blue_eyes 24.07.09, 10:57 no to zaczynamy nową setkę - na początek takie pytanie: Co łączy osoby o imionach: Edna, Emily, Eileen i Edward? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowca Re: Zagadki - Seria XLII 25.07.09, 23:02 Zapewne odpowiedź: wszystkie są na literę "E" nie zostanie uznana za odpowiedź satysfakcjonującą? :D Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XLII 26.07.09, 09:34 choc logiczne, ale jednak uznać nie mogę :)) za to ta odp. może posłużyć jako sytuacja wyjściowa do podpowiedzi - ich imiona zaczynają się na tę samą literę, więc może łączy ich coś dalej w ten deseń... Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - Seria XLII 26.07.09, 21:34 Powiedziałbym, że są to imiona osób noszących w kilku powieściach jednakowe nazwisko: Brent. Pewnie, gdyby zamiast Edwarda był Alistair, byłoby prościej :). Do rzeczy: Alistair Edward Brent i jego córka Eileen "Bundle" Brent są właścicielami Chimneys. Edna Brent pojawia się w "Przyjdź i zgiń", Emily Brent w "Murzynkach". I co? Mam rację? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XLII 26.07.09, 21:57 zgadza się tommgu :) Twoja kolej zatem. jeszcze rozgrzeszę się z tej 'nieścisłości' - co prawda, w Chimneys lord występuje jako Clement Edward Alistair, a w Zegarach Alastair Edward; NATOMIAST George Lomax zawsze zwracał się do niego Edward :) (lub po prostu Caterham). stąd 'psikus' z mojej strony, było to zamierzone w tych okolicznościach, wybacz... ;) Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - Seria XLII 26.07.09, 23:09 Nie ma co się rozgrzeszać, po prostu mi jakoś zapadł w pamięci Alistair, a w wypowiedziach trzymającego za guzik Lomaxa pamiętałem tylko "Caterham". Nie jestem pewien, czy podobnego pytania już nie było, ale pospieszny search nie dał żadnych wyników. Kto i kogo, w cztery oczy, ocenia słowami: "Nie ma większego głupca, niż stary głupiec" Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - Seria XLII - hint 28.07.09, 21:21 Cóż to, czyżby urlopowe rozleniwienie? No to mała podpowiedź. Te słowa wypowiada matka do syna. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki - Seria XLII - hint 30.07.09, 07:35 no, znalazłam - to słowa Esy do (i o) Imhotepie w 'Zakończeniem jest śmierć' Odpowiedz Link
blue_eyes następna 30.07.09, 11:54 W której sprawie i z jakiego powodu Poirot nie spieniężył czeku na jedną gwineę – swojego wynagrodzenia - lecz oprawił go w ramki i powiesił na ścianie? Odpowiedz Link
indil Re: następna 31.07.09, 19:01 W sprawie kucharki z Clapham. Poirot nie spieniężył czeku, aby był dla niego przypomnieniem, że nigdy nie należy lekceważyć rzeczy drobnych, pospolitych. Odpowiedz Link
indil Re: ok 04.08.09, 15:05 To może mała podpowiedź. Był nim niepraktykujący już adwokat, bohater jednego z opowiadań, w którym nie występuje ani Poirot ani panna Marple. Odpowiedz Link
indil Re: ok 08.08.09, 15:54 opowiadanie jest ze zbioru "Tajemnica lorda Listerdale'a". Odpowiedz Link
aliana Re: Nowa 16.08.09, 19:58 niestety aż do piątku nie będę miała dostępu do internetu, więc jeżeli ktoś odpowie w tym czasie na zagadkę proszę niech nie czeka na potwierdznie lecz zadaje następną, po podpowiedzi ewy9717 podejrzewam że odpowiedź będzie prawidłowa ;) Odpowiedz Link
me-lissa Re: Nowa 19.08.09, 19:09 Susan Banks i Rosamund Shane. Jaki bohater był Polakiem choć pełne nazwisko wskazuje na Rosjanina? Odpowiedz Link
indil Re: Nowa 22.08.09, 07:27 Nikt nie zgaduje, więc ja spróbuję. Czy chodzi o Borysa Andrzeja Glydra? Odpowiedz Link
indil Re: Nowa 23.08.09, 15:50 Niedawno była moja zagadka, więc gdyby ktoś chciał to może za mnie zadać, a jak nie będzie chętnych to sama zadam w środę. Odpowiedz Link
indil Re: Nowa 26.08.09, 18:51 Jakim rytmem życia zadowalała się panna Marple i skąd o tym wiemy? Odpowiedz Link
tommg Re: Nowa 31.08.09, 23:07 Widzę, że faktycznie wakacje w pełni i nie ma komu odpowiedzieć. No to, żeby ożywić wątek ja spróbuję to zrobić. Pytanie jest, o jakim terminie muzycznym mówimy, o rytmie, czy o tempie. Tempem było adagio, o czym wiemy z "They do it with mirrors", czyli "Strzałów w Stonygates". Odpowiedz Link
indil Re: Nowa 01.09.09, 04:28 Tak, o to mi chodziło, przepraszam za pokręcenie terminów, droga od książki do kompa była długa... Twoja kolej :) Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - Seria XLII 01.09.09, 16:41 No to skoro jesteśmy przy terminach muzycznych, to takie pytanie. Kto dostał zalecenie życia w tempie legato. I od razu komentarz. Oczywiście legato nie jest określeniem tempa, a sposobu grania. W takiej wersji występuje jednak w tłumaczeniu wyd. H., a ja nie mam oryginału. Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - Seria XLII 02.09.09, 07:05 Jerremu Burtonowi z "Zatrutego pióra" ? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - Seria XLII 02.09.09, 08:23 No i proszę, jak podkręciliśmy tempo. Oczywiście. Twój ruch. Odpowiedz Link
aliana Nowa 02.09.09, 14:33 Uwielbiam "Zatrute pióro" :) Kto używał "przypadkowego" zapominania rękawiczek do zdobywania informacji ? Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa 03.09.09, 21:33 Przychodzi mi do głowy Emilia z "Tajemnicy Sittaford", ale również i Sheila z "Przyjdź i zgiń" (choć ona niezupełnie do zdobywania informacji). Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa 05.09.09, 22:01 W której powieści występuje pomoc domowa, którą zaintersowani są wszyscy mężczyźni w rodzinie (ojciec rodziny, jego trzech synów oraz owdowiały zięć)? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - Seria XLII 09.09.09, 10:47 Gdzie w Londynie w latach 50-tych można było zjeść prawdziwe maślane bułeczki? Odpowiedz Link
wandalina Re: Zagadki - Seria XLII 11.09.09, 08:14 Z ktorej ksiazki mozna zaczerpnąć przykłady zabaw dziecięcych, jak chwytanie zębami jabłek pływajacych w misce? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki - Seria XLII 12.09.09, 22:11 To lecimy dalej: Proszę wymienić co najmniej 3 utwory, w których rolę decydującą odegrał śnieg. Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki - Seria XLII 13.09.09, 09:33 - "Morderstwo w Orient Ekspresie" - "Pułapka na myszy" - "Tajemnica Sittaford" - "Tajemnica gwiazdkowego puddingu" (tutaj rola raczej nie była decydująca) Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki - Seria XLII 14.09.09, 09:21 Co jest zbrodnią w stylu nieangielskim? Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki - Seria XLII 15.09.09, 08:25 Strzelasz? Bo chodzi mi o inną odpowiedź, była o tym mowa w jednej z powieści. Ale jeśli masz potwierdzenie twojej odpowiedzi (bo może też jest dobra), to zacytuj fragment. Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - Seria XLII 15.09.09, 09:32 "— Swego czasu twierdzono, że otrucie jest zbrodnią całkowicie w stylu nieangielskim — wspomniał Herkules Poirot. — Ze to dobre dla cudzoziemców! Coś zupełnie bez polotu!" "Morderstwo w Boże Narodzenie", część III, rozdział V Teraz znalazłam też w tej samej książce twierdzenie Magdaleny Lee, ze śmierć jej teścia była "nieangielska", czy o to Ci chodziło? Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki - Seria XLII 15.09.09, 16:02 Tak, chodziło mi o wypowiedź Magdaleny o poderżnięciu gardła, ale widzę, że twoje odpowiedź też była dobra. Zadajesz. :) Odpowiedz Link
tommg Re: podpowiedź 21.09.09, 23:34 To jak nikt nie chce, to ja spróbuję strzelić. Czyżby pani Swettenham? Odpowiedz Link
tommg nowa 22.09.09, 22:39 No to może coś w trochę innym stylu. Bernart de Ventadorn pisał o pewnej postaci historycznej: Na widok jej drżą ręce moje, Twarz blednie, serce jak młot bije ... Pewna bohaterka jednej z książek AC dziedziczy jej imię i, zdaje się, charakter. O wspólnocie imienia zresztą sama wspomina. Kogo dotyczy zamieszczony powyżej wiersz i kim jest powieściowa następczyni tej postaci? Odpowiedz Link
wandalina Re: nowa 23.09.09, 08:52 Czy chodzi o krolowa Eleonorę Akwitańska i Elinor, bohaterkę "Zerwanych zaręczyn"? Odpowiedz Link
tommg Re: nowa 23.09.09, 09:44 Oczywiście. Eleonora, Elinor lub Alienor z Akwitanii. Miałem nadzieję, że nazwisko średniowiecznego trubadura będzie pomocne. Czekamy. Odpowiedz Link
wandalina Re: nowa 23.09.09, 10:52 Co oznacza skrót WREN i z ktorą bohaterką AC się wiąże? Odpowiedz Link
wandalina Re: nowa 25.09.09, 14:18 To moze mała podpowiedź: bohaterka słuzyła w tej formacji w czasie wojny. Odpowiedz Link
wandalina Re: nowa 26.09.09, 17:51 Widze, ze jest mały zastój. To moze jeszzce jedna podpowiedz: bohaterka była tematem jednego z wczesniejszych postów i dotyczyło to jej decyzji wyjscia za maż za człowieka, ktory próbował ją zabić Odpowiedz Link
sowca Re: nowa 02.10.09, 00:12 Bejaa oddała kolejkę w nieznane ręce, więc pozwolicie, że zadam zagadkę, która chodziła mi po głowie przez cały mój 10 - dniowy pobyt we Włoszech: jak jest po włosku "gorąca woda" i z jakiej książki możemy się tego dowiedzieć? Odpowiedz Link
indil jakby podopwiedz 08.10.09, 09:11 Aqua calda, a dowiedziec sie tego najprosciej ze slownika polsko-wloskiego. Co do ksiazek Agathy to zabij mnie, ale nie pamietam tytulu, przerzucilam kilka i nie znalazlam, ale pamietam, ze to bylo w rozmowie bohaterek, ktore uwazaly, ze to powinna byc zimna woda, z uwagi na podobienstwo do angielskiego cold. Mniej wiecej. Moze komus to nasunie tytul ksiazki. Odpowiedz Link
sowca Re: jakby podopwiedz 09.10.09, 22:22 Myślę, żeby nie przedłużać :) Indil jako jedyna się odezwała, więc siłą rzeczy teraz Jej kolej ;) a rozwiązanie to zagadki to "Morderstwo w Orient Expressie". Odpowiedz Link
indil nowa 11.10.09, 14:29 Trochę kulawa była ta moja odpowiedź, ale dziękuję :) Następne pytanie: Kto i co ukrył w czarnym kocie oraz tytuł utworu, z którego to pochodzi. Odpowiedz Link
indil Re: nowa 25.10.09, 18:04 to z jednego z opowiadań ze zbioru Poirot prowadzi śledztwo Odpowiedz Link
aliana Re: nowa 27.10.09, 13:31 Elsie Hardt ukryła plany z Departamentu Marynarki Stanów Zjednoczonych. Odpowiedz Link
aliana Nowa 29.10.09, 08:50 Kto przyszedł na spotkanie z ukochaną mając za "alibi" słoik miodu? Odpowiedz Link
wandalina Re: Nowa 30.10.09, 19:07 Edmund Swettenham do Filipy Haymes w "Morderstwo odbędzie się"? Odpowiedz Link
wandalina Re: Nowa 31.10.09, 20:53 Morfina, apomorfina i róże bez kolców - z którą ksiązką się Wam to kojarzy? Odpowiedz Link
ancza7 Znowu nowa! 03.11.09, 18:15 Już się robi :) Co zawierały pewne ciasteczka „setnej i tysięcznej niespodzianki” ? Dlaczego? Gdzie o tym mowa? Odpowiedz Link
aliana odpowiadam spojlerowo 04.11.09, 11:09 Ciasteczka pojawiają się w opowiadaniu "Klub wtorkowych spotkań", Ciasteczkami setnej i tysiecznej niespodzianki nazywano biszkopty z kremem ze względu na cukrowe dekoracje, które są na nich kładzione - w tym przypadku ozdoby te zawierały arszenik dodany przez męża, w celu uśmiercenia żony Odpowiedz Link
ancza7 Re: odpowiadam spojlerowo 05.11.09, 07:27 Jaaaasne :) Proszę o nową, Aliana (nawiasem pytając, czyżby TA Aliana z 4400?) Odpowiedz Link
aliana Re: odpowiadam spojlerowo 05.11.09, 13:10 Kto twierdził że jest synem Winstona Churchilla ? ps. Nie oglądam "4400", a ksywa powstała jakieś 15 lat temu ;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: odpowiadam spojlerowo 05.11.09, 16:09 Edgar Lawson "Strzały w Stonygates". Ale tylko tak twierdził, ofkors :) Odpowiedz Link
ancza7 następna zagadka 06.11.09, 21:14 Jak wysoki domek z kart potrafił zbudować Hercules Poirot? Odpowiedz Link
ancza7 Re: następna zagadka 11.11.09, 07:58 Wszyscy wyjechali, czy podpowiedź potrzebna? Odpowiedz Link
nchyb Re: następna zagadka 11.11.09, 09:32 ja mam jakieś zaćmienie więc proszę o podpowiedź :-) Odpowiedz Link
ancza7 Podpowiedź 11.11.09, 21:05 Rozmawiając z Hastingsem, zademonstrował mu to arcydzieło i skarżył się, że potrafi taki wysoki domek zbudować, a nie może odkryć ostatniego ogniwa sprawy. I oczywiście zaraz wpadł na pomysł :) Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 11.11.09, 22:11 Kojarzy mi się to z "Tajemniczą historią w Styles"... Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 13.11.09, 21:32 Na potwierdzenie:P Kto otruł swoją nianię przez dosypanie trucizny do kakao? Odpowiedz Link
bejaa Re: Podpowiedź 14.11.09, 10:52 Znam odpowiedź, ale nie napiszę. :P Może by zmienić pytanie, bo to jest spoilerowe? Chyba, że wszyscy czytali rzeczoną powieść, ale zawsze dawaliśmy niespoilerowe zagadki. Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 14.11.09, 22:20 Łobosz! Ale jestem bezmyślna, wybaczcie mi. To przez planowany ślub siostry :P Oczywiście zmieniam pytanie: proszę wymienić co najmniej bardzo bogatych ojców rodzin, w których to rodzinach wydarzyły się morderstwa? Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 16.11.09, 22:22 No nie, nie róbmy znowu zastoju! Nie mówcie mi, ze nie wiecie, bo i tak nie uwierzę. Podpowiem, ze chodzi mi o delikatnie mówiąc starych tyranów. I nawet wystarczy dwóch wymienić. Odpowiedz Link
aliana Re: Podpowiedź 17.11.09, 13:04 "Morderstwo na polu golfowym" - Paul Renauld "Zabójstwo Rogera Ackroyda" - Roger Ackroyd "Morderstwo na plebanii" -pułkownik Protheroe "Śmierć lorda Edgware'a" - lord Edgware "Czarna kawa" - sir Claud Armory "Boże Narodzenie Herkulesa Poirot" - Simeon Lee "Kieszeń pełna żyta" - Rex Fortescue "4.50 z Paddington" - Luther Crackenthorpe "Sen" - Benedict Farley "Lustro nieboszczyka" - Gervase Chevenix-Gore Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 17.11.09, 22:22 Imponująca lista :) Aliano, zadajesz zagadkę, może już w nowym wątku? Odpowiedz Link