Dodaj do ulubionych

jaką maszynę do szycia dla początkującej?

19.03.14, 16:07
Pomóżcie mi wybrać maszynę do szycia bo jestem bezradna jak dziecko we mgle. Jestem początkująca i to ma być moja pierwsza maszyna. Od 2 tygodni czytam rożne opinie w internecie i generalnie widzę, żeby nie kupować Łucznika, za to dobre opinie ma maszyna z Lidla, Janome, Singer, Juki, Elna. Maszyn jest od zarąbania nie umiem sama nic wybrać a nie mam się kogo poradzić. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 19.03.14, 16:47
      Ja po prostu po lekturze forum poszłam sobie do sklepu z maszynami, takiego specjalizującego się w nich i powiedziałam, o co mi chodzi. Pan wszystko mi pokazał i doradzał - jego opinie były w zasadzie całkowicie zgodne z tym, co na tym forum piszą dziewczyny - blogerki szyjące jeśli nie zawodowo, to na pewno profesjonalnie, choć hobbystycznie. Kupiłam koniec końców Elnę 1000 i jestem z niej zadowolona od pierwszego ściegu ;-)
      • czeremcha4 Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 19.03.14, 20:19
        Takie zakupy to chyba tylko, niestety, w kilku miastach w Polsce... Idealny byłby sklep, w którym byłyby dostępne maszyny, powiedzmy, co najmniej czterech marek. Marzenie ściętej głowy...

Ania
    • ladyjm jak wybrać najlepsza maszyne do szycia 19.03.14, 20:38
      longredthread.wordpress.com/2014/02/27/jak-wybrac-najlepsza-maszyne-do-szycia-porady/
      tutaj masz post z poradami jak wybrać maszynę do szycia, na jakich funkcjach sie skupić i jak nie kupić kota w worku (gdzie sprawdzac opinie etc)
    • ladyjm dobre i tanie maszyny do szycia dla początkujących 19.03.14, 20:41
      longredthread.wordpress.com/2013/04/25/dobre-tanie-maszyny-do-szycia-dla-poczatkujacych/
      maszyny sprawdzonych firm w przedziale cenowym 280-500zł cieszące się dobrymi opiniami

Dodam jeszcze od siebie a'propos Silver Crest - kupuj tylko wersję z regulowanym dociskiem stopki. 2 ostatnie rzuty w lidlu już nie miały tej funkcji.
      • czeremcha4 Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 20.03.14, 08:44
        Dziwię się, że polecasz Janome IT 1011 - to chyba jedyna ma szyna na rynku, która nie ma ŻADNEJ regulacji - ani długości, ani szerokości ściegu. Kompletne dno. Dziwię się, że coś takiego wypuścili.

Ania
        • ladyjm Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 25.03.14, 09:25
          Ta maszyna ma bardzo dobre opinie w internecie, a w poście podane są wszystkie linki.
          • czeremcha4 Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 03.05.14, 20:04
            Te opinie niestety nie pomogą szyć. Kichowate funkcje pozostaną kichowate.

Ania
    • afroddytta Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 19.03.14, 21:08
      Jeśli mogę się wtrącić to mam na sprzedaż nową nawet nie rozpakowaną maszynę Łucznik Milena, jak pisałam w innym wątku mąż mi kupił w prezencie mimo iż maszynę mam. Zwrotów w sklepie nie przyjmują, więc muszę sprzedać. Ceny nie znam, bo nie wiem ile kosztowała, jakbyś była zainteresowana to pisz na maila afroddytta0@tlen.pl
    • pagaa i mi pomóżcie 31.03.14, 21:46
      faktycznie, co przeczytam jakąś opinię, to zmieniam zdanie:P
      będę szyć tylko drobnicę domową- w sensie skrócić zasłony, foranki, spodenki dzieciom, rękawki, i tylko tyle, nie zamierzam rzucac się na szycie sukienek itp, no może dla lalki;)

ale nie chcę za dużo wydać, piszecie, że wazny jest docisk stopki, ale mam na oku maszynę silvercrest- po czym poznać, że ma ten regulator? będzie napisane wprost na opakowaniu?
      • sisi66 Re: i mi pomóżcie 03.05.14, 18:20
        hej
        ile chcesz za tego łucznika?? jeśli oczywiście jest kompletna?????
        • afroddytta Re: i mi pomóżcie 03.05.14, 22:14
          Cena 320 zł, ale będę wiedzieć czy jest nadal na sprzedaż pod koniec tygodnia, bo dziewczyna ma przyjść i kupić, w każdym razie jestem umówiona, zobaczymy. Napiszę jak sprawa się zakończy.
          Maszyna oczywiście kompletna, tzn. nierozpakowana nawet po zakupie, z paragonem, gwarancją.
      • czeremcha4 Re: i mi pomóżcie 03.05.14, 20:06
        pagaa napisała:

> piszecie, że wazny jest docisk stopki, ale mam na oku maszynę silvercrest- po czym poznać, że ma ten regulator? będzie napisane wprost na opakowaniu?

Osobiście - nie korzystam z regulatora docisku. Mam silvercresta - i nawet nie wiem, czy ma ten regulator. Z drugiej strony - jest tak dobrą maszyną, że nawet jeśli go nie ma, to i tak maszyna warta jest każdego wydanego na nią grosza.

Ania
        • kaja500 Re: i mi pomóżcie 11.05.14, 17:06
          Przedostatni rzut maszyn Silver Crest (biała) ma docisk stopki po otwarciu pokrywy z lewej strony (śrubka). Ja jakoś nie mam potrzeby korzystania z tej funkcji.
    • zuletta Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 28.05.14, 11:30
      ja mam taką babciną czarną metalową malowaną w kwiaty..pięknota.... marka jest jakaś na S nie wiem tylko jaka do końca bo napis jest przetarty:(
    • wiolkak1979 Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 31.05.14, 19:59
      Polecam maszyny Brother.
      Ja kupiłam BQ27,świetna,prosta w obsłudze.
      Teraz chcę kupić mojej siostrze.Słyszałam,że w Craftoholic Shop mają jakąś promocję do zakupu maszyny dają bon na zakupy.A materiały też się przydadzą
    • 88karolina88 Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 17.06.14, 14:49
      ja zdecydowałam się na singera 3221 i jestem bardzo zadowolona. Mam go od dwóch miesięcy i dzielnie uczę się szyć:)
    • handmadeanddiy Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 09.07.14, 16:34
      Ja mam Singera 3221 i jest fajny na początek:)
    • martinekk Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 15.10.14, 08:55
      Ja ostatecznie kupiłam Singer8280, ale też strasznie namęczyłem się jeśli chodzi o wybór. Jeśli komuś się przyda, to utworzyłam krótkie podsumowanie moich perypetii (przegląd maszyn, opinie użytkowników).

idealprezent.pl/index.php?p=1_12&nid=4

Pozdrawiam
      KateSom
    • eule-lilaanaa Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 27.01.15, 00:24
      na pewno dobra jest silver crest annaonopiuk.blogspot.com/2013/01/silver-crest-maszyna-z-lidla-czyli-moja.html
      i ma najlepszą cenę w stosunku do jakości, jesli nie silver ja bym celowała w juki albo janome
      • workywork Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 18.05.15, 17:42
        w szkolaszycia.pl gdzie chodziłam na kurs panie zachwalały łucznika
        • longredthread Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 19.05.15, 20:19
          nowe łuczniki to zło wcielone - kto kupił i popróbował ten wie :/
          za to stare żeliwne łuczniki z przetopionych czołgów chyba robili bo są nie do zdarcia :)
          • mara0000 Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 15.07.15, 13:43
            Ja mam Brother BN27 i jestem zadowolona.
    • linn_linn Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 18.07.15, 14:23
      www.adelaszyje.pl/2015/07/jaka-ona-jest-ucznik-malwina-2070-po.html
    • linn_linn Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 28.07.15, 11:57
      longredthread.wordpress.com/2015/07/27/tania-maszyna-do-szycia-z-regulowanym-dociskiem-stopki-czy-bez-dylematy-przy-zakupie/
    • wrinspiration Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 30.07.15, 12:52
      Na pewno nie kupuj Anny z Łucznika - co chwilę coś się w niej psuje.

-
      seamsbyjk.blogspot.com/
    • linn_linn Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 12.08.15, 07:43
      longredthread.wordpress.com/2015/08/11/co-mozna-uszyc-na-domowej-maszynie-do-szycia-maszyny-domowe-a-przemyslowe/
    • lolcia-olcia Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 16.08.15, 20:50
      przekopałam pół internetu, fora i itp, w końcu skontaktowałam się przez fb z jedną krawcową, pani po kilku dniach riserczu podała mi kilka modeli, które poleca początkującej, kompletnie zielonej osobie, podałam jej moje widełki, pani podała mi dwie grupy cenowe wyższą i niższą pólkę. Od 2 miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny Janome 423s i wg mnie super, prawie "sama szyje", złapałam bakcyla i nie wiem jak dotąd uchowałam się bez niej :) wg mnie jest super, nawet instrukcja obsługi jest napisana bardzo przejrzystym i prostym językiem,
    • linn_linn Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 03.01.16, 09:36
      www.irminastyle.com/2015/12/recenzja-maszyna-do-szycia-silvercrest.html
    • bernivip Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 19.01.16, 15:36
      Dawno nikt się tu nie wypowiadał, ale z własnego doswiadczenia wiem, że czyta się nawet stare posty na forum, kiedy trzeba coś kupic i znaleźć opinie o tym produkcie, dlatego podziele się moim wyborem "maszyny dla początkującego": JUKI HZL 12 Z tu jest opis: szyjwdomu.pl/maszyny-domowe-juki/maszyny-mechaniczne/juki-hzl-12z/ . Od znajomego, który zajmuje sie maszynami od 20 lat dowiedziałam się, że ta marka jest na prawdę bezkonkurencyjna, jednak jak popatrzyłam na ceny nie byłam przekonana - mój budżet nie zakładał kupna maszyny z tak wysokiej półki i chciałam udac się do marketu po maszynę za 300-400 zł, jednak okazało się, że ta marka ma najprostszy model za ok 500 zł co wydało mi sie rozsądnym pomysłem biorac pod uwage, że na początek itak nie potrzebuje zaawansowanej maszyny, a dołożenie 100 zł biorac pod uwagę taką jakość sprzetu to mały wydatek. Mam ją juz od tygodnia i jest rewelacyjna! Warto słuchac rad doświadczonych osób :)
      • linn_linn Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 20.01.16, 08:35
        Maszyny tej marki wykorzystywane sa czesto w malych zakladach krawieckich: np. szyjacych bielizne, ale nie tylko.
        • sisi66 Re: jaką maszynę do szycia dla początkującej? 20.01.16, 09:21
          Od 1,5 roku szyję maszyną SINGER 8280 to moja pierwsza maszyna i na niej nauczyłam się szyć, szyję często poszewki na poduszki, wszywam zamki, przerabiam ubrania. Maszyna dobra lekka łatwa w obsłudze, szyje jak złoto :) Zniosła czas mojej nauki szycia. Naprawdę polecam. Wyznaję zasadę że na początek i mniej funkcji tym lepiej. Planuję kupić owerlok ale osobno, podobno maszyny majace dużo funkcji w jednym częściej się psują. Moja naprawdę działa bez zarzutu uszyłam chyba z ponad 100 poszewek na poduszki, mnustwo pluszaków i lalek dla dzieci, ozdoby na choinkę. Polecam dla tych którzy zaczynają zabawę z maszyną jak również ci którzy potrafią szyć nie będą zawiedzeni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka