Dodaj do ulubionych

opłata recyklingowa

IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.12, 14:31
Kupując auto sprowadzone z Niemiec, handlarz przerzucił na mnie opłatę recyklingową . A to on jako importer powinien ją ponieść. Jest to mój pierwszy zakup auta, więc nie znam się na tym, jak teraz z tego wybrnąć, szkoda mi bowiem tych 500 zł, może już ktoś to przerabiał?
z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: polonez ze wsi Re: opłata recyklingowa IP: *.tktelekom.pl 11.06.12, 17:08
      nie rejestruj, inaczej się nie da
    • e-ftalo Re: opłata recyklingowa 12.06.12, 00:16
      przelakieruj,albo napisz wniosek żeby nie brali do recyklingu.
      • Gość: ala Re: opłata recyklingowa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.06.12, 17:23
        tak, chyba do Ciebie napisze ten wniosek:)
        • Gość: jaxe/// Re: opłata recyklingowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 20:45
          musisz opłacić opłatę przy rejestracji samochodu, ja też niedawno kupiłam auto z zagranicy i taka opłatę musiałam ponieśc. sprowadzający (handlarz) nie ma obowiązku uiszczania takiej opłaty, a jeśli to robi to dolicza koszty do ceny samochodu.
          • Gość: Kama Re: opłata recyklingowa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.06.12, 21:31
            no jeżeli już kupiłaś to już lipa musisz zapłacić...
            • Gość: ala Re: opłata recyklingowa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.06.12, 22:20
              zarówno do jaxe jak i do kamy -
              proponuje troszkę poszperać w necie, by dowiedzieć się, że nie macie racji. obowiązek uiszczenia opłaty recyklingowej spoczywa na importerze!!!
              Ja jeszcze nie poddaje się, walczę.

niewiedza kosztuje:(
              • e-ftalo Re: opłata recyklingowa 12.06.12, 23:43
                a kto importował jak nie ty?
                • Gość: ala Re: opłata recyklingowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.12, 09:05
                  importerem auta jest handlarz!
                  • e-ftalo Re: opłata recyklingowa 13.06.12, 15:16
                    Jakto handlarz?Z pierwszego postu wynika że byłaś w Niemczech i kupiłaś u prywatnej osoby auto z ogłoszenia
                    Teraz twierdzisz że od handlarza
                    Zresztą import może być za granicę,więc to ty go wywozisz ,czyli jesteś importerem
                    • Gość: ala Re: opłata recyklingowa IP: 178.159.164.* 13.06.12, 19:45
                      proszę czytać ze zrozumieniem:)
                      • Gość: AD Re: opłata recyklingowa IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 00:15
                        do kiedy trzeba zrobić opłatę recyklingową? Nie będę jeszcze rejestrował auta co najmniej przez miesiąc.
                        • Gość: ala Re: opłata recyklingowa IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 08:00
                          bez opłaty recyklingowej nie zarejestrujesz auta
                          • Gość: AD Re: opłata recyklingowa IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 09:02
                            tak, wiem. Ale czy wystarczy, że przed samą rejestracją wpłacę? i tak nie jeżdżę tym autem.
                            • Gość: ala Re: opłata recyklingowa IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 09:06
                              tak, oczywiście. możesz dokonać opłaty tuż przed zaniesieniem dokumentów do wydziału komunikacji
                    • Gość: eksporter Re: opłata recyklingowa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.02.14, 22:39
                      Tydurny e-ftalo nie wiesz o czym piszesz ignorancie, najlepiej zamknij się.
          • Gość: MD Re: opłata recyklingowa IP: *.internetia.net.pl 04.07.13, 14:42
            Importer samochodu- MA OBOWIĄZEK uiszczania opłaty recyklingowej Ustawa z dnia 20 stycznia 2005r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji (Dz. U. z 2005r. Nr 25, poz. 202)
            • Gość: kutasinski Re: opłata recyklingowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 16:08
              wsadz sobie w dupe te paragrafy,a co jezeli ci opuszcze na oplate recyklingowa?
    • Gość: Mirek Re: opłata recyklingowa IP: *.ip.netia.com.pl 14.06.12, 11:28
      Możesz podać swojego maila? Jest luka gdzie urzędnicy sie gubią i nie potrafią odpowiedzieć. Nie chciałbym pisać do wiadomości wszystkich bo wiesz z jakimi komentarzami można sie tu spotkać. pozdrawiam
      • Gość: kama Re: opłata recyklingowa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.06.12, 12:51
        droga Alu miesiąc temu rejestrowałam auto, również kupiłam od gościa co przyprowadził z Niemiec i odsprzedał mi, jeżeli nie zwróciłaś uwagi na to że nie zapłacił i nie upomniałaś się lub tez nie dogadałaś o to by Ci spuścił na to opłatę to przepadło, zle wyczytałaś już teraz mu nic nie zrobisz umowę podpisałaś, zapłaciłaś a teraz jak nie zapłacisz za recykling to nie zarejestrujesz i krótka piłka, sprawdz lepiej czy ten Pan zapłacił obowiązkową skarbówkę podajrze 160zł, bo ja własnie tego nie dopatrzyłam i musiałam jezdzic i prosić gościa żeby zapłacił, bo to może zrobić tylko on w swoim urzędzie, ja tego zrobić nie mogłam nawet jak bym chciała a bez tego jak to Panie w urzedzie powiedziały samochód nie zostanie zarejestrowany, natomiast recykling płaciłam ja, ale z ceny oczywiście zszedł a Ty poprostu nie dopatrzyłaś i teraz już za pózno, i niewiem co wyczytałaś na internecie ale Cię to nie ominie. Pozdrawiam:)
      • Gość: ala Re: opłata recyklingowa IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.06.12, 20:16
        mercadona@poczta.onet.pl
        • Gość: szalony Re: opłata recyklingowa IP: *.netsystem.net.pl 19.06.13, 01:19
          recykling zapłaciłem, tak iz pieczątka z ziemniaka i niech teraz handlarz sie martwi ja samochód zarejestrowałem
          • Gość: aga Re: opłata recyklingowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.14, 22:05
            ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka