my_chemical_romance1 02.12.09, 14:45 Chciałabym uszyć swój pierwszy strój kąpielowy, ale potrzebuje pomocy - nie mam pojęcia z jakiego materiału się go wykonuje. Jeżeli ktoś wie, proszę o podpowiedz :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: Kostium kąpielowy - materiał 02.12.09, 17:27 Syntetyk z dodatkiem czegoś elastycznego np. lycry. Kluczowe jest żeby materiał po zmoczeniu się nie odkształcał, a konkretnie nie rozciągał, bo odpłynie/odsłoni czego się zazwyczaj nie pokazuje, a cała plaża/basen będzie miał ubaw ;) Zalecam próby wannowe! Odpowiedz Link
confused.girl Re: Kostium kąpielowy - materiał 03.12.09, 10:42 Gdzie taki materiał można nabyć? Szukałam wiosną/latem w sklepach w tkaninami, ale nic nie znalazłam :/ Myślicie, że elastyczna gruba bawełna albo wiskoza też by się nadały? Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Kostium kąpielowy - materiał 03.12.09, 12:31 Ha, no nie chciałam zniechęcać ;/ Taki materiał widziałam w sklepie RAZ w swoim życiu. Może w specjalistycznych sklepach z materiałami dla tancerzy? Moim zdaniem może być i wiskoza i bawełna, pod warunkiem że na mokro się nie rozciągną i nie zaczną tragicznie prześwitywać (uwaga na białe i jasne kolory). Odpowiedz Link
beauty123 Re: Kostium kąpielowy - materiał 03.12.09, 13:35 A lycra by się nadawała? www.matex-tkaniny.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.2.224&of=2&id_tow=1872 Odpowiedz Link
magdalenabojan lycra 04.12.09, 11:09 1.Lycra zwana czasem elastanem 2.Takniny syntetyczne z dodatkiem lycry 3.Nie wiskoza z lycrą - będzie się wyciagać w worek pod wpływem wody Super lycrę kupicie w firmie Marabo - tkaniny i stroje dla tancerzy - znajdziecie w Google,firma z Wrocławia,także wysyłają. Duzy wybór kolorów,piękne nasycone. Jest bardzo dobrej jakości. Przy okazji polecam firmę Marabo - korzystam z ich tkanin (głównie lycry :) i są bardzo dobre jakościowo a obsługa klienta sprawna. Najlepiej lycrę się owerlokiem ale na maszynie domowej z powodzeniem mozna uzyć niskiego (3 mm) zygzaka nastawionego na mały skok (co 2 mm wkłucie) oraz do podszywania brzegów - cudownego zygzaka zwanego trójskokiem lub bieliżniarskim. PS.W Marabo mają też miseczki do sukienek i biustonoszy - oststanio kupiła,wycięłam i zastosowałam :) Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: lycra 04.12.09, 19:21 > Przy okazji polecam firmę Marabo Tyle, że mają ceny nieziemskie. Zawsze takie mieli, o ile pamiętam. Drą bez skrupułów. Choćby tylko - wspomniane miseczki są u nich /najtańsze/ po 6 zł, a np. tu są po 4: www.niteczka.com.pl/sklep/index.php?cPath=93_122 W Marabo warto się zaopatrywać wyłącznie, gdy zależy komuś na kilku różnych gatunkach materiałów w tym samym, zwłaszcza niespotykanym kolorze. Czyli - głównie do strojów tanecznych. Np. na Ebay-u można znaleźć lycrę do strojów tanecznych i kąpielowych nie za 73 zł za metr, a za niespełna 3 funty. tnij.org/lycra-tania Na allegro też się niejedno znajdzie. Ania Odpowiedz Link
magdalenabojan Re: lycra-Marabo 06.12.09, 14:24 Hej Czeremcha! Dzięki za nowe informacje ! Szczerze mówiąc nawet nie sprawdzałam innych firm - tak jestem zadowolona z jakości lycry i innych tkanin ,bogatwca jablonexu oraz przejrzystej obsługi :) Mam od nich wzornik więc wiadomo co kupuję. To akurat dla mnie ważne bo często realizuję zlecenia wymagające wysokiej jakości i dla uproszczenia zakupów zostaję przy firmach które mnie nie zawiodły przy pierwszym zakupie. Drugą firmą którą mogę polecić jest FEI LONG z jedwabiami. Pozdrawiam MB Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: lycra-Marabo 06.12.09, 21:15 Co do kamieni /pewnie masz na myśli nie Jablonex, a kamienie Svarowsky/. Zamawiałam kiedyś kamienie tej firmy poprzez wrocławski zakład jubilerski. Kosztowało mnie to 1/3 ceny Marabo. :-> Wiem, jak w Marabo kalkulowano ilość materiału potrzebną do uszycia sukienki tanecznej. Nie muszę chyba mówić, w którą stronę naginali - zaniżali czy zawyżali ilość potrzebnych tkanin... Nie kojarzę, żeby komukolwiek oddawali resztki i żeby nabywca uszytej u nich sukienki mógł na podstawie ich ilości wydedukować, czy krojono oszczędnie, czy nie... Materiały do strojów tanecznych kupowałam w innej, wrocławskiej firmie. Nie wiem tylko, czy dalej firma istnieje... Nie muszę dodawać, że materiały były tej samej klasy, ale w innej cenie... Tak, marketing Marabo ma opanowany... Ania Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: lycra-Marabo 06.12.09, 21:21 Znalazłam. Istnieją do dziś. Prowadzą sklep internetowy. Łatwo znaleźć i porównać... Ania Odpowiedz Link
magdalenabojan Re: lycra-Marabo 13.12.09, 16:14 Szukałam ,nie znalazłam :( Możesz dać jakąs podpowiedż jezlei nie chcesz pisac wprost co to za dobre miejsce ? Magda Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kostium kąpielowy tutoriale 27.05.15, 09:48 sewing.craftgossip.com/12-patterns-to-make-your-own-swimwear/2015/05/26/ Odpowiedz Link