Dodaj do ulubionych

Jestem radykalnym katolem

14.03.12, 11:42
jak Wojciech Cejrowski!
Co to znaczy być „radykalnym katolem”?

WC: Jezus był radykałem, nie ściemniał, nazywał rzeczy po imieniu, mowa jego była prosta: tak-tak, nie-nie. Doktryna Jezusa była bardzo radykalna wtedy i jest radykalna dzisiaj. Dlatego Kościół Katolicki ma co roku tysiące męczenników za wiarę. Katolików zabija się za przekonania religijne! Moje poglądy w sprawach doktrynalnych się nie zmieniają, bo doktryna Kościoła jest niezmienna. Z tymi samymi poglądami co dziś, trzydzieści lat temu nie byłem radykałem, a teraz jestem. Dlaczego? Świat zdziczał. Coraz więcej dzikusów dookoła. Kiedyś byli na marginesie, dziś siedzą w Sejmie – facet z torebką, facet ze gumowym siurkiem – jako elita narodu. Fuj! Wolę być radykałem.

Zresztą radykalizm to nic złego, to raczej cecha, a nie wada. Idzie Pani do lekarza, a on mówi: poprzednia kuracja nie przyniosła efektów, zastosujemy radykalne metody. Czy ma mu Pani za złe? Narzędzia dobiera się stosownie do okoliczności. Kiedy dobre słowo nie skutkowało, moja babcia sięgała po pasek. Mądra babcia. Cześć Jej pamięci!

Świat zrobił się rozmemłany, ludzie ukrywają, kim są, wstydzą się przyjmować jasne stanowiska – dlatego wylądowałem na pozycji radykała. Inni zmienili swój język i dostosowali sformułowania, a ja po staremu mówię, że aborcja to zbrodnia z premedytacją, a nie “zabieg”. Zbrodnia, w której uczestniczy matka. Wszyscy uczestnicy tej zbrodni to dzieciobójcy. Za zabójstwo z premedytacją powinni być ukarani ciężkim więzieniem. Kiedyś nazwanie aborcji zbrodnią to była definicja, dzisiaj to jest „radykalna ocena”. A aborcja jest przecież wciąż taka sama. Co się więc zmieniło? Świat zdziczał.
wiecejwww.bibula.com/?p=53482
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.flash-net.pl 14.03.12, 12:22
      Co to znaczy być „radykalnym katolem”? w twoim przypadku "być sobą".
      • Gość: Banan Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.ip.netia.com.pl 03.04.12, 09:06
        możesz go zapytać 11 maja w krośnie :D wstęp darmowy :)
    • Gość: anka Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.play-internet.pl 14.03.12, 12:30
      Znów kserokopiarka -tak nic od siebie poza przypisem (zresztą nie swoim) na dnie ktora się już przejadła! wyraź chłopie chłopczyco coś co jest zgodne z twoją inteligencją i myśleniem a nie powielaj zadziorny jesteś czyjąś wiedzą !
    • Gość: Myślący Watpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 13:28
      To może odpowiesz mi na moje wątpliwości.

Jak chodzić na Mszę i nie stracić wiary
      • Gość: ja Re: Watpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 13:37
        Cejrowski skompromitował się w swoim programie wypowiadając się na temat buddystów.
        Najlepszym rozwiazaniem będzie olac takich jak wy ciepłym moczem.
        Wierzcie sobie w swojego jedynego boga..
        Tylko że WY klerykalne oszołomstwo chcecie utrudnić normalnym ludziom życie a tego juz lekceważyć nie można.
    • Gość: ok Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.smsiarkowiec.pl 14.03.12, 17:06
      to bądź i czyń jak nakazał Chrystus: miłuj bliźniego swego; no i strzeż się herezji (pamiętaj że Wojciech Cejrowski nie jest Ojcem Koscioła)
      • Gość: Gbur0 Re: Jestem radykalnym katolem IP: 80.51.96.* 14.03.12, 18:11
        Jezus był chrześcijaninem a nie katolikiem. Ich wtedy jeszcze nie było. Jak by dzisiaj zstąpił na ziemię i zaprowadzili by Go do jakiegoś biskupa albo papy to by się bardzo zdziwił co to za religia, którą ci ludzie reprezentują.
    • Gość: Do Lechowskiego : Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 18:28
      Cejrowski nie jest nawet dobrze wychowany a co dopiero jakiś ktoś,kogo można by uważać za autorytet.
      Takie programy jak jego to zrobi każdy.
      Po chamsku zwraca się do ludzi którzy kręcą jego programy.
      Jeśli tego nie zauważyliście, to znaczy że jesteście na tym samym poziomie co on.
      To zwykły prostak, jakich z resztą wielu w mediach.
      Nie warto pisać o takich.
      • Gość: trzeźwy Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.03.12, 19:00
        po co dyskutujecie z założycielem wątku niech sobie uprawia ta swoją politykę sam
        • Gość: Bekalosz Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.03.12, 19:26
          Ja też jestem radykalnym Katolikiem, lub jak mawiają "mędrcy" ciemnogrodzianinem.
          Myślącemu odpowiadam że jak będzie chodził na Mszę Świętą, to nie tylko nie straci wiary ale jeszcze ją wzmocni.
          • lechowski51 Re: Jestem radykalnym katolem 14.03.12, 20:45
            Czytajac wypowiedzi niedouczonych gimbusow o Bogu i wierze,nie dziwie sie ze Cejrowski dzicz widzi w Europie a nie w dzungli
            www.youtube.com/watch?v=IpmW88AaJe4
            • jozwa50 Re: Jestem radykalnym katolem 15.03.12, 09:51
              lechowski51 napisał:

> Czytajac wypowiedzi niedouczonych gimbusow o Bogu i wierze,nie dziwie sie ze C
              > ejrowski dzicz widzi w Europie a nie w dzungli

A jeszcze konkretniej to ta dzicz jest w Mielcu pod Zenitem. I Januszek bywalec tego zakątka.
          • Gość: kaziuk66 Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.tktelekom.pl 14.03.12, 21:23
            No i odezwali sie mędrcy tego forum którym z Bogiem nie po drodze. Krytykowanie i gardzenie katolikami jest trendy i jest wyznacznikiem nowoczesności. Otóz mamy tutaj potomków ideologicznych ateizmu którzy najwyrazniej zapomnieli albo w swej obłudzie nie pamietaja do czego doprowadziło wyrzucenie Boga z zycia człowieka/ Rosja sowiecka, Kuba, Korea Północna/. Tak wam tęskno do tego ziemskiego raju. Za obrażanie katolików nic nie grozi a nawet w usłuznych mediach mozna zostać gwiazdką jak Nergal który drze Biblie i krzyczy żryjcie to gó... albo Doda która bredzi zaczadzona nienawiścią i pogardą do katolików,że Chrystus to koleś który cos spisał napruty winem i palacy jakies zioła. Tylko zaproponowac tym pseudo idolom by podobne rzeczy robili z Koranem albo tak opisywali Mahometa to im sie na sama myls o tym mokro robi w różowych spodenkach. Szczytem zdziczenia chołoty ateistycznej były dni po katastrofie smolenskiej gdzie przed Pałacem prezydenckim ustawili krzyz z puszek po piwie, sikali do zniczy czy krzyczeli w strone pałacu gdzie swój urzad sprawował Prezydent Kaczyński " Spieprzaj dziadu".To Was tak urzeka to jest ta Wasza nowoczesnośc i postepowosć. Prezentujecie poglady oparte na nienawiści wobec religii katolickiej i pogardzie dla nas katolków którzy osmielaja sie wyznawać swoja wiare i inaczej myśleć niz Wy.To jest Wam potrzebne by stworzyć sobie swój kult biologii,naukowości i własnej głupoty. Nas katolików jakoś to nie dziwi bo Chrystus nauczał,ze będziemy w nienawiści u wszystkich z powodu imienia jego,że będziecie nas wydawac sądom i w swych synagogach bedziecie nas biczować,ze dzieci powstana przeciw rodzicom i o smierc ich przyprawia.Nasz Kościół to skała i moce piekielne go nie przemogą a Wy w swojej nicości dokąd zmierzacie
    • Gość: anka Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.play-internet.pl 14.03.12, 21:35
      Hehehe Tzn.żeby wierzyć trzeba płacić,lub płacić żeby wierzyć? -tak ,tak wynika z waszych słów-chore! niektórzy pogubili się w swoich wypowiedziach!!!
      • Gość: gegangen Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.dynamic.mm.pl 14.03.12, 21:49
        Durnowaty bigot podróżnik i jego fan forumowy głupek w przeszłości donosiciel milicyjny o pseudonimie TW Pajac lechowski51 to klasyczni przedstawiciele dzisiejszej prawicy. Nie może dziwić, że takimi tuzami prawica centralna i lokalna nie przekracza progu wyborczego.
        • Gość: SG Jak zwykle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 10:42
          Jak zwykle - ad pesonam.
          Przeciwnicy wypowiedzi Cejrowskiego cytowanej przez Lechowskiego nie potrafią sklecić jednego, słownie - jednego, argumentu przeciw tezom tejże wypowiedzi. Jestem pewien, że czują prawdę w tych zdaniach, a to boli gdy prezentuje się inną filozofię/styl życia (wszak każdy boi się śmierci i tego co będzie po). A sumienie każdy jakieś przecież ma.
          No więc by ukryć (nawet przed sobą) swój niepokój atakują nie poglądy, a osobę.
          Ja często powtarzam jedną myśl - nie życzę nikomu, ale każdego to czeka: pierwsza jakaś naprawdę poważna choroba (oby nie nieodwracalna w skutkach) i zmienisz człowieku zdanie o Bogu, religii, życiu w ogóle... Na dziś, gdy jesteś jeszcze zdrowy, daj sobie szansę, po prostu nie bluźnij. A przekonasz się, że to na co wtedy bluźniłeś okaże się Twoją opoką i nadzieją.
          • Gość: RiP Re: Jak zwykle IP: *.flash-net.pl 15.03.12, 15:17
            Zadufane w swoich ideałach dziadostwo potrafi tylko zwalczać wszystko co inne a może nie tyle inne co im obce, bać się Boga a proboszcza to zasadnicza różnica którą skutecznie wszyscy wypierają za swojej świadomości.
    • Gość: etranżer Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.dynamic.mm.pl 19.03.12, 19:56
      Wysoki poziom toczącej się powyżej dysputy, zachęcił mnie do wyrażenia opinii o tej forumowej debacie. Poziom rozważań wskazuje, że dialogi prowadzone są tutaj przez wytrawnych dyskutantów ludzi z pewnością wykształconych, światłych, prawych, odważnych o nieskazitelnej wysokiej kulturze osobistej i nadprzeciętnej odwadze cywilnej et cetera. Wyróżnia się tutaj człowiek o twardym kręgosłupie moralnym i niesamowitym potencjale intelektualnym potrafiący obrócić w perzynę nawet najmocniejsze argumenty interlokutorów, charakteryzujący się wyjątkową trafnością prezentowanych poglądów właściwych dla ludzi stawiających sobie poprzeczkę znacznie powyżej przeciętnej.
      • lechowski51 Re: Jestem radykalnym katolem 21.03.12, 09:21
        No wlasnie!.Jest imperium czy tez nie towarzysze szmaciaki?.

…) Przez lata od 90 proc. publicystów słyszałem, że mamy do czynienia z imperium o. Rydzyka, a gdy trzeba przyznać miejsce na multipleksie to okazuje się, że TV Trwam jest firmą dziadowską. Absurd. TV Trwam powinna natychmiast otrzymać koncesję do nadawania na multipleksie.
        wiecejwpolityce.pl/wydarzenia/25111-abp-michalik-smutne-gdy-ktorykolwiek-z-politykow-staje-sie-handlarzem-tandety-brokerem-wplywow-tego-lub-innego-lobby
        • Gość: szmaciak Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 21:44
          jest sprowadzanie sekty na właściwe toru a potem delegalizacja szkodnika (pretekst się znajdzie: choćby co 3 ksiądz w sekcie to pedał molestujący)
    • michal1205 Re: Jestem radykalnym katolem 21.03.12, 09:34
      ja tam Wojciecha Cejrowskiego i tak lubię, może nie w każdej kwestii się z nim zgadzam ale jego programy podróżnicze są świetne. I już nie mogę się doczekać spotkania z nim w Krośnie :) ktoś idzie :D
      • Gość: rea Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.toya.net.pl 22.03.12, 15:55
        I byłoby lepiej, gdyby W. Cejrowski ograniczył się tylko do programów podróżniczych. Ostatnio kłapał dziobem, że buddyzm to religia pozbawiona boga, przez co pozbawiona jest sensu. Wyznawców buddyzmu nazwał ludźmi zabobonnymi i głupimi. Porównał buddyzm do magii, okultyzmu, spirytyzmu. Idąc jego tokiem rozumowania, to każda religia, nawet ta z bogami, to pozbawiona sensu magia, okultyzm, spirytyzm... A tak nota bene, buddyzm bez boga jest bardziej sensowny niż katolicyzm z bogiem.
        • lechowski51 Re: Jestem radykalnym katolem 22.03.12, 16:33
          Taki z Ciebie religioznawca jak z Tuska maz stanu.Poczytaj moze cos wiecej anizeli Nie i Racjonaliste.
          • Gość: rea Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm... IP: *.toya.net.pl 22.03.12, 21:08
            Religia jest główną przeszkodą w harmonijnym współżyciu rozmaitych kultur i funkcjonowaniu społeczeństw. Przyglądając się dwóm największym religiom, czyli chrześcijaństwu i islamowi, można zwrócić uwagę na wiele ich cech wspólnych ze wskazaniem na zapisaną w nich nietolerancję wobec innych religii.
            www.motyleksiazkowe.pl/index.php?s=karta&id=3339
            • Gość: kaziuk66 Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.tktelekom.pl 22.03.12, 21:46
              Rea pisze " Religia jest główną przeszkodą w harmonijnym współżyciu rozmaitych kultur i funkcjonowaniu społeczeństw."
              Oczy otwieram ze zdumienia,zaiste odkrywcze jak się spojrzy co sie działo kilkadziesiat lat temu kiedy tę główną przeszkodę wyrugowano w Związku Sowieckim. Panowała pełna harmonia kultur i prawidłowo funkcjonowało społeczeństwo. Normalnie raj na ziemi do którego ktos tu tęskini.
              • Gość: rea Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.toya.net.pl 22.03.12, 23:42
                Miłość Boga nieskończona:
                xara.blox.pl/2008/08/YHWH.html
                Wszystkie komuchy świata nie potrafią wyrządzić tyle zła, ile religie i jej funkcjonariusze biorąc Boga za przykład.
            • Gość: nikita Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.03.12, 23:40
              rea - zly przyklad. Chrzescijanstwo i islam to ten sam pien religijny. Islam jest rozbudowana wersja chrzescijanstwa dzieki prorokowi ktory pojawil sie po Chrystusie a wiec to co przekazal ma wieksza wartosc bo jest aktualniejsze. Katolicyzmu nie mozna rozpatrywac w kontekscie religi, bo katolicyzm religia nie jest.

Twierdzenie ze religia jest przeszkoda w harmnijnym wspolzyciu rozmaitych kultur jest bzdura. Czlowiek to bardzo skomplikowane urzadzenie a religia w sklad ktorej wchodza tysiace albo miliony istnien ludzkich wymyka sie jakiejkolwiek racjonalnej ocenie . Religia jest niewielkim ulamkiem zaleznosci we wzajemnych relacjach ludzkosci. Religia byla jest i bedzie bo czlowiek ma potrzebe w cos albo kogos wierzyc.
              • Gość: rea Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.toya.net.pl 23.03.12, 10:31
                Ja rozumiem, że człowiek ma potrzebę w coś wierzyć. I niech sobie wierzy w co chce. Ale budowanie z wiary w COŚ potężnego przemysłu religijnego wykorzystującego naiwnych ludzi do łożenia na to ciężko zapracowanych pieniędzy, budzi mój sprzeciw. Kościelna "demokracja" wciskana nam odgórnie przez homo-lobby watykańskie urządzające sobie życie ponada stan i ponad prawo budzi mój sprzeciw. Hierarchowie kościelni, pełni agnostycyzmu, przyzwyczajeni do wysokiego poziomu życia, mający alkoholowe, pedofilskie i homoseksualne nawyki budzą mój sprzeciw. Zdaję sobie sprawę, że religia jest niewielkim ułamkiem zależności we wzajemnych relacjach ludzkości, ale jej roli we wzajemnych animozjach nie sposób pominąć.
                Nikita. Jeśli wg Ciebie katolicyzm nie jest religią, to czym jest? Jeżeli buddyzm, który jest systemem filozoficzno-etycznym egzystującym bez boga niektórzy nazywają religią, to katolicyzm z bogiem tym bardziej jest religią. Wprawdzie jest on odnogą judaizmu, ale ma wszelkie atrybuty religii, jakkolwiek by na to nie patrzeć.
                • Gość: nikita Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.03.12, 12:55
                  rea - mysle ze to o czym piszesz ma niewiele albo nie ma nic wspolnego z bogiem i religia. Twoim sztandarowym przykladem jest zachowanie hierarchow kosciola katolickiego a dokladniej polskiego katolickiego kosciola narodowego.
                  Kosciol katolicki nie jest religia a przedsiebiorstwem nastawionym na zysk i to za wszelka cene, wykorzystujacym naturalne sklonnosci religijne czlowieka.( wykorzystujacym perfidnie i bez zadnych skrupolow). Jesli w katolicyzmie znajdujesz cechy judaizmu to nic w tym dziwnego, wszak ten kosciol zostal wymyslony, zalozony i kontrolowany przez zydow a wiec musieli przemycic te zasady ktore trzymaja za morde jego sympatykow. Mysle ze glownym powodem fenomenu polskiego katolicyzmu jest niezwykle uboga wiedza jego czlonkow o wlasnym kosciele i brak badz niemoznosc solidnego i racjonalnego myslenia ( klania sie slabiutki poziom wiedzy ogolnej).

• Gość: kris Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 23.03.12, 18:54
                    Jeśli ty nikita uważasz się za semitę i inni semici mają takie same poglądy jak ty to ja jestem antysemitą i jestem z tego dumny.
                    • Gość: nikita Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.03.12, 19:29
                      kris - ty nie musisz uwazac sie za antysemite, ty jestes antysemita.
                  • Gość: rea Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.toya.net.pl 23.03.12, 19:35
                    Piszesz, Nikita, że głównym powodem fenomenu polskiego katolicyzmu jest niezwykle uboga wiedza jego członków o własnym kościele i niedowład solidnego i racjonalnego myślenia. I jest to oczywista oczywistość. Kondycja religijna polskich katolików zawsze była i jest nadal bardzo mizerna, zarówno w wymiarze wiedzy religijnej, wierzeń religijnych, a zwłaszcza w powiązaniu religijności z moralnością codzienną i odświętną. Przeciętny katolik niewiele wie o religii, którą wyznaje. Jego wiedza ogranicza się tylko do tego, co ksiądz powie z ambony czy katecheta w szkole.
                    • Gość: Tarzan Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.flash-net.pl 23.03.12, 19:50
                      > Przeciętny katolik niewiele wie o religii, którą wyznaje.

Nie żebym chciał z tym poglądem polemizować, ale ... czy w przypadku wyznawców innych religii, czy odłamów chrześcijaństwa sytuacja wygląda inaczej? ;)
                      • Gość: rea Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.toya.net.pl 23.03.12, 19:56
                        Obawiam się, Tarzan, że w przypadku wyznawców innych religii jest tak samo. W przeciwnym razie nie byłoby tylu wierzących.

Ilość otumanionych jest niższa niż ilość budzących się.
              • Gość: RiP Re: Ekstremizm religijny czyli radykalny katolizm IP: *.flash-net.pl 23.03.12, 10:37
                Duchowość jest indywidualną sprawą każdego człowieka; dyskryminowanie innych religii i wywyższanie swoich poglądów prowadzi do wojen, więc dajcie sobie spokój z tym bełkotem.
                • Gość: olo pytanie do @lechowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 18:26
                  Słuchaj @lechowski, widzę że ten Cejrowski cię interesuje, mnie jakoś nie bardzo, mam pytanie.
                  Czy Wojciech Cejrowski zrzekł się obywatelstwa polskiego, tak jak tu zapowiadał? Przeprowadził się do Ekwadoru, bo mu bycie Polakiem przestało się opłacać. Wiesz coś na ten temat?
    • Gość: Zgorszony "Fuck the pope". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 08:25
      Oni tylko nie chcą pedofili i ich szefów.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11411381,_Fuck_the_pope___Wizyta_papieza_w_Meksyku_z_protestami.html
      • lechowski51 Re: "Fuck the pope". 24.03.12, 10:13
        Jaka gazeta taki artykul....Nie istotne sa miliony ludzi ktorzy wyjda na ulice czy beda uczestniczyc w mszach,wazne dla michnikowej szmaty jest parunastu idiotow z napisami Fuck....
        • Gość: rea Re: "Fuck the pope". IP: *.toya.net.pl 24.03.12, 17:33
          Nieistotne są ofiary podłości przyjaciela błogosłowianego JPII, Marciala Maciela, który przez lata chroniony przez Watykan popełniał różnego rodzaju przestępstwa. Maciel był pedofilem, biseksualnym bigamistą i oszustem, obdarzonym charyzmą i talentem do wyciągania od bogatych Meksykanów potężnych datków na Legion Chrystusa i Kościół. Niecne czyny Maciela były doskonale znane hierarchii watykańskiej , ale utartym zwyczajem były skrzętnie zamiatane pod dywan, przede wszystkim dzięki pieniądzom, których Maciel nie żałował Watykanowi. Wysłannicy Maciela regularnie dostarczali gotówkę do stolicy piotrowej, przechodziły one również przez ręce Stanisława Dziwisza (prywatne audiencje z JP II kosztowały nawet 50 tys. dolarów za spotkanie). Pewien były jeziuta zdradził, że jeden z pierwszych datków, jakie otrzymała polska " Solidarność " pochodziły od Maciela. ( na podstawie dziennikarskiego śledztwa Jasona Barry ego i Geralda Rennera)
          Ponieważ wyczyny Marciala Maciela w Meksyku są obecnie coraz bardziej znane i komentowane (rzeczony pozostawił kilkoro dzieci, które miał z różnymi kobietami), to Benedykt nie bedzie miał zbyt udanej wizyty.
          • Gość: Zgorszony To tylko watykańska mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 18:30
            Banki i to największe które mają troche honoru zrywaja z mafią tym razem watykańską.

Doskonale orientują się,że pieniądze Watykanu to zakrwawione pieniądze a w najlepszym brudne pieniądze przestępców i bandytów.

Sami poczytajcie

biznes.onet.pl/jp-morgan-zamyka-konto-watykanskiego-banku,18494,5063442,1,news-detal
            • Gość: Bekalosz Re: To tylko watykańska mafia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.03.12, 19:16
              rea i podobnie udający że myślą! Powtarzam jeszcze raz proste pytanie, na które nie chcecie odpowiedzieć. Skoro jest Was tak dużo niewierzących, tak dużo wojujących z Kościołem, tak dużo niewybrednie Go szkalujących, to czemu tak mało pogrzebów świeckich! Może ta Wasza niewiara szybko się zmienia na wiarę? Bardzo proszę o odpowiedź!
              • Gość: nikita Re: katolicka klasowka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.03.12, 19:45
                bekalosz - powiedzmy ze w swiecie jest ok 2.3 % ateistow i mysle ze uzbiera sie tylez samo ateistycznych pochowkow.

Chcesz byc bardziej cesarski niz sam cesarz. mam wiec pytanie do ciebie. jak to jest ze w polsce nominalnie jest ok 95 % katolikow z czego okolo 10 % to katolicy praktykujacy a wiec tacy dla ktorych zarezerwowana jest pochowkowa ceremonia. katolik nie praktykujacy nie jest czlonkiem kosciola.
                Pytanie , jak to jest ze na ok.10 % praktykujacych katolikow jest 97.7 % koscielnych pogrzebow ktorych zgodnie z doktryna koscielna nie powinno byc.

Sprawdzmy twoja katolicka wiedze: czy Hitler badz Stalin moga pojsc do nieba. ( uzasadnic odpowiedz jaka by nie byla)
              • Gość: rea Re: To tylko watykańska mafia IP: *.toya.net.pl 24.03.12, 19:47
                To proste. Bo taka jest wielowiekowa tradycja. A i obawa przed ostracyzmem powoduje, że chowa sie zmarłego tradycyjnie z księdzem, na zasadzie, bo co sąsiedzi i znajomi powiedzą.
              • Gość: Krakus z wyboru Re: To tylko watykańska mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 08:55
                Bekalosz zapraszam na którykolwiek cmentarz w Krakowie.Miasto wybitnie katolickie.
                Zobaczysz na własne oczy ile jest pogrzebów typu świeckiego.I ilość tych swieckich pogrzebow rośnie w tempie astronomicznym.
                Rozumiem Tarnobrzeg i zdewociałe społeczeństwo,które za inne poglądy utopi takiego w łyżce wody dla dobra wiary.Znam dużo ludzi obecnie mieszkających w Krakowie lub okolicy pochodzących z Tarnobrzega i okolicy.
                Wierzących i praktykujących jest naprawdę mało,aż sam jestem zaskoczony.
                • Gość: Bekalosz Re: To tylko watykańska mafia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.03.12, 17:55
                  Odpowiedź pytaniem na pytanie to zawsze mętna sprawa. Obliczanie procentów wierzących, niewierzących, wierzących nie praktykujących itp to tylko i wyłącznie propaganda. Nikt tak naprawdę nie zna ludzkich sumień, nikt nie potrafi tego ocenić tylko Bóg zna człowieka. Błogosławiony Jan Paweł II mówił "....człowieka nie można zrozumieć bez Chrystusa" . Chrześcijanie nie zabraniają nikomu, być niewierzącym lub wierzącym inaczej. W historii naszego kraju było to doskonale praktykowane przez stulecia. To nam zarzuca się same niegodziwości a my się za Was modlimy. W sprawie Stalina i Hitlera to radzę Ci nikito zamknij się w izdebce i zapytaj Pan Boga. Od niego zależy zbawienie. Ja mam trochę bliższych znajomych, o których zbawienie się modlę. Dla Ciebie rea mam tylko tyle do powiedzenia, że bardzo deprecjonujesz niewierzących i robisz ich tchórzami. Krakusowi radzę zapoznać się z wystąpieniami Gomułki, który twierdził ze już niedługo ścieżki do kościołów zarosną, a obecna dzielnica Krakowa, Nowa Huta będzie miastem bez kościołów. Co do zaskoczeń to one są dwukierunkowe. Ja tę jestem zaskoczony gdy w kościele spotykam wielu byłych sekretarzy PZPR mieniących się się niewierzącymi nie wchodzących wówczas nawet za trumną do kościoła. Mnie to jednak cieszy, bo lepiej późno niż wcale rzekła Babcia spóźniając się na pociąg.
    • Gość: Zgorszony Armią Bożego Oporu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 09:12
      Armią Bożego Oporu (LRA) czyli radykalni katole w akcji "Kony 2012" Zobacz ile krwi

www.youtube.com/watch?v=YdldABYWHEY
      • lechowski51 Re: Armią Bożego Oporu 25.03.12, 10:44
        Kony ma tyle wspolnego z chrzescijanstwem co Ty z ze znajomoscia swiata i angielskiego.
    • Gość: Tarzan Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.flash-net.pl 26.03.12, 18:11
      Radykalny katol...niechaj będzie, jeśli ktoś czuje potrzebę go tak nazywać, ale poczucie humoru gość ma.;)

deser.pl/deser/1,111858,11419434,Zakupy_w_niedziele__Nie_u_Cejrowskiego___Zarzadzenie.html
      • Gość: rea Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.toya.net.pl 03.04.12, 11:16
        Gdy Mieszko w 966 roku wraz całym dworem przyjął chrzest, to zaraz po tym fakcie rozpoczęto metodyczną chrystianizację ziem słowiańskich. Nawracanie na chrześcijaństwo odbywało się pod przymusem i pod groźbą kary za opór. Chrystianizacja przebiegała najczęście w sposób brutalny i prymitywny. Niszczone były wszelkie oznaki rodzimej wiary, całkowicie zastępowane symbolami chrześcijańskimi, w miejscach świętych gajów i świątyń stawiane były kościoły, a w dniach, w których obchodzone były miejscowe uroczystości ustalano różnego rodzaju święta kościelne. Do wieczerzy pańskiej przymuszano niesforny lud żelazem, a za złamanie postu karano wybijaniem zębów. Tresura na radykalnych katolików przyniosła efekty, czego świadkami jesteśmy dziś. Dzięki tym okrutnym metodom jarmułkowy interes w katolickim wydaniu trwa już 2 tys. lat.
        • lechowski51 Re: Jestem radykalnym katolem 03.04.12, 11:57
          Zadziwiajace ze ten "terror" trwa na swiecie juz 2000 lat?!.Idz sie umyj!
        • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 03.04.12, 12:41
          Chyba chrześcijaństwo pomerdało ci się z ateizmem, bo opis który tutaj serwujesz pasuje jak ulał do prób narzucenia społeczeństwom tej utopijnej doktryny szczęśliwości!
          Jak wiadomo owo szaleństwo pochłonęło setki milionów istnień!
          Na szczęście to już przeszłość i miejmy nadzieję że już nigdy w historii ta utopia się nie powtórzy!
          Kościół zaś trwa nieprzerwanie od czasów założenia przez Chrystusa Pana i trwał będzie bo tak postanowił Bóg! Wywijasz "motyką" @rea ale mądrzejsi od ciebie nie dali rady, co więcej potrafili dostrzec swoją głupotę i zaślepienie, otwarcie mówiąc o tym po nawróceniu! Ty dalej trwasz w oparach absurdu! Póki masz jeszcze czas zacznij MYŚLEĆ czego gorąco ci życzę...
          • Gość: rea Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.toya.net.pl 03.04.12, 13:30
            Rzymskie chrześcijaństwo w całej swej historii nie tolerowało konkurencji, a tym bardziej ateizmu. Zarzucasz mi, że tkwię w oparach absurdu... A czy Twoja wiara nie jest jednym, wielkim absurdem z absurdalnym bogiem mordującym siebie, jako swojego syna, dla zbawiania świata, którego ponoć jest autorem? Nie potrafił zbawić świata inaczej niż rzucając na żer swojego syna czyli siebie? Utopijną doktrynę wiecznej szczęśliwości serwują nam wszelakie religie, a kto się tej utopii sprzeciwiał, to Kościół na przykładzie np. Kazimierza Łyszczyńskiego czy Giordana Bruna pokazywał, że samodzielne myślenie nie jest zdrowe i jest przyczyną śmierci.
            • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 03.04.12, 13:44
              Czasami MYŚLĄC dochodzimy do pewnych wniosków które wydają się absurdalne lub zgoła zaprzeczają logice. Nie potrafimy pojąć wszystkiego naszym rozumem. Nie trzeba odwoływać się tutaj akurat do wiary i jej transcendencji, można podać przykłady z otoczenia. Ale to też trzeba "zrozumieć" że nie potrafimy wszystkiego zrozumieć! Za bardzo skomplikowane, co?
              I jeszcze tak dla jasności, Chrystusa nie zamordował Bóg ale ludzie, my @rea, czyżby tak prosty fakt umknął twojemu "światłemu" umysłowi?!
              • Gość: nikita Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.04.12, 14:51
                marmar - przestan chlopie bzdurzyc. Skoncz z ta chlopska filozofia w rodzaju " trzeba byc madrym by zrozumiec to ze nie pojmuje "

To rea ma racje i bedzie lepiej jesli popracujesz nad swoja wiedza by z nia (nim) dyskutowac bo tak naprawde nie masz nic sensownego do powiedzenia.

Chrystusa zamordowal jego ojcie, ludzie byli tylko narzedziem w jego reku. I to nie zydzi zamordowali Chrystusa ale osadzili go i powiesili rzymianie a nie zydzi.

marmar - jak to jest . trzy osoby w jednej bog - syn - duch. Kiedy umiera jeden trojca przestaje istniec. Kiedy umarl syn, umarl tez ojciec i duch. Kto zatem wskrzesil syna ? To filozoficzny problem. Mozesz zatem popisac sie swoja przenikliwoscia i zrozumieniem niezrozumialego.
                • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 03.04.12, 16:00
                  Znów zaczynasz? Chyba masz jakiś syndrom na punkcie trynitarności Boga?!
                  No i od kiedy to można zrozumieć niezrozumiałe?! To chyba ty bajdurzysz od rzeczy. Popraw się @nikoś, oj popraw!
                  • Gość: rea Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.toya.net.pl 03.04.12, 18:03
                    I doszedłeś do granicy absurdu... Później jest już tylko mistycyzm... irracjonalna wiara... a to znaczy, że religia pierze z mózgów wszelkie rozsądne znaczenia... I absurd pogania absurd... Amen.
                    • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 03.04.12, 20:18
                      No tak a razem ze mną 2,5 mld innych wierzących.
                      Co do mistycyzmu to masz raczej marniutkie pojęcie więc nie warto dyskutować na tym etapie.
                      Wiara nie podlega rozumowi więc dla ciebie jak najbardziej może być irracjonalna.
                      • Gość: nikita Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.04.12, 00:20
                        marmar - a gdzie ty tu widzisz prowokacje ? rea stwierdzila fakt. Religia, jaka by nie byla to wymysly sprytniejszej czesci ludzkosci a jej zadaniem jest tylko i wylacznie podporzadkowac sobie reszte; ta glupsza reszte spolecznosci. Mnie zastanawia to ze nie stac cie na splodzenie jednego sensownego zdania. Bzdurzysz ot chocby tak ::...Co do mistycyzmu to masz raczej marniutkie pojęcie więc nie warto dyskutować na tym etapie "... jestes mistykiem ? , kontaktujesz sie z zaswiatami, jesli tak to twoje pisanie powinno byc wypelnione glebia przemyslen i doswiadczen. A tak nie jest. Mistycyzm nie jest dowodem na istnienie boga mosci marmar. Mysle ze jako katolik co to "miluje blizniego swego jak siebie samego" powinienes emanowac ta miloscia , odnosic sie z szacunkiem do innych bez wzgledu na to jak postrzegaja swiat i zaswiaty. A ty swoim pisaniem starasz sie udowodnic ze katolik to odpad w procesie stwarzania. ktos kto nie ma szacunku dla nikogo, nawet dla samego siebie.Wiec moze czas zaprzestac pisania albo zaczac myslec...moze byc myslenie mistyczne , byle mialo choc odrobine sensu.
                        • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 14.04.12, 01:12
                          Ale ty za to wiesz wszystko najlepiej! I owoc pracy twojego umysłu jest tak sensowny że już
                          nieraz dałeś pokaz prostactwa, hamstwa, wulgarności i pierwotnych instynktów. Jeżeli taki ma być forumowy "autorytet" w sprawach wiary i religii to dobrze że przynajmniej nie reprezentujesz wiary i mentalności swoich ojców!
                          Coś mi się wydaje że chcesz pokazać swoją "autorytarność" w kilku dziedzinach a w rzeczywistości jesteś bladziutki jak kupka po kleiku ryżowym!
                          Zresztą wystarczy poczytać niektóre komentarze aby wyrobić sobie pewnien pogląd co do twojej osoby!
    • Gość: Bekalosz Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 05.04.12, 22:01
      Moja Mama mawiała: W Wielkim tygodniu diabeł szaleje. Czytając niektóre wpisy sądzę że miała rację!
      • Gość: rea Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.toya.net.pl 13.04.12, 18:42
        Radykalny katol może być w ciąży 2 tygodnie przed poczęciem wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11517033,Zycie_zaczyna_sie_przed_poczeciem__Arizona_chce_przyjac.html?lokale=poznan
        Tylko 2 tygodnie przed poczęciem? Pójdźcie dalej radykalni katolicy, ogłoście, że można być w ciąży np. na 2 miesiące lub 2 lata przed poczęciem. Dokąd Was jeszcze doprowadzi radykalizm w religijnym myśleniu?
        • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 13.04.12, 19:27
          W tamtym kraju wszystko jest możliwe także to że człowiek w łonie matki nie jest człowiekiem i można go bezkarnie uśmiercić! U nas również niektórzy "politycznie poprawni" humanistyczni oszołomi głoszą takie tezy i to jest dopiero absurd! Ale gdzież ty tam potrafił/fiłabyś zrozumieć "taakie" rzeczy...
          • Gość: Tarzan Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.flash-net.pl 13.04.12, 19:59
            A u was biją murzynów... ;)

Marmarze, naprawdę chcesz bronić takiego przepisu?

Naprawdę chcesz by rozprawa w sprawie aborcji dotyczyła pyskówki biegłych, spierających się o naukowe określenie początku ciąży jednej czy drugiej kobiety?

Przecież to prawniczy gniot, do podważenia w 5 minut.

czy w ten sposób promować mamy macierzyństwo? ;)

• Gość: olo Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 20:02
              Było o ekwadorczyku Cejrowskim a przeszło na spieranie się o aborcje..
              Wariatkowo.
              • Gość: rea Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.toya.net.pl 13.04.12, 20:14
                Ejże... tematem wątku jest radykalizm katolicki... a aborcja jest na jednym z pierwszych miejsc zainteresowania katolicyzmu, oprócz seksu, oczywiście (ale to się wiąże jedno z drugim). Olo, wyluzuj...
            • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 13.04.12, 20:30
              @tarzan możesz sobie promować co tylko chcesz! Ty np. promujesz przekręcanie faktów, półsłówka, niedopowiedzenia, grę słów i inne głupoty którymi próbujesz błyszczeć ale czy to czyni cię inteligentnym i wiarygodnym oprócz tzw. poprawności politycznej? Absolutnie nie, tak więc koszałki - opałki twojego umysłu nijak mają się do praw Bożych!
              • Gość: rea Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.toya.net.pl 13.04.12, 23:23
                A co Ty mar mar możesz wiedzieć o prawach bożych? Powiedzial Ci o nich proboszcz? A może sam Bóg Ci je wyszeptał na uszko? Te tzw. prawa boże nie są bożego autorstwa, bo Bóg z natury rzeczy jest niewidzialny, niesłyszalny, pisać też nie potrafi... a i istnienie Mojżesza też jest wątpliwe. To, co zwiesz prawami boskimi, to wytwór myśli ludzkiej na przestrzeni wieków, i niekoniecznie ma związek z chrześcijaństwem. Pojawienie się chrześcijaństwa nie jest początkiem dziejów ludzkości.
                • mar1mar1 Re: Jestem radykalnym katolem 13.04.12, 23:55
                  Marniutka prowokacja w twoim wydaniu. Kiedy już "dojrzejesz" do takowych debat to możemy konstruktywnie podyskutować na ten temat. Póki co radzę przeczytać, ot choćby wyznania p.Flewa, nawróconej ikony ateistów, tam znajdziesz odpowiedż na dręczące cię "koszmary"!(nie potrzeba do tego wcale nauki katolickiej ;))
              • Gość: Tarzan Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.flash-net.pl 14.04.12, 06:54
                > @tarzan możesz sobie promować co tylko chcesz! Ty np. promujesz przekręcanie fa
                > któw, półsłówka, niedopowiedzenia, grę słów i inne głupoty którymi próbujesz bł
                > yszczeć ale czy to czyni cię inteligentnym i wiarygodnym oprócz tzw. poprawnośc
                > i politycznej? Absolutnie nie, tak więc koszałki - opałki twojego umysłu nijak
                > mają się do praw Bożych!

Ty znowu zamiast odpowiedzieć moja psychoanalizę tworzysz?
                Znów argumentów brakuje?
                Myślisz, że jak nawpisujesz głupot o mnie to zaraz sam inteligentniejszym się jawić będziesz?

Ja pisałem nie o promowaniu aborcji, ja nie pisałem o moich przekonaniach wobec praw Bożych, ja pisałem o konkretnym zapisie prawnym, którego wydajesz się bronić.

Nie umiesz odpowiedzieć? ;)

• Gość: x Re: Jestem radykalnym katolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.12, 22:25
      Nie wchodźcie na tę stronę, jakiś gamoń podaje linka do strony o grach online i tym samym nabija sobie statystykę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka