siostra_pelagia 02.12.07, 07:58 Zgodnie z życzeniem matki-założycielki zakładam grudniowy wątek. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Jeffery Deaver-Dwunasta karta 02.12.07, 08:03 Stare sztuczki ze zbieraniem dowodów z miejsca zbrodni, ale dawno nic Deavera nie czytałam i nawet mi się książka podoba. Odpowiedz Link
zorija Re: R. D. Wingfield "Frost i zastraszone miasto" 02.12.07, 10:32 Narescie jest mój ukochany Frostunio! Na razie wkurzony, bo przez nadgorliwość policjanta, który znalazł zwłoki, został wywołany z pożegnalnej imprezy idącego na emeryturę funkcjonariusza. Odpowiedz Link
a_sjm Szwambrania - Lew Kassil 02.12.07, 11:11 Wróciłem do tego po latach. Po wielu latach... Odpowiedz Link
minkipinki Re: Smith "Prosty plan" 02.12.07, 13:06 Przypadek z biblioteki, nie najszczęśliwszy. Zaczęłam swoje pierwsze spotkanie z komisarzem Montalbano i już widzę, że na pewno nieostatnie. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Smith "Prosty plan" 02.12.07, 16:42 Pierwsze maigrety, jeszcze nie całkiem maigretowate. Odpowiedz Link
negev56 Re: Frost i zastraszone miasto - R.D.Wingfield 02.12.07, 18:37 druga w kolejności książka o przygodach w/w. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lee Child-Jednym strzałem 03.12.07, 21:13 Ulubieniec wszystkich kobiet znowu w akcji. A jak on w akcji to trup się ściele gęsto. Odpowiedz Link
negev56 Re: Lee Child-Jednym strzałem 03.12.07, 21:25 No wiesz, uczciwej strzalaniny nigdy dosyć, a jeszcze z takich rąk ). Gdyby chciało Ci się przeczytać L.A. Requiem Craisa, to koniecznie, tak bardzo mi się podobała, że mówię Ci...to byłoby interesujące po tych wszystkich Christie i Szerlokach, którymi się katujesz . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Lee Child-Jednym strzałem 03.12.07, 22:04 Dostanie się dzisiaj na forum graniczy z cudem, tak mi net wolno chodzi. Przed chwilą zamówiłam sobie w bibliotece 2 Craisy drogą internetową (ale postęp, prawda?)i Baldacciego. Dla odmiany teraz się nimi będę katować. Odpowiedz Link
negev56 Re: Lee Child-Jednym strzałem 03.12.07, 22:21 Myślę, że Craise będzie Ci się podobał, tylko w "Osaczonym" nie ma duetu Cole i Pike, ale też jest świetna, ba, mało powiedziane, bardzo świetna . Odpowiedz Link
nzuri Re: Lee Child-Jednym strzałem 04.12.07, 09:52 Też to czytam. Dopiero zaczęłam. I to pierwsza książka Childa, którą czytam. Odpowiedz Link
noida "Kiki Strike - Miasto cieni" Kirsten Miller :) 04.12.07, 11:42 Właściwie mieści się w konwencji. To książka szpiegowsko-tajemniczo-sensacyjna, której bohaterkami są... dwunastolatki. Jeśli macie dzieci w targetowym wieku to polecam. Mnie też się podoba, ale raczej w charakterze baardzo lekkiej lektury jesienno-zimowej Odpowiedz Link
amused.to.death J.Kellerman "Therapy" 04.12.07, 12:07 jakoś nie mogę się oderwać na razie od Kellermana Usiłuję też bez powodzenia zmęczyć najnowszego Grishama - chyba jednak wolałam jak facet się fikcją zajmował. Odpowiedz Link
misia72 Arnaldur Indridason 04.12.07, 17:51 zdaje sie nie jest jeszcze tlumaczony na polski, a szkoda bo wiecej niz warto czytam w tej chwili "Vetrarborgin" w niemieckim tlumaczeniu (Frostnacht) i podobnie jak przy wczesniejszych ksiazkach wokol komisarza Erlendura nie moge sie oderwac niby wszystko to, co juz bylo : komisarz, jego wspolpracownicy, brutalne morderstwo ale pomimo tego wieje z tych ksiazek ciut inny wiatr moze to klimat Islandii, moze "egzotyczne" imiona i nazwiska w kazdym badz razie jakosc czytania jest spora polecam Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arnaldur Indridason 04.12.07, 21:44 Nie został jeszcze przetłumaczony, natomiast jego książki (dokładnie 3) są do kupienia w księgarniach językowych w przekładzie angielskim. I tak się nad nimi zastanawiam, bo albo czytać w oryginale albo po polsku. Ale pewnie jeszcze trochę poczekam i się skuszę. Odpowiedz Link
zettrzy Steven A. Kelly - Rastus Reilly or Dashiell 04.12.07, 18:59 Hammett on bad acid (tytul skrocilam, wystepuje w nim pare innych osob) histeryczne! Odpowiedz Link
big.lupinek Re: Co teraz czytacie - grudzień 05.12.07, 19:20 Zaczełam czytać Książkę dla dzieci Akunina. Zapowiada się nieżle, coś wspólnego z Pelagią i czerwonym kogutem )). Polubiłam Akunina i czytam po kolei wszystko.)) Odpowiedz Link
chiara76 J.Chmielewska "Rzeź bezkręgowców". 06.12.07, 12:01 Trupy już są, zobaczymy, jak tam dalej akcja się rozwinie... Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie - grudzień 06.12.07, 12:51 Kochanka śmierci Akunin a skończyłam Grishama, Król afer. Średnie, nie to co pierwsze jego książki Odpowiedz Link
opty2 Re: R. Rendell - Demon mojej wyobraźni 07.12.07, 12:59 demon na razie się zarysowywuje Odpowiedz Link
siostra_pelagia Robert Crais-Ostatnie dochodzenie 08.12.07, 13:52 Zgodnie z poleceniem Negev odstawiłam klasykę (na razie)i wzięłam się za sensację. Za dobrą sensację, dodam. Odpowiedz Link
negev56 Re: Robert Crais-Ostatnie dochodzenie 08.12.07, 15:05 Mam nadzieję, że zaliczysz całego Craisa, bo wart jest tego . Jestem teraz na gościnnych występach gdzieś w Polsce, korzystam ze sprzętu obcego, jak ciężko przesiąść się ze stacjonarnego na laptopa, ja chcę do domu ). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Robert Crais-Ostatnie dochodzenie 08.12.07, 16:06 Tak jest. Zapraszam do Lublina na gościnne występy. Odpowiedz Link
zorija Re: Mary i Carol Higgins Clark "Świąteczny rejs" 09.12.07, 07:52 Sympatyczna książeczka w klimacie świąt. Odpowiedz Link
panikarola Re: Co teraz czytacie - grudzień 09.12.07, 13:41 martha grimes, zapomnialam tytulu, a wlasnie skonczylam Akunina Kochanke smierci. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Quintin Jardine-Skinner`s festival 09.12.07, 16:23 Trup w czasie słynnego święta teatralnego w Edynburgu. Potem dalsze, tak więc mój ulubiony Bob Skinner ma pełne ręce roboty. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie - grudzień 09.12.07, 16:52 Mało kryminalnie "Katedra w Barcelonie" Falcones Odpowiedz Link
negev56 Re: Trzeci znak - Yrsa Sigurdardóttir 09.12.07, 19:12 Jestem dopiero po prologu, ale zaczyna się bardzo ciekawie. Chyba mi się spodoba, czuję to . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Trzeci znak - Yrsa Sigurdardóttir 09.12.07, 20:41 Ci Skandynawowie to są świetni. Ja się kręcę wokół Indridasona. Odpowiedz Link
negev56 Re: Trzeci znak - Yrsa Sigurdardóttir 09.12.07, 20:58 O tak, rządzą ci z północy, są rzeczywiście świetni. A swoją drogą, aż zajrzałam do Wikipedii, jakie kraje należą do Skandynawii ( geografia się kłania ), i Islandia czasem należy a czasem nie . Odpowiedz Link
negev56 Re: Trzeci znak - Yrsa Sigurdardóttir 09.12.07, 21:01 oczywiście mi się kłania... ta geografia. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Trzeci znak - Yrsa Sigurdardóttir 09.12.07, 21:21 negev56 napisała: > Jestem dopiero po prologu, ale zaczyna się bardzo ciekawie. > Chyba mi się spodoba, czuję to . mnie się podobała Odpowiedz Link
judytta Matuszkiewicz Irena 11.12.07, 13:42 Matuszkiewicz Irena "Nie zabijać pająków". judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
minkipinki Re: Co teraz czytacie - grudzień 11.12.07, 17:26 Skończone "Mroczne ścieżki serca" Koontza. Nieźle się czytało, ale nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Co teraz czytacie - grudzień 12.12.07, 20:58 Skończyłam "Zdradliwą toń" Ross MacDonald. Tak bardzo chciałam ja przeczytać, że chyba spodziewałam się czegoś lepszego. A to pierwsza książka, którą przeczytałam, tej autorki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia David Baldacci-Dowód prawdy 12.12.07, 22:30 Naprawdę dobra książka. Polubiłam Baldacciego. Odpowiedz Link
negev56 Re: David Baldacci-Dowód prawdy 12.12.07, 22:39 Bo on jest rzeczywiście dobry, pomyśl sobie, że jeszcze przed Tobą trochę jego książek, aż zazdroszczę . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: David Baldacci-Dowód prawdy 13.12.07, 08:05 A w kolejce do czytania, grzecznie na półce czeka Ostatni który przeżył. Baldacciego jak Baldacciego, ale jak sobie pomyślę, że przede mną jeszcze tyle Lee Childe`a, to sama sobie zazdroszczę. Odpowiedz Link
zorija Re:F. Forsyth "Weteran" 13.12.07, 09:55 Kto nie czytał, ten koniecznie MUSI przeczytać. Z początku zdaje się, że to nudziarstwo pierwszego rzędu, ale potem... Odpowiedz Link
negev56 Re:F. Forsyth "Weteran" 13.12.07, 17:45 "Weteran" jest świetny, wszystkie opowiadania podobały mi się, ale szczęka opadła mi przy "Cudzie", zaskoczenie totalne. Odpowiedz Link
zorija Re:F. Forsyth "Weteran" 16.12.07, 14:20 Absolutnym numerem 1 pozostaje dla mnie opowiadanie tytułowe. Cud jest niezły, podobało mi się też "Dzieło sztuki", zwłaszcza ten mercedes na końcu Najgorsze było ostatnie opowiadanie. A teraz czytam "37 godzinę" Comptona. Odpowiedz Link
negev56 Re: David Baldacci-Dowód prawdy 13.12.07, 17:43 Jak przeczytasz "Tego, który przeżył", powiedz czy warto, nie wiedzieć czemu, tej jednej nie przeczytałam. Być może nastąpiło zmęczenie materiału Baldaccim. Co do Childa, myślałam, że już dawno jesteś po, a tu takie opóźnienie ). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: David Baldacci-Dowód prawdy 13.12.07, 19:33 Jak tylko skończę Dowód prawdy, dopadam do Ostatniego...Chociaż faktycznie sporo ludzi narzeka na Ostatniego. Może to po prostu jego słabsza książka. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: David Baldacci-Dowód prawdy 24.12.07, 13:54 Jakoś przebrnęłam przez Ostatni który przeżył. Muszę powiedzieć, że głupsze książki zdarzało mi się czytać. Bohater nieustannie prezentuje swoje blizny i tak w ogóle patriotyzm w stylu amerykańskim do kwadratu. Może gdyby była lżejsza o 200 stron, to bardziej przypadłaby Ci do gustu. Odpowiedz Link
negev56 Re: David Baldacci-Dowód prawdy 24.12.07, 18:40 Już teraz wiem, czemu nie mogłam przez to przejść . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Dick Francis - Ryzyko 15.12.07, 07:32 Jak zwykle intryga ma powiązanie z wyścigami konnymi. Sympatyczna lektura. Odpowiedz Link
nzuri Kathy Reichs Deja dead 15.12.07, 07:42 Właśnie zaczęłam, jeszcze nie mam zdania. A właśnie skończyłam spirale smierci Jeffery Deavera - bardzo sympatyczne (i podstepne) opowiadania. Na ogół z zaskakującym wyjaśnieniem. Dobra forma autora. Odpowiedz Link
negev56 Re: Kathy Reichs Deja dead 15.12.07, 09:15 Daj znać po przeczytaniu, czy jest dobra. Zamówiłam w ciemno, i w przyszłym tygodniu paczka z owym dziełem do mnie dotrze . Odpowiedz Link
nzuri Re: Kathy Reichs Deja dead 20.12.07, 11:59 Jescze nie skończyłam, bo mi Frost wszedł w paradę i czytam dwie jednocześnie. Ale Reichs jest to Patricia Cornwell w lepszej formie niż obecnie (choć chyba w troche gorszej niż w najlepszej). Książka ma jedną niezaprzeczalną zaletę - gruba jest! Odpowiedz Link
negev56 Re: Kathy Reichs Deja dead 20.12.07, 19:18 Paczka z Deja dead już dotarła, i faktycznie jest przyjemnie gruba, może po świętach spróbuję się z nią . Natomiast co do Frosta, to zaczął mnie denerwować, intryga jak intryga, ale główny bohater na dłuższą metę jak dla mnie zaczął być męczący. Rozumiem, że bałaganiarz, abnegat itd., ale opisywanie tego niemal na każdej stronie, robi się nudne. Wydaje mi się, że pierwsza część była lepsza. Odpowiedz Link
siostra_pelagia David Baldacci-Ten który przeżył 16.12.07, 10:39 A przeżył Web London, komandos z elitarnej jednostki FBI. Wymarzona rola dla Bruce`a Willisa. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Co teraz czytacie - grudzień 16.12.07, 17:14 Skończyłam Chattam. Początek świetny, potem trochę mnie zmęczyło to śledztwo. Myślę jednak, że jeszcze po coś sięgnę tego autora. Odpowiedz Link
opty2 Re: Małyszewa - Zatrute życie 17.12.07, 13:33 wiele dobrego się po niej spodziewam jak na razie to widzę,że Małyszewa ma inklinacje do podobnych bohaterek (dzielne dziewczynki), którym towarzyszą kiepscy partnerzy (nieodpowiedzialni chłopcy),pewnie to taka rzeczywistość rosyjska Odpowiedz Link
negev56 Re: Cornell Woolrich - Panna młoda w żałobie 18.12.07, 20:55 zbierałam się w sobie, zbierałam, aż zebrałam. W następnej kolejności Pani widmo i Niewinna. Od dłuższego czasu katuję się sensacją, czas na zmianę. I aż dziwne, że nikt nie strzela bez przerwy z samowoptarzalnego pistoletu, i nie łamie ludziom złym kości Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Cornell Woolrich - Panna młoda w żałobie 18.12.07, 22:29 A film na podstawie tej książki jaki fajny był. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Małyszewa - Zatrute życie 20.12.07, 19:50 opty2 napisała: > wiele dobrego się po niej spodziewam > jak na razie to widzę,że Małyszewa ma inklinacje do podobnych > bohaterek (dzielne dziewczynki), którym towarzyszą kiepscy partnerzy > (nieodpowiedzialni chłopcy),pewnie to taka rzeczywistość rosyjska hehe, jak się czyta Marininę i parę innych autorek, to faktycznie, taka prawidłowość rzuca się w oczy... Odpowiedz Link
tak_o Nora DeLoach: Mama Pursues Murderous Shadows 20.12.07, 05:32 Zabrałam się za to, bo na okładce napisali, że to "the African- American Miss Marple" i cóś w tym jest z prawdy. Sympatycznie się czyta. Odpowiedz Link