pink75 19.08.05, 20:51 Pewna Pani w pewnej powieści kupiła piękną suknię wieczorową o nazwie Soupir d'automme (powiew jesieni). Bardzo ją ta nazwa zasmuciła... Kto to był? W jakiej powieści? Dlaczego nazwa sukni była dla niej tak dołująca? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pink75 Podpowiedź 21.08.05, 00:30 Widzę, że trudną zagadkę zadałam :-((. Podpowiedź: Ta Pani mogła kupić sobie nową drogą garderobę (bo kupiła nie tylko suknię), ponieważ dostała bardzo duży spadek od osoby ze sobą niespokrewnionej. Odpowiedz Link
tom_beresford chyba źle 21.08.05, 10:09 Może chodzi i Wilhelminę Lawson z powieści "Niemy świadek"? Odpowiedz Link
pink75 Re: chyba źle 21.08.05, 12:32 Niestety źle :-((. A opis kupowania garderoby zajmuje aż całą stronę. Widzę, że tylko ja zwróciałam na to uwagę. Pewnie dlatego, że niewiele mi brakuje do jej wieku (tzn. bohaterki). Dalsza podpowiedź: Po zakupie nowej garderoby owa pani (a ściślej: panna) wyruszyła pierwszy raz w życiu na Riwierę (francuską, oczywiście). Odpowiedz Link
aisling_26 Re: zagadki seria XIV 21.08.05, 15:41 Czy chodzi o Katarzynę Grey z powieści "Zagadka Błękitnego Ekspresu"? Odpowiedz Link
pink75 Dobrze 21.08.05, 16:07 Tak! Zaliczam :-))) Dodam jeszcze odpowiedź na 3-cie pytanie: Katarzyna potraktowała nazwę sukni (powiew jesieni) jako metaforę: jej wiosna i lato życia minęły na opiece nad starszymi paniami, została tylko jesień... Twoja kolej. Odpowiedz Link
aisling_26 Gratuluję! 21.08.05, 20:35 Gratuluję odgadnięcia zagadki. Teraz twoja kolej. Odpowiedz Link
pink75 Nowa zagadka 21.08.05, 21:57 Do której ze swoich przyjaciółek z młodości panna Marple pojechała z dłuższą wizytą, udając "zubożałą staruszkę"? Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa zagadka 21.08.05, 22:32 Panna Marple odwiedziła Carrie Louise :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
pink75 Oczywiście!!! 21.08.05, 23:08 Bardzo dobrze!!! Twoja kolej. A tak off topic: fajnie jest spotkać tyle osób "zakręconych" na punkcie twórczości Agathy. Mnie znajomi uważają za dziwaczkę, a rodzina podejrzewa wręcz o mordercze instynkty... Odpowiedz Link
damian.pisula Nowa 21.08.05, 23:26 Pink.. skąd ja to znam ;)) Ludzie, którzy nie znają fenomenu Agathy mają często bardzo niesprawiedliwe i wręcz absurdalne opinie na temat jej twórczości :( Niestety, dość często stykam się z takimi osobami i choć próbuję wytłumaczyć, że ktoś, kto uwielbia czytać kryminały nie musi być od razu PSYCHOPATYCZNYM MORDERCĄ to nie zawsze skutkuje. No, ale pocieszam się, że do takich osób nie należę (cóż za ograniczone umysły, nieprawdaż?) i odnajduję ogromną satysfakcje w czytaniu dzieł Agathy :) A oto zagadka: Kogo nadkomisarz Battle nazywał żartobliwie Sinobrodym? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
aisling_26 Re: Nowa 22.08.05, 07:12 Nevile'a Strange'a ("Godzina zero"), gdyż miał dwie żony. Odpowiedz Link
aisling_26 Re: Zgadza się :) 22.08.05, 10:48 Kim była Gladys Mary Mugg? I gdzie mieszkała? Odpowiedz Link
bejaa Re: Zgadza się :) 22.08.05, 12:08 nie wiem, czy myślimy o tej samej osobie, ale powiem: gladys była pokojówką panny marple Odpowiedz Link
aisling_26 Niestety nie 22.08.05, 12:45 Chodzi mi o inną Gladys. W dodatku ta w "Kieszeni pełnej żyta" nazywa się Martin. Odpowiedz Link
aisling_26 Podpowiedź 23.08.05, 11:33 Kobieta o którą pytam występuje w książce z Poirotem. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Podpowiedź 23.08.05, 11:42 sądząc po imieniu i nazwisku, z calą pewnością jakaś służąca, kucharka czy pokojówka... Odpowiedz Link
aisling_26 Niestety nie! 23.08.05, 12:14 Kolejna podpowiedź - jej mąż zmienił nazwisko. Odpowiedz Link
lady_oscar Re: Niestety nie! 23.08.05, 23:21 Szansa na udany debiut na forum ;) - była to pierwsza żona Charlesa Cartwrighta, zamknięta w zakładzie dla obłąkanych. Odpowiedz Link
aisling_26 Zgadza się :-) 24.08.05, 07:08 Gratukuję poprawnej odpowiedzi. Teraz twoja kolej. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
lady_oscar Nowa zagadka 24.08.05, 09:43 Witam serdecznie wszystkich Agatkomaniaków :-) Oto moje pytanie: Kto miał w dzieciństwie śliniaczek z napisem "Nie bądź łakomczuszkiem"? Pozdrawiam Asi Odpowiedz Link
lady_oscar Re: Nowa zagadka 24.08.05, 11:52 Niewykluczone... ;) Chodzi mi jednak o osobę, która wyraźnie mówi komuś, że taki śliniaczek miała. Odpowiedz Link
pink75 Tuppence? 26.08.05, 14:02 Hm, wydaje mi się, że to była Tuppence z Cowley'ów Beresword (chyba w "Tajemnicy Wawrzynów). Ale o swoje nowe buty się nie założę :-(. Czy ktoś wie, dlaczego jak wchodzę na Forum, to raz mi się włącza klawiatura w standardzie qwertz a raz normalnie (qwerty)? Błąd w Matrix'ie? Odpowiedz Link
lady_oscar Re: Tuppence? 26.08.05, 18:00 Pink, szkoda, że się nie założysz, bo miałabym nowe buty (a tych, jak wiadomo, dla kobiety nigdy za wiele... ;) Jeżeli nic nie przeoczyłam - wiadomo, Agatka lubiła powtarzać niektóre motywy - to nie są to Beresfordowie. W ramach małej podpowiedzi dodam, że osoba poszukiwana to faktycznie kobieta :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
lady_oscar Podpowiedź 26.08.05, 23:11 Nie jest to także pani Olivier. Żeby trochę zawęzić pole poszukiwań zdradzę, że w książce, w której pojawia się ta bohaterka, nie występują ani Poirot, ani panna Marple. Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Podpowiedź 27.08.05, 15:26 Virginia Revel z "Tajemnicy rezydencji Chimneys"? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Podpowiedź 27.08.05, 15:47 A mnie się coś wydaje, że to mogła być Emilia Trefusis z "Tajemnicy Sittaford". Ale na wszelki wypadek o nic się nie zakładam ;) Odpowiedz Link
lady_oscar Trafiony, zatopiony! 27.08.05, 16:12 Tym razem mogę się tylko cieszyć, że nie było zakładu ;-) Chodziło o Emilię Trefusis! Szczerze powiedziawszy myślałam, że ciężko będzie Wam znaleźć odpowiedź, jako że pytanie odnosiło się do szczegółu, który nie miał żadnego znaczenia dla akcji książki - ale widać nie tylko ja zapamiętuję w trakcie czytania takie smaczki... Emilia miała także śliniaczek niedzielny, z napisem: "Używaj sobie, kochanie!". Ach, te wiktoriańskie metody wychowawcze... ;-) Gratuluję i pozdrawiam! Odpowiedz Link
meduza7 No właśnie... 27.08.05, 16:21 Po czym można było poznać, że ktoś został wychowany po wiktoriańsku? Proszę o przykłady charakterystycznych zachowań. :) Odpowiedz Link
lady_oscar Re: No właśnie... 27.08.05, 17:31 W przypadku Emilii byłoby to raczej wychowanie późnowiktoriańskie, bo urodziła się (według moich obliczeń) na początku XX wieku. Mogę podejrzewać, że chciano ją wychować zgodnie z duchem epoki (skoro ubierano ją w śliniaczki z takimi sentencjami - chociaż niewykluczone, że jej rodzice mieli po prostu duże poczucie humoru). Mając szesnaście lat została sama, więc musiała na siebie zarabiać - dlatego została modelką. A to, jak wiadomo, bardzo deprawujący zawód, i pewnie przez niego/dzięki niemu Emilia miała taki przebojowy (całkiem niewiktoriański) charakter ;-) Miałam na myśli metody wychowawcze (np. zasadę, że dzieci nie powinny objadać się w dni powszednie). Najlepszym przykładem osoby wychowanej według zasad wiktoriańskich byłaby chyba panna Marple :-) Odpowiedz Link
meduza7 Re: No właśnie... 29.08.05, 09:31 no tak... ale pamiętam też, ze np. trzymanie się prosto było uznawane za oznakę starej, dobrej szkoły. Odpowiedz Link
seledynowa Re: No właśnie... 29.08.05, 23:03 1) nieokazywanie zaskoczenia czy zdziwienia w towarzystwie - ogólnie powściągliwość emocjonalna, 2) nierozmawianie o sprawach ekscytujących podczas posiłków (nawet jesli chodziło o morderstwo), 3) wstydliwość, czerwienie się, spuszczanie oczu podczas wątków seksualnych, fizjologicznych, nieobyczajnych itp. 4) stosowne ubieranie się tzn. brak ekstrawagancji i okrywanie dość szczelne ciała (kończyn, dekoltów) Najlepszymi przykładami wiktoriańskiego wychowania są kumpelki pani Marple i oczywiście ona sama (np. w "4.50 z Paddington") Odpowiedz Link
lady_oscar Re: No właśnie... 30.08.05, 09:38 hm, myślałam, że teraz Twoja kolej (Meduzy) i czekałam niecierpliwie na nową zagadkę - chyba że ten wątek o wiktoriańskim wychowaniu to już była Twoja zagadka...? Odpowiedz Link
meduza7 Re: No właśnie... 30.08.05, 11:20 no dobra. Co malego, blyszczącego znalazł Poirot w stawie? Odpowiedz Link
pink75 Re: No właśnie... 30.08.05, 12:02 Złotą damską obrączkę. Z dedykacją "Od R. 13 marca". ("Zabójstwo Rogera Ackroyda"). Odpowiedz Link
pink75 Nowa zagadka 31.08.05, 11:41 Kto marzył o takich przygodach, jakie miała "Pamela w niebezpieczeństwie"? Odpowiedz Link
tgosia44 czyżby 31.08.05, 13:15 bohaterka "Mężczyzny brązowym garniturze" Anna Beddingfeld? Odpowiedz Link
tgosia44 Nowa 31.08.05, 17:41 Z kim pani Olivier pracowała nad adaptacją swojej powieści do teatru? Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa 31.08.05, 18:22 Z Robinem Upwardem (Pani McGinty nie żyje) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
tgosia44 szybko :-) 31.08.05, 18:57 chyba statystycznie, moje zagadki są najszybciej rozwiązywane :-) Odpowiedz Link
kindov Re: szybko :-) 31.08.05, 22:36 A ja mam trochę nietypową zagadkę :) Niestety, nie jest to mój pomysł :( Ściągnąłem go z angielskiego forum Agathy, ale co tam :D W każdym razie zabawę wymyśliła tam Marilisa, znana także jako Mar :) Zadanie polega na odgadnięciu zaszyfrowanych tytułów powieści Agathy Christie. Zaznaczam, że szyfr odnosi się do polskich tytułów: 1. Niemała liczba 2. Randka z kostuchą 3. Łatwizna 4. Nici ze ślubu 5. Zero (uwaga: ten ostatni szyfr, "Zero", wymyśliła Mar i nie ma on nic wspólnego z Godziną zero! Pozostałe wymyśliłem sam, ale "Zero" bardzo mi sie spodobalo i nie mogłem się oprzeć, żeby nie wykorzystać... :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: szybko :-) 31.08.05, 23:13 Świetny pomysł na zagadkę! Gratuluję! Spróbuję, może mi się uda zgadnąć ;) A więc: > 1. Niemała liczba 10 murzynków /?/ > 2. Randka z kostuchą Randez-vous ze śmiercią > 3. Łatwizna Morderstwo to nic trudnego > 4. Nici ze ślubu Zerwane zaręczyny > 5. Zero tutaj powiem szczerze że nie mam bladego pojęcia ale strzele że to np. Kurtyna :) /?/ Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: szybko :-) 31.08.05, 23:36 3 trafienia, dwa pudła, ale zaliczam, bo nikt już nie zgadnie więcej niż 3 ;) Dodam, że Niemała liczba, to... Wielka czwórka, a Zero to... I nie było już nikogo :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Nowa! 01.09.05, 09:16 W której powieści Poirot ucieka myślą do swojej dawnej sprawy zawartej w "12 pracach Herkulesa Poirot" - "Stajni Augiasza"? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
lady_oscar Re: Nowa! 01.09.05, 19:21 Poirot myślał o tej sprawie w trakcie rozmowy z Jappem w powieści "Pierwsze, drugie... zapnij mi obuwie". Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa! 01.09.05, 20:20 Gratuluję! Dokładnie o tę powieść mi chodziło! :) Twoja kolej! Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
lady_oscar Nowa - nieco podchwytliwa ;-) 01.09.05, 21:37 Jaki los spotkał "trochę grubawego i hałaśliwego" Henry'ego Footita? Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa - nieco podchwytliwa ;-) 01.09.05, 22:33 Rozjechal go samochod... pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
lady_oscar Biedny piesek... ;-) 01.09.05, 22:40 Kindov, jak Ty to robisz... Gratuluję i pozdrawiam! Odpowiedz Link
kindov Re: Biedny piesek... ;-) 01.09.05, 22:54 Tak jak i inni na tym forum... :) A teraz moja zagadka: W jakiej powiesci Poirotowi przyszla do glowy nastepujaca anegdota: "W swoim czasie Antoni Trollope, angielski powieściopisarz, odbywał rejs przez Atlantyk i niechcący podsłuchał dwóch współpasażerów, którzy rozmawiali o jego ostatniej książce. "Dobre to - orzekł jeden z nich - ale facet powinien był zabić tę okropną starą babę". Trollope zwrócił się do nich z życzliwym uśmiechem: "Panowie! Jestem wam niewymownie wdzięczny. Niezwłocznie pójdę zabić tę okropną starą babę"." pozdrawiam, kindov :) -- Niezły numer! ;) Odpowiedz Link
kindov Potrzebna podpowiedz...? 02.09.05, 21:30 Tresc tej anegdoty jest zwiazana z trescia ksiazki, z ktorej pochodzi - szczegolnie dotyczy to kwestii zasadniczej: zabicia pewnej okropnej starej baby... :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov Re: ;-) 02.09.05, 22:23 Damian, zadajesz zagadke :) Gratulacje! Gosiu - skojarzenie po prostu bezbłędne! :D Brawo!!! pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Zagadka 02.09.05, 22:54 Kogo interesowała umieszczona na strychu w pewnej posiadłości długa, mocna lina? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadka 03.09.05, 00:55 No i spoznilem sie :( Ale dodam, że chodzi o powiesc Godzina zero :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Zagadka 03.09.05, 10:15 Zgadza się! :) A myślałem że pytanie do łatwych nie należy! Pink twoja kolej. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
pink75 Nowa zagadka 03.09.05, 12:53 Kto, wg swojego przyjaciela, powinien napisać książkę pt. "Ludzie, którym uratowałem życie"? Odpowiedz Link
pink75 Re: Nowa zagadka 03.09.05, 23:19 Nie, ten mężczyzna pojawia się tylko w jednej powieści. Odpowiedz Link
pink75 Re: Nowa zagadka 04.09.05, 13:07 Jeden z uratowanych przez tego mężczyznę, niedoszły topielec, pół roku później zmarł na febrę.Przed śmiercią, z wdzięczności obdarował swojego ratownika ceratowym pakuneczkem. Była to "kopalnia złota"... Odpowiedz Link
lady_oscar Re: Nowa zagadka 04.09.05, 22:51 Pewności nie mam, bo dość dawno temu ostatni raz czytałam "Tajemnicę rezydencji Chimneys", ale podejrzewam, że ten bohater (dosłownie :) to Anthony Cade... Odpowiedz Link
pink75 Re: Nowa zagadka 05.09.05, 00:41 Lady Oskar, Skup się. Pytanie brzmi: KTO POWINIEN NAPISAĆ książkę, "Ludzie którym uratowałem życie", a nie KTO TEJ RADY UDZIELIŁ. A teraz szybciutko do regału po "Tajemnicę..." i kartkujemy... :-)) Odpowiedz Link
lady_oscar to może teraz... 05.09.05, 01:21 Książki niestety jeszcze w regale nie posiadam - ale od czego strona Toma z bardzo przydatnym - jak widać - spisem nazwisk postaci... No i palce nie bolą od kartkowania ;) W takim razie pozostaje tylko Jimmy McGrath! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
pink75 Re: to może teraz... 05.09.05, 14:12 Tak jest! Chodziło o Jamesa McGrath'a. Proszę o zagadkę. Odpowiedz Link
lady_oscar Nowa :-) 05.09.05, 19:38 Proszę bardzo: Komu na widok fotoplastikonu przypomniał się film "Co podejrzał kamerdyner"? Miłego kartkowania... ;-) Odpowiedz Link
kindov odpowiedz... 07.09.05, 14:15 Victorii Jones w "Spotkaniu w Bagdadzie" pozdeawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov Nowe pytanko :)) 07.09.05, 19:26 W którym utworze jeden z bohaterów próbował pobić ustanowiony podobno przez herzosławskiego ministra czasowy rekord w dobiegnięciu w makintoszu do bramy i z powrotem? Nazwisko bohatera niepotrzebne, wystarczy tytul :) pozdrawiam, kindov :) -- www.integra.boo.pl Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowe pytanko :)) 07.09.05, 19:53 Chyba Pajęczyna, tak właśnie Klarysa żarty z wielbicieli sobie robiła. Odpowiedz Link
kindov Szybko i swietnie! 07.09.05, 19:55 Bardzo dobrze :) Czekamy na Twoja zagadke! -- Zapraszam na moją stronę: integra.boo.pl Odpowiedz Link