Dodaj do ulubionych

ponownie - parkowanie samochodów

IP: *.smsiarkowiec.pl 03.09.10, 09:06

wchodzą nowe zasady, mające wreszcie poważnie potraktować osoby naruszające w
sposób bezczelny obowiązujące przepisy dotyczące miejsc parkowania samochodów.
Dotyczy to także, a może przede wszystkim osiedli mieszkaniowych, gdzie nie
szanuje się podstawowych zasad przyzwoitości - w tej chwili mówię o osiedlu
"Przywiśle". Parkowanie samochodów na trawnikach, blokowanie wejść do klatek
schodowych i bram wjazdowych do garaży, pomimo istnienia tablic
ostrzegawczych, zakazujących "zastawiania" tych miejsc. Wydaje mi się, że
najwyższy czas ażeby odpowiednie służby zaczęły wreszcie dokonywać przeglądu
sposobu parkowania samochodów pod i wokół budynków i wyciągać odpowiednie
wnioski do osób, które nie szanują prawa. W szczególności dotyczy to okresów
po południowych - po godzinach pracy, oraz w wolne dni od pracy - soboty,
niedziele i święta. Oczekuję takich działań z utęsknieniem.
Obserwuj wątek
    • marco_tbg Re: ponownie - parkowanie samochodów 03.09.10, 11:30
      Jak sąsiad zaparkuje na trawie można się będzie w końcu odegrać na nim, że ma
      lepszy samochód, mądrzejszą żonę albo ładniejsze dzieci...

------------------------
      Jarosław Kurski: "Naród głupi wszystko kupi"
      • Gość: ja Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 188.33.106.* 03.09.10, 12:11
        Marco_tbg albo wszystko naraz i jeszcze troche...

Zrobciie parkingi to ludzie nie beda musieli parkowac tam gdzie sie nie powinno, aczkolwiek fakt, ze
        czasami to ludzie juz przesadzaja. Jak ja idac z dzieckiem musze schodzic z chodnika na ulice bo jakis
        &=%$#$% postawil sobie na nim auto i juz sie przejsc nie da, to mam ochote poprostu przejsc po tym
        aucie i poszurac butami.

W wawie mieli kiedys taka akcie, ze na szyby naklejali naklejki jak ktos stal na miejscu dla inwalidow.
        Naklejki byly takie, ze zaklejaly cala przednia szybe i dokad jej sie nie zdarlo to nie dalo sie jechac, a
        zdzieralo sie ja ponoc bardzo ciezko, moze cos takiego bylo by lepsze od mandatow...
        • marco_tbg Re: ponownie - parkowanie samochodów 03.09.10, 12:50
          Też wożę Małego wózkiem i wkurzają mnie te barany to stawiają w "super" miejscach:)
        • Gość: proboszcz Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 14:21
          Obawiam się, że tok twojego myślenia prowadzi do ślepej uliczki. Człowiek, a
          Polak w szczególności ma w nosie, że są parkingi. Polak parkowałby najchętniej
          pod samym blokiem a już idealnie byłoby gdyby z balkonu lub okna mógł wejść do
          swojego samochodu. Więc liczba miejsc parkingowych nic nie zmieni. No chyba, że
          liczysz na to by zamienić okołoblokowe trawniki i place na zabaw na parkingi.
          Ale oceny tego już się nie podejmę...
          • Gość: ja Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 109.243.47.* 03.09.10, 14:46
            Mentalnosc ludzi znam, sam parkowal bym chetnie blisko swojego bloku, ale tez bez przesady, zdaza
            mi sie czasem stanac na zakazie i licze sie z tym, ze moge karteczke za szyba znalezc, ale majac do
            wyboru zakazane miejsce blisko i normalne troche dalej, wybieram to drugie. Co do parkingow to na
            przywislu malo prawdopodobne, ze powstana, ale na nowszych osiedlach cos mozna by zrobic.
            Rozwiazania na oszczednosc miejsca tez sa, chociazby pietrowe parkingi naziemne, o podziemnych nie
            mowie bo by sie moglo co roku w nich robic akwarium z autami. Fakt wymaga to kosztow i checi, ale
            kazde miasto juz niedlugo bedzie musialo cos w tej kwestii zrobic. Ilosc samochodow rosnie, sam
            mam 2 a znam rodzine 5 osobowa ktora aut ma 5... niedlugo dojdzie do tego, ze za kazde nastepne
            auto bedzie podatek parkingowy na budowe parkingow ktorych nikt nie bedzie budowal ;-)
            • Gość: proboszcz Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 15:07
              Rozwiązania są dwa: 1) Mieszkać tam gdzie się mieszka. Wydzierżawić od miasta
              lub spółdzielni fragment terenu, tak jak się to robi pod kioski i inne budowle
              typu słupy reklamowe. Postawić słupki i cieszyć się swoim. 2) Zmienić miejsce
              zamieszkania na własny domek bądź mieszkanie na osiedlu na którym są
              poprzedzielane miejsca parkingowe. Innego wyboru nie widzę. Nie liczę bowiem by
              spółdzielniom i niektórym mieszkańcom zależało na tworzeniu większej liczby
              miejsc parkingowych. Spółdzielnia nie ma w tym absolutnie żadnego interesu.
              Podatek? Ciekawy pomysł. Nie powinien się nazywać ani być kojarzony z budową
              parkingu. Powinien być płacony za samo parkowanie auta pod blokiem - na
              zasadzie: albo pokaż, że masz garaż lub inne miejsce parkingowe udostępnione na
              podstawie zalegalizowanej umowy (najem, użyczenie, dzierżawa - choćby i nawet
              nieodpłatne, ale zafiskalizowane) albo płać. Tak, taki haracz mógłby być w
              porządku. Nawet pomysł mi się spodobał, wiesz? :) Oj, rozmarzyłem się.
              • Gość: ja Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 109.243.210.* 03.09.10, 15:27
                Z podatkiem to by tak musialo byc,ze placa go wszyscy. Co z tego ze masz wykupione miejsce pod
                blokiem lub garaz w domu jesli jadac do miasta i tak parkowalbys na miejscu publicznym, zreszta zaraz
                by ludzie z lewymi swistkami zaczeli chodzic ze na dzialce znajomego maja garaz, albo cos w tym
                stylu...
                • Gość: proboszcz Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 12:29
                  No tak. Polak kombinatorstwo wysysa z mlekiem matki.
      • karrambello Re: ponownie - parkowanie samochodów 10.09.10, 19:52
        [OT]wojciek111 ta stopka to tak przekornie, czy nie wiesz, że Kurski ma na imię Jacek?
    • Gość: kaziuk66 Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: *.tktelekom.pl 03.09.10, 12:11
      Jeśli przywołujesz osiedle "Przywisle" to tam nic nowe przepisy nie wnosza gdyz tam od wielu lat obowiazują przepisy - strefa zamieszkania. Wprowadzasz ludzi w błąd a jak masz prawo jazdy to proponuje powtórnie przeczytać Kodeks Drogowy. To po pierwsze. Po drugie. Tablice ostrzegawcze typu"Zakaz parkowania tyłem pojazdu do budynku" nie sa znakami drogowymi. Jeżeli wskazesz w jakim akcie prawnym jest taka tablica ostrzegawcza jako znak drogowy odszczekam to co napisałem.
    • anettee89 Re: ponownie - parkowanie samochodów 03.09.10, 12:55
      a ja, jako mieszkanka Przywiśla - z utęsknieniem oczekuję budowy nowych
      parkingów
      . Może takie 'zasady' pierw powinni wprowadzić?
      • Gość: mieszkaniec Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 83.1.124.* 03.09.10, 13:14
        Taa!!! Dobry pomysł z tymi parkingami tylko gdzie? Może pod oknami? Ale są
        przeciwnicy,ponadto trzeba przestrzegać obowiązujących przepisów prawa
        budowlanego. Podaję przykład ulic Wyspiańskiego i Dekutowskiego gdzie zgodnie z
        prawem wykonano parking i zaczęło się piekło
        medialne i forumowe i trwa do dziś. Komu dzisiaj dogodzi? A jeśli chodzi o
        karanie za parkowanie
        niezgodne z prawem to powinno być czynione bez względu czy jest miejsce na
        parkingu czy go niema.Prawo jest prawem.
    • yamaha-1 Re: ponownie - parkowanie samochodów 03.09.10, 15:03
      KARAĆ KARAĆ KARAĆ !!!! Mandatami -tak jak na zachodzie -jedyna droga.

• karrambello Re: ponownie - parkowanie samochodów 10.09.10, 19:54
        ... z jedną małą różnicą, bo na tzw. Zachodzie parkingów nie brakuje!
    • Gość: gosc Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 62.233.160.* 03.09.10, 21:00
      karac :P parking kolo internatu kolo LO pusty a mlodziez swoim 20 letmnim gratem parkuje na zakazie
      postoju a tuz za nia....................... stoi radiowoz tiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    • Gość: racja Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 83.1.119.* 04.09.10, 08:38
      wszystko pięknie i przejrzyście ale nie dla naszego miasta,zgłaszając te złe
      zachowania "kierowców" jesteśmy wskazani przy mandat-owaniu jako ci, którym to
      przeszkadza. lepiej już samemu zwrócić uwagę sąsiadowi za złe parkowanie
    • Gość: z dzikowa Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 23:16
      Na moim osiedlu stoi kilka samochodów nie używanych od lat. Z tym też coś trzeba zrobić.
      Niedawno wybudowano nowy parking i już zajęty do ostaniego miejsca. No, nadziwić się nie mogę-
      tyle samochodów. Niektórym na głowę przypada 1,5 samochoda. Teraz to każdy nastolatek będzie
      miał samochód. Nawet gdybym mieszkała w swoim domu, to w mieście też nie ma gdzie
      zaparkować.
    • Gość: gość Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 83.1.123.* 05.09.10, 11:14
      Jezeli takie nowe zasady to porsze też zaniteresować sie znakiem przy aptece
      na Sienkiewicza obok przychodni nr 3 byla juz sprawa poruszana i dalej nic wiec
      zrobić z tym porządek bo to nie jest teren prywatny apteki.
      • Gość: ja Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: 188.33.50.* 06.09.10, 12:55
        Powinno sie w tarnobrzegu wprowadzic strefe platnego parkowania, miasto geoche by zarobilo dodatkowo a i ruch by sie mniejszy zrobil. Rozwiazania takie juz sa w innych miastach wiec nie rozumie dlaczego u nas tego jeszcze nie ma...
        • Gość: proboszcz Re: ponownie - parkowanie samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 14:36
          kto by go przegłosował nie miałby szans w następnych wyborach. to tak jak z fotoradarami. mogłyby być a nie ma.

radni i generalnie całe pozostałe władze to perfidni kunktatorzy i oportuniści, którym nie leży na sercu walka o lepsze miasto ale tylko i wyłącznie o własny stołek.
    • marco_tbg No i się zaczeło - dostałem tabliczkę:) 10.09.10, 11:00
      Podchodzę rano da samochodu - od ponad dwóch lat zawsze tam parkuję za blokiem razem z kilkoma sąsiadami a tu jakiś MODEL przygotował nam informację - na białej tekturze napis: Proszę zabrać samochód z trawnika - gruby solidny karton w pokrowcu z folii, żeby nie zamókł.
      Ponad dwa lata nikomu to nie przeszkadzało - nikomu - a że dwoma kołami stoję na trawie to chyba nie zbrodnia.
      Najciekawsze, że trzy samochody miały kartkę, a dwa inne nie - widocznie tych dwóch sąsiadów ten Artysta bardziej lubi:)
      • Gość: proboszcz Re: No i się zaczeło - dostałem tabliczkę:) IP: 83.1.120.* 10.09.10, 18:48
        Niektórzy po kryjomu biją żonę od wielu lat. Tak po trochu, aby nie za bardzo uszkodzić.

Chyba są usprawiedliwieni, no nie?
        • marco_tbg Re: No i się zaczeło - dostałem tabliczkę:) 10.09.10, 19:25
          Niektórzy o sobie często piszą w 3 osobie...
      • anettee89 Re: No i się zaczeło - dostałem tabliczkę:) 14.09.10, 02:03
        Mój narzeczony przyjechał kiedyś do mnie i po 2 godz, gdy wracał już do auta, zobaczył kartkę z napisem : "hó*u nie parkuj tutej!". Więc już tam nie parkuje, bo się boi zbitej szyby xD mimo wszystko ludzie pisać nie umieją po polsku. Szokujące!
        A parkingi powinni gdzieś zbudować. Może trawniczki pousuwać/zmniejszyć ? One i tak są przeznaczone na psie kupy, bo dzieci boją się tam bawić, żeby nie wdepnąć. ;)
        • Gość: Ralok Re: No i się zaczeło - dostałem tabliczkę:) IP: *.server4rent.eu 14.09.10, 06:33
          Racja,z tymi trawnikami. Moja mala ma powiedziane, idziemy tylko po chodniczku bo na trawie sa psie kupy...
          Co do parkowania to wystarczy troche dobrego wychowania z obu stron i tyle. Ja raz w ciagu 10min zarobilem karteczke "pacanie naucz sie parkowac, zajales 2 miejsca" to nic, ze parkowalem do innych samochodow, a miedzy czasie ktos odjechal. Moze nawet ta kartka nie byla poczatkowo dla mnie, ale jak sie jakis dzialacz pofatygowal to juz zmarnowac sie nie mogla ;-)
          Ktos tu napisal o platnej strefie parkowania w centrum miasta, bardzo dobry pomysl, odrazu zrobi sie luzniej. Szkoda tylko ze nikt tego nie wprowadzi...
          • Gość: pupik "RUCH" Re: No i się zaczeło - dostałem tabliczkę:) IP: 83.1.124.* 14.09.10, 18:10
            no i gdzie będziesz parkował t-manie?
            • Gość: Ralok Re: No i się zaczeło - dostałem tabliczkę:) IP: *.server4rent.eu 14.09.10, 18:49
              To chyba proste" t-manie", bede parkowal na miejscu za ktore zaplace i juz, to chyba logiczne prawda? Predzej czy pozniej strefa platnego parkowania zostanie wprowadzona czy tego bedziecie chcieli czy nie. Parkingow w scislym centrum nie przybedzie, a taki zabieg skutecznie odstraszy ludzi ktorzy beda chcieli np z dzikowa podjechac na rynek zeby kupic dzinsy, a jak nie odstraszy to zaplaca za parkowanie albo holowanie... Umowmy sie, Tarnobrzeg to nie Krakoow, do centrum mozna dojsc na piechote w gora 30min.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka