Dodaj do ulubionych

Jasper Fforde....

03.12.13, 10:27
Znacie go moze?
Ja trafilam na niego przypadkiem grzebiac w kadzi z ksiazkami na wyprzedazy w supersamie
(naszym lokalnym,) i zachecila mnie ladna okladka i tania cena $4.89

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/f/f3/Cover_of_The_big_over_easy.jpg/220px-Cover_of_The_big_over_easy.jpg

(nie wiem, czy powinna sie przyznac ze bedac bez okularow przelecialam ze trzy sztuki w poszukiwaniu niepodartej okladki... uncertain )
niepodarte

i wiecie co, bardzo mi sie spodobalo mieszanie ludzi z postaciami z bajek. troche to kolowaci, przynajmniej mnie - jest takie surrealistyczne, - niemniej jednak watek kryminalny jest poprowadzony jak kazdy inny kryminal i czyta sie znakomicie.

Z tego co widze, to akurat Big Over Easy (??) Wielkie Sadzone Jajko ?? nie jest chyba przetlumaczone,
ale inne sa, akurat kupilam The Eyre Affair - ta jest - Porwanie Jane E.,
Skok w Dobra Ksiazke, i Ostatni Smokobojca,
a ja jeszcze kupilam najnowsza The Woman Who Died A Lot -
bym przetlumaczyla -Kobieta Co Wciaz Umierala

nawet nie czytajac, polecam z czystym sumieniem smile

Fforde

Minnie
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Jasper Fforde.... 03.12.13, 23:01
      Znamy, znamysmile.
      Na allegro sobie zakupiłam. Z pewnością i autor i detektyw Thursday Next zasługuje na większą uwagę czytelników. Czyta się znakomicie.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Jasper Fforde.... 04.12.13, 07:32
        To sie ciesze ze go znacie, i choc tobie sie Pelagio podobal smile

Ja zaczelam od Wielkiego Jajka Sadzonego, tam jest Detektyw Jack Spratt z kolei,
        a wiec inny glowny bohater, pozowany deczko na det. Columbo,
        bylam wiec troche rozczarowana ze w Jane Eyre jest kto inny ale skoro mowisz ze zasluguje na ciekawosc tos mnie pocieszyla!

Fforde jest naprawde utalentowany. Niesamowite jak potrafi grac slowami - nie jestem w stanie przetlumaczyc bo to sa w wiekszosci idiomy, i postaci glownie z folklorow angielskich,
        ale robi to naprawde niesamowicie. jestem pelna podziwu dla tlumacza, trzeba byc zaiste blyskotliwym, jak co najmniej Irena Tuwim (Kubus Puchatek) zeby wczuc sie w atmosfere
        powiesci i umiec przekazac te specyficzna, pelna humoru i inteligencji gre slow.
        mam nadzieje ze to sie tlumaczowi udalo!

Minnie
        • siostra_pelagia Re: Jasper Fforde.... 04.12.13, 07:42
          Tłumaczenia znakomite były. Pozostałe tomy czytane po angielsku tez bardzo mi się podobały, ale sporo gier słownych, idiomów, sztuczek językowych niestety pozostała dla mnie nie do odczytania. Tym bardziej szkoda, że do tej pory tak niewiele tego autora przetłumaczono.
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Jasper Fforde.... 04.12.13, 09:02
            ja tez niektorych rzeczy nie rozumialam, duzo mi pomoglo urodzenie dziecka w Kanadzie bo musialam jej czytac tutejsze Nursery Rhymes, z Humpty Dumpty na wstepie (to on jest tym jajkiem co sie rozbilo) ale mimo to rowniez nie wszystko znam i rowniez zeby naprawde wiedziec, powinnam czytac z Googlem pod reka smile

No juz tak jest niestety ze aby nacieszyc sie literatura z calego swiata to trzeba by zostac poliglota....

Minnie
    • april02 Re: Jasper Fforde.... 07.01.14, 21:47
      A ja właśnie pod wpływem tego wątku kończę "Porwanie Jane E." Fajne jest smile
      Dzięki za polecenie smile Czeka jeszcze "Skok..." Po wersję angielską pewnie nie sięgnę chociaż trochę szkoda sad
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Jasper Fforde.... 08.01.14, 00:49
        Fajne, nie? ciesze sie ze moglam polecic.

Minnie
        • zorija Re: Jasper Fforde.... 08.01.14, 10:23
          Bardzo fajne i zabawne książki.
        • april02 Re: Jasper Fforde.... 08.01.14, 18:17
          I co przyjemniejsze w odróżnieniu od innych kryminałów polecanych tutaj obie książki stały sobie grzecznie na półce w bibliotece i czekały aż po nie przyjdę smile

Btw. Podoba mi się Twoja sygnaturka. Uwielbiam Tuwima smile
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Jasper Fforde.... 08.01.14, 23:36
            a dziekuje smile milo mi !

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka