Dodaj do ulubionych

ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA

22.06.05, 14:10
Wywiad lekarski byl a wlasciwie nie byl żadnym wywiadem lekarskim? Idac do
lekarza mamy pelne zaufanie do jego wiedzy i umiejetnosci zawodowych. Poszlam
do lekarza bo mialam bardzo nieregularne miesiaczki od wielu lat. Lekarz nie
zlecil zadnych badan od razu przepisal pigułki. microgynon21-silny srodek-
zabroty glowy, trudnosci z oddychaniem, czeste cierpnięcie nog i rąk. jakos
przezylam. po wybraniu opakowania zglosilam sie do lekarza. zaproponowal
logest. zadnych badan. 8mcy+10kg przyrostu wagi.zmiana lekarza, pani doktor
chciala mnie faszerowac kolejnymi pigulami po zrobieniu badan krzepliwosci
krwi i funkcjonowaniu watroby. 10 kg to duzo. powiedzialam dosc! rzucilam
chemie. okres nadal byl rozregulowany. poczulam sie tak lekko. jednak chemia
jest obciazajaca dla organizmu. kolejne 8mcy to zrzucanie nadwagi. 8 kg juz
sie pozbylam. ufff. czemu to internet jest srodkiem uswiadamiajacym mnie a
nie lekarz do ktorego ide i do ktorego powinnam miec zaufanie. teraz zanim
pojde do lekarza z powodu jakiejs dolegliwosci uswiadamiam sie poprzez neta.
a potem sprawdzam wiedze lekarza na tyle na ile pozwala mi moja swiadomosc.
jakie sa wasze doswiadczenia z pigulkami kobietki?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:21
      kobito!! nie to forum!! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15128
      tam to napisz
    • Gość: bulba Unikaj kretynów nawet z dyplomem, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:54
      a szczególnie uważaj na gin-ów
    • Gość: K. Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: 217.96.44.* 22.07.05, 09:15
      Chyba czytam swoją historie...(oczywiście z malutkimi różnicami :-))
    • Gość: szef radyjka Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:39
      Antykoncepcja jest szkodliwa, np od prezerwatywy można umrzeć.
      • Gość: Radjo z twarzom Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: 82.177.97.* 26.07.05, 04:45
        Jezdem redaktorem radia z obliczem i obliczam że można od prezerwatywy
        zemrzećć. Stosuj kalmdarzyk
    • Gość: moherowy beret Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 14:43
      od pigułki jest rak macicy, od prezerwatywy się slepnie, stosować kalenarzyk
      • Gość: Funia Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:26
        Hej, nie będe wymieniać nazwiska, ale ja też byłam u pani doktor, która
        zapisała mi tabletki bez zrobienia mi jakichkolwiek badań!!!!
        Przytyłam sporo, poszłam do niej i było tak jak u ciebie- ciągle zmieniała mi
        tabletki, a waga stała w miejscu, nie wspone o małych dolegliwościach- wiadomo
        to ingerencja hormonów.
        Sama przestałam brać to gó.. i wtedy schudłam-jak po jakiś 2 latach poszłam
        spowrotem do tej pani- opowiedziałam jej jak to ze mną było jak brałam tabletki-
        że przytyłam itd to ona już chciała mnie zabajerować nowymi super tabletkami
        po których niby sie nie tyje!!!
        Nie skorzystałam z jej propozycji a Tobie polecam inna metode mniej drastyczną,
        a jest ich sporo.Pozdrawiam.
        • Gość: wszechpolak Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:01
          czekasz na statek aborcyjny?
        • Gość: a. Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 04.08.05, 11:38
          stosuję od lat i nic mi się takiego nie działo. Może warto zmienić lekarza?
        • Gość: inkwizytor Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 18:22
          Zaqmiast rodzić polaków brałaś grzeszne pigułki i oddawałaś się grzesznym
          chuciom, ladacznico!!!
          • Gość: a. Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 09.08.05, 08:36
            A Ciebie seks nie kręci??? Dziwny jakiś jesteś!!!
            • Gość: świadoma? Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:48
              Nie wiem czy to antykoncepcja w pełni świadoma, w świetle ostatniego raportu WHO
              i IARC:

Genewa, Szwajcaria - Według informacji dla prasy z dnia 29 lipca b.r. wydanej
              przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC), oddział Światowej
              Organizacji Zdrowia (WHO), ujawniono oficjalnie mało nagłaśniany fakt o
              kombinacji estrogenów oraz progestogenów występującej w doustnych środkach
              antykoncepcyjnych - została ona oficjalnie stwierdzona jako wysoce rakotwórcza.
              IARC umieścił środki antykoncepcyjne w grupie pierwszej, co oznacza leki o
              najwyższej rakotwórczości, używane tylko wtedy, kiedy "w pacjencie już
              znaleziono dostateczne dowody występowania raka".

Estrogen i progestogen w doustnych środkach to najczęściej przepisywana forma
              antykoncepcji dla kobiet. Według IARC, na całym świecie ponad 100 milionów
              kobiet - około 10% wszystkich kobiet w wieku reprodukcyjnym - obecnie używa
              takich właśnie środków antykoncepcji hormonalnej.

To otwarte stwierdzenie WHO o udowodnionych niebezpieczeństwach antykoncepcji
              hormonalnej jest niespodzianką, szczególnie dla tych, którzy od lat pracowali
              nad rozpowszechnieniem tej informacji. Jestem wstrząśnięty, że to ogłosili,
              ponieważ zapierali się tego od lat, mówi lekarz z Toronto, dr. Shea. Ale dodaje,
              Oni tylko przyznają coś, co było wiadome.

Już wcześniej wiele instytutów przyznawało, że odkryło zdecydowanie większe
              ryzyko kilku rodzajów raka wśród osób stosujących hormonalne środki
              antykoncepcyjne. Wśród rodzajów raka wymieniano raka piersi, raka wątroby oraz
              raka okolic szyji. Pomimo tych ostrzeżeń, nie podjęto żadnych kroków, aby
              chronić zdrowie kobiet poprzez ucięcie użycia doustnych środków antykoncepcyjnych.

więcej: www.lifesite.net/ldn/2005/aug/05080803.html
              • Gość: a. Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 10:39
                Co więc mają robić kobiety które nie chcą rodzić dużo dzieci?
                • Gość: . Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:07
                  > Co więc mają robić kobiety które nie chcą rodzić dużo dzieci?

Sterylizacja? Prezerwatywy? Metody naturalne?
                  • Gość: a. Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 12:40
                    Metody naturalne??? To już lepsza szklanka wody...
                    • Gość: . Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:59
                      Nie przesadzajmy a.
                      Całkowita abstynencja seksualna też jest metodą naturalną a przecież jest w 100%
                      skuteczna :)

Przy dobrym poznaniu swojego ciała metody naturalne są bardzo skuteczne i nie
                      wymagają wielkich poświęceń. Na pewno nie jest to metoda dla leni, nieuków, ani
                      osób z częstymi przypadkowymi kontaktami seksualnymi. Dlatego też pojawiła się
                      dopiero na trzecim miejscu. Polecić ją można odpowiedzialnym małżeństwom.
                      • Gość: antyfanka Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: 217.96.44.* 10.08.05, 14:43
                        Metoda naturalna może i dobra jest.Tylko, dlaczego tak duży procent Polaków
                        zostało poczętych,bo ich rodzice stosowali tę metodę???
                        Nie wiem czy wiesz, ale wystarczy zmiana klimatu, stres czy antybiotyki... i już
                        o jednego Polaka więcej w kraju.
                        • Gość: . Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:59
                          No właśnie dlatego dodaje się margines bezpieczeństwa. O tym że bierzesz
                          antybiotyki czy zmieniasz klimat przecież też wiesz i możesz się dostosować.

Druga sprawa to ogólniejsza kwestia podejścia. Myślisz że rodzice dzieci, które
                          nie całkiem zaplanowali tego żałują? Sam nie wiem czy byłem dokładnie
                          zaplanowany, raczej nie :)
                          Ty też pewnie nie wiesz. No chyba że poczęłaś się zgodnie z planem pięcioletnim
                          i po długich przygotowaniach. Spytaj rodziców czy z perspektywy czasu żałują, że
                          dziecko wydali na świat i wychowali.
                          Niestety w obecnych czasach kiedy około 20% par ma problemy z płodnością może
                          się okazać, że jak już się wszystko zaplanuje i przygotuje, to z poczęciem jest
                          problem...
                          • Gość: antyfanka Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: 217.96.44.* 10.08.05, 19:47
                            > No właśnie dlatego dodaje się margines bezpieczeństwa. O tym że bierzesz
                            > antybiotyki czy zmieniasz klimat przecież też wiesz i możesz się dostosować.

Nawet lekarz nie jest w stanie dokładnie określić tego "marginesu
                            bezpieczeństwa",bo za każdym razem jest inny!
                            Wg mnie to nie "margines bezpieczeństwa" tylko "rosyjska ruletka"

Czy rodzicie żałują "wpadki"? To trzeba by ich się zapytać,a nie dzieci.

Natomiast bezpłodność lub świadome rodzicielstwo to już jest odrębny temat.
                            • Gość: . Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:01
                              > Nawet lekarz nie jest w stanie dokładnie określić tego "marginesu
                              > bezpieczeństwa",bo za każdym razem jest inny!

Bez przesady. Próbowałaś? Oczywiście jest to metoda dla kobiet zdrowych i prowadzących regularny tryb życia. Z naszych kilkuletnich doświadczeń wychodzi, że wszystko jest systematyczne i przewidywalne. "Margines bezpieczeństwa" w metodach naturalnych jest z wyraźnym zapasem. Jeśli poznasz siebie lepiej, to można go zmniejszać.

> Czy rodzicie żałują "wpadki"? To trzeba by ich się zapytać,a nie dzieci.

A dlaczego odrazu "wpadki"? Nie każde nieplanowane dziecko jest "wpadką". Piszę jako rodzic, nie jako dziecko.
                • Gość: radio z ryjem Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:00
                  stosować wstrzemięźliwość albo kalendarzyk
              • Gość: dr med Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:51
                skoro jestes taka świadoma i uczcicwa, to czemu nie powiesz o zmniejszeniu
                ryzyka raka jajnika przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnij?
                • Gość: . Re: ŚWIADOMA???? ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:24
                  Pewnie wiesz również dr med, że to nie hormony bezpośrednio zmniejszają to
                  ryzyko, ale ZMNIEJSZENIE ILOŚCI CYKLÓW OWULACYJNYCH w ciągu życia.

Równie skutecznie zmniejsza to ryzyko posiadanie dzieci. Dla zmniejszenia ryzyka
                  raka jajnika wszystko jedno czy przez półtora roku bierzesz hormony, czy w tym
                  czasie jesteś w ciąży i karmisz piersią. Ale nie jest to, jak wykazało WHO,
                  obojętne dla zagrożenia innymi nowotworami. Zdrowsza jest więc wielodzietność :)

Czemu o tym nie napisałeś dr med?
            • Gość: radio z ryjem Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 20:09
              seks to grzech dozwolony tylko w celu prokreacji
              • Gość: jarma Re: ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 06:09
                Ale wy ludziska macie problemy.Ja z żonką robimy to w najbardziej zagrozonym
                momecie ( bo wtedy kobieta ma najwiekszą ochotę) i jakoś od 14 lat mamy jedno
                dziecko i wiem ze jak zechcemy miec drugie to będzie.Trzeba mieć chłopa nie
                tylko z jajami ale i z mózgiem w głowie a nie na koniuszku "wacka" jak to
                większość facetów!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka