Dodaj do ulubionych

Pyt. o kryminał Alexa...

09.09.07, 17:19
nadrabiam i przypominam sobie jego kryminały ostatnio i nie mogę wciąż trafić
na jeden, który pamiętam z dzieciństwa, kiedy go przeczytałam. A może go sobie
wymyśliłam? Wiem, że akcja działa się w czasie lotu samolotem. To jak, może
ktoś pamięta jego tytuł, czy też może ten kryminał w ogóle nie istnieje?? z
góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Pyt. o kryminał Alexa... 09.09.07, 17:42
      A to nie będzie "Piekło jest we mnie"?, tak mi się coś majaczysmile
    • negev56 Re: Pyt. o kryminał Alexa... 09.09.07, 17:50
      nawet znalazłam to
      pl.wikipedia.org/wiki/Piek%C5%82o_jest_we_mnie
      • chiara76 Re: Pyt. o kryminał Alexa... 09.09.07, 18:04
        dzięki, czyli jednak istnieje. Tak, to ten na pewno. Wiele nie pamiętam, ale
        właśnie to, że na pokładzie samolotu. Dziękuję za szybką pomoc.
        • negev56 Re: Pyt. o kryminał Alexa... 09.09.07, 18:13
          Chyba wszyscy swego czasu przechodzili przez Alexa, czytając wpisy o jego
          książkach, mam coraz większą ochotę na powtórkę.
    • xxiii.viii.mcmlxxix pierwowzór 09.09.07, 21:07
      Pierwowzorem książki był scenariusz Alexa do spektaklu "Kobry" z 1964 roku pt.
      "Samolot do Londynu" (filmpolski.pl/fp/index.php/525036). Bardzo podobała
      mi się Danuta Szaflarska w roli stewardessy; nie wypominając, po aktorce nie
      było widać wieku (wówczas już bez mała 50 lat) i nie była to bynajmniej kwestia
      charakteryzacji, ot, mistrzowski warsztat. Z kolei Dmochowski strasznie
      pretensjonalny w roli głównego bohatera, ale i tak o niebo lepszy od Alexa a'la
      Krzysztof Chamiec.

TVP przypomniała ten spektakl niedawno w wakacyjnym pasmie powtórek: spektakl
      "na żywo", zarejestrowany telerekordingiem, ze dwa razy zapisał się tylko
      dźwięk, więc przez długie minuty był tylko czarny ekran i głosy aktorów.
      • chiara76 Re: pierwowzór 09.09.07, 21:21
        nie widziałam chyba (może kiedyś?) żadnej ekranizacji książek Alexa a nabrałam
        ochoty. W ogóle te stare kryminały , "Kobra" to było coś...
        mam nadzieję, że TVP pokusi się kiedyś o jakieś powtórki (teraz leciało coś w
        czwartki w wakacje, ale marzy mi się o normalniejszej porze i niekoniecznie w
        czasie urlopowym).
        • xxiii.viii.mcmlxxix Re: pierwowzór 09.09.07, 21:45
          mhm, dwa razy korzystałem z pośrednictwa wideo, jeśli chodzi o czwartkowe noce
          wakacyjne z kryminałem wink ale akurat "samolotu" nie mam nagranego. (mam
          "pomyłka, proszę się wyłączyć" z arcyrolą Aleksandry Śląskiej i "wspólniczkę")

powtórki "Kóbr" będą raz w miesiącu, w każdą trzecią niedzielę na TVP Kultura.
          chociaż zanosi się na to, że w kółko będą powtarzać rzeczy już wydobyte z
          archiwum - na niedzielę 16 września (o godz 15.00, w sam raz do obiadu wink
          zapowiadana jest "Alicja prowadzi śledztwo". świetne skądinąd, ale już chyba 3
          raz w tym roku (przynajmniej po jednym razie na Jedynce i Kulturze już było w 2007).

strona internetowa TVP podaje coś enigmatycznie
          (tvp.pl/Search?Search=Kobra&Cat=1682&IdWG=), że w czwartek 20 września,
          ale znów około północy, na Jedynce będą "Bracia Ricco" w reż. Piwowskiego, z
          Zapasiewiczem i Nowickim. tego nie widziałem i fajnie by było gdyby to była prawda.
          • tak_o Re: pierwowzór 24.06.13, 14:22
            Właśnie sobie obejrzałam Alicję na youtube. Znakomite! Dzięki za podpowiedź.
      • drfell1 Re: pierwowzór 10.09.07, 08:13
        Antologia Pod Szlachetnym Koniem ukazała sie w 1963 roku. Jednym z opowiadań było - Niechaj odnajdą swoich wrogów autorstwa Joe Alexa. Poszerzona wersja tego opowiadania stała sie podstawą powieści (sa tez niewielkie zmiany w stosunku do treści opowiadania).
        Nie znam tej Kobry, podejrzewam że też powstała na podstawie opowiadanie.
        • xxiii.viii.mcmlxxix Re: pierwowzór 10.09.07, 09:15
          "Antologia Pod Szlachetnym Koniem" - solidny brak w mojej bibliotece, nie po raz
          pierwszy się spotykam z tym, że nie znam czegoś co tam zamieszczono. dziękuję za
          informacje!
          • tool1978 Re: pierwowzór 10.09.07, 10:15
            Jest też drugie wydanie z 2000 r. w Kluczyku. Poza Alexem, Andrews
            (Szczypiorski) i Randon (Kwiatkowski)
            • drfell1 Re: pierwowzór 10.09.07, 10:37
              1. Maciej Słomczyński (pseud. Joe Alex) - Niechaj odnajdą swoich wrogów
              2. Andrzej Szczypiorski (pseud. Maurice S. Andrews) - Śledztwo przy ulicy Laos
              3. Tadeusz Kwiatkowski (pseud. Noël Randon) - Weekend w pensjonacie "Cyprys"
              4. Andrzej Szczypiorski (pseud. Maurice S. Andrews) - Pod Szlachetnym Koniem

Bardzo dawno nie czytałem tych autorów (poza Słomczyńskim). Kiedys mi sie podobali, wrócę do nich jak tylko (i jesli) znajde te książki w domu.

Dawno tez nie czytałem książek pisanych przez Słomczyńskiego jako Kazimierz Kwaśniewski: Śmierć i Kowalski, Zbrodniarz i panna,Gdzie jest trzeci król? Było ich chyba więcej - krązy mi po głowie tytuł:Każę aktorom powtórzyć morderstwo, ale nie wiem czy to była Kobra, czy książka. Czasami mozna oglądnąć w TV filmowe wersje Zbrodniarza i panny i Gdzie jest trzeci król?

W młodości czytałem z duzym zainteresowaniem Szary cień wydany pod nazwiskiem Słomczyński chyba jeszcze w latach 40-tych. O ile pamietam Norwegia, ciężka woda, tajni agenci. Było tych książek więcej:Lądujemy 6 czerwca, Zadanie porucznika Kenta, Fabryka śmierci, ale ich nie znam.
              • tool1978 Re: pierwowzór 10.09.07, 11:32
                Jako Kwaśniewski była jeszcze Ciemna jaskinia. I tyle. Każę
                aktorom ... wyszło w jednym tomie razem z chyba Śmiercią i Kowalskim
                (super film z Mikulskim Ostatni kurs).
                Jako Słomczyński pisał tez dla dzieci: Marsz ołowianych żołnierzyków
                (dość łatwo dostępne jak kogoś interesuje smile), Opowiadania o
                dalekiej drodze (po 1955 chyba nie wznawiane).
                Nie wszystko wyszło jako książki (chyba), bo np. Fabrykę śmierci mam
                gazetowe.
                • xxiii.viii.mcmlxxix Alex 10.09.07, 13:41
                  dla dzieci popełnił jeszcze serię "Czarne okręty", wielotomową.

o najstarszych książkach Słomczyńskiego (Lądujemy 6 czerwca, Zadanie porucznika
                  Kenta, Fabryka śmierci, Szary cień) pisała jego córka w biografii; Słomczyński
                  nie chciał żeby były wznawiane ze względu na ich niedostatki. będąc znanym i
                  cenionym tłumaczem oraz poczytnym autorem kryminałów najzwyczajniej w świecie
                  wstydził się naiwności fabuły, ubogiego warsztatu pisarskiego z pierwszych lat
                  po wojnie.
                • nchyb Tool1978... 10.09.07, 15:22
                  i jeszcze był Czarny Kwiat Kwaśniwskiego...

Tool, tak się nieśmiało przypomnę, na ten Kwiatek się natknąłeś w
                  międzyczasie może?
                  • tool1978 Re: Tool1978... 10.09.07, 15:59
                    Podobno to jest po prostu któraś z jego książek, pod innym tytułem.
                    Chyba Ciemna jaskinia, ale sprawdzę w domu
                    • nchyb Re: Tool1978... 21.06.13, 20:46
                      szukając całkiem czego innego - natknęłam się na ten wątek i na zadane przeze mnie przed laty pytanie.

W sumie ktoś zna odpowiedź? Czy Czarny kwiat to ciemna jaskinia?
                      • negev56 Re: Tool1978... 21.06.13, 20:59
                        nchyb napisała:

> W sumie ktoś zna odpowiedź? Czy Czarny kwiat to ciemna jaskinia?

według wiki, nie:
                        jako Kazimierz Kwaśniewski

Śmierć i Kowalski na filmie scenariusz podpisany jest jako Joe Alex
                        Zbrodniarz i panna na filmie scenariusz podpisany jest jako Joe Alex
                        Każę aktorom powtórzyć morderstwo
                        Gdzie jest trzeci król na filmie scenariusz podpisany jest jako Joe Alex
                        Ciemna jaskinia
                        Czarny Kwiat

• nchyb Re: Tool1978... 22.06.13, 10:02
                          a czym jest ten Czarny kwiat? Czy jest ktoś, kto to czytał? smile
                          Bo ja to też tylko na wiki i u Toola znalazłam...
    • chiara76 Re: Pyt. o kryminał Alexa... 11.09.07, 10:53
      no i dotarłam i do niegowink Na razie odłożywszy "Powiem wam, jak zginął"
      sięgnęłam po "Piekło jest we mnie"...dobrze, że nic a nic nie pamiętamwink
      • siostra_pelagia Re: Pyt. o kryminał Alexa... 11.09.07, 11:03
        My na tej fali Alexowej zrobiłyśmy zrzutkę z koleżankami z pracy i
        zakupiłyśmy w antykwariacie parę jego kryminałów w cenie po 2 zł za
        sztukęwink.
        • chiara76 Re: Pyt. o kryminał Alexa... 11.09.07, 13:00
          a wydawało mi się, że moja Mama, która nabyła po 3 zeta ostatnio pobiła rekord
          taniej książkiwink
          • siostra_pelagia Re: Pyt. o kryminał Alexa... 11.09.07, 13:23
            Może dlatego że my hurtowy zakupsmile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka