Dodaj do ulubionych

Handel w święta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 10:19
Wychodząc na przeciw oczekiwaniom ludzi wierzących Chrześcijański Ruch
Samorządowy stanowczo apeluje do Radnych Miasta Tarnobrzega o podjęcie
Uchwały o zakazie handlu w niedziele i święta we wszystkich sklepach na
terenie miasta - poza sklepami dyżurnymi tak jak to jest rozwiązane w
przypadku pracy aptek.
Uważamy że należymy do kręgu kultury łacinśkiej i w naszej kulturze w
normalnych warunkach praca w święta jest uzasadniona tylko w razie
konieczności - ze względu na proces technologiczny ,lub bezpieczeństwo
obywateli - klęsk żywiołowych , czy kataklizmów. Praca w niedziele i święta
wymusza na zatrudnionych w handlu - w większości kobiet świadczenie jej wbrew
ich woli.
Zakaz handlu w święta nie będzie miał wpływu na wzrost bezrobocia , gdyż
handel ten musi być przesunięty na pozostałe dni robocze tygodnia i w tych
dniach trzeba będzie zwiększyć zatrudnienie.
Za Zarząd Chrześcijańskiego Ruchu Samorządowego w Tarnobrzegu
Przewodniczący: Stanisław Dojka
Obserwuj wątek
    • Gość: katolik Re: Handel w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 11:35
      Jak pan jest taki wierzący to proszę spytać radnego Mariana np. dlaczego
      głosował za podwyżką dla prezydenta? Radny Dojka to panski krewny ?
    • Gość: jarma Re: Handel w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:21
      co to za bzdetny gość ten dojka!!!
      lepiej się chłopie weż i napraw jako katolik system nagradzania za prace w dni
      świątecznea nie zabraniaj ludziom pracującym robić zakupy...czasami chodze do
      kościoła i widze że w tarnobrzegu ludzie wcale nie grzeszą,komunia trwa
      kilkadziesiąt minut,tylu jest chętnych tylko póżniej tego jakoś nie widać,to i
      bazar na stadjonie zamknijmy!!!!!a to stowarzyszenie to pewnie znowu jakaś
      sekta,a Dojka????? coś mi to mówi !!!! kto to jest???? z którego kościoła????
      • Gość: zainteresowany Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:39
        Masz racje system wynagradzania jest zły - ale to sejm lewicowo - liberalny go
        ustawia ze szkodą dla pracowników - głosój na właściwych ludzi to go poprawią
        a na razie poprzyj Pana Dojkę i daj odpocząć ludziom w niedziele tak jak sam
        odpoczywasz!!!
    • Gość: Nie do wiary.. Re: Handel w święta IP: *.sistbg.net 07.11.04, 05:28
      Znowu jakiś zidiociały oszołom apeluje - ten temat przerabiały inne miasta.
      Nawet się nie ośmieszajcie..
    • Gość: prawoslawna Re: Handel w święta IP: *.sandomierz.pilicka.pl 10.11.04, 08:57
      Panie Dojka i pozostali...moze skierujcie swoje sily na inny wymiar
      katolickosci, czyli uczciwosc i prawosc poczynajac od tzw. wladzy poprzez
      urzednikow, wlasciceli zakladow pracy, firm, zwyklych ludzi...moze mowice
      ludziom, ze obijanie sie w pracy ( co widze nagminnie) tez jest niezgodne z
      etyka chrzescijanska. Ze nierzetelne wykonywanie pracy, kombinowanie, udawanie,
      ze sie pracuje i udawanie ( jak wprzypadku miejsckich spolek)ze sie zatrudnia -
      tez jest nieetyczne??
      Duzo pracy przed wami jezeli tylko chcecie ja zobaczyc! Bo co z tego ze
      ludzkosc nie pojdzie do sklepu w niedziele, jak w poniedzialek pojdzie do pracy
      i w jakis tam sposob "zakombinuje"????
      Zamykanie sklepow niczego nie zmieni! Moze cos dla naszej mlodziezy
      zaproponowac, zeby nie wysiadywali pod blokami? moze po prostu wlozyc w to
      troche parcy i checi , a nie sztandarow i wielkich hasel?
      A jak zamykac sklepy - to rozwniez wszelkiego typu bazary! Jak wyglada w
      niedziele Tarnobrzeg w okolicy szpitala??? Dlaczego 80%ludzi po kosciele idzie
      na bazar??? Co Pan na to?
      • Gość: XYZ Re: Handel w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 20:19
        Panie Dojka pogadaj Pan z Panem Golikiem.
      • Gość: obserwator Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 22:14
        Nie nam oceniać ludzi idących z kościoła na bazar- to ich sumienie . Natomiast
        zmuszanie do pracy personel w święta to już dużo gorsza sprawa .Właścicielom
        chodzi tylko o mamone -w nią wierzą . W obecnej sytuacji 25% bezrobocia
        pracownicy bojąc sie zwolnienia z pracy muszą ją świadczyć tak jak sobie życzy
        pracodawca. Powodzenia p. Dojka
    • Gość: DK Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 18:18
      Polska jest jedynym krajem, gdzie handel w niedzielę nie jest ograniczony.
      Wszystkim, którzy są za handlem w niedzielę proponuję, aby wysłali swoje żony i
      dziewczyny do pracy w martetach. Później pogadamy, czy nadal jesteście za.
      Ponieważ to samorząd ustala godziny pracy dla placówek handlowych, więc każde
      ograniczenie, z całkowitym zakazem jest w rękach radnych. Decyzja musi jednak
      dotyczyć wszystkich sklepów, nie można wprowadzić ograniczenia tylko dla dużych
      sklepów. Na początek radziłbym skorzystać z przykładu Radomia. W Radomiu
      zakazano pracy w placówkach handlowych w 12 świątecznych dni w roku.
      Pozdrawiam
      DK
    • Gość: PP Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 21:59
      Panie Dojka - przeprowadz sie Pan do Radomia - tam to juz probowali.
    • Gość: anty beton Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 11:42
      Oczywiście panie Dojka, najlepiej zamknijmy wszystkie duże sklepy nie tylko w
      niedziele ale i w weekendy. Niech pan Golik ma większe obroty w swoich małych
      sklepikach.

Cholerny katobeton.
    • madaszka1 Re: Handel w święta 13.11.04, 19:10
      Stanisław Dojka!…jest to jeden z tych „Dójków”…chyba brat…który swego czasu,
      będąc posłem, czy senatorem…mnie to nie pasi, bo i tak g…o zrobił…a zasłynął
      głównie z tego, że chciał ludziom odebrać ogródki działkowe… Teraz wielki
      radny… bezradny…kiedyś działacz ZChN…za komuny odbytu PZPR…obecnie ?...chyba
      jakiegoś klonu tej organizacji…znów chce uszczęśliwiać ludzi wbrew ich woli.
      Nie bacząc na to, że takie jest zapotrzebowanie społeczne…to oczywiście wg
      nich… winę za to ponoszą pracodawcy. …I o dziwo…nie Ci z małych sklepików, a Ci
      wielcy… z marketów…bo to oni zatrudniają ludzi i tylko oni są wszystkiemu
      winni, że ludzie lubią robić zakupy…pooooo mszy.
      Panie „Dójka” !... skoro jesteś, a właściwie jesteście…razem z bratem… tacy
      nawiedzeni…to nie zaczynajcie swojej działalności „od tyłu”. Uświadomcie
      najpierw naród…i to przeważnie tych, którzy w każdą niedzielę
      wyciągają „jęzory” pod ołtarzem…żeby nie kupowali w święta…a wtedy wszystkie
      sklepy praktycznie „same” się zamkną.
      Jeśli was na to nie stać i nie wiecie jak to zrobić...bo wasze argumenty nie
      mają siły przebicia…to przynajmniej nie róbcie głupstw i pozostawcie ludziom
      wolny wybór…podobno w wolnym kraju.
      …no chyba, że chcecie się przypodobać czerwonym…radny Golik…przecież za komuny
      wszystkie sklepy były pozamykane…jedynie przed wielkimi świętami urządzano
      wielki festyn… niedzielę handlową. Cóż!... historia lubi się powtarzać.

Hi!

• Gość: zeo Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 19:36
        oj ale się przejmujecie z madaszką włącznie
        1. nie wiadomo kto to napisał, jak to na tym forum
        2. nawet jeśli jakiś Dojka to jakie to ma znaczenie? Czym sie podniecać,
        przecież gość nie ma nic do powiedzenia, a wpis na forum jest najwyżej
        jego "pobożnym życzeniem". szkoda czasu na puste komentarze
        • Gość: tar Re: Handel w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 20:08
          Co wy takie larum robicie pan Stanisław pozazdrościł Marianowi i rozpoczął
          kampanię wyborczą jeszcze nie wie gdzie ale zacząć trzeba. Wszyscy biorą
          przykład z tarnobrzeskiego prezydenta. Dlatego w tej Polsce jest jak jest bo
          ci którzy nic nie osiągnęli w życiu biorą się za politykę. W normalnym kraju
          najpierw zarabiam a potem biorę się za pracę dla społeczenstwa.U nas idę do
          samorządu żeby zarobić .
          • madaszka1 Re: Handel w święta 14.11.04, 22:29
            Pewnie masz...macie rację...tylko kto takiego głąba wybrał przewodniczącym,
            skoro nawet nie umie się dobrze wysławiać. Rzeczywiście swoje macki wypuszcza
            nawet na inne fora.
            Oto przykład...otwórzcie link i poczytajcie:

www.pressmedia.com.pl/sn/forum/d-read.asp?id=1584&root=1584&replies=True
            • Gość: zeo Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 23:56
              Niestety tu też nie ma żadnej pewności, że to pisał Dojka jakiś.
              Czy rzeczywiście jest przewodniczącym, czy ta organizacja ma innych członków
              niż on sam i czy wogóle istnieje też nie
            • Gość: jarma Re: Handel w święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 21:04
              nie wiem Madaszko czy zauważyłaś ,ale na tamtym forum nikt na p.Dójce nie
              pozostawił suchej nitki.znaczy się że jednak ludzie chcą kupować w niedzielę i
              moim zdaniem nie powinno się tego zabraniać!!!!
              • Gość: obserwator Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:13
              • Gość: dk Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:53
                Polska jest jedynym krajem w UE, gdzie handel w niedzielę nie jest ograniczony.
                Wszystkim paniom, które są za handlem w niedzielę i święta, proponuję aby
                poszły do pracy w marketach lub innych sklepach otwartych w niedziele i święta,
                a panom którzy są za handlem w niedzielę i święta, proponuję aby wysłali swoje
                żony i dziewczyny do pracy w marketach lub innych sklepach otwartych w
                niedziele i święta. Później pogadamy, czy nadal jesteście za.
                • Gość: dziwny Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:36
                  Ty dk to jesteś chyba jakiś pie..iety na umysł. Mamy wolny kraj i to my się
                  w nim rządzimy tak jak chcemy. Gó.no mnie i myślę większość w naszym kraju
                  obchodzi czy tylko w Polsce można handlować w niedzielę czy nie. Irytują mnie
                  tacy ludzie jak Ty. Gdybys mógł to wszedłbyś bez mydła do dupy Uni
                  Europejskiej, ale nie w tym rzecz. Padło na tym forum bardzo trafne
                  spostrzeżenie: gdyby ludzie nie kupowali w Niedzielę to nie byłoby potrzeby
                  owierania sklepów. Pracodawca musi przecież zapłacić pracownikom za
                  przepracowany dzień, jeśli nie sprzeda to nie zarobi, jeśli nie zarobi to nie
                  otworzy więcej w dzień wolny od pracy i tyle. Odpowiedz nasuwa się sama. A
                  tworzenie sztucznych klimatów nie ma najmniejszego sensu tylko dlatego że w UE
                  to zamykają, niech zamykają. Głupota głupota i jeszcze raz głupota. Proponuję
                  aby od jutra wprowadzić obowiązek zakupu przynajmniej jednego towaru w sklepie
                  spożywczym w poniedziałek. Ciekawe co na to Panowie Radni? Niech głosują i tak
                  robią to za Państwową kasę więc o co chodzi, zmarnują czas nad pierdołami i
                  tyle. Tak jak zwykli to czynić dotychczas.
                  • Gość: Prawy Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:32
                    Z twoimi poglądami to do tego oszołama co mówi róbta co chceta gościu
                    W cywilizowanym społeczeństwie przestrzegane są reguły miedzy innymi co do
                    czasu pracy - tym różnimy się od zwierząt Ma racje pan Dojka -Swięta są po to
                    żeby świętować ,tak było i mam nadzieje będzie!!!
                    • Gość: Lewy.. Re: Handel w święta IP: *.sistbg.net 24.11.04, 21:21
                      Sam jesteś oszołomem - jak śmiesz wogóle opowiadać się na ten temat.
                      Napewno masz państwową posadkę i wszystkie przywileje o których normalny
                      pracownik tylko może pomarzyć.Pracodawców nie stać na różne dodatki do pensji
                      pracownikom ponieważ na takich jak Ty dupku z Twoim zasranym prezydentem muszą
                      łożyć duże podatki... - chcesz to się wytłumacz czym się konkretnie kierujesz.
                      Mój tydzień pracy to średnio 80 - 90 godzin,po to między i9nnymi aby inni mogli
                      przepracować przynajmniej po 40 - 50 w tygodniu i dostać na czas i całą pensję.
                      Powiedz kiedy mogę zrobić swoje zakupy jak nie w niedzielę na spokojnie?
                  • Gość: rjt Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 17:58
                    Raczej nie "dziwny", tylko "dziwaczny" albo "psychiczny"
    • Gość: Danuśka Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 07:18
      Jaki ci za ciężką pracę płacą mało, to załóż związki zawodowe albo szukaj
      roboty gdzie indziej. Nikt cię siłą do pra cy do marketu nie porywał. Ja chcę
      swoje zarobione 3,5 zł wydać akurat w hipermarkecie i mam do tego prawo. Twoje
      lenistwo g...o mnie obchodzi, ja też ciężko zapiepszam w soboty i niedziele.
      Precz z komuną!
      • Gość: zeo Wszystko na odwrót IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 07:50
        Niesamowite!
        Na całym świecie "prawy" pisałby jak "lewy" i na odwrót.
        Na całym świecie prawy jest zwolennikiem wolności, również gospodarczej, a lewy
        broni praw pracowników. Na całym świecie oprócz Polski, jak widać.
        Osobiście jestem prawy i WŁAŚNIE DLATEGO popieram wolność gospodarczą, a jestem
        przeciwny narzucaniu rozwiązań przez urzędy.

lewy i prawy - zastanówcie się chwilę - jak to z Wami jest?
        • Gość: Lewy... Re: Wszystko na odwrót IP: *.sistbg.net 25.11.04, 21:14
          Lewy - to na przekór temu dupkowi z PRAWY z godz.20,32 wczoraj.
          ZEO - jest dokładnie jak napisałeś - Jestem pracodawcą - dbam o interesy swoje
          jak również pracowników bo bez nich mógłbym być przysłowiowym zerem a mam
          naprawdę dobrych fachowców.
          Danuśka - masz rację - popieram.Spędził bym tu więcej czasu lecz mi go brakuje.
          • Gość: ciekawy Re: Wszystko na odwrót IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 15:52
            Twoja arogancja - słownik prosto z pastwiska mówi że sam się chwalisz , a tak
            na prawdę nic sobą nie prezentujesz
    • Gość: VIP Re: Handel w święta IP: *.sistbg.net 25.11.04, 17:16
      Ilu członków reprezentuje ten ruch p. Dojki? Czy nie jest to ruch jednoosobowy?
    • Gość: tutejszy Re: Handel w święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 20:59
      W końcu ktoś odważnie zajmuje właściwe stanowisko zgodne z racją wszystkich
      ludzi pracy za głodowe wynagrodzenie. Popieram - z tym niewolnictwem w święta
      musimy skończyć - jesli chcą przedsiębiorcy pracować to niech sami pracują a
      nie zmuszają innych , nie łamią sumień. Jestem z Panem P. Dojka
      • Gość: Lewy... Re: Handel w święta IP: *.sistbg.net 29.11.04, 23:09
        Idiota - nic mi nie przychodzi na myśl..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka