Dodaj do ulubionych

->>ROWER , przypadek czy świadomy wybór<<-

07.08.13, 09:23
Czy jazda rowerem obniża prestiż? Jak poradzić sobie z presją tych, którzy mówią, że rowerem nie wypada?
Zdarzyło ci się słyszeć, że rower jest środkiem transportu dla biedoty? Że jeżdżą nim życiowi nieudacznicy, których nie stać na własne auto? Całkiem możliwe. Mamy inne zaszłości społeczno – historyczne, niż Duńczycy czy Niemcy mieszkający w rowerowych krajach Europy. Dwa kółka postrzegaliśmy nieco inaczej. O tym można by rozwodzić się godzinami; dość powiedzieć, że zachłysnęliśmy się motoryzacją. Nasza stopa życiowa się podniosła, więc zaczęliśmy żywić niechęć do aktywności fizycznej i masowo nabywać samochody. Przez długi czas traktowaliśmy je jako wyznacznik statusu i prestiżu. Przyjęliśmy, że transport może odbywać się albo własnym autem, albo komunikacją zbiorową. Inne alternatywy zmarginalizowaliśmy. Dwa kółka wymagały pracy własnych mięśni, więc kojarzyły się z wsią i biedą.
Na szczęście powyższy stan rzeczy uległ zmianie. Rzesza osób utożsamiających rower z brakiem gotówki systematycznie maleje. I słusznie, bo dzisiejszy cyklista miejski wcale nie wybiera jednośladu dlatego, że nie stać go na paliwo. Przyjrzyj się kiedyś rowerzystom w swojej miejscowości. Zwróć uwagę na ogólną prezencję. Czy wyglądają na biedaków? Ja sam, kiedy się przyglądam, widzę normalnie ubranych ludzi na całkiem dobrych rowerach, z iPodami, smartfonami itp. gadżetami. Coraz powszechniejsza staje się także idea Cycle Chic, czyli jazda w eleganckich, schludnych ciuchach. No więc gdzie, kurde, ta bieda?
Sam osobiście jestem fanem rowerowego szaleństwa , dokonałem świadomego wyboru już dawno i cieszę się tą frajdą do dzisiaj . Poznałem bardzo ciekawych i wartościowych ludzi , obecnie moich przyjaciół od rowerowych wypraw , których zapraszam do dyskusji , to dla Was między innymi założyłem ten wątek i wszystkich , którym ta tematyka nie jest obca . Zapraszam do wyrażania opinii , propozycji ciekawych tras , wrażeń z jazdy .
pozdrawiam;)
Obserwuj wątek
    • Gość: biegacz Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 09:45
      Rower dla biedoty? hahahaha, ciekawe, zwlaszcza siedzac na rowerze ktory jest czesto drozszy od niejednego mijanego auta ;-)
      • Gość: jednoslad Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.08.13, 10:07
        U mnie jest odwrotnie szczegolnie w taka pogode jak teraz. Patrze z wyzszoscia na ludzi w autach jak pomysle ile wydaja na autko ktore po kilku latach jakies 3-4 jest warte 30% tego co dali. Jak pomysle ile wydaja na remonty , OC , paliwo, czesci. Czasem zdarzy sie jakis mandat. I po to zeby w taki upal jechac scisnietym jak sardynka w tej nagrzanej blasze. Naprawde tbg jest malym miastem i mozna wszedzie smignac na rowerze za darmo i szybko nie martwiac sie o miejsce do parkowania. I nie uwazam sie za biedaka. Po prostu rowerem lubie jezdzic i do tego mam satysfakcje ze dbam o kondycje i mam to za darmo. I jeszcze jak slysze uzalanie sie znajomych a to placza ze benzyna droga, a to zostawili fure w warsztacie i poszlo tysiac zlotych a to mandat przyszedl. I ciagle bez kasy bo w puszke trzeba ladowac. Wybieram rower z wyzszoscia. Ave
        • Gość: biegacz Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 10:53
          no z tym gotowanie sie w puszce to bym nie przesadzal, jest przeciez klimatyzacja ;-) co do reszty to sie zgodze :-)
          • Gość: gość Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.08.13, 12:45
            Rower to jest super sprawa, żadna tam siara. Pod warunkiem, że jest dobrany i przeznaczony do tego co chcemy robić.
            Rzadko się zdarza, że sprzedawca potrafi dobrać odpowiedni sprzęt. Ludzie kupują na efekt, markę, wygląd no i oczywiście górski ;)
            Miałem fajny rowerek na którym zrobiłem może z 15k km. ale jakiś szmaciarz mi go ukradł. Teraz meczę się na dużo droższym i wcale nie lepszym, nawet gorszym.
            Teraz ludzie wreszcie przejrzeli na oczy, kupują rowery miejskie, wygodne albo trekkingowe na kołach 28.
            • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 07.08.13, 13:13
              Tak zgadzam się z Tobą .Ludzie kierują się modą , rower potocznie zwany " górskim" ma niewiele wspólnego z prawdziwym sprzętem do jazdy w terenie , sam sporo jeżdżę i z doświadczenia mogę coś na ten temat powiedzieć. Większość śmiga po szosie , wylewając pot , nie doceniając zalet rowerów miejskich .Pot tym względem kobiety są rozsądniejsze i chwała im za to . Radzę brać z nich przykład .Kobieta na rowerze to piękny widok.....podziwiajcie panowie .
              • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 16:46
                Cieszy mnie bardzo to, że założyłeś wątek o rowerach, dziękuję:-)
              • ja-tarzan Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 07.08.13, 16:59
                > Tak zgadzam się z Tobą .Ludzie kierują się modą , rower potocznie zwany " górsk
                > im" ma niewiele wspólnego z prawdziwym sprzętem do jazdy w terenie

Zdarza się i tak, zwykle chodzi o tanie egzemplarze z marketów. Z drugiej strony do terenów wokół Tbg wystarczy sprawny w miarę osprzęt i szersze opony. Nie potrzeba Bóg wie czego.

>Większość śmiga po szosie , wylewając pot , nie doceniając zalet rowerów miejskich

Może spotykasz ich, gdy wracają lub jadą w kierunku bezdroży, czasem fragment trasy nie może ominąć asfaltu.

• enieznajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 07.08.13, 17:12
                  fajnie ze wiecej osob podziela moje odczucia....hmm...

zybi:
                  kiedys cie dogonie ta moja 28ką przekraczajac swoj rekordzik 28/h :)
                  • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 07.08.13, 18:07
                    enieznajoma
                    Jesteś na dobrej drodze , 28/h to jest i tak dobry wynik jak na kobietę , lekka motywacja i do 30/h dojdziesz . Wprawdzie jest to prędkość na krótkim odcinku , mając słaby dzień będę do pokonania .
                    pozdrawiam:)
                    • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 19:36
                      Zybi, Ty masz w ogóle słabe dni?
                      • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 07.08.13, 20:09
                        Rzadko mi się to zdarza , choć ostatnio miałem doła , jestem tylko człowiekiem i jak każdy mam słabe dni . Jednak wszystko jest już OK i czas na realizację kolejnych wyzwań .
                        pozdrawiam :-)
                        • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 20:21
                          Wiem, zauważyłam to wczoraj, pozdro:-)
    • Gość: emka Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.08.13, 13:13
      Świadomy wybór! Świetnie robi na wszelkie smuteczki. Pozdrawiam wszystkich rowerzystów!
      • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 18.08.13, 08:37
        Masz rację to dobre lekarstwo , lecz nie do końca skuteczne . Działa pozytywnie chwilowo , gdy go zażywamy jesteśmy happy , choć może działać jak narkotyk ciągle na głodzie...wiem coś na ten temat ;);) .pozdrawiam rowerzystów:)
        • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.13, 09:43
          Są łzy, co jak ogień palą,
          są serca, które się nigdy nie żalą.
          Są krzywdy, na które nie ma sędziego,
          więc, gdy ktoś płacze, nie pytaj, dlaczego.

Nie zawsze rower pomaga na smutki...
          Pozdrawiam :-)
          • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 18.08.13, 10:42

Gdy świat nam się wali, smutki wciąż nękają
            I złe, czarne myśli spać w nocy nie dają
            Zamiast żal łykając, łzy po cichu dławić
            Wszelkim przeciwnościom czoła trzeba stawić.

Ja wierzę głęboko, głowę za to daję
            Że po każdym deszczu zawsze słońce wstaje
            I tam gdzieś daleko, w przestworzach na niebie
            Malutka gwiazdeczka migoce dla Ciebie.

I wlewa nadzieję, szepcząc wciąż do ucha:
            WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE, naprawdę, posłuchaj.
            Pamiętaj o jednym, w szczęściu czy w goryczy
            Że jest ktoś, na kogo zawsze możesz liczyć.

Rower może nie , ale.......:)
            poz:)
            • Gość: Do Zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.13, 10:45
              Pięknie, wzruszyłam się, dziękuję:-) Pozdrawiam
            • Gość: emka Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.08.13, 16:37
              Piękne słowa. W trasie nawet samotność ma lepszy smak. Pozdrawiam
              • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 18.08.13, 17:29
                Rzadko się zdarza żeby ktoś narzekał na samotność wśród rowerzystów , tym bardziej , że sporo osób jeździ . Wystarczy się spotkać i można fajnie spędzić czas w grupie , akceptując każdego takim jakim jest . Każdy z nas jest inny , każdy coś wnosi swoją osobą . Warunek jest jeden , otwartość na świat i chęć dobrej zabawy . Pozdrawiam:)
        • Gość: emka Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.08.13, 10:03
          Masz rację. Ale to są szczęśliwe chwile. Chwile które znowu wrócą...jutro
          • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 19.08.13, 16:34
            A co sądzicie o pozdrowieniach wśród rowerzystów ? Czasami powiedzenie dzień dobry mijającemu , to wielkie oczy.....i mamrotanie coś pod nosem . Bierzmy przykład ze Słowaków ,
            tam ostatnio gościłem , pozdrowienie ahoj wywołuje tyle radości i uśmiech na twarzy . Co Wy na to ?
            pozdrawiam
            • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 16:35
              Jestem za:-)
              • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 20.08.13, 16:25
                I masz rację , jako wytrawna rowerzystka wiesz , że niewiele to kosztuje , czasami pomaga nawiązać ciekawe kontakty . Uśmiechajmy się do siebie , czasami skinienie ręką.... a nie piszmy , że samotnie jeździmy , bo partner do jazdy często jedzie przed lub za nami , wystarczy go zauważyć , poz:)
                • Gość: zainteresowany Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.13, 12:55
                  a moze jakies inne alternatywy??
                  • enieznajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 23.08.13, 13:19
                    super pomysł,

ta machajaca kazdemu na trasie to -ja:)
                    • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 28.08.13, 04:57
                      Niech każdy macha czym ma , pozdrawiając rowerzystki;):)
                      :)jestem mile zaskoczony ich widokiem onieśmielony:)
                      www.youtube.com/watch?v=mdxiyqUmbUA
                      www.youtube.com/watch?v=-oF7PzpXgUcpoz
                      • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.13, 06:46
                        "Mordo Ty moja..." Dobre:-) Mam takiego sąsiada, też czasem ciekawie gada:-) Miłego śmigania, obczaj jakąś nową trasę, najlepiej polem, lasem:-) Ahoj!
                        • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 28.08.13, 15:58
                          Byłem dzisiaj w Twoich stronach , tak się w polach zakopałem , ze rower na plecach nosiłem , ale co się wyjeździłem to moje , polubiłem tam pomykać .Dzisiaj padnie pewnie rekord , już mam 83 km + coś na smaka jak zapodasz to będzie jakieś 130-140 km , to nie mało:)
                          pozdrawiam , pa
                          • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.13, 16:39
                            Już pachnie w całym domu, tylko brakuje Gości, czekam na Was:-)
                            • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 29.08.13, 08:22
                              Za gościnę DZIĘKUJEMY ,
                              było miło , czas powrotu .
                              Szybko słońce nam zachodzi ,
                              człowiek trochę się ochłodzi .
                              Kręcić mocno nam wypada ,
                              bo zmrok szybko dziś zapada.
                              No tu powrót w kota łaski ,
                              nic nie widać , oczy wielkie .
                              By nie zjechać z drogi w krzaki ,
                              mocno głowią się " chłopaki "
                              I już prawie się udało ,
                              jakby tego było mało .
                              Lamka zgasła , światło prysło ,
                              dobrze , że pod koniec drogi .
                              Jaka ulga...... , bolą nogi ,
                              od kręcenia i ze strachu .
                              Ze noc szybko nas zastanie ,
                              i po d...e się dostanie .

milutkiego dnia , pozdrawiam:)

• e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 29.08.13, 09:06
                                I czas na kolejny wypad......do zobaczenia w trasie:)
                                poz
                                www.youtube.com/watch?v=cBvw5zhOC8Y
                                • enieznajoma motywacje 29.08.13, 10:26
                                  dzięki za wycisk....do zobaczenia we trasie;)
                                  • e-zybi Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór 29.08.13, 21:23
                                    Wycisk to będzie dopiero w przyszłym sezonie , teraz to jest lekkie rozpoznanie Twoich możliwości ;):)
                                    Dzięki za kolejne spędzone popołudnie na rowerkach , wiatr we włosach i szum w uszach , to jest to . Dobranoc :)
                                    • Gość: bolo Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 30.08.13, 18:42
                                      Towarzystwo wzajemnej adoracji zawłaszczyło kolejny watek. Miziajta sie tak na gg a nie publicznie
                                      • e-zybi Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór 30.08.13, 19:53
                                        do Bolo
                                        Jeżeli nie jesteś zainteresowany tematem wątku i nie masz nic ciekawego do powiedzenia to Twój komentarz uważam za zbyteczny . Pisz merytorycznie na temat i zaciekaw nas swoją wiedzą a dołączysz się i też się pomiziasz .
                                        pozdrawiam;)
                                        • e-zybi Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór 01.09.13, 18:54
                                          I to jest prawdziwa jazda na rowerze;) , wielkie szaleństwo....:-)
                                          www.youtube.com/watch?v=nMrZUUVcI_g
                                          • Gość: realista Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór IP: *.subdomain.com 01.09.13, 19:59
                                            e-zybi napisał(a): I to jest prawdziwa jazda na rowerze;) , wielkie szaleństwo....:-)
                                            e-zybi ty chyba tylko marzysz !!! będę wierzył że oprócz wózka chyba niczym innym się nie poruszasz ! jesteś 18 godz. na dobę przy komputerze , napisz ile naprawdę śpisz i jeżdzisz rowerem bo o tym jest wątek ? Przykro mi że cię uraziłem bądż dalej marzeniami w swoim świecie pozdrawiam cię i życzę spełnienia swoich marzeń ......b.odp...
                                            • Gość: Do realisty Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.09.13, 20:56
                                              Pisząc tak , daj mi szansę odpowiedzieć , jeżeli uda Ci się wykręcić 3000 km w 3 mc-e to będziesz miał prawo tak pisać . Możesz o tym tylko pomarzyć i życzę Ci spełnienia tych marzeń ,
                                              jeżeli się mylę i jesteś lepszy ? przepraszam ;);)
                                              Pozdrawiam , życzę dobrej nocy .
                                              • Gość: realista do e-zybi Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór IP: *.subdomain.com 01.09.13, 21:20
                                                w czerwcu przekręciłem licznik i dziś mam już najechane 4685 km. udokumentowane , zawsze mogę ci przedstawić dni i ilość km. w danym dniu hej...
                                                • enieznajoma Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór 01.09.13, 21:53
                                                  ja mam prawie 3000

poza tym (ktoś tam) ps. nie wygrał byś z Zybim w szrankach rowerowych

i ps. stwierdzam tylko fakt, :)
                                                • Gość: Do realisty Re: ROWER , przypadek czy świadomy wybór IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.09.13, 22:48
                                                  A mówiłem Ci , że jest to twoje marzenie , przekręciłeś ale ilość km>>>;)
                                                  pozdrawiam
    • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 02.09.13, 18:20
      Polecam , warto na to popatrzyć :)
      www.youtube.com/watch?v=d6uU6iY3Wes
      • enieznajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 03.09.13, 11:23
        mistrz 2 kółek, jestem pod wrazeniem :0 :)
        • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 04.09.13, 16:12
          A może to Cię zaciekawi :
          www.youtube.com/watch?v=XR1gBPShvRY
          • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 06.09.13, 17:48
            Enieznajoma , ucz młodego jazdy na rowerku , ale nie bierz przykładu z tego filmu:) , poz
            www.youtube.com/watch?v=qb_-kIajGiA
    • lena_80 Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 07.09.13, 20:17
      Posłowie zastanawiają się nad obowiązkowym oc dla rowerzystów... www.sfora.biz/Obowiazkowa-oplata-Poslowie-szykuja-cios-w-rowerzystow-a59309
      • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 07.09.13, 21:13
        A najciekawsze to od czego będzie zależeć wysokość składki , jednakowo dla wszystkich ? , czy zróżnicowana , np. od wartości roweru ? ciekawe...:)
        poz
        • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 11.09.13, 07:48
          Temat ubezpieczenia jest tematem nad , którym warto dyskutować . Czasami z błahego powodu
          nasza kieszeń może być sporo uszczuplona , warto to przemyśleć . poz:)
          www.rowerowe-porady.pl/ubezpieczenie-roweru-czy-warto-wykupic-oc-i-ac/
          • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 12.09.13, 17:26
            Rower to czasami niedoścignione marzenie dziecka....:))
            www.youtube.com/watch?v=zsQr1OxYeVE
            • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 17.09.13, 15:48
              Można i tak się zabawić..:)
              www.topgear.com.pl/odrzutowy-rower-najniebezpieczniejszy-swiecie,youtube,filmy,2007
              • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 20.09.13, 22:00
                www.targikielce.pl/index.html?k=bike_expo&s=index
    • Gość: nowaa jestem Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.158.217.215.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.09.13, 18:54
      sam wymyslsiles ten tekst czy zapozyczyles z jakiegos socjologicznego podrecznika??? :)
      Chyba ta mentalnosc to zalezy troche od regionu Polski.Niedawno np w Krakowie podobno byla moda na takie stare ,klasyczne rowery:) W innych mastach jest proekologicznie,prozachodnio ,prozdrowonie,prorodzinnie (?) i mozna zobaczc cale rodziny na roewrach.U nas tez sciezki roweroe NIE swiecą pustkami.Tak powinno byc.
      Nie spotkałam sie nigdy z tezą ze "ROWER OBNIZA PRESTIZ"...ujmuje godnosci czy jest dla biedoty ,co za nonsens.:)
      Teraz w TBG zwlaszcza mlodzi ludzie,ale nie tylko jezdza na takich wypasionych nowoczesnych,powiedzialabym snobistycznych roewarch ,drogich ,za okolo tysiac zł.,z taką niską ramą jak u hulajnogi (kolory sa takie inne ,juz nie Prlowskie-bordo,fiolet ,tylko jasne pastelowe czy biale).
      Owszem żule, czy menele tez poruszają sie na jakis tam zardzewialych mini-skladakach,osoby starsze zawsze na rowerze do przychodni czy na targ.,wsyscy dzialkowicze chyba jezdzą na rowerach -niesttey tez po chodniakch....Moim zdaniem rower nie obniza prestizu nie jest tez dla samaej biedoty, bo jezdzą tez bogaci.Fajnie że łyknelismy ten styl ,fajnie ze jest tyle stojakow na rowery na osiedlach i na miescie.W mojej klatce jest az 9 czynnych rowerzystow i 2 sporadyczcnyh :D Sama tez wsiadlam na rower chyba po 10 latach-swiadomy wybór.Fajnie jest sie zmęczyc,fajnie gdzies pojechac cos zalatwic nie kisząc sie w MKS,ale np polne drogi za maistem czy jezioro nie mialy by napewno takiego uroku jakby sie pojechalo Autem.
      • Gość: Antek Szprycha Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.yolau.net 21.09.13, 19:37
        nowaa jestem napisał(a): Teraz w TBG zwlaszcza mlodzi ludzie,ale nie tylko jezdza na takich wypasionych nowoczesnych,powiedzialabym snobistycznych roewarch ,drogich ,za okolo tysiac
        zł.,z taką niską ramą jak u hulajnogi (kolory sa takie inne ,juz nie Prlowskie -bordo,fiolet ,tylko jasne pastelowe czy biale).
        nowaa: i to jest prawdą ,kto chce jeżdzić jedzie na "bele cym u górali" i to jest dla zdrowia pchać rower lub nim jechać , ale najważniejsze by się ruszać bo zdrowie to najcenniejsza rzecz na świecie dla ludzi którzy chcą żyć i się cieszyć każdym dniem ŻYCIA ......Pozdro..... dla myślących że każdy z nas skończy tak samo !
        • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 22.09.13, 08:02
          Masz rację , kto chce jeździć to jeździ.......sama radość , przejechane kilometry , niezapomniane wrażenia . ŻYCIE jest jedno.....należy każdą chwilę wykorzystać by być szczęśliwym i dzielić się nim , a to powraca..:))
          Rower jeszcze nikomu nie zaszkodził , a wręcz przeciwnie jest lekiem na całe zło . Procentuje zdrowiem i dobrym samopoczuciem . Dzisiaj kolejne przejechane kilometry wpadną na licznik , a więc zapraszam na trasy rowerowe :)
          Pozdrawiam
        • Gość: mar Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.09.13, 11:27
          "drogich ,za okolo tysiac zł"... hmm myślałem że że drogi rower zaczyna sie raczej od tysiaca ojro bo takich jest kilka , a takich miedzy 2 tys a 4 tyś nie wspomne
          • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 23.09.13, 18:02
            www.technikajutra.pl/2013/05/futurystyczny-rower-wytwarzajacy-prad.html
          • ja-tarzan Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 23.09.13, 19:29
            > "drogich ,za okolo tysiac zł"... hmm myślałem że że drogi rower zaczyna sie rac
            > zej od tysiaca ojro bo takich jest kilka , a takich miedzy 2 tys a 4 tyś nie ws
            > pomne

No raczej tak. Rower do 1k to raczej masowa produkcja supermarketowa.
            Nie patrzę na te produkty snobistycznie, ale jak się podliczy ramę (dajmy na to prasowaną na zimno), przerzutki ze średniej półki, amortyzatory, w miarę dobre hamulce, to nie ma szans, by rower za tysiaka kupić, niestety.

W miarę przyzwoity rower na potrzeby hobby wyceniłbym od 2000.
            Jeśli ktoś chce lepszej jakości podbija cenę... nawet do kwot porównywalnych z używanym autem i bynajmniej nie są to rowery dla profesjonalnych sportowców, bo te kosztują więcej.
            • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 26.09.13, 19:35
              Jaki rower kupić ? - polecam stronę :)
              pozdrawiam:)
              wrower.pl/porady/jaki-rower-kupic,2040.html
              • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 29.09.13, 03:54
                polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105130,8754090,Jazda_rowerem_zima___Wielki_Poradnik__Polska_na_rowery_,,ga.html
                • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 05.10.13, 18:15
                  www.youtube.com/watch?v=6pnpvKEEuCM
                  • e-ftalo Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 05.10.13, 21:00
                    Pierwszy raz czytam i jestem pod wrażeniem.Pierwszy wpis doskonale ujął zagadnienie.Niestety te poglady wciąż istnieją w tej Polsce wschodniej -u nas już się to zaczyna zmieniać .Byłem w wakacje w małym miasteczku Szczucin(niedaleko)-tam było tyle rowerów pod sklepem spożywczym ,że myślałem że to sklep rowerowy-widać ci z zachodniej Małopolski są od nas mądrzejsi. Słowacja... Nie byłem tam niestety,ale znam język(internet). Ich podejście do przyziemnych spraw jest bardzo pozytywne,umieją się cieszyć z prostych rzeczy,zresztą podobnie jak Czesi.Kto ma znajomych stamtąd dawno to zauważył. Polska to ogólnie bardzo ponury kraj,co widać nawet w polskich serialach,nawet tych komediowych..e-Zybi,a jednak są samotni rowerzyści.Nie znam ludzi z moich okolic którzy byliby gotowi na wspólne wypady rowerowe.
                    Ja z moją rodziną kupujemy rowery miejskie tylko na giełdzie.Kosztują grosze (do 300zł) i chodzą jak nówki.Tylko trzeba umieć kupować i wypatrzyć okazję,czasem godzina poszukiwań.Ale to dla wytrwałych.Ci którym się spieszy i wierzą że im droższy tym lepszy polecam sklep rowerowy. Do jazdy po mieście nie polecam rowerów górskich-miałem już kilka i wszystkich się pozbyłemNo chyba że zacznę jeździć w górskie tereny-ale niestety brak kondycji.

Fajnie że jest ten wątek,mam nadzieję że nie zmieni się wkrótce w kółko poetyckie(ja się do tego nie nadaję :)
                    • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 06.10.13, 09:15
                      Witaj e-ftalo.Wątek ten istnieje od sierpnia , czyli ponad dwa miesiące z hakiem. Dobrze, że go zauważyłeś, lepiej później niż wcale. Masz swoje miejsce w naszej grupie rowerowej, od Cibie tylko zależy czy chcesz utrzymywać z nami kontakt. My jesteśmy otwarci na każdą propozycję, nie zamykamy się na ludzi. Powiedzenie, " samotni rowerzyści " nie istnieje, chyba, że z wyboru. Masz rację, Słowacy i Czesi to przyjazny naród, wielokrotnie tego doświadczyłem, często tam bywam. Jazda w górach wymaga kondycji, sam widzisz ile mnie to kosztuje pracy tu na nizinach. To jednak tam procentuje i wysiłek się opłaca.
                      Ten wątek nie zmieni się w kółko poetyckie, bez obaw. Mój inny wątek poświęciłem temu celowi i niech tak pozostanie. Tam też zaglądaj i czytaj, bierz udział w życiu grupy rowerowej, do niej przecież należysz.
                      Pozdrawiam, życzę miłej niedzieli, dziękuję, że się odezwałeś.
                      • Gość: znajoma Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.13, 09:18
                        Ja tylko czytam i pozdrawiam:-)
                        • e-ftalo Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 06.10.13, 13:50
                          Pogoda piękna,faktycznie kontakt się urwał i jakoś nie umiem odzyskać.No ,ja też tylko czytam. Nie wszystko jest z wyboru,ale to już nie ten wątek.Także pozdrawiam!
                          • e-zybi Re: Do e-ftalo 06.10.13, 17:09
                            Masz przecież kontakt na gg, pisz jak masz jakąś propozycję, jestem otwarty, reszta grupy rowerowej też.
                            Pozdrawiam:)
                            • Gość: znajoma Re: Do e-ftalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.13, 18:42
                              W następnym tygodniu ma być pogoda, pisz, Eftalo, mój dom jest dla Ciebie otwarty:-)
                              • enieznajoma Re: Do e-ftalo 07.10.13, 08:55
                                ozdrowialam na tyle by te 40 wykrecic dzis, Zybi poleruj rower:)dam znac, znajoma jak twoja kondycja?
                              • e-ftalo Re: Do e-ftalo 07.10.13, 12:48
                                no z pogodą to wiadomo jak jest dziś tak ,a za tydzien inaczej.Ale jakby co to ja mam czas.A wy gdzie ostatnio jeździcie?
                                • Gość: znajoma Re: do Nieznajmej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 16:48
                                  U mnie kondycja spoko, byłam za domem w lesie półtorej godziny i znalazłam tam skarby:-) Zapraszam, przyjeżdżajcie:-)
                                • Gość: znajoma Re: Do e-ftalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 16:51
                                  Hasam po okolicznych lasach:-) Pozdrawiam:-)
    • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 17.10.13, 17:17
      Czas zamienić to hasanie na siatkówki trenowanie. W zimie grzyba nie użyczysz i kondycji
      nie zaliczysz.
      Pozdrawiam:)
      • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 02.11.13, 19:34
        rowery.trojmiasto.pl/Jak-sprawuja-sie-opony-kolcowane-n66070.html
        • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 11.11.13, 08:07
          www.rowerowe-porady.pl/
          • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 19.11.13, 19:23
            www.mtbnews.pl/content/blogcategory/1/44/
            • e-zybi Re: ->>ROWER , przypadek czy świadomy wyb 04.12.13, 15:49
              forfunbike.blogspot.com/2013/11/porady-jesien-i-zima-jak-sie-ubrac-na.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka