Dodaj do ulubionych

Niepromowane interesujące kryminały

03.08.14, 12:14
Mogą być debiutanci-proszę o podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 03.08.14, 13:03
      Jordi Sierra I Fabra "Cztery dni w styczniu", "Siedem dni w lipcu"
      Valerio Varesi " Pokoje do wynajęcia", "Z pustymi rękoma". Bardzo lubię wyszukiwać i czytać niepromowane kryminały. Autorzy których podałam nie są debiutantami.
    • mannypenny Re: Niepromowane interesujące kryminały 04.08.14, 15:22
      Philip MacDonald "Od szóstej do szóstej" (tytuł oryginalny: RIP, z 1933 r.)
      Akcja dzieje się w jednym domu, w ciągu jednej nocy, po kolei giną wszyscy przebywający w tymże domu.
      Trzyma w napięciu do ostatniej kartki.
      To był mój pierwszy kryminał, który przeczytałam jako nastolatka i wpadłam w ten gatunek na zawsze smile
      • martaformat Re: Niepromowane interesujące kryminały 05.08.14, 10:02
        Dziękuję Wam serdecznie za podpowiedzismile.Może jeszcze ktoś, coś...
        • pieranka Re: Niepromowane interesujące kryminały 05.08.14, 16:27
          Lawrance Block i seria "Włamywacz, który..."
    • opty2 Re: Niepromowane interesujące kryminały 14.10.14, 13:46
      Torkil Damhaug - Śmierć w wodzie
      Stef Penney - Niewidzialni, Czułość wilków
      Tana French - Zdążyć przed zmrokiem, Lustrzane odbicie, Bez śladu
      Stefan Mani - Statek
      Zoran Drvenkar - Sorry, Ty
      Inge Lohnig - Zapłatą będzie śmierć, W białej ciszy
      i wiele innych
      • gemowa Re: Niepromowane interesujące kryminały 15.10.14, 11:14
        Cała seria Stuarta MacBride - super! Dziwię się że jest tak mało znany. Choć widze w tym i duzy plus: nie ma problemu z dostepnością poszczególnych częsci w bibliotece smile
    • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 09.11.14, 17:05
      "Cena za honor", Piotr Pochyro. Ostatnio szukam i czytam dość dużo niepromowanych, interesujących kryminałów. Proszę i to bardzo, o podrzucanie tytułów takich kryminałów. Zbliża się zima, a wraz z nią długie wieczory i mnóstwo wolnego czasu. Oczywiście myślę o sobie. Teraz podam tytuł książki, napisanej dawno temu, która bardzo mnie ubawiła i śmiałam się przy jej czytaniu, oraz nawet póżniej jak przypomniałam sobie jakiś fragment z tej książki. Nie jest to kryminał ani sensacja, ale humorystyczna opowieść Jerome K. Jerome "Trzech panów w łódce nie licząc psa". Sama się sobie dziwię, że jej wcześniej nie czytałam, ale lepiej póżno niż wcale.
      • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 09.11.14, 17:17
        Zapomniałam napisać, że zaczęłam czytać inną książkę Jerome K. Jerome "Trzech panów w Niemczech /tym razem bez psa/". To też powieść humorystyczna, dlatego przepraszam, że w forum "Kryminały i sensacje" podaję te dwa tytuły.
      • chiara76 Re: Niepromowane interesujące kryminały 09.11.14, 18:39
        basiakia napisała: Nie jest to kryminał ani
        > sensacja, ale humorystyczna opowieść Jerome K. Jerome "Trzech panów w łódce n
        > ie licząc psa". Sama się sobie dziwię, że jej wcześniej nie czytałam, ale lepie
        > j póżno niż wcale.

Jedna z moich ukochanych książek. Przypomniałam ją sobie niedawno w wersji ebook i muszę przyznać, że uśmiałam się jak za dawnych czasów smile
      • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 11.11.14, 10:29
        Autor książki to Piotr Pochuro. Przepraszam autora i czytelników. Dziękuję za tytuły niepromowanych kryminałów i proszę o więcej.
    • echtom Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.11.14, 11:43
      Z niepromowanych debiutantów Vallgren mi całkiem podszedł ("Człowiek, który zostawił po sobie cień").
      • gemowa Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.11.14, 11:56
        Becky Mastermann "Droga 66"
        • arttu.pl Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.11.14, 15:14
          czy ktos czytał kryminał, który był moim pierwszym w tym gatunku w życiu, "Tajemnica wzgórza sygnalizacyjnego" autor Howard Pease? Muszę po to sięgnąć ponownie..kiedyś robiło wrażenie. smile
          • samirnasri5 Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.11.14, 17:18
            Czytałem z wielkim przejęciem i do dziś pamiętam rozwiązanie, ba! - pamiętam nazwisko mordercy. I jestem pewien, że go nigdy nie zapomnę. Bo z tą książką się wiąże moja największa, formacyjna trauma jako czytelnika kryminałów, niestety – w pełni zawiniona. Otóż nim zdążyłem ją doczytać do końca, nazwisko mordercy wykrzyczał mi brat. Na podwórku. Zatykałem uszy, uciekałem, protestowałem – ale usłyszałem. A wszystko dlatego, że chwilę wcześniej dla żartu podsunąłem mu rozwiązanie innej książki – nieprawdziwe…
            • arttu.pl Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.11.14, 17:32
              ja nic nie pamiętam sad
              przeczytam smile
        • dachauka Re: Niepromowane interesujące kryminały 11.11.14, 07:57
          O tak! Becky Mastermann zaskoczyła mnie w paru miejscach. A mogło się wydawać, że w temacie seryjnych już nie da się wymyśleć nic nowego...
    • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 14.11.14, 20:09
      Georges Flipo "Pani komisarz nie znosi poezji". Fajnie mi się czyta. Jak skończę, biorę się za drugą z tej serii.
    • justyna.kolodziejczyk Re: Niepromowane interesujące kryminały 29.01.15, 15:14
      Zdecydowanie Miłoszewski! O jednej z jego książek więcej u mnie na blogu, a drugą czytam właśnie!
    • justyna.kolodziejczyk Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.02.15, 14:28
      "Ziarno Prawdy" Miłoszewskiego. Polecam w 100% smile Więcej moich przemyśleń na blogu smile Link w stopce wink
      • gemowa Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.02.15, 15:22
        Ale to chyba nie jest niepromowany kryminał. Akurat Miłoszewski jest teraz modny, więc skupmy się na tych ksiązkach do których trudniej dotrzeć, bo nie mają az tak efektywnej promocji.
        • trup.w.szafie Re: Niepromowane interesujące kryminały 17.02.15, 11:03
          Akurat Miłoszewski jest przykladem usilnie promowanej miernoty, niczym -toutes proportions gardées - Larsson... i nie spamuj pls
          • andaba Re: Niepromowane interesujące kryminały 20.02.15, 20:21
            Może niepromowane to duzo powiedziane - określiłabym raczej jako mało popularne. Chyba mój gust nie jest zbyt zgodny z gustem ogółu, bo zachwyciły mnie książki Marty Guzowskiej - które raczej przepadają we wszystkich rankingach.
            Sięgnęłam po nie z dużą ostrożnością, bo fakt, że całkiem niedawno wydane książki stoją na półce w bibliotece, w której raczej mało co stoi, poza panią bibliotekarką proponującą miejsce trzydzieste w kolejce do czegokolwiek, nie świadczyło o nich dobrze. A tu taka miła niespodzianka.
            Zachęcam, może komuś również przypadną do gustu.
    • yrsulla Re: Niepromowane interesujące kryminały 20.02.15, 21:51
      Ja Guzowską lubię. Wprawdzie "Głowa Niobe" podobała mi się mniej niż "Ofiara Polikseny", ale i tak niecierpliwie czekam na kolejną jej książkę.
      • yrsulla Re: Niepromowane interesujące kryminały 20.02.15, 21:53
        Upsss, w złym miejscu mi się odpowiedziało. Pod postem andaby miało być.
      • andaba Re: Niepromowane interesujące kryminały 20.02.15, 21:57
        A mnie podobała się bardziej.

Wprawdzie dość oklepana formuła, okoliczności wyeksploatowane wielokrotnie, ale i tak mi sie podobało. Miało klimat. No i profesor Ybl jest uroczy.
        • yrsulla Re: Niepromowane interesujące kryminały 20.02.15, 22:01
          A dla mnie było za dużo Ybla w Yblu, już mnie męczył. Nie przypomina Ci dra House'a?
          • andaba Re: Niepromowane interesujące kryminały 20.02.15, 22:04
            Nie, bo nie oglądałam smile
            Może dlatego mniej męczy, bo nie jest dla mnie wtórny.

Głowni bohaterowie często bywają antypatyczni, już wolę wersję Ybla niż Mocka. Na przykład
    • maniaczytania Re: Niepromowane interesujące kryminały 01.03.15, 15:35
      "Adwokat spraw ostatnich" Paweł Szlachetko
      trochę nietypowy, ale intryga świetnie skonstruowana (autor pisze też scenariusze).
      • yrsulla Re: Niepromowane interesujące kryminały 02.03.15, 11:40
        Przeczytałam, ale to zdecydowanie nie moja bajka. Chociaż przyznam, że niektóre sceny bardzo mi się podobały, np. przesłuchanie Martuchy.
        • andaba Re: Niepromowane interesujące kryminały 03.03.15, 21:42

Morderstwo tuż za rogiem - Małopolska Zofia - wygrzebałam w bibliotece, najpierw nie wierzyłam, że to kryminał, bo jak to - kryminał i ani o oczy, ani o uszy mi sie nie obił? Ale po przeczytaniu notki na okładce uwierzyłam, że kryminał i zdecydowałam się pożyczyć. I połknęłam w jeden wieczór, całkiem fajne. Nie wiem jakim cudem nigdzie nie wypłynęło - bo debiut?
          • maniaczytania Re: Niepromowane interesujące kryminały 03.03.15, 21:48
            mnie się tak średnio podobało - mało wiarygodne wink
            Ale z tej samej serii mało promowany był Kotowski - "Krew na Placu Lalek" - a świetny jest, choć 'metafizyczny'
    • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 06.08.15, 10:12
      "Śmierć w Pont-Aven", Jean-Luc Bannalec. Akcja dzieje się w Bretanii. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale jest to debiut literacki.
      • jottka Re: Niepromowane interesujące kryminały 06.08.15, 11:47
        w sensie napisania powieści kryminalnej - to tak, ale to pseudonim dziennikarza niemieckiego, czyli jednak doświadczonego w pisaniu. poza tym u nas pojawił się tylko ten tom, w niemczech są już trzy i ja nie wiem, jak czarne wybrnie z bezsensownej zmiany polskiego tytułu, bo oryginał to "bretońskie układy/ stosunki", a kolejne "bretoński przybój" i "bretońskie złoto", znaczy pewien łącznik tematyczny się ujawniasmile

i może nie na pierwszych stronach gazet, ale jednak ten kryminał był życzliwie recenzowany, a - z własnych obserwacji sądząc - cieszy się u nas popularnością.
        • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 06.08.15, 16:19
          Bardzo bym chciała, żeby Wydawnictwo wydało pozostałe książki tego autora. Recenzji, muszę się przyznać nie czytałam, była to dla mnie nowość na którą wpadłam w księgarni i się zainteresowałam. Dziekuję bardzo za informacje o autorze i będę czekać na nastepne jego książki, wydane u nas. Przy okazji może coś wiecie o książce Jordi Sierra I Fabra "Dwa dni w maju". Wydawnictwo wydało trzy książki z dniami w tytule w poszczególnych miesiącach, a o tej cisza. Mnie wszystkie trzy bardzo się podobały. Kontaktowałam się z Wydawnictwem, ale odpowiedzi, czy będzie wydana nie uzyskałam.
          • kocur_zalogowany Re: Niepromowane interesujące kryminały 11.08.15, 22:13
            A udało ci się kiedykolwiek dostać jakąś odpowiedź od wydawnictwa? Ja trzy czy cztery razy próbowałem w różnych wydawnictwach dowiedzieć się czegoś i nic, ani Szczęść Boże, ani pocałuj mnie w d....

Mówisz, że warto się wziąć za Hiszpana? Pierwsza część ("Cztery dni stycznia") nie ma wersji elektronicznej, a do Empiku mam daleko i nie wiem czy opłaca się zelówki zdzierać smile
            • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 16.08.15, 19:03
              Ja te trzy książki przeczytałam z dużym zainteresowaniem. Trudno powiedzieć, czy Tobie będą się podobały. Proponuję, że może raczej wypożycz ją sobie w bibliotece i wtedy się przekonasz. Tak było ze mną. Jedną wypożyczyłam bo akurat ktoś oddawał i zachwalał, a już następne kupiłam. Teraz czekam na czwartą. Tak długo się nie odzywałam bo byłam w górach, a jak tam jestem to tylko wędrowanie, a wieczorem czytanie, żadnego internetu.
              • kocur_zalogowany Re: Niepromowane interesujące kryminały 16.08.15, 19:10
                Zdążyłem już się przejść do Empiku i kupić pierwszą część. Przeczytałem. Nie jestem przekonany do konieczności kupowania następnych części.
                • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 17.08.15, 14:34
                  Szkoda, myślałam że chociaż będzie jedna osoba więcej której te książki będa się podobały. Oczywiście oprócz osoby z biblioteki która mnie zachęciła do jej przeczytania. Bo jak dotąd wsród moich znajomych dalszych i bliższych, książki te nie wzbudziły zainteresowania. Wręcz zdziwienie, że mogą się podobać. A może Ty byś mi polecił książkę kryminał/sensacja autora mniej popularnego, która Ci się podobała.
                  • kocur_zalogowany Re: Niepromowane interesujące kryminały 17.08.15, 16:17
                    Raczej o to trudno. Nie robię polowania na książki w bibliotece, a przed kupnem książki robię rozpoznanie w internecie, więc raczej trafiam na te bardziej znane i polecane.

Z takich nie za bardzo topowych autorów warty polecenia jest Pierre Lemaitre. Co prawda na tym forum wzmianki o nim się pojawiają, ale nie jest chyba zbyt popularny. A książki ma dobre.
    • siostra_pelagia Craig Russell 25.08.15, 10:21
      Nie jest to debiutant, ale jakoś większej popularności w Polsce nie zdobył. Bardzo lubię jego serię z Hamburga z detektywem Janem Fabelem.
      • gemowa Re: Craig Russell 26.08.15, 09:51
        Z mniej popularnych kryminałów (choć to dośc względne pojęcie, byc może znacie tych autorów) polecam jeszcze:
        - Ann Cleeves - napisała kilka serii
        - Peter May - seria o wyspie Lewis (3 ksiązki)
        - Johan Theorin - seria o Olandii (4 ksiązki)
        - Piotr Rozmus - 2 ksiązki, dośc makabryczne, dla wielbicieli mocnej literatury
        - Sharon Bolton - seria o Lacey Flint (4 ksiązki)
        - Anders de la Motte - seria o HP (3 ksiązki)
        - Susan Hill - seria 4 ksiązek , ale polecam tylko 2 pierwsze, bo kolejne są gorsze
        - Hjorth&Rosenfeldt - seria o Sebastianie Bergmanie, ale to raczej dośc znani autorzy
        - Ninni Schulmann - seria 4 ksiązek, podobne stylem i treścią do Camilli Lackberg (choć literacko lepiej)
        - Karin Slaughter - cała seria, mocna literatura (krew i flaki)
        - Mari Jungstedt - cała seria, podobna do C.Lackberg

• giovanna4 James Oswald: Z przyczyn naturalnych 28.08.15, 10:21
      i Skradzione morderstwo z wątkiem nadprzyrodzonym, ale bez przesady, w pierwszej dość drastyczne opisy.Koszmarna cisza Wulfa Dorna też mi się podobała, Ene, due śmierć M. J. Arlidge, wszystkie książki Briana Freemana, mało znany, a wydaje mi się, że świetnie pisze, Nele Neuhaus wszystkie książki, cała seria o komisarzu Adamie Nowaku Konatkowskiego, choć muszę przyznać, że bazyliszka jeszcze nie czytałam, Chris Carter seria o Robercie Hunterze.
    • koronka2012 Re: Niepromowane interesujące kryminały 13.09.15, 19:36
      Thomas Kanger, bardzo mi się podobały jego książki, żałuję że nie wydano kolejnych
    • samirnasri5 Arno Strobel 13.10.15, 00:41
      „Psychothrillery” Arno Strobla. Po polsku wyszły cztery, mogę się wypowiadać o pierwszych trzech – „Trakt”, „Istota”, „Schemat”. Wszystkie są wartko napisane, dobrze skonstruowane - i dobrze przetłumaczone, w sensie dobrze się czytają. Miejscem akcji jest za każdym razem inne niemieckie miasto (Ratyzbona, Akwizgran, Hamburg). Występuje pewien crossover postaci (policjantów). Te książki nie są może jakąś rewelacją, ale są naprawdę OK i lepsze od wielu intensywnie promowanych. Z wymienionych trzech wysoko oceniam zwłaszcza „Istotę”, jako najoryginalniejszą.
    • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 13.10.15, 11:24
      Marta Zaborowska "Rajskie Ptaki". Innych książek tej autorki nie czytałam. Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i proszę o więcej.
      • ajaksiowa Re: Niepromowane interesujące kryminały 05.12.15, 16:53
        Bernard Minier-wszystkie-czytasz tak jakbyś oglądała film.smile
    • gocha206 Re: Niepromowane interesujące kryminały 16.12.15, 16:27
      Polski debiut: Uklad - Janusz Koryl. Na jednym z rzeszowskich osiedli znaleziono zwłoki młodego chłopaka. Jego śmierć była efektem samobójczego skoku z szóstego piętra wieżowca. Wkrótce potem dochodzi do kolejnych samobójstw, które łączy ze sobą zagadkowy napis pełniący rolę swoistego listu pożegnalnego. Rzeszowska policja staje przed nie lada wyzwaniem. Prowadzący śledztwo komisarz Paweł Wolański musi znaleźć odpowiedź...
    • echtom Martin Olczak - Morderstwo w Akademii 31.03.16, 18:27
      Przypadkowo odkryty przeze mnie debiutant (tzn. kryminalny, pisał inne rzeczy), świetnie się czyta.
    • taka_prawda500 Dagmara Andryka - Tysiąc 07.04.16, 23:52
      Chyba nikt oprócz mnie nie przeczytał tej książki, a warto smile
    • martina-0 Re: Niepromowane interesujące kryminały 04.11.16, 20:58
      Jak bylam nastolatka to przeczytalam kryminal z PRL-u: 'Biała karawana' Juliusza Grodzińskiego. Na jego podstawie nakrecono potem odcinek '07 zglos sie' - 'Zamknąć za sobą drzwi' (z 1987). Ksiazka podobala mi sie.

Jak ktos jest zainteresowany na podstawie jakich opowiadan/powiesci powstal ten serial, wiecej info jest tu:

pl.wikipedia.org/wiki/07_zg%C5%82o%C5%9B_si%C4%99

Ponadto pare lat temu wydano zeszyty autorstwa scenarzysty tego serialu - Krzysztofa Szmagiera, a dotyczace filmu.
    • kryspina007 Re: Niepromowane interesujące kryminały 13.12.16, 08:39
      fajne spróbuje przeczytać
    • jagna100 Johan Theorin - "Zmierzch" 13.12.16, 16:15
      Sięgnęłam po niego tylko dlatego, że wydana jest w tej samej serii co książki J.L. Bannaleca ("Śmierć w Pont-Aven" i "Sztorm na Glenanach"), które mnie urzekły.
      "Zmierzch" jest przepięknie napisany, niby niespieszny kryminał, ale trzyma w maksymalnym napięciu. Brak w nim rasowego detektywa, akcja przeplata się w czasie po trochu odsłaniając różne okoliczności - nie jest zatem klasycznym kryminałem, ale jest w nim TAJEMNICA.
      • drilka Re: Johan Theorin - "Zmierzch" 14.12.16, 07:18
        Dziękuję, moje klimatysmile Zapisuję sobie wszystkie trzy.
    • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 22.01.17, 14:18
      "Dziewczyna w lodzie" , Robert Bryndza, przeczytałam, że jest Brytyjczykiem a mieszka na Słowacji. Książkę przeczytałam, czekam na następne. Jest to pierwszy kryminał tego autora, następne dwa napisane, ale u nas jeszcze nie wydane.
    • basiakia Re: Niepromowane interesujące kryminały 10.05.17, 15:30
      "Księgobójca", Maja Wolny. Przeczytałam i polecam. Ja również proszę o podpowiedzi odnośnie niepromowanych,
      ciekawych kryminałów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka