Dodaj do ulubionych

komisarz Maigret

02.03.07, 13:36
czy ktos z was czyta komisarza maigret ?
świetne ksiązeczki z klimatem, doskonałe do nauki francuskiego (jesli sie
czyta w oryginale)
niedawno szacowne wydawnictwo uniwersyteckie wydało bardzo ładnie dwie nowe
ksiazki z serii Maigret
a czyajacym po francusku polecam Klub ksiązki Dumas kkdumas.pl
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: komisarz Maigret 02.03.07, 15:18
      W oryginale nie czytam niestety, ale lubię Maigreta (on był chyba z Pierwszej
      Brygady Lotnej?). Wolna, spokojna narracja, sympatyczny bohater lubiący dobre
      jedzenie i trunki, opisy Paryża, dużo tła obyczajowego, no i Jean Gabin w
      filmowej ekranizacji.

PS. Synową Simenona była śliczna Mylene Demongeot znana z serii fimów o
      Fantomasie.
    • es_zet_pe Re: komisarz Maigret 10.05.07, 21:58
      Bardzo lubię Maigreta! Dla mnie w ogóle od Simenona zaczyna się prawdziwy
      kryminał (z całym szacunkiem dla Amerykanów, ale jakoś Hammett i Chandler po
      prostu mnie nie zafascynowali).
      Simenona przyjemnie się to czyta (choć bywa bardzo gorzki), sympatyczny
      bohater, a przede wszystkim piękne realistyczne opisy Paryża i jego
      poszczególnych mikrokosmosów: ulic, dzielnic, środowisk zawodowych. Obskurne
      bistra, okolice placu Pigalle, tanie kabarety, ale jednocześnie domy zamożnych
      lekarzy, dyplomatów i adwokatów. Świetnie pokazuje przemijanie starego świata i
      pojawianie się nowego. Z drugiej strony mam pewne wątpliwości do do realizmu:
      najlepsze kryminały Simenon pisał po II wojnie światowej siedząc w USA (ciążyły
      na nim zarzuty o kolaborację wojenną) więc nie wiem na ile miał rzeczywiste
      rozeznanie w paryskich realiach.
      Właśnie skończylem czytać "Znajomą pani Maigret" i zabieram się za "Trupa bez
      głowy". Szkoda, że ostatnio wydawane Maigrety to już popłuczyny, najlepsze
      chyba już wydano za PRL.
      • judytta Re: komisarz Maigret 13.05.07, 15:36
        Na dniach odkryłam Simmenona i mnie również bardzo się sodobał.
        Przeczytałam "Maigret zastawia sidła" oraz "Trup bez głowy", mam jeszcze 2 jego
        książki wypożyczone: "Maigret i włóczęga" oraz "Maigret i złodziej".

Naprawdę fajne książeczkismile)

htpp://judytta.blog.one.pl/

• zettrzy Re: komisarz Maigret 13.05.07, 16:57
      przeczytalam chyba jedna czy dwie pozycje, powoli, bo moj francuski jest dosc
      zardzewialy wink nie bardzo pamietam co to bylo, natomiast pamietam ze nie rzucilo
      mnie na kolana - owszem napisane wedlug regul, ale jak mawiala moja warszawska
      krawcowa, "nic takiego zebym sie specjalnie zachwycila"
      • michel9 Re: komisarz Maigret 04.07.07, 15:02
        Po raz pierwszy czytałem Maigrety jeszcze w liceum i po kilku tomach znudziłem
        się. Były dla mnie zbyt schematyczne( te ciągłe wizyty w knajpkach), zbyt wolne,
        po prostu staroświeckie. Teraz na stare lata jestem wielbicielem Simenona.
        Przeczytałem niemal wszystkie Maigrety i trochę innych powieści ( po francusku).
        Mniej ważna dla mnie jest sama intryga, przyciąga mnie bardziej atmosfera
        powieści (knajpki!). Lubię też serię kilkudziesięciu filmów z końca XX i
        początku XXI w. opartych na powieściach Simenona, choć oczywiście Bruno Cremer
        nie jest Jeanem Gabinem.
        • ewa9717 Re: komisarz Maigret 04.07.07, 21:51
          Znam, czytam, chętnie bym miała 1.5 metra Maigretów na półce, ale mam swoje
          tylko 4 sztuki.
          • zielonamysz Re: komisarz Maigret 09.07.07, 10:23
            Tez bardzo go sobie lubie.I mam chyba wszystko Poczawszy od Jamnikow a
            skonczywszy na Dolnoslaskim. Ostatnio(tydzien temu) czytalam Zone Kasiarza i tez
            bardzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka