kasiacwik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 30.11.08, 23:32 75/96 Witam. Obwód pod stanikiem: 75 Obwód w piersiach : 96 Przymierzam się do pierwszych zakupów. Teraz noszę Playtex 75D, dużo za luzny w obwodzie, miski za małe, fiszbiny w powietrzu. Mierzyłam Fantasie Evie 65FF i była idealna, Freya Arabella tez choć wydawała mi się ciśniejsza w obwodzie. Chciałabym kupic cos Fayreform na brastop, ale nie jestem pewna co do rozmiaru, czytałam że są ciaśniejsze i większe w miskach, poradzcie coś, biorę po uwagę modele: Opulent, Arcane, Vitality, Candid. Dziękuję i pozdrawiam:) Odpowiedz Link
niewiemniewiem 84/113 01.12.08, 01:25 witam pod biustem mam 84 ale mysle, ze ten obwod powinien byc o wiele wiele mniejszy, kupilam wczesniej stanik w rozmiarze 34ff to byl mega wielki obwod, z reszta miseczki rowniez, nie wiem juz co robic Odpowiedz Link
agafka88 Re: 84/113 - niewiemniewiem 01.12.08, 01:52 Wcześniej z tego co pisałaś miałaś w 82/103, więc stanik który zamówiłaś powinien być teraz za mały. Tabelkowo wychodzi, że powinnaś przymierzyć 34HH. Jeżeli niewiesz co robić, wybierz się na brafitting do wrocławia, już Ci wcześniej linkowałam Odpowiedz Link
maith Re: 84/113 - niewiemniewiem 02.12.08, 14:35 Coś tu się nie zgadza. 34FF za za duże i w obwodzie i w miskach mogłaby uznać osoba mająca Twoje wcześniejsze wymiary - 82/103. Ale nie 113. To 10 cm różnicy w misce. Cały czas piszesz o sobie? Urósł Ci ostatnio biust? Ta ocena 34FF dotyczy obecnej sytuacji, czy sprzed wzrostu biustu? Jeśli chodzi o 84/113 to Agafce na pewno chodziło o 34H, tylko jej się ręka omskła :) Tabelkowo jest 34H, aczkolwiek ja przy prawie identycznych wymiarach (83/113) jestem na granicy 32HH-J (zwróć uwagę, że mowa o innym obwodzie). Zatem jeśli odebrałaś obwód 75 jako za wielki, to może też powinnaś spróbować jakiegoś 32HH... Ale miseczka w 34FF jest na ledwie 104-106 w biuście, jesteś pewna, że też była za duża? Jak już miałaś 113 w biuście? A może to tylko czeski błąd? Odpowiedz Link
weronika_ratajczak87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 01.12.08, 13:02 cześc moje wymiary to 92 w biuście natomiast pod biustem 74, aktualnie noszę staniczek o rozm.75F a pod biustem jest mi za luźny. acha i mam jeszcze jedną prośbe poratujcie moją teściową ona ma wymiary 126 w biuście i 92 pod b. Odpowiedz Link
effka454 74/92 weronika_ratajczak87 07.12.08, 12:46 75 jest za luźny, bo jest większy niż Twoj obwod pod biustem. To tak jakbys kupila majtki, które bez rozciągania są wieksze niż Twoje biodra, takie majtki po prostu by z Ciebie spadly, albo musialabyś nosic je na szelkach. Staniki mają takie szelki - ramiączka. Dobrze zmierzyłaś się w biuście? Podając swoje wymiary napisałaś, że masz 92cm w biuście. Jednocześnie podajesz, że nosisz stanik 75F, który jest na 97cm (w rozmiarówce kontynentalnej) lub na 102cm (w rozmiarówce brytyjskiej) w biuście. To trochę zbyt duże rozbieżności. Zmierz się jeszcze raz: najpierw bez stanika, a potem jeszcze raz w staniku (najlepiej miękkim, w którym obecnie czujesz się najlepiej). I podaj oba wymiary Odpowiedz Link
effka454 92/126 teściowa weroniki_ratajczak87 07.12.08, 12:52 Na początek dobrze by było, gdyby mama Twojego męża przymierzyła stanik w rozmiarze 85(38)H lub HH oczywiście brytyjskie. W rozmiarówce kontynentalnej (triumph, felina itp.) wychodzi rozmiar 85M, ewentualnie chyba do dostania/zamówienia w Melissie. Odpowiedz Link
oskabe 75/98 01.12.08, 14:30 Witajcie! Jak każda tu mam problem z dopasowaniem stanika. Trudno mi też ustalić odpowiedni rozmiar, bo co firma, to podają swoje wymiary. Obmierzyłam się wczoraj sumiennie i pod biustem mam 75 (na wydechu), obwód biustu 98, a w staniku 96cm. Mierzyłam się w moim obecnie najlepszym staniku, który jest taki tylko z nazwy. Sama nie wierzę, bo to 80 E. Długo nosiłam D, ale były za małe (oczywiście mówię to o stanikach kupowanych w zwykłych sklepach). Jak wygląda biust w nim? Bułki z boku, co rusz trzeba go poprawiać z przodu i jestem pewna, że jest za nisko, a już bardziej ramiączek nie mogę podciągać. Fiszbiny nie leżą na mostku, tylko na piersiach, a już wiem, że tak być nie powinno. Jedyny plus, że stanik leży na plecach, a nie na karku ;) I nie wiem, czy jak mam 75, to ten obwód powinien być faktycznie 75? Bo gdzieś wyczytałam, że trzeba zaniżać kilka centymetrów w dół. Generalnie jestem trochę skołowana, w związku z tym proszę o pomoc ekspertki ;) Odpowiedz Link
olusimama 75/98 oskabe 01.12.08, 20:48 dopóki producenci szyją staniki z materiałó zawierających elastyczne włókna, dopóty musimy zaniżać obwody (no, chyba, żeby sami je zaczęli zaniżać i podawać na metkach już po odjęciu tych cm, ale nie wierzę) Dlatego właśnie mająć pod biustem 75cm nie powinnaś nosić staniki o tym obwodzie, tylko najwyżej 70tkę. A jeśli nie jesteś koścista w żebrach, tylko pokryta warstwą tłuszczyku to być może nawet 65. Zacznij od brytyjskiego rozmiaru 32F oraz 32FF i poprzymierzaj okoliczne (pamiętając o zasadzie, że jeśli mniejszy obwód to większa miska - jeśli 65 to G lub GG) Odpowiedz Link
oskabe Re: 75/98 oskabe 01.12.08, 21:53 Dziękuję za odpowiedź, to wiele wyjaśnia, żeby zacząć jednak od 70 :) Czytam sobie wątek "Co mi dała zmiana rozmiaru stanika na właściwy" i już się nie mogę doczekać zmian u siebie! Odpowiedz Link
oskabe Re: 75/98 oskabe 03.12.08, 16:20 70 F nie pasuje, za małe :( I teraz pytanie. Z kalkulatora wychodzi mi tak: Rozmiar brytyjski: 65GG (30GG) Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 60HH (28HH) Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 70FF (32FF) Rozmiar polski: 65K stanik może być chyba tylko rozciągliwy i nierozciągliwy? Więc skąd te 65GG (30GG)? To taki przeciętny stanik? No i w tej Gai 70F obwód był jak najbardziej dobry, więc czy próbować 65 w tej sytuacji? Odpowiedz Link
madzioreck 75/98 oskabe 03.12.08, 17:52 Gaia ma rozmiarówkę kontynentalną, a 32(70)F lub FF o których mówiła Olusimama to rozmiar brytyjski. Kontynentalne FF odpowiada zdaje się polskiemu I... Obwód w Gai 70 F mógł się więc wydawać dobry, bo miseczka była za mała, a wtedy obwód nachodzi na piersi, które nie mieszczą się w miseczkach i stąd wrażenia, że obwód był dobry. A stanik może być ściśliwy, rozciągliwy lub bardzo rozciągliwy :) Zapraszam do lektury wstępu do Lobby: lobby.blox.pl/2008/12/Przewodnik-po-Lobby-Biusciastych-1.html Odpowiedz Link
oskabe Re: 75/98 oskabe 03.12.08, 19:52 Ale obwód nie nachodził na piersi, wszystko leżało jak powinno, aż się zdziwiłam, że tak to może wyglądać. Fiszbiny za to wydały mi się nieco za małe, czyli, że chyba miska za mała (znaczy na pewno;). Co do miski, to zmyliło mnie w takim razie to: Tabela rozmiarów bryt. i pol. spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=31 Już nie rozumiem (pomijając, że górna tabelka nie uwzględnia I, jest od razu J), to mam tam 32(70)F-FF przy moich 75/98. Z dolnej tabelki wynika, że polskie to będzie 70H-I (no w sumie I bardziej, to ok, rozumiem). Skomplikowane to wszystko :( Po chwilowej euforii pierwszy kryzys. No, może mały kryzysik, Aha, zapinamy na pierwszą haftkę? Odpowiedz Link
oskabe Re: 75/98 oskabe 03.12.08, 20:10 oskabe napisała: <(pomijając, że górna tabelka nie uwzględnia I, jest od razu J) Aaa, już wiem o co chodzi, ni ma po prostu i już. Tajemnica ;) Odpowiedz Link
oskabe Re: 75/98 oskabe 03.12.08, 23:08 I jeszcze jedno <modli się, żeby ktoś dotarł do tego posta...> Nie wiem gdzie zapytać. Jacy producenci stosują jaką rozmiarówkę? Bo, że Freya to UK, to pamiętam, Gaia, to polska, ale wszystkich to nie wiem zupełnie. Jest to gdzieś? Odpowiedz Link
madzioreck Re: 75/98 oskabe 04.12.08, 17:26 Tak, zapinamy na najluźniejszą haftkę. Jeśli miseczki są za małe, to powodują odczucie, ze obwód jest ciasny, tym bardziej, ze piszesz, że widziałaś, ze fiszbiny były za małe. To powoduje, że obwód usiłuje nadrabiać za miseczkę. Poczytaj wątki producenckie, tam to będzie, tu link do wątku z linkami do wątków producentów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 Odpowiedz Link
anna_rogalska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 01.12.08, 23:03 Wiec u mnie wygląda to tak. Przez wiele lat męczyłam się ze złymi stanikami i do tej pory nie potrafię wybrac sobie dobrego. te polskie regułki, że od obwodu biustu trzeba odjąc obwód pod biustem i to da określoną miseczkę wcale się u mnie nie sprawdziła. przeszłam do b, póxniej 85c (bo tak było w regułce). rok temu przerzuciłam się na 75 d, ale to jeszcze było nie to, a 85 d było za duże. teraz mam jeden dobry stanik. jest nim 80 d, ale mam wrażenie, że mógłby być lepszy. moje wymiary to obwód pod biustem: 82 cm, obwód biusty w staniku: 97 cm, obwód biustu bez stanika: 98 cm. Odpowiedz Link
olusimama 82/97 anna_rogalska 02.12.08, 18:56 dobrze kombinowałaś ;-) Najbliżej trafiłaś z tym 75d, tylko miska była za mała. Powinnaś spróbować 75DD i E (polskie E i F) albo wręcz 70F i FF. Podaję CI po dwie miseczki, bo cm w biuście plasują Cię pomiędzy tymi rozmiarami. I w zależności od kształtu miski i modelu stanika, możesz się zmieścić w jedną lub w drugą. Nie bój się obwodów 70, mając 81cm pod biustem swobodnie zapinałam się w większość 70tek brytyjskich (32) powodzenia Odpowiedz Link
anna_rogalska Re: 82/97 anna_rogalska 02.12.08, 21:14 wielkie dzięki. no właśnie to jest dziwne, bo to 75d jest niby dobre w obwodzie, a 80d co teraz mam troszkę jakby za ciasne. jadę do warszawki, bo u mnie toi takich numerów nie dostanę i będę szukać :) Odpowiedz Link
gosia2122 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 02.12.08, 08:40 Moj rozmiar: obw. pod biustem: 80 cm obw. w biuscie: 93 cm Urodziłam 2 lata temu. jaki powinnam nosic rozmiar? Odpowiedz Link
olusimama 80/93 gosia2122 (proszę o weryfikację) 02.12.08, 19:00 brytyjskie 32E jak baza wyjściowa. Gdyby było za ciasne - 34D - oraz sąsiednie miseczki tych obwodów. Jeśli po ciąży i ew. karmieniu piersi uważasz za miękkie i kompresowalne, może pasować mniejsza miseczka (odpowiednio 32DD i 34C) Bez mierzenia się nie obejdzie. jak zwykle ;-) powodzenia i poproszę o weryfikację kogoś z bardziej zróżnicowanym doświadczeniem rozmiarowym. Maith? Odpowiedz Link
magda0504a Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 02.12.08, 09:10 obwód pod piersiami - 86cm, obwód piersi - 94, mierzyłam w leciutkim staniczku..... piersi mam różnych rozmiarów, różnica jest dość spora, przy biustonoszach sztywniejszych na lewej piersi miseczka dość wyraźnie odstaje, przy obcisłej bluzce jest to widoczne (że jest mniejsza, jest wyżej).... poza tym lekko obwisają i prawa ewidentnie "wisi" niżej...... do tej pory nosiłam 80B, 80C..... mniejszy obwód "wrzyna" mi się w ciało i na plecach wyłażą wałki.... mam trochę nadwagi, ale ostatnio sporo ćwiczę i mam nadzieję na zrzucenie nieco tłuszczyku..... szukam sportowego biustonosza, aby nadawał się na stepp aerobik i do biegania..... chętnie też zakupiłabym jakiś "codzienny" biustonosz o nowym, idealnym rozmiarze:)))) no właśnie, w jakim rozmiarze???? pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link
paulina.galli mama 85/105 , ja 75/102 02.12.08, 09:16 I co teraz ?:) z kalkulatora dla mamy wychodzi mi ... 75J (bryt. 34FF.) a dla mnie ... polskiego rozmiaru "ni ma " :) prosze o pomoc :) Odpowiedz Link
effka454 Re: mama 85/105 , ja 75/102 07.12.08, 13:29 A musi być rozmiar polski? :) rozmiar polski/europejski oznacza tylko tyle, że dany producent stosuje rozmiarówkę, gdzie obwody przeskakują co 5cm (65, 70, 75 itd.), a miseczki co 2cm i są oznaczone literkami pojedynczymi kolejno (A, B, C, D, E, F, G itd.). Rozmiarówka brytyjska jest bardziej "przyjazna", bo obwody też przeskakują co 5cm, ale miseczki co 2,5cm (czyli 1cal) i oznaczone są powyżej D podwójnymi literkami (A, B, C, D, DD, E, F, FF, G, GG aż do K) co daje szerszą rozmiarówkę i większe możliwości :) A tu mała ściągawka po świecie rozmiarówek: stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html A w tej chwili jest w Polsce wiele sklepów zarówno internetowych jak i stacjonarnych (patrz w spisie SKLEPY STACJONARNE i SKLEPY INTERNETOWE), które sprzedają wyroby brytyjskich firm bieliźnianych. Przy Twoich wymiarach 75/102 wyjściowym rozmiarem będzie 70(32)G brytyjskie. Przy bardziej rozciągliwych modelach na pewno warto sięgnąć po mniejszy obwod z przeliczoną miseczką, czyli 65(30)H. Dla mamy na początek być może lepszym rozwiązaniem będzie 80(36)E brytyjskie (czyli 80G polskie/europejskie), chyba że stwierdzi sama, że w danym modelu obwód jest za luźny wtedy warto sięgnąć własnie po 75(34)FF. - Odpowiedz Link
effka454 86/94 magda0504a 07.12.08, 13:10 Prawie każda kobieta ma asymetrię, jedna ledwo zauważalną, druga większą - to normalne. Przy podanych wymiarach, jeśli nie zanizymy zbytnio obwodu i zostaniemy przy obwodach 80 to miseczka B powinna być dobra, bo jest na 94cm w biuście. Ale piszesz, że obwód 80 >>"wrzyna" mi się w ciało i na plecach wyłażą wałki...<< Mnie się tak robiło kiedy miałam za luźny obwod i za małe miseczki. Też mam 86cm pod biustem i staniki noszę z obwodem 75, ale z odpowiednio dużą miseczką, która mieści całą pierś. Dzięki temu nie mam walków na plecach, ani pod pachami. Chyba jednak zaproponowałabym Ci przymierzenie czegoś w rozmiarze 75(34)D lub nawet DD. Pamiętaj, że przy asymetrii miseczki dobieramy do wiekszej piersi, tak aby po wygarnięciu i ułozeniu dobrze wypelniala miseczke. Niedobory miniejszej piersi korygujemy podciągnięciem ramiaczka (przy mniejszej asymetrii) lub wkładką silikonową (przy większych rozbieżnościach rozmiarowych). Na wszelkie pytania dręczące początkujące lobbystki znajdziesz odpowiedzi w wątkach podlinkowanych na początku forum w spisie, szczególnie polecam !!! LEKTURA OBOWIĄZKOWA: PRZEWODNIK PO FORUM !!! oraz FAQ Odpowiedz Link
nataliam2 Jaki rozmiar? 02.12.08, 14:20 Pod biustem mam 88 cm. W biuście 106 bez stanika i 102 ze stanikiem. Wiem, wiem piersi mam ogromne. Chciałabym, żeby stanik ładnie mi je podtrzymywał. Najlepiej leżą mi staniki w rozmiarze 80 D (triumph) ale chyba nie do końca dobrze. Nie lubię mierzyć staników i nawet nie wiem w okolicach jakiego rozmiaru miałabym szukać. Błagam pomóżcie!! Odpowiedz Link
madzioreck nataliam2? 02.12.08, 22:22 Przede wszystkim nie są ogromne :) Moje 79/120 też jeszcze nie są ogromne. Proponuję celować w brytyjskie 32(80)F. A mierzenie pewnie polubisz, jak znajdziesz właściwy rozmiar, który robi z biustem cuuuda :) Odpowiedz Link
nataliam2 Re: nataliam2? 02.12.08, 22:26 Bardzo dziękuję, jak tylko będę gdzieś na zakupach to zahaczę o sklep z bielizną i dam znać czy będzie dobrze leżeć. Bałam się, że może powinnam nosić rozmiar 85 albo 90. Odpowiedz Link
kk345 Re: nataliam2? 02.12.08, 23:41 madziorku, przepraszam za "wtrącactwo", ale brytyjskie 32F to nie 80, ale 70F:-) Odpowiedz Link
madzioreck Jejuu, pewnie że 70, a nie 80! 03.12.08, 17:38 Sorki, musiałam kliknąć nie w ten klawisz i nie zauważyłam :) Oczywiście 70F :) Przepraszam za zamieszanie Odpowiedz Link
nataliam2 Re: Jejuu, pewnie że 70, a nie 80! 03.12.08, 23:26 dziewczyny jestescie pewne że mam nosić stanik 70 F? Tylko tak się upewniam. Przecież ja jestem wielka pod biustem. Chyba się nie zmieszczę w taki rozmiar? Odpowiedz Link
nataliam2 Re: Jejuu, pewnie że 70, a nie 80! 03.12.08, 23:41 Trochę zaczynam się martwić. Oglądam w necie bieliznę o podanym przez Was rozmiarze czyli 70 F i przy wymiarach na jakie pasuje dany stanik to obwód pod biustem 68-72 cm a obwód w biuście 94-94. Myślicie że ja z moim pod biustem mam 88 cm. W biuście 106 bez stanika i 102 ze stanikiem wejdę w taki stanik? Spróbuje w sklepie stacjonarnym i dam Wam znać, ale trochę się niepokoję. Odpowiedz Link
turzyca Natalia!!!! 04.12.08, 18:08 Uporzadkujmy! Chodzi o 80FF zwane tez z brytyjska 36FF. Masz racje w 70 raczej sie nie zmiescisz, jesli jednak 80 bedziesz mogla od razu bez wysilku zapiac na najciasniejsza haftke i odciagnac od plecow, to siegaj wtedy po 75GG. Jesli miseczka bedzie za duza to siegaj odpowiednio po 80F lub 75G. U polskich producentow potrzebujesz romiaru 80I. Mam nadzieje, ze teraz wszystko jasne. Jak nie to pytaj, bedziemy dalej myslec. :) Odpowiedz Link
nataliam2 Re: Natalia!!!! 05.12.08, 00:27 Wielkie dzięki za uporządkowanie. W sobotę jadę na zakupy i dam znać jak mi poszło. Boże ile bym dała, żeby dopasować dobry biustonosz, to takie moje małe marzenie he he. Dam znać jak było i czy coś upolowałam. Odpowiedz Link
necesarie89 97/74 02.12.08, 17:10 Dzień dobry, do niedawna nosiłam stanik w rozmiarze 75D jednak po zapoznaniu się z forum mam lekki mętnik w łepetynie i nie wiem w końcu w co ten mój biust upchnąć, tym bardziej, ze faktycznie jak podnosze rece do góry to stanik się przemieszcza razem z nimi.. Moje wymiary to 97 (i pół ;)) w biuście, a pod, mierzone ściśle, na wydechu- 74, byłam w stanie wycisnąć nawet 73, ale chyba nie dałabym rady w takim chodzić. Bardzo proszę o radę i z góry dziękuję Odpowiedz Link
madzioreck Re: 97/74 02.12.08, 22:25 Ciasne mierzenie ma na celu tylko skorygowanie rozciągliwości większości staników, a jest ona duża (obwód stanika się rozciąga, miarka - nie). Dlatego pod biustem mierzyć się należy tak ciasno, aż zatrzeszczy miarka. Przy tych wymiarach proponuję celować w brytyjski rozmiar 30(65)G. Odpowiedz Link
katka-85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 02.12.08, 17:31 witam fajmnie ze istnieje to forum ttylko szkoda ze tak pozno je odkrylam :) ale lepiej pozno niz wcale :) w tej chwili jedyne biustonosze jakie nosze to malo elegancki z firmy viki i tam mam rozmiar 95 K a to moje wymiary może zaproponujecie mi cos ladniejszego i wygodnijszego by nic sie nie ruszalo ani biust ani biustonosz :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 02.12.08, 18:33 Wymiarów nie widzę ;) Odpowiedz Link
mercyful_lady Pilna sprawa 02.12.08, 22:12 Witajcie Kobietki! Przeczytałam Wasze porady z forum i super, że w końcu ktoś na poważnie zainteresował się naszymi biustami :) Wg Waszych zaleceń zmierzyłam się luźno w biuście (97 cm) i ciasno pod biustem (76cm). Dotychczas nosiłam miseczkę C (mam dwa biustonosze "C" i oba są pod względem miseczek ok), źle jednak miałam dobrany obwód i po pół roku użytkowania oba staniki strasznie się powyciągały (prawie ze mnie spadają, od początku były lekko luźne, ale nie zwracałam na to uwagi --> brak doświadczenia robi swoje :/ ). Ostatnio buszując po sklepach przymierzałam kilka modeli "C" i okazało się... że są po prostu za małe (robią się tzw. "bułeczki")! Zdecydowanie lepsze są D, chociaż i te w niektórych modelach nie są odpowiednie (dlaczego tak się dzieje? Czy zależy to po prostu od modelu biustonosza?). Nie ukrywam, pogubiłam się już w tym wszystkim i bardzo proszę o radę kogoś bardziej lotnego w tych sprawach: jaki rozmiar biustonosza powinnam nabyć? Bardzo proszę o wszelkie możliwe rozmiarówki; tj. i brytyjskie i kontynentalne :) Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam, A. PS Przepraszam, bo niechcący odpowiedziałam na post milio_nerki, zamiast założyć własne zapytanie - wybaczcie. Odpowiedz Link
aadrianka 76/97 mercyful_lady 03.12.08, 07:03 Przede wszystkim, weź pod uwagę, że nie istnieje coś takiego jak "biustonosz C" - miseczka C dla różnych obwodów ma różną wielkość. Zakładam, że nosiłaś 80C - miseczka istotnie miała szanse pasować, natomiast obwód... sama widzisz. Jeśli to 76cm to naprawdę zmierzone ciasno na wydechu do zerwania miarki, spróbuj przymierzyć 70H. W brytyjskiej rozmiarówce dobrze byłoby porównać 32F i 32FF. Odpowiedz Link
daagmara 86/106 02.12.08, 23:52 Czesc, pierwszy raz pisze na forum, uważam że jest genialne! Jak tylko bede miala dobrze dobrany stanik i nabiore troche doswiadczenia to od razu zabieram się za lobbowanie :)Tymczasem prosze o doradzenie jaki powiinam nosic rozmiar: pod biustem mam 86 a w biuście 106 :) Odpowiedz Link
staro Re: 86/106 03.12.08, 09:13 Cześć, Spróbuj przymierzyć z polskich/europejskich staników rozmiar 80G lub lepiej 75J. Bardziej ścisły obwód ma szansę lepiej podtrzymać Twoje piersi a wielkość miseczki jest po prostu "tylko" wyliczona od tego obwodu. Jeśli będziesz szukała wśród staników brytyjskich firm (są dostępne już w polskich sklepach internetowych i stacjonarnych) to celuj w rozmiary 36E-36F lub lepiej ściślejszy 34FF. Życzę powodzenia w stanikowych łowach i zapraszam do lektury forum - może zacznij od nagłówka ;))) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
arleora 84/108 03.12.08, 02:04 Kalkulator bra fitter wskazal mi polski rozmiar 75K lub 34GG. Ale jakos trudno mi w to uwierzyc. Nie karmilam, mam jedrny biust. Obecnie nosze 80C firmy Playtex (ale nie ten niemiecki, tylko kupowany we Francji, one sie roznia zdecydowanie) - mam wiele modeli i kazdy wydawal mi sie odpowiedni oraz firmy Leyaby, pasuje mi wiekszosc. Mierzylam w zyciu kilka stanikow 75D (taki niby zamiennik) i zawsze odchylaly mi sie miseczki od gory (nie przylegaly do ciala). Bardzo prosze o podpowiedz, od czego powinnam zaczac, bo chce cos zamowic w necie :-) Odpowiedz Link
staro Re: 84/108 arleora 03.12.08, 09:30 Przede wszystkim pytanie zasadnicze - czy zmierzyłaś się pod biustem jak najściślej, na wydechu, tak, że aż miarka trzeszczała? A w biuście luźniej, na wysokości sutków, w staniku i bez i wybrałaś większą cyfrę? Jeśli tak, to te wymiary, które podajesz, są właściwe. A skoro przyjmujemy, że podajesz właściwe wymiary, to nie rozumiem doprawdy, jak Ty się, dziewczyno, upychasz w to 80C!! Przecież to jest na góra 96,5 cm W BIUŚCIE, to GDZIE Ty wpychasz te 12 cm naddatku, hmm? Poczytaj proszę blog Besame-mucho i sprawdź, czy Cię aby nie dotyczy któryś z przedstawionych błędów... Założę się, że biust upychasz pod obwodem i pod pachami, zamiast w miseczkach... :( Piszesz, że mierzyłaś staniki o obwodzie 75 cm. Dla tego obwodu miszeczka D jest przeznaczona na 94 cm w biuście, jest więc całkowicie zrozumiałe, że NIE BĘDZIE na Ciebie pasować. Każdy biust, niezależnie od jego jędrności, potrzebuje dobrzego podtrzymania. I takie podtrzymanie na pewno da Ci odpowiednio ścisły w obwodzie stanik, z odpowiednio przeliczonymi miseczkami! Sięgnięcie po obwód 75cm jest na pewno w Twoim wypadku dobrym posunięciem, jednak miseczkę dla Twojego biustu trzeba wtedy wyliczyć od tego konkretnego obwodu stanika. Dlatego wychodzi Ci w kalkulatorze polski/europejski rozmiar 75K, na brytyjskie przekłada się "zaledwie" na 34G-34GG. Pamiętaj, to są tylko literki, biust Ci od nich nie urośnie ani nic innego, najwyżej piersi będą miały w miseczkach odpowiedni komfort. Przymierz polecane Ci rozmiary, najlepiej przejdź się do któregoś z Dobrych sklepów stacjonarnych, o ile jest taki w Twojej okolicy. Tam profesjonalna obsługa przekona Cię, że taki rozmiar stanika 34GG jest właśnie na Twój biust... Pozdrawiam, życzę powodzenia w stanikowych łowach i zapraszam do lektory forum!!! :D Odpowiedz Link
arleora Re: 84/108 arleora 03.12.08, 11:51 Dzieki za rady :-) Sama sobie zadaje pytanie (po lekturze forum), gdzie ja upycham ten biust. Prawdopodobnie pod pachami, bo moje fiszbiny nie celuja w srodek pachy, ale koncza sie tuz przed. Obmierzylam sie dokladnie, zgodnie z zaleceniami, 84 to maksymalny scisk, a w biuscie 108 (w staniku 104). Zaryzykuje kupno przez internet jakiegos modelu 32GG, najwyzej odesle i bede probowala dalej. Odpowiedz Link
staro Re: 84/108 arleora 03.12.08, 13:32 To 32GG w Twoim poście to pewnie literówka? Przymierz najlepiej tak jak Ci doradzono najpierw obwód 34 z literkami G i GG (najlepiej dwa te same modele - wtedy zostawiasz ten lepszy a nie pasujący odsyłasz ;)) Przy kolejnym zaniżeniu obwodu na 32 (polska 70tka) musiałabyś odpowiednio powiększyć miseczki ;) Odpowiedz Link
arleora Re: 84/108 arleora 08.12.08, 00:49 Oczywiscie, ze literowka :-). Kupilam juz stanik w rozmiarze 34G, przymierzylam wszystkie okoliczne rozmiary i w koncu wydawalo mi sie, ze jest ok. Ale nie jest, cos dobralam nie tak. To jest Freya matisse. Jak zapne na ostatni rzad haftek, to biustonosz zle lezy (dzioby sie robia, a w gorna czesc miseczki moglabym wepchnac chusteczke zwinieta w kulke. Z kolei jak zapne na najwezszy rzad haftek, miseczki sie wypelniaja, ale zaczyna mi sie wpijac w pache boczna czesc miseczki (jest jakby za wysoko zabudowana). No i ladnie lezy dopiero gdy sciagne ramiaczka tak, ze tez sie wpijaja. Czy dobrze kombinuje, ze stanik ma za duzy obwod i powinnam jednak probowac 32 czyli 70? Nie wiem, czy ten watek jest dobry na takie problemy, ale nie znalazlam lepszego :-) Odpowiedz Link
magda0504a 86/94 03.12.08, 11:20 obwód pod piersiami - 86cm, obwód piersi - 94, mierzyłam w leciutkim staniczku..... piersi mam różnych rozmiarów, różnica jest dość spora, przy biustonoszach sztywniejszych na lewej piersi miseczka dość wyraźnie odstaje, przy obcisłej bluzce jest to widoczne (że jest mniejsza, jest wyżej).... poza tym lekko obwisają i prawa ewidentnie "wisi" niżej...... do tej pory nosiłam 80B, 80C..... mniejszy obwód "wrzyna" mi się w ciało i na plecach wyłażą wałki.... mam trochę nadwagi, ale ostatnio sporo ćwiczę i mam nadzieję na zrzucenie nieco tłuszczyku..... szukam sportowego biustonosza, aby nadawał się na stepp aerobik i do biegania..... chętnie też zakupiłabym jakiś "codzienny" biustonosz o nowym, idealnym rozmiarze:)))) no właśnie, w jakim rozmiarze???? pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link
madzioreck Re: 86/94 03.12.08, 17:58 Hm, powinnaś obwód w biuście powinnaś zmierzyć w miękkim staniku i bez oraz podać większy. Czy pod biustem zmierzyłaś sie bardzo ciasno? Tak, żeby nie dało się ciaśniej? -- 79/120 - 70(32)JJ/70P Odpowiedz Link
magda0504a Re: 86/94 03.12.08, 18:18 pod biustem - ciaśniej się nie dało, centymetr wyślizgiwał mi się z palców już:) - 84cm, natomiast na luzie bez stanika piersi z luzem 98cm i więcej być nie chce........ czyli 84/98..... Odpowiedz Link
madzioreck Re: 86/94 04.12.08, 17:29 A widzisz :) To zmienia trochę postać rzeczy. Powinnaś zacząć od brytyjskiego rozmiaru 34(75)DD/E. Powodzenia :) Odpowiedz Link
magda0504a Re: 86/94 04.12.08, 19:23 dziękuję, popróbuję..... nie będę pisała, że jestem w szoku, bo pewnie każda jest:)))) kiedy ktoś zamiast 38b/c (takie kupowałam będąc w uk 2 lata temu... w PL kupowałam 80b/c... mam nawet jeden 85C z poduszeczkami......) proponuje 34dd !!!!! obawiam się tylko tych wałków tłuszczu na plecach.... jednak nie przekonam się, jak nie spróbuję...... no i zobaczymy, czy ta mała pierś nie zginie w miednicy DD :)))))) czy sportowe biustonosze też są w takich rozpiętościach rozmiarowych??? czuję się jak dziecko we mgle......... :)zaczęłam czytać dział - "co kupić na początek" - ale jest tak obszerny, że chyba do nowego roku się przez niego nie przekopię:)))) z tego co wyłapałam, to najlepiej na dzień dobry zakupić miękki bez fiszbin nawet???? hmmmm...... Odpowiedz Link
nelcia123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 03.12.08, 12:45 Witam, moje wymiary to pod biustem73/74 cm a w biuscie 96/97, teraz nosze 75E ale jakos mam wrazenie ze nie jest jak byc powinno, prosze o pomoc :) Odpowiedz Link
madzioreck nelcia123 03.12.08, 18:02 No chyba rzeczywiście coś nie tak :) Za duży obwód. Powinnaś spróbować rozmiaru brytyjskiego 30(65)FF lub G. W przypadku staników znanych z wyjątkowej rozciągliwości zaryzykowałabym nawet 28(60)H. Odpowiedz Link
dwa_przecinki 84/102-103 03.12.08, 12:54 wymiary mojej koleżanki, niestety elektroniczny bra fitter z moim noscriptem bardzo się nie lubią i w ogóle nie mogę niczego na nim wyliczyć, bo mi po prostu znika. Więc prośba do Was o podpowiedź.. Kumpeli marzy się deep plunge, chociaż arabelka oyster też przypadła jej do gustu. Namawianie na sięgnięcie najpierw po balkoniki na razie spełzło na niczym. Jakie rozmiary arabelli a jakie planży Jej zaproponować (Retro, Polka, Ola)? i czy ma szansę na plunge w rozmiarówce M&S? Odpowiedz Link
maheda Re: 84/103 - dwa_przecinki, koleżanka 03.12.08, 19:37 Witaj. W zależności od tego, jak ciasno się mierzyła, niech próbuje albo brytyjskiego 36DD-36E (80DD-80E), albo okolic 34F. Niestety, w każdym ze staników sama musi ocenić, jak leży, czy nie za duży/za mały i te pe. Odpowiedz Link
ania1303 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 03.12.08, 12:57 Jaki stanik??? Po zmierzeniu wyszly takie wartosci: pod biustem 77 cm w biuscie 100 cm Obecie nosze 80DD ale jakos mi nie pasuje, w obwodzie niby dobry, za to miseczki jakby przymale. Prosze o rade!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 77/100 - ania1303 03.12.08, 19:39 Jeśli zmierzyłaś się NAPRAWDĘ tak ciasno pod biustem, że ciaśniej by się nie dało, to próbuj celować w rozmiar kontynentalny z okolic 75G lub brytyjskiego 34F. Jeśli jednak lepsze byłyby staniki w rozmiarze 70 pod biustem, to wtedy celuj raczej w brytyjskie 32FF (brytyjskie 70FF) albo kontynentalne 70H. Odpowiedz Link
eweleenek 90/112 03.12.08, 23:46 Chciałabym dobrać rozmiar stanika Panache Sienna. Z tego co się zdążyłam zorientować należy on do typu rozciągliwiec małomiseczkowy ;) Czy rozmiar 80K będzie dobry? Odpowiedz Link
maith Re: 90/112 Eweleenek 06.12.08, 02:56 Na pewno nie, bo Panache jest w rozmiarówce brytyjskiej. Jeśli już, to raczej brytyjskie 80G (36G). Jeśli naprawdę byłby rozciągliwcem, to raczej brytyjskie 34H (36H). Ale to akurat może zależeć od koloru... Odpowiedz Link
asik_cz 74/94 04.12.08, 00:57 Witam serdecznie! Jestem nowa, trochę uświadomiona przez koleżankę, zaczęłam czytać przewodnik, no i zgodnie z instrukcją, prosze o pomoc w ustaleniu rozmiaru. Obecnie karmię, laktacja ustabilizowana, nie noszę specjalnych biustonoszy, bo sa brzydkie, wolę wyjąć pierś z miseczki. A że z moich staników biust sie sam wylewa, to nie ma problemu z szybkim dostępem :) Prawa pierś jest duzo większa niz lewa i to nie zależy od laktacji, zawsze tak miałam. Teraz nosze H&M 80C i miseczki sa za małe, a obwód pewnie za duży, z tego co się zdążyłam dowiedzieć od koleżanki lobbystki. Odpowiedz Link
turzyca Re: 74/94 asik_cz 07.12.08, 00:40 Faktycznie troche ten biustonosz niedobrany. Zacznij od polskiego 70F lub brytyjskiego 32E (70E), ale jesli bedziesz mogla sie od razu bez wiekszego wysilku zapiac na najciasniejsza haftke i odciagnac stanik od plecow to bedziesz potrzebowac polskiego 65I lub brytyjskiego 65FF. To brytyjskie to akurat srodek tabelki, duzo fajnych stanikow. Ale mam jedna "zla" wiadomosc - poniewaz staniki w dobrym rozmiarze bardzo przylegaja do piersi, zeby moc ja podtrzymywac, zbierac i ksztaltowac, raczej nie uda Ci sie w nich wykonac tricku z odciaganiem miseczki. Tu jest instrukcja ja przerobic dowolny stanik na stanik z odpinana miseczka. :) Aha, co do asymetrii - stanik zawsze dobieramy do wiekszej piersi, a po stronie mniejszej albo mocniej sciagamy ramiaczko albo wkladamy wkladke albo podszywamy miseczke. Objawy jak rozpoznac, czy stanik dobrze lezy sa do odnalezienia w spisie tresci. Dobrze, ze masz kolezanke lobbystke, zawsze dobrze miec doswiadczone oko, ktore pomoze ocenic, czy wszystko jest ok. :) Powodzenia! :) Odpowiedz Link
asik_cz Re: 74/94 asik_cz 07.12.08, 01:45 Dziękuję za wyjaśnienia. A dlaczego przejście z 70 na 65 wiąże się ze zwiększeniem miseczki aż o 3 rozmiary? Myślałam, ze o jeden? Obejrzałam instrukcję przerabiania na karmniki - super, tylko czy można kupić takie zapięcia? Odpowiedz Link
alice1984 lepsze będzie 70G czy 70GG? 04.12.08, 06:59 Drogie forumki, po raz kolejny wpisuję się do wątku rozmiarowego ale tym razem z takim oto problemem: migracja u mnie postępuje więc obwód "pod" się zmniejsza, jednak przy okazji też chudnę więc i obwód "w" się zmniejsza (niestety...). Do tej pory nosiłam 75 FF lub G. No ale ostatnio się zmierzyłam i wyszło, że "pod" mam 77-78 a "w" 102-103. Wszystko zależy od pory dnia, pory cyklu, ogólnego samopoczucia, itp. Problem polega na tym, że jeżeli chodzi o obwód "pod" to ten jeden cm nie robi żadnej różnicy w elektronicznym bra-fitterze i wychodzi 70, to już w przypadku wyliczenia miseczki na 102 jest G a na 103 GG. No i nie wiem na który się zdecydować. Z tego co zauważyłam zazwyczaj radzicie brać większą, tylko boję się, że jak dalej będę "w" chudła to szybko przez to zbankrutuję :) Odpowiedz Link
turzyca alicja 1984 07.12.08, 00:41 Nie patrz na tabelke. Patrz na swoje staniki. Co sie dzieje, jak bardzo dobrze ulozysz piersi i starannie je wygarniesz spod pach? Robia Ci sie bulki w tym 75G? Nie? To zostan przy tym rozmiarze. Tak? To szukaj kolejnych stanikow o wiekszej miseczce. Stanik ma byc dopasowany do nas, nietabelkowosc jest czestym zjawiskiem. Odpowiedz Link
alice1984 Re: alicja 1984 07.12.08, 19:38 W 34G bułki w ogóle mi się nie robią, powiedziałabym wręcz przeciwnie - nie tylko obwód jest za luźny ale miski także. Z tego wniosek, że na pewno muszę przejść na niższy obwód, ale także muszę zastanowić się nad inną literką miski. Tylko właśnie nie wiem czy G (obawiam się, że może być na styk), czy GG (obawiam się, że może być za duże). Poprzeglądałam sobie kilka wątków rozmiarowych, wyszukałam wypowiedzi dziewczyn o zbliżonych wymiarach, a nawet kilka o takich samych, no i właśnie mam przez to jeszcze większy dylemat, bo niektórym pasuje 32G, innym 32GG a jeszcze innym np. 30H. Ja rozumiem, że "ile biustów, tyle gustów" :) ale powiedzcie, co lepiej zamówić przy biustonoszach o standardowych miskach? 32 GG, prawda? Bo lepiej, żeby była miska za duża, niż za mała, mam rację? Chodzi o to, że nie bardzo mam kasę, żeby "eksperymentować". Odpowiedz Link
izas55 100/128 04.12.08, 09:06 Bardzo prosze o pomoc w wyborze wlasciwego rozmiaru i modelu stanika. Moim problemem jest chyba najbardziej niedopasowanie szerokosci fiszbin polaczona z miekkoscia mojego bistu. Wg. kalkulatora wchodzi mi 90HH (40HH)/85JJ (38JJ) /95GG (42GG) co w zwiazku z duzym i dosc scisliwym obwodem pod biustem wydaje mi sie nieco zawyzona i miska i obwodem. Mam rowniez duze buly podpachowe ktore mi migruja. (Tutaj wielkie dzieki dla Forum, dzieki wam w koncu zrozumialam ze nie jestem po prostu "tlusta" pod pachami tylko mam tam regularne buly, ktorym trzeba pomoc w migracji) Generalnie nosze staniki 38 pod biustem, 40tki jezdza mi dooklola (jedynym wyjatkiem jest Fantasie Belle, gdzie 40tka zapieta na najciasnejsza haftke jest tylko odrobine za luzna). Czasami zdarza sie (jak w przypadku Harmony) ze 38 jest duzo za luzne po krotkim czasie noszenia. W tej chwili pasuja na mnie mniej wiecej: 1. Tango II; 38H; czerwone. Zapinam sie na srodkowa haftke, mam wrazenie ze jest mniej rozciagliwy w obwodzie niz inne Tanga. Problemy - Potwornie wbijajace sie fiszbiny na mostku, musialam je lekko odgiac od ciala bo inaczej nie bylam w stanie go nosic, fiszbiny na mostku sa zbyt wysokie, a co za tym idzie mam nadmiar materialu zachodzacy na dekolt juz powyzej piersi. Ale nic sie nie marszczy i mnejsza miseczka bylaby chyba zbyt mala (lub mi sie tylko tak wydaje) 2. Ariza, 38HH. W tej chwili nosze ja z przedluzka bo jest odrobine zbyt ciasna w obwodzie. Miseczki sa akurat, gdy przymierzalam H wychodzily mi male bulki gora. Gdyby mial troszke krotsze fiszbiny na mostku i nieco wezsze, to bylby chyba idealny. 3. Fantasie Belle 40G, jak wspominalam wyzej, nieco zbyt luzny w obwodzie. Koronka na ramiaczkach "odcina" mi ramiona. Podejrzewam ze mniejszy obwod by pomogl. Jestem nieco w kropce jezeli chodzi o wielkosc miseczki, mam wrazenie ze jej koronkowa gora jest na mnie nieco zbyt duza. Ale wszystko przylega OK, nic sie nie marszczy i nie odstaje. Jedyny zarzut to troszke babciny fason. 4. Bylo mi dobrze w Fantasie Gabrielle 40G, dopoki nie zmienil mi sie obwod pod biustem i nie zrobila sie dla mnie zbyt duza. To chyba najlepszy ksztalt miseczki dla mnie, ktory najlepiej zbiera mi boki. Przymierzalam: 1. Rio (38H/38HH/36HH) i mialam wrazenie ze biust mi wypadne gora. raczej fason nie dla mnie 2. Harmony 36HH/36J to samo jezeli chodzi o brak podtrzymania gornej czesci biustu, tylko dodatkowo sciska dol i wypycha wszystko w gore. 38 jest zdecydowanie zbyt luzne pod bustem. 3. Pollyanne 38H/36J. Wiem ze mowicie na Forum ze jest barzo scisliwa, ale ja sie zapielam w 38H na najciasniejsza haftke. 36J bylo OK, przy okazji robila mi sie oszalamiajaca talia ;-). Cala reszta bez zachwytow bo szew na polaczeniu materialu i koronki przy miseczce dzielil mi piers na pol. Poza tym balam sie po tych wszystkich opiniach o jego scisliwosci ze bedzie mnie cisnal w obwodzie. Poza tym w wiekszosci przymierzanych stanikow fiszbina laduje mi niestety na plecach. Chcialam sobie zrobic prezent na gwiazdke i kupic cos slicznego np. Arabelke. Nie mam za duzych nadziei na zwiewne przezroczystosci, ale bardzo bym prosila o opinie czy pozostaje mi tylko Helena/Gabrielle/Cally lub cos w tym stylu i jaki rozmiar Arabeli powinnam sprobowac izas Odpowiedz Link
effka454 Re: 100/128 izas55 07.12.08, 20:20 Niestety kalkulator przy większych wymiarach nie uwzględnia do końca ściśliwości, ile objętości wymiaru w biuście zawiera szerokości pleców itp. parametrów (co zresztą przyznaje sama twórczyni). Tak więc trzeba się kierować własnymi obserwacjami. Mogę tu tylko przekazać moje obserwacje i na ich podstawie może dojdziemy do konstruktywnych wniosków :) Ja mam 86/120: Tango II w rozmiarze 80HH - mój pierwszy dobrany stanik, uważam za idealny. Fiszbiny co prawda mocno przylegały do mostka, ale krzywdy mi nie robily. Belle 75J: ścisły, miseczka niby dobra, ale góra nie wypełniona - podobno ten typ tak ma niestety, szczególnie przy większym, miękkim biuście. Harmony - niebieska 75J: obwód wydaje się zbyt luźny, ale przy mocniejszym naciągnięciu fiszbiny chyba złączyły by mi się na plecach :P i tak lądują daleko poza pachą. Ale ogólnie miseczki ok. chociaż koronka na górze leciutko się marszczy. Pollyanna biała 75J - obwód ciut ciasnawy, a miseczki ciut za bardzo na styk, niby nie bułkuje, ale jednak... - wyszło w czasie użytkowania, więc już nie mogłam wymienić. Eleanor olive 75J - jeden z najwygodniejszych moich staników. W wersji powyżej GG dolna część miseczki uszyta jest z grubszego materiału, nieprzezroczystego. Arabella black 75J - drugi najwygodniejszy z moich staników. W wersji GG dół miseczki podszyty drugą warstwą materiału, którą spokojnie można wyciąć (patrz wątek ROBÓTKI RĘCZNE) dzięki czemu biust nawet zyskuje na kształcie. I tak czytając Twoje spostrzeżenia i porównując ze sobą, chyba zaryzykowałabym doradzenie Arabellki w rozmiarze 36J. Odpowiedz Link
izas55 Re: 100/128 izas55 08.12.08, 18:51 Bardzo dziekuje za odpowiedz. Tak wlasnie myslalam o tej Arabeli 36J. I sprobuje Eleanor. Musze sie wybrac do stacjonarnego sklepu poprzymierzac, cale szczescie jestem z Warszawy izas Odpowiedz Link
turzyca 90/113 wannabe86 07.12.08, 00:48 Nie, zdecydowanie nie 90. Wez je do reki i sprawdz, rozciagajac przy miarce, do jakich wymiarow sie ten stanik rozciaga. Pewnie wiecej niz masz w biuscie. To nie ma prawa trzymac. Dlatego ze material stanikow jest rozciagliwy, a cialo jest miekkie, zanizamy rozmiar pod biustem. I tu zaczyna sie problem, bo trudno przez net ustalic, jak daleko musisz zanizyc ten rozmiar, zeby bylo idealnie - to zalezy od Twojej postury, budowy klatki piersiowej. Zacznij od brytyjskiego 80GG (36GG). I teraz musisz skorzystac z instrukcji linkowanych w naglowku forum i ocenic, czy stanik dobrze lezy, czy piersi mieszcza sie w miseczkach. Jesli bedziesz mogla od razu, bez wysilku zapiac sie na najciasniejsza haftke siegaj po 75HH. Jesli miseczka bedzie za mala, siegnij po wieksza, jesli za duza, siegnij po mniejsza. Skad jestes? Moze w Twoim miescie jest dobrze zaopatrzony sklep? Odpowiedz Link
katriel 91/112, 4 m-c ciąży 04.12.08, 20:44 Witam. Wymiary (obecnie) mam jak w nagłówku: 91 pod biustem, 112 w biuście (w zasadzie wszystko jedno, w staniku czy bez). Większość staników, jakie mam, jest w rozmiarze 90D. Jakiś rok czy półtora temu to 90D było prawie dobre, ale od tego czasu: 1) schudłam (nie jakoś drastycznie, ale znacząco, dość powiedzieć, że do tej pory mimo ciążowego brzuszka połowa spódnic ze mnie spada) i w efekcie centymetrów pod biustem wyraźnie mi ubyło; 2) następnie zaszłam w ciążę i biust mi się powiększył (i zaokrąglił). Mam jeden stanik w rozmiarze 80D - obwód wydaje się być OK (najciaśniejszą haftkę daję radę zapiąć, ale po 5 minutach mam nieodpartą chęć jej rozpięcia), ale miseczki są, oczywiście, grubo za małe. Ostatnio przy okazji zakupów ubraniowych poprzymierzałam kilka staników z różnymi obwodami i miseczką D (bo większych nie było), ale do obwodu 90 miseczki były za małe (biust wyłaził górą), a przy 95 już tak szeroko rozstawione, że mogłam w nie upchnąć tylko zewnętrzne kawałki piersi, więc nie potrafię ocenić dopasowania. Bułek pod pachami raczej nie mam, zwłaszcza że przeważnie nosiłam miękkie bezfiszbinowce (bo lubię), więc nic mi stamtąd nie przemigruje. Jednak przede mną jest jeszcze ponad połowa ciąży, a potem karmienie, a że to pierwsza ciąża, to kompletnie nie wiem, czego się jeszcze po moim biuście spodziewać. W przyszłym tygodniu prawdopodobnie wybiorę się do Milli (jestem z Wrocławia) i mam nadzieję, że coś mi dobiorą, ale liczę też na poradę forumowiczek. Co dwie głowy, to nie jedna. Aha - dla utrudnienia dodam, że w ciąży brodawki sutkowe zrobiły mi się okropnie wrażliwe, tak że drażnią mnie wszelkie szwy i koronki. Dlatego zależałoby mi na staniku, który w miejscu, gdzie brodawki dotykają wnętrza miseczki, ma gładki materiał. Ale to już nie problem rozmiaru, więc pewnie nie na ten wątek. Odpowiedz Link
turzyca Re: 91/112, 4 m-c ciąży katriel 07.12.08, 00:53 Ja bym siegala po 80, ale z miseczka GG. Mozliwe, ze GG bedzie odrobine za luzne, ale 80G bedzie raczej za ciasne, a piersi masz jednak rozwojowe. Ale wiesz, stanik to sie dopasowuje do kobiety, a nie do tabelki, wiec podczas przymierzania patrz po prostu krytycznie na to, co widzisz. :) Jesli bedzie Ci rosl tylko obwod, a nie miseczka, to siegaj po przedluzke. :) W 80D jest Ci za ciasno, bo miseczki sa za male i piersi ciagna caly stanik do przodu, stad uwieranie. Sa staniki z miseczkami bez szwow. Ale zdradze Ci tajemnice, ze wiele osob w dobrze dobranym rozmiarze szwy przestaja gryzc - po prostu stanik nie przesuwa sie az tak wobec ciala. Odpowiedz Link
katriel Re: 91/112, 4 m-c ciąży katriel 11.12.08, 16:15 Po pierwsze: dziękuję. Po drugie: uzupełniam informację na użytek przyszłych pokoleń lobbystek. No więc byłam w Milli i trochę poprzymierzałam. Stanęło ostatecznie na 80G (jednak nie GG); mój biust w swoim obecnym kształcie mieści się w tym rozmiarze idealnie, w niektórych modelach ma nawet jeszcze trochę miejsca. Akurat w białej pollyannie (ktorą ostatecznie kupiłam) tego miejsca prawie że nie ma, więc możliwe, że długo jej nie ponoszę (chyba że po karmieniu?), ale ma ona różne inne zalety, na których mi zależało: nie uwiera mnie w mostek (mierzyłam coś z wyższym mostkiem i uwierało, a przy tym fiszbiny paskudnie sie krzyżowały) i ma koronki i szwy w takich miejscach, że nie zahaczają o brodawki (znowu: mierzyłam też stanik, któremu koronka zaczynała się 2 cm niżej niż w pollyannie, i mi to jednak przeszkadzało, nawet we właściwym rozmiarze). Odpowiedz Link
red.fish 76/100 04.12.08, 21:21 Witam serdecznie, Czy mogę prosić o pomoc? :) Kurcze czytam i czytam forum i od nadmiaru informacji głowa boli ;P Moje wymiary tak jak w tytule, mierzone ciasno na wydechu (chociaż nie jestem pewna czy dobrze mierzę bo raz wyszło 74..), w samym biuście 100 - 100,5 cm. Na chwilę obecną noszę 70ff, niby ok ale obwód mogę spokojnie odciągnąć od pleców, a miseczka hmm.. jakby za mała... Teraz mam polly, przymierzam się do nowego zakupu ale nie wiem w jaki celować rozmiar.. :( Marta :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 76/100 red.fish 07.12.08, 00:56 A bardzo za mala ta miseczka? Bo jak tylko tak o niewielka bulke, to potrzebna Ci miseczka o jedna wieksza czyli 70G. Teraz uwzgledniamy potrzebe mniejszego obwodu i przeliczamy miseczke i wychodzi nam 65H. I juz. :) PS Z tabelki tez wynika, ze 70ff musi byc za male w miseczce. Ale pamietaj ogladac krytycznie stanik i w razie czego bierz kolejna miseczke. :) Odpowiedz Link
red.fish Re: 76/100 red.fish 07.12.08, 14:05 Bułka niewielka :) Spróbuję z tym 65h... o rany ;P Dzięki, ale wolałam się upewnić :) Z tego wynika że jeśli miseczka za mała to skoczyć w rozmiar większą czyli 65hh i tak dalej? :) Marta Odpowiedz Link
skubcia 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 05.12.08, 00:23 Krótko przed zajściem w ciąże udało mi się dopasować 75H Viki model 579. Oświecona koleżanka sprowadziła mi następnie model Klara z onelingerie w tym rozmiarze, śliczny, ale fiszbiny nie przylegały więc załżyłam go może 3 razy. Przymierzam się do zakupu Melissy - póki co pozostanę przy polskich producentach. Pomóżcie mi coś dobrać drogie forumowiczki, zastanawiam się nad prawidłowością 70L. A może nie powinnam? Odpowiedz Link
maith Re: 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 07.12.08, 06:46 Generalnie powinno Ci wystarczyć już 70K melissowe, ale jak jesteś w 6 miesiącu ciąży, to w zasadzie można się spodziewać jeszcze wzrostu biustu. Na pewno karmnika w tym rozmiarze kupować nie powinnaś. Na to lepiej poczekać na 9 miesiąc. Ale to fajnie, że celujesz w Melissę, bo generalnie będziesz sobie mogła potem kupić identyczny model karmnikowy, już wiedząc, o ile powinien być np. większy. Oni tych karmników mają dużo, może warto sprawdzić, które modele występują w obu wersjach i dobrać sobie na teraz, to 70K w czymś, co dałoby się potem wziąć w identycznym modelu... Przed zakupem konkretnego modelu zerknij do wątku melissy, może go tam ktoś opisał. Odpowiedz Link
anna-pia Re: 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 07.12.08, 13:28 Polemizowałabym z 70K, ja mam w biuście 107/108 70J było za małe w misce. 70L albo i 70M, co do reszty - pełna zgoda. Odpowiedz Link
maith Re: 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 08.12.08, 02:08 Słuchaj Ani, ja mam z Melissą znacznie mniejsze doświadczenie :) Odpowiedz Link
skubcia Re: 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 08.12.08, 14:23 No i zamówiłam, pani z melissy doradzała mi 75L ale będą Melissa0102, ale zamówiłam przekrojowo tj.: rozmiar: 75L biały 0025 rozmiar: 70K beż 0329 rozmiar: 70L czarny Powinny przyjść w tym tygodniu. Jeśli będą nieodpowiednie to wymienie i na pewno podzielę się opinią. Dziękuję za podpowiedzi. Odpowiedz Link
skubcia Re: 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 14.12.08, 19:44 Przyszły bardzo szybko (jak na por przedswiąteczną) - 3 dni, wszystkie 3 piękne, może mój zachwyt jest nie na miejscu, ale po raz pierwszy widziałam normalne staniki w moich rozmiarach. Z trzech zostawiam sobie jeden - 0329 70L czarny 0102 75L biały okazał się za duży (znajomi są w szoku, że w moim przypadku, to w ogóle możliwe), 0025 70K beżowy - za mały. Jeszcze nie jestem pewna czy zrobię zwrot, czy wymianę, chciałbym choć jeden jasny dobry, muszę znależć jakiś dużomiseczkowiec, żeby jeszcze jedno 70L było pasujące, bo 0329 skończy mi się w styczniu. No chyba, że uszyją mi coś na zamówienie. Opinie o staniku, który zostawiam, wrzucę do wątku melissowego. Odpowiedz Link
maheda Re: 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 15.12.08, 12:49 Spróbuj lepiej poszukać czegoś ze staników brytyjskich, bo staniki Melissy dla dużych biustów nie zdają egzaminu tak dobrze, jak choćby Tango II z Panache, którego przeróbka na karmnik była wielokrotnie omawiana w wątku o robótkach ręcznych. Odpowiedz Link
skubcia Re: 78/116, początek 6 miesiąca ciąży 16.12.08, 08:58 W brytyjczykach zaczne mocniej grzebać po porodzie (tam kupiłam swóje pierwsze dobrane rozmiarowo staniki - plytex), jak już będę wiedziałą z czym się je to moje karmienie :) myśle, że nawąże w tej kwestii współpracę z naamą, bo najbliżej mi do niej. Póki co powalczę z melissą, bo 3 staniki za dwie stówki to dla mnie komfort psychiczny posiadania przynajmniej jednego dobranego stanika, jaki do tej pory nieczęsto miałam. Odpowiedz Link
paolagalicja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 33 05.12.08, 00:25 witam! mam na imię Paulina, odkryłam waszą stronkę kilka dni temu i mam nadzieję, że mi pomożecie. Obecnie nosze stanik 80E firmy Triumph. a moje wymiary to: 82 pod biustem i 102 w biuście. bardzo prosze o pomoc czy ten rozmiar jest właściwy i podanie mi najlepiej polskiej rozmiarówki dobrej dla mojego biustu. obecny stanik jest niby ok, obwód pod biustem jest dobry ale miseczki są chyba żle dobrane, fiszbiny wpijają mi się pod pachami a na biuście pojawiają mi sie buły!poradżcie mi jaki rozmiar będzie najlepszy!!pozdrawiam Paulina Odpowiedz Link
turzyca 82/102 paolagalicja 07.12.08, 01:01 Zacznij od polskiego rozmiaru 75H, brytyjskiego 34F (75F). Zajrzyj pod linkowane w naglowku forum instrukcje, jak prawidlowo zakladac stanik i jak oceniac, czy dobrze lezy. Bo niestety, ale sama musisz ocenic, czy stanik lezy dobrze - jesli bedzie mial za luzny obwod siegnac po 70J lub 32G, jesli za mala miseczka, po wieksza, jesli za duza po mniejsza. Przez internet nie da sie dokladnie ocenic, co komus bedzie pasowac, trzeba niestety uzyc wlasnej glowy. Powodzenia! :) Odpowiedz Link