Dodaj do ulubionych

Aleksandra Marinina

14.06.07, 09:10
Skończyłam właśnie "Grę na cudzym boisku". Tak średnio mi się podobała. Do
szału doprowadziła mnie zwłaszcza indolencja ochrony Denisowa,
którzy "pozwolili" Jurijowi zabić Swietę. Widać, jak dużym problemem w Rosji
jest mafia, kontrolująca wszystkie państwowe instytucje. Naajgorzej, że
ludzie nieraz bardziej liczą na ochronę mafi, niż milicji.
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Aleksandra Marinina 14.06.07, 11:26
      Dla mnie to z kolei jedna z lepszych jej książeksmile. Dobrze oddaje klimat Rosji,
      właśnie ze skorumpowanymi urzędnikami i wszechobecną mafią.
      • chiara76 Re: Aleksandra Marinina 14.06.07, 11:31
        zgadzam się...
        a jeszcze "Męskie Gry" tak wspominam podobnie...
    • z_kawon Re: Aleksandra Marinina 15.06.07, 21:32
      Ja ostatnio przeczytałam Śmierć i trochę miłości (czy na odwrót, nie pamiętam)
      całkiem nieźle się czytało, tylko w pewnym momencie zbyt czytelne staje się
      to, "kto zabił", niestety.
      Mam nadzieję, że że nie zdradzę zbyt dużo jeśli napiszę, że motywy zbrodni to
      zemsta i chęć udowodnienia własnej wartości. Jest też trochę psychologii
      (zabójca to psychol big_grinDD).
      • jottka Re: Aleksandra Marinina 16.06.07, 11:34
        to niech mnie ktoś przekona do marininy (z podaniem tytułu konkretnego dziełasmile,
        bo ja przeczytałam 'skradziony sen' i sama mało nie usnęłamsad wtórne to, a
        główna bohaterka jak z plakatu. no ale to małe miki, jakby zagadka dobra byli,
        to by sie dało przeżyć
        • negev56 Re: Aleksandra Marinina 17.06.07, 09:20
          nie będę Ciebie przekonywała do Marininy, bo sama mam mieszane uczucia,
          przeczytałam trzy jej książki Męskie gry, Złowrogą pętlę i Kolację z zabójcą. Ta
          ostatnia jest pierwszą z cyklu o Kamieńskiej, tu poznajemy od początku kto jest
          kim. Na trzy przeczytane, uważam, że Kolacja jest najlepsza, w miarę ciekawa
          intryga ( rzecz jasna całe zło siedzi na szczytach władzy), dochodzenie
          przeprowadzane składnie a Kamieńska robi za wabika.
          • zorija Re: Aleksandra Marinina 18.06.07, 08:45
            Miło słyszeć, że nie tylko mnie książki Marininy nie bardzo się podobają.
    • jeriomina Re: Aleksandra Marinina 02.07.07, 10:17
      Mnie z kolei nic w książkach Marininej nie doprowadza do szału. przeczytałam
      wszystkie które się ukazały po polsku, oglądałam też serialowiec ale ten mniej
      mi się podobał, bo wszystkich bohaterów wyobrażałam sobie inaczej, tylko Jura
      Korotkow był do kogoś podobny, a z Docenki zrobili grubasasmile
      Zaczęłam od "Męskich gier" - najgrubszy z jej kryminałów, w sumie to trudno
      powiedzieć, który jest mój ulubiony, bardzo lubię "złowrogą pętlę", "grę na
      cudzym boisku", najnowsza przetłumaczona, "kolacja z zabójcą", najmniej mi się
      podobała. "Ukradziony sen" jest trochę rozwleczony ale w drugiej połowie akcja
      zdecydowanie przyspiesza i jest naprawdę ciekawiesmile
      • asiak44 Re: Aleksandra Marinina 20.01.17, 05:19
        A ten serialowiec to po rosyjsku i gdzie go oglądałaś?
        • asiak44 Re: Aleksandra Marinina 20.01.17, 05:21
          Oj, widzę,że to wątek sprzed 10 lat, no ale może ktoś napisze coś o serialu...
    • sayonara2 Re: Aleksandra Marinina 02.07.07, 11:01
      jak juz nie mam nic na tapecie to moze byc i Marinina,ale nie przepadam za jej
      ksiazkami.
    • andaba Re: Aleksandra Marinina 15.01.17, 20:50
      Wypożyczyłam sobie "Egzekucję w dobrej wierze".
      Zaczęłam czytać, wszystko ok, jest Anastazja, jest Korotkow, jest Czistiakow, ale, kurka wodna o co chodzi???
      Ostatnia książka jaką ostatnio miałam w rękach, bodajże "Stylista" czy "Iluzja grzechu" - działy się w latach 90-tych. Podejrzewałam, że ta jest kontynuacją, ale gdy się pogubiłam to zajrzałam do biblionetki i mnie ścięło - "Egzekucja..." jest tomem... 32!!! Podczas, gdy poprzednie były "naste".
      Czemu wydawnictwa pominęły około 20 lat i około 20 tomów???

Książka jest chyba ok, o ile mogę to stwierdzić po 1/5 cegły, tylko muszę się domyślać, kto gdzie po co z kim i dla kogo. I Nasteńka na emeryturze...
      • chiara76 Re: Aleksandra Marinina 21.01.17, 21:28
        "Egzekucję w dobrej wierze" wydało zupełnie inne wydawnictwo niż W.A.B więc pewnie prawa autorskie z nimi autorka podpisała. A W.A.B wydał teraz w kolejności następną książkę Marininy, w której Nastia jeszcze ciągle piękna i młoda tongue_out chodzi mi o "Jasne oblicze śmierci".
        • amelius Re: Aleksandra Marinina 24.03.17, 13:56
          Zacząłem czytać starą książkę Marininy "Ukradziony sen", której wcześniej nie czytałem. Bardzo dobrze się czyta. Cała rosyjska literatura, nawet kryminały jest wybitnie charakterystyczna. Pewien niepowtarzalny styl, sposób opisywania świata i emocji. Czytam i wiem, że autor to Rosjanin. Tak jak z filmami Polańskiego. Oglądam i wiem, że to jego film.
          • chiara76 Re: Aleksandra Marinina 26.04.17, 12:21
            Tak, ja też bardzo lubię Marininy kryminały i tak, zgadzam się z Tobą, że napisane są takim charakterystycznym językiem, stylem. "Ukradziony sen" jest faktycznie bardzo dobry.
    • salatka123 Re: Aleksandra Marinina 25.04.17, 14:29
      Ja czytałam tylko "Czarna lista" tej autorki, ale książka mnie wciągnęła.
    • skonany Re: Aleksandra Marinina 29.04.17, 22:32
      Proszę o polecenie autora który by pisał chociaż trochę podobnie do Marininy.
      Interesuje mnie wielowątkowość, portrety psychologiczne, natomiast nie lubię krwawych opisów.
      Dziękuję.
    • chiara76 Re: Aleksandra Marinina 02.06.17, 16:30
      Ja właśnie jestem po "Życie po życiu", drugiej książce z Kamieńską już w czasie gdy odeszła z Policji. I powiem Wam, że bardzo mi się ta część podobała. Takie refleksje, trochę smutne, trochę nie, rozliczanie się Kamieńskiej z życiem, myślę, że trochę podarowała bohaterce te refleksje i wątpliwości sama autorka. Bardzo na plus.
      • opty2 Re: Aleksandra Marinina 11.06.17, 10:43
        Liczę, że też mi się spodoba smile
        Już sobie zamówiłam.
        Denerwujące jest niewydawanie po kolei Marininy, tylko wciąż musimy się zastanawiać "o jakim etapie życia" będzie następna książka wrr...
        • siostra_pelagia Re: Aleksandra Marinina 11.06.17, 18:31
          Ja sobie Stylistę Marininy słucham jako audiobook. Już na to alogiczne wydawanie kolejnych pozycji machnęłam ręką. Wallander mi się przypomniał. Tam kogoś uśmiercili, a w kolejnym wydanym tomie miał się całkiem dobrze (jeszczesmile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka