Dodaj do ulubionych

Język węgierski

26.10.06, 21:08
Chciałabym się zacząć uczyć języka węgierskiego. Od dość dawna o tym myslę.
Jednak u nas w okolicy nie ma żadnych szkół i kursów węgierskiego. Może ktoś
uczy go prywatnie lub ma jakiś namiar. Czekam na info.
Obserwuj wątek
    • kelo Re: Język węgierski 27.10.06, 13:28
      Kilka słów już na pewno znasz np. pizza, hot dog, hotel, taxi, sur...
      • dami7 Re: Język węgierski 27.10.06, 17:45
        Nie wiedziałem, że jestem taki dobry z węgierskiego - znam 80% z podanych
        wyrazów. Jeśli mi przetłumaczysz jeszcze ostatni to poszukam pracy jako tłumacz
        przysięgły!
        • kelo Re: Język węgierski 27.10.06, 18:52
          SUR znaczy piwo, ale musi mieć dwie kropki nad u. I czyta się sziur, bo jak się
          przeczyta sur to jest niedobrze. To jest bardzo niedobrze. To co jak ... eee
          każdy chłop to ma to wi o co chodzi
          • dami7 Re: Język węgierski 27.10.06, 20:41
            A my tu z bratem uchwalili, że piwo to jednak so..r - przez O z umlautami.
            Co do tego drugiego to się nie wypowiadam. Nie, żebym nie miał albo niedowidział!
            • kelo Re: Język węgierski 28.10.06, 19:27
              Kurka, trafiłem na specjalistów. Piersi już pobite. A co do fachowców to my się
              nie obrażamy, bo jestesmy fachowcami. Możemy Ci przetłumaczyć każdą nalepkę na
              węgierskim winie.
              • dami7 Re: Język węgierski 28.10.06, 23:00
                Kelo - więcej precyzji bo wezmą nas za cieniarzy i nikt nie będzie chciał z nami
                gadać!
                Reivena - oczywiście możemy Ci przetłumaczyć napisy na dowolnej nalepce o ile
                sami wypijemy wino, które się pod tą nalepką znajduje.
                Od siebie dodam, że dotyczy to również win argentyńskich, australijskich,
                chilijskich, słoweńskich, słowackich, mołdawskich, bułgarskich oraz niektórych
                francuskich czy włoskich. Nie gardzimy też winami reńskimi oraz mozelskimi.
                Lubimy zarówno białe jak i czerwone, wytrawne bądź półwytrawne. Z win
                półsłodkich tolerujemy wyłącznie kadarkę. Od win słodkich boli nas głowa i
                jesteśmy zmierźli dlatego nie zajmujemy się tłumaczeniem nalepek z win słodkich.
                • reivena Re: Język węgierski 28.10.06, 23:14
                  To ja bym prosiła tłumaczenie z wina reńskiego :-))) Ma pytanko odnośnie tych
                  trunków. Czy półsłodka jest tylko kadarka? Czy coś jeszcze polecacie? Może
                  stanę się samoukiem, bo ten wegięrski chyba nie będzie taki trudny, jeśli
                  dobrze zaopatrze barek.
                  • baja47 Re: Język węgierski 28.10.06, 23:26
                    z węgierskiego przetransponowane na język nasz potoczny, po uprzedniu
                    zasmakowaniu się w tokayu :hele go wele, kryncisz ni mosz, motosz mosz :))))))
      • reivena Re: Język węgierski 28.10.06, 09:22
        Potrzebuje profesjonalisty, he he bez obrazy.
        • sandwich1 Re: Język węgierski 29.10.06, 18:49
          Węgierski to ewenement. Zawsze podziwiałęm przyjaciela mojej Babci,że go znał,
          ale on był internowanym jeńcem wojennym na Węgrzech
          • reivena Re: Język węgierski 29.10.06, 19:48
            Mój tata też kiedys był na Węgrzech na tak zwanym exporcie. Byliśmy u niego w
            odwiedziny, ja wtedy miałam chyba z 9 lat. Do tej pory pamiętam niektóre słówka
            typu "dzień dobry", "dziekuje", "dobranoc" "basen", "upał" i jeszcze kilka się
            znajdzie. 2 lata temu byłam w Budapeszcie, sama nie wiem coś mnie tam ciągnie.
            U nas takich nauczycieli i kursów jak na lekarstwo. Niestety.
            • sandwich1 Re: Język węgierski 29.10.06, 20:09
              Węgierski jest pięknym językiem. Niestety poza tym , co Ci napisałem, nie
              pomogę.
              • kelo Re: Język węgierski 29.10.06, 21:41
                Kadarka to wino półwytrawne. I nie mylić z Janoszem Kadarem, on był suchy.
                • dami7 Re: Język węgierski 29.10.06, 21:49
                  Półsłodkie, drogi Kelo. Zajrzyj do wiki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka