wikingowa
29.08.10, 22:14
Witam, przez przypadek trafilam na to forum, ale pewnie zostane na dluzej, bo jestem maniaczka czytania, ale do rzeczy:
Ja wlasciwie z wielką prośbą do Was.
Mieszkam w Islandii, w malenkiej miejscowosci nad brzegiem morza Grenlandzkiego- Þórshöfn.Od roku dodatkowo ucze w tutejszej szkolce jezyka polskiego,i bardzo cierpie z powodu braku ksiazek, podrecznikow, lektur...
Popytałam moje dzieciaki ( a mam ich dziewięcioro w wieku od 7 do 13, i jeszcze pięcioro w przedszkolu od 2 do 6 lat) i aż trudno w to uwierzyć- mało które dziecko ma dostęp do polskich książek!Ja mam co prawda maly zbior i zawsze staram sie dokupowac wiecej, ale to nie wystarcza.
A dzieci są wspaniałe, uczą się szybko i większość z nich nieźle czyta, chciałbym je zarazić miłością do książek, ale książek brak
Może ktoś z Was mógłby odstąpić kilka książek?Bylibyśmy bardzo wdzięczni, bardzo.
Potrzebuję wsparcia, bo rodzice tych dzieciaków zazwyczaj pracują całymi dniami i nawet nie mają czasu i chęci pomyśleć o takich rzeczach, niestety...Moze tez ktos moglby odstapic powazniejsza literature?Kilka osob tutaj to prawdzi polykacze ksiazek, no ale nasze zbiory juz mamy dawno przerobione, gdy ktos cos przesyla,lub przywozi z Polski,ustawia sie kolejka:-)))
Marzy mi sie chociaz dzial w bibliotece z ksiazkami po polsku,na pewno wiecie, jak cudnie wieczorem usiasc i odpoczac przy lekurze w ojczystym jezyku,bez tlumaczenia, stresu...