Dodaj do ulubionych

fundusz biskupa Dzięgi

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 07:24
Nasz ordynariusz uruchomił fundusz dla bezrobotnych w Stalowej Woli
i nakazał Caritasowi wspomaganie tych bezrobotnych.
www.sandomierz.opoka.org.pl/akt/komunikatfunduszdlabezrobotnych.pdf
Jak sądzicie, czy cała diecezja ma się składać na nich?. Czy jak w
Tarnobrzegu rozwaliła sie siarka i do tej pory nie mamy żadnego
duzego zakładu pracy, gdy po likwidacji województwa stalowa
pozabierała nam do spółki z rzeszowem prawie wszystkie instytucja
wojewódzki my mamy dalej na nich płacic? Ze stalowej mamy tylko dwu
dyrektorów w Tarnobrzegu: Sagatowska i Wiewiórkę. Pewnie teraz WORD
i ASA będą sponsorować stalowa.
Zachęcam do wypowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Tarnobrzeżanka Re: fundusz biskupa Dzięgi IP: 83.1.118.* 20.02.09, 16:14
      Jak to zwykle bywa panowie w czarnych sukienkach zawsze byli hojni tylko szkoda
      że nie ze swojej kieszeni a biednych uciemiężonych parafian. Może by tak
      zrezygnowali ze swoich wypasionych fur i dali przykład skromności w tych
      naprawdę trudnych czasach.A tak swoją drogą rząd mógłby wreszcie wyrzucić ze
      szkół finansowany przez państwo przedmiot o nazwie religia. To są pieniądze
      wyrzucane w błoto a nieroby w sukienkach mają dostatnie pensyjki za nic nie
      robienie. Dodam że roczne finansowanie religii kosztuje nasze państwo tylko 1,5
      miliarda złotych. I tym sposobem mamy oszczędności i możemy przeznaczyć je na
      szczytne, społeczne cele.
      • Gość: mietek Re: fundusz biskupa Dzięgi IP: 80.48.174.* 20.02.09, 19:17
        Szkoły powinny byc prywatne a rodzice powinni mieć bon oświatowy.
        Kierując dziecko do szkoły przekazywaliby tym samym pieniądze na tą
        szkołę. Gdyby w Tarnobrzegu były szkoły katolickie i komusze to jak
        myślicie, gdzie chodziłyby dzieci?. W jednymch uczyliby partiotyzmu,
        historii i stawiali wymagania a w drugich rozdawaliby prezerwatywy i
        szkoli w róbta co chceta. Gdzie tarnobrzeżanko posłałabyś swoje
        dzieci lub sądząc z nowomowy perelowskiej wnuki?
        • Gość: Tarnobrzeżanka Re: fundusz biskupa Dzięgi IP: 83.1.118.* 20.02.09, 21:57
          Mieciu ja wykształciłam się w czasach PRL-u bez religii w szkole za nasze
          państwowe pieniążki i stwierdzam jedno że w tej komuszej szkółce jak uczennica
          zaszła w ciążę to kończyła edukację w systemie dziennym z możliwością
          kontynuowania w szkole zaocznej. Zresztą takie przypadki to była wyjątkowa
          rzadkość, a dzisiaj to ją szkoła ma chronić bo to nagroda za niemoralne
          prowadzenie się i dawanie złego przykładu innym koleżankom i kolegom. Z religii
          posiadałam dużo większą wiedzę niż obecna młodzież. O kulturze osobistej
          uczniów, szacunku do nauczyciela i poważnym traktowaniu obowiązków szkolnych to
          nie wspomnę gdyż dzisiaj po 20 latach wielkiej demokratyzacji w duchu wartości
          katolickich nauczono jednego - nauczyciel wobec ucznia jest zerem a zdają się
          to potwierdzać wydarzenia z Wryk. Tak więc sto razy wolę komuszą szkółkę niż ta
          prowadzoną przez nawiedzonych dewiantów. Wiem co piszę gdyż mam szkołę pod nosem
          i widzę co się w niej dzieje.
          • Gość: mietek Re: fundusz biskupa Dzięgi IP: 80.48.174.* 20.02.09, 22:06
            masz pod nostem państowoą szkołę, którą tak ukształtowało lewactwo
            post pezetpeerowskie wraz lewicą laicką z UD,UW czy jak tam sie
            teraz te męty nazywaja. Jaki był wrzask kiedy mundurki miały być
            wprowadzone, jaki to był straszny zamach na wolności obywatela.
            Szkoła państwowa zawsze taka będzie. Tylko szkoły prywatne, w którym
            rodzice decydują o nauczaniu i wartościach wpajanych dzieciom. I bon
            oświatowy. Ludzie zagłosują za dobrą szkołą sami posyłając dzieci do
            właściwej szkoły
            • lechowski51 Gdzie te bony? 21.02.09, 10:16
              Gdzie okregi jednomandatowe,podatek liniowy,dobrze oplacani nauczyciele i
              pielegniarki...? Gdyby PO zrealizowalo te fundamentalne sprawy to dzisiaj
              lewactwo mogloby sobie postulowac szkoly bez religii ale na swoj
              koszt.Wprowadzajac bon oswiatowy to rodzice decyduja do jakiej szkoly wysylaja
              swoje dziecko i jaki program wychowawczy bedzie obowiazywac w tych szkolach.
              Dzisiaj bezczelne lewactwo mowi o zlikwidowaniu religii w szkolach bo ma to
              przyniesc oszczednosci 1.5 mld zl "naszych pieniedzy".
              Oczywiscie mowiac o "naszych pieniadzach" zapominaja ze Polacy sa w
              zdecydowanej wiekszosci katolikami i to wlasnie Ci katolicy placa 90%
              podatkow.Wprowadzenie bonow oswiatowych i okregow jednomandatowych sprawiloby ze
              kanapowe lewackie partie znalazyby sie na smietniku historii a szkoly dzialalyby
              realizujac postulaty rodzicow placacych za nauke bonami oswiatowymi.
              • lechowski51 Re: Gdzie te bony? 21.02.09, 10:54
                Tym ktorzy tesknia do Polski bez religii i kosciolow polecam ten artykul:
                www.zaxid.net/articlepl/5613/
              • Gość: hhhhhhhhhhhhhhhhhh Re: Gdzie te bony? IP: 83.1.121.* 21.02.09, 18:02
                Ja jestem za tym aby opodatkowac kosciol , i zalegalizowac prostytucje ( tak jak
                to jest na zachodzie) bo na byla jest i bedzie a tak to mozna by bylo jeszcze
                korzysci z niej osiagnąć.
                • Gość: mietek Re: Gdzie te bony? IP: 80.48.174.* 21.02.09, 18:12
                  co rozumiesz przez opodatkowanie kościoła?. Czy datki, które ja daję
                  na tacę mają być opodatkowane?. Przecież ja już opłaciłem podatki (
                  vat, akcyza , dochodowy razem 70% zarobków )i z moimi pieniędzmi,
                  które mi po tym wszystkim zostały, mogę robić co mi się podoba,
                  państwu nic do tego. Jeżeli komuchy tak szukają tych 1,5 miliarda,
                  to może wreszcie ubekom, sbekom i dawnym aparatczykom PZPR zacząć by
                  wypłacać najniższe emerytury?. A właściwie jako zdrajcy Polski,
                  działający na rzecz Sowietów, niech sie u Putina o emeryturę
                  upominają.
                  • Gość: Magda Re: Gdzie te bony? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.09, 18:29
                    Dzięga w naszej Diecezji to jedno wielki nieporozumienie. Ja się zastanawiam co
                    z kościołem jak tacy duchowni będą rządzić kościołem.
                    Gość dla populizmu robi akcję !
                    kocha polityków, media i businessmanów !!
    • Gość: ela Re: fundusz biskupa Dzięgi IP: 80.48.174.* 21.02.09, 18:27
      biskup Dzięga odlatuje juz do Szczecina, jego wspomaganie stalowej
      chyba też. I po sprawie.
      • lechowski51 Re: fundusz biskupa Dzięgi 21.02.09, 19:09
        Co jedna to madrzejsza!.Odlatuje Ci chyba rozum,bo instytucje takie jak Caritas
        zostaja niezaleznie kto jest biskupem.Z drugiej strony zadziwia mnie,ze na tym
        forum ciagle mowi sie o pomocy biednym a tym wypadku zamiast pomoc sasiadom
        ktorzy stracili prace wybrzydzanie,ze to nie nasi bo z sasiedztwa.
        Dziwne ze tej retoryki nie slyszalem jak swoja akcje niedawno robil Jurek Robta
        co chceta a zmarsniete dzieciaki wystawaly u bram kosciolow.
        • inteligent2 Re: fundusz biskupa Dzięgi 21.02.09, 19:54
          Już tam nie rozpaczajcie, Bp Dzięga został mianowany metropolitą
          szczecińsko-kamieńskim więc wyjedzie daleko
          • Gość: Fiki Miki Re: fundusz biskupa Dzięgi IP: 83.1.118.* 21.02.09, 21:28
            A jak dobrze pamiętam jak to jeden dobrodziej o nazwisku Rydzyk od pewnych
            beretów organizował pomoc dla kolebki solidarności czyli stoczni Gdańskiej
            poprzez zbieranie świadectw NFI i mam pytanie do miecia i lechowskiego51 co z
            nimi zrobiono i dlaczego nie rozliczono się przed społeczeństwem, skoro tak
            krytykujecie PRL? Przecież mamy demokrację i gospodarowanie publicznymi
            pieniążkami powinno być jawne. Dziękuję za tak uczciwych duchownych co owieczkom
            lubią wodę z mózgu robić. Co do religii to popieram aby usunąć ze szkół ten
            przedmiot, gdyż pracuję w szkole państwowej i mam obraz ja oto ci duchowi
            przywódcy naszego Narodu powiem wprost bimbają sobie wprost z obowiązku jego
            nauczania. Zawsze są wymówki jak nie spowiedź, to pogrzeb, jak nie rekolekcje to
            po prostu bez wiedzy dyrektora puszcza się dzieciątka do domu. I my mamy za to
            płacić, a dzieci widzą i często komentują jak to się dzieje że ten co zamiast
            być wzorem demoralizuje swoją postawa tych najmłodszych. Szkoda słów.
            • Gość: mietek do Fiki - Miki IP: 80.48.174.* 21.02.09, 22:02
              wode to ty robisz z mózgu czytelnikom tego forum. Dałeś Rydzykowi na
              stocznię kasę, to ją mogłeś odebrać jak to ratowanie nie wypaliło.
              Nie dałeś, to nie łżyj, że nie oddawał. Wybitny przywódca
              socjalistyczny Gebbels powtarzał, że kłamstwo powtarzane ciągle
              stanie sie prawdą. I lewactwo to sobie dobrze zapamietało. Więc:
              Fiki- Miki nie kłam, bo pójdziesz do piekła, gdzie miejsce wszelkich
              komuchów.
              • Gość: wiedzący Re: do Fiki - Miki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 00:24
                i 90% czarnych
              • Gość: józka Re: do Fiki - Miki IP: 83.1.112.* 22.02.09, 11:52
                popieram Cię gdyż nie wiem o co cała sprawa pisanie to co komu.
                jest ramat ludzi co zostali bez pracy. Stać nas to pomóżmy a nie
                to nie utyskujmy bez sensu. Nie mówmy tylko róbmy. Najczęściej to
                dużo mówi ten co sam wyciaga rękę po pomoc , a sam nie daje w
                zamian nic. Pozdrawiam.
                • lechowski51 Re: do Fiki - Miki 22.02.09, 13:48
                  Wymagasz od lewactwa pochylenia sie nad biednym i pomocy!?.Przeciez oni
                  potrafia tylko rowno dzielic biede i zabierac dorobek zycia bogatym.Potrafia tez
                  tylko w kolko powtarzac sowje zaklecia o kosciele,ktore uslyszeli od Senyszyn i
                  wyczytali od zbrodniarza Piotrowskiego w Faktach i mitach.
                  Bony oswiatowe,samopomoc sasiedzka ich nie interesuje bo Oni sa od "zbawiania
                  swiata" a wiec chetnie podejma dyskusje o ociepleniu klimatu,ginacych papuzkach
                  w dorzeczu Amazonii czy tez o przesladowaniach pedalstwa przez okrutny ciemnogrod.
                  • Gość: gość Re: do Fiki - Miki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.09, 19:49
                    niemoralny jesteś Ty "L 51",agresywny i przeciętnie inteligentny
                    • Gość: zenek Re: do Fiki - Miki IP: 83.1.124.* 22.02.09, 22:08
                      Prawde mowiac to nie ma sensu dyskutowac z tymi zawistnymi pajacami.
                      Nie moga jednak czuc sie bezkarni wiec wypowiadam sie dla
                      przeciwwagi. Oswiadczam ze dalem na stocznie gdanska, moglem odebrac
                      ale tego nie uczynilem bo przeznaczylwm na Radio Maryja na ktore
                      systematycznie wplacam od 10 lat.
                      Boli Was to ze kosciol jest silny, ze sluzy prawdzie i ludziom.
                      Diabel zawsze denerwuje sie jak mowi sie prawde.
                      • Gość: zakonnica Re: do Fiki - Miki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 06:59
                        Ludzie nie piszcie o kościele i czarnych aniołkach bo to drazni
                        większość. Księża są jedyni sprawiedliwi, głoszą tylko prawdę i z
                        życia ich bierzmy przykład. Wspomagajmy ich bo są biedni, bo
                        troszcza się o biednych, bezroboptnych itp. Wspomagajmy ich bo mają
                        więsze potrzeby. Amen

• Gość: leszek Re: do Fiki - Miki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 10:03
                          siostrzyczka na 7 przyszła do pracy i juz zdązyła cos na kosciół
                          nasmarować. Ciekawe w jakiej to firmie pracuje?. Czy nie tej
                          ochroniarskiej, grupujacej wszystkich byłych ubeków i esbeków?
                          • Gość: do leszka Re: do Fiki - Miki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 11:34
                            A co zle napisałam? jak pisze zle to Cie to uraża, jak piszę dobrze
                            to tez Cię uraża. Trudno Ci trafić w gust Leszku! Piszę z domu i nie
                            ważne gdzie pracuję na codzien, ważne że pracuję. A czy esbek czy
                            ubek to nie człowiek? Każdemu nalezy się szacunek.
                  • Gość: ?! Re: do Fiki - Miki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 22:09
                    od pomagania biednym są odpowiednie instytucje.Kiedy ja straciłam
                    kiedyś pracę to nikt się nade mną nie litował,składek w kościołach
                    tez nikt nie robił chociaż pracę straciło wiele osób z mojego
                    zakładu pracy.
                    Co do funduszy to jest juz taki fundusz przy większości kurii dla
                    dzieci księży,którzy uchylają się od płacenia alimentów.
                    • Gość: xulu-lulu Zrzuta na leczenie xulu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 10:27
                      Inaczej ten Wasz moderator z nienawiści do Kościoła niedługo się
                      zapluje...
                      • lechowski51 Re: Zrzuta na leczenie xulu 23.02.09, 12:01
                        zakonnica pisze;
                        Ludzie nie piszcie o kościele i czarnych aniołkach bo to drazni
                        większość. Księża są jedyni sprawiedliwi, głoszą tylko prawdę i z
                        życia ich bierzmy przykład. Wspomagajmy ich bo są biedni, bo
                        troszcza się o biednych, bezroboptnych itp. Wspomagajmy ich bo mają
                        więsze potrzeby. Amen
                        Zakonnica!Co nowego mozesz wniesc ponadto co bezustannie wypisujesz o
                        zagrozeniu ze strony kleru?.O co razem z pretorjanami walczacymi z "polskim
                        ciemnogrodem" mozecie oskarzyc ksiezy?.Nie chesz indoktrynacji przez "lobuzow w
                        czarnych sukienkach" to razem ze mna przekonuj politykow aby wprowadzili bony
                        oswiatowe.Wtedy wraz z takimi samymi jak Ty zdecydujecie ze we wszystkich
                        szkolach w Tarnobrzegu nie bedzie lekcji religii i wasze dzieci zamiast religii
                        beda mialy jedna lekcje w-fu wiecej.
                        Byc moze wowczas katolicy beda wozic dzieci do szkol w Mokrzyszowie czy w
                        Baranowie bo te beda mialy program wychowawczy zgodny z ich pogladami.Bedziesz
                        miala wowczas prawo wyboru.
                        • Gość: do lechowskiego Re: dla kogo Boskie przykazania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 13:50
                          Lechowski faktem jest iż nie tylko mnie, nie podoba się wtrącanie
                          kleru do polityki. Kościól powinien zając się tym czym powinien.
                          Politykę powinien zostawić państwu. Jesli chodzi o naukę religi na
                          lekcjach w szkole to sami księża przegrali na własne życzenie.
                          Religia jest jedyną lekcja do której młodziez jest niechętna. jest
                          najwyzsza nieobecnośc na lekcji religii. A dlaczego? Kiedys w
                          czasach tak znienawidzonej przez Ciebie KOMUNY na religie szło się
                          z chęcia do kościoła Dominikanów. Dzis młodzież ma religie w szkole
                          i ucieka z niej nagminnie. Dlaczego? Zapytaj ich i dowiesz się
                          DLACZEGO tak robią? Szkoda że jeszcze nie każą się księża całować po
                          rękach tak jak kiedys było. Wierzę w Boga ale to co księża
                          wyprawiaja teraz odsuwa mnie coraz bardziej od kościoła. Lechowski
                          byłam wczoraj na zakonczenie karnawału w jednym z podkarpackich
                          lokali i nie mogłam uwierzyc w to co zobaczylam. A wiesz co
                          zobaczyłam? Ksiedza z tarnobrzeskiej parafii z długonoga panienka
                          gimnastykujacego sie w tańcu. SZOK!!!!I jak ja mam wierzyc księżom?
                          Przykazania Boskie i koscielne nie dla Nich?
                          • lechowski51 Re: dla kogo Boskie przykazania? 23.02.09, 14:17
                            To ze mlodziez niechetnie chodzi na lekcje religii,jest tak samo prawdziwe ze
                            rowniez niechetnie chodzi na lekcje matematyki czy chemii.
                            Niechetnie tez jak tysiace innych czytalem lektury obowiazkowe a dzisiaj po
                            latach wiem ze bez znajomosci kanonu lektury swiatowej czy polskiej bylbym
                            intelektualnym kaleka.Tak samo moralnymi kalekami beda Polacy bez tego co
                            stanowi spoiwo moralne i cywilizacyjne narodu polskiego-czyli bez znajomosci
                            zasad chrzescijanstwa,ktore stworzylo cywilizacje lacinska.
                            Apropos tanczacego ksiega z dlugonoga laska!.Skoro piszesz o tym na publicznym
                            forum to badz konsekwentna i idz do jego proboszcza i powiedz to jemu.Malo tego
                            mozesz napisac o tym zdarzeniu do jego diecezji.Slaba jest Twoja wiara skoro
                            jeden grzesznik ksiadz odstrecza Cie od kosciola.
                            • Gość: fik Apropos długonogiej panienki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 17:17
                              Faktycznie straszne

Chrystusa ukrzyżowali tylko za obiadowanie z celnikami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka