Dodaj do ulubionych

Puste 415 do/z Wesołej

24.09.04, 00:00
Ilekroć znajdę się w rejonie ul. Okularowej (tylko po południu, rano nie znam
sytuacji) w linii 415 zmierzającej w kierunku Wesołej jedzie góra kilkanaście
osób. W przeciwnym kierunku jest jeszcze słabiej. Jak wiadomo od 1.10. Wesoła
dostanie jeszcze kolejne linie. Dlaczego wszyscy korzystający z KM mają
finansować te deficytowe kursy (w Wesołej nikt nie kasuje biletów, bo kanarzy
praktycznie tam nie docierają, a ludzie nawet chwalą się tym, że miesiącami
jeżdżą nie płacąc za przejazd). Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • robert.bakalarz Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 02:00
      jesli jest to kurs popołudniowy do Wesołej to informuje ze sa pustawe bo
      omijają przystanek Matro Politechnika i inne poniewaz wyjezdzaja z zajezdni

Co do kursów popołudniowych do Wawy z Wesołej to moze akurat tak trafiłeś, ja
      korzystam codziennie popołudniu w róznych godzinach i od Armii Krajowej jest
      60% zajete od Zielonej 80% i od Nowego R wszystkie zajęte - oczywiscie
      siedzace. Także prosze o nie wypisywanie takich bzdur . Pozatym masz w Zielonej
      415 o 14.20 natomiast 137 14.19 i jesli 137 jest spózniony to 415 zabiera
      wszystkich a tak według rozkładu jest odwrotnie. Od 1.10 zmieni się wszystko
      bedzie koordynaja także wstrzymaj sie z wypisywaniem
      • thomasch Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 09:56
        robert.bakalarz napisał:

> jesli jest to kurs popołudniowy do Wesołej to informuje ze sa pustawe bo
        > omijają przystanek Matro Politechnika i inne poniewaz wyjezdzaja z zajezdni
        >
        > Co do kursów popołudniowych do Wawy z Wesołej to moze akurat tak trafiłeś, ja
        > korzystam codziennie popołudniu w róznych godzinach i od Armii Krajowej jest
        > 60% zajete od Zielonej 80% i od Nowego R wszystkie zajęte - oczywiscie
        > siedzace. Także prosze o nie wypisywanie takich bzdur . Pozatym masz w
        Zielonej
        >
        > 415 o 14.20 natomiast 137 14.19 i jesli 137 jest spózniony to 415 zabiera
        > wszystkich a tak według rozkładu jest odwrotnie. Od 1.10 zmieni się wszystko
        > bedzie koordynaja także wstrzymaj sie z wypisywaniem

A kto mi zabroni opisywać to, co widzę i to nie raz a wielokrotnie? Wcale nie
        twierdzę, że linia autobusowa w tamten rejon nie jest potrzebna, ale być może w
        innej formie niż obecnie. Absurdem jest linia z Huty do Wesołej - czy naprawdę
        nie można tego inaczej rozwiązać?
        • pawciod Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 12:41
          Jak będzie metro do Pl. Wilsona, to 415 na pewno trafi pod nożyczki. Pytanie co
          się z tego urodzi.
        • fofotas Re: Puste 415 do/z Wesołej 10.10.04, 20:54
          Ja czasami jezdze 415 i widze ze jest zatloczone prawie cale. Ja w 415
          zminilbym to jeszcze, ze dalbym go od Al. Armii Ludowej po trasie linii 188 do
          Portu Lotniczego. Okecie potrzebuje polaczenia z Remberowem, Wesola oraz
          Miedzylesiem.
          • jerzy-j Re: Puste 415 do/z Wesołej 10.10.04, 21:02
            fofotas napisał:

> Okecie potrzebuje polaczenia z Remberowem, Wesola oraz
            > Miedzylesiem.

Niby dlaczego Okęcie potrzebuje bezpośredniego połączenia z tymi peryferyjnymi
            dzielnicami, bo ja nie wiem ?
            • sloggi Re: Puste 415 do/z Wesołej 10.10.04, 23:20
              jerzy-j napisał:

> fofotas napisał:
              >
              > > Okecie potrzebuje polaczenia z Remberowem, Wesola oraz
              > > Miedzylesiem.
              >
              > Niby dlaczego Okęcie potrzebuje bezpośredniego połączenia z tymi peryferyjnymi
              > dzielnicami, bo ja nie wiem ?

Zapewne dlatego, że jeszcze nie ma.
              Juz widzę te tabuny z walizkami jadące 415 z Wesołej na lotnisko.
              >
    • robert.bakalarz Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 02:02
      Co do kanarów to jestes w błedzie
      od poczatku roku szkolnego często sa kontrole - sa nawet przypadki dzień po
      dniu te same osoby - gimnazjaliści, którym podobno rodzice nie chcą dać na
      bilet m-czny
      • jerzy-j Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 14:06
        Na Trasie Łazienkowskiej po lewej stronie Wisły, 415 jest jedną z puściejszych
        linii, razem ze 138 czy 182. To oczywiste, bo jeździ rzadko (jedna trzecia
        kursów z Wesołej nawet nie dociera do Centrum...), jedzie długo i ma co chwilę,
        tak denerwujące na dłuższych dystansach, przystanki.

Zarówno 415 jak i nowe 402, to rozwiązania kadłubkowe, z piekła rodem. Ani nie
        ma dojazdu do tramwaju na Gocławku ani bezpośrednie połączenie z Centrum tymi
        liniami nie jest szybkie i wygodne.
        Takie 415, to ja Wesołej współczuję...
        • jerzy-j Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 14:10
          Zresztą cała komunikacja najbardziej wysuniętych na wschód rejonów Stolicy
          praktycznie leży i kwiczy. Dobre linie 520 i 521, przyzwoite 525 i... koniec.
          Reszta jest do przeróbki, a i te wspomniane cierpią tłok. Ogólnie mnóstwo
          niewykorzystanego potencjału.
          • d.z Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 15:32
            niedawno w Stołecznej wyczytałem, że po uruchomieniu metra do Pl. Wilsona i
            zmianach wkomunikacji zarówni 402 jak i 425 mają być zamienione na linie typu
            500.
            Ja typuję numerki:)
            402 -> 502
            415 -> 514
            Tras szczegółowo nie zdradzono.
            • thomasch Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 15:46
              d.z napisał:

> 402 -> 502

Zaliczenie linii o półgodzinnej częstotliwości do grona "pięćsetek" to zupełny
              upadek tego typu linii.
            • pawciod Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.09.04, 17:12
              Ścięcie do DWC. To jakby się samo nasuwa.
              Ciekawszy będzie układ częstotliwości tak, aby pozgrywać ze sobą (zdecydowanie
              wskazane!!!) 502, 514, 515, 520, 525 i żeby wszystkie dzielnice (z Chomiczówką
              i Bielanami) mogły się do busów pomieścić.
              • zaciszanin Re: Puste 415 do/z Wesołej 23.10.04, 20:25
                Bielany powinny otrzymać rekompensatę po utracie 415, w postaci wyższej
                częstotliwości 515 (minimum to + trzy kursy na godzinę w szczycie).
                • pawciod Re: Puste 415 do/z Wesołej 23.10.04, 22:37
                  Dostaną metro zapewne z dojazdówką. Powinno wystarczyć.
          • fofotas Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.10.04, 17:03
            Nie mówie że 415 musi jechać akurat na Lotnisko. Może np. jechać na Okęcie. Ja
            poprostu mówie że dzielnica Okęcie ma słabe dojazdy do różnych miejsc w
            przeciwieństwie do innych dzielnic. Ja jestem za tym zeby na Żwirki i Wigury
            dodać jeszcze jakiś autobus( biorąc pod uwagę to jeszcze że buduje sie osiedle
            Marina Mokotów). Żwirki i Wigury potrzebuje dlatego nowej komunikacji żeby
            można było wszędzie dobrze i wygodnie dojechać.
            • thomasch Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.10.04, 17:23
              fofotas napisał:

> Żwirki i Wigury potrzebuje dlatego nowej komunikacji żeby
              > można było wszędzie dobrze i wygodnie dojechać.

Wszędzie? No bez przesady. Istniejące połączenia zapewniają dojazd do takich
              punktów przesiadkowych, że można dojechać z jedną przesiadką w każdy ważniejszy
              punkt miasta. Poprawić to można jedynie częstotliwości, o ile faktycznie jest
              taka potrzeba.
              • pawciod Re: Puste 415 do/z Wesołej 24.10.04, 22:52
                Na 175 jest. Nie tylko na Żwirkach, ale i na Nowy Świecie.
                Poza tym Żwirki na autobusy narzekać nie mogą.
                A Okęcie ma kupę tramwajów na Al. Jerozolimskie co 3 minuty w szczycie i 15.
                Też starczy.
                • thomasch Re: Puste 415 do/z Wesołej 25.10.04, 12:08
                  pawciod napisał:

> Na 175 jest. Nie tylko na Żwirkach, ale i na Nowy Świecie.

Jeśli chodzi o Nowy Świat to biorąc pod uwagę fakt, że obecna ilość linii
                  autobusowych oraz ich łączna częstotliwość powodują jeden wielki autobusowy
                  mega-korek w godzinach szczytu, to zwiększanie częstotliwości, które z uwagi na
                  zapełnienie autobusów przydałoby się nie tylko na 175, ale także np. na E-2 (są
                  też głosy o poprawę rozkładu E-1), spowodowałoby zupełne zatkanie się tej
                  ulicy. Już teraz odcinek Foksal - Uniwersytet pokonuje się niekiedy w kwadrans
                  (czyli tyle, co na piechotę).
                  • pawciod Re: Puste 415 do/z Wesołej 25.10.04, 15:43
                    Jeździłem Nowym Światem przez pięć lat do szkoły, a i teraz mi się to zdarza
                    dość często i Twoich obserwacji nie potwierdzam. Większy problem tworzą
                    samochody skręcające z Nowego Światu w lewo w Świętokrzyską w stronę Powiśla i
                    korek na Świętokrzyskiej blokujący przejazd. Na Nowym Świecie zdarzyło mi się
                    stanąć w korku raz, kiedy w EMPiKu była jakaś "megagwiazda" i ludzie zajęli pół
                    ulicy.
                    • thomasch Re: Puste 415 do/z Wesołej 25.10.04, 18:30
                      Zależy, o których godzinach piszesz. W ścisłym szczycie odcinek pl. Trzech
                      Krzyży - Foksal pokonuje się nawet do 12 min., za rondem de Gaulle'a też bywa
                      bardzo różnie. Autobusów jest tam już tyle, że na przystanku "Uniwersytet"
                      najzwyczajniej w świecie busy się nie mieszczą (zwłaszcza na przystanku
                      Uniwersytet 01, zlokalizowanym tuż za skrzyżowaniem z Królewską). Sytuacje, gdy
                      na Foksal czy Uniwersytet podjeżdżają 4 przegubowce na raz są powszechne. Wtedy
                      robią się zatory, a ludzie biegają jak nienormalni, gdyż nie wiedzą czy stojący
                      jako trzeci w kolejce otworzy drzwi, czy też zrobi to dopiero po podjechaniu na
                      przystanek. Jest to wkurwiające, gdy cały tłumek biegnie do takiego autobusu
                      nie bacząc na stojących na przystanku i świadczy o fatalnej organizacji
                      komunikacji w tej ulicy.
                      • pawciod Re: Puste 415 do/z Wesołej 25.10.04, 20:14
                        No tak. Na południe od Ronda de Gaulle'a jest już zdecydowanie gorzej zwłaszcza
                        w kierunku północnym. Przystanki pod Uniwersytetem pozostawiam bez komentarza -
                        szkoda mi już się na to denerwować.
                        Co do komunikacji, to kursuje tam sporo liinii i to dość często, ale mało która
                        może narzekać na nadmiar świeżego powietrza. Ilości wozów tam kursujących
                        zmniejszyć nie można. Można pomyśleć tylko o jakiejś reorganizacji i łączeniu
                        linii. Choć i tutaj możliwości są ograniczone. Bo niby można połączyć E-1 ze
                        116 wysyłając E-2 na Stegny, czy powrócić do silengo 503 i 160 kosztem 403. Ale
                        dużo więcej pokombinować się nie da. A i te połączenia mają moim zdaniem sens
                        dość wątpliwy.
                        • thomasch Re: Puste 415 do/z Wesołej 25.10.04, 21:09
                          pawciod napisał:

> No tak. Na południe od Ronda de Gaulle'a jest już zdecydowanie gorzej
                          zwłaszcza
                          >
                          > w kierunku północnym. Przystanki pod Uniwersytetem pozostawiam bez
                          komentarza -
                          >
                          > szkoda mi już się na to denerwować.
                          > Co do komunikacji, to kursuje tam sporo liinii i to dość często, ale mało
                          która
                          >
                          > może narzekać na nadmiar świeżego powietrza. Ilości wozów tam kursujących
                          > zmniejszyć nie można.

I właśnie tu jest problem. Ilość linii bardzo duża, niektórym przydałoby się
                          nawet wzmocienie częstotliwości, tymczasem przepustowość ciągu Nowy Świat -
                          Krakowskie Przedmieście jest bardzo ograniczona (w tej chwili właściwie na
                          granicy "wydolności"), zaś usytuowanie przystanków i strefa zatrzymywania się
                          nijak się mają do tej ilości autobusów. Kiedyś zespół Uniwersytet był
                          podzielony w stronę południową na Uniwersytet 01 i 03, potem przystanki
                          połączono (że niby wygodniej, jeśli wszystkie linie ruszają z jednego
                          przystanku). Nie wzięto jednak pod uwagę lokalizacji tego przystanku - tuż obok
                          skrzyżowania z Królewską i faktu, że taka ilość linii tam się nie zmieści.
                          Podobnie Foksal - kiedyś były pary 01 i 03 oraz 02 i 04. Również i tu
                          przystanki połączono.

>Można pomyśleć tylko o jakiejś reorganizacji i łączeniu
                          > linii. Choć i tutaj możliwości są ograniczone. Bo niby można połączyć E-1 ze
                          > 116 wysyłając E-2 na Stegny, czy powrócić do silengo 503 i 160 kosztem 403.
                          Ale
                          >
                          > dużo więcej pokombinować się nie da. A i te połączenia mają moim zdaniem sens
                          > dość wątpliwy.

W przypadku silnego 503 i 160 przy jednoczesnej kasacji 403 - jestem jak
                          najbardziej "za". Wielokrotnie miałem taką sytuację, że albo nie było przez
                          dłuższy czas 503 i 403, albo podjeżdżały jednocześnie. Synchronizacja tych
                          linii się nie sprawdza i nie sprawdzi, dlatego zmiana byłaby korzystna.

Być może problemy związane z obecną organizacją przystanków znikną po
                          przebudowie Krakowskiego Przedmieścia (nie znam szczegółów projektu), jednak na
                          rychłe rozpoczęcie prac nie można liczyć...
                          • pawciod Re: Puste 415 do/z Wesołej 25.10.04, 21:27
                            Jeżeli zrobią Krakowskie, 'ala' Nowy Świat, to porobią zatoki na dwa
                            przegubowce. Tak to już teraz mają z tą robotą.
                            Połączenie przystanków przy Uniwersytecie mimo utrudnień w przepływie pojazdów
                            było korzystne. Odległość pomiędzy przystankami była zbyt duża, co
                            uniemożliwiało dogodne przesiadanie, a ruch na tamtym odcinku ma dość znaczny
                            charakter krótkodystasowy. Mnie i tak bardziej denerwuje przystanek 02, gdzie
                            nawet dwie solówki mają problem, żeby się porządnie zmieścić i ustawić.
                            Jeżeli zaś chodzi o 403 i jego ćwiartowanie, to wyszło mi, że 503 utrzymując
                            częstotliwość 6/13//20 pozwala na ułożenie 160 rozkładu w granicach 9/12//13.
                            • thomasch Re: Puste 415 do/z Wesołej 25.10.04, 22:28
                              pawciod napisał:

> Jeżeli zrobią Krakowskie, 'ala' Nowy Świat, to porobią zatoki na dwa
                              > przegubowce. Tak to już teraz mają z tą robotą.

No bo w założeniach liczba autobusów miała tam być ograniczona, stąd zatoki
                              mają taką, a nie inną długość.

> Połączenie przystanków przy Uniwersytecie mimo utrudnień w przepływie
                              pojazdów
                              > było korzystne. Odległość pomiędzy przystankami była zbyt duża, co
                              > uniemożliwiało dogodne przesiadanie, a ruch na tamtym odcinku ma dość znaczny
                              > charakter krótkodystasowy.

Jeśli ktoś jedzie np. 192 z Pargi może się przesiaść wcześniej (przy Miodowej)
                              np. w 116. Na zlikwidowanym przystanku zatrzymywały się przecież tylko linie,
                              które skręcają w Świętokzyską (174 i 192) oraz E-3 i 175, które skręcają w
                              Aleje. Taki podział był moim zdaniem logiczny i nigdy nie odczułem zadnych
                              komplikacji z nim związanych.

> Mnie i tak bardziej denerwuje przystanek 02, gdzie
                              > nawet dwie solówki mają problem, żeby się porządnie zmieścić i ustawić.

Kształt tego przystanku jest zupełnie niedostosowany do obecnych potrzeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka