Dodaj do ulubionych

Zarobki nauczycieli

IP: 80.50.63.* 16.08.12, 08:03
Wreszcie Echo napisało prawdę o zarobkach nauczycieli .Nagonka, ostatnimi czasy, na belfrów jest nie do wytrzymania... Macie porównujcie:
Tyle rocznie zarabiają nauczyciele w innych, wybranych krajach Unii Europejskiej (kwoty wynagrodzeń podanych w euro przeliczyliśmy na złotówki):

Cypr - od 23 646 do 51 722 euro, czyli 99 313 - 217 232 zł
Czechy: od 8900 do 12 170 euro, czyli 37 380 - 51 114 zł
Dania: od 56 486 do 77 108 euro, czyli 237 241 - 323 853 zł
Niemcy: od 38 214 do 63 985 euro, czyli 160 498 - 268 737 zł
Estonia: średnio 9607 euro, czyli 40 349 zł
Grecja: średnio 22 818 euro, czyli 95 835 zł
Hiszpania: od 29 257 do 49 349 euro, czyli 122 879 - 207 265 zł
Włochy: od 27 244 do 30 966 euro, czyli 114 424 - 130 057 zł
Francja: od 22 430 do 47 477 euro, czyli 94 206 - 199 403 zł
Łotwa: od 4889 do 8757 euro, czyli 20 449 - 36 779 zł
Luksemburg: od 88 315 do 101 471 euro, czyli 370 923 - 426 178 zł
Węgry: od 7690 do 10 156 euro, czyli 32 298 - 42 655 zł
Słowacja: od 7622 do 9471 euro, czyli 32 012 - 39 778 zł
Wielka Brytania: od 34 795 do 38 499 zł euro, czyli 146 139 - 161 695 zł
Rumunia: od 5063 do 5508 euro, czyli 21 264 - 23 133 zł
Od września 2011 roku nauczyciele otrzymali 7-procentową podwyżkę. W związku z tym wynagrodzenie zasadnicze w przypadku nauczyciela z przygotowaniem pedagogicznym wynosi teraz brutto:

2182 zł (stażysta),
2246 zł (nauczyciel kontraktowy),
2550 zł (mianowany) i
2995 zł (dyplomowany).

Na wynagrodzenie nauczyciela składa się pensja zasadnicza, dodatek motywacyjny (zależy od samorządu), dodatek za wychowawstwo (100-150 zł), nadgodziny, wysługa lat (300 zł po 10 latach pracy).

Czyli polski nauczyciel (dyplomowany-czyli najbardziej doświadczony )zarabia 2995x 12 =35940zł brutto rocznie.I to jest prawda.
... i zarazem żenada
Obserwuj wątek
    • Gość: Cd Re: Zarobki nauczycieli IP: 80.50.63.* 16.08.12, 08:08
      Nie zauważyłem pomyłki Echa-pensum nauczyciela w Polsce to 19 godzin a nie 16 jak podaje Echo
      • Gość: znajoma Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 08:21
        Mam za wychowawstwo 25 złotych miesięcznie na rękę. Pozdrawiam.
        • Gość: Pracownik Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 08:40
          Żenada dotyczy nie tylko zarobków nauczycieli, ale i innych zawodów. Europa weszła do nas tylko środkami na inwestycje, ale niestety, nie do kieszeni większości z nas.
          • Gość: Darko Re: Zarobki nauczycieli IP: *.pppoe.sistbg.net 16.08.12, 09:11
            Mianowany - co jest swego rodzaju podstawą dla nauczyciela - od ok. 3100 do ok. 4000 brutto, czyli od ok 37 000 zł do ok. 48 000 zł BRUTTO rocznie- od 9000 do 11 700 euro rocznie BRUTTO

Dyplomowany od ok. 4200 do ok. 5500 czzyli od ok. 50 000 zł do ok. 66 000 zł rocznie BRUTTO - od 12200 do 16 000 euro rocznie BRUTTO

Dane na podstawie osobistego doświadczenia
            • Gość: gbur Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 10:41
              @Darko, duby smalone bredzisz!
              moja zona belferka zarabia 9.500 pln netto na miesiac :P

dane na podstawie osobistego doświadczenia :D
    • Gość: minus Re: Zarobki nauczycieli IP: *.tktelekom.pl 16.08.12, 09:26
      Jeśli tak źle to niech dzisiaj się zamieni z pracownikami innej branży za zrobki stażysty czyli najniżej zarabiającym nauczycielem ....i nie piernicz głupot ,że to jest mało .Inni ludzie zarabiają 1.200 zł pracując 40 godz tygodniwo a tu 20 godzin tygodniowo ferie zimowe ,świąteczne , wakacje dwa miechy raju na ziemi i jeszcze mało ???

Zarabiając ponad 2 tysiące dodając do tego nagrody , premie 13 stą i 14 stą pensję mnożąc to razy 2 ......to nasz nauczyciel jest potentatem finansowym w stosunku do wielu ludzi pracujących w naszym mieście !
      A podawanie zarobków nauczycieli a innych krajów jest bzdurne gdzie Polskę równasz z Wielką Brytanią itd , ale nasi nauczyciele zarabiają o wiele więcej niż taka Slowacja , Węgry ,Czesi itd.

• Gość: gość Re: Zarobki nauczycieli IP: *.sistbg.net 16.08.12, 10:40
        To nie jest żenada tj przesada - za dużo zarabiają w stosunku do tego co robią i jak to robią?
        Żeby nauczyciel zarabiał więcej niż pielęgniarka czy pracownik w urzędzie - nie do pomyślenia.
        • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 10:51
          > Żeby nauczyciel zarabiał więcej niż pielęgniarka czy pracownik w urzędzie - nie
          > do pomyślenia.

No nie przesadzaj, pracują więcej. Przecież muszą być te kilka razy 45 minut z dziećmi, a pielęgniarki to 2 razy dziennie przejdą się po salach, wsadza pacjentowi termometr w dupę i przez resztę dnia kawkę piją lub bzykają się z lekarzami.

A urzędnicy? Pierdzą w stołki cały dzień. No może poza tymi z boksów, gdzie petenci niestety przychodzą, od czasu do czasu muszą otworzyć oczy i powalczyć z ziewaniem.
          Urząd otwierają o. 7.00, więc pracę zaczynają około południa, o 12.30 przygotowują się do wyjścia.
          Oficjalnie kończą pracę pewnie o 15, dziwne, że jeszcze przed ta godzina zaczynają się korki.

• Gość: Do Tarzana Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 14:18
            Mówiłeś kiedyś, że nie lubisz uogólnień. Widać! Odcyndol się od pielęgniarek, bo pracują ciężko za parę groszy. Nie każdy lekarz się bzyka z pielęgniarkami w pracy, chyba, że służysz za materacyk! Bez odbioru!
            • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 14:32
              > Mówiłeś kiedyś, że nie lubisz uogólnień. Widać! Odcyndol się od pielęgniarek, b
              > o pracują ciężko za parę groszy. Nie każdy lekarz się bzyka z pielęgniarkami w
              > pracy, chyba, że służysz za materacyk! Bez odbioru!

Przeczytaj ironiczny wpis e_ko i moją równie ironiczną odpowiedź, pomyśl i dopiero nie odbieraj.

Jeśli nadal będziesz sądził(a), że piszę to co o nauczycielach, pielęgniarkach i urzędnikach sądzę, to wróć, wyjaśnię co sądzę o stereotypach ;)

• Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 14:34
                Przepraszam, zapomniałem wspomnieć o poście "gościa", to on był autorem tego pierwszego żartu.
    • Gość: Darko Re: Zarobki nauczycieli IP: *.pppoe.sistbg.net 16.08.12, 10:57
      @gbur

Zapytaj w takim razie ile było:
      1. wyrównania w styczniu
      2. trzynastki w marcu
      3. wczasowego w czerwcu

Pierwsza połowa roku to dobry czas w zawodzie nauczyciela.
      W drugiej połowie jest sporo gorzej aczkolwiek druga połowa roku zaczyna się od wakacji ;-)

Tylko mi nie mów "to się zatrudnij i zobacz jaki to pieniądz"
      Mogę Ci od razu podać co najmniej 5 nazwisk osób z Tarnobrzega, które pracują całymi rodzinami w "placówkach oświatowych". To są tylko te osoby, które znam...
      A przy pracy z arkuszami organizacyjnymi szkół wynik pewnie byłby jeszcze lepszy....

Nepotyzm to nie tylko Warszawa...
      • Gość: e_ko Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 13:03
        A ja najbardziej zazdroszczę nauczycielom, że wypoczywają sobie za darmo na wycieczkach z naszymi dziećmi. Drodzy rodzice, nie dajmy więcej naszych dzieci na wycieczki!
        • Gość: iguana Re: Zarobki nauczycieli IP: *.stalowa.pilicka.pl 16.08.12, 13:15
          No i nie zapomnijmy o wspaniałym przywileju urlopu rocznego dla poratowania zdrowia !!! :)
          Nasuwa się pytanie czy wykonując inny zawód nie szargamy sobie zdrowia ????
          Tak więc życzę wszystkim zdrowia,którzy go potrzebują :)
        • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 13:21
          > A ja najbardziej zazdroszczę nauczycielom, że wypoczywają sobie za darmo na wyc
          > ieczkach z naszymi dziećmi. Drodzy rodzice, nie dajmy więcej naszych dzieci na
          > wycieczki!

Nareszcie konkretne rozsądne postulaty.

Drodzy rodzice, nie tylko nie wysyłajmy dzieci na wycieczki - przecież wystarczy jak popatrzą na zdjęcia w internecie.
          To mit i oszustwo, gdy szkoła twierdzi, że dzieci się czegokolwiek podczas wycieczek uczą, że wycieczki są im do czegokolwiek potrzebne, to tylko sposób, by za darmochę wypocząć.

Nie pozwalajmy również chodzić dzieciom na dyskoteki i inne imprezy organizowane przez szkołę. Bo to jedynie okazja, by nauczyciel uniknął opłaty za wstęp i potańczył za darmo.

Nie zgadzajmy się, by dzieci organizowały wigilie klasowe, nie dość, że darmozjady wypoczywają, to jeszcze żrą za darmo.

Nie wyrażajmy zgody na dodatkowe zajęcia, bo to tylko rozrywka dla darmozjadów, a nie dla naszych dzieci. Taki SKS toż to tylko zmuszanie dzieci, by były "sparing partnerami" dla żądnych darmowego tenisa, koszykówki i piłki nożnej WF-stów.

Nie pozwalajmy, by naszym kosztem bogacili się te nieroby i darmozjady. Żądajmy pozbawienia ich wakacyjnej pensji, bo wtedy nie pracują, potrąćmy za święta, bo dość, że nie pracują, to jeszcze dostają stroiki, a nasze dzieci muszą im śpiewać kolędy.

Najlepiej zlikwidujmy szkoły, dzieci naucza się same z internetu, a kontaktów z innymi nie potrzebują, maja przecież po 300 znajomych na fejsie i 120 lajków.

• Gość: daro Re: Zarobki nauczycieli IP: *.szybszyinternet.pl 16.08.12, 15:56
            dodaj do tego jeszcze:

- niech uczą ich sami rodzice - wtedy będzie już pełnia szczęścia
          • Gość: pliszka Re: Zarobki nauczycieli IP: *.tktelekom.pl 16.08.12, 18:46
            Widzę , że ktoś tu chce za wszelką ceną wznieść na piedestał nauczycieli ,ale zastanowcie się czy aby macie rację. Oni za swoją pracę otrzymują dwukrotnie .3,4 krotnie więcej kasy a pracują o połowę mniej czasu niż każdy Polak !!!!!!

Niby biedaki no bo to z domowego muszą do rodzica dzwonić bo drukarka bo komputer
            główka bo wymówka a za wycieczki nie płacą za zieloną szkołę też nie płacą nic tylko
            być nauczycielem 4 godziny dziennie i do domku ...paranoja i jakie mamy wyniki
            ciągle tylko domagają się aby chodzić do nich na korki bo jak nie to jedyna ... wyłudzają ile się da a dzieci mają w dalekim poważniu !!! Liczy się KASA, KASA I KASA
            Zdarzają się rezolutni nauczyciele , ale to wyjątki !

• Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 19:52
              > Widzę , że ktoś tu chce za wszelką ceną wznieść na piedestał nauczycieli ,ale z
              > astanowcie się czy aby macie rację.

Tu nie chodzi o stawianie ich na piedestale, a raczej o to, by ich nie mieszać w gnojówce.
              Jeśli nawet nie zasługują na podziw, to czy zasługują na to, by negować wszystko i uznawać za darmozjadów?

>Oni za swoją pracę otrzymują dwukrotnie .3, 4 krotnie więcej kasy

3-4-krotnie więcej to przesada. Minimalna pensja to 1500, czyli podpisując umowę ze szkołą dostaniesz 4,5 - 6 tysięcy brutto... bzdura.

Dwukrotnie? Może, ale nie na starcie, podobnie w innych zawodach, nie od razu Kraków zbudowano. Fakt, że są osoby, które muszą za psie pracować nie jest winą nauczycieli.
              Popatrzmy na średnie zarobki w sektorze energetycznym i paru innych. Czy to ich wina, że ekspedient zarabia znacznie mniej?

> a pracują o połowę mniej czasu niż każdy Polak !!!!!!

Nie powiedziałbym, że pracują więcej, czy zawsze po 40 godzin tygodniowo, ale takie stwierdzenie jest również niezgodne z prawdą.
              Trzeba wiedzy i obiektywizmu ... oraz dobrej woli lub co najmniej braku złych emocji, by sie o tym przekonać.

>> Niby biedaki no bo to z domowego muszą do rodzica dzwonić bo drukarka bo komputer

Myślę sobie, że gdybyś jako urzędnik musiała do petentów dzwonić, czy coś im drukować, to nie robiłabyś tego bez szemrania korzystając ze swojego sprzętu. ;)

• Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 19:56
              > główka bo wymówka a za wycieczki nie płacą za zieloną szkołę też nie płacą nic
              > tylko

To potraktuje oddzielnie, bo już nie o nieścisłość, a o totalną bzdurę chodzi.

Czy Ty, wyjeżdżając w delegację będziesz za własne pieniądze hotel i transport opłacać?

>> ciągle tylko domagają się aby chodzić do nich na korki bo jak nie to jedyna ...
              > wyłudzają ile się da a dzieci mają w dalekim poważniu !!!

Ktoś Ciebie zmuszał do korków? Nie byłaś w stanie oceny dopuszczającej uzyskać?
              Miałaś wśród koleżanek jakieś wredne pindy? Czy w związku z tym napiszesz, że wszystkie nastolatki w Polsce są takie?

Nie pisz takich głupot, bo ktoś dojdzie do wniosku, że nick nie bez powodu ptasi ... jak móżdżek ;)

• Gość: gość Re: Zarobki nauczycieli IP: *.tktelekom.pl 17.08.12, 18:55
          Tak błagam nie puszczajcie dzieci na wycieczki!!!! Nie będziemy musieli całą noc pilnować, podczas gdy oni szukają tylko okazji by się upić. Taki zachowanie chyba wynosi się z domu?
    • Gość: gosc Re: Zarobki nauczycieli IP: *.play-internet.pl 16.08.12, 13:21

tu jest Polska.Jak sie wam nie podoba to do biedronki na kase idz. Nieroby
      • lechowski51 Re: Zarobki nauczycieli 16.08.12, 13:35
        No wlasnie!.A towarzyszki traktorzystki zatrudnic do szerzenia oswiaty wsrod biednego ludu pracujacego.
        • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 14:05
          > No wlasnie!.A towarzyszki traktorzystki zatrudnic do szerzenia oswiaty wsrod bi
          > ednego ludu pracujacego.

I po co trącasz się w każdy wątek?
          Już chcesz napisać, że brak szacunku dla nauczycieli to wina Tuska?

...czy może wspomnienia plakatów z traktorzystkami nostalgię pobudziły?
          Rozlepiałeś je po wioskach, lewacka mendo?

Spadaj stąd, tu odbywa się rozmowa, nie ma miejsca dla twojego chamstwa.

• Gość: e_ko Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 14:16
            A jeszcze zazdroszczę nauczycielom tego, że mogą materiały do pracy (książki, płyty) kupować sobie za własne pieniądze i pracować w domu na swoich prywatnych komputerach (+papier, tusz, drukarka)! A jak zazdroszczę, że mogą do rodziców dzwonić ze swoich prywatnych telefonów! Ludzie, jak ich za to nienawidzę!
            • Gość: gbur Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 14:54
              a ja zazdroszcze zonie, ze moze pracowac z osobnikami /zaznaczam: osobnikami, bo wiekszosc mlodziezy w lo ma poukladane w glowie/ wychowywanymi bezstresowo, ktorzy generalnie wszystko maja w glebokim powazaniu, ostentacyjnie to manifestuja i nic z siebie nie daja, za to oni i ich rodzice wymagania maja , ze hoho
              • Gość: gość Re: Zarobki nauczycieli IP: *.sistbg.net 16.08.12, 19:33
                A dlaczego ja mam szanować kogoś kto mnie nie szanował i jeździł po uczniach jak tylko mu się podobało - coś za coś. Przecież nauczyciele nie są tacy święci i poniżanie uczniów to już druga natura.
                • Gość: pliszka Re: Zarobki nauczycieli IP: *.tktelekom.pl 16.08.12, 19:40
                  Albo udaja .że nic się nie dzieje a dzieci słabsze na tym cierpią a potem policja, sąd, taka jest rzeczywistość Nauczyciele mają daleko w czterech literach dzieci odbębnią swoje 4 godzinki
                  i luzik ...
                  Oczywiście nie wszyscy ,ale zdecydowana większość !
                  • Gość: n-l Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 19:49
                    Ale ja nie mam bębna tylko gwizdek:-)
                • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 16.08.12, 20:00
                  > A dlaczego ja mam szanować kogoś kto mnie nie szanował i jeździł po uczniach ja
                  > k tylko mu się podobało - coś za coś. Przecież nauczyciele nie są tacy święci i
                  > poniżanie uczniów to już druga natura.

A ilu ich miałeś, że czujesz sie uprawniony do takich wyroków?

Okres dojrzewania to burza hormonów i niestabilna osobowość.

Gdy podrośniesz i zrozumiesz, że pała, która dostałeś nie była złośliwym wybrykiem sadysty i przestaniesz mieć za to żal, przestaniesz głupoty pisać.

Policjanci też chamy, bo Cie kiedyś jeden skrzyczał za szybką jazdę rowerem po chodniku? ;)

... sadystycznych pielęgniarek nie wspomnę, jeśli zdarzyło Ci się kiedyś mieć zastrzyki. ;)

Oj, dzieci, dzieci ...

• Gość: gbur Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 21:00
                  Gość portalu: gość napisał(a):

> A dlaczego ja mam szanować kogoś kto mnie nie szanował i jeździł po uczniach ja
                  > k tylko mu się podobało - coś za coś. Przecież nauczyciele nie są tacy święci i
                  > poniżanie uczniów to już druga natura.

zauwaz @gosciu, ze pisalem, co nastepuje:
                  a ja zazdroszcze zonie, ze moze pracowac z osobnikami /zaznaczam: osobnikami, bo wiekszosc mlodziezy w lo ma poukladane w glowie/ wychowywanymi bezstresowo itd

czy nie dziwi Cie fakt, ze wlasnie Ciebie nie szanowano, skoro szanowano innych?
                  czy nie widzisz w tym wlasnej winy?
                  czy obecnie, jesli pracujesz, szef tez sie "uwzial" na Ciebie?
                  jesli na jedno chociaz pytanie bedziesz kiedys sklonny odpowiedziec "tak", byc moze swiat pokocha Ciebie, a Ty innych ludzi; jesli nie, to skonczysz jako zgorzknialy tetryk :)

PS celowo pisze zwroty grzecznosciowe wielka litera, choc zwykle ich nie uzywam na forach, zebys bron Boze sie na mnie nie obrazil :D

PS poniewaz temat dotyczy zarobkow nauczycieli, to jak moja piekniejsza polowa wroci z zasluzonego wypoczynku z seszeli, na ktorych bawi juz 4 tygodnie, zeskanuje jej 'pasek' i wkleje, bo @Darko pewnie czuje sie niedopieszczony :)
                  • Gość: Darko Re: Zarobki nauczycieli IP: *.pppoe.sistbg.net 16.08.12, 22:22
                    @gbur

Absolutnie nie chcę być złośliwy ani nie ma w tym zawiści. Jest to proste stwierdzenie faktu.

Nauczyciel dyplomowany z 14 letnim stażem, który w styczniu otrzymał roczne wyrównanie zaś pod koniec lutego trzynastkę, to łącznie z pensjami za styczeń i luty otrzymał przelewy na ruchunek w ciągu dwóch pierwszych miesięcy roku w wysokości moich całorocznych przelewów.

Inaczej:
                    Tyle, ile wpłynęło na rachunek bankowy nauczycielowi dyplomowanemu z 14 letnim stażem do końca lutego 2012r., na mój rachunek wpłynie mniej więcej do grudnia 2012r.
                    • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 17.08.12, 09:24
                      @Darko,

Roczne wyrównanie, to jak sama nazwa wskazuje zaległość, gdyby była wypłacana ci miesiąc, byłby to pewnie kwoty po kilkadziesiąt złotych. A 13-tka nie wynosi raczej tyle samo co comiesięczne pobory.

Jeśli więc te 2 pensje nauczyciela to więcej niż Twój roczny dochód, to znaczy że pracujesz na ćwierć etatu chyba.

• Gość: n-l Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 11:33
                        Dostałam 2.5 tys zł. trzynastkę, średnia roczna zarobków n-la dyplomowanego.
    • Gość: an Re: Zarobki nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 00:04
      no wszyscy macie!! racje tylko co z najgorzej zarabiającymi ludzmi ,sprzątaczkami , itp, to co oni mają powiedzieć ?, z czego wyżyć ?i do tego są traktowani jak wyrzutki ,; typu a bo ona jest tylko!!! sprzątaczką;!!ona czy on sie nie liczy. A zarabiają tyle co kot napłakał, nigdzie się nie żalą , nigdzie żadnych wycieczek, urlopów dodatkowych,
      • Gość: n-l Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 09:02
        To nieprawda. Byłam w Kazimierzu z panią, która pracuje w kuchni. Byłam w ubiegłym roku we Włoszech i na pewno była też pani sprzątaczką, bo mieszkałam z Nią w jednym pokoju. Poprosiła mnie o to. Macie takie samo dofinansowanie do wycieczek jak nauczyciele, jeżeli jesteście zatrudnione na pełny etat. Tak jest przynajmniej u nas. Siedzimy razem przy jednym stole czy to z okazji KEN, Opłatka itp. Kiedyś przed zajęciami dodatkowymi pani sprzątaczka powiedziała, że mnie podziwia za cierpliwość do dzieci. Dokładnie powiedziała tak "nie drzesz sie na Nich a i tak Cie słuchajo" Ja do Niej: "zamieńmy się, pójdę za Ciebie a Ty tu ich przypilnuj"
        Odpowiedź " A daj me spokój, jo bym ich rozdarła" Padło też kilka epitetów dotyczących dzieci, ale ich nie zacytuję. Skoro jesteś sprzątaczką w szkole to bardzo się dziwię, że plujesz na nauczycieli. Widzisz zachowania dzieci na przerwie, na stołówce, w szatni. Powiedz mi, czy to jest lekka praca, być odpowiedzialnym za życie i bezpieczeństwo dzieci? Pomijam teraz przekazywanie wiedzy. Pozdrawiam i życzę więcej życzliwości do ludzi. Miłego dnia:-)
        • Gość: an Re: Zarobki nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 11:42

łolaBoga jaka wypowiedz o już byś chciała się zamienić już to widze he he !!!!!!!!wziąśc ściere do ręki!!!!!!!!! niektóre panie nauczycielki ! to po sobie nie sprzątną a już nie mówie o dzieciach, no i niektóre to naprawdę nawet nie krzycza jak my wszyscy!!!!!!!!!a tak poza tym to ja nie jestem sprzątaczką tylko pracuje w dużej firmie stanełam w ich obronie, pisze o ich marnych zarobkach wiem jak to naprawde wygląda na ile ich stać , a na ile Ciebie drogi forumowiczu, ale nie martw sie takich ludzi stać na wiele i nigdy się nie skarżą , oszczedzają i mają a wy co ???????i ciągle mało i mało i niestać was na nic!!!!!!!!!!!nie lubię takich ludzi! pozdrawiam
          • Gość: n-l Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 11:46
            ŚCIERA MNIE NIE GRYZIE, TYLKO LUDZIE CZASAMI:-)
          • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 17.08.12, 12:59
            > nie lubię takich ludzi!

Nie lubisz nauczycieli po prostu ;)

Nie oczekuj, że nauczyciel będzie ze ściera latał, bo nie ma tego w zakresie obowiązków.

Ty pracując załóżmy w sklepie, sprzątasz ogródek właścicielowi bez szemrania? ;)
      • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 17.08.12, 09:23
        > no wszyscy macie!! racje tylko co z najgorzej zarabiającymi ludzmi ,sprzątaczka
        > mi , itp, to co oni mają powiedzieć ?,

No cóż, nie chciało się nosi teczki ... itd.

Przestań gadać jak marksista, czy wyznawca PRL zasady "czy się stoi, czy się leży ...".

Każdy w Polsce powinien więcej zarabiać, to jest fakt, któremu nikt nie będzie zaprzeczać, ale jak już jeden ma nieco lepiej, to już zawiść i szukanie winnych.

Przez lata sprzątaczka zarabiała więcej niż młody nauczyciel i było OK?

Jak ktoś pisze, że n-le zarabiają więcej pojawia się argument wykształcenia, odpowiedzialności ... to zaraz ktoś pisze, że nic nie robią, są nieodpowiedzialni i chamscy.

To populizm zainfekowany debilizmem.
        Zero rzeczowych argumentów.

Do roboty najpierw trzeba się wziąć ... a nie liczyć na kokosy po roku pracy. Manna z nieba nie spadnie ... ani też nie zabiorą nauczycielom, by dać innym.
        Gdyby nauczyciele mieli determinację i siłę lekarzy, to by zarabiali 2 razy więcej. ;)
        • Gość: Darko Inteligencja nauczycieli IP: *.pppoe.sistbg.net 17.08.12, 11:54
          Wysłałem do 3 nauczycieli listy z informacją.
          W liście jest 7 zdań.
          Jedno zdanie informuje, że proszę o informację zwrotną sms na podany numer telefonu.
          Zdanie jest napisane wytłuszczoną czcionką.
          Nauczyciele od kilku dni dwonili na podany numer.
          Jeden w końcu przysłał sms.
          Pozostałych 2 uparcie chciało się dodzownić.
          W końcu odebrałem i poprosiłem o informację sms na podany numer.
          Nauczyciele stwierdzili, że NIEDOCZYTALI.

Przypominam, w liście było 7 zdań.

1/3 nauczycieli wykonała zadanie ZGODNIE z informacją, aczkolwiek nie bez prób obejścia.
          2/3 nauczycieli NIE WYKONAŁA zadania ZGODNIE z informacją - stwierdzili, że NIEDOCZYTALI.

o tempora, o mores!
          • Gość: e_ko Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.flash-net.pl 17.08.12, 12:22
            Podobno najgłupsi są nauczyciele historii i WOS. Zgadzasz się, Darku?
          • Gość: Tarzan Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.flash-net.pl 17.08.12, 13:04
            > 1/3 nauczycieli wykonała zadanie ZGODNIE z informacją, aczkolwiek nie bez prób
            > obejścia.
            > 2/3 nauczycieli NIE WYKONAŁA zadania ZGODNIE z informacją - stwierdzili, że NIE
            > DOCZYTALI.
            >
            > o tempora, o mores!

I czego to dowodzi?

Wg Ciebie darko pewnie, że 2/3 nauczycieli to idioci.

Ja bym powiedział, że dwóch z tych trzech, których poprosiłeś o informację niedoczytało, było nie uważnymi, może mało inteligentnymi.

Dal badań statystycznych taki "eksperyment" nie ma żadnego znaczenia.

Jeśli w toku swoich studiów miałeś choćby przez 1 semestr podstawy statystyki to wiesz o czym piszę ;)

• Gość: Darko Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.pppoe.sistbg.net 17.08.12, 13:20
              @ e_ko
              Podobno najgłupsi są nauczyciele historii i WOS. Zgadzasz się, Darku?

Coś w tym jest:
              Borusewicz - historyk
              Tusk - historyk
              Komorowski - z "bulem i bez nadzieji", że będzie lepiej piszę, że też historyk.
              • Gość: znajoma Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 13:43
                Żyjcie tak, by nie krzywdzić innych słowem, które rani. Przecież Polacy to w większości katolicki naród. Nie zapominajcie o Dekalogu. (8-nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu) Nie wiem, dokąd Was ta zawiść zaprowadzi. Każdy jest kowalem swojego losu i co zasieje, to będzie zbierał. Pozdrawiam, miłego popołudnia.
                • Gość: Tarzan Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.flash-net.pl 17.08.12, 16:39
                  > Żyjcie tak, by nie krzywdzić innych słowem, które rani. Przecież Polacy to w wi
                  > ększości katolicki naród. Nie zapominajcie o Dekalogu. (8-nie mów fałszywego św
                  > iadectwa przeciw bliźniemu swemu) Nie wiem, dokąd Was ta zawiść zaprowadzi. Każ
                  > dy jest kowalem swojego losu i co zasieje, to będzie zbierał. Pozdrawiam, miłeg
                  > o popołudnia.

Oj Znajomo,

Taki typowy, stereotypowy Polski Katolik został najlepiej pokazy w Dniu Świra.

Zwróć uwagę, że największym orędownikiem kościoła na tym forum jest człowiek, który ma więcej pogardy i wstrętu do rozmówców niż do kupy gówna.

Natomiast to "postrzeganie" nauczycieli to tylko taka drobna zawiść, że mają trochę lepiej. Swego czasu pewnie pod murem stali lekarze, może górnicy, za chwilę będą policjanci, którym już się chce wiek emerytalny zmieniać ... a przecież gó... robią, bo złodziejstwa tyle i zero efektów ...

• Gość: xyz Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.08.12, 08:23
                co do "bulu" to radziłabym poczytać odrobinę na temat ortografii w języku polskim, jej uwarunkowań nieaktualnych w dzisiejszym świecie i naleciałościach historycznych i tradycyjnych, które nadal są praktykowane w dzisiejszym świecie. gramatyka kontrastywna na studiach językowych wyjaśnia wszystkie wątpliwości :)
                • Gość: Darko Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.pppoe.sistbg.net 18.08.12, 09:44
                  Proszę o potwierdzenie lub rezygnację sms na podany numer telefonu: 777 777 777
                  Sprawa była służbowa.

Nic więcej nie musisz wiedzieć.
                  • Gość: xyz Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.08.12, 11:28
                    wyślij to samo trzem lekarzom, policjantom, pielęgniarkom, urzędnikom, drogowcom, i komu jeszcze chcesz. potem przedstaw wyniki - porównamy :)
          • Gość: xyz Re: Inteligencja nauczycieli IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.08.12, 08:21
            może zacytujesz co dokładnie napisałeś w owej informacji do nauczycieli?
            bo jeśli dostałabym wiadomość typu: "odpisz sms na tę wiadomość. napisz w niej ile zarabiasz. napisz co jadłaś na śniadanie. itd" to przede wszystkim (nieważne jak dobry znajomy by to przysłał) zadzwoniłabym i zapytała o co tak naprawdę chodzi. albo napisałabym, że jeśli wywiad chce przeprowadzić to nie tędy droga.
            więc sama informacja, że napisałeś wiadomość niewiele daje.
        • Gość: an Re: Zarobki nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 14:38
          nie lubie takich ludzi jak ty wszystkiego się czepiają!! dopominają!!Ja sama nie miałam wykształcenia wyższego do jakiegoś wieku powód bo moi rodzice byli biedni i nie było ich stać na to, powoli życie płynie,Ja zdobywam coraz nowe doświadczenia, sama zdobywam wykształcenie, nie zazdroszcze innym oraz nie upominam się o jeszcze, doszłam już do poziomu do którego stać mnie na to czy na tamto i tylko powtarzam staje w obronie tych uboższych, a taka osoba jak ty sie czepia, owszem chciało się nosić teczkę tylko niby jak? i za co?
          • Gość: Tarzan Re: Zarobki nauczycieli IP: *.flash-net.pl 17.08.12, 16:45
            > i tylko powtarzam staje w obronie tych uboższych, a taka osoba jak ty sie czepi
            > a, owszem chciało się nosić teczkę tylko niby jak? i za co?

Czy ci ubożsi są ubodzy z powodu bogactwa nauczycieli?

Czy gdy zwiększy się pensum, częśc nauczycieli zwolni - to nieuniknione - to tym ubogim będzie lepiej?
            To może postulujmy, by jeszcze obniżyć pensje?

Może zlikwidujmy zasiłek dla bezrobotnych, bo przecież tylu pracuje na czarno albo siedzi na zasiłku, bo im się nie che pracować?

Można tak ciągnąć ... zrozum, generalizowanie nic nie daje. Obwinianie jednych za krzywdę drugich tym bardziej...

A nauczyciel powinien być dobrze opłacanym fachowcem ... to że odsetek tych, co niezbyt wysoki poziom prezentują jest za wysoki? Może z powodu tego, że wśród pasjonatów idących do zawodu z powołania sporo jest miernot, które idą ... "bo narobić się trzeba, a kasa leci"? ;)

• blizniegoswego Re: Zarobki nauczycieli 17.08.12, 19:37
              A na całe nauczycielskie plemię i pole spuść dobry Panie Boże wszystkie plagi egipskie, tylko się nie pomyl i nas (...) nie doświadczaj...
              • Gość: znajoma Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.12, 21:17
                www.malinski.pl/?inc=read&id=2213
                • Gość: gość Re: Zarobki nauczycieli IP: *.sistbg.net 18.08.12, 10:08
                  Oj jakie to księża mają marzenia - zupełnie takie jak my rodzice - ale niestety nierealne.
                  • lechowski51 Re: Zarobki nauczycieli 18.08.12, 11:33
                    Rozumiem ze wg.Ciebie ksieza nie mieli rodzicow i nauczycieli!?.Zadziwiajace!.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka