Dodaj do ulubionych

nowa szyjąca

07.06.11, 17:47
Witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytuję to forum. Dziś zdecydowałam zabrać głos. Postanowiłam nauczyć się szyć. Do tej pory spod pożyczonego od teściowej leciwego Łucznika uszyłam:
zasłony lniane wraz z wszyciem taśmy marszczącej
zasłony z tkaniny leżakowej + taśma
3 poszewki na poduszki z tej samej tkaniny
2x komplet pościeli dziecięcej
bieżnik
woalowe firanki/roletki/ekrany do okien kuchennych - zmierzyłam się nawet z wszywaniem lamówki.
nieudana sukieneczka dla córki

Oczywiście mam dużo problemów w stylu:
jak uciąć prosto materiał, jak poskładać ze sobą części materiału, żeby po wywróceniu na prawą stronę było poprawnie, jak szyć prosto, zawsze jednak ścieg zbacza.

I teraz moje pytanie, z czego najlepiej uszyć narzutę na łóżko? Taftowe mi się nie podobają.
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: nowa szyjąca 08.06.11, 11:33
      Przede wszystkim - gratuluję wytrwałości!

A co do narzuty - moim zdaniem powinna być dość ciężka - wtedy łatwo ją rozłożyć nawet jednej osobie , nie będzie podfruwała przy każdym drgnieniu powietrza a poza tym - ładnie będzie wyglądała na nawet niekoniecznie starannie zasłanym łóżku ;-)

Czyli - jakieś mięsiste materiały jak aksamit, welwet czy sztruks, może być grubszy polar, jakieś ciężkie tkaniny zasłonowe. Można przepikować dwie warstwy cienkiego materiału z lekkim wkładem /ociepliną/ w środku.

Osobiście lubię właśnie te pikowane, choćby kilka linii wzdłuż - są świetnymi wyznacznikami kierunku przy ścieleniu dużego łóżka ;-)

Ania
      • warkoczanka Re: nowa szyjąca 08.06.11, 16:07
        swoją narzutę na łóżko 2mx2m uszyłam właśnie z pikowanej ociepliny, wzdłuż kawałka ( zszyłam 2 kawałki po 1,30 każdy) materiału leciały pasy , zagęściłam je własną maszyną i mam narzutę o której marzą sąsiadki...
        • monikinda Re: nowa szyjąca 08.06.11, 16:45
          uszyję ze sztruksu, będzie najprościej. Jak czytam o tej ocieplinie i zagęszczaniu i pikowaniu maszyną - to nie na moje umiejętności ;)
    • miekkipukiel Re: nowa szyjąca 10.06.11, 12:01
      Witam Wszystkich bardzo gorąco!

Jestem nowa na forum i chciałabym podzielić się z Wami bardzo fajną informacją: jest duża szansa na otworzenie w Poznaniu zaocznego Technikum Technologii Odzieży przy Zespole Szkół Odzieżowych im. Władysława Reymonta. Dowiedziałam się o tym w tamtym roku, ale było za późno, żeby złożyć papiery. Semestr kosztuje 100 zł, zajęcia w soboty i niedziele. Musi się tylko zgłosić co najmniej 25 osób. To trochę dużo, a bardzo zależy mi na tej szkole, więc pomyślałam, że może byłby nią ktoś zainteresowany, a nie wie o takiej możliwości.
      Poniżej dane kontaktowe szkoły:

Zespół Szkół Odzieżowych im. Władysława Reymonta
      Kazimierza Wielkiego 17, 61-863 Poznań
      tel. (061) 852-96-92
      www: www.zsopoznan.scholaris.pl

Mam nadzieję, że komuś to info się przyda
      Pozdrawiam!!!!
    • ladyjm Re: nowa szyjąca 11.06.11, 14:40
      zycze ci duzo wytrwalosci w nowym hobby :)
      • miekkipukiel Re: nowa szyjąca 14.06.11, 13:37
        dziękuję :) Hobby nie takie nowe... Szyję od dziecka, ale amatorsko. Bardzo chciałabym nauczyć się jakichś profesjonalnych "sztuczek", dlatego pomyslałam, że ta szkoła będzie w sam raz;) Zobaczymy, czy wystartuje... Tak bardzo bym chciała:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka