyjskiego 70DD. Ale
        jesli uda Ci sie od razu i bez wysilku zapiac na najciasniejsza haftke i
        odciagnac stanik od plecow, to 70 bedzie niestabilne i wtedy bedziesz
        potrzebowac polskiego 65G, a brytyjskiego 65F. Jesli miseczka bylaby duzo za
        duza, siegaj po mniejsza, ale lekkie luzy zignoruj, powinny sie w ciagu paru dni
        wypelnic.
    • aacie 82/99 07.12.08, 21:16
      Jaki rozmiar stanika powinnam nosić? Wymiary to: w biuście 99 cm, pod 82 cm. Nie
      jestem w ciąży i nie karmię. Nie mam żadnych odstępstw od normy.Wcześniej
      nosiłam 75B:) Wiadomo, każdej młodej dziewczynie pasuje:) Ale jakiś czas temu
      trochę przytyłam. Dostałam biustonosze 80C lub 75 C, ale wszystkie jakoś źle
      leżą. Myślałam, że to wina dodatkowych kilogramów, ale widzę, że jednak nie.
      • turzyca Re: 82/99 aacie 07.12.08, 23:05
        75 jest calkiem niezlym pomyslem, ale kto uwaza, ze majac 99 cm w biuscie
        powinnas nosic stanik przewidziany na 92 cm obwodu biustu? Co masz zrobic z tymi
        7 cm? Dlatego uwzglednijmy potrzeby Twojego biustu i dajmy mu odpowiednio
        pojemna miseczke czyli polska miseczke F. Albo brytyjska E, jesli chcesz kupowac
        brytyjczyki. Podsumowujac - 75F lub 34(75)E na pierwszy krok.
        Btw. ten tluszczyk, ktory zapewne masz pod pachami to wcale nie tluszczyk tylko
        zagubiona piers. Zapraszaj ja do miski (instrukcje jak zakladac stanik i jak
        powinien on lezec w naglowku forum), a wczesniej przygotuj dla niej miejsce
        kupujac stanik z odrobina luzu w miseczce. Powodzenia! :)
    • maliante Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 07.12.08, 21:30
      Witam i bardzo prosze o pomoc:) obwod pod biustem zmierzony ciasno
      mam 69 natomiast w biuscie 94-95. Do tej pory nosilam staniki w
      rozmierze 75 C i probowalam tam jakos upchnoc swoj biust... z marnym
      skutkiem. Kiedys kupilam stanik 80C ale tez byl beznadziejny.
      Obecnie nosze 70 E i jest chyba najlepszy z tych ktore mialam jednak
      też biust mi troche "wychodzi". Jeszcze 4 lata temu moj biust byl
      sporo mniejszy teraz mam wrazenie ze moj biust stal sie obwisly i ma
      ksztalt ktory niekoniecznie mi sie podoba. Prosze pomozcie chce zeby
      byl bardziej jedrny i "trzymal sie na poziomie" nie chcem miec
      obwislego biustu w wieku 22lat;(
      • turzyca 69/94-95 maliante 07.12.08, 23:57
        70E jest na 91 cm w biuscie, Ty masz 95, wiec trudno oczekiwac od Twojego biustu, zeby spokojnie siedzial na miejscu, skoro tego miejsca ma za malo. :) Staniki sa produkowane do K, wiec nie ma sensu upychac biustu w za malej miseczce. Ale w Twoim wypadku nie wystarczy powiekszyc miseczki, trzeba jeszcze skorygowac rozmiar pod biustem.

Nie mamy zaczepow na zebrach i jedyna metoda przymocowania stanika do nas jest wybranie odpowiednio waskiego obwodu. Jaki jest odpowiednio waski obwod w Twoim wypadku? Jesli jestes bardzo szczupla i mozna Ci zobaczyc zebra przez skore to prawdopodobnie dobry bedzie obwod 65, jesli masz odrobine cialka to lepszy bedzie obwod 60. Zagladamy do tabelki i widzimy, ze powinnas wyprobowac staniki w brytyjskim rozmiarze 65FF-G lub 60GG-H.
        To sa rozmiary na pierwszy krok - zajrzyj do watkow z naglowka forum o tym, jak powinien lezec stanik i jak sie go ubiera (to w FAQ) i potem ocen starannie swoje zakupy - czy obwod sie nie przesuwa, czy miseczka ladnie obejmuje cala piers, nigdzie sie nie wrzynajac, i ew. zmien rozmiar stanika tak, zeby jak najlepiej pasowal. Powodzenia!
    • goszata62 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 08.12.08, 01:03
      80 cm pod biustem,116 w biuscie.Jezeli moge prosic jeszcze o podanie sklepow w
      krakowie gdzie moge znalezc staniki na siebie. Moj biust jest ciezki i niestety
      "nie trzyma sie " klatki piersiowej . Mam juz odcisniete doly na ramionach, od
      lat nosze staniki od gorseciarki ale roznie to wychodzi. raz sa udane a innym
      razem nie za bardzo. dziekuje za odpowiedz.
      • maith Goszata62, 80/116 08.12.08, 03:29
        Masz podobne rozmiary co ja, nie ma żadnego powodu, żebyś musiała nosić staniki,
        które robią Ci doły w ramionach i w których Twój biust odczuwasz jako ciężki :)

W dobranym rozmiarowo staniku w ogóle nie czuje się ciężaru na ramiączkach (bo
        ramiączka podtrzymują tylko jakieś 10-15 % biustu). W złych rozmiarowo stanikach
        niestety biust dynda na ramiączkach, przez co odbiera się go jako ciężki i przez
        co pojawiają się doły w ramionach.
        Zobacz ile biustowi daje dobry rozmiar:
        stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html
        Czy Ty wiesz, że wcale nie potrzebujesz gorseciarki, bo na Twój rozmiar są
        robione śliczne staniki? :)
        Przyjrzyj się brytyjskiemu rozmiarowi 32J
        www.bravissimo.com/products/lingerie?cup=j
        (tylko te całkiem przezroczyste modele mają w GG-plusach nieprzezroczysty dół)

W Krakowie jest Intimo4you na Wysłuchów.

Jeśli nic tam nie znajdziesz, to są też sklepy internetowe. Dopasowana,
        Peachfield, Karoline... No i są też sklepy
        brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru staniczków :),
        Brastop. A tu masz przewodnik po sklepach internetowych
        www.stanikowe-sklepy.blogspot.com

I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
        rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
        zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

-Spisu producentów

• moniqu_e 80-95 08.12.08, 09:39
      Witam,

Często tu zaglądam, nieczęsto piszę, ale nadchodzące święta niejako mnie do tego
      zmusiły - na prezenty gwiazdkowe zamierzam ufundować źeńskiej części rodziny po
      dobrze dobranym staniku :) no i tu pojawil się problem: zarówno moje dwie
      siostry jak i mama mają według nich takie same wymiary: 80 pod biustem a 95 w
      biuście!! Nie bardzo wiem co poradzić z takim fantem, ponieważ nie wygladają
      one na takie same ( np. mama jest po 50tce i wykarmiła 3 dzieci). Jaki rozmiar
      powinnam im dobrać? Moge pdoać więcje szczegółów:
      młodsza siostra - raczej szczupła, obwód pod biustem wynika raczej z faktu że
      posiada szerokie plecy
      starsza siostra - tutaj obwód wynika raczej z większej ilości tłuszczyku ;)
      mama - ma troszkę tłuszczyku, no i biust po którym widać 3 dzieci.

Będę wdzięczna za porade :)
      • maheda Re: 80-95 - moniqu_e - rodzinka 08.12.08, 19:32
        Niestety, nie wymyślimy tego tym bardziej my, nie widząc Twojej rodziny wcale a
        wcale :)
        Spróbuj u wszystkich zacząć od rozmiaru na przykład 75DD (czy też
        kontynentalnego 75E), a potem sprawdź, co jest nie tak - do każdego rozmiaru
        trzeba podejść indywidualnie i nieraz bywa tak, że na dwie osoby z identycznymi
        wymiarami pasują całkiem inne rozmiary staników...
        :) Powodzenia!
        • moniqu_e Re: 80-95 - moniqu_e - rodzinka 08.12.08, 22:31
          Dzięki :)
          No i niestety rodzina utrudniła mi zadanie :) Chyba po prostu kupie jeden stanik
          w rozmiarze 75E i zobaczymy czy i komu podpasuje :)

dzięki za poradę!
          pozdrawiam
    • derenka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 08.12.08, 20:03
      Witam Was :) już raz pisalam na tym watku, ale chcialabym prosic jeszcze raz o
      rade, poniewaz chce kupic stanik przez internet tylko nie wiem jaki rozmiar
      najlepszy.Pod biustem mam ok.75 cm, w biuście bez stanika ok.98, w staniku
      ok.94. Noszę zazwyczaj 75 lub 80 D ale biust wychodzi z miseczki,
      robią się fałdki po boku lub z przodu, miska jest po prostu za mala, a obwod
      chyba za duzy bo jedzie mi do gory z tylu. No i jaki jest moj odpowiedni
      rozmiar? Tylko oby nie zakrawal o jakies H czy cos, bo mnie to az przeraza, mam
      dopiero 22lata i nie lubie tych moich duzych piersi :( co bedzie potem?
      ech...sie troche roztkliwilam.Aha, jeszcze jedno pytanie-moze ktoras z was zna w
      Lublinie sklepy z bielizna a duzych rozmiarach i nie za drogo?Dzieki za odp.
      • maheda Re: 75/98 - derenka 08.12.08, 20:16
        Spróbuj staników w rozmiarze kontynentalnym około 70H, ewentualnie brytyjskim
        około 32FF (brytyjskie 70FF).

Sklepów poszukaj w wątku o dobrych sklepach stacjonarnych - na pewno w Lublinie
        jest przynajmniej jeden sklep, w którym można kupić staniki w rozmiarach
        brytyjskich.

A co do tego, żeby można było od razu stacjonarnie, dobrze i tanio... - takie
        rzeczy, to tylko w Erze ;)
        Powodzenia!
        • derenka Re: 75/98 - derenka 08.12.08, 20:26
          Dzięki za wskazówki ;) ale dla mnie to troszke dziwne, poniewaz kiedy wczesniej
          probowalam okreslic swoj rzmiar to wychodzilo mi zawsze okolo 75D, a opierałm
          się na podstawie tabel w sklepach z bielizna, czyli niby dobre zrodlo, ale
          zawsze bylo mi za "ciasno", wiec widocznie cos maja nie tak w tych tabelach.
          • maheda Re: 75/98 - derenka 08.12.08, 20:38
            derenka napisała:

> Dzięki za wskazówki ;) ale dla mnie to troszke dziwne, poniewaz kiedy wczesniej
            > probowalam okreslic swoj rzmiar to wychodzilo mi zawsze okolo 75D,

To dziwne, bo nawet opierając się na tabeli Triumpha:
            www.triumph.com/pl/
            (na dole najedź wskaźnikiem myszy na "Poradnik", a potem niżej na "Twój
            rozmiar" - który kliknij), jeśli wybierzesz pod biustem 75 cm, a w biuście 98 -
            wyjdzie rozmiar 75F.

Jeśli zaniżysz wyłącznie rozmiar pod biustem do - powiedzmy - 72 cm (mogę się
            założyć, że potrafisz tak się ścisnąć pod biustem, żeby dostać te 72 cm), a w
            biuście zostawisz 98 cm, to wyjdzie Ci rozmiar "70 >G", co akurat w tym
            przypadku da 70H.

Nie wiem więc, w jakich Ty tabelach szukałaś oraz w jaki sposób :-)))
      • aadrianka 75/98 derenka 08.12.08, 20:24
        Odpowiedz tak z ręką na sercu, wolisz mieć źle dobrane 80D czy
        dobrze dobrany stanik, nawet "zakrawający o jakieś H czy coś"?:)
        Prawda jest taka, że w dobrze dobranym staniku biust wydaje się
        mniejszy, a przede wszystkim jest nieruchomy:)
        Tu masz dziewczynę, noszącą brytyjskie 30JJ (czyli polskie 65P/R):
        stanikomania.blox.pl/2008/11/Wyjdzie-bula.html
        Co możesz powiedzieć oprócz tego, że to zgrabny biust pasujący do
        sylwetki?:) Jak się prezentowała w 75DD, sama widzisz:)

A teraz do konkretów. Jeśli zmierzyłaś się pod biustem naprawdę
        bardzo ściśle, że aż prawie miarka pękła, możesz spróbować
        brytyjskiego 32FF. W rozmiarówce polskiej jest to 70I jak Irena:)
        Ponieważ jednak wiemy, że kobiety na początku nie mierzą się tak
        ściśle, jak by mogły, prawdopodobnie lepsze może się okazać
        brytyjskie 30GG. W rozmiarówce kontynentalnej byłoby to 65K.
        Najważniejsze to przestać bać się literek. Ponadto, nie masz na
        czole wytatuowane, jaki rozmiar stanika nosisz (uwzględniając zmiany
        rozmiaru związane z migracją, ciążą, zmianami wagi itp, a także
        różnice między modelami staników, byłoby to bardzo dużo tatuaży;)).

Co do Lublina, zajrzyj do wątku o sklepach stacjonarnych.
    • usmiechniete.dziewcze 89/113 09.12.08, 00:36
      Jak ciaśniej zmierzę to jest i 88.
      Teraz noszę biustonosze 80G, zaczynają być luźne.
      Chciałabym kupić Arabellę i Antoinette tylko nie wiem po jakie rozmiary sięgnąć :(
      • besame.mucho Re: 89/113 - usmiechniete.dziewcze 09.12.08, 19:15
        Arabella to rozciągliwiec, więc 75 nie powinien cisnąć Cię za
        bardzo. Jeśli 80G jest na Ciebie miseczkowo dobre, to Arabellę
        możesz spróbować 75H (ale uwaga - to będzie już balkonik z podwójną
        warstwą materiału, a nie przezroczysty plunge - nie każdemu ten
        zmieniony model odpowiada tak urodą jak i fasonem).
        Antoinette nie jest tak rozciągliwa jak Arabella, więc nie wiem czy
        75 nie będzie za ciasne. Ale zawsze możesz spróbować, jeśli 80tki
        jeżdżą Ci już po plecach i najwyżej ponosić na początku z
        przedłużką.
        • usmiechniete.dziewcze Re: 89/113 - usmiechniete.dziewcze 09.12.08, 19:57
          A arabellę to 75H czy HH?
          Hmm Antoinett to chyba wezmę 80g.
          Zastanawiam się jeszcze nad panache harmony :)
    • mamakingi moja mama 68/80 09.12.08, 18:12
      Moja Mama ma wymiary 68 pod biustem i 80 w biuście.
      • besame.mucho Re: 68/80 - Mama Mamy Kingi ;) 09.12.08, 19:17
        Na miejscu mamy spróbowałabym przymierzyć 65C, jeśli okazałoby się za
        luźne to 60DD. (rozmiary brytyjskie)
        • beniutka_bo 68/92 09.12.08, 20:04
          Mam ochotę na Inferno Panache,ale nie wiem,jaki rozmiar może być na mnie dobry.
          Ariza była ok. w rozm. 28gg
        • mamakingi Re: 68/80 - Mama Mamy Kingi ;) 09.12.08, 21:38
          Dzięki wielkie ;)
        • mamakingi Re: 68/80 - Mama Mamy Kingi ;) 10.12.08, 17:10
          A czy mogła bym jeszcze prosic o rozmiarówkę polską?ż góry dzięki :)
    • guantanameraa Pod biustem93/ w biuscie 105 93/105 09.12.08, 22:03
      Teraz noszę 85 B- tragedia nie biust :(
      • maheda Re: 93/105 - guantanameraa 10.12.08, 16:35
        A próbowałaś może wygarniać sobie wszystko, zgodnie z zaleceniami, do miseczek?
        Jeśli tak - jaki jest tego efekt?
        Spróbuj staników w rozmiarze około 85C-85D, tak w rozmiarówce brytyjskiej, jak i
        polskiej. Pamiętaj, żeby wszystko porządnie wygarniać spod pach do miseczek,
        pamiętaj też, że fiszbiny powinny okalać całą pierś i opierać się z przodu na
        mostku.
    • stefanya13 86/113 09.12.08, 22:28
      Próbuję pomóc koleżance dobrać stanik. Jej wymiary podałam powyżej. Według
      tabeli wychodzi mi rozmiar 75HH. Ja noszę 65HH 69/104. No i teraz niespodzianka.
      Zmierzyłyśmy na niej mój stanik i miska okazała się dobra.!? I jestem w kropce
      czy zamawiać dla niej odpowiednik mojej miski tylko z większym obwodem (75FF)
      czy jednak trzymać się liczb. Poradźcie coś. Please.
      • maheda Re: 86/113 - stefanya13 10.12.08, 16:39
        65HH odpowiada najczęściej 70H i 75GG, ale to nie nauka ścisła i różnie bywa z
        tym przeliczaniem.

Nie wiem, na ile ciasno było mierzone to 86 pod biustem - dałoby się ciaśniej?
        Jeśli tak, to 75 może być OK, ale jeśli nie dałoby się już ciaśniej, to obwody
        80 będą lepsze.

Wiele zależy też od stopnia zniszczenia biustu - jeśli jest jędrny i ma swój
        kształt, to może się okazać, że od razu dobrze będzie celować w rozmiar np. 75H.
        Jeśli jednak jest rozsmarowany po klatce piersiowej, to lepiej chyba będzie
        mierzyć na początek 75GG.
        • stefanya13 Re: 86/113 - stefanya13 14.01.09, 11:56
          Bardzo dziękuję za pomoc. 75GG okazało się trafione w 100%!
    • colorsofrainbow 85/120 polska i brytyjska rozmiarówka 09.12.08, 23:09
      nosiłam 95DD - za mała miska
      • maheda Re: 85/120 - colorsofrainbow 10.12.08, 16:42
        > nosiłam 95DD - za mała miska

Wcale się nie dziwię. Ja przy prawie identycznych wymiarach też taką miskę
        nosiłam i też była za mała ;)

Nie wiem, jaki masz biust ani, jak mocno ścisnęłaś się pod biustem.
        Jeśli biust masz rozlany wokół żeber, lejący się i wiszący - celowałabym w
        rozmiar około 75H/80GG na początek.
        Jeśli jednak w miarę trzyma swój kształt, celuj od razu w okolice jakiegoś 75J
        (albo i 75JJ) / 80HH (albo i 80J).

Brytyjski obwód 36 to odpowiednik kontynentalnego 80, a ichnie 34 to nasze 75.
        Wszystkie podane wyżej rozmiary są brytyjskie, w polskich sklepach o stanikach
        dla siebie możemy na razie niestety jedynie pomarzyć.
    • monique76 75/92 - polska i brytyjska rozmiarowka 09.12.08, 23:30
      Witam:)
      tak jak napisalam w temacie - pod biustem 75, w biuscie 90-92.
      Obecnie nosze stanik Triumpha 75D (pełne miseczki) i jest stanowczo
      zbyt duzy w obwodzie pod biustem(po kupieniu to byl jeszcze w
      miare..). Miseczki sa w miare w porzadku. Bulki pod pachami sie nie
      robia, jako ze wyedukowala mnie jakiś czas temu Pani ze sklepu na
      Grochowskiej w Wawie :)
      Pomożecie w dobraniu odpowiedniego rozmiaru stanika? :)
      • maheda Re: 75/92 - monique76 10.12.08, 16:45
        Jeśli 75 za luźny, to celuj w 70tki z przeliczonymi miseczkami.
        U niektórych dziewczyn lepiej jest przeliczać o jedną miseczkę, u innych - o
        dwie. Sama musisz więc zdecydować, czy lepiej się będziesz czuła w stanikach w
        rozmiarze 70E, czy też 70F (kontynentalnym).
        Z brytyjczyków - 70DD i 70E.

Ze staników o bardziej rozciągliwych obwodach lepiej na Tobie mogą leżeć 65tki,
        i wtedy z kontynentalnych marek szukaj w okolicach 65F-65G, w brytyjskich zaś w
        okolicach 65F.
        • monique76 Re: 75/92 - monique76 11.12.08, 01:04
          Maheda - dzięki ogromne! wydrukowałam co trzeba i wybieram sie na
          zakupy:)
    • maugosia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 09.12.08, 23:38
      83/99 w trakcie karmienia?
      podoba mi sie bardzo
      www.satine.pl/catalog/product_info.php/cPath/21/products_id/114?osCsid=2b965e8891db4c663b1a1fd7c758ec63
      - jaki rozmiar wybrac?
      wpomne jeszcze ze mam za soba pare lat karmienia, teraz trzecie bachurzec
      zasysa, wiec elastycznosc i jedrnosc odeszly w sina dal :).
      dzieki za pomoc
      • maheda Re: 83/99 - maugosia - mama karmiąca 10.12.08, 16:49
        Potrzebujesz w czasie karmienia wyjątkowo dobrego podtrzymania w obwodzie, ze
        względu na stosunkowo większy i cięższy biust.
        Celuj w staniki z obwodem 75 oraz 70, z odpowiednimi miseczkami, które często w
        czasie laktacji powinny być większe, niż tabele przewidują.
        Spróbuj przymierzyć w jakimś sklepie staniki (z fiszbinami!), w rozmiarze
        kontynentalnym 75G lub 75H, ewentualnie, jeśli będą miały bardzo rozciągliwe
        obwody - w rozmiarze 70H lub 70I, lub nawet 70J.
        W stanikach brytyjskich celuj w rozmiary 75F-75FF lub też z okolic 70G.

Alles, Triumph, Corin, Felina,... - mają rozmiarówkę kontynentalną.
    • mudiry 78/103 HELP 10.12.08, 10:18
      Witam po dokładnym obmierzeniu wychodzi mi 78/103 zważywszy na to, iż do tej pory nosiłam wszystkie staniki źle dobrane zamarzyłam w końcu o prawidłowo dobranym cudeńku. Zwykle nosiłam duża miskę D ewent. DD i jakoś upychałam co zawsze kończyło się wylewaniem tu i tam. Obwód był zawsze zawyżony 80 nawet 85 w zakamarkach szafy mam i takie o rozmiarze 90. Zawsze mi się marzył dobry biustonosz. Mieszkam w krajach arabskich i tu jest katastrofa jeśli chodzi o dobór stanika pozostają mi tylko zakupy przez internet ewent. stacjonarne podczas wizyt w Polsce.Sprawę mam więc utrudnioną. Kochane Forumki pomóżcie dobrać coś co mogłabym w końcu zamówić. Należe do tych osób o raczej blisko osadzonych skarbach.
      • maheda Re: 78/103 - mudiry 10.12.08, 16:53
        Spróbuj celować na początek w staniki brytyjskie o rozmiarze około 70G.
        Jest to rozmiar, w którym dostępna jest cała masa różnych fantastycznych
        cudeniek, rozejrzyj się po polecanych przez nas sklepach internetowych, a sama
        zobaczysz!
        Pamiętaj, że my to nie wyrocznia, możemy co najwyżej zasugerować rozmiar, który
        może być przybliżonym do tego, co potrzebujesz, ale ostatecznego wyboru
        właściwego dla siebie stanika musisz dokonać sama.
        • mudiry Re: 78/103 - mudiry 10.12.08, 17:11
          Dziękuję za podpowiedź.Sądziłam, że na początek 70 będzie zbyt ciasna mierzyłam
          w 75 FF tak na chłopski rozum po tabelkach.Zaryzykowałam nawet i zakupiłam 75FF
          panache tango plunge.(biały).
          • maheda Re: 78/103 - mudiry 10.12.08, 18:00
            Akurat on się trochę rozciąga, ale sama zobaczysz, jak się w nim będziesz czuła.
            :) Od czegoś trzeba zacząć!
    • derenka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 10.12.08, 19:25
      Hej, prosze o pomoc- doradzcie mi czy przy wymiarach ok.76/98 ten stanik bedzie
      na mnie dobry?
      allegro.pl/item496849851_mycha_kalyani_natural_charm_r_32f_70f.html
      • aadrianka Derenko, już Ci odpowiedziałam na to pytanie:) n/t 10.12.08, 19:49

• derenka Re: Derenko, już Ci odpowiedziałam na to pytanie: 10.12.08, 20:12
          Wiem, wiem :) na tamtym watku tez zamiescilam to pytanie.A probuje wszelkimi
          sposobami, bo zalezy mi na czasie, gdyz stanik jest na allegro i ktos mi moze
          podkupic.Poza tym niby rozmiar by pasowal, ale sprzedajacy napisal mi, ze min w
          obwodzie ma 64cm, a przy max rzociagnieciu az 90! Dlatego sie troche obawiam, ze
          sie rozciagnie szybko.Wiem, ze macie duza wiedze na temety stanikow dlatego
          pytam na wielu watkach :) pozdr
          • maith Re: Derenko, już Ci odpowiedziałam na to pytanie: 11.12.08, 14:31
            I słusznie się obawiasz, Kalyani to znane rozciągliwce. Ale nie wpisuj każdego
            pytania w wielu wątkach, tylko KORZYSTAJ z wielu wątków.

Pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
            rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
            zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

-Spisu producentów

• chatcat2 71/93 10.12.08, 19:52
      witam!
      do niedawna kupowalam 75c :) zaczelam podczytywac to forum i w czerwcu zaopatrzylam sie w 70dd bo jakos 65 w obwodzie wydawalo mi sie absurdalne przy owczesnym 73/91. kupilam panache inferno - teraz juz wiem ze niezbyt trafny model jak na pierwszy prawie dobrze dobrany. po drodze zaopatrzylam sie tez w inne okazyjnie trafione modele 70dd. ale jakos po kilku miesiacach widze ze obwod mocno sie rozszedl a miski jakby za male. pomierzylam sie i wyszlo 71/93 :))) dlatego zastanawiam sie nad rozmiarem 65f. mam upatrzone fantasie gabrielle, freya millie i panache tropical wlasnie 30f. prosze o rade czy faktycznie 30f bedzie dla mnie wskazane i czy te modele sa w miare ok. dodam ze mam 24 lata i piersi niezbyt piekne ze wzgledu na wahania wagi.
      pozdrawiam i dziekuje za cala skarbnice wiedzy tego forum!!
      • beniutka_bo podbijam: 68/92 10.12.08, 20:46
        zagubiło się w natłoku postów ;)
        • maheda Re: 68/92 - beniutka_bo 11.12.08, 14:11
          Spróbuj staników z okolic brytyjskich rozmiarów albo 65F, albo 60FF-60G.
          60 to po ichniemu 28, a nasze 65, to po ichniemu 30 :)
      • maheda Re: 71/93 - chatcat2 11.12.08, 14:09
        Zerknij na wątki producentów - informacje w nich zawarte pomogą Ci podjąć decyzję.
        Żadna z nas nie powie Ci na bank, że ten czy inny stanik, w takim czy innym
        rozmiarze, na pewno będzie na Ciebie dobry czy zły, takie rzeczy trzeba
        sprawdzać nabiustnie.
        Z regularnych staników celowałabym w brytyjskie 65F albo 65FF.
        • chatcat2 Re: 71/93 - chatcat2 12.12.08, 07:47
          dzieki za odp. w sumie sama sobie tez wyliczylam te 65f (jakos 65ff mnie
          przeraza)ale chcialam tylko jakby potwierdzenia od kogos bardziej
          doswiadczonego. a jak bedzie to sie okaze - zamawiam 3 szt. moze jakis sie nada
          :) pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka