Dodaj do ulubionych

ZAGADKI - seria IX

24.05.05, 18:01
Czesc :)
zaczynam nowy watek z zagadkami, zeby uniknac balaganu :)

W jakiej powiesci jeden z bohaterow zwraca sie do matki per MADRE i dlaczego?
Nazwiska niepotrzebne, wystarczy tytul i powod :)

pozdrawiam,
kindov :)
Obserwuj wątek
    • damian.pisula Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 18:30
      Hello :)

Chodzi rzecz jasna o powieść "Pani McGinty nie żyje", a aktorski tekst MADRE
      tyczy się Robina Upwarda, który zwracał się tak do swojej pseudo-matki :-) A
      dlaczego... w jednym zdaniu: bo to nie była wcale jego matka :-) Wystarczy
      Kindov?:D

Pozdrawiam
      Damian
      • kindov Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 18:49
        hej,
        jasne ze wystarczy :)

czekamy na zagadke!

pozdrawiam,
        • damian.pisula Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 19:15
          :)

No to teraz zagadka na zastanowienie:

W których powieściach Agathy duże znaczenie nabrała garderoba? Proszę wymienić
          przynajmniej 3 :)

Pozdrawiam
          Damian
          • tgosia44 Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 19:39
            chodzi o przebieranie się?
            • damian.pisula Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 20:00
              Niekoniecznie Gosiu... chodzi o powieści, w których jakakolwiek część garderoby
              pełniła jakąś ważną funkcję... np. naprowadzenie na rozwiązanie zagadki :)

Pozdrawiam
              Damian
              • kindov Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 20:11
                Samotny dom - szal, przez ktory zginela jedna z bohaterek

Slonie maja dobra pamiec - peruki (czy to tez czesc garderoby...?!) ;P

Tajemnicza historia w Styles - sztuczna broda (watpliwosc- patrz wyzej) i
                zielone spodnie

Noc w bibliotece - sukienka, w ktora ubrana byla ofiara - wg Panny Marple ta
                sukienka byla najwazniejszym elementem zagadki :)

4.50 z Paddington - plaszcz ofiary, ktorego fragment Lucy Eyelesborrow znalazla
                na terenie posiadlosci Rutheford Hall

Smierc Lorda Edgware'a - cale przebranie aktorki

Zlo czai sie wszedzie - kapelusz Arleny, workowate luzne ciuszki Christiny

Morderstwo w Orient Expressie - kimono w smoki i mundur konduktora

Mezczyzna w brazowym garniturze - no coz, brazowy garnitur...

i pewnie jeszcze wiele innych, ale musze isc robic kolacje... :(
                A potem zapodam sobie ze znajomymi po raz kolejny 5 malych swinek :D

pozdrawiam,
                • damian.pisula Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 20:18
                  Brawo!

Peruki i wąsy to rzecz jasna też część garderoby :D Do Twojego spisu
                  dorzuciłbym jeszcze ze 3 które mi przychodzą teraz na myśl:

a. szal użyty do strzału w Śmierci na Nilu
                  b. strój stewarda w Śmierci w chmurach ;)
                  c. sławienny bucik, a raczej sama klamerka z Pierwsze, drugie zapnij mi obuwie

No i mamy prosty wniosek: Garderoba jest bardzo często "uwikłana" w sposób
                  dosadny u Agathy :))

Proszę kindov, Twoja kolej!

Pozdrawiam
                  Damian
                  • tgosia44 Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 21:08
                    no wiecie co... a ja właśnie się zastanawiam nad jakąkolwiek częścią garderoby-
                    a tu taka lista :-D
                    • kindov Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 23:12
                      nowa zagadka bedzie nawiazywala do poprzedniej :)

prosze wymienic 3 powiesci, w ktorych wazna role odegraly zwierzeta domowe -
                      uwaga - chodzi o zwierzeta rzeczywiscie wystepujace w powiesciach, a nie
                      stanowiace np. czesc wierszyka, czy przenosnie. Zatem Swinki, Myszki i Slonie
                      odpadaja! Skupmy sie na:
                      1) kocie
                      2) psie
                      3) ptaku
                      po jednej powiesci :)

pozdrawiam,
                      • nchyb Re: ZAGADKI - seria IX 24.05.05, 23:28
                        > 1) kocie
                        > 2) psie
                        Niemy świadek
                        > 3) ptaku
                        Kieszeń pełna żyta

A ten kot jakoś mi do głowy nie przychodzi :-(
                        • kindov Re: ZAGADKI - seria IX 25.05.05, 00:00
                          Dobrze - choc nie jest to oczywiscie odpowiedz jedyna :)
                          Dlatego, mysle, ze poczekamy jeszcze, moze ktos odpowie na wszystkie 3 czesci,
                          ale teraz jest juz trudniej, bo nie mozna zdublowac odpowiedzi udzielonej przez
                          nchyb! :)

pozdrawaim,
                          • seledynowa Re: ZAGADKI - seria IX 25.05.05, 00:13
                            1) pies - Terry z opowiadania pt."Najukochańszy pies"(zbiór "Detektywi w
                            słuzbie miłości"
                            2) ptaki - te które obserwował przez lornetkę morderca-katalizator w "Kurtynie"
                            3) kot - jedynie ten "wśród gołębi", ale to nie było zwierzątko, a tytuł ;-(
                            Kot pasuje mi do panny Marple,ale ona chyba nie darzyła tego gatunku specjalną
                            miłością
                            • nchyb Re: ZAGADKI - seria IX 25.05.05, 00:29
                              Też mi ten kot od gołębi chodził po głowie, ale to tytułowy był, a w powieści
                              nie kojarzę :-(
                            • nchyb Re: ZAGADKI - seria IX 25.05.05, 00:31
                              A w tej sarożytnej powieści, o awnym Egipcie -nie było przypadkiem jakiegoś
                              kota? Bo pasowałby mi :-)
                              • kindov Re: ZAGADKI - seria IX 25.05.05, 12:37
                                Napiecie rosnie...
                                bo zgodnie z moim pierwszym postem, w ktorym zadalem zagadke, nie chodzi o
                                przenosnie, wiec kot wsrod golebi odpada na tej samej zasadzie co slonie, ktore
                                nie zapominaja :)
                                Pozostale dwie odpowiedzi Seledynowej sa poprawne, ale tez nie jedyne, czyli
                                czekamy dalej i znowu - nie wolno powtorzyc czyichs odpowiedzi :)

Ciekawe, czy ktos poda pelna, trzyczesciowa odpowiedz :) Ale jak wam sie znudza
                                te wszystkie zwierzatka, to dajcie znac i rozstrzygniemy :)

Nchyb - faktycznie koty ze starozytnym Egiptem sie bardzo kojarza, ale jedyne
                                odniesienie, jakie Agatha zrobila do kotow w Zakonczeniem jest smierc bylo
                                wielokrotne porownywanie Nofret do kota :)

pozdrawiam,
                                • seledynowa a może... 25.05.05, 13:07
                                  a może zadowoli Cię jakies inne zwierzątko????
                                  zamiast tego kotka?
                                  np. ...osy ("Gniazdo os" z "Wczesnych spraw Poiriota"
                                • seledynowa mam kota!!!!!!!! 25.05.05, 13:08

• seledynowa mam kota!!!!!!!! jeszcze raz!!! 25.05.05, 13:11
                                    "Zatrute pióro"
                                    str. 11
                                    cytat:
                                    (...) czuję jeszcze woń białego pyłu na podwórzu za domem i widze RUDEGO KOTA
                                    kroczącego dostojnie środkiem podwórza, a ze stajni słysze stuk końskich
                                    kopyt...."
                                    i nawet kawałek KONIA :-))))
                                    • kindov Re: mam kota!!!!!!!! jeszcze raz!!! 25.05.05, 13:44
                                      Super!
                                      Seledynowa - oczywiscie uznaje Twoja odpowiedz i gratulacje! :)

Dodam, ze gdy wymyslalem te zagadke, mialem na mysli przede wszystkim:
                                      1. psa z Niemego swiadka (przez mysl przemknal mi tez Terry z Najukochanszego
                                      psa :)
                                      2. kota z Morderstwo odbedzie sie - wspanialy Tiglath Pileser, dzieki ktoremu
                                      Panna Marple wpadla na rozwiazanie czesci zagadki dotyczacej wylaczenia swiatla
                                      3. ptaka (kanarka) z Morderstwo to nic trudnego, ktoremu skrecono kark w
                                      przyplywie zlosci

Mam wrazenie, ze udala sie ta zagadka :)
                                      Dzieki Damian za inspiracje, a wszystkim zgadujacym za zgadywanie :)
                                      Seledynowa - prosimy o Twoja zagadke :)

pozdrawiam,
                                      • seledynowa nowa zagadka 25.05.05, 14:12
                                        Agatha raz sobie nieźle poszalała :-)
                                        wplotła do swojej ksiazki obraz malarza wszechczasów - arcymistrza portretu
                                        kobiecego, którego w pewnych kręgach uznaje się za wybitniejszego artystę niż
                                        Rembrandt;
                                        mistrz ten zostawił po sobie zaledwie około 30 dzieł (33 lub 34), był
                                        przedstawicielem sztuki niderlandzkiej, a magia jego obrazów zainspirowała
                                        wspólczesnych do książek, filmów; choć miał ponad 10 dzieci, to nigdy na żadnym
                                        obrazie nie uwiecznił żadnego dziecka; o jednym z jego 2 pejzaży Proust
                                        powiedział, że to "najpiekniejszy pejzaz świata"
                                        Tak więc miłośnicy agatek- o jakiego malarza chodzi i w której "agatce" autorka
                                        wykorzystała jego nazwisko?
                                        • kindov Re: nowa zagadka 25.05.05, 14:24
                                          Czyzby chodzilo o Jana Vermeera, wymienionego w Po pogrzebie? :D
                                          Ostatnio przypomnial go film Dziewczyna z perla, odpowiedniczka a wg niektorych
                                          konkurentka Mona Lisy Leonarda...

pozdrawiam,
                                          • seledynowa Re: nowa zagadka 25.05.05, 14:28
                                            bingo!
                                            gratuluję!
                                            • kindov nieco bardziej krwawo... ;) 25.05.05, 14:49
                                              Tym razem zagadka nieco bardziej krwawa.
                                              Bardzo czesto Agatha trula ofiary w swoich utworach, ale kilka razy morderstwo
                                              popelniono bardziej brutalna metoda - za pomoca siekiery/toporka. Prosze
                                              wymienic 3 tytuly :)

Nie wchodza w gre zadne inne tepe narzedzia ani podrzynanie gardla!

pozdrawiam,
                                              • kindov Re: nieco bardziej krwawo... ;) 25.05.05, 22:42
                                                hej :)
                                                czyzby krwawa zagadka podzialala odstraszajaco...? :(
                                                no to moze chociaz 2 tytuly...?

pozdrawiam,
                                                • seledynowa Re: nieco bardziej krwawo... ;) 26.05.05, 08:50
                                                  rakieta tenisowa, kij golfowy, zjazd w przepaść,nóż w samo serce, zepchnięcie
                                                  ze schodów, ale toporki???? siekierki????
                                                  nijak mi nie pasują :-((((
                                                  • tgosia44 Re: nieco bardziej krwawo... ;) 26.05.05, 09:38
                                                    a czym w Nemesis zniszczyli twarz ofiarze, bo nie pamiętam??

spoiler
                                                    Bo taki toporek to chyba pozwala ukryć tożsamość ofiary? ale też nie mam
                                                    konkretniejszych skojarzeń :-(
                                                  • promyk26 ja mam jeden:) 26.05.05, 09:51
                                                    znalazłam tylko "10 murzynków"- czy jak kto woli- "i nie było już nikogo"- tam
                                                    była siekiera...a w innych? może komuś pośmiertnie zmasakrowano twarz siekierką,
                                                    ale nie mam pojęcia w jakich książkach...
                                                  • kindov Re: ja mam jeden:) 26.05.05, 11:42
                                                    Brawo, Promyku :D
                                                    no dobrze, to juz nie czekajmy dluzej, Promyk wygrywa, wiec czekamy na
                                                    zagadke :D

a pelne potrojne rozwiazanie brzmi:
                                                    1) Dziesieciu Murzynkow (siekiera)
                                                    2) Po pogrzebie (siekiera)
                                                    3) Pani McGinty nie zyje (toporek do cukru ;)

pozdrawiam,
                                    • gocha221 jeszcze o kocie:-)) 26.05.05, 13:30
                                      kot, którego nie było, odegrał pewna rolę w Świnkach.
                                      Meredith był pewien, ze w pokoju z ziołami musial byc kot, kiedy to była tylk
                                      rozlna waleriana.
                                      no ale taki niby-kot:-))
                                      • kindov Re: jeszcze o kocie:-)) 26.05.05, 14:08
                                        To fakt :)
                                        W sumie zwierzaki u Agathy pojawiaja sie bardzo czesto i w roznych postaciach,
                                        nie tylko w formie cielesnej ;)

pozdrawiam,
                                        • promyk26 Re: nowa zagadka 26.05.05, 14:22
                                          "-dlaczego więc nie zostałem o tym poinformowany?-upierał się Poirot uderzając
                                          ze złością pięścią w stół.Domagam się odpowiedzi na pytanie, dlaczego nikt mnie
                                          nie poinformował!Pani jest kompletnie skretyniałą staruszką!A Leonie i Denise
                                          też nie są lepsze. Wszystkie zachowujecie się jak kompletne idiotki!"

-o czym nie został poinformowany poirot i z jakiej ksiązki pochodzi ten fragment :)
                                          • kindov Re: nowa zagadka 26.05.05, 14:53
                                            Fragment pochodzi z Morderstwa na polu golfowym, a Poirot wydziera sie na
                                            Francoise, ze nie powiedziala mu, iz "pani Renauld zmienila miejsce nocnego
                                            spoczynku".

pozdrawiam,
                                            kinodv :)
                                            • promyk26 Re: nowa zagadka 26.05.05, 15:01
                                              bardzo dobrze!!!

chyba zadałam za łatwą zagadkę, ale na przyszłość obiecuję się poprawić!!!:)
                                              • kindov Re: nowa zagadka 26.05.05, 15:10
                                                Hej :)

Spodobaly mi sie zagadki wymagajace wyszukiwania jakiegos elementu w roznych
                                                utworach, wiec teraz po raz kolejny zadaje taka wlasnie zagadke :)

Prosze wymienic co najmniej 3 utwory, w ktorych wazna role odegrala
                                                strzykawka :)

Zagadka nie powinna okazac sie zbyt trudna, ale ciekaw jestem, kto pierwszy
                                                poda pelna odpowiedz i jakie utwory wymieni :)

Jesli ktos poda mniej niz trzy wlasciwe utwory, to inne osoby nie moga juz
                                                wymieniac tych samych :P - tak jak przy zwierzatkach.

pozdrawiam,
                                                • tgosia44 Re: nowa zagadka 26.05.05, 15:14
                                                  Troszkę strzelam :-)
                                                  Karaibska tajemnica
                                                  Rendez-vous ze śmiercią
                                                  KArty na stół
                                                  • kindov Re: nowa zagadka 26.05.05, 15:26
                                                    Dwa razy brawo! (Karty na stol i Randez-vous ze smiercia), ale raz... hmmm
                                                    (karaibska tajemnica...? Tam bylo otrucie, podtruwanie, zasztyletowanie, ale
                                                    strzykawki nie pamietam. Moze sie myle - musialabys uscislic, w ktorym miejscu
                                                    ksiazki jest strzykawka wymieniona, chyba ze w tym wlasnie miejscu strzelasz :D)

Zaliczam na razie 2/3 odpowiedzi. Uscislij Karaibska tajemnice, albo sprobuj
                                                    podac inny tytul :)

pozdrawiam,
                                                  • tgosia44 Re: nowa zagadka 26.05.05, 15:29
                                                    no właśnie poszłam sprawdzić tą KAraibską tajemnice... nie wiem skad ta
                                                    strzykawka mi się tam wzięła :-(
                                                    zmieniam na Dom zbrodni :-)
                                                  • kindov Re: nowa zagadka 26.05.05, 15:37
                                                    I w ten wlasnie sposob wygrywasz - Gratuluje! :D

jeszcze mozna wymienic:
                                                    - Dziesieciu Murzynkow
                                                    - Zerwane zareczyny
                                                    - Tajemnice Lemesurierow (opowiadanie)
                                                    - Spotkanie w Bagdadzie

i pewnie jeszcze inne :)

czekamy na Twoja zagadke :)

pozdrawiam,
    • tgosia44 nowa 26.05.05, 15:38
      jeżeli moja odpowiedź zostanie zaakceptowana to daję na wszelki wypadek zagadkę:
      ...co wywróżyła fałszywa cyganka pani Pritchard?
      • kindov Re: nowa 26.05.05, 16:04
        niejaka Zarida przepowiedziala pani Pritchard, ze niebieskie kwiaty sprowadza
        na nia smierc - opowiadanie Niebieskie Geranium w tomie 13 zagadek.

pozdrawiam,
        • tgosia44 brawo 26.05.05, 22:52
          Brawo, Twoja kolej Wodniku :-)
          • kindov Re: brawo 26.05.05, 23:14

Z jakiej ksiazki pochodzi nastepujaca rozmowa o imionach? :)

"Doktor Burton zadawał właśnie pytanie:
            - Dlaczego akurat Herkules? - mówił. - Skąd się to wzięło?
            - Chodzi ci o imię, które nadano mi na chrzcie?
            - Nie ma w nim nic chrześcijańskiego - zaprotestował doktor. - Jest pogańskie,
            zdecydowanie pogańskie. Ale skąd się wzięło? Kaprys ojca? Widzimisię matki?
            Względy rodzinne? Jeśli dobrze pamiętam - choć pamięć już u mnie nie ta, co
            kiedyś - miałeś brata imieniem Achilles, dobrze mówię?
            Poirot przebiegł w myślach szczegóły kariery Achillesa Poirot. Czy to wszystko
            naprawdę miało miejsce?
            - Przez bardzo krótki okres - odparł. Doktor Burton taktownie zmienił temat. -
            Ludzie powinni ostrożniej wybierać dzieciom imiona - oświadczył po namyśle. -
            Sam mam wnuki, to wiem. Jedna jest Blanche - a ciemna jak Cyganka! Dalej
            Deirdre, smutna Deirdre, która okazała się wesoła jak ptaszek. Co do małej
            Patience, to na dobrą sprawę powinna się nazywać Impatience!* A Diana... hm,
            Diana... - stary znawca literatury klasycznej wzruszył ramionami. - Waży
            osiemdziesiąt kilogramów, a ma dopiero piętnaście lat! Mówią, że to szczenięca
            otyłość, ale wcale mi na to nie wygląda. Diana! Chcieli jej dać Helena, ale tu
            już wtrąciłem swoje trzy grosze. Wiedząc, jak wyglądają jej rodzice! Czy jej
            babka, jeśli już o tym mowa! Namawiałem usilnie na Martę, Dorcas, na coś
            rozsądnego, ale gdzie tam... szkoda było słów. Rodzice to dziwni ludzie..."

pozdrawiam,
            • tgosia44 Re: brawo 27.05.05, 00:07
              Wygląda na Dwanaście prac Herkulesa...
              • kindov Re: brawo 27.05.05, 11:17
                Jak zwykle znakomicie :)
                Czekamy na zagadke :D

pozdrawiam,
                kindov:)
                • tgosia44 Re: brawo 27.05.05, 12:07
                  raczej tym razem się udało;-)
                  z jakiej książki to cytat?
                  "Lady Makbet i Narcyz to niezwykła kombinacja" Dla ułatwienia dodam, ze chodzi o
                  dwójke morderców :-)
                  • kindov Re: brawo 27.05.05, 12:18
                    Wigilia Wszystkich Swietych :)

pozdrawiam,
                    • tgosia44 no i super 27.05.05, 12:31
                      teraz Twoja kolej na ŁATWĄ zagadkę :-D
                      • kindov ŁATWA zagadka :P 27.05.05, 12:39
                        Kto nosil przezwisko Jajko? (ALBO w ktorej ksiazce ta postac sie pojawila?)

pozdrawiam,
                        • tgosia44 :-( 27.05.05, 12:48
                          a ja nie mam skojarzeń... oprócz jajogłowego małego Belga :-)
                          mam nadzieję, ze na sali jest ktoś jeszcze...
                          • kindov szybka podpowiedz :) 27.05.05, 13:07
                            Spiesze z podpowiedzia!!!
                            Jajko to po angielsku Egg :)

pozdrawiam,
                            • meduza7 Re: szybka podpowiedz :) 27.05.05, 14:52
                              Dziewczę z "Tragedii w trzech aktach", z którą zaręczył się Pewien Słynny
                              Aktor...
                              Imion i nazwisk jak zwykle nie pamiętam. Senile dementia ;)
                              • kindov Re: szybka podpowiedz :) 27.05.05, 15:29
                                Swietnie :)
                                Nie daj sie swojej dementii i szybko zadaj zagadke, zeby inni tez mogli sie
                                zmierzyc ze swoja... ;P

pozdrawiam,
                                • tgosia44 Re: szybka podpowiedz :) 27.05.05, 16:18
                                  ja tylko na swoje usprawiedliwienie, ze akurat tego jeszcze nie czytałam :-)
                                  • kindov Re: szybka podpowiedz :) 27.05.05, 16:29
                                    Przyjmujemy usprawiedliwienie, doceniamy wysilki i zyczymy milej lektury w
                                    przyszlosci :)

pozdrawiam,
                                    • meduza7 nowa zagadka 28.05.05, 13:08
                                      Młody człowiek niesłusznie oskarżony o morderstwo i pięknę dziewczę, które jak
                                      lwica rzuca mu się na ratunek... Kto? Gdzie? Kiedy?
                                      Choć, o ile dobrze pamiętam, jedno z tych dziewcząt wcale nie było takie
                                      szczególnie piękne. Ale za to zdeterminowane.
                                      • kindov Re: nowa zagadka 28.05.05, 13:50

najbardziej pasuje tu Panna Emily Trefusis, ktora rzucila sie na pomoc Jamesowi
                                        Pearsonowi, oskarzonemu o zamordowanie wuja w Tajemnicy Sittaford (aka
                                        Tajemnicy wirujacego stolika)

poza tym, mozna podciagnac tu kilka innych przypadkow :)
                                        - Sara King (randez-vous ze smiercia) chociaz az tak bardzo jak lwica nie
                                        rzucala sie chyba na ratunek Raymondowi... ale jednak :)
                                        - Deirdre Henderson (pani McGinty nie zyje), ktora chciala pomoc Jamesowi
                                        Bentleyowi oskarzonemu o zabicie tytulowej Pani McGinty - no, ta to sie na
                                        pewno nie rzucala jak lwica, nie ten typ, ale chciala mu pomoc, no i uroda nie
                                        grzeszyla... :) I jeszcze Maude Williams - ktora byla nieco bardziej aktywna...
                                        - wreszcie Anne Bedinfield (Mezczyzna w brazowym garniturze) robiaca co w jej
                                        mocy, by oczyscic Harry'ego Lucasa (a wlasciwie Johna Harolda Eardsley'a) z
                                        zarzutu zamordowania Anity Grunberg.

Moze byc...?

pozdrawiam,
                                        • meduza7 Re: nowa zagadka 28.05.05, 13:57
                                          Kindov, to nieuczciwe ;) daj się innym wykazać. jaka to przyjemność zadawać
                                          zagadki facetowi, który wie wszystko?
                                          A propos, czy ja dobrze pamiętam, że pisałeś pracę mgr o Agatce? Czy z tym
                                          dziełem można się zapoznać?
                                          • kindov Re: nowa zagadka 28.05.05, 14:42
                                            Och, mimo usmiechnietego zartobliwie emotikona, musze przyznac, ze zrobilo mi
                                            sie troche przykro, bo "nieuczciwe" to troche mocne slowo :(

Mimo to, jestem przekonany, ze nie mialas nic zlego na mysli. Po prostu jestem
                                            ostatnio troche przewrazliwiony na punkcie formy :)

Zeby jednak dac innym szanse - nie bede sie juz tak wyrywal z odpowiedziami :D

A ja wcale nie wiem wszystkiego o Agatce - np do dzisiaj nie wiem, gdzie
                                            pojawila sie ta nieswieza czy zdechla ryba z zagadki Seledynowej :D A szukalem,
                                            szukalem...i nic.

Owszem, pisalem prace mgr o Agatce, niestety, po awarii kompa udalo mi sie
                                            uratowac tylko pierwsze dwa rozdzialy. Niestety, jest to wersja niepoprawiona,
                                            i zdarzaja sie w niej niedociagniecia w rodzaju:
                                            "The crucial difference in this respect is not, however, in men's and woman's
                                            inner experience, but in their display of emotion."
                                            i bledy jezykowe :P
                                            "There seems to exist some stereotypes concerning people suspected of
                                            committing a crime."

Jesli Ci to nie przeszkadza, to moge Ci je przeslac :)
                                            Calosc istnieje w tej chwili, niestety, jedynie w postaci oprawionego wydruku i
                                            lezy sobie gdzies gleboko w szafie :)

pozdrawiam,
                                            • ikkala a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 18:32

• kindov Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 18:59
                                                Fakt :)
                                                Tym razem o truciznach:
                                                Prosze wymienic po jednym utworze, w ktorym pojawily sie nastepujace zatrute
                                                napoje:
                                                1) kawa
                                                2) herbata
                                                3) mleko

pozdrawiam,
                                                • gocha221 Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 19:53
                                                  mleko w Nemesis:-))
                                                  nad reszta myśle,ale jakos kiepsko mi idzie, chyba przez ten upal.
                                                • gocha221 Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 19:54
                                                  kawa była w styles, zaniesiona chyba tej bogatej, starszej pani I....
                                                  herbaty chyba jednak nie skojarze:-(
                                                  • kindov Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 20:20
                                                    Witaj Gosiu :)

Mleko - strzal w dziesiatke :D
                                                    Kawa - hmmm... podpowiem: prawie dobrze, bo Styles owszem, ale jednak nie
                                                    Tajemnicza historia w Styles, bo tam okazalo sie, ze kawa i kakao nie byly
                                                    zatrute :) czyli...
                                                    Herbata - podpowiem: mam na mysli opowiadanie, nie powiesc (choc nie wykluczam,
                                                    ze w jakiejs powiesci byla zatruta herbata - nie pamietam :)

pozdrawiam,
                                                  • seledynowa Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 21:18
                                                    herbata - no przeciez w "Zerwanych zaręczynach" - nafaszerowana morfiną :-)
                                                    a jesli chodzi o tę rybę
                                                    podpowiadam :-)
                                                    smrodem zepsutej ryby zalatywało eleganckie ubranie męskie ;-)
                                                    seledynowa
                                                  • kindov Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 21:24
                                                    Seledynowa - genialne :D
                                                    nie pomyslalem o Zerwanych zareczynach! :D
                                                    No to jeszcze zostala kawa - trzeba uscislic. Na razie Seledynowa i Gosia maja
                                                    po jednym punkcie :) KTora z was zdobedzie drugi? (a moze i trzeci - ale
                                                    zakonczymy zagadke po zdobyciu 2 pelnych punktow :)

pozdrawiam,
                                                  • damian.pisula Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 21:40
                                                    No to ja dorzucę swoje pięć groszy w temacie kawy i wskażę na opowiadanie:
                                                    Domek „Pod słowikami” :)

Pozdrawiam
                                                    Damian
                                                  • seledynowa Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 21:52
                                                    mam mgliste wrażenie,że kawę zatruto w Kurtynie - ofiarą jej padła ta
                                                    hipochondryczna zona naukowca-chemika (czy biologa0 - zdaje się, ze sama ją
                                                    zatruła, ale Hastings zakręcił stoliczkiem obrotowym podczas imprezki???
                                                    było tak?
                                                  • damian.pisula Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 21:27
                                                    Hey!

Jeśli chodzi o opowiadanie to przychodzi mi na myśl "Wypadek" z interesującą
                                                    fabułą, lecz bardzo prostym rozwiązaniem:)

Pozdrawiam
                                                    Damian
                                                  • damian.pisula Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 21:27
                                                    Chodzi oczywiście o zatrutą herbatę :)
                                                  • kindov Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 22:20
                                                    Hej,
                                                    wygrywa Seledynowa - bo zdobyla 2 pelne punkty (Kurtyna i Zerwane zareczyny)
                                                    Damian - zdobywasz 1 punkt za Wypadek - o tym opowiadaniu wlasnie myslalem -
                                                    ale niestety nie za Domek pod slowikami, bo tam kawa wcale nie byla zatruta ;P
                                                  • damian.pisula Re: a gdzie nowa zagadka? 28.05.05, 22:38
                                                    Ehh.. no właśnie nie byłem pewny!!:))

Brawo seledynowa!

Pozdrawiam
                                                    Damian
                                                  • falka32 Re: a gdzie nowa zagadka? 17.06.05, 20:56
                                                    zatruta herbata była jeszcze w Kieszeni Pełnej Żyta (zabito nią Adelę)
    • seledynowa no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 09:59
      jesli kindow uznał, że wygrałam, to chyba mogę zadac następną zagadkę? :-)
      Co (kto) to jest ...MADŻONG i gdzie ...występuje?
      • kindov Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 11:54
        Dobra, ja wiem :) ale na razie nie powiem :P
        Czekam do 13.00 a jesli nikt nie odpowie, to sie odezwe :D

pozdrawiam,
        • kindov Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 13:01
          Madzong to gra towarzyska, a graja w nia na przyklad w Zabojstwie Rogera
          Ackroyda :)

pozdrawiam,
          • seledynowa Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 14:00
            kindov, jestes nie do pokonania! :-)))
            gratuluję
            to teraz Twoja kolej
            • kindov Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 14:16
              Kolejna zagadka brzmi nastepujaco:
              Kto i w ktorej ksiazce (chodzi o powiesc) uzyl rozpylacza z mydlinami nie tylko
              do opryskiwania mszyc, ale rowniez w celu uratowania komus zycia?

pozdrawiam,
              • damian.pisula Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 16:27
                Ach przeciez to scena z jednej z moich ulubionych powieści!

Chodzi oczywiście o "Uśpione morderstwo" i pannę Marple, która to użyła
                rozpylacza ogrodowego (wcześniej walczyła nim ze mszycami) do ratowania
                Gwendy :D

Pozdrawiam
                Damian
                • small-moon Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 17:01
                  Ja tak tylko wtrącę się do tej nierozwiązanej zagadki z rybą. Czy to nie
                  Godzina Zero? Jakieś ubranie wciśnięte najperw w skały (dlatego śmierdziało
                  rybą), a potem zamienione pralni? Tak? teraz dopiero mi się skojarzyło...
                  • damian.pisula Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 17:30
                    No small-moon chyba masz rację z tą rybą :D
                    Teraz jak to napisałaś, też przypominam sobie taki motyw...

Pozdrawiam
                    Damian
                • kindov Re: no to kolejna zagadka :-) 29.05.05, 17:14
                  Brawo, Damian!

Twoja kolej :)
                  co do Godziny zero, to faktycznie - sprawdzilem i to jest poprawna odpowiedz,
                  co na pewno potwierdzi Seledynowa :D
                  Bardzo fajna zagadka :)
                  Musze jeszcze raz przeczytac Godzine zero :)

pozdrawiam,
                  • damian.pisula Zagadka :) 29.05.05, 17:26
                    A więc nowa zagadka, tym razem trochę kontowersyjna :)

Jaka postać płci żeńskiej i w jakiej książce mówi o tym, iż woli mężczyzn z
                    bujną przeszłością, gdyż przez to wiadomo, iż nie są gejami?

Pozdrawiam
                    Damian
                    • gocha221 Re: Zagadka :) 29.05.05, 18:04
                      zupełny strzał, ale może Egg w Tragedii w 3 aktach...
                      • kindov Re: Zagadka :) 29.05.05, 18:40
                        Dobrze strzelasz Gosiu ;)

ale niech potwierdzi Damian

pozdrawiam,
                      • damian.pisula Re: Zagadka :) 29.05.05, 19:08
                        Oczywiście że tak:) No wiedziałem, że to łatwa zagadka.. w końcu takie
                        wypowiedzi zostają na długo w głowie! :D

Gosiu czyń swą powinność!

Pozdrawiam
                        Damian
                  • seledynowa dokładnie TAK 29.05.05, 20:47
                    Godzina zero - tyo mój ulubiony kryminał i stąd ta zdechła ryba
                    Gratulacje!!!
                    :-))))
    • gocha221 Nowa ZAGADKA 29.05.05, 22:13
      to ja cos prostego:-)

w co najmniej dwóch powiesciach Agathy ich bohaterowie zgłaszają własne
      propozcja teatralnego przedstawienia pewnych postaci(kobiecych) bardzo znanego
      dramatu angielskiego.
      prosze wymienić:
      1. tytuł jednej powieści
      2. tytuł owego angielskiego dramatu
      3. postaci, które były porównywane do postaci z dramatu z powiesci wymienionej w
      pnkcie 1.

Moze brzmi troche dziwnie, ale chyba odpowiedz bedzie łatwo odszukac w szarych
      komórkach:-)
      • seledynowa Re: Nowa ZAGADKA 29.05.05, 22:26
        gocha221 napisała:

> to ja cos prostego:-)
        >
        > w co najmniej dwóch powiesciach Agathy ich bohaterowie zgłaszają własne
        > propozcja teatralnego przedstawienia pewnych postaci(kobiecych) bardzo znanego
        > dramatu angielskiego.
        > prosze wymienić:
        > 1. tytuł jednej powieści
        > 2. tytuł owego angielskiego dramatu
        > 3. postaci, które były porównywane do postaci z dramatu z powiesci
        wymienionej
        > w
        > pnkcie 1.
        >
        >
        > Moze brzmi troche dziwnie, ale chyba odpowiedz bedzie łatwo odszukac w szarych
        > komórkach:-)
        >
        Pamiętam, że w Kurtynie Poiriot porównuje sposób działania mordercy-
        katalizatora do postaci z "Otella" Szekspira (chyba Jazona)
        ale to chyba nie o to chodzi :-(
        • gocha221 Re: Nowa ZAGADKA 30.05.05, 07:28
          niestety, nie o to.
          Są to postaci, a nie postać.
          • kindov Re: Nowa ZAGADKA 30.05.05, 13:02

1) Tajemnica Bladego Konia
            2) Makbet Shakespeare'a
            3) Trzy czarownice z Makbeta - Trzy siostry: Bella, Thyrza i Sybil

4*) nowatorskim podejsciem do postaci czarownic w dramacie mialo byc
            przedstawienie ich jako trzech zwyklych szkockich wiesniaczek, tzw. czarownic z
            wioski, a propozycje taka przedstawil David Ardingly, wykładowca historii w
            Oksfordzie.

pozdrawiam,
            • gocha221 BRAWO!! 30.05.05, 16:40
              jak zwykle swietnie.
              druga powiescia jest Nemsis, gdzie trzy siostry były porownywane przez panne
              Marple zarówno do makbetowych czarownich jak i Trzech sióstr Czechowa (mam
              nadzieje, ze nic nie pomyliłam:-)

czekamy na zagadkę!!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka