Dodaj do ulubionych

Dalsze wyjaśnienia co do reklamacji pracy maturaln

18.05.02, 09:48
Jestem uczniem szkoły prywatnej dziennej (LO), przez 4 lata szkoły z histroii
maiłem ocene dobrą, z klasy do klasy zdawałem z wyróżnieniami, obecnie pisałem
mature z historii i polskiego. Otzrymałem z polskiego 4 a z historii 2 , uważam
że ocena z historii jest niesłuszna, chciałem rozmawiac na ten temam z
nauczycielem od historii to ten zarzucił mi że nie napisałem pewnych rzeczy w
pracy. Chiałem się więc dowiedzieć ile mam dni na odwołanie do dyrektora
szkoły??, czy jeżeli inny nauczyciel uzna że te praca jest na jeszcze gorszą
ocene to zostaje ona zmieniona czy pozostaje ta pierwsza??, i kiedy to
najlepiej załatwiac przed ustnymi czy po ponieważ obawiam się że jeżeli zacznę
interweniować przed ustnymi zostane oblany.
Obserwuj wątek
    • kmir oceny 18.05.02, 15:05
      Ukończyłeś szkołę prywatną, płacąc za pobieraną naukę. Otrzymywałeś oceny
      zgodnie z wewnątrzszkolnym systemem oceniania - być może ten system był dosyć
      łagodny.
      Matura jest egzaminem PAŃSTWOWYM, a kryteria ocen są ustalane poza szkołą.
      Pozdrawiam
      Krzysztof Mirowski
      dyrektor LXVII LO Warszawa
      • mp02 Re: oceny 18.05.02, 17:06
        Szanowny Panie Dyrektorze!
        Czy sarkazm jest tu rzeczywiście uzasadniony?
        Szkoła prywatna o uprawnieniach publicznej podlega
        takiemu samemu nadzorowi pedagogicznemu, jak szkoła,
        którą Pan kieruje. Nadzór ten jest jedyną prawem
        przewidzianą formą kontroli nad poziomem nauczania
        (w tym także tego, czy system oceniania spełnia
        swoją przewidzianą przez przepisy rolę). Uczeń i rodzic
        ma prawo zakładać, że nadzór ten jest sprawowany
        skutecznie (choć może jest to trochę naiwne).
        Dlatego sugestia, że kłopoty ucznia były rezultatem
        łatwego kupowania ocen, wydaje mi się trochę nie na miejscu.
        Na podstawie listu trudno wywnioskować, czy zła ocena jest
        wynikiem prawidłowego zastosowania zaleconych kryteriów,
        czy może pewnego błędu przy ich zastosowaniu. Uczeń po prostu
        sugeruje, że może powinien przyjrzeć się temu ktoś jeszcze
        i nie ma w tym nic złego. Zadał dwa pytania techniczne, na które
        pewnie warto mu odpowiedzieć (ja tego tematu jeszcze nie
        przerabiałem). Ostatnie pytanie z gatunku mądrości życiowej
        pewnie rzeczywiście można pozostawić bez odpowiedzi.

Z pozdrowieniami,
        Marek Pawłowski
        • kmir Re: oceny 19.05.02, 21:02
          Podleganie nadzorowi pedagogicznemu ze strony Kuratorium nie oznacza, że
          wszystkie szkoły mają jednakowe systemy oceniania wewnątrzszkolnego.
          Oceny semestralne i roczne są "wypadkową" (a nie średnią arytmetyczną) wielu
          składowych - ocen cząstkowych: za różnego rodzaju prace pisemne - sprawdzające
          i domowe, za odpowiedzi ustne, wkład pracy, aktywność na lekcjach,
          zainteresowanie przedmiotem itp. Oceny semestralne i roczne mogą być poprawiane
          (wynika to z Rozporządzenia w sprawie oceniania), co oznacza, że nawet uczeń,
          który przez cały semestr nie zdobywa systematycznie wiedzy może "rzutem na
          taśmę" uzyskać stosunkowo dobrą ocenę roczną (mimo, że niewiele się nauczył).
          Natomiast pisemna praca maturalna powinna być oceniana zgodnie z zasadami
          jednakowymi dla wszystkich szkół.
          W mojej wypowiedzi nie ma słowa o kupowaniu ocen, a tylko o płaceniu za naukę -
          nie wierzę, że Pan nie widzi różnicy. A fakty mówią same za siebie - w rankingu
          liceów Warszawskich klasyfikujących szkoły na podstawie skuteczności w
          przygotowaniu do egzaminów wstępnych na studia jest uwzględnione 100 szkół,
          wśród nich prawie 20 niepublicznych, ale z nich tylko kilka ma wskaźnik przyjęć
          na bezpłatne studia przekraczający 50% (miesięcznik PERSPEKTYWY - luty 2002).
          Oznacza to, że większość absolwentów szkół niepublicznych nie jest w stanie
          przejść przez egzaminy wstępne na studia. To smutne, ale to oznacza, że szkoły
          niepubliczne, które były zaczynem zmian w polskiej oświacie (m. in prawa
          ucznia) nie są szkołami o wysokim poziomie naucznia. Tylko kilka szkół
          niepublicznych zaliczne jest do grona naprawdę dobrych szkół (pod względem
          skuteczności nauczania).
          Pozdrawiam serdecznie
          Krzysztof Mirowski
          dyrmir@ids.pl
      • goldim Re: oceny 19.05.02, 20:01
        Jezeli Pan uwaza ze stopnie się kupuje to dyplomy wyzszych uczelni prywatnych
        tez większosc kupuje tylko studia wieczorowe i zaoczne sa płatne w całej Polsce
        Nauczyciele to klan brali i biorą prezenty co mozna nazwac łapowka nazywa się
        prezentem Jezeli zas chodzi o wyniki matur duzo jest do powiedzenia tylko kazdy
        milczy Korepetycje u kolesiow to nie przepustka do lepszych stopni Wjazd na
        politechnikę kosztuje tez nie mało zaliczenia tez Dlaczego tak zle wypadła
        probna nowa matura bo szkoły nie wiele uczą tylko stosuja metody trzech zzz. a
        nie na tym to polega
        • kmir Re: oceny 19.05.02, 21:17
          Goldim
          Nie podejmę wątku kupowania ocen, bo ja niczego takiego nie sugerowałem.
          Zauważ proszę, że to nie szkoła stosuje metodę ZZZ, ale to UCZNIOWIE (zamiast
          systematycznie się uczyć). Efekty takiej pracy (a raczej brak) są widoczne
          później.
          W mojej szkole próbna matura wypadła dobrze: z matematyki zajęliśmy trzecie
          miejsce w Warszawie, z angielskiego pierwsze, z niemieckiego (u nas to drugi
          język) - w drugiej dziesiątce. Wszyscy uczniowie klas IV zdecydowali się na
          zdawanie nowej matury - także dlatego, że nie boją się zewnętrznego oceniania.
          Teraz absolwenci LXVI LO są w trakcie zdawania nowej matury - czekamy na jej
          wyniki.
          Szkoda, że Ty nie zdecydowałeś się na nową maturę - wtedy Twoje prace pisemna
          byłyby oceniane bardziej obiektywnie niż w szkole.
          Pozdrawiam Cię serdecznie.
          Krzysztof Mirowski
          dyrmir@ids.pl
          • goldim Re: oceny 20.05.02, 08:52
            Dziękuje za odpowiedz . Liceum w ktorym Pan pracuje jest znane z rankingu szkół
            średnich szkoda ze nie kazdy moze się uczyc w takiej szkole ćały swiat posiada
            szkoły prywatne i państwowe i zawsze między nim jest rywalizacja Szkoły
            prywatne sa tam lepsze od publicznych lecz to nie wazne ćhodzi mi o odpowiedz
            na konkretne pytanie co moze zrobic abiturient jezeli uwaza ze został
            skrzywdzony zła ocena jezeli jest Pan dyrektorem to proszę o konkretna
            odpowiedz bo polemika nic nie daje Matura to kolejny sprawdzian
            wiadomosci ,jezeli przez 3,5 roku uczen ma czworkę z przedmiotu to jest nie
            mozliwoscią aby mature pisał na 2 tym bardziej ze historia jest przedmiotem z
            ktorego miałem dobre oceny od podstawowki państwowej 8 klasa zakonczona 5 z
            historii Sam Pan wie jak jest w szkołach niechcę nadal polemizowac duzo jest
            do napisania i zrobienia w naszych szkołach i Pan o tym wie
            • kmir Re: oceny 20.05.02, 16:52
              W sprawie Twojego pierwszego i konkretnego pytania otrzymałeś odpowiedź w wątku
              93 od Pani Rzecznik. Najważniejsze jest obejrzenie pracy i zapoznanie się z
              recenzją. Następnie radzę rozmowę z Przewodniczącym komisji (prawdopodobnie
              dyrektor) - uczyń to spokojnie i bez pretensji, bo w tej sprawie bardzo dużo
              zależy od nastawienia dyrektora (do Ciebie i całego problemu). I im szybciej to
              zrobisz tym lepiej.
              Przepraszam Cię, jeżeli moje wypowiedzi dotyczące szkół niepublicznych
              odebrałeś bardzo osobiście. Moją intencją było pokazanie, że ten rodzaj szkół
              jest niestety zbyt często idealizowany (relacje z uczniami, poziom nauczania).
              Pozdrawiam Cię serdecznie
              Krzysztof Mirowski
              dyrmir@ids.pl
    • magdalena.wantola Re: Dalsze wyjaśnienia co do reklamacji pracy maturaln 28.05.02, 16:07
      Ojej - ostatnia odpowiedż Pana Dyrektora jest jedyna jaka powinienes otrzymać.
      zapoznaj sie z recenzją - może Twoj nauczyciel miał rację , a jak nie to proś o
      ponowne sprawdzenie pracy (możesz wnioskować o metodyka), proś na piśmie i
      mozesz skierowac to pismo do wiadomosci do kuratora oświaty. Ale teraz przede
      wszystkim skup sie na ustnych.Nie życzę powodzenia (domyślasz sie co mam na
      mysli).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka