Dodaj do ulubionych

Dlaczego spada szybkość transferu danych

IP: *.chello.pl 11.01.04, 17:10
Pytanie do znawców tematu szybkości transferu danych w internecie.
Mam chello. Dostawca zapewniał szybkość transferu do 512 kbps.Na początku po
podłączeniu pomiary wykazywały w granicach 380 do 460 kbps. Od 2 -ch miesięcy
nastapiło znaczne zwolnienie szybkości i pomiary dokonywane co 2 tygodnie
wykazują ca 180-maksymalnie 260 kbps. Zaznaczam, że dokonałam
przeinstalowania systemu z formatowaniem dysku. Chciałabym podzielić się z
kimś, kto zna temat. Noszę się z zamiarem reklamacji, nie wykluczając
rezygnacji z takiej usługi, tylko jaka firma zapewni mi transfer w granicach
do 460 kbps, tzn. taki jaki miałem na początku.
Obserwuj wątek
    • marcinek84 Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 14:56
      Coś mi się wydaje że ktoś myli szybkość transferu z przepustowością łącza. Przykładowo dsl w tpsa ma przepustowość 512kb i 1Mb i w przypadku tego pierwszego transfer wynosi ok 70kb ale to zależy również od dostawcy internetu bo 512 w tpsa nie jest równe transferowi przy 512 innego dostawcy np elnet-u. a więc pytanie - czego chesz mieć 512 ?? :D
      • gray Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 15:01

> Przykładowo dsl w tpsa ma przepustowość 512kb i 1Mb i w
        > przypadku tego pierwszego transfer wynosi ok 70kb

zdecyduj się zatem - 512kb czy 70kb?
        • marcinek84 Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 15:10
          gray napisał:

> zdecyduj się zatem - 512kb czy 70kb?
          >
          >
          jestem zdecydowany od początku: przepustowość-512 ,a transfer ok 70kb :P
          drugi przykład sdi w tpsa: przepustowość-115 ,a transfer ok 11kb.
          • mike_mike Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 15:23
            marcinek84 napisał:

> gray napisał:
            >
            > > zdecyduj się zatem - 512kb czy 70kb?
            > >
            > >
            > jestem zdecydowany od początku: przepustowość-512 ,a transfer ok 70kb :P
            > drugi przykład sdi w tpsa: przepustowość-115 ,a transfer ok 11kb.

Wydaje mi się, że poprostu mylisz Kb i KB. To pierwsze to kilobity, drugie
            kilobajty.
          • gray Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 15:25
            marcinek84 napisał:

> gray napisał:
            >
            > > zdecyduj się zatem - 512kb czy 70kb?
            > >
            > >
            > jestem zdecydowany od początku: przepustowość-512 ,a transfer ok 70kb :P
            > drugi przykład sdi w tpsa: przepustowość-115 ,a transfer ok 11kb.

zatem musisz się przedecydować bo troszku ci się pomyliły pojęcia z jednostkami.

to co usiłujesz przedstawić jest różnicą pomiędzy zapisem ilości danych w bitach
            - kb (kilobity) - a w bajtach - kB (kilobajty). nie jest to natomiast żaden
            wskaźnik prędkości przesyłu danych ponieważ prędkość potrzebuje odniesienia do
            czasu (metry na sekundę - mps, kilobity na sekundę kbps).

idąc dalej, w przypadku ADSLa tepsy, aby zamienić kilobity na kilobajty dzielimy
            przez osiem (8 bitów == 1 bajt) a zatem 512kbps / 8 == 64kBps co jest wartością
            zbliżoną do 70kBps, które podawałeś (w praktyce tyle to potrafi wyciągnąć.

jeżeli chodzi natomiast o SDI to sprawa ma się o tyle inaczej, że w tym
            przypadku nie dzielimy przez 8 ale przez 10 ponieważ modem SDI podłączany jest
            do komputera przez złącze COM co wymusza dodanie do transmisji dwóch dodatkowych
            bitów - bitu startu i bitu stopu.
            a zatem podane przez ciebie 115kbps / 10 == 11.5kBps czyli, mniej-więcej,
            prędkość SDI.
            • mike_mike I o to chodzi n/txt. 13.01.04, 15:28
            • marcinek84 Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 15:34
              hmm .... no dobra musze przyznać racje z tymi jednostkami:P sam się już zapetliłem z tymi jednostakmi :D

pozdrawiam
    • gray Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 15:08
      bardzo popularnym powodem takiego stanu rzeczy jest podłączenie przez providera
      zbyt wielu użytkowników do konkretnego łącza przez co sumaryczne pasmo zostaje
      podzielone na zbyt dużo części aby zapewnić maksymalny transfer oferowany przez
      usługodawcę. nie musi tak być i w tym przypadku ale powtarzam - często tak jest.

ponadto nie masz się chyba do czego nawet przyczepić ponieważ chello wywiązuje
      się z umowy z tobą w 100% - masz transfer _do_ 512.
    • mike_mike Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 13.01.04, 15:20
      Gość portalu: Aleksa napisał(a):

> Pytanie do znawców tematu szybkości transferu danych w internecie.
      > Mam chello. Dostawca zapewniał szybkość transferu do 512 kbps.Na początku po
      > podłączeniu pomiary wykazywały w granicach 380 do 460 kbps. Od 2 -ch miesięcy
      > nastapiło znaczne zwolnienie szybkości i pomiary dokonywane co 2 tygodnie
      > wykazują ca 180-maksymalnie 260 kbps. Zaznaczam, że dokonałam
      > przeinstalowania systemu z formatowaniem dysku. Chciałabym podzielić się z
      > kimś, kto zna temat. Noszę się z zamiarem reklamacji, nie wykluczając
      > rezygnacji z takiej usługi, tylko jaka firma zapewni mi transfer w granicach
      > do 460 kbps, tzn. taki jaki miałem na początku.

Zauważ magiczne słowo "do" w cyt. "zapewniał szybkość transferu do 512 kbps".
      Wraz ze wzrostem ilości podłaczonych komputerów w Twojej lokalizacji, prędkość
      będzie spadać i formatowanie dysku nie pomoże.
    • mike_mike Wyjaśniam. 13.01.04, 15:27
      W zagadnieniu łącz m.in. do internetu występują dwa terminy - przepuistowość
      łącza i gwarantowana szybkość transmisji. Wiadomo, że szybkość transmisji nie
      przekroczy przepustowości łącza, a złamaniem warunków umow byłoby gdyby spadła
      poniżej gwarantowanej.
    • Gość: Aleksa Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych IP: *.chello.pl 13.01.04, 18:05
      Dziekuję wszystkim za udział w b. cennej dyskusji. Jestem pewna, że w moim
      rejonie zostało podłączonych do internetu wiecej osób, albo to, że UPC
      zaoferowało nową usługę "chello plus" z prędkością 786 kbps. To spowodowało
      spadek transmisji danych dla poprzednich odbiorców. W podpisanej umowie nie ma
      wzmianki o szybkości transmisji. Jest ona tylko w ulotce, że "zapewnia zawrotną
      predkość do 512 kbps".

Mam jeszcze pytanie do osób korzystających ze stałego łącza. Proszę pomierzyć
      szybkość transmisji danych stosując opisaną kiedyś w forum metodę: Otworzyć
      stronę
      www.numion.com
      Kliknąc po lewej stronie w okienko "yourspeed"
      Nastepnie zaznaczyć "Poland" i zmienić "Auto repeat" na "Do not repeat"
      Po chwili komputer sam policzy szybkość i ją wyswietli w bajtach i bitach.
      Chciałabym wiedzieć, jaką szybkość otrzymacie i jakiego dostawcy internetu.
      Za takie informacje z góry b. dziękuję wszystkim, którzy zechcą podzielić się
      ze mną takimi danymi.
      Wszystkich serdecznie pozdrawiam.
      Aha. Mój kolega ma "internet osiedlowy". W umowie zawarta jest wzmianka
      szybkość transmisji do 128 kbps. Pomiary według wyżej podanej metody wykazują
      szybkość od ok. 90 do 105 kbps, czyli niewiele mniej od górnej oferowanej. Ja
      natomiast odbieram o ponad 50% mniejszą szybkością od oferowanej.
      • magoi Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych 14.01.04, 13:36
        Aby dodac moje 3 grosze do tego co juz tutaj zostalo napisane to szybkosc
        rowniez zalezy od wersji tcp/ip glownie polegajacej na systemie operatywnym jaki
        uzywasz, i jego ustawieniami...
        Z tego co pamietam to chello, gdy sie ich pod sciane popchnie moga ci przyslac
        patch (latke(?)), z ustawieniami do ich sieci jako ze system jaki glownie
        uzywaja "aorta" jest nieco "swoj"...
        Powodzenia
        M
      • Gość: miki Re: Dlaczego spada szybkość transferu danych IP: *.blt.pl / *.blt.pl 15.01.04, 14:38
        Gość portalu: Aleksa napisał(a):

"Mam jeszcze pytanie do osób korzystających ze stałego łącza. Proszę pomierzyć
        > szybkość transmisji danych stosując opisaną kiedyś w forum metodę: Otworzyć
        > stronę
        > www.numion.com"
        Witaj, korzystam z łącza dostawcy osiedlowego www.blt.pl/, który nie
        wspomina o prędkości lecz o: podłączenie abonenta za pomocą karty sieciowej PCI
        100Mbit/s.
        Od jakiegoś czasu otrzymuję coraz częściej "zawrotną prędkość" 8001 Bps 64
        kbps :-)), kto ma lepszy transfer?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka