Dodaj do ulubionych

Przed Triduum Paschalnym

04.04.12, 20:04
"Jakże kłopotliwa jest nienawiść bez wzajemności"
Leszek Kumor

www.bibula.com/?p=54691
Obserwuj wątek
    • Gość: odeon Re: Przed Triduum Paschalnym IP: *.play-internet.pl 04.04.12, 22:00
      Nie wyjeżdżaj z tą pisowską propagandą przed świętami -aha i nie pisz potem że to niezależne pismo bo zwymiotuję ja akurat coś o tym wiem! -jesteś zdominowanym czcicielem tego pisma czy tej partii? jeśli tak! to się tam zapisz i nie truj dupska ludziom -chyba masz obsesję na tym punkckie!!
      • Gość: rea Re: Przed Triduum Paschalnym IP: *.toya.net.pl 05.04.12, 09:12
        Religijne absurdy wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Z-kijami-do-kosciola-zwyczaje-Wielkiego-Czwartku,wid,14389515,wiadomosc.html
        • lechowski51 Re: Przed Triduum Paschalnym 05.04.12, 11:52
          Bezbozne lewactwo nigdy nie bedzie zadowolone!.Tutaj kosciol zachowal zwyczaje ludu i je pielegnuje to ateuszka rea pietnuje.W innym miejscu narzeka ze wraz z chrzescijanstwem zniknely gaje oliwne,posagi Swiatowida i inne gusła...i tez zle.Zdecyduj sie co chesz zachowac w polskiej tradycji oprocz obchodow Dnia Sekretarki i Dnia Metalowca?!
          • Gość: rea Religijne absurdy... IP: *.toya.net.pl 05.04.12, 18:04
            Proboszcz Ci nie powie, że Kościół sobie przywłaszczył terminy świąt pogańskich i wmawia owieczkom, że te wszystkie religijne fanaberie są dziełem judeo-chrześcijańskiego Boga. O gusłach naszych pra...pra...przodków w sumie niewiele wiemy, bo jedynie słuszna religia dość skutecznie przeprowadzila ich eksterminację, często w pakiecie z poganinem. A przyświecała tym dziełom jedyna idea, że poganie istnieją tylko po to, by zostali nawróceni lub zlikwidowani.
            Nie mam nic do tradycji jako takiej, ale mój sprzeciw budzi nadawanie jej znaczenia religijnego i uzależnianie owieczek od mitów religijnych i wszystkiego, co z nimi związane.

• mar1mar1 Re: Przed Triduum Paschalnym 05.04.12, 10:01
        Nie pasi to nie czytaj! Poczytaj koziołka matołka, może czegoś się nauczysz! No i dobrze by było żebyś w końcu pod jednym nickiem tworzył człeku, chyba że z główką coś nie tak!
    • lechowski53 Re: Przed Triduum Paschalnym 05.04.12, 18:53
      "Zły to ptak który własne gniazdo kala". Zły to katolik, który w Wielkim Tygodniu żyje nienawiścią. Ale katolików na tym forum ze świecą szukać. :)))
      • ja-tarzan Ochrona życia za cenę życia? 13.07.13, 21:21
        Sprawa 11-letniej dziewczynki z Chile jest szokująca. Małą Belen od dwóch lat gwałcił ojczym. Zaszła z nim w ciążę. Zgodnie z chilijskim prawem aborcja jest zakazana, nawet w tak skrajnym przypadku. Rządząca prawica każe więc Belen urodzić, chociaż - jak podkreślają lekarze - ciąża lub sam poród mogą dziewczynkę zabić. Polscy prawicowi publicyści są zachwyceni.
        Wydawałoby się, że żaden rozsądnie myślący człowiek nie ma wątpliwości: najlepszym rozwiązaniem jest aborcja. Ale - to prawda stara jak świat - nie wszyscy ludzie są rozsądni. W przypadku Belen nie chodzi tylko o bezdusznych egzekutorów prawa z Chile. Okazuje się, że mają oni sprzymierzeńców wśród polskich prawicowych publicystów.

Tomasz Terlikowski z Frondy.pl jest 11-letnią dziewczynką, która ponoć sama chce urodzić, po prostu zachwycony:

Oto kobieta! Oto bohaterka! Choć w jej wypowiedziach słychać ton dziecka, to jednocześnie są to słowa prawdziwej kobiety, która jest świadoma, że dziecko jest do tego, by je kochać, a nie, by je zabijać.

Oto ideologia! Która może człowieka znieczulić i zaślepić do tego stopnia, by nazywać zgwałcone i sponiewierane dziecko "świadomą kobietą". I nie oburzać się, że chilijskie prawo praktycznie skazuje małą Belen na śmierć.

Wbrew doniesieniom proaborcyjnego lobby, chilijska 11-latka chce urodzić dziecko
        - dorzuca portal "Gościa Niedzielnego".

Aborcja jest w Chile zakazana, ale zdaniem babci małej Belén dziewczynka i tak nie rozważała wcale takiej możliwości
        - czytam we wcześniejszej informacji, także na Fronda.pl.

Od kiedy to 11-latka w głębokiej traumie powinna sama rozważać i decydować w takiej sprawie?

Zwolennicy aborcji posłużyli się informacją o rzekomej chęci dokonania przez dziewczynkę aborcji. Media twierdziły także, że życie młodej matki jest zagrożone
        - portal "Gościa" wyraźnie bagatelizuje problem.

Czy entuzjaści zasady "dzieci rodzą dzieci" nie rozumieją, że płód - czy, jak wolą, dziecko poczęte - ma wątpliwe szanse na przeżycie, nawet jeśli Belen nie usunie ciąży?

A dokładniej mówiąc: może nie przeżyć żadne z dzieci - o ile życie małoletniej matki ma dla prawicowych publicystów jakieś znaczenie. Poza tym 11-latka, pozbawiona w dodatku wsparcia rodziny, zwyczajnie nie może być zmuszana do tego, by zostać matką.

Jej - dziecinne przecież słowa - słowa pokazują, że prawdziwe człowieczeństwo, prawdziwa kobiecość nie jest zależna od wieku, ale od sumienia. W niej nie zostało ono jeszcze, przez zmasowaną propagandę, zamordowane. Ona wie, że dziecko nie jest winne zbrodni, jakiej się na niej dopuszczono, i że tym, co trzeba mu ofiarować, nie jest śmierć, ale miłość. Aborcjoniści zaś - jedynym, co mają do zaoferowania jest śmierć
        - wykłada Terlikowski.

Ciężarna 11-latka po nieludzkich przejściach jako aktywistka ruchu pro-life? Gratuluję panu Terlikowskiemu, ojcu kilkorga dzieci, znajomości psychologii rozwojowej.

Przypadek Belen pokazuje, do jakiego okrucieństwa może doprowadzić bezwzględne prawo antyaborcyjne. Wskutek zakazu w 18 mln Chile wykonywanych jest w podziemiu ok. 180 tys. aborcji rocznie. Nielegalne aborcje robi się też w Polsce, ponieważ tzw. kompromis antyaborcyjny nie działa i często lekarze nie chcą wykonywać aborcji, nawet gdy zezwala na nie prawo.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,14272151,Gwalcil_ja_ojczym__zaszla_w_ciaze__Polska_prawica.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#Cuk#ixzz2YxGRnMuU
        • Gość: Mowgli Re: Ochrona życia za cenę życia? IP: *.rzeszow.hypnet.pl 13.07.13, 22:50
          Jestem absolutnie zwolennikiem aborcji przy braku wychowania seksualnego i braku możliwości stosowania środków antykoncepcyjnych, ale nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego z Triduum Paschalnym...
          • ja-tarzan Re: Ochrona życia za cenę życia? 14.07.13, 00:34
            >ale nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego z Triduum Paschalnym...

Poniekąd ... wszak Triduum Paschalne to celebracja męki i śmierci Jezusa, który kieruje rozsądkiem tego dziecka ... kobiety ... przynajmniej wg Terlikowskiego. ;)
            • Gość: ozzy Katolicka magia IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.07.13, 18:22
              Ostatnio Polskę nawiedził ugandyjski szaman uzdrawiacz i wskrzesiciel. 60 tys. frajerów zapłaciło po 40 zł, aby zobaczyć religijnego cudaka. Czy to nie cud, że Kościół potrafił zebrać w kupie naiwnych i brać za to pieniądze? Katolicka magia... czy jednak głupota?
              • mar1mar1 Re: Katolicka magia 14.07.13, 20:39
                Co tam "ugandyjski szaman", on raz na jakiś czas za to ateistyczne oszołomstwo codziennie korzysta z porad wróżek które od 2.46 do 3.69 z VAT uszczęśliwiają tych głupków! Magia czy głupota?!

"Wg raportu The Wall Street Journal "W co wierzą Amerykanie", opartej na sondażu Gallupa, to nie chrześcijanie a ateiści są najbardziej przesądną grupą społeczną w USA. Okazuje się że bycie tradycjonalnym chrześcijaninem zmniejsza prawdopodobieństwo w takie rzeczy jak astrologia, czy chrominacja (wróżenie z linii paplilarnych). Natomiast najbardziej podatni na wiarę w rzeczy paranormalne i pseudonaukowe są osoby o poglądach ateistycznych/agnostycznych. Instytut Gallupa w połączeniu z Baylor's Institute for Studies of Religion zadała dorosłym Amerykanom serię pytań by ocenić ich poziom naiwności. Padały m.in takie pytania jak: "Czy Atlantyda istnieje?", "Czy sny zdradzają nam przyszłość?", "Czy istnieją nawiedzone domy?", "Czy istnieje możliwość komunikowania się ze zmarłymi?" 31% osób, spośród tych, które nigdy nie wierzyły w żadną siłę wyższą, wyraziło silną wiarę w te mity i przesądy. A spośród tych, które więcej niż raz w tygodniu chodziły do kościoła zaledwie 8%. W badaniach można doszukać się pewnej zależności, im bardziej konserwatywne poglądy deklaruje dana osoba tym mniej wierzy w możliwość komunikowania się z duchami.

To nie pierwsze takie typu odkrycie, w 1983 roku, w książce "The Whys of a Philosopchickal Scirevner" dziennikarz, popularyzator nauki i sceptyk, Martin Gardner wykazał spadek religijności wśród lepiej wykształconych, jako jedna z przyczyn wiary w pseudonaukę, kulty i przesądy. Odwołuje się w niej do badań z 1980 roku, opublikowanych w magazynie Skeptical Inquirer, które pokazuję że niereligijny studenci są bardziej podatni na wiarę w zjawiska paranormalne, niż studenci o poglądach chrześcijańskich. Natomiast według Pew forum of Religion & Public Life 21% osób deklarujących się jako ATEISTÓW wierzy w Boga osobowego, albo w nieokreśloną siłę stwórczą (Co jest sprzeczne w samej sobie). 12% w "niebo" a 10% przynajmniej raz w tygodniu modli się.

Nie widać też żeby wiedza miała być lekarstwem na przesądy. W innych badaniach, opublikowanych w Skeptical Inquirer, wyszło że mniej niż 1/4 studentów wykazała wiarę w duchy, demony, nawiedzone domy, czy jasnowidzenie. Ta liczba wzrosła do 31% studentów ostatniego roku i 34%, którzy właśnie ukończyli szkołę. I kto tu jest zabobonny drodzy ateiści?"

gosc.pl/doc/1313652.Ateista-wierzy-ze-nie-wierzy
                www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,13101833,_Trudno_o_konsekwentnego_ateiste__Bywaja_tacy__ktorzy.html?pelna=tak&expand=1&pId=20340424&t=1356416456431
                • Gość: "Ugandyjskiszaman" Re: Katolicka magia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 14.07.13, 22:45
                  Nie wiem, czy można nazwać mnie ateistą, ale uważam, że nie istnieją żadne siły nadprzyrodzone. Nawet wróżki nie robią na mnie wrażenia, że o aniołach, szatanach i innych bogach, nawet tych w trzech osobach, nie wspomnę.
                  Rozumiem, że za owe "od 2.46 do 3.69 z VAT" chętnie pouszczęśliwiałbyś zainteresowanych. Cóż, współczuję! Trzeba być konkurencyjnym! Nie wystarczy narzekać...
                  Odnoszę ponadto wrażenie, że dystansujesz się od ks. Bashobory? Ciekawe, co na to abp. Hoser?
                  Pan Kucharczak też nie przekona mnie, że "wierzę, że nie wierzę" Ja po prostu nie wierzę. Przez całe swoje ponad sześćdziesięcioletnie życie nie zetknąłem się z najmniejszym śladem ich działania. A Ty przekonałeś mnie jedynie, że chodzi Ci głównie o podatek
                  PS. Jak to się dzieje, że 2 zdania własnoręcznie napisane uzasadniasz trzema wklejonymi sążnistymi tekstami. I jeszcze pytanie - jaką rolę w w twojej działalności zawodowej odgrywa Internet? I czy inni księża równie chętnie ściągają uzasadnienia dla tez swoich homilii?
                  • Gość: michooo Re: Katolicka magia IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.07.13, 23:53
                    Ostatnio wlczylem tv trwam wlaczam tylko po to aby czasem sie posmiac. I tam prowadzacy z wielka powaga mowil ze jak bedzie koniec swiata to zstapia z nieba latajace anioly, beda grac trąby. I pare jeszcze rzeczy wspomnial co wzbudzilo u mnie smiech. Jak ktos inteligentny moze w cos takiego wierzyc? Ja wiem ze ludzie
                    tak sie boja smierci ze sa w stanie we wszystko uwierzyc. Kiedys modlili sie do drzew, inni skladali ofiarli z ludzi. Ale ludzie mamy XXI wiek. Nie twierdze ze nie istnieje jakas sila wzysza ale traby anioly latajce??
                    • mar1mar1 Re: Katolicka magia 16.07.13, 19:09
                      Tak naprawdę to nie wiadomo do końca jak to będzie wyglądać, Jezus zostawił nam pewne wskazówki dotyczące końca czasów, pewne jest tylko to że większość będzie TOTALNIE zaskoczona szczególnie niewierzący. Podejrzewam że widok ich głupich gęb w tym momencie będzie bezcenny! :))
                • ja-tarzan Re: Katolicka magia 15.07.13, 09:03
                  > Co tam "ugandyjski szaman", on raz na jakiś czas za to ateistyczne oszołomstwo
                  > codziennie korzysta z porad wróżek które od 2.46 do 3.69 z VAT uszczęśliwiają t
                  > ych głupków! Magia czy głupota?!

Problem w tym drogi Marmarze, że o wróżkach grzmi się z ambon i listów biskupów, uważa się to za grzech.

A ugandyjskiego szamana nie... a wręcz przeciwnie.

Gusła, Harry Potter, lanie wosku - to wszystko dzieło szatana.

Wskrzeszanie umarłych i szoł a la 40zł X ileś tam ludzi na stadionie jest OK.

Biznes to biznes, co?
                  • Gość: ozzy Re: Katolicka magia IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.07.13, 10:37
                    Każda religia jest magią.
                  • mar1mar1 Re: Katolicka magia 16.07.13, 18:54
                    Zwykły kapłan który posiada charyzmaty, działa w imię Boga. Dla wierzących to normalka, Ewangelia o tym mówi.
                    Najbardziej śmieszy mnie jak niektóre buroki próbują pojąc to co niepojęte a zrozumiawszy w końcu że to niemożliwe wyśmiewają to czego nie mogą biedaki pojąć!
                • Gość: VAT Re: Katolicka magia IP: *.rzeszow.hypnet.pl 15.07.13, 22:13
                  Magia czy głupota?
                  • Gość: Felek Re: Katolicka magia IP: 109.232.241.* 16.07.13, 19:30
                    nie to biznes !!! każda religia ogłupia i się bogaci na zacofaniu i ciemnocie ! tak mi dopomóż mar1mar z Lechujem51+ JaroKacze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka